PALUBA
July 15, 2020, 08:10:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije- aktivnosti  (Read 81916 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #390 on: September 03, 2019, 01:57:43 pm »

Quote
Ни једна од тих НВО није под контролом државних органа САД. Оне су под утицајем америчких интересних група, а неко од тих група имају утицај на америчку политику.

Можда је то тако у САД, али то овде није тако, барем својевремено није било. Кад неко, макар и случајно или у складу са законом "притисне" неку од тих (овдашњих, "западних") "невладиних организација" оне одмах зову амбасаду САД. А ови одмах реагују...Ово причам из прве руке. Истина, мало се ситуација мења јер сад има и више НВО различитог идеолошког и интересног спектра. Нажалост, понајмање оне  заступају различите (и стварне) интересе грађана Србије већ су формиране углавном под утицајем изван земље или са циљем да се "узму паре".
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #391 on: September 11, 2019, 11:43:16 am »


Vojska leti iznad Beograda, vežba za svečanost


Vazduhoplovi Vojske Srbije nadletaće od danas do 14. septembra područje Beograda, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, oni će leteti u sklopu uvežbavanja učešća na svečnoj promociji najmladjih oficira Vojske Srbije.

Svečanosti će biti održana u subotu, 14. septembra.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 262


« Reply #392 on: September 11, 2019, 01:49:10 pm »


Lete nisko!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #393 on: November 07, 2019, 01:50:53 pm »Ministarstvo potvrdilo da planira remont aviona "Orao"Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je određeni broj aviona "Orao" iz Muzeja vazduhoplovstva "prepoznat kao moguća platforma za modernizaciju", ali da će na svim tim avionima biti prethodno obavljena detaljna ocena tehničkog stanja radi donošenja odluke o tome da li je moguće sprovesti remont tih letelica.

"Jedan od ključnih razloga za razmatranje obnove resursa i eventualne modernizacije predstavlja činjenica da su ovi avioni poslednji proizvedeni avioni sa takozvanim forsažnim motorima i sa relativno malim prosečnim naletom od oko 500 sati, u odnosu na projektovani resurs od 3.000 sati, te da su kao takvi, na bazi stručnih analiza, prepoznati kao perspektivne platforme", navelo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na izjavu vojnog analitičara Aleksandra Radića.

Radić je ocenio da je potpuno apsurdna ideja da se za Vojsku Srbije remontuju avioni "Orao" koji su izbačeni iz upotrebe 1996. i pune 23 godine stajali na livadi pored Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Radić je rekao da je ta ideja posledica nastojanja da se po svaku cenu nametne program modernizacije aviona "Orao", iza koje stoji pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, ali da je reč o projektu koji zahteva mnogo novca i tehnološkog rizika sa vrlo neizvesnim rezultatom.

Ministarstvo odbrane je navelo da nije jasan motiv autora teksta u kojem je iznet negativan stav u pogledu razmatranja mogućnosti vraćanja u eksploataciju tih aviona, imajući u vidu da se čak i mnogo bogatije zemlje ne odriču lako svojih aviona, već se, naprotiv, angažuju svi raspoloživi istraživački i proizvodni kapaciteti kako bi vazduhoplovi što duže bili u letnom stanju.

Dodaje se da se projekat modernizacije aviona "Orao" sprovodi u skladu s programskim dokumentima koja se odnose na opremanje Vojske Srbije, na osnovu iskazanih zahteva Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane kao krajnjeg korisnika, odnosno definisanih taktičko-tehničkih zahteva.

"Pre donošenja odluke za ulazak u ovaj projekat aviona 'Orao', kao platforme za modernizaciju, izvršene su detaljne i sveobuhvatne analize od svih relevantnih institucija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a koje se pre svega odnose na ocenu perspektivnosti aviona kako sa aspekta održavanja tako i sa aspekta mogućnosti produženja eksploatacionog veka upotrebe. Pozitivan rezultat tih analiza je predstavljao jedan od ključnih argumenata za donošenje odluke o ulasku u projekat modernizacije aviona 'Orao'", dodaje se.

Takođe se navodi da se projekat odvija u fazama kako bi se smanjio stepen tehnološkog rizika, koji je neizbežan u svakom složenijem projektu modernizacije.

"Posebno ističemo činjenicu da će svaki pojedinačni modernizovani avion značajno unaprediti postojeće sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva i efikasnosti upotrebe aviona u savremenim i budućim uslovima borbenih dejstava. Takođe, ne stoji ocena autora teksta da će ovakvom modernizacijom avion 'Orao' izgubiti mogućnost dvostrukih komandi. Upravo je projekat modernizacije, na zahtev RV i PVO, tako koncipiran da će pored sposobnosti dejstva u složenim uslovima i noću i osavremenjavanja avionike, avion 'Orao' zadržati sposobnost za realizaciju obuke pilota", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je u okviru ministarstva i vojske izrađen detaljan Plan obnove resursa aviona "Orao", koji se uspešno sprovodi već tri godine, i u kojem su precizno definisani tehnički uslovi i dijagnostičke metode koje treba primeniti na svakom pojedinačnom avionu radi njegove ocene stanja i donošenja odluke o daljoj upotrebi.

"Sprovođenjem ovog Plana je utrostručen broj aviona 'Orao' u resursu u odnosu na period od pre tri godine...Ovde se upravo i radi o tome da Ministarstvo odbrane maksimalne napore ulaže u jačanju kapaciteta i podizanja tehnološkog nivoa domaće industrije sa ciljem da u što je moguće većoj meri samostalno realizuje projekte modernizacije postojećeg naoružanja kojim će se u konačnom unaprediti sposobnosti naše vojske. Alternativa modernizaciji aviona 'Orao' je kupovina novih aviona što je višestruko skuplje rešenje", smatra Ministarstvo.

Portal Tangosix preneo je ranije, pozivajući se na vazduhoplovnog novinara i publicistu Svetozara Jokanovića, da je Srbija počela remont aviona NJ-22 koji su povučeni iz naoružanja i koji su više od dve decenije stajali ispred Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Kako se navodi, prvi će iz muzeja u Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici biti prebačen dvosedi "Orao" evidencijskog broja 25505 koji je povučen iz naoružanja u junu 1996. godine, od kada je stajao na livadi kod muzeja.

Reč je o letelici koja je od 1987. godine do povlačenja iz upotrebe imala 1.182 leta i u vazduhu provela svega 555 sati, a koja je najveći deo službe provela u 241. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili.


Radić: Apsurdno remontovati avione iz Muzeja koji 23 godine stoje na livadi


Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je potpuno apsurdna ideja da se za Vojsku Srbije remontuju avioni Orao koji su izbačeni iz upotrebe 1996. i pune 23 godine stajali na livadi pored Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Radić je rekao da je ta ideja posledica nastojanja da se po svaku cenu nametne program modernizacije aviona Orao, iza koje stoji pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, ali da je reč o projektu koji zahteva mnogo novca i tehnološkog rizika sa vrlo neizvesnim rezultatom.

Portal Tangosiks preneo je ranije, pozivajući se na vazduhoplovnog novinara i publicistu Svetozara Jokanovića, da je Srbija počela remont aviona NJ-22 koji su povučeni iz naoružanja i koji su više od dve decenije stajali ispred Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu.

Kako se navodi, prvi će iz muzeja u Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici biti prebačen dvosedi Orao evidencijskog broja 25505, koji je povučen iz naoružanja u junu 1996. godine, od kada je stajao na livadi kod muzeja. Reč je o letelici koja je od 1987. godine do povlačenja iz upotrebe imala 1.182 leta i u vazduhu provela svega 555 sati, a koja je najveći deo službe provela u 241. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili.

Radić je ocenio da je to posledica činjenice da je svega sedam dvosedih Orlova trenutno u resursu u Vojsci Srbije, a da su oni pogodniji za modernizaciju jer je plan da se, posle tog procesa, prva kabina sačuva za pilota a druga za operatora naoružanja.

"Direktan sam svedok da je to opasna ideja i tehnološki veoma riskantna. Jer taj avion je još od 80-ih godina imao problema sa hidraulikom i dosta udesa izazvanih tehničkim faktorom. S obzirom na stanje tih aviona i kako oni izgledaju, neverovatno je da neko želi da ulaže u njih", rekao je Radić.

Prema njegovim rečima, ako bi se ta zamisao i sprovela i ako bi bili modernizovani svi Orlovi dvosedi, ostaje pitanje kako bi se održavala trenaža postojećih pilota i kako bi se sprovodila obuka novih pilota, jer se time gube svi avioni sa dvostrukim komandama.

"Sve njihove instalacije će morati da budu zamenjene i to je veliko ulaganje sa riskantnim rezultatom. Pritom, mi nemamo nikakve rezultate modernizacije Orla, iako se najavljuje da će to biti 'do kraja godine' još od 2016. godine", rekao je on.

Radić je rekao da se, u međuvremenu, troše preostali resursi i životni vek tih aviona.

"Mi ne znamo ni ko bi bio tehnološki partner u toj modernizaciji. Prošlo je tri i po godine a to se još ne zna, a vreme ide. Pritom i remont tog aviona jako dugo traje. Za razliku od standardnog remonta, koji se nekada merio u mesecima, neki Orlovi sada su ušli u remont pre šest godina", rekao je Radić.

izvor
izvor

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #394 on: November 13, 2019, 06:24:41 pm »

И мени је врло чудно и упитно да се ремонтују авиони који преко 20 година буквално стоје на ливади. Надам се да су заиста објективно стручњаци у војсци оценили да је то потребно и исплативо. По мом суду, ако је циљ да имамо више авиона, какви год да су, онда је то погрешно.
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #395 on: November 13, 2019, 06:39:33 pm »

Možda su potrebni kao školski avioni za obuku pilota i zlu ne trebalo . To ispravno što imamo je na dežurstvu....
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #396 on: November 13, 2019, 07:43:24 pm »

Да се не замајавамо, ако буде "злу не требало" користићемо их као што смо их користили и 1999.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #397 on: November 16, 2019, 10:56:46 pm »

Нови хангари за „мигове 29”
Аутор: М.Г.субота, 16.11.2019.

Министар одбране Александар Вулин обишао је на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране  ангажоване у дежурној јединици ловачке авијације („дежурна пара” – два дежурна авиона и пилота, прим.аут.) у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Србије, као и радове на објектима за смештај ваздухоплова.  


* Migovi-kaponiri-2-politika.rs.jpg (39.58 KB. 672x448 - viewed 32 times.)


Како је саопштило Министарство одбране, након обиласка и разговора са припадницима дежурних јединица, министар Вулин је истакао да све оно што је уништено у НАТО агресији, где год да се то налази у простору за који је одговорна Војска Србије биће обновљено и унапређено.- Ми нећемо, као друге земље, допуштати да неко други чува наше небо, ми нећемо као друге земље изнајмљивати туђе ловце и пилоте. Српска авијација ће чувати српско небо – нагласио је министар Вулин. На аеродрому Војске Србије у Батајници су у току интензивни радови.


* Migovi-kaponiri-5-politika.rs.jpg (70.17 KB. 672x448 - viewed 23 times.)


- Сређују се надстрешнице за „дежурне паре” , сређују се хангари и све оно што је потребно нашим ваздухопловцима. До краја године, верујем да ћемо обезбедити и потпуно нове комплете опреме, што нисмо радили више од 20 година, а плата пилота је, такође, значајно унапређена – истакао је Вулин. Према његовим речима, захваљујући споразуму између председника Вучића, Путина и Лукашенка, ваздухопловство је добило нове „мигове“, авионе који ће се ремонтовати и модернизовати.


* Migovi-kaponiri-4-politika.rs.jpg (53.36 KB. 672x448 - viewed 31 times.)


Министар одбране је, у пратњи заменика команданта РВ и ПВО бригадног генерала Жељка Билића и команданта 204. ваздухопловне бригаде пуковника Бранета Крњајића, обишао радове на објектима за смештај ваздухоплова, просторије за пилоте, као и хангаре.

Izvor: www.politika.rs

« Last Edit: November 16, 2019, 11:04:02 pm by MOTORISTA » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 048


« Reply #398 on: November 18, 2019, 10:10:01 pm »

Да се не замајавамо, ако буде "злу не требало" користићемо их као што смо их користили и 1999.

па, колико се ја сећам, орлови су и употребљени '99.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #399 on: November 19, 2019, 08:52:20 pm »

Па јесу у почетку... десетак налета и то је то...
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 048


« Reply #400 on: November 21, 2019, 07:34:48 pm »

и јесу завршили посао?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #401 on: November 22, 2019, 09:43:32 pm »

Па...могло би се дискутовати...неки јесу. Али, потребно је било још налета... али то више није било могуће. Дакле, ти авиони могу да се користе само против противника који има слабу ПВО или је уопште нема и кад имаш потпуну надмоћ у ваздушном простору. А ти процени кад је то, посебно у контексту чињенице да се и терористи наоружавају преносним ПВО системима као нечим уобичајеним.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #402 on: December 24, 2019, 10:22:45 am »

23.12.2019
Нови хангар за нове летелице српског ратног ваздухопловства

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас нови хангар за смештај ваздухоплова и акумулаторску станицу на аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу. У новом хангару биће смештени хеликоптери Х145М и Ми-35 који су недавно испоручени српском ратном ваздухопловству.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да је 2019. година веома значајна за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану.
 
- Значајна је са становишта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, али и са становишта опремања, јер смо у 2019. години опремили Ратно ваздухопловство вишенаменским хеликоптерима Х-145М, Ми-17 и борбеним хеликоптерима Ми-35, али година је значајна и за објекте инфраструктуре. Данас смо обишли нову зграду, нови хангар с акумулаторском станицом који у потпуности обезбеђује услове за смештај технике коју смо набавили и за одржавање хеликоптера. Важно је истаћи да је паралелно с изградњом хангара ишло и његово опремање. Задовољство је свих људи у 119. мешовитој хеликоптерској ескадрили, али и у 161. батаљону за обезбеђење аеродрома, јер су после 20 година напокон добили савремени објекат који може да им обезбеди услове за смештај, одржавање и рад на средствима, поручио је генерал Жарковић.
 
Како је истакао командант 161. батаљона за обезбеђење аеродрома мајор Немања Пантелић, до 1999. године на нишком аеродрому постојало је седам хангара, а у марту 1999. године свих седам хангара је уништено.
 
- После 20 година, дочекали смо да се направи један овакав објекат, који ће да служи за одржавање и смештај новонабављене технике, као и технике која је коришћена у ранијем периоду - рекао је мајор Пантелић, додајући да ће људи који раде на одржавању новонабављене технике, као и технике која је коришћена у претходном периоду, сада бити мотивисанији, зато што су како је истакао, у претходних 20 година радили на отвореном, по снегу, киши и леду, а ово ће им бити додатни мотив у предстојећем раду.

Говорећи о предностима новог хангара, командант 119. мешовите хеликоптерске екадриле мајор Иван Бецић истакао је да осим одржавања он служи и за смештај нове технике која је софистицирана и захтева да се чува у затвореном простору.
 
Командир чете за вазухопловно-техничко и техничко обезбеђење капетан Иван Алексић рекао је да је хангар намењен за смештај и одржавање ваздухоплова у првом и другом нивоу одржавања. Према његовим речима хангар је рађен према највећим светским стандардима, што омогућава одржавање хеликоптера на много лакши начин.
 


* ban_0782_v2_1577129044.jpg (828.55 KB. 2481x1198 - viewed 18 times.)

* ban_0872_1577128896.jpg (1232.68 KB. 2500x1667 - viewed 21 times.)

* ban_1121_1577128901.jpg (1349.28 KB. 2500x1667 - viewed 21 times.)

* ban_0895_1577128897.jpg (1065.06 KB. 2500x1667 - viewed 17 times.)

* ban_1113_1577128901.jpg (1052.1 KB. 2500x1666 - viewed 20 times.)


Izvor: sajt MO

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #403 on: January 09, 2020, 09:55:34 am »

Летачка обука на школском авиону „ласта”
среда, 08.01.2020.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници летачкој обуци на школском авиону „ласта” који се користи и за обуку кадета Војне академије.

Говорећи о значају тог ваздухоплова, командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде потпуковник Бошко Шербеџија истакао је да се у тој јединици од прошле године у наоружању налази авион „ласта”, преноси Танјуг.

„Његовим увођењем у оперативну употребу и његовим укључивањем у процес летачке обуке, обука је квалитативно значајно унапређена. Авион 'ласта' својом савременом дигиталном авиоником и уређајима обезбеђује обуку у основном, навигацијском, фигурном, инструменталном и ноћном летењу”, рекао је Шербеџија.

Како је навео, кадети на тај начин стичу одличне предуслове за прелазак на авион Г-4, на коме завршавају обуку у Војној академији, као и сва неопходна знања и предиспозиције да постану пилоти Ратног ваздухопловства. Инструктор летења из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле мајор Александар Мрвић истакао је да је задатак те ескадриле селекција кандидата, а затим и почетна и основна обука на авиону „ласта” В-54.

„Ти исти кандидати постају кадети, и када прођу тај селективни ниво обуке, и на четвртој години школовања почињу с обуком на авиону типа 'ласта''', навео је Мрвић додајући да је ваздухоплов „ласта” одличан прелаз између селективне обуке и обуке на авиону „Супер Галеб” Г-4, а због летних карактеристика и перформанси ''ласте'' веома је значајно што је уведен у наоружање нашег ваздухопловства. Важан елемент употребе сваког ваздухоплова је и одржавање, јер авион у сваком тренутку мора бити исправан, а старији водник прве класе Горан Теодоровић који је задужен за првостепено одржавање на авиону ''ласта'' В-54, нагласио је да је реч о доста сложенијем ваздухоплову за одржавање од осталих исте намене које је јединица до сада користила за почетну обуку.

''Прошли смо све обуке за одржавање и у првом и другом степену овог типа ваздухоплова и спремни смо да одржавамо његову комплетну исправност. Реч је о авиону новије производње, с новом авиоником, новом технологијом и комплетно је дигиталан, избачени су сви аналогни уређаји'', навео је Теодоровић додајући да тај ниво дигитализације омогућава очитавање података, параметара рада мотора у ваздуху и на земљи, што је савременије од оних које су у јединици за ту намену користили.

Izvor: www.politika.rs
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 860« Reply #404 on: January 09, 2020, 03:27:22 pm »

Letacka obuka Lasta, Batajnica.Logged
Pages:  1 ... 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 27 queries.