Odlikovanja Republike Srpske

(1/2) > >>

Rade:
Orden Republike Srpske


 ordenrepublikesrpskekg9.jpg (47.26 KB. 221x340 - viewed 219 times.)


Orden Republike Srpske je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Republike Srpske je najviši državni orden. Ovaj orden može biti dodjeljen na ogrlici ili na lenti. Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge te ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske. Orden na lenti se dodjeljuje istaknutim pojedincima na naročite zasluge u razvoju međudržavne saradnje i za doprinos prema državi.Ovaj orden je dodjeljen (posljednjih godina) [uredi]
Orden Republike Srpske na lenti je 1994 godine dodeljen:
Radovanu Karadžiću, predsedniku Republike Srpske
Ratku Mladiću, general-pukovniku, komandantu Glavnog štaba RS
Nikoli Koljeviću, potpredsedniku RS
Biljani Plavšić, potpredsednici RS
Momčilu Krajišniku, predsedniku Narodne skupštine RS
Vojislavu Maksimoviću, predsedniku kluba poslanika SDS u skupštini i rektoru univerziteta u Srpskom Sarajevu
Orden Republike Srpske na ogrlici je 1994. godine dodjeljen:
Slobodanu Miloševiću,tadašnjem predsedniku Republike Srbije
Momiru Bulatoviću, predsedniku Republike Crne Gore
Patrijarhu Pavlu, patrijarhu srpskom

Rade:
Orden Nemanjića
 

 ordennemanjicaea1.jpg (36.91 KB. 221x340 - viewed 221 times.)


Orden Nemanjića je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Nemanjića je osnovan u jednom redu, ima svoju ordensku zvijezdu i nosi se oko vrata. Orden se dodjeljuje jedinicama i pripadnicima oružanih snaga Republike Srpske za istaknute vojničke podvige u oružanoj borbi. Izuzetno se može dodjeliti i građanskim licima zbog posebnog doprinosa u organizovanju i vođenju odbrane srpskog naroda i države.

Ovaj orden je dodjeljen (posljednjih godina) [uredi]
Poslanicima ratnog saziva Narodne skupštine Republike Srpske
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, general-pukovnik Momir Talić je odlikovan Ordenom Nemanjića i Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog reda zbog zasluga u otadžbinskom ratu, u kojem su, zahvaljujući njemu, u sudbonosnim trenucima dobijene mnoge presudne bitke koje su očuvale Republiku Srpsku, posebno ističući operaciju probijanja Koridora.
Pilot Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srpske Erbez Branko posmrtno je odlikovan ordenom Nemanjića za osvjedočenu hrabrost u borbi i junački podvig tokom odbrane Republike Srpske.
Pukovnik Milan Jović, komandant Prve majevičke brigade, posthumno je odlikovan na Vidovdan 1993. godine.
Milutin Najdanović, posthumno

Rade:
Orden Karađorđeve zvijezde


 ordenkaradjordjevezvijeve3.jpg (50.04 KB. 221x340 - viewed 170 times.)


Orden Karađorđeve zvijezde je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Karađorđeve zvijezde Republike Srpske je vojno odlikovanje. Ovaj orden ima tri reda. Orden Karađorđeve zvijezde se dodjeljuje za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Republike Srpske u oružanoj borbi. Može se izuzetno dodjeliti u miru samo za izvanredne zasluge u rukovođenju i organizovanju oružanih snaga.

Rade:
Orden Miloša Obilića
 

 ordenmilosaobilicacy8.jpg (37.01 KB. 250x340 - viewed 253 times.)


Orden Miloša Obilića je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Miloša Obilića ima jedan red, koji se dodjeljuje svim pripadnicima oružanih snaga Republike Srpske bez obzira na čin i rang, za osvjedočenu hrabrost u borbi i za junački podvig. Ovaj orden se u miru dodjeljuje samo u izuzetnim događajima.Ovaj orden je dodjeljen (posljednjih godina) [uredi]
Komandant Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srpske, general-major Živomir Ninković posmrtno je odlikovao 1993. godine pilota kapetana Branislava Radulovića Ordenom Miloša Obilića. Kapetan Branislav Radulović je poginuo na zadatku na Ilindan 1993. godine, za vrijeme potpisanog primirja između Republike Srpske i Federacije BiH pilotirajući helikopterom sa oznakama Crvenog krsta koji je prevozio ranjenike. Zajedno sa njim pored ranjenika je poginula i cijela njegova porodica: supruga Biljana, kćerka Branislava i sin Bojan.
Ordenom Miloša Obilića posmrtno je odlikovan bivši predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Vojvoda Mitar Maksimović Mando za, između ostalog, svoje boračke zasluge tokom odbrane Republike Srpske.
Ordenom Miloša Obilića drugog reda predsednik Republike Srpske posthumno je odlikovao Željka Markovića, načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, čiji je orden primio njegov otac Slobodan Marković.
Povodom Vidovdana 28. 06. 2003. godine, Predsednik Čavić je odlikovao ordenom Miloša Obilića 23 porodice iz kojih je tokom otadžbinskog rata, poginulo tri i li više članova.
Pilot Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srpske Gajić Drago posmrtno je odlikovan ordenom Miloša Obilića za osvjedočenu hrabrost u borbi i junački podvig tokom odbrane Republike Srpske.
Predsednik Srpske Mirko Šarović 01. 07. 2002. god. u Rogatici je uručio porodicama poginulih boraca Republike Srpske Orden Miloša Obilića: Božani Delić, majci četiri poginula borca: Novice, Nike, Jove i Radivoja, zatim Slavojki i Marinku Bjelici iz Trnova, roditeljima tri poginula borca, kćerke Radmile i sinova Dragana i Janka, i Slobodanki Antonić iz Bratunca, koja je za slobodu Srpske dala supruga Radu i sinove Milenka i Željka.
Predsednik Srpske Rajko Kuzmanović, povodom Vidovdana, 4. jula 2008. godine, odlikovao je Ristu Maslešu, penzionisanog radnika Željeznica Republike Srpske – Ordenom Miloša Obilića, za ispoljenu ličnu hrabrost i samopožrtvovanje prilikom izvršenja djela u opasnoj situaciji spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Rade:
Orden Njegoša
 

 ordennjegosaprvogredalr4.jpg (46.3 KB. 221x340 - viewed 179 times.)


Orden Njegoša je ustanovljen 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske u kome se kaže: "ordeni su javno državno priznanje Republike Srpske koje se dodjeljuje licima ili instituciji za izuzetne zasluge prema državi."

Orden Njegoša ima tri reda. Njime se odlikuju pojedinci, preduzeća, ustanove i druge organizacije za izvanredne radne podvige i zasluge u privredi, nauci i kulturi te duhovnom razvitku i opštem napretku Republike Srpske.

Ovaj orden je dodjeljen (posljednjih godina) [uredi]
Ukazom predsednika Republike Srpske od 9. januara 1994. godine list "Glas srpski" odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda.
Za posebne zasluge i doprinos za Republiku Srpsku, a povodom krsne Slave MUP-a, Svetog Arhangela Mihaila, Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić je 20. 11. 2003. godine posmrtno odlikovao Ordenom Njegoša prvog reda Željka Markovića, načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.
Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić odlikovao je Gimanziju u Banjoj Luci Ordenom Njegoša prvog reda, povodom stote generacije maturanata. Ovo priznanje primio je najbolji učenik stote generacije Miljan Petković.
Bivši predsednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo, bivši gradonačelnik Srpskog Sarajeva, jedan od najistaknutijih ljudi u SDS-u, Predrag Lasica posmrtno je odlikovan 25. juna 2005. godine od predsednika Republike Srpske Dragana Čavića Ordenom Njegoša drugog reda. Na predlog mitropolita Dabrobosanskog gospodina Nikolaja, Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je Predraga Lasicu Ordenom Svetog Save drugog reda.
Predsednik Republike Srpske Mirko Šarović odlikovao je 13. 05. 2002. godine JODP za telekomunikacije Republike Srpske Ordenom Njegoša I reda za sveukupni razvoj Republike Srpske.
Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", Banja Luka, 1996. godine je odlikovao Predsednik Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda.
Kolo srpskih sestara, Banja Luka, je odlikovao Predsednik Republike Srpske Ordenom Njegoša trećeg reda.
Ordenom Njegoša prvog reda 2001. godine odlikovano je KUD Veselin Masleša, Banja Luka.
Ministar nauke i kulture Republike Srpske Mitar Novaković u prisustvu predsednika Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Dragana Kalinića i Mladena Ivanića, uručio je 12. 09. 2002. godine šefu Kancelarije francuske ambasade u Banjoj Luci Ivu Manvilu Orden Njegoša trećeg reda. Manvil je prvi strani državljalin odlikovan ordenom Republike Srpske. Orden mu je dodijeljen za uspješnu višegodišnju diplomatsku misiju i unapređenje kulturne saradnje Republike Srpske i Francuske.
Orden Njegoša drugog stepena Republike Srpske, odlikovanje kao najboljem naučniku Rusije u 1993. godini dobila je Jelena Jurjevna Guskova, doktor istorijskih nauka iz Moskve.
Akademik prof. dr. Rajko N. Kuzmanović, generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci, predsednik Ustavnog suda Republike Srpske, redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i njen predsednik je nosilac ordena Njegoša drugog reda.
Za uspješan rad Duhovna Akedemija Svetog Vasilija Ostroškog i Bogoslovija Svetog Petra Sarajevskog u Srbinju je odlikovana državnim odličjem, Orden Njegoša, 2001. godine od predsednika Republike Srpske i Gramatom mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja.
Preduzeće "Srpske šume" je odlukom predsednika Republike Srpske Dragana Čavića nosilac Ordena Njegoša prvog reda.
Peter Handke, austrijski književnik, odlukom predsednika Srpske Rajka Kuzmanovića, 4. jula 2008. godine, povodom Vidovdana, odlikovan je Ordenom Njegoša I reda za priznati rad i zasluge za kulturni i duhovni razvitak kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti kojima se doprinosi opštem napretku Republike Srpske.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page