PALUBA
August 22, 2019, 04:13:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Dragovoljno služenje vojnog roka u OS RH  (Read 4817 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« on: August 11, 2008, 11:40:40 pm »

Hrvatska: Dobrovoljno u vojsku

11. avgust 2008.

Zagreb - Za dobrovoljno služenje vojnog roka u
hrvatskim oružanim snagama prijavilo se 1.274
kandidata, od kojih 174 žena.

Rok za prijavljivanje istekao je 7. avgusta, a od prijavljenih kandidata posle strogih zdravstvenih pregleda izdvojiće se 250 kandidata koji će se 5. oktobra uputiti na služenje vojnog roka u trajanju od 14 sedmica, prvo u Požegu na osnovnu pešadijsku obuku, a zatim u Đakovo na specijalističku obuku.

Oni koji ne budu upućeni na služenje u prvoj grupi, mogu dobrovoljni vojni rok odslužiti u nekoj od narednih grupa.

Među uslovima za prijem bio je i da kandidati ne smeju imati odslužen vojni rok u hrvatskoj ili nekoj drugoj armiji, a osim obezbeđenja svih potreba, od smeštaja do hrane i uniforme, svi polaznici dobijaće mesečnu naknadu od 2.660 kuna (370 evra).

U ministasrtvu su zadovoljni što je interes za dobrovoljnu službu pet puta veći od predviđenih mesta, kao i što se prijavilo preko 10 odsto žena.

Očekuje se da bi narednih godina MORH mogao da ostvari plan da kroz obuku prođe 2.000 kandidata od kojih će se popunjavati aktivni sastav oružanih snaga. Nakon 14 sedmica obuke dobrovoljcima će biti ponuđeno potpisivanje ugovora za aktivnu vojnu službu, koji može uključivati i stipendirano školovanje, uz obavezu ostanka na službi u oružanim snagama nekoliko godina nakon završetka školovanja.

Hrvatske vlasti shodno standardima NATO saveza idu na profesionalnu vojsku koja će biti popunjavana dobrovoljcima, koji bi nakon kraja obuke, nezavisno od toga hoće li ući u profesionalni sastav, imali i neke beneficija kao što je držanje oružja, lakše zaposlenje u čuvarskim službama i slično.


Izvor: Tanjug
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 920


« Reply #1 on: August 12, 2008, 07:08:13 am »

Ovo je dobar putokaz u kom smeru treba da ide reforma sistema odbrane i u Srbiji. Nažalost, još jednom se pokazalo da su Hrvati i na ovom segmentu odmakli korak dalje od nas.

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #2 on: August 12, 2008, 09:32:18 pm »

Ima tu meni nešto što nije baš najjasnije. Šta npr. ako se desi (ne daj Bože) hipotetički samo, bude proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. I šta rade u tom slučaju ovi što nisu odslužili nikako vojni rok ili su ga služili ono kao civilno. Šta biva da njima u slučaju opšte mobilizacije, znači da baš zaratimo da nidemo napadnuti i iz vazduha, ali i kopneno, i to da potraje nekoliko godina.

Inače vojničke plate koje će dobijati vojnici na odsluženju vojnog roka nisu uopšte zanemarljive, 370 evra nije malo.

A što se tiče svih tih stvari, uvek je Hrvatska bila korak ispred Srbije i C.Gore. Samo pogledajte koliku oni brigu polažu na njihove veterane iz rata, (a naši baš ovih dana su u protesnoj šetnji prema Kosmetu) ne ulazeći u to da li je on bio opravdan ili ne.
« Last Edit: August 03, 2014, 02:55:58 pm by Rade » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #3 on: August 12, 2008, 09:40:45 pm »

Ni meni ovaj hrvatski program nije bas logican, ali, sto se Srbije tice, mislim da bi moglo da se iznadje i bolje resenje. Naime, jedan moj ortak se upravo vratio iz SRO, a stazirao je, ako se ne varam, u kasarni u Zajecaru. I tu je doticni imao sta da vidi: skoro polovina regruta je imala samo zavrsenu osnovnu skolu, sto je u 21. veku za jednu zemlju katastrofa! Tu, pre svega, mislim na cinjenicu da relativno veliki broj mladih ljudi nema nikakvu profesionalnu kvalifikaciju. Zar ne bi bilo bolje zadrzati obavezni vojni rok, a u to uklopiti i neki kurs za profesionalno/zanatsko obrazovanje, i to u saradnji sa narodnim univerzitetima i centrima za profesionalnu orijentaciju? Ili kurseve za kompjutersko opismenjavanje?
Ili vojsku ne treba gurati u to? Sta mislite?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 167« Reply #4 on: August 12, 2008, 09:42:07 pm »

E pa ovi što su služili civilni rok će neprijatelja da gađaju sa guskama,štakama i ostalim naoružanjem iz kojeg su prošli obuku.Ja priznajem i poštujem da neko ne želi ni pod kakvim uslovima da oduzme ljudski život,ali ovi ga preteraše,pa koliko poslova u kasarni ima koji nisu vezani za oružje?Koliko ti duša hoće,neka budu ćate,kuvari,kuriri.....a ostalima klasična pešadijska obuka od 5 meseci i 22 dana i gotovo.Nema potrebe da džudže u kasarni po ceo dan,od 9 do 17 i kraj.Naravno ne dao nekome bog da se ne pojavi. police pravilo
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #5 on: August 12, 2008, 10:06:59 pm »

@ ZastavnikDjemo
Ja ipak mislim da o tim stvarima treba da se brine ministarstvo prosvete, i da na prvom mestu školuje samo potrebne kadrove koji će po završenoj školi imati obezbeđen posao (ili tome težiti), ali to ostavimo neka se bavi neko drugi.

Znaš šta možda ne bi bilo loše (to kada sam predložio predpostavljenom, rekao mi je da razmišljam kao nacista, zašto Huh?), moj stav i onda i danas je da svi beskućnici maloletnici koji imaju mentalnih i fizičkih predispozicija da obavljaju vojni poziv, treba da budu dati u neki vojni internet gde bi od malih nogu imali obuku, ali i siguran smešataj i kada stasaju za to siguran posao, a ne da se vuku po ulici od nemila do nedraga, i po nekom pravilu uvek na kraju završe u zatoru. Slične ideje sam imao i sa decom koja nemaju (ili su ostavljeni od) roditelja.

Ja sam sličnog mišljenja kao i ti Motorista, ali izgleda da će ovaj model (kao u Hrvatskoj) pre ili kasnije zaživeti i kod nas.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 920


« Reply #6 on: August 13, 2008, 05:43:25 am »

Sve vojske neminovno idu ka potpunoj profesionalizaciji, jer iskustvo je pokazalo da ročna vojska nije nikada dorasla izazovima kojima može biti izložena - npr. Rusi su ovih dana demonstrirali da su naučili tu lekciju - u Gruziju su poslali profesionalnu vojsku, za razliku od 1. čečenskog rata npr. gde su iskasapljeni. Dobrovoljno služenje vojnog roka je po mom mišljenju jedini pravi način da se rezervni sastav održi u kakvoj-takvoj formi. Normalno - na način kako se danas vojni rok služi u Srbiji, malo je onih koji bi se prijavili dobrovoljno. Plan i program obuke su neatraktivni i zastareli, uslovi života i rada su loši, novčane stimulacije nema, pa i vojni poziv nije popularan. Omogućiti vojnicima-dobrovoljcima obuku kakvu imaju i druga profesionalna vojna lica i obezbediti im pristojnu novčanu nadoknadu, i mislim da bi se taj problem u velikoj meri rešio, tj. da bi odziv bio sasvim solidan. Mislim da bi takav sistem pre svega bio racionalniji, a efikasniji. Jeftinije je obučavati godišnje 1000-1500 dobrovoljaca, nego npr. pet ili više hiljada regruta, koji u rukama češće drže metlu i lopatu, nego pušku.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #7 on: August 13, 2008, 09:15:54 am »

@ Broker, ideja nije uopste losa, i to se vec duze vreme radi u Rusiji.
@ FF da, sve sto si rekao je tacno.

Amerikanci su to jako dobro resili, imaju redovnu (profesionalnu) vojsku, a pored toga, imaju i nacionalnu gardu. Takodje, u SAD postoji i program ROTC (Reserve Officer Training Corps), koji se bazira na programu stipendija za fakultet, i vojska im pokriva sve troskove tokom studiranja. Uz redovne studije, pohadjaju se i dodatni (vojni) predmeti, tokom svih godina studija, a, posle diplomiranja, student stice status rez. oficira. To bi moglo i kod nas...
 http://en.wikipedia.org/wiki/ROTC
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 167« Reply #8 on: August 13, 2008, 09:34:01 am »

Profesionalce moraš da imaš,oni će ti obavljati najteži deo posla,a ročna vojska je tu za kontrolu teritorije.Kod nas ljudima nije atraktivan vojni poziv da bi išli u profesionalce,a ni plate im nisu bog zna kakve,uglavnom se to radi iz ljubavi.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #9 on: August 13, 2008, 06:40:38 pm »

Upravo je o tome i reč Motorista.

FF i sam znaš da su i ranije kada se biralo hoće li na borbeni zadatak ići vojnik profesionalac (vojnik po ugovoru), ili aktivan vojnik, da je odabir padao na profesionalca. Izuzetaka je naravno bilo, naručito u prvim godinama rata, da bi se kasnije sve više i više svodilo na to da borbene zadatke izvršavaju uglavnom profesionalci.

Znači i ja sam za profesionalizaciju vojske, i da im taj status vojnika po ugovoru bude jednom rešen do kraja, a ne do 40-te radiš, a posle na ulicu (skoro su pripadnice profesionalnog sastava VS pričale o tom problemu u jednom dokumentarcu, koji je prisutan od uvođenja profi vojnika). Znači ja sam za taj model da aktivan vojnik bude na odsluženju vojnog roka onoliko koliko mu traje obuka, i možda još mesec dana da to sve provežba u praksi. Onog momenta kada bi bila objavljena neposredna ratna opasnost i dizanje borbene gotovosti na viši stepen, iz borbenih grupa bih izuzeo aktivnu voksku, a tako se uglavnom i radilo, bilo je izuzetaka ali jako retko. Ja sam u borbenoj grupu (neki je zovu i interventna grupa, sve mu to dođe na isto) proveo sigurno jedno 3-4 godinem i bila je sastavljena isključivo od profesionalaca, i ako je reč o OMJ-u. Samo se razlikovao stepen borbene gotovosti, on se brojao u satima, a u boljim sličajevima i u danima (najviše tri dana). Kada sam išao na godišnji odmor ili slobodne dane, na moje mesto je dolazio (ako se nije mogao naći profesionalac) aktivan vojnik, ali ako bi se negde krenulo, ja bih morao da prekinem odmor i da se pod hitno vratim u kasarnu, i onda bi aktivan vojnik nastavio sa svojim dužnostima, a ja zauzeo svoje mesto.
Odmor bez napuštanja garnizona je nikakav odmor, ali bolje i takav neko nikakav.
 
A ako bi došlo do opšte mobilizacije, okosnica u odbrani zemlje bi trebali da čine isključivo profesionalci, a ako bi došli u takvu situaciju da profesionalnom sastavu treba pomoć, zato i služi rezerva, uz opet neku vrstu zaštite aktivnog vojnika, a ako bi stvar došla i do njega, onda će pušku uzeti u ruke i moja supruga. Smiley

Mi sreća nikada nismo doživeli (i iskreno se nadam da nikada nećemo) koplet opštu mobilizaciju.

@Zastavniče, imam jedno pitanje za tebe, pošto si upućen, ili bilo ko da zna. Nacionalna garda u Americi je neka vrsta rezerve, jel su oni imali i gde su imali i prošli obuku.

Ne možeš čoveku dati pušku u ruke (mada sam svašta viđao Wink) koji je nikada nije upotrebljavao, a možda ni video i reći mu, e sada idi i brani svoju zemlju. Iz tog razloga sam ja da se vojni rok ne ukida, ali da se svede samo na ono neophodno, u svim pogledima.   
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #10 on: August 13, 2008, 09:06:15 pm »

Sa Nacionalnom Gardom SAD imam iskustva iz prve ruke, i, koliko se secam, uslovi su sledeci:
Za NG moze da se prijavi svaki drzavjanin SAD, a mogu cak i stranci sa stalnim boravistem, starosna granica za prijavljivanje je prilicno visoka, 42 godine. Posle lekarskog pregleda, obavi se bezbednosna provera, bira se specijalizacija (ako ima slobodnih mesta za zeljeni rod/sluzbu; ako nema, onda postoji mogucnost, naravno, uz saglasnost regruta da ode u NG druge drzave SAD), potpisuje se ugovor, i ide se na osnovnu borbenu obuku (Basic Combat Training), i to traje 10 nedelja. Onda se ide na naprednu individualnu obuku (advanced individual training), koja, koliko me memorija secanja sluzi, traje najmanje 15 nedelja (za prasinare). Posle obavljene obuke, regrut odlazi kuci, i zvanicno postaje clan NG. Za to se dobijaju lepe parice, i to je dosta popularno medju studentima, kojima zafale pare za skolovanje. Ali, ni tu obavezama nije kraj: naime, svaki gardista mora da provede jedan vikend mesecno u trupi (u principu, Subotom se vrsi ciscenje oruzja, vezba gadjanja i fizicko, a Nedeljom ide fizicko, i obavljanje redovnih duznosti, npr. administracija, strazarenje, pozarni, itd.). Takodje, jednom godisnje, svaki clan NG mora na "obnavljanje gradiva" u trajanju od dve nedelje. Znaci, imaju dobro motivisan rez. sastav, koji se redovno obucava blizu mesta stanovanja, sto i nije preterano skupo, a, istovremeno se odrzava u relativno dobroj formi. 
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #11 on: August 14, 2008, 08:20:39 pm »

@Zastacniče hvala na iscrpnom odgovoru. Moram još nešto da te pitam pošto si dobro upućen u celu stvar oko NG. Da li kod njih postoji neki godišnji limit, primer u NG će biti primljrno u toku godine, pa cifra - toliko i toliko pripadnika ili koliko se prijavi svi su dobro došli, ako prođu psihofizičke testove. Meni je ovo oko NG-a sve mao čudno i neobično, ali to koliko vidim radi dobro, i koliko vidim svima je dobro, i državi a i pripadnicima NG-a.

Mene samo jedna stvar čudi, ko će našoj VS biti rezerva za jedno 15-20 godina, pošto je samo pitanje vremena kada će se hrvatski model primeniti i kod nas. Bilo su najave da će se odsluženje vojnog roka ukinuti do 2010. izgleda da će se sa tim ubrzati.
« Last Edit: August 14, 2008, 08:26:19 pm by Broker » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #12 on: August 14, 2008, 08:59:11 pm »

Pa ova moja, sada vec bivsa, lepsa polovina je bila u NG Kalifornije. Posto je kada se prijavljivala studirala ekonomiju, stavili su je u intendantsku sluzbu, jer je bilo mesta. Imaju kvote, koliko sam shvatio, znaci postoji godisnji limt, uslovljen budzetom. U SAD su pripadnike NG zvali weekend warriors (vikend ratnici), verovatno zbog obaveze sluzenja vikendom.  Smiley
Do invazije na Irak 2003., kada su poceli da ih zovu, koliko je meni poznato, NG se nije nigde upotrebljavala van SAD, i sluzbovanje u njoj se smatralo za "laku lovu", jer, posle obuke se ionako nije mnogo radilo, a dobijalo se, koliko se secam, 1200 US$ mesecno. Drugim recima, umesto klasicnih studentskih poslova (kelnerisanje, prodavanje hamburgera, telemarketing, itd.), ovo je oduzimalo mnogo manje vremena, a bolje je placeno, zato je bilo popularno medju studentima.
U NG takodje mogu da sluze i isluzeni vojnici, a imaju i razlicite vrste ugovora. Pogledacu malo na netu, pa cu da vidim kako to izgleda, ovo sto sam napisao, sve se bazira na rekla-kazala, ali mi se cini da ovo prilicno dobro funkcionise u praksi.
Sto se VS tice, pa mogla bi VS da ponudi neke programe kvalifikacije, na primer u saradnji sa nekim fakultetima ili Vojnom Akademijom, koji bi bili kao neka vrsta stipendije, i uz mesecnu platu (recimo, kao u Hrvatskoj, oko 300 Evra), obavezati ih ugovorm na sluzbu u rez. sastavu do, recimo 45. godine. Posle obuke pozivati ih jednom godisnje na obuku, i jednom mesecno na vikend u vojsci (kao i u SAD, jedan dan obuka, drugi dan ciscenje kruga, administracija, itd.), sto bi umanjilo obim svakodnevnih poslova koji opterecuju redovni sastav, a istovremeno bi VS imala relativno kvalitetan rez. kadar. Naravno, uz adekvatnu novcanu naknadu, to bi i kod nas bilo jako popularno...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 480


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #13 on: August 14, 2008, 09:15:23 pm »

Nije ni tvoja ideja loša, mada ona bi zahvatala samo jedan deo populacije, uglavnom intelektualnu, a ja bih pre išao na neku mešanu varijantu. U svakom slučaju bolje i tako nego nikako.

Samo ovi limiti koji su dati za hrvatsku vojsku su suviše mali (šta je 250 vojnika), verujem da će kod nas ta cifra biti veća, ali sigurno ne dovoljna.

Ako nađeš nešto zanimljivo o NG-u svakako upostuj ovde, to su bar za mene nove stvari, i ako je Bane već nešto pisao o njima, ali nikada dosta informacija. Smiley
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #14 on: August 14, 2008, 09:49:04 pm »

Ne, to ne obuhvata samo intelektualnu populaciju, naprotiv. Recimo, ako je neko zavrsio neku srednju strucnu skolu, ili samo osnovnu, mogao bi od vojske da dobije neki certifikat, sad' lupam, za automehanicara, radnika obezbedjenja, skladistara, gradjevinskog radnika (inzinjerija), skola stranih jezika, itd. Uz platu i strucno usavrsavanje, odziv bi bio dosta dobar. A, za intelektualni deo populacije, stipendiranje za rez. oficire...
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.