PALUBA
September 15, 2019, 03:07:28 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Dragovoljno služenje vojnog roka u OS RH  (Read 4862 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 920


« Reply #15 on: August 15, 2008, 07:08:39 am »

Američki model mi deluje kao najbolje izbalansiran, mada svako iole dobro rešenje, pa i američko, zahteva određena materijalna sredstva, što baš nije prikladno za zemlje poput Srbije. Vojska Srbije je u partnerskim odnosima sa NG Ohaja, a na njihovom sajtu ima dosta podataka o ustrojstvu i načinu funkcionisanja takve organizacije:

Koliko pažnje amerikanci posvećuju obuci jedinica NG najbolje pokazuje br. sati naleta u vazduhoplovnim jedinicama (Ohio Air National Guard) - F-16 sa najvećim brojem sati naleta je iz Ohio NG. Vazduhoplovna jedinica NG Ohaja ima oko 5000 pripadnika, naoružana je avionima F-16 C/D (2 winga), C-130 (1 wing ) i KC-135 (1 wing).

Mora da je naj-cool stvar na svetu radnim danim u nedelji raditi svoj regularni posao u civilstvu, a vikendom sesti u kokpit F-16 i parati oblake.  

U kojoj to još zemlji na svetu rezervisti imaju priliku za ovakvu obuku:


* 1.jpg (34.03 KB. 770x513 - viewed 100 times.)

Above, a KC-135 Stratotanker from the 184th Air Refueling Wing, Kansas Air National Guard, performs a midair refueling of an A-10 Thunderbolt.

Čak lete i F-15.  131st Fighter Wing - Missouri Air National Guard - St. Louis, Missouri:


« Last Edit: August 07, 2010, 04:44:03 pm by kuzmar, Reason: uklonjen neispravan link » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 519« Reply #16 on: August 15, 2008, 09:15:05 am »

Američki model mi deluje kao najbolje izbalansiran, mada svako iole dobro rešenje, pa i američko, zahteva određena materijalna sredstva, što baš nije prikladno za zemlje poput Srbije.

Pa bolje izdvajati vise za neko kvalitetno resenje, nego tavoriti ovako, kao do sada... I takav program ne mora da pada iskljucivo na ledja vojnog budzeta, u finansiranje programa obuke i kvalifikovanja rez. sastava bi mogli da ulete ministarstvo rada i soc. zastite, prosvete, zatim opstine...
Evo, na primer, Fiat ce obnavljati Zastavu, a, u Kragujevcu bi se u sklopu programa obuke rezervista mogli organizovati kursevi za kvalifikaciju i prekvalifikaciju za razna zanimanja... Znaci, bilo bi i rezervista, i kvalifikovane radne snage... Mozda i gresim...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 492


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #17 on: August 15, 2008, 06:22:23 pm »

Pa ne znam ni sam, koliko vidim sve je to nekako, civil sam radnim danima, pa onda sam vikendom vojnik. Dobro su im i dali naziv vikend vojnici.

Ja sam nekako više konzervativan što se tiče tog pogleda. Odcepi dva-tri meseca od života, odsluži u kasarni, jednom do dva puta godišnje vežba, da se ne zaboravi naučeno i nauči ako bi se nešto u međuvremenu unapredilo, i to je to. A sve mi se čini da je to i najjeftiniji model za državu.

Da li se neko seća, ili zna, da se na primer mornarica nekada služila pune dve godine. Uh, to je stvarno trebalo izdržati, mada ima i mnogo gorih primera.
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #18 on: August 15, 2008, 09:15:20 pm »

Moj deda je služio tri godine u avijaciji,bio je na aerodromu Brnik-avioinstrumenar.Tegljio je akumulatore pa je praštalo  Grin ali je u ono vreme leteo,a i zbog njegovih priča sam zavoleo vojsku.
« Last Edit: August 15, 2008, 09:17:11 pm by crki » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 918« Reply #19 on: April 17, 2012, 10:32:47 am »

MIRIS NOVCA I BARUTA
Zbog nezaposlenosti sve više mladih dragovoljno služi vojsku.

SNJEŽANA DUKIĆ

Osigurana stipendija, besplatna stručna literatura, smještaj, prijevoz i prehrana, a na kraju i - siguran posao. Tko danas od mladih ne bi poželio ovakav životni scenarij? On je realnost za sve one koji odaberu vojni poziv i svoju budućnost vide u Oružanim snagama RH. Naime, unatrag godinu-dvije Ministarstvo obrane bilježi povećani interes za ulazak u sustav Oružanih snaga RH koje su danas jedna od rijetkih državnih službi koje kontinuirano primaju mlade ljude, a pružaju im i mogućnost napredovanja.

Otkako je Hrvatska postala članica NATO-a, mogućnosti usavršavanja postale su još više. Zbog toga se iz godine u godinu sve veći broj netom završenih srednjoškolaca odlučuje prijaviti u program civilno-vojnog školovanja “Kadet”, ponukani, naravno, i krizom koja je pogodila tržište rada na kojem se prvi posao čeka mjesecima ili još gore - godinama. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ožujku je nezaposleno bilo čak 25,7 posto mladih u dobi od 25 do 34 godine odnosno gotovo 87.500 osoba.

Na burzi je u ožujku bilo prijavljeno i 18,9 posto mladih u dobi do 24 godine. Tako je sve više i onih koji se sa završenim fakultetima prijavljuje za dragovoljno služenje vojnog roka.

Kod dijela novaka razlog nije toliko u ‘služenju domovini’ koliko u činjenici da kandidati, nakon odsluženja vojnog roka, imaju mogućnost potpisivanja ugovora o djelatnoj vojnoj službi. Prednosti studiranja u programu “Kadet” su i u tome što se nakon uspješno završenog školovanja kadete prima u djelatnu vojnu službu i upućuje na Temeljnu časničku izobrazbu.

Nakon završene časničke izobrazbe, podsjećaju u MORH-u, dodjeljuje im se prvi časnički čin i raspoređuje na dužnost u postrojbe OSRH.


* ImageHandler.ashx.jpg (47.42 KB. 680x453 - viewed 104 times.)

Deficitarna zanimanja

- Točno je da program “Kadet” na neki način jamči i radno mjesto i sigurnu plaću. No, treba imati na umu da svatko tko uđe u program “Kadet” i odabere školovanje za neko od zanimanja koja su potrebna obrambenom sustavu, da je riječ o zanimanjima koja su i inače deficitarna na hrvatskom tržištu rada.

Sigurno je da osobe s takvim deficitarnim zanimanjima imaju velike šanse za sigurnim zaposlenjem, ali i puno većim plaćama, nego što bi to imali u vojsci - kaže nam Igor Tabak, neovisni vojni analitičar i autor na vojnom portalu “Obris”. Smatra kako program “Kadet” teži za strukturnim promjenama, jer, kako napominje, kadetima je vrlo teško u redovitom roku završiti sve studijske obveze i, u isto vrijeme, svladati sve vojne programe.

Ipak, napominje kako vojni poziv i danas privlači mlade, ne zbog pojma o vojsci u stereotipnom smislu, nego zbog velikih mogućnosti za napredovanjem u međunarodnom okruženju i pristupu novim tehnologijama koje danas vojska ima. Sve su to, napominje Tabak, prilike za profesionalni izazov i napredovanje u karijeri.

Od 2003. godine, kada je započeo program civilno-vojnog školovanja “Kadet”, do sada je ukupno 160 kadeta završilo školovanje, a trenutno je na školovanju 219 kadeta. Početkom travnja Ministarstvo obrane otvorilo je i natječaj za civilno-vojno školovanje “Kadet” u akademskoj godini 2012./2013. godini. Prednost će imati studenti koji upišu jedan od fakulteta tehničkog ili prirodoslovnog usmjerenja.

Na Sveučilištu u Zagrebu ove je godine izbor ‘pao’ na Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematički fakultet, studij aeronautike na Prometnom fakultetu, Građevinski i geodetski fakultet. Na Sveučilištu u Splitu studenti koji se odluče za program “Kadet” moći će odabrati brodarstvo na Pomorskom fakultetu, studij elektrotehnike i informacijske tehnologije, strojarstva, računarstva ili industrijskog inženjerstva na FESB-u, te studij kemije na Kemijsko-tehnološkom fakultetu.

Rok za podnošenje prijava je do 4. svibnja 2012. godine. Uskoro se očekuje raspisivanje i natječaja za stipendiranje do 60 studenata iz programa “Kadet”. Na natječaj će se, rekli su nam u MORH-u, moći prijaviti isključivo studenti na studijima tehničkih usmjerenja na Sveučilištima u Zagrebu i Splitu, te na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Mjesečna stipendija kadeta iznosi od 800 do 1200 kuna, ovisno o godini studija.

Ministarstvo obrane i OSRH ove će akademske godine stipendirati deset studenata studija medicine. Natječaj za dodjelu stipendija otvoren je do 6. travnja. Stipendije za budućih 10 vojnih stipendista - studenata medicine - isplaćivat će se u mjesečnim iznosima, ovisno o godini studija. Za studente druge godine medicine predviđen je iznos 1200 kuna, a sa svakom sljedećom godinom iznos stipendije se povećava za 100 kuna, pa će studenti šeste godine medicine dobivati stipendiju od 1600 kuna.

Ponavljačima i lošim studentima u HV-u nema mjesta.

Osim što su dužni ispunjavati sve obveze na fakultetu i redovito davati godine, jer se ponavljanje godine ne tolerira, studenti uključeni u program „Kadet“, tijekom školovanja obavezni su položiti i sve programe vojne obuke. Tako su ‘dužni’ osposobiti se, između ostalog, za rukovanje oružjem, samostalnu orijentaciju, vojnu komunikaciju, vještine vođenja i zapovijedanja, a dio njih i za padobransku i letačku obuku.


  SD

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #20 on: December 27, 2018, 02:55:51 pm »

27.12.2018.

Od 1. siječnja 2019. dragovoljnim ročnicima 3000 kuna


* hv_pozega_10032018_v.jpg (190.43 KB. 1200x800 - viewed 42 times.)

Ministarstvo obrane od 1. siječnja 2019. uvodi novu poticajnu mjeru - povećanje mjesečne novčane naknade za dragovoljne ročnike na 3000 kuna.

Naime, u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, od 1. siječnja 2019. godine mjesečna novčana naknada dragovoljnih ročnika povećat će se za 1000,00 kuna te će iznositi 3000,00 kuna.

Na snagu će početkom 2019. godine stupiti Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojim se, između ostalog, mjesečna naknada ročnika povećava na 3000,00 kuna, s dosadašnjih 2000,00 kuna.
Riječ je o još jednoj mjeri povećanja materijalnih prava pripadnika Oružanih snaga RH, u funkciji jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Mjesečni iznos naknade za dragovoljne ročnike od 3000,00 kuna bit će najveći takav iznos od uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja do sada. U 2016. godini mjesečna naknada ročnika iznosila je 1190,00 kuna, a od 1. siječnja 2017. do danas 2000,00 kuna.

Programom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci. Program se provodi u Oružanim snagama Republike Hrvatske od 2008. godine i jedan je od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Dragovoljno vojno osposobljavanje obuhvaća temeljnu i specijalističku obuku koja traje osam tjedana i provodi se u Požegi i na Vojnom poligonu Gašinci. Kandidati zainteresirani za dragovoljno vojno osposobljavanje mogu se prijaviti u Područnim odsjecima za poslove obrane tijekom cijele godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo oko 8000 ročnica i ročnika, od kojih je velik broj i primljen u djelatnu vojnu službu.

Zbog velikog broja zainteresiranih kandidata, tijekom 2017. i 2018. godine na dragovoljno vojno osposobljavanje bila su upućena po tri naraštaja dragovoljnih ročnika, za razliku od dotadašnjih dva uputa godišnje.

Foto: Arhiva MORH / M. Čobanović, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #21 on: December 27, 2018, 03:03:26 pm »

3000 kn = 400 EUR po srednjem tečaju HNB.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.