PALUBA
July 08, 2020, 05:01:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Operacije "Aport" i "Atrina"  (Read 21558 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« on: February 06, 2012, 10:25:57 pm »

OPERACIJA “APORT” – 1985 g.
Poslije duge i uspjesne karijere u Sovjetskoj RM , komadant Sovjetske RM , Admiral Sergej Gorshkov je znao da mu se u Decembru 1985g navrsava 75 godina zivota a samim time i odlazak u mirovinu kao komadant Sovjetske RM.Tih godina SSSR je bio u pocetnim fazama tzv.”Perestojke” koju je namjeravao sprovesti novi generalni sekretar CK Mihail Gorbachov.
I dok je tadasnji predsjednik SAD-a Ronald Regan govorio o americkoj vojnoj i pomorskoj premoci koju SAD ima prema “Carstvu Zla” - SSSR-u, admiral Sergej Gorshkov je planirao da amerikancima koji su se osjecali sigurno iza zavjese napadnih podmornica, SOSUS-a I udarnih grupa nosaca aviona , da lekciju iz pomorske taktike prije odlaska u mirovinu, i to bi bio njegov najdrazi poklon za odlazak iz RM.Cijela operacija bi se trebala zavrsiti prije Reganovog i Gorbacovljevog sastanka koji je bio planiran u Ženevi  u Novembru 1985g, da amerikancima pokazu mogucnosti RM SSSR-a , a samim time i  ojacaju Sovjetsku pregovaracku poziciju koja zbog ekonomske situacije u SSSR-u nije bila bas najbolja.
Takodjer zbog pada morala Sovjetskih podmornicara uslijed puno nezgoda i nesreca na njihovim podmornica , je bio jedan od faktora u planiranju operacija. Izjave zapadnih tzv.“podmornickih strucnjaka“ kako su sovjetske podmornice previse bucne i tehnoloski zastarjele a posade slabo obucene itd. Te izjave Sovjetskim podmornicarima su davale dodatnu snagu da pokazu Amerikancima i NATO-u njihovu obucenost , tehnolosku ravnopravnost i takticku nadmocnost.
Komandno i operativno planiranje operacije je dodijeljeno jednom od Gorskhovih najboljih podmornickih komadanata, a koji je ujedno bio i zapovjednik najbolje  divizije podmornica Sovjetske Sjeverne flote – 33 Divizije Podmornica stacionirane u Zapadnoj Lici ciji je grb bio bijeli sjeverni medvjed i koja je tada bila opremljena najmodernijim Sovjetskim napadnim podmornicama Tipa 671 RT “Syomga” i Tipa 671 RTM “Shchuka” (NATO = Victor 2 i 3), a to je bio kapetan 1 ranga Anatolij Schevcenko.
Kapetan 1 ranga Anatolij Schevchenko je bio jedan od najboljih I najenergicnijih komadanata napadnih podmornica Sovjetske flote , sa puno iskustva u igri macke I misa sa zapovjednicima americkih nuklearnih podmornica.Te 1985g kada mu je komadant Sovjetske RM admiral Sergej Gorshkov  dao zadatak da planira I izvede operaciju pomocu koje ce Sovjetska RM saznati  spremnosti Zapadnih zemalja na odbranu od prodora Sovjetskih podmornica I njihove metode borbe , Anatolij Schevchenko je bio u drugoj godini zapovjedanja 33 Divizijom Podmornica.
Planiranje cjelokupne operacije trebalo je biti izvedeno pod najstrozom tajnoscu , I samo je odredjeni broj ljudi u neposrednoj blizini Gorshkova i Schevcenka smio znati sve detalje operacije , cak niti obavjestajni casnici GRU-a u 33 Diviziji i Komandi Sovjetske RM nisu znali za operaciju do zadnjeg trenutka – KGB takodjer.
Za pripremu i opremanje 4 podmornice 33 divizije tipa 671 rt i rtm (NATO = victor 2 I 3) , Analotij Schevcenko uz pomoc Gorshkova je smisljao razne price o redovnoj obuci i vjezbama, da bi cjelokupna operacija ostala tajna do trenutka isplovljenja.
Dan prije isplovljenja skoro cjelokupne 33 Divizije Podmornica iz Zapadne Lice , kapetan 1 ranga Anatolij Schevchenko je otisao kod nacelnika obavjestajne uprave Sovjetske sjeverne flote , kojeg je ostavio bez rijeci izlozivsi mu na stolu dokumente  koje je trebao  da i on potpise da bi operacija mogla otpoceti.
Nacelnik GRU-a Sjeverne flote , je tada prvi put vidio dokumente i opis operacije kodnog imena “APORT” , ostavsi bez rijeci hitno je nazvao komandu Sovjetske RM u Moskvi i na njegovo veliko iznenadjenje sa druge strane slusalice se javio nitko drugi nego zapovjednik Sovjetske flote Admiral Sergej Gorshkov.Nacelnik je poslije kratkog razgovora potpisao sve dokumente , a Anatolij Schevchenko je sve orginal i kopije  odnio sa sobom – niti jedan trag o operaciji “APORT” nije smio ostati ljudima koji za to nisu bili ovlasceni od strane admirala  Gorshkova. Kodno ime “APORT” je izabrano nasumicnim redom slova, i velika je paznja posvecena tome da to bude rijec koja nema nikakvog smisla.
Schevchenko je poslije odobravanja operacije APORT, podijelio zapovjedi svim zapovjednicima podmornica koji su trebali ucestvovati u operaciji , dok se on zajedno sa dijelom staba 33 Divizije ukrcao na podmornicu  tipa “705 Lira” (NATO = Alpha) , koja ce ga prevesti do istocne obale Kube gdje ce se prekrcati na hidrografsko-obavjestajni brod “Kolguyev” koji je opremljen svim elektronskim sredstvima za nadzor i satelitskom komunikacijskom opremom , sa pomocu koje ce zapovjedati operacijom I komunicirati sa Moskvom.


* 671rtm schuka.jpg (217.53 KB, 978x656 - viewed 227 times.)

* Koluguyev 1Jan1985 2.jpg (214.41 KB, 1226x808 - viewed 240 times.)

* 705 alpha.jpg (160.61 KB, 960x640 - viewed 226 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #1 on: February 06, 2012, 10:27:32 pm »

Schevchenko je planirao operaciju  APORT na taj nacin , da se Americka RM nadje u kratkom roku sa mocnom i jakom grupacijom Sovjetskih podmornica ispred Istocne obale SAD-a.
Kockao se u planiranju operacije sa reakcijama NATO-ve Atlantske komande , i nadao se da ce se otkriti patrolna podrucja Americkih balistickih podmornica, da ce se vidjeti takticke navike americkih napadnih podmornica, pokrivenost i dolet protupodmornickih zrakoplova NATO-a i pokrivenost i doseg SOSUS-a na Atlantiku , takodjer osim podmornica za vrijeme operacije APORT sve nadzorne sluzbe Sovjetske RM su bile aktivne od zrakoplova do satelita i pomocnih spijunskih brodova – sve se mjerilo, svaka NATO-va i Americka reakcija.
Veilku pomoc u cjelokupnoj operaciji je imala i spijunska mreza Sovjetskog spijuna u RM SAD-a Johna Walkera, koja je do te 1985g dala Sovjetskoj RM dovoljno informacija pomocu kojih su mogli da probiju NATO-vu obranu GIUK (Grenland-Island-United Kingdom) , i udju neopazeno u Sjeverni Atlantski Ocean.
U rano jutro 29 Maja 1985g cetiri pomornice tipa Victor 2 i 3 iz sastava 33 divizije su napustile maticnu bazu u Zapadnoj Lici , to su bile podmornice K-299 , K-324 , K-488 i K-502 dok im se na „uglu“ kako sovjetski podmornicari zovu vrh Norveske pridruzila i peta podmornica K-147 (NATO=Victor 1) iz sastava 3 Divizije Podmornica  koja je isplovila iz pomorske baze Gremihka. K-147 je pridruzena operativnoj grupi zbog toga sto je bila prva podmornica koja je opremljena novim eksperimentalnim ne-akusticnim detekcijskim sistemom za otkrivanje nuklearnih podmornica tipa „SOKS“ , koji je otkrivao nuklearne podmornice na osnovu tragova radioaktivnih cestica u moru, a koji ostavljaju nuklearne podmornice u plovidbi – posebno balisticke , posto one emituju dodatnu radijaciju zbog bojevih glava nuklearnih balistickih projektila.
Anatolij Schevchenko je znao da isplovljenje cijele divizije Sovjetskih podmornica u NATO komandi nece proci neopazeno , takodjer je znao da ce se cijela divizija tesko probiti neopazeno na Sjeverni Atlantik i doci do tocke okupljanja u Newfoundlandskom bazenu ispred Kanadske obale , odakle je trebala otpoceti operacija APORT. Nije mu pomagala niti cinjenica da usamljeni hidrografski brod Kolguyev nemoze proci neopazeno od komande Americke atlantske flote u Norfolku.
Kao iskusni podmornicki komadant Anatolij Schevchenko je znao da ne smije cijelu operaciju i taktiku operacije APORT bazirati na „mozda“.
Stoga je prilikom planiranja operacije , postupio na nacin da cjelokupnu operaciju ne bazira na tehnoloskim dostignucima novih podmornica i senzora Sovjetske RM. Znao je da je Ocean za podmornice opasno mjesto , ali je takodjer znao da Oceanske dubine davaju podmornicarima idealne uvijete za prikriveno djelovanje.
Dok je istrazivao karte Sjevernog Atlantika , Schevchenku je u oko upala Golfska struja koja se obalom Floride penje uz Istocnu obalu SAD-a i poslije plicine Grand Banksa (film Perfect Storm) naglo propada u dubine Newfundlanskog bazena i ulazi u Sjeverni Atlanski Ocean.Ta Golfska struja donosi toplu vodu u Sjeverni Atlantik , a upravo ta topla voda koja negdje u Atlanskim dubinama Newfondlanskog bazena se mjesa sa hladnom vodom Sjevernog Atlantika , predstavlja veliki problem za NATO-ve hidroakusticne strucnjake , jer sloj tople vode golfske struje otezava prodor akusticnog signala pasivnog sonara i omogucava podmornicama ili kitovima da u tim vodama prolaze i borave neopazeno.
Stoga je Schevchenko na tome i planirao cjelokupnu operaciju APORT, i zbog toga je kao tocku okupljanja odabrao upravo Newfoundlanski bazen.Cak i da podmornice ne prodju neopazeno NATO-vu obranu GIUK kape, bio je siguran da ce ih NATO izgubiti u toplim vodama golfske struje, odakle su mogli poceti sa serijom manevara na Atlantiku.


* aport.jpg (234.3 KB, 886x809 - viewed 253 times.)

* 671rtm adm.jpg (213.27 KB, 981x631 - viewed 247 times.)

* 671rtmk h.jpg (204.83 KB, 988x665 - viewed 268 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #2 on: February 06, 2012, 10:28:52 pm »

Schevchenko je znao da ce prolazak cijelokupne divizije podmornica kroz NATO-vu GIUK obranu , protresti NATO-vu komandu i podici uzbunu cjelokupne NATO-ve Atlanske flote – a to je upravo i htio.Takodjer je znao da ne moze dugo skrivati svoje podmornice u toplim vodama Golfske struje Newfoundlanskog bazena , ali bilo bi dosta samo kratko vrijeme da podmornice budu neopazene , pa da se Amerikancima malo pobrkaju loncici.
Podmornice su prosle opazene GIUK obranu , i okupile se u Newfoundlanskom bazenu po planu , odakle su 18 Juna 1985g po signalu primljenom od Kapetana Schevchenak sa „Kolguyeva“ , odpocele opreraciju APORT.
Dvije podmornice koje su se nalazile zapadno od Newfondland Grand Banksa su jedna iza druge u smjeru kazaljke na satu  pocele praviti veliki krug  kojem su obuhvatile patrolno podrucje , dok su druge dvije napravile isto samo sto su one radile krug suprotno od smjera kazaljke na satu.
U isto to vrijeme iz Sovjetske zracne baze San Antonio na Kubi su uzletila 4 mornaricka patrolna aviona tipa „Tupolev Tu-142M“ koji su poceli nadlijetati podrucje Newfoundlanskog bazena i Grand Banksa , i koji su to podrucje poceli zasipati sono plutacama i nadzirati elektronicki sa zadatkom otkrivanja Americkih podmornica.
Kada su Sovjeti poceli sa planiranim manevrom , Amerikanci su reagirali tocno onako kako je Schevchenko i predvidjeo. Podrucje Newfundlanskog bazena je bilo krcato NATO-vim mornarickim patrolnim avionima , koji su uzlijetali iz zracnih baza Brunswick – Maine SAD , Bermuda , Lajens – Azorski Otoci , Greenwood – Newfounland Kanada i koji su pokusavali pronaci sovjetske podmornice , dok su u isto vrijeme sovjeti pokusavali locirati americke podmornice.
Amerikanci su bili svjesni koju opasnost predstavljaju sovjetske podmornice sakrivene u toplim slojevima Golfske struje , nemogucnost pronalaska od strane NATO-vih pasivnih sonara sovjetskih podmornica , bilo je dovoljno kapetanu Schevchenku da se osjeca zadovoljno i ponosno na svoje podmornicare.
Kapetan Peter Cressy zapovjednik mornarickog patrolnog vinga 5 , u zrakoplovnoj bazi Brunswick je proveo neprospavane noci tog ljeta 1985g , zbog izvjesca svojih pilota koji su pronalazili i potom gubili signale od Sovjetskih podmornica.Kao specijalista za protupodmornicku borbu on je znao da se zvuk kroz vodu pojavljuje i smanjuje uslijed temperaturnih razlika , takodjer je i bio svjestan da njegovo patrolno podrucje pokriva zonu uticaja Golfske struje cija se topla struja upravo u zoni Newfondlanskog bazena susrece sa hladnim strujama Sjevernog Atlantika.
Odmah je naredio clanovima svog operativnog stozera , da nadju najboljeg strucnjaka za Gulfsku struju kojeg RM SAD-a moze pronaci.1985g samo dva covjeka su bila dovoljno strucna , a to je bio Henry Stommel iz „Woods Hole oceanografskog instituta“ i Alan Robinson sa Harvardskog univerziteta.Kada je cuo za problem izgubljenih „Viktora“ , Robinson sa Harvarda je odmah znao da moze pomoci kapetanu Cressy-u.
Na univerzitetu Harvard Robinson je upravo napravio racunalni programski model HOPS „Harvard Ocean Prediction System – Harvardski Sistem za Predviđanje Oceana“ , koji je predvidjao promjene temperaturnih koeficijenata oceana upravo na osnovu Golfske struje.Kada su Cressy-evi mornaricki patrolni avioni P-3 poceli traziti Schevchenkove podmornice pomocu modificiranih senzora SONAR-nih plutaca koje im je pruzio program HOPS , slika se djelimicno razbistrila.Iako Robinsonov HOPS nije bio savrsen i nije pruzio potpunu sliku predvidjanja protoka Golfske struje , to je ipak malo poboljsalo nacin detekcije Sovjetskih podmornica koje su se skrivale u Golfskoj struji.
Americki patrolni avioni i posade P-3 su bili pod velikim pritiskom i stresom , svaki patrolni ving je radio 3-4 uzlijetanja dnevno.
Tijekom cijele operacije APORT od pocetka manevra 18 Juna 1985 samo je podmornica K-488 otkrivena pomocu SOSUS-a , i to prilikom povratka u bazu u blizini Islanda.
1 Jula 1985g operacija APORT je zavrsena.
Tijekom operacije APORT Sovjetske podmornice su imale sljedece rezultate :
K-324 - tri kontakta sa americkim balistickim i napadnim nuklearnim podmornicama , ukupno vrijeme pracenja 28 sati.
K-147 (zapovjednik V.V.Nikitin) – pet dana non-stop pracenje americke balisticke podmornice klase „James Madison“ (pomocu novog eksperimentalnog uredjaja „SOKS“) , zatim je po naredjenju komande K-147 prisla blize balistickoj podmornici i ostvarila hidroakusticni kontakt, pracenje u pasivnom modu SONARA ostvarivano na svaki parni datum.Namjerno je zatrazeno pasivno SONAR-no pracenje na svaki parni dan , iako i dan danas neki podmornicarski strucnjaci zele dokazati da su nase (Sovjetske) podmornice „slijepe i gluhe osobe“ dok su Americke………
Za ostale podmornice podaci nisu objavljeni.
Rezultat operacije APORT  je bio da su otkrivena dva patrolna podrucja americkih balistickih podmornica i dva operativna podrucja djelovanja americkih napadnih podmornica.Takodjer su prikupljene znacajne informacije o taktici djelovanja americkih patrolnih aviona P-3.Znacajke operacije ATRINA su pokazale da americke balisticke podmornice u patroli , patroliraju na veoma malom broju okretaja i sa jednom desetinom zvuka od tada najtisih Sovjetskih podmornica.Takodjer je utvrdjeno da bi sovjetske podmornice klase Viktor morale biti udaljene najvise milju od americke balisticke podmornice koja plovi u patrolnom djelovanju sa malim brojem okretaja propelera,  da bi bile u stanju otkriti je.
Scevchenko i cjelokupna komanda Sovjetske RM  bili su odusevljeni sa rezultatima operacije APORT, koja je pokazala da Sovjetske podmornice se mogu kretati uzduz Istocne obale SAD-a , bez da budu otkrivene.


* gadjievo.jpg (114.86 KB, 1038x711 - viewed 239 times.)

* zapadna lica.jpg (79.79 KB, 980x642 - viewed 217 times.)

* 671rtm q5.jpg (75.98 KB, 866x537 - viewed 215 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #3 on: February 06, 2012, 10:31:16 pm »

OPERACIJA „ATRINA“ – 1987 g.
Operacija APORT  je pruzila iskustvo , na osnovu kojega je novi zapovjednik Sovjetske RM  admiral Vladimir Chernavin zelio drzati podmornice Sovjetske RM  u „pokretu“ , a istovremeno pokazati vrhu Sovjetske drzave, i pripadnicima Sovjetske RM njegovu odlucnost da kao novi snazni i agresivni zapovjednik RM moze izazvati americku RM u njihovim vodama.
Nekoliko tjedana poslije sastanka Regana i Gorbacova u Rekjaviku na Islandu , u Oktobru 1986g admiral Chernavin je odlucio da se kapetan Anatolij Schevchenko  treba ponovo otisnuti na more.
Ovog puta Schevchenko je uz iskustva operacije APORT  , u planiranju operacije i proucavao iskustva njemackog admirala Karla Denitza , i njegovih podmornicara posebno u vremenskom preiodu pocetka 2 S.R. i pomocu koje je planirao puno kompliciraniju operaciju od APORT-a.
Schevchenko ce ovu operaciju nazvati ATRINA - takodjer izbor rijeci koje nemaju nikakvo posebno znacenje.
Za izvodjenje operacije ATRINA Scevchenko je opet izabrao 5 podmornica klase Viktor ,  ali od kojih je samo jedna sudjelovala u operaciji APORT.
Za operaciju ATRINA odabrane su opet podmornice 33 Divizije iz Zapadne Lice , podmornice klase Viktor 2 i 3 (kako je admiral Schevchenko kasnije rekao : „isplovila je tada cjelokupna divizija Premijer Lige Sovjetske RM“) :
K-299 Kapetan 2 ranga M.I.Klyuyev
K-244 Kaptan 2 ranga I.O.Alikov
K-298 Kapetan 2 ranga Popkov
K-255 Kapetan 2 ranga Muratov B.Yu
K-524 Kapetan 2 ranga Smelkov
1 Marta 1987g iz podmornicke baze Zapadna Lica , jedna za drugom su podmornice pocele ispovljavati , i do „ugla“ tj.vrha Norveske podmornice su slijedile uobicajeni put u formaciji jedna iza druge, i samim time dozvoljavali NATO plovilima i senzorima da ih normalno prate.Amerikanci i NATO analiticari su bili sigurni da znaju kuda Sovjetske podmornice idu , i kojim rutama ce se kretati.
Ali ovaj put su se prevarili , na tocno odredjeni dan i sat , svih pet sovjetskih podmornica je razbilo formaciju i potpuno nestalo sa svih NATO-vih senzora.Po naredjenju kapetana Schevchenka podmornice su trebale poslije razbijanja formacije zamaskirati svoj prolazak kroz NATO-vu GIUK obranu i uci u Sjeverni Atlantik uz pomoc trgovackih i ribarskih brodova , koje bi zamaskirale njihov sum propelera.Takodjer je naredjeno zapovjednicima podmornica da za medjusobnu komunikaciju upotrebljavaju samo frekvencije trgovacke mornarice.
Kada su se provukle uz pomoc trgovackih i ribarskih brodova u Sjeverni Atlantik , svaka podmornica je krenula na svoje zadano podrucje.Tek kada su podmornice stigle u podrucja koja im je kapetan Schevchenko zadao , zapovjednici su saznali za pravu svrhu cijele operacije i naziv ATRINA.
Kao i u APORT-u kapetan Schevchenko je plan cjelokupne operacije ATRINA drzao u strogoj tajnosti , stoga je samo nekoliko ljudi iz njegovog staba i vrha Sovjetske RM znalo koji je pravi cilj isplovljavanja pet podmornica iz baze Zapadna Lica.
Schevchenko je ATRINU planirao na osnovu Doentizeve taktike vucjih copora u 2 S.R. , i njom je zelio 5 Viktora razasuti po Sjevernom Atlantiku i zatim u neregularnim vremenskim intervalima narediti im sastajanje o odredjenim zonama. Tom taktikom je zelio vidjeti kako ce NATO reagirati na iznenadnu i naglu pojavu velikog broja sovjetskih podmornica u odredjenim podrucjima i njihovu prvu reakciju.


* atrina.jpg (240.93 KB, 886x809 - viewed 242 times.)

* SSBN627 James Madison.jpg (57.48 KB, 747x483 - viewed 223 times.)

* 671rtm e.jpg (143.04 KB, 913x566 - viewed 219 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #4 on: February 06, 2012, 10:33:22 pm »

Prva zona okupljanja copora sovjetskih podmornica  je bila ispred Hamiltona – Bermuda i tamo su zapovjednici namjerno poslali otvorene radio-signale u Moskvu da ih NATO otkrije, reakcija Americke RM i njhove Atlantske podmornicke komande (SubLant), je bila istovremena , odmah je proglasena uzbuna i poslato je na isplovljenje 6 nuklearnih napadnih podmornica (ne racunajuci americke i NATO podmornice koje su vec bile u patroli na Atlantiku).Zatim su se sovjetske podmornice poslije pojavljivanja ispred Bermuda rasprsile po cijelom Atlantiku , da bi poslije Schevchenko naredio tocku okupljanja Sargasko More, gdje je amerikancima topla voda Golfske struje koja se mjesala sa hladnom opet uzrokovala velike probleme u otkrivanju „Viktora-a“.
Admiral Chernavin je u nadzor Sjevernog Atlantika poslao dva broda klase MOMA opremljna sa tegljenim sonarima i diviziju mornarickih patrolnih aviona „Tupoljev Tu-142M“ koji ovaj put nisu samo uzlijetali sa Kube vec i sa poluotoka Kola u patrole iznad Atlantika.
Cijeli Sjeverni Atlantik tih dana bio je prekriven zvukovima aktivnih SONAR-a i osluskivanjem pasivnih SONAR-a , 3 americka broda klase „Stalwart“ opremljena pasivnim i aktivnim SONAR-ima najnovije generacije , 3 vinga  protupodmornickih aviona , SOSUS mreza , britanske i francuske podmornice …….. vrlo prometno podvodno djelovanje.NATO je angazirao u trazenju i pracenju sovjetskih podmornica BG nosaca zrakopova „Invincible“ dok su amerikanci angazirali dvije BG nosaca zrakoplova sa svim pratecim brodovima.
Da bi njegovi zapovjednici podmornica mogli izbjegnuti  NATO-ve brodove,avione i podmornice , Schevchenko je dozvolio svojim komadantima da tijekom operacije ATRINA upotrebljavaju mamce koji su imitirali lazni SONARNI signal NATO-vim plovilima , i upotrebu raznih drugih uredjaja i opreme koja se do tada smijela upotrebljavati samo u slucaju rata.
Operaciju ATRINA su inace Sovjetski podmornicari nazvali „mala bitka za atlantik“ , dok su kapetan Schevchenko i komanda Sovjetske RM  poslije operacije ATRINA ( vidjevsi sve rezulate i analize operacije ) uvidjeli, da iako su amerikanci i NATO poslali u lov puno podmornica, brodova , aviona i raznu drugu hidroakusticnu opremu – sovjetske podmornice su 8 dana uspjesno i neopazeno zavrsavale svoje zadatke na Atlantiku , neotkrivene od strane NATO-vih snaga.
Svi zapovjednici i ucesnici operacije ATRINA odlikovani su ordenima „crvene zastave“ SSSR-a.


* 671rtm 1ab.jpg (212.56 KB, 833x584 - viewed 245 times.)

* victor 3.jpg (111.87 KB, 993x420 - viewed 231 times.)

* victor 3 3.jpg (166.54 KB, 922x652 - viewed 264 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #5 on: February 06, 2012, 10:34:49 pm »

Kratak video opis operacije ATRINA na ruskom jeziku sa engleskim titlovima..................
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/vb2DqLBVW1A?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: February 06, 2012, 10:41:45 pm by rasho, Reason: ubačeni youtube tagovi » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 377« Reply #6 on: February 06, 2012, 10:35:47 pm »


 Nadam se da je nastavak u "štampi"!
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 047


« Reply #7 on: February 06, 2012, 11:27:30 pm »

ko bi reko da su rusi bili toliko dobri... Roll Eyes
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #8 on: February 07, 2012, 02:23:32 pm »

Podmornica K-324 ................ http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_K-324


* DD-969 and K-324.jpg (310.23 KB, 850x663 - viewed 249 times.)
Logged
Maksim 3
mornar
*
Offline Offline

Posts: 10


« Reply #9 on: February 08, 2012, 05:12:54 pm »

Odličan tekst  , nadam se da će biti još tekstova o podmorničkim  operacijama tokom hladnog rata
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #10 on: February 09, 2012, 04:00:10 pm »

Karta prolaska Gulfsream struje kroz Sjeverni Atlantik .....


* Gulfstream.jpg (129.39 KB, 978x708 - viewed 227 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #11 on: February 09, 2012, 04:01:56 pm »

Kratki video opis rada americke hidrofonske mreze SOSUS ........
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/hUnbDbbyJ6g?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: February 09, 2012, 04:06:51 pm by rasho, Reason: ubačeni youtube tagovi » Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #12 on: February 09, 2012, 04:04:04 pm »

Opis struje Gulfstream na Atlantiku , dokumentarni film na engleskom jeziku koji opisuje sto je Gulfstream i kako utjece na klimu , posto ima velike veze sa opisanim operacijama APORT i ATRINA . evo kratica tko zeli pogledati .............. http://topdocumentaryfilms.com/gulf-stream-next-ice-age/
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 360« Reply #13 on: February 09, 2012, 05:36:39 pm »

SOKS sistem za neakusticnu detekciju nuklearnih podmornica ja ugradjen na svim podmornicama projekta 971 NATO klasifikacije AKULA.....


* SOKS Akula 1.jpg (99.65 KB, 720x480 - viewed 242 times.)

* SOKS Akula 2.jpg (60.87 KB, 500x400 - viewed 232 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 240


« Reply #14 on: February 09, 2012, 05:40:35 pm »

Na kom principu i šta radi taj SOX?
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.