PALUBA
May 17, 2022, 05:30:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Operacije "Aport" i "Atrina"  (Read 25950 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #15 on: February 09, 2012, 05:58:00 pm »

Tesko je doci do nesto vise informacija o SOKS-u od ovoga sto sam napisao - barem ja nisam mogao naci . Po onome sto sam shvatio , SOKS je sistem senzora koji otkriva tragove radijacije u cesticama vode , a koje u moru nastaju tijekom prolaska nuklearnih podmornica koje vjerovatno emituju vecu dozu radijacije zbog njihovog pogona i naoruzanja.
Kolika je ta doza i na kojem principu senzori rade , vjerovatno je jos stroga vojna tajna , posto je SOKS ugradjenu i u najmoderniju podmornicu klase AKULA tj.Gepard , tako da se vjerovatno jos dugo nece otkriti detalji o tom sistemu.
Pretpostavljam da ako je tijekom operacija APORT SOKS na K-147 bio eksperimentalan , a K-147 je bila podmornica klase 671 tj."Victor 1" , za koje se zna da ima doseg pasivnog SONAR izmedju 40-60 NM , i ako su pratili balisticku podmornicu nekoliko dana bez hidroakusticnog kontakta , onda SOKS ima jaci domet otkrivanja nego pasivni sonar koji je tada bio u upotrebi.
« Last Edit: February 09, 2012, 06:21:52 pm by gvardian » Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #16 on: February 09, 2012, 07:02:52 pm »

Evo uspio sam pronaci nesto detaljniji opis sistema SOKS , pa cu ga prevesti u cijelosti :
SOKS je veoma osjetljiv sistem “kobilicni valovni detekcijski system” (bolje nisam mogao prevesti iz ovoga : "keel-water wake detection system" (Sistema Obnarujenia Kilvaternovo Sleda). Tijekom operacije APORT podmornica K-147 ( victor 1 , opremljena SOKS-om i eksperimentalnim MNK-100 , vjerovatno sonar) je uspijela pratiti balisticku podmornicu tipa LAFAYETTE (vjerovatno USS Simon Bolivar) vise od 6 dana (neki  izvori tvrde da je to bila podmornica klase Los Angeles , ali to je tesko za vjerovati).
Cinjenica je : da ne mozes detekirati nista sa SOKS-om, trebas imati i pasivnu akustiku takodjer u operaciji (pasivni sonar) i to zbog snovne fizike – dok se cijeli taj sistem zove MNK-100 , valovni zvuk podmornice se mijenja sa gustocom vode, I tada se stvaraju mikroskopski  mjehurici.Ovaj efekat ispod mora moze trajati satima i satima,i stoga treba proci  kompleksan  process  mjerenja svih parametara da bi se oni  mogli prikazati  na pasivnom akusticnom pokazatelju ( iako oni pokusavaju i sa dodatnim procesom mjerenja  slaniteta  morske vode  postici nesto u otkrivanju , ali to ne uspijeva)  ………. Moram reci da su ovo izjave jedne strane – americke  , amerikanci forsiraju da je SOSK sistem koji radi na principu gustoce I saliniteta , dok rusi ne tvrde nista , ali sam negdje pokupio da radi iskljucivo na principu radioloskog zracenja i otkrivanja , inace negdje se ovaj sistem spominje i kao  “Kolos”.
Evo orginal na enleskom jeziku :
SOKS is a very sensitive (for its time) "keel-water wake detection system" (Sistema Obnarujenia Kilvaternovo Sleda) derived from the first Soviet torpedo-mounted systems. During Operation Aport the K-147 (a "clean" 671 fitted with the SOKS and the experimental MNK-100) managed to follow a Lafayette-class (probably Simon Bolivar) SSN for more than 6 days (other sources say it was a Los A. SSN, but it's hard to believe). The point is: you can't detect anything just with the SOKS, you need (passive) acoustics as well (because of basic physics) and the whole thing's name is MNK-100: the wake of a sub changes the density of the water, filling it with microscopic bubbles. This effect can last for hours and hours, so you need to go through a complex process of measuring these parameters when they're still detectable through acoustic (passive) and hydrooptical means (as it seems that trying to detect this effect by measuring the relative salinity values has not proved reliable)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #17 on: February 09, 2012, 08:46:23 pm »

Vrlo malo je poznato o ovom tajnovitom nizu senzora kojim su opremljene neke od Victor III i  Akula I  nuklearne podmornice. SOKS znaci „ Sistema obnarujenia kilvaternovo sleda“ ("kobilica vode sustav otkrivanja"). Ona otkriva vrlo male smetnje uzrokovane kretanjem objekta kroz  vodu, u biti zbog promjene gustoće vode nastalom pojavom mikroskopskih mjehurića uzrokovanih prolaskom podmornice. Taj fenomen traje nekoliko sati, te je nemoguće spriječiti, bez obzira na prigušivanje tih  uvjeta.

SOKS se sastoji od niza metalnih šiljaka sa perajama (očito za kalibraciju sustava prije upotrebe), tri noža tipa antene i tri peraje na vrhu nozeva. Nejasno je kako te lopatice / peraje funkcioniraju ili kako su konfigurirane. Neki izvori kažu da je jedan ili drugi otkrije još jedan fenomen tj. promjenu saliniteta u moru uzrokovanom prolaskom podmornice, iz minute u minutu.

SOKS je također naziva "Kolos", ali to može biti ime jedne od vrsta antene na vrhu cijelog sistema, ili zajednički naziv za cijeli sustav. "MNK-100" također je spomenuto, a to moze znaciti da je vjerojatno cijeli sustav povezan sa s torpednim računalom.

Novije Akula II su izgrađene bez SOKS-a, tako da je možda SOKS bio neuspjeh, ili, je bio jednostavno preskup. Bez obzira neke druge klase ruskih podmornica imaju SOKS-ovu kalibracijsku antenu samo instaliranu, očito samo za praćenje stanja okoliša.

U kasnim 1980-K-147, Victor I klasa SSN, navodno je pratila balisticku podmornicu američke mornarice  SSBN „USS Simon Bolivar“ šest dana koristeći SOKS.


* soks.jpg (87.87 KB, 595x401 - viewed 325 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 303


« Reply #18 on: February 09, 2012, 08:57:17 pm »

Dakle sistem otkrivanja traga brazde broda. Nisam pretpostavljao da je male hidromehaničke promene nastale prolaskom broda ili podmornice moguće pratiti u vodi tokom tako dugog vremena - nekoliko sati. Ako je sistem "radio" onda to može biti strašno oružje. Izgleda da nije radio zadovoljavajuće.
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #19 on: February 09, 2012, 09:13:23 pm »

Da Kumbor tako su opisali sa nekih drugih foruma ...... taj sistem za hidrofonicno otkrivanje vodenih mjehura uz pomoc pasivnog sonara mozes naci u razlicitim drugim oblicim i sistemima i na danasnjim modernim suvremenim dizel podmornicama ..... ali odavno se vec suska , i neke infomacije su na ruskim forumima potvrdjene , da taj sistem SOSK je imao u sebi i uredjaj za radiolosko pracenje vodenih cestica , sto za dizel podmornice ne znaci nista , ali za SSBN - mislim da bi moglo nesto znaciti , valjda cemo za jedno 20 godina saznati.
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #20 on: February 09, 2012, 10:31:31 pm »

Evo jos dvije slike SOKS-a , sa victor III i Akule ...........


* soks LSM-100 Kolos victor3.jpg (6.91 KB, 266x190 - viewed 1179 times.)

* Sox LSM-200 Toucan AKULA.jpg (81.27 KB, 700x350 - viewed 335 times.)
Logged
chinggis
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 66


« Reply #21 on: January 28, 2013, 10:22:23 pm »

Eto pozdrav od Chinggisa svima Smiley
Samo sam zelio prenijeti ono sto sam procitao na jendonm forumu od jednoga clana za kojega sam procijenio da je "vjerodostojan": dakle SOKS. Dakle, SOKS je grupa ne akustičnih senzora okupljenih u jednu cjelinu. Otprilike, koliko je javno poznato se satoje od mjernih instrumenata magnetske anomalije, mjernih instrumenatata temperature(vrlo preciznih), i na kraju vrlo egzotičnih instrumenata koji mjere neutrine oslobođene iz postoječih nuklearnih reakcija. Ovo zadnje tesko mogu objasniti jer mi je i samome nerazumljivo, no otprilike mogu razumijeti kako i zašto, no ne mogu objasniti. Pa Vas molim da me ne pitate za to Smiley. Što se tiće magnetske anomalije ona je poznata pod nazivom MAD, i google će reći sve o tome.
Ako nekoga zanima, jako pojednostavljeno je, svatko tijelo koje je napravlejno od feromagnetskog  materijala kada se kreče kroz stalno magnetsko polje(polje Zemljinog magnetskog polja) ga mijenja.I tu promjenu je moguće primjetiti s pomoću osjetljivih instrumenata - magnetometara. Boloesno jednostavan instrument, zavojnica, izvor istosmjerne struje, i vremenski sklop koji prekidaa "magnetizaciju jezgre", ostalo je prijemnik koji bilježi promjenu magnetskog polja.
Ono što je mene najviše fasciniralo je postojanje mjernih uređaja koji su mogli vrlo precizno mjeriti promjenu temperature morskih struja. Dakle, kada brodski propeler "vrti" on miješa ogromnu količinu vode-mora koja ostaje dugoo iza njega. "Piloti u 2. S.R. su na Pacifiku često i vrlo lako nalazili u nočnim satima "put" do svojih nosača aviona zahvaljujući fosforecenciji mora, no ne samo njoj. Ona se protezala od 10-12NM od nosača koji je plovio svojom max. brzinom. Ili blizu nje, stvarni podaci nisu nikada objavljeni.
 Sovjeti su to iskoristili kasnih 50 tih godina i napravili precizne mjerače razlike temperature mora s kojom su mogli odrediti ima li tu podmornica ili ne. Naravno da se uklučila i matematika, statistika i napravila "uzorak" po kojemu su protupodmornički brodovi krstarili i tražili neprijateljske podmornice.
Na provjeru ove priče sam pitao prijatelja koji je brodograđevni ižinjer u 3. Maju. Čovjek je krenuo računati i rekao mi:"Kome treba koliko propeler izvrtii vode?", no nakon minutu dvije je samo rekao:"U Jeb...kolika je to količina..." nikada mi nije rekao čak ni približan iznos, no iz njegove reakcije mogu zaključiti da je to nešto što ga "iznenadilo". Meni je samo potvrdilo mogučnost istinitosti Ruske teorije. Počeo sam pratiti promjene na površini mora na Kvarneru za mirnoga vremena i vidio sam da se za brodom "vuče" trag, dugo, dugo iza njega.
Dakle piloti su u 2 S.R. tvrdili da je moguće pratiti veliki brod na udaljenosti od 10-12Nm, biolozi su to objašnjavali fosforescencijom mora, a nikome nije palo na pamet da proba točno izmjeriti temperaturu mora.
Na jednom od "sajmova" vojne opreme su Rusi objavili da njihovo wake-homing torpedo ima osim akustičnih i druge senzore koji ga u zig-zag formi dovode do cilja. Nije bilo točnijih objašnjena no dalo se naslutiti da se radi o akustičnom i tempreraturnom mjerenju polja koja uzrukuje brodski poprler.
Vrlo pojednostavljeno , brod ili podmornica koja se kreće stavara "cijev" u kojoj je različita temperatura i fosforescencija mora koja se proteže daleko iza objekta koji ju je stvorio. Kako je otkriti to je stavr koja nije problem kada se zna što tražit i u kojem moru.
chinggis
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #22 on: April 21, 2013, 10:47:38 pm »

Koliko sam ja nekada shvacao , Jadran je bio raj za male i srednje dizel-elektricne podmornice , upravo zbog razlike u temperaturi zbog dubine i promjenama u salinitetu mora zbog pritoka slatke vode ... negdje sam i procitao da su se konstruktori BSO Split time i vodili , i da su klase "Heroj" i "Sava" a posebice "Una" imale znacajne karakteristike lokalnih voda. Sto se tice ovih Sovjetskih uredjaja , to su sve neprovjerene informacije , ali pokupljene sa Ruskih foruma od njihovih ex.Podmornicara , negdje sam cak i stavio kraticu na taj forum....Postoji puno informacija , koje su bile nekada TOP SECRET ,ali postoji i puno dezinformacija.
Logged
Slobo73
mornar
*
Offline Offline

Posts: 1


« Reply #23 on: July 19, 2013, 12:37:39 pm »

Pozdrav , uglavnom citam i ne ucestvujem u diskusijama ali sam bas nedavno gledao dokumentarni film u kom vice admiral Sevcenko , u vreme ovih akcija  kapetan , govori o toku akcija , pa reko da okacim.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/S5gnoAvuLg0?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

 
« Last Edit: July 19, 2013, 01:19:09 pm by Рашо » Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #24 on: September 20, 2013, 09:33:27 pm »

SOKS uredjaj ...


* SOKS 1.jpg (144.47 KB, 990x657 - viewed 304 times.)

* SOKS 2.jpg (53.77 KB, 960x414 - viewed 280 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #25 on: September 22, 2013, 10:21:30 pm »

SOKS slike sa "Akule" .... sve danasnje Ruske Akule su opremljene SOKS sistemom , a u opremanju je i modernizirana varijanta .. u sljedecem postu...


* SOKS 971 1.jpg (236.47 KB, 907x709 - viewed 281 times.)

* SOKS 971 2.jpg (296.48 KB, 827x648 - viewed 302 times.)

* SOKS 971 3.JPG (86.95 KB, 833x535 - viewed 353 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #26 on: September 22, 2013, 10:24:22 pm »

Modernizirana varijanta SOKS-a , na podmornicama klase Akula je prvi put primjecena 2010g , na podmornici Tigr i Gepard ... umjesto vise antena na komandom mostu , nalaze se samo dvije antene .. slike u prilogu...


* SOKS Novi Gepard.jpg (24.62 KB, 491x264 - viewed 309 times.)

* SOKS Novi Tigr 2.jpg (28.77 KB, 466x318 - viewed 263 times.)

* SOKS Stari Tigr 1.jpg (49.64 KB, 880x384 - viewed 266 times.)

* SOKS Novi Tigr 3.jpg (89.31 KB, 750x500 - viewed 335 times.)
Logged
gvardian
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 354« Reply #27 on: April 21, 2014, 04:38:11 pm »

o operaciji "atrina" od 40minute....

Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 708« Reply #28 on: April 24, 2014, 05:59:46 pm »

SOKS u knjizi :
COLD WAR SUBMARINES The Design and Construction of U.S. and Soviet Submarines  od Norman Polmara i Kenneth J. Moora
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* SOKS.JPG (43.67 KB, 707x442 - viewed 272 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 708« Reply #29 on: April 24, 2014, 07:19:25 pm »

Pomoću ovih senzora (SOKS) može se pratiti prolaz broda od prije 30minuta do par sati
Nešto slično na Trafalgaru? Slikano 2006g.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1980-te.jpg (245.86 KB, 1167x876 - viewed 307 times.)

* perisherzb3.jpg (162.42 KB, 800x601 - viewed 295 times.)
« Last Edit: April 24, 2014, 08:25:19 pm by ML » Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 22 queries.