PALUBA
June 25, 2019, 01:52:51 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Topničko-raketna pukovnija HKoV  (Read 17335 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #15 on: April 14, 2012, 01:56:33 pm »

Koliko sam razumeo iz teksta, ova jedinica je namenjena za obuku vojnika i podoficira artiljerijskih VESti, i ujedno je jezgro za formiranje ratne jedinice?

Tako nekako. Topničko-raketna pukovnija, kao i ostale pukovnije iz sastava Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV (Pješačka pukovnija, Pukovnija PZO, Inženjerijska pukovnija, Logistička pukovnija), prema posljednjem preustroju trebala je imati dvojaku zadaću - provođenje specijalističke obuke i funkcionalnih tečajeva djelatnog, ročnog i pričuvnog sastava te ustrojavanje i vođenje aktivne pričuve.
Topničko-raketna pukovnija spremna je (u slučaju ratne opasnosti) ustrojiti Namjenski organizirane snage (NOS) od postojećih pripadnika i opreme, a trebala bi organizirati i aktivnu pričuvu, koja je trebala imati ukupno 6000 pripadnika (kasnije se spominjalo 2000), ali nažalost baš i nije zaživjela.

Inače, nacrt Strateškog pregleda obrane predviđa preustroj ove postrojbe, a njeno ljudstvo i tehnika pridodat će se Topničko-raketnoj bojni Gardijske motorizirane brigade (TRb GMTRB) i Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (TRb GOMBR) dok će dio tehnike biti povučen zbog zastarjelosti i istrošenosti ili stavljen u rezervu za potrebe pričuve.

ZOD HKoV ubuduće bi imao samo obučnu ulogu, a pričuva bi se organizirala na dva nivoa:
- Ugovorna pričuva, ukupne veličine do 1000 ugovornih pričuvnika, organizirat će se u modularno organizirane pričuvne postrojbe za najpotrebnije nedostajuće vojno-stručne specijalnosti, koje su kritično potrebne u operacijama i misijama, a nisu pogodne za ustrojavanje u djelatnom sastavu.
- Nerazvrstana pričuva, uspostavit će se i razvijati za potrebe narastanja obrambenih sposobnosti, veličine najviše 20 000 osoba, za koje će se izdvojiti i čuvati naoružanje i oprema. Nerazvrstana pričuva bit će organizirana u modularne bojne po teritorijalnom principu.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #16 on: January 21, 2014, 07:46:36 pm »

Tečaj prednjih motritelja

U Topničko-raketnoj pukovniji u Bjelovaru 29. studenoga završio je Tečaj prednjih motritelja. Dvadeset polaznika, pripadnika HKoV-a, uspješno je završilo tečaj koji je trajao četiri tjedna, a iznimno zanimljivo polaznicima bilo je na VP "Eugen Kvaternik"- Slunj na provedbi gađanja gdje su polaznici tečaja imali uloge prednjih motritelja.

OJI, Hrvatski vojnik

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Inače, nacrt Strateškog pregleda obrane predviđa preustroj ove postrojbe, a njeno ljudstvo i tehnika pridodat će se Topničko-raketnoj bojni Gardijske motorizirane brigade (TRb GMTRB) i Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (TRb GOMBR) dok će dio tehnike biti povučen zbog zastarjelosti i istrošenosti ili stavljen u rezervu za potrebe pričuve.

Od ovoga se ipak odustalo. Strateški pregled obrane (SPO), usvojen 25.07.2013., kaže:

S obzirom na to da su sposobnosti vatrene potpore i protuzračne obrane uključene u prihvaćene NATO Ciljeve sposobnosti, a ujedno predstavljaju sposobnosti koje su od značaja za nadzor i obranu teritorija i zračnog prostora Republike Hrvatske, ustrojit će se topničko-raketna pukovnija i pukovnija protuzračne obrane (PZO).

Dakle, postojeća topničko-raketna pukovnija će se preustrojit, bit će popunjavana samo djelatnim pripadnicima i izlazi iz sastava ZOD HKoV, odnosno bit će direktno pod HKoV.

Moguće je da će se upravo ova postrojba i opremiti s novim samovoznim haubicama 155 mm PzH 2000, ukoliko se najavljena nabava 18 primjeraka ovog oružja doista i realizira.


* motritelji.jpg (87.03 KB, 600x450 - viewed 225 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #17 on: February 21, 2014, 10:30:49 am »

21.2.2014.

Specijalistička vojna obuka TČI

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Topničko raketnoj pukovniji u Bjelovaru u tijeku je specijalistička vojna obuka Temeljne časničke izobrazbe koja je započela 18. siječnja 2014., a završit će u svibnju 2014. godine. Tijekom provedbe intenzivne obuke dvije polaznice i osam polaznika svakodnevno se obučavaju u predmetima iz specijalnosti topništva. Hrvatsko vojno učilište je nositelj obuke, a veliku pomoć ima u instruktorima topništva iz Topničko-raketne pukovnije koji nesebično prenose svoje znanje stečeno u ratu, u učilištima u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te u mirovnim operacijama.

Kruna ove obuke provest će se na vojnim poligonima „Gašinci“ i „Slunj“ u sklopu koje će se provesti i topničko raketno bojevo gađanje.

Buduće časnice i časnici iskazuju izniman interes za stjecanje novih znanja te savjesno i odgovorno izvršavaju zadaće koje predavači i instruktori stavljaju pred njih.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
osrh.hr


* 01trp.jpg (257.63 KB, 1024x768 - viewed 217 times.)

* 02trp.jpg (225.96 KB, 1024x768 - viewed 449 times.)

* 03trp.jpg (286.89 KB, 1024x768 - viewed 479 times.)

* 04trp.jpg (290.62 KB, 1024x768 - viewed 460 times.)
« Last Edit: August 03, 2014, 02:23:02 pm by Rade » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #18 on: January 07, 2015, 02:56:39 pm »

DAN RODA TOPNIŠTVA

Vatrena moć oružanih snaga

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru, gdje je sjedište Topničko-raketne pukovnije ZOD-a i Topničko-raketne bojne GOMBR-a te na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, koji je dom Topničko-raketne bojne GMTBR-a, na Svetu Barbaru hrvatski su topnici svečano obilježili svoj dan...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Četvrti prosinca, spomendan svete Barbare, zaštitnice topnika, istodobno je i Dan roda topništva u OSRH. Naši su ga topnici proslavili na dvjema lokacijama. Prva je vojarna “Bilogora” u Bjelovaru, gdje je sjedište dviju topničkih postrojbi: Topničko-raketne pukovnije ZOD-a i Topničko-raketne bojne GOMBR-a. Druga je poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, koji je dom Topničko-raketne bojne GMTBR-a. Ekipa Hrvatskog vojnika tom je prigodom boravila u Bjelovaru gdje je za brojne goste iz OSRH, Grada, Županije, ali i umirovljene hrvatske topnike, priređen bogat program. Dočekao ih je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije (TRP) brigadir Tomislav Pavičić. Događaj je, zapravo, bio širi od ceremonijalnog. Imao je edukativnu i stručnu crtu, i u vezi s prošlosti topništva u OSRH, ali i u vezi s njegovom budućnosti. Glede potonjeg, naglasak je bio na potpisivanju sporazuma o nabavi njemačkih haubica PzH 2000.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Program je počeo seminarom Topništvo u OSRH. Govorilo se o aktualnom trenutku Topničko-raketne pukovnije koja danas u sastavu ZOD-a ima uglavnom obučnu funkciju. Podsjetimo: osnovana je 2007. spajanjem bjelovarske 16. topničko-raketne brigade s 15. protuoklopnom topničko-raketnom brigadom iz Križevaca. Najzanimljiviji podsjetnik na prošlost bio je posvećen Dom. ratu. Umirovljeni topnički časnici, brigadni general Milan Mihić i brigadir Željko Topolovec ispričali su uzbudljive epizode u kojima su glavni junaci bili hrvatski topnici. Od skromnih, mogli bismo reći i improviziranih, ali hrabrih i pametnih početaka 1991., pa sve do konačne pobjede 1995., djelovali su vatreno i precizno, ali uvijek časno i profesionalno. U priče su se uključivali mnogi njihovi kolege, djelatni i umirovljeni, pa je vrijeme s topnicima prolazilo u hipu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Posjetitelji su na strojilištu vojarne mogli razgledati zanimljiv taktičko-tehnički zbor s topničkim sustavima

Budući razvoj roda topništva, o kojem je govorio brigadir Pavičić, u velikoj je mjeri premrežen s “pancerhaubicama”. No, zapovjednik TRP-a podsjetio je da to topničko oružje najviše svjetske klase, te svi sustavi koji će ga pratiti, kao i obuka djelatnika, nisu jedini segment razvoja novog doba “vatrene moći OSRH”. Slijedi preustroj koji bi Topničko-raketnu pukovniju trebao učiniti operativnom. Sukladno konačnom nacrtu novog Dugoročnog plana razvoja OSRH, Pukovnija bi trebala postati postrojba pod izravnim zapovijedanjem Hrvatske kopnene vojske, razvijati sposobnosti vatrene potpore te provoditi obuku roda topništva. U tu će svrhu reformirani TRP u svoj sastav integrirati postojeću Pukovniju s dvjema topničko-raketnim bojnama iz sastava dviju gardijskih brigada. Najistaknutije oružje Pukovnije bit će PzH 2000, ali i stari će sustavi imati svoje mjesto. Modernizacija će ići postupno, a DPR predviđa da se provede unifikacija topničkih kalibara na 122 i 155 milimetara. Dojam je da hrvatski topnici ne mogu dočekati da prvi PzH 2000 počnu stizati na Slunj gdje će biti bazirani. Bitno je što je obuka isplanirana i što se odmah na početku 2015. očekuje upućivanje prvih hrvatskih topnika u Njemačku.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Na strojilištu vojarne “Bilogora” održano je svečano postrojavanje tijekom kojeg su najistaknutijim pripadnicima dviju bjelovarskih topničkih postrojbi uručene pohvale i nagrade

Nakon seminara održano je svečano postrojavanje na strojilištu vojarne “Bilogora” tijekom kojeg su najistaknutijim pripadnicima dviju bjelovarskih topničkih postrojbi uručene pohvale i nagrade. Izaslanik zapovjednika HKoV-a pukovnik Ferdo Mišulin istaknuo je da je doprinos topnika u Domovinskom ratu bio nemjerljiv, a i danas su topničke postrojbe OSRH sposobne odgovoriti na sve postavljene zadaće.
Posjetitelji su zatim na strojilištu vojarne mogli razgledati zanimljiv taktičko-tehnički zbor s topničkim sustavima. Dan topništva usklađen je s Danom otvorenih vrata vojarne “Bilogora” pa su moćna oružja razgledali i građani Bjelovara, ponajprije oni najmlađi. U isto je vrijeme misu za sve topnike i branitelje u kapelici vojarne “Bilogora” predslavio vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac.

Dan topnika u Bjelovaru pretvorio se u iznimno zanimljiv događaj i postrojbe iz vojarne “Bilogora” zaslužuju sve čestitke za njegovu organizaciju. Bila nam je čast vidjeti i slušati mnoge od onih koji su stvarali hrvatsko topništvo. Zadovoljstvo je tim veće što se tom rodu kopnene vojske otvaraju potpuno nove mogućnosti. Dakle, sljedeću bi svetu Barbaru naši topnici mogli proslaviti s taktičko-tehničkim zborom koji će, uz već poznate D-30, SVLR-e i druga oružja, uključivati i Panzerhaubitze 2000.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Proslava i na Slunju

Na proslavi Dana topništva na poligonu “Eugen Kvaternik” postrojenim se gardistima, dočasnicima i časnicima obratio zapovjednik Topničko-raketne bojne GMTBR-a pukovnik Ivica Brajković. Istaknuo je sve uspjehe koje je Bojna postigla prilikom obuka, ali i sudjelovanjem u misijama. Naglasio je kako su pred njima novi izazovi na koje će trebati odgovoriti, a pročitao je i čestitku zapovjednika GMTBR-a brigadnog generala Borisa Šerića. Načelnik Stožera GMTBR-a brigadir Tihomir Kundid čestitao je pripadnicima Dan Bojne i zahvalio im na svim uspjesima koje su kao postrojba postigli.
Nakon obraćanja uslijedilo je uručenje pohvala i nagrada pojedincima za doprinos spremnosti Bojne.  OJI

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* WIL_4871.jpg (84.96 KB, 600x378 - viewed 174 times.)

* WIL_4823.jpg (130.35 KB, 600x395 - viewed 150 times.)

* WIL_9735.jpg (131.81 KB, 600x399 - viewed 130 times.)

* WIL_9629.jpg (124.53 KB, 600x399 - viewed 641 times.)

* WIL_9571.jpg (103.16 KB, 600x399 - viewed 175 times.)

* WIL_4951.jpg (140.52 KB, 600x422 - viewed 167 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #19 on: January 07, 2015, 03:03:19 pm »

Slijedi preustroj koji bi Topničko-raketnu pukovniju trebao učiniti operativnom. Sukladno konačnom nacrtu novog Dugoročnog plana razvoja OSRH, Pukovnija bi trebala postati postrojba pod izravnim zapovijedanjem Hrvatske kopnene vojske, razvijati sposobnosti vatrene potpore te provoditi obuku roda topništva. U tu će svrhu reformirani TRP u svoj sastav integrirati postojeću Pukovniju s dvjema topničko-raketnim bojnama iz sastava dviju gardijskih brigada. Najistaknutije oružje Pukovnije bit će PzH 2000, ali i stari će sustavi imati svoje mjesto. Modernizacija će ići postupno, a DPR predviđa da se provede unifikacija topničkih kalibara na 122 i 155 milimetara. Dojam je da hrvatski topnici ne mogu dočekati da prvi PzH 2000 počnu stizati na Slunj gdje će biti bazirani. Bitno je što je obuka isplanirana i što se odmah na početku 2015. očekuje upućivanje prvih hrvatskih topnika u Njemačku.

Dakle, preustrojem OSRH ustrojit će se nova Topničko-raketna pukovnija HKoV (sjedište na Slunju) u čiji sastav će se integrirati:
- Topničko-raketna pukovnija Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV
- Topničko-raketna bojna Gardijske motorizirane brigade HKoV
- Topničko-raketna bojna Gardijske oklopno mehanizirane brigade HKoV

Planira se unifikacija topničkih kalibara na 122 i 155 milimetara.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 736« Reply #20 on: January 07, 2015, 05:25:37 pm »

Planira se unifikacija topničkih kalibara na 122 i 155 milimetara.

Koji kalibri su trenutačno u upotrebi?

Verovatno su ostali još 100, 105, 130 i 203. Ali koliko od ovih je još u upotrebi (ne u rezervi/konzervirano)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #21 on: January 09, 2015, 03:48:05 pm »

Bozo, što se tiče same Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV, ista raspolaže slijedećim naoružanjem (podaci iz 4/2012.)

Osnovno naoružanje TR pukovnije

- haubice 122 mm D-30
- topovi 130 mm M-46 H1
- haubice 155 mm M1H1
- SVLR 122 mm BM-21 Grad
- SVLR 122 mm Vulkan

(SVLR = samovozni višecjevni lanseri raketa)

Meteopostaja "Vaisala"

Pukovnija posjeduje "Vaisalu", meteopostaju koju u Hrvatskoj ima još jedino Državni hidrometeorološki zavod. Šalje se balonom u atmosferu sa svrhom mjerenja i prikupljanja prizemnih i vanjskih meteoroloških podataka (temperatura, brzina i smjer vjetra, gustoća, vlažnost i tlak zraka). Mjerenja, neophodna za uspješno djelovanje topništva, mogu se provoditi do visine od 20 kilometara.

Slično su vjerojatno naoružane i Topničko-raketne bojne Gardijskih brigada. Ne znam imaju li u svom sastavu još koji kalibar?
Topničko-raketna bojna Gardijske oklopnomehanizirane brigade opremljena je i samovoznim haubicama 2S1 Gvozdika 122 mm.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #22 on: February 06, 2015, 11:34:19 am »

VOJNI POLIGON “EUGEN KVATERNIK”

Završetak specijalističke obuke roda topništva

Bojno gađanje na haubicama D-30 i samohodnim višecijevnim lanserima raketa Grad završni je dio obuke šezdesetak novih hrvatskih topnika na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” za koje su se pripremali tri mjeseca. Bio je to trenutak u kojem su se vidjeli rezultati uloženog napora i beskrajnih ponavljanja...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Šatorski grad, pravi veliki vojni tabor na najvećem poligonu OSRH “Eugen Kvaternik” na Slunju bio je prilično naseljen u danima siječnja, pun mladih vojnika koji su polazili završni dio specijalističke obuke. Tu su djevojke i momci iz rodova topništva, oklopništva, NBKO-a i veze, a u blizini se među brojnim vozilima najviše ističu moćne “osamdeset četvorke”. Prvi je to slučaj takvog združenog taborovanja novopečenih vojnika. No, Hrvatski vojnik pozvali su iz Topničko-raketne pukovnije (TRP) Zapovjedništva za obuku i doktrinu te moramo krenuti ka Močilima, lokaciji udaljenoj pola sata vožnje koja je omiljeno odredište topnika. Ondje obično stacioniraju svoje oružje za bojna gađanja. Jutro je tmurno, oblačno i maglovito, cesta načičkana rupama i blatnjava pa smo sretni što se vozimo terencem. Stižemo u malo nezgodan trenutak, nadležni časnik upravo predaje prijavak netom pristiglom zapovjedniku TRP-a brigadiru Tomislavu Pavičiću. Bojno gađanje, završni dio obuke šezdesetak novih hrvatskih topnika, previše je važan događaj za taj rod da bi ga zapovjednik Pukovnije propustio.
Izlazimo iz vozila i odmah stavljamo kacige na glavu. Inzistira se na mjerama sigurnosti i civili ne smiju biti iznimka.

Impresivan prizor ukopanih haubica D-30 dobro nam je poznat. No, umjesto iskusnih gardista, taj su put uz njih neka nova lica, širom otvorenih očiju. Bojno je gađanje nešto za što su se pripremali tri mjeseca, trenutak u kojem će se vidjeti rezultati uloženog napora i beskrajnih ponavljanja. Njihovi su instruktori jednako ozbiljni. U taj su dan uložili svoje znanje i strpljenje, a na njima leži velika odgovornost za sigurnost vojnika.
Nekoliko desetaka metara iza haubičkih položaja u prirodnoj se udubini nalazi kamion. Improvizirano, u njegovu su stražnjem, transportnom dijelu smješteni zapovjedni elementi bitnice. Zaštićeni pod ceradom, veza su među topnicima i motriteljima, izračunavaju, primaju te distribuiraju sve potrebne podatke. Okružje nadopunjuju časnici i dočasnici koji sudjeluju u obuci te medicinari, pirotehničari i vatrogasci zaduženi za sigurnost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Promatramo ponajprije vojnike koji se obučavaju za topničko-haubičku, a u blizini su i oni koji se obučavaju za topničko-raketnu, topografsku, izvidničku i računateljsku specijalnost.
Kad je riječ o takvim gađanjima, nema prevelike žurbe. Najbitnija je preciznost i poštivanje svih potrebnih procedura i zato se osnovno oružje “upucava” prilično dugo vremena. No, isplati se čekati da se vidi vatreni bljesak i čuje gromoviti “Bum!”, a potom kratak odjek i zvuk početka leta projektila. Vremenska je situacija daleko od idealne za topnike: magla i oblaci smanjuju vidljivost, a povremeno zasmeta i lagana kiša. No, lica vojnika ne mijenjaju se i ne može se čuti niti jedna suvišna riječ, tek gromoglasne zapovijedi, odgovori, potvrde i brojevi. Nakon nekog vremena najzad stižu plotuni i riječi koje su glazba za uši polaznika obuke: “Gađanje uspješno!”

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kacige ustupaju mjesto kapama i najzad vidimo osmijehe zadovoljstva i olakšanja. Kreću dojmovi i prepričavanja, a instruktori i zapovjednici raspravljaju i izmjenjuju stručne komentare. Još nismo gotovi jer želimo vidjeti kako su se polaznici snašli na možda najatraktivnijem oružnom sustavu Hrvatske kopnene vojske, samohodnim višecijevnim lanserima raketa Grad, ili VBR-ima, kako im je popularniji naziv. Paljbeni položaj je, kao i uvijek, fizički odvojen od haubičkog, ali vožnja je kratka, tek nekoliko minuta. Taj smo put na većoj udaljenosti od oružja i tek možemo primijetiti automatizam posada koje često odlaze i primiču se VBR-ima. Situacija je slična kao na prethodnom mjestu i upucavanje osnovnog SVLR-a traje prilično dugo. Ali, plotun tih raketa velika je nagrada ako vas zanima vojna tehnika, prizor koji ne može dočarati nikakva rekonstrukcija, nikakav opis, film ili slika. Na kraju, ono najvažnije, zaključak je opet jednak: gađanje je bilo uspješno.

Odlazimo prije raščlambe koja će dati konačan odgovor ne samo o bojnom gađanju i pojedincima, nego o cjelokupnoj dugotrajnoj obuci novih topnika. Ozbiljnost, interes i motivacija koju su pokazali govori mnogo. Pokazali su da mogu, a profilirat će se i napredovati još niz godina. U službu ulaze u vrlo bitnom, prekretničkom razdoblju za hrvatsko topništvo. Najbitnije je da im se omogući da mogu vježbati, vježbati i vježbati, da vatra i gromovi topova budu što češći na velikom poligonu.


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT (nastavlja se...)


* WIL_2300.jpg (97.67 KB, 600x415 - viewed 187 times.)

* WIL_2204.jpg (108.06 KB, 600x399 - viewed 230 times.)

* WIL_2292.jpg (104.69 KB, 600x399 - viewed 326 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #23 on: February 06, 2015, 11:38:28 am »

Završetak specijalističke obuke roda topništva
(nastavak)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Poručniku Zoranu Goluboviću nije bilo prvi put da na terenu zapovijeda paljbe-nim haubičkim vodom. Činio je to u Časničkoj školi koju je nedavno završio. Istaknuo je: “Sad mi je bilo lakše, u postrojbi sam stekao nova znanja i iskustvo, imao sam dobre mentore i ljude oko sebe. S novim je topnicima odgovornost još veća stoga smo stavljali poseban naglasak na mjere sigurnosti prije svake obuke ili predavanja. Dobro su uvježbani, od samih su početaka radili na haubici i mislim da su spremni za ulazak u postrojbu. Zadovoljan sam jer su rezultati odlični, sve je padalo točno u cilj, a bez izvanrednih događaja.”

Nakon gađanja haubicom D-30, vojnik Neven Lukina kaže da u početku nije bio siguran što mu donosi topništvo, ali sad je sretan što je dobio taj rod. Gađanje je, kako je rekao: “Potpuno drukčiji događaj od onog što sam dosad čuo i vidio. Promijenilo me organizacijski, moraš poštovati pravila i mjere sigurnosti jer je riječ o jako ozbiljnoj stvari, ne smiješ biti u krivo vrijeme na krivom mjestu. Drago mi je da sam imao instruktore koji su mi bili svaki put pri ruci u bilo kakvim pitanjima. Rezultat se vidi: odradili smo sve kako treba i kako se tražilo od nas.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Vojnik Martin Šaško postaje poslužitelj na SVLR-u, a gađanje je bilo ono što je nestrpljivo očekivao tijekom sva tri mjeseca teorijske i praktične obuke.”Sve je proteklo odlično, bili smo obučeni i funkcionirali, radili i ponašali se kao tim. Jako smo zadovoljni, čak sretni, što radimo na tako atraktivnom sustavu.”

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* izjava haubica.jpg (116.85 KB, 600x399 - viewed 901 times.)

* izjava vbr.jpg (186.77 KB, 600x902 - viewed 155 times.)

* WIL_2465.jpg (100.89 KB, 600x399 - viewed 263 times.)

* WIL_2479.jpg (113.83 KB, 600x399 - viewed 299 times.)

* WIL_2209.jpg (162.32 KB, 600x399 - viewed 287 times.)
Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 114


« Reply #24 on: February 08, 2015, 04:18:32 pm »

RAZGOVOR - brigadir Tomislav PAVIČIĆ, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije ZOD-a

S novom opremom uz rame s najsuvremenijim topničkim postrojbama zemalja NATO-a

Tijekom godine očekuje nas preustroj roda topništva i osnivanje nove Topničko-raketne pukovnije. Ona će biti nositelj cijelog roda, a dvije gardijske brigade najvjerojatnije će zadržati nešto manji topnički element. Istodobno s preustrojem radimo i na opremanju Pukovnije novom opremom, prije svega novim oružnim sustavom, samohodnom haubicom PzH 2000 - 155 mm. S novom ćemo opremom biti sposobni sudjelovati i u međunarodnim operacijama te biti apsolutno ravnopravan partner najsuvremenijim topničkim postrojbama bilo koje zemlje NATO-a...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nakon godina provedenih u međunarodnom okruženju (zamjenik zapovjednika misije UNMOGIP u Kašmiru, zapovjednik Obučnog središta za međunarodne vojne operacije u Rakitju, vojni savjetnik predstavništva RH pri UN-u u New Yorku), brigadir Tomislav Pavičić vratio se svojoj pravoj vojničkoj struci: topništvu. No, biti na čelu Topničko-raketne pukovnije (TRP) u ovo vrijeme znači puno više od te funkcije. Topnik s iskustvom iz Domovinskog rata provest će zajedno sa suradnicima preustroj svoje postrojbe, što znači i preustroj cijelog tog roda u OSRH, te implementaciju i sudjelovanje u nabavi novog oružja, samohodne haubice PzH 2000 i uz nju vezanih sustava. Iako brigadir Pavičić poslovno uglavnom boravi u Bjelovaru i Zagrebu, razgovarali smo na poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju gdje je promatrao završni dio obuke novopristiglih topnika u OSRH.

Vaš komentar upravo završene obuke?

U ovom smo ciklusu obuke radili tako da vojnike pripremamo za sve zadaće koje mogu očekivati nakon što stignu u postrojbe. Naglasio bih da je obuka provedena u Topničko-raketnoj pukovniji i većina polaznika sad odlazi u topničko--raketne bojne dviju gardijskih brigada. Međutim, tijekom godine očekuje nas preustroj roda topništva i osnivanjem nove Topničko-raketne pukovnije koja će biti operativna postrojba mnoge ćemo od tih vojnika dobiti natrag. Obuku smo tako, praktički, radili za svoje potrebe.

Kakve će biti osnovne ustrojbene promjene?

Osnove preustroja definirane su i, rekao sam, očekujemo da počne tijekom godine. Načelno, TRP će biti nositelj cijelog roda, a dvije gardijske brigade najvjerojatnije će zadržati nešto manji topnički element, sigurno manji od razine bojne koji sad imaju. Istodobno s preustrojem Pukovnije i brigada, radimo i na opremanju Pukovnije novom opremom, prije svega novim oružnim sustavom, samohodnom haubicom PzH 2000 - 155 mm. Dva će procesa ići usporedno, s ciljem da se krajem godine, u vrijeme kad očekujemo dolazak prvih haubica, već pripremi osnova postrojbe koja će ih primiti. TRP će se temeljiti na dvjema skupinama oružnih sustava. Jednu skupinu čini već spomenuta haubica, bit će oružje bojne koja će imati tri bitnice s po četiri haubice. Druga će bojna biti opremljena raketnim sustavima VBR Grad i Vulkan. Naravno, tu će biti i zapovjedni i drugi elementi koji čine pukovniju.

Osnovna će zadaća TRP-a biti pružanje vatrene potpore postrojbama OSRH gdje god to bude potrebno?

Tako je, bit će namijenjena za opću potporu cjelokupnom HKoV-u, na bilo kojem težišnom pravcu djelovanja, makar ne treba zaboraviti ni topničke elemente gardijskih brigada koji će davati izravnu potporu svojim postrojbama. No, s novom opremom bit ćemo sposobni sudjelovati i u međunarodnim operacijama te biti apsolutno ravnopravan partner najsuvremenijim topničkim postrojbama bilo koje zemlje NATO-a.

Hoće li haubica D-30 ostati u gardijskim brigadama?

Najvjerojatnije, a slično je i s aktualnim samohotkama Gvozdika. To je osnovica na kojoj će se tamo raditi.

TRP više neće imati predviđene pričuvne elemente?

Ne, TRP će biti djelatna, operativna postrojba, dok će rod topništva imati i pričuvne postrojbe koje će se i dalje temeljiti na starijim oružnim sustavima, prije svega topovima od 130 i haubicama od 155 milimetara.

Gdje će TRP biti fizički smješten?

U potpunosti na Slunju. Od trenutka kad se stvore uvjeti, cilj je da se to učini u što kraćem roku. Trenutačno je moguć smještaj jedne bojne i to će biti ona opremljena pancerhaubicama.

SVLR Vulkan, koji zadnjih godina nije korišten, ostat će u naoružanju Pukovnije. Hoće li uskoro s njim biti provedena vježba?

Nastojimo ih vratiti u operativnu uporabu, a većih neispravnosti na njima nema. Planiramo novi detaljan pregled i otklanjanje manjih problema. Moja je optimistična želja da ih koristimo već u sljedećem ciklusu specijalističke obuke, na proljeće ili ljeto.

Najavili ste i intenzivnije vježbe sa svijetlećim streljivom?

Svakako! Među ciljevima nadolazećeg ciklusa obuke jesu i noćna gađanja, s osvjetljavanjem i bez njega.

Danas su aktualni PzH 2000, no imate li u daljnjim konstrukcijama, kao stručnjak, u vidu opremanje i nekim drugim zapadnim sustavima?

Govorio bih prije svega o kalibru. Mislimo da bismo, u cijevnom topništvu, trebali kompletno uvesti kalibar 155 mm. Sve novije članice NATO-a imaju jednaku namjeru i pomalo rade konverziju istočnih kalibara 122 mm ili 152 mm u 155 mm. Smatram da ćemo u daljoj budućnosti svakako morati razmišljati o promjeni raketnih sustava. Prvi je razlog njihova starost, a tu je i domet te kalibar. U zapadnim zemljama većinom se koristi kalibar 227 mm i ostvaruju se dometi veći od 50 km.

MORH je ugovor za PzH 2000 potpisao 5. prosinca prošle godine, a vrlo brzo nakon toga u Njemačku su na obuku upućeni budući obučavatelji iz OSRH?

Da, 6. siječnja na nekoliko je različitih obučnih programa upućeno 13 ljudi iz HKoV-a i sedam iz ZzP-a. Svi će oni nakon povratka s predmetnih izobrazbi imati zadaću pripremiti izobrazbu i obuku osoblja u Hrvatskoj, ali i izvršavati vlastite zadaće vezane uz PzH 2000. Voditelji izobrazbe redovito nam se javljaju i vrlo su zadovoljni ponuđenim sadržajima. Jednako su tako oduševljeni pancerhaubicama! Jednako bitno kao i ulaganje u tehniku jest ulaganje u ljude, i zaista želimo dobro selektirati te puno uložiti u mlade časnike i dočasnike, u njihovu obuku i stvoriti kadar koji će novi sustav pratiti desetak godina, a možda i dulje. Želimo brojne vježbe gađanja, odlaske na razmjenu, pozivati kolege iz svih zemalja korisnika...

Same će haubice imati adekvatan smještaj na Slunju?

Pripremljena je projektna dokumentacija za izgradnju smještajnog objekta za PzH te objekta u kojem će se provoditi obuka i održavanje. Očekujemo da na proljeće počnu radovi i da budu gotovi prije dolaska prvih haubica.

Posebno je pitanje sustav za upravljanje vatrom (SUV)?

Kupili smo haubice koje su već korištene u Bundeswehru i bez SUV-a. No, uz njih dobivamo računalo koje se nalazi unutra i sposobne su same otvarati vatru i djelovati kao zasebne vatrene jedinice. Međutim, da bi bile spojene u vodove, bitnice i bojnu, moramo se opremiti SUV-om i koristiti ih kao veću vatrenu jedinicu. Također, osim nabave samog oružnog sustava moramo nadograditi svoje sposobnosti otkrivanja cilja. Stoga ćemo iskoristiti projekt opremanja haubicama PzH 2000 da bismo izgradili ne samo SUV, nego cjelokupan sustav vatrene potpore. Cijeli ćemo proces ugovarati preko NATO-ove Agencije za potporu (NATO Support Agency - NSPA). Vjerojatni će partner u projektu biti proizvođač PzH 2000, tvrtka KMW. Neće nam samo prilagoditi haubicu, nego će u potpunosti za naše potrebe razviti novi SUV i sustav za otkrivanje cilja. To će biti napravljeno na razini najmodernijih sustava.

Dakle, nove haubice i sustav vatrene potpore modernizirat će cijelo topništvo te utjecati i na druge postrojbe?

Volim reći mlađim časnicima u postrojbi da je prihvaćanje tog kompletnog sustava za nas korak od jednog stoljeća. Rad, procedure i tehnika kojima se koristimo u otkrivanju cilja, usmjeravanju oružja i računanju elemenata godinama nisu znatnije mijenjani, a mijenjali su se kalibri, domet i streljivo. Prihvaćanjem SUV-a pancerhaubica skačemo u informatičko doba u kojem ćemo se koristiti satelitskim navođenjem, prijenosom računalnih podataka i, konačno, slike.

Hoće li biti uključene i besposadne letjelice?

U topništvu ih nećemo imati samostalno, ali ćemo u ustroju imati element koji će moći interpretirati podatke, analizirati ih i distribuirati SUV-u. Dakle, bit ćemo sposobni za prihvat informacija od besposadnih letjelica koje će se nalaziti u sastavu drugih postrojbi OSRH.

Predviđena je i obuka na simulatoru?

U samoj obuci za PzH koriste se dvije vrste simulacija. Jedna je čista računalna gdje se sve zadaće i uloge u jednoj postrojbi topništva u potpunosti mogu simulirati na računalu. Kupit ćemo malo simulacijsko središte u kojem će se računalom simulirati uloge prednjih motritelja, računatelja, vatrenog dijela... Drugi se simulacijski sustav postavlja na samo oružje, tzv. short barrel, ili skraćena cijev za potpunu simulaciju djelovanja same haubice, uključuje ubacivanje vježbovnog zrna u cijev, trzaj kompletne kupole, zauzimanje elemenata, sve u zatvorenom prostoru i bez paljenja motora, s pomoću električne energije.

Je li streljivo od 155 mm koje OSRH već ima primjereno za PzH?

Streljivo M-107 kompatibilno je s haubicom, ali imamo puno manji domet od onog koji želimo postići. Koristit ćemo ga za obučna gađanja na udaljenostima do 15 km, a dodatnim barutnim punjenjima možemo ga osposobiti da djeluje do 27 km, što nam je cilj u sljedećih godinu ili dvije. U konačnici, naravno da ćemo nabavljati streljivo koje će nam omogućiti gađanja do 40 km, što je naš konačni cilj. Vjerojatno ćemo se usmjeriti i prema nabavi tzv. pametnog streljiva kojim ćemo dobiti dodatne sposobnosti, gađanje točkastog cilja, cilja u pokretu, pa i vođenja protuoklopne borbe na udaljenostima do 25 km. To će biti više vrsta pametnog streljiva koje je već u operativnoj uporabi stranih oružanih snaga. No, pratit ćemo i razvoj najnovijih riječi tehnike kao što je streljivo Excalibur ili Vulcano. Potonje, recimo, omogućuje postizanje udaljenosti od 70, pa čak i 80 km.

Zanimljiv je sustav za održavanje haubice, također preko NSPA-e?

Hrvatska se pridružila NSPA-i (NATO Support Agency) upravo zbog projekta PzH. Agencija ima nekoliko programa, a jedan je od njih LCV (Land Combat Vehicle), koji se odnosi na borbena vozila kopnene vojske. U okviru njega najdalje se otišlo u kooperaciji zemalja koje koriste PzH: Njemačke, Italije, Nizozemske, Grčke i sad Hrvatske. NSPA za potrebe svih zemalja pomaže ne samo u održavanju, nego i u modernizaciji same haubice, a jednako tako izlazi ususret u nabavi streljiva ili sekundarnog naoružanja poput puškostrojnice na samoj haubici. To će nam znatno olakšati održavanje, a aktivnim sudjelovanjem u NSPA-i moći ćemo pratiti daljnji razvoj haubice, streljiva, uz samo djelomično sudjelovanje u troškovima budućih modernizacija. Možemo se koristiti međusobnim sposobnostima, s ostalima dijeliti bazen pričuvnih
dijelova i tako znatno pojeftiniti uslugu i razmijeniti iskustva. Dobit ćemo kvalitetniju i jeftiniju uslugu nego da u nešto idemo sami jer bi samostalno održavanje količine od samo 12 haubica za nas bilo jako nerentabilno. Vjerujem da će to biti dobar put i za ostale nove oružne sustave u OSRH. To je, u punoj mjeri, korištenje članstva u NATO-u za dobrobit i interes OSRH i Hrvatske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Topničko-raketna pukovnija bit će djelatna, operativna postrojba, dok će rod topništva imati i pričuvne postrojbe, koje će se i dalje temeljiti na starijim oružnim sustavima. Pukovnija će se temeljiti na dvjema skupinama oružnih sustava. Jednu skupinu čini već spomenuta haubica i bit će oružje bojne koja će imati tri bitnice s po četiri haubice. Druga će bojna biti opremljena raketnim sustavima VBR Grad i Vulkan.

Pripremljena je projektna dokumentacija za izgradnju smještajnog objekta za PzH te objekta u kojem će se provoditi obuka. Očekujemo da u proljeće počnu radovi i da budu gotovi prije dolaska prvih haubica

Početkom siječnja na nekoliko je različitih obučnih programa upućeno 13 ljudi iz HKoV-a i sedam iz ZzP-a. Svi će oni nakon povratka s predmetnih izobrazbi imati zadaću pripremiti izobrazbu i obuku osoblja u Hrvatskoj, ali i izvršavati vlastite zadaće vezane uz PzH 2000. Jednako bitno kao i ulaganje u tehniku je ulaganje u ljude, i zaista želimo dobro selektirati te puno uložiti u mlade časnike i dočasnike, u njihovu obuku i stvoriti kadar koji će novi sustav pratiti desetak godina, a možda i dulje

Prihvaćanjem SUV-a (sustav za upravljanje vatrom) pancerhaubica skačemo u informatičko doba u kojem ćemo se koristiti satelitskim navođenjem, prijenosom računalnih podataka i, konačno, slike.Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik


* WIL_2620.jpg (76.12 KB, 600x399 - viewed 261 times.)

* WIL_2655.jpg (189.46 KB, 600x901 - viewed 147 times.)
« Last Edit: February 09, 2015, 11:43:39 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #25 on: November 13, 2015, 07:50:41 pm »

13.11.2015.

Prva obuka na sustavu "Virtualni borbeni prostor"

U bjelovarskoj vojarni "Bilogora" završena je obuka na sustavu VBS  - "Virtualni borbeni prostor" (eng. Virtual Battle Space) koja se provodila od 9. do 13. studenog 2015. u sklopu Tečaja prednjih topničkih motritelja.

Ovakav oblik obuke je prvi put uveden u program tečaja u suradnji s domaćinom Topničko-raketnom pukovnijom i Simulacijskim središtem (SIMS) iz Zagreba. Na VBS sustavu su se uvježbavale procedure poziva za vatru tima prednjih motritelja. Obuku su provodili 2 instruktora iz SIMS-a i 7 djelatnika Bitnice za obuku Topničko-raketne pukovnije. Obuci je nazočilo 15 polaznika iz 4 postrojbe (Zapovjedništvo spcijalnih snaga, Gardijska motorizirana brigada, Gardijska oklopno mehanizirana brigada i Topničko raketna pukovnija).

Dojmovi polaznika su izvrsni. "Ovakav tip obuke je upravo ono što nam je trebalo, a nismo imali u dosadašnjem radu. Na simulatorima su se polaznici 'uživo' upoznavali sa situacijom te direktno primjenjivali naučena znanja. Sve pohvale instruktorima, ova nam je zbilja obuku podiglo na višu razinu" - naglasio je voditelj tečaja natporučnik Marinko Šimić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i Foto: Igor Matijašić, osrh.hr


* DSC_0009.JPG (1454.08 KB, 3104x1746 - viewed 145 times.)

* DSC_0005.JPG (1422.21 KB, 3104x1746 - viewed 221 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #26 on: December 26, 2015, 09:27:16 pm »

Prilikom svečanog obilježavanja Dana topništva i Dana zaštitnice topnika, Svete Barbare, u vojarni Bilogora u Bjelovaru 4.12. ove godine, bilo je govora i ovogodišnjim uspjesima i budućim planovima razvoja Topničko-raketne pukovnije HKoV i uopće topništva u OS RH. Prenosim samo dio članka iz Hrvatskog vojnika, autora Domagoja Vlahovića:

Dojam je da topništvo u OSRH opet kreće ubrzanim koracima na mjesto koje mu i pripada, kako su u svojim govorima istaknuli general Ostović i brigadir Pavičić. General Ostović rekao je da Topničko-raketna pukovnija ima budućnost i perspektivu kao jedina aktivna topnička postrojba u OSRH. U planovima razvoja, ona ima važnu ulogu jer joj je misija i zadaća ujediniti, unaprijediti i razviti sposobnosti pružanja topničke potpore gardijskim brigadama i ostalim postrojbama OSRH. Govoreći o budućnosti zapovjednik HKoV-a rekao je da će se, u okviru razvoja koncepata nerazvrstane pričuve, vrlo brzo ustrojiti i obučiti dvije pričuvne topničko-raketne pukovnije koje će biti usko vezane uz djelatni TRP.

U sklopu modernizacije topništva bit će nabavljene haubice PzH 2000 i višecijevni lanseri raketa s pripadajućim sustavima za upravljanje paljbom. Nabavu oruđa pratit će i proces nabave odgovarajućeg, "pametnog" streljiva. Uz nabavu oružja i streljiva paralelno se razvija i sustav obuke za njihovu uporabu, s ciljem povećanja interoperabilnosti razvijaju se novi pristupi korekcije topničke paljbe. General Ostović spomenuo je i planiranu nabavu helikoptera Kiowa Warrior kojima se, osim njihove osnovne namjene, namjerava dodijeliti i uloga zračne platforme za upravljanje topničkom paljbom.

Brigadir Pavičić je istaknuo kako je proteklu godinu obilježilo nekoliko noviteta: topnici su opet počeli djelovati noću, u borbenu uporabu vraćen je raketni sustav Vulkan, a na strojilištu vojarne gosti mogu vidjeti nova vučna vozila MAN te izvidnička vozila Humvee. Njemačka samohodna haubica PzH 2000 uspješno je predstavljena tijekom mimohoda OSRH u Zagrebu, a u 2016. se godini očekuje njezino uvođenje u uporabu u OSRH. "Ukratko, topništvo je završilo s fazom smanjivanja sposobnosti i vraća se u fazu narastanja koja vodi k tituli gospodara bitke koju nije bez razloga nosilo kroz prošlost," zaključio je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Povratak gospodara bitaka (Hrvatski vojnik, broj 489, 17.12.2015)


* 489-topnistvo-6.jpg (537.22 KB, 750x499 - viewed 187 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #27 on: February 13, 2016, 11:54:00 am »

12.02.2016.

Topničko raketna pukovnija izravno pod Zapovjedništvom HKoV

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović nazočio je radnom sastanku u Topničko-raketnoj pukovniji u Bjelovaru čime je i simbolički ta postrojba prešla pod izravno zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Od svog ustrojavanja 1. studenoga 2007.  pa do 1. veljače 2016. postrojba je djelovala pod okriljem Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku.

Zapovjednik Topničko raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić upoznao je generala Ostovića s trenutnim i budućim aktivnostima Pukovnije.

General pukovnik Mate Ostović je iskazao zadovoljstvo viđenim te je naglasio da i u budućem preustroju Topničko raketnu pukovniju vidi kao postrojbu koja će u svakom trenutku moći pružiti neizravnu vatrenu potporu postrojbama i zapovjedništvima HKov-a u provedbi borbenih operacija na kopnu, moru i otocima.

Tekst i Foto: Igor Matijašić, osrh.hr


* DSC03903.jpg (1945.46 KB, 2736x2052 - viewed 125 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #28 on: March 17, 2016, 07:55:05 am »

Gađanje SVLR M-92 Vulkan

Uspješno bojevo gađanje samovoznim višecjevnim lanserom raketa M-92 Vulkan koje je na poligonu "Eugen Kvaternik- Slunj" u ožujku provela namjenski organizirana bitnica Topničko raketne pukovnije značilo je i potvrdu povratka tog oružja u borbenu uporabu nakon više od deset godina...Hrvatski vojnik
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 111« Reply #29 on: March 31, 2016, 05:55:33 pm »

31.03.2016.

Implementiranje "Poziva za vatru" u sustav obuke i školovanja OS RH

U prostorijama Zapovjedništva Topničko-raketne pukovnije, u vojarni "Bilogora", Bjelovar održan je 29. ožujka 2016. inicijalni sastanak na temu implementiranja "Poziva za vatru" u sustav obuke i školovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Sastanku su nazočili predstavnici svih grana Oružanih snaga Republike Hrvatske kao i katedri rodova HVU "Dr.Franjo Tuđman" te predstavnici stručnih timova iz sastava Zapovjedništva za potporu, Gardijske motorizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Na početku sastanka, zapovjednik Topničko raketne pukovnije, brigadir Tomislav Pavičić je istaknuo važnost "Poziva za vatru". Naglasio je da je svrha ovoga, kao i svih budućih sastanaka na ovu temu, iznaći način kako implementirati "Poziv za vatru", kao temeljnu vojnu vještinu, u sustav obuke i školovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kroz prezentacije pripadnika Topničko-raketne pukovnije dobivena je slika o važnosti ove teme i okvirno su raspravljene mogućnosti njene implementacije. Glavni zaključak je da postoji potreba za organiziranjem sastanka na razini zapovjednika grana OS RH i katedra rodova HVU, te za okruglim stolom na kojem bi se razmotrile mogućnosti ugradnje "Poziva za vatru" u nastavne planove i programe izobrazbi koje provodi HVU, te mogućnosti implementacije ove teme unutar obuka koje se provode na razini postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Brigadir Pavičić je zaključio sastanak s konstatacijom da "Poziv za vatru" mora postati jedna od ključnih vještina svakog pojedinca koji se nalazi ili se može naći na bojišnici.

Tekst: Igor Matijašić, osrh.hr
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 25 queries.