PALUBA
June 25, 2019, 12:58:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Topničko-raketna pukovnija HKoV  (Read 17331 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #30 on: April 26, 2016, 07:38:52 am »

Završen Tečaj za razvoj sposobnosti poziva neizravne vatrene potpore

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Bjelovarskoj vojarni „Bilogora“ 15. travnja 2016. godine završen je Tečaj za razvoj sposobnosti poziva neizravne vatrene potpore. Uspješno ga je završilo 12 polaznika iz sastava Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade i Topničko-raketne pukovnije, od razine vojnika do zapovjednika bitnice.

Tečaj koji je započeo 4. travnja, a završio 15. travnja 2016. proveli su instruktori Bitnice za obuku, Topničko - raketne pukovnije, pod zapovijedanjem voditelja tečaja natporučnika Marinka Šimića i njegovog zamjenika nadnarednika Gorana Kovača.

Cilj tečaja bio je upoznati polaznike sa zahtjevima i mogućnostima koje donosi vatrena potpora, kao i stvoriti bazu budućih obučavatelja u postrojbama. Poziv za vatru kao vojnička vještina uskoro ulazi u priručnik temeljnih vojni vještina.

Obuka je provedena kroz šest nastavnih tema: Vatrena potpora, Vojna topografija, Topnički instrumenti i pribori, Priprema prednjeg motritelja na promatračnici, Radio komunikacije i Gađanje cilja. Kroz niz pismenih i praktičnih vježbi na poligonu „Lepirac“ polaznici su svladali sve izazove, što su pokazali i na završnoj vježbi sa upotrebom topničkih udara gdje su simulirali navođenje topničke vatre.

Zapovjednik Topničko-raketne pukovnije, brigadir Tomislav Pavičić, čestitao je polaznicima na uspješnom završetku tečaja te je pohvalio najboljeg polaznika natporučnika Dražena Cvitkovića, pripadnika Topničko - raketne pukovnije. Na kraju, brigadir Tomislav Pavičić poručio je svima da se ne prestanu usavršavati nakon ovog tečaja već da stečeno znanje prenose u postrojbama na svim razinama. Poziv za vatru nije samo zadaća topnika nego vještina svakog vojnika koji se zatekne u nevolji, bio on pješak, logističar ili netko treći, jer protivnik uvijek napada najslabiju kariku u lancu - istaknuo je.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
osrh.hr


* 01_poziv_vatre.jpg (202.41 KB, 800x600 - viewed 171 times.)

* 02_poziv_vatre.jpg (309.54 KB, 800x600 - viewed 152 times.)

* 03_poziv_vatre.jpg (333.78 KB, 800x600 - viewed 164 times.)

* 04_poziv_vatre.jpg (263.13 KB, 800x600 - viewed 124 times.)
« Last Edit: April 26, 2016, 08:01:45 am by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #31 on: April 26, 2016, 08:26:57 pm »

Ништа без бусоле и одређивања стајне тачке laugh.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #32 on: July 15, 2016, 07:05:39 pm »

8.7.2016.

Završen Tečaj za prednjeg topničkog motritelja

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru, 8. srpnja 2016. završen je Tečaj za prednjeg topničkog motritelja. Uspješno ga je završilo 15 polaznika (tri polaznika iz TRP, 10 polaznika GMTBR i 2 polaznika GOMBR).

Tečaj koji je započeo 6. lipnja, a završio 8. srpnja 2016. godine proveli su instruktori Bitnice za obuku, Topničko-raketne pukovnije pod zapovijedanjem voditelja tečaja natporučnika Marinka Šimića i njegovog zamjenika stožernog narednika Roberta Habana.

Cilj tečaja je osposobiti polaznike za samostalno rukovanje topničkom vatrom u skladu s NATO topničkim procedurama razrađenima u NATO-u (HRVN) publikaciji STANAG 2934 AArty P-1 (A) “Topničke procedure” na engleskom jeziku.

Obuka je provedena kroz šest nastavnih tema: Vatrena potpora, Vojna topografija, Topnički instrumenti i pribori, Priprema prednjeg motritelja na promatračnici, Radiokomunikacije i Gađanje cilja. Kroz niz pismenih i praktičnih vježbi na poligonu „Lepirac“ polaznici su savladali sve izazove što su pokazali i na završnoj vježbi s bojnim gađanjem na vojnom poligonu „Crvena Zemlja“ kod Knina.

Zamjenik zapovjednika Topničko-raketne pukovnije, pukovnik Milan Radočaj, čestitao je polaznicima na uspješnom završetku tečaja te je pohvalio najboljeg polaznika - desetnika Stipu Giljušića, pripadnika GMTBR. I na kraju, pukovnik Milan Radočaj poručio je svima da se ne prestanu usavršavati nakon ovog tečaja već da stečeno znanje prenose u postrojbama na svim razinama. Poziv za vatru nije samo zadaća topnika nego vještina svakog vojnika koji se zatekne u nevolji, bio on pješak, logističar ili netko treći, jer protivnik uvijek napada najslabiju kariku u lancu - istaknuo je pukovnik Radočaj.

osrh.hr


* trp_prednji_topnicki_motritelj_1.jpg (1709.12 KB, 2592x1944 - viewed 140 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #33 on: November 29, 2016, 07:29:08 pm »

Polaznici 19. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić", u sklopu studijskog putovanja, dana 28. studenoga 2016. posjetili su Bjelovarsko-bilogorsku županiju. U vojarni "Bilogora" u Bjelovaru, polaznike Ratne škole primio je o.d. zapovjednika Topničko raketne pukovnije HKoV-a pukovnik Milan Radočaj sa suradnicima. Polaznicima je prezentirana postrojba te su upoznati s naoružanjem i opremom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: HVU/Ratna škola, osrh.hr


* 02_Ratna_škola_TRP.jpg (1955.24 KB, 3138x1766 - viewed 136 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #34 on: August 12, 2017, 06:08:37 pm »

Broj 530 | 14.07.2017

Erupcija Vulkana na Slunju

Pripadnici Topničko-raketne pukovnije HKoV-a proveli su na poligonu "Eugen Kvaternik" jedno od najatraktivnijih bojnih gađanja u zadnjih nekoliko godina. Na gađanju su projektile od 122 mm uz vatru praćenu gromoglasnim fijucima ispaljivali SVLR-i M-92 Vulkan...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Topnički rod OSRH teško da se od završetka Domovinskog rata nalazio u toliko intenzivnom razdoblju kao početkom ovog ljeta. Podsjetimo, 23. su lipnja pripadnici Topničko-raketne pukovnije HKoV-a prvi put na terenu u Hrvatskoj tehničkim gađanjem uspješno isprobali vatrenu moć i sve prednosti svojeg najmodernijeg oružja, samovoznih haubica PzH 2000. Nedugo nakon toga, Hrvatski vojnik nazočio je novom topničkom spektaklu na poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja. Red je bio na raketašima, tj. pripadnicima Pukovnije koji se služe samovoznim višecijevnim lanserima raketa (SVLR). Na bojnom su gađanju projektile od 122 mm uz vatru praćenu gromoglasnim fijucima ispaljivali SVLR-i M-92 Vulkan. Pripadnici Pukovnije pokazali su kako iskorištavaju te mogućnosti paljbene i borbene moći. Toliko snažne plotune s toliko ispaljivanih raketa nismo vidjeli već više godina. No, naravno, iza najatraktivnijeg dijela stajale su dugotrajne pripreme, a ovaj smo put promatrali i terenski dio priprema.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Topnici su na Slunju uspostavili Taktičko-operativno središte, a uoči ispaljivanja zajedno s tehnikom koja je uključivala i vozila za komunikacijsku i logističku potporu okupili su se u očekujućem području u kojem su i punili oružja i radili sve druge oblike pripreme. Oko vozila su se brzo i spretno kretale njihove posade. Vjerojatno je fizički najzahtjevnije punjenje, jedna raketa teži 66,6 kilograma (s kutijom oko 90). Dakle, simulirali su terenske uvjete, reakciju na poziv za vatru i brz dolazak na mjesto gađanja. Iako smo od naših topničkih postrojbi navikli na poslovičnu ozbiljnost prilikom takvih demonstracija njihove vatrene moći, atmosfera na paljbenom položaju, dijelu poligona na kojem topnici i raketaši uobičajeno postavljaju svoja oružja, doimala se još napetijom. Mnogo obuke i uvježbavanja sažima se u minute, što uključuje i prva, pojedinačna gađanja. Vrhunac je nastupio s rafalom. S radiouređaja od motritelja se moglo čuti da hrvatski raketaši nisu bili samo gromoviti, nego i precizni, rakete su pale tamo gdje su i trebale.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Jedan je od razloga sve intenzivnijeg uvježbavanja SVLR-ovaca Topničko-raketne pukovnije i taj da bi uskoro mogli biti upućeni izvan Hrvatske. Naime, u Hrvatskom je saboru donesena Odluka o sudjelovanju OSRH u sklopu aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) NATO-a u Republici Poljskoj. Sukladno Odluci, u okviru  borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, u Poljsku bi u 2017. i 2018. godini trebalo biti upućeno do 90 pripadnika OSRH uz mogućnost rotacije. Taj se broj odnosi upravo na bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa, što bi značilo i prvo upućivanje tako kompleksnog oružnog sustava u NATO-ovu aktivnost i dodatnu odgovornost za Pukovniju. U tom slučaju, sve moguće pripreme i ispiti još će se intenzivirati, ali vjerujemo da je to i pravi izazov za raketaše.

TAKTIČKO-TEHNIČKI PODACI SVLR M-92 VULKAN

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Jedan je od razloga sve intenzivnijeg uvježbavanja SVLR-ovaca Topničko-raketne pukovnije i taj da bi uskoro mogli biti upućeni izvan Hrvatske. Naime, u Hrvatskom je saboru donesena Odluka o sudjelovanju OSRH u sklopu aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) NATO-a u Republici Poljskoj. Sukladno Odluci, u okviru  borbene  skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, u Poljsku bi u 2017. i 2018. godini trebalo biti upućeno do 90 pripadnika OSRH uz mogućnost rotacije. Taj se broj odnosi upravo na bitnicu samohodnih višecijevnih lansera raketa, što bi značilo i prvo upućivanje tako kompleksnog oružnog sustava u NATO-ovu aktivnost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT, Hrvatski vojnik
* 530-vulkan-1.jpg (265.05 KB, 750x501 - viewed 60 times.)

* 530-vulkan-2.jpg (241.85 KB, 750x501 - viewed 52 times.)

* 530-vulkan-4.jpg (184.35 KB, 750x501 - viewed 68 times.)

* 530-tab-1.jpg (585.75 KB, 1140x754 - viewed 47 times.)

* 530-vulkan-3.jpg (400.71 KB, 750x501 - viewed 64 times.)

* 530-vulkan-5.jpg (182.39 KB, 750x501 - viewed 58 times.)

* 530-vulkan-6.jpg (283.78 KB, 750x501 - viewed 67 times.)

* 530-vulkan-7.jpg (208.99 KB, 750x501 - viewed 63 times.)

* 530-vulkan-8.jpg (173.02 KB, 750x917 - viewed 57 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #35 on: December 29, 2018, 11:36:30 pm »

4.12.2018.

Obilježen Dan roda topništva i Dan topničko-raketne pukovnije

Svečano obilježavanje Dana roda topništva i Dana topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske te blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika održano je u utorak, 4. prosinca 2018. godine u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru. Tom je prilikom održana i ceremonija dodjele odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog 16. topničkoj raketnoj brigadi Bjelovar, koje je u ime Predsjednice RH uručio brigadni general Željko Šikić. Topničko raketna pukovnija HKoV ustrojena je 2007. godine spajanjem 15. protuoklopne topničko-raketne brigade iz Križevaca i 16. topničko raketne brigade iz Bjelovara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
prigorski.hr


* dan_roda_topnistva_dan_topnicko_raketne_pukovnije_041218_10.jpg (511.47 KB, 1200x801 - viewed 35 times.)

* dan_roda_topnistva_dan_topnicko_raketne_pukovnije_041218_11.jpg (375.01 KB, 1200x801 - viewed 23 times.)

* dan_roda_topnistva_dan_topnicko_raketne_pukovnije_041218_22.jpg (447.39 KB, 1200x801 - viewed 28 times.)

* dan_roda_topnistva_dan_topnicko_raketne_pukovnije_041218_25.jpg (509.69 KB, 1200x801 - viewed 27 times.)

* dan_roda_topnistva_dan_topnicko_raketne_pukovnije_041218_26.jpg (549.63 KB, 1200x801 - viewed 31 times.)

* dan-topništva-bj-7.jpg (121.25 KB, 820x461 - viewed 69 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.