PALUBA
September 20, 2020, 02:10:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Јожа Хорват и "Беса"  (Read 8663 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« on: August 24, 2008, 01:45:08 pm »

Познати југословенски (сада хрватски) писац Јоже Хорват је са својом женом Ренатом, млађим сином Марком, и помоћником Владом опловио свијет у једрењаку "Беса"  средином шездесетих година прошлога вијека.


* besa.jpg (24.9 KB. 491x582 - viewed 320 times.)             Широј публици је Хорват познат и по роману Мачак под шљемом, по  коме је снимљена истоимена серија и филм.Заљубљеник у море и авантуре Јожа је опловио свијет.Читава тадашња југословенска јавност је пратила путовање "Бесе" путем чланака које је Јожа слао "Вјеснку у сриједу" а он имао ексклузивно право на објављивање.* besa-1.jpg (25.18 KB. 626x450 - viewed 379 times.)              Осим што је књига "Беса" која је написана на основу Хорватовог бродског дневника, писана занимљивим језиком једног рођеног луталице, она данашњим читатељима приближава вријеме од скоро пола вијека уназад, и приказује нам људе и обичаје који су већ умногоме измијњени.


          "Беса" је на своме путу провела двије године и за собом оставила упечатљив траг, који се и данас може пронаћи у књигама познатог морепловца Јоже Хорвата кроз његов бродски дневник, али и већине његових књига са морском тематиком.


* besa-2.jpg (28.08 KB. 478x584 - viewed 334 times.)        Скорашњи интервју који је Хоравт дао загребачком Вјеснику о својој морској одисеји гласи овако:

     Мој старији син, партизанско дијете од рођења оптерећено астмом, повремено би проводио вријеме у Маломе Лошињу, гдје сам због тога изнајмио једну кућу на десет година. Једнога сам дана, за вријеме боравка у Паризу, примио из Загреба писмо, у којем ми супруга Рената јавља да су нам врли лошињски очеви одузели ту кућу, јер у мени не виде патриота достојнога њихове доброте. Судбина, необјашњива одредница живота, одвела ме тих дана у Паризу у Наутички салон. Налетио сам одједном на стотине једрењака подигнутих једара, који су ме у први мах збунили, затим одушевили, откривши ми нове, бескрајне просторе слободе. Море! Тога сам се дана у Паризу вјенчао с једрима и пучином. Ускоро сам одговорио Ренати: »Нека су нас избацили из куће, саградит ћу кућу на мору, из које нас више нитко и никада неће моћи избацити!«.

Вративши се из Париза саградио сам свој први једрењак »Скитницу«, затим »Бесу«, па »Модру ласту«, па »Марка«... Имао сам у посљедњих четрдесетак година шест једрењака, а иза себе остављам шест књига о мору: бродски дневник »Беса«, романи »Операција стонога«, »Wаитапу«, »Молитва прије пловидбе«, »Дупин Дирк« и »Лијена колиба« те »Свјетионик« који је управо у тиску. Љубав према мору, као синониму љубави за слободом, која се у мени разбуктала на паришкој изложби, још и данас тиња у моме срцу.Јоже Хорват је рођен 1915.
а још и данас пише и ствара.


* besa-joze.jpg (34.92 KB. 869x507 - viewed 327 times.)


         Ко није прочитао "Бесу" топло му је препоручујем као одлично штиво за сваког ко воли морске авантуре и има  авантуристичког и истраживачког духа.

        Нажалост море је Хорвату одузело оба сина, једног на његовом другом путовању око свијета са "Модром ластом".На задњој страници "Бесе"  каже, ни сам не слутећи катастрофу:

            "Ова би књига двано већ била написана и објављена да ми једне ноћи ђаво није шапнуо у ухо:

           -Продај "Бесу", сагради нови једрењак и још једном крени на пут око свијета!
             Склон којекаквим гријесима, послушао сам нечастивог.Мој нови брод се зове "Модра ласта".Упитао сам ђавла:
           - Кога да поведем са собом на пут?
          Он, проклетник, лукаво се насмијеши и проциједи кроз зубе:
           -Узми само жену и сина...!
          Док ви читате ову књигу, Рената ,Марко и ја већ сјечемо пучину и журимо у видокруг сазвијежђа Јужног Крижа."


* besa-marko.jpg (35.24 KB. 496x586 - viewed 320 times.)


          Марко је нестао са брода у невермену близу обала Венецуеле, Хорват је прекинуо своје путовање а "Модра ласта" , доживјела тужну судбину "уклетог брода".
              

« Last Edit: November 27, 2009, 12:11:10 pm by dreadnought » Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« Reply #1 on: November 02, 2008, 01:05:50 pm »

         Јоже Хорват је на својем путу око свијета у Џакарти (Индонезија) 1967. срео брата близанца нашег ШБ "Јадран" школкси брод индонежанске РМ "Dewaruci" , и ево како је он описао тај догађај:             " На глави лукобрана наједном се појавио брод...тројарболни једрењак.Нешто ме стегнуло у срцу.Та је ли могуће да би то могао бити...?Једриље, снаст, труп, косар, косник, све одговара, па то је...то је "Јадран", школски брод Југославенске ратне морнарице!Толике ме успомене вежу уз тај лијепи и поносни брод!На њему сам научио што је то курс, како се курс компасни претвара у магнетски, што је деклинација, азимут, варијација, једном ријечју, на њему сам научио абеседу навигације.Ето, сад ћемо се срести у далекој Индонезији.Узимам далекозор, проматрам једрењак, и да будем посве сигуран, желим му видјети заставу.Сметају ми јарболи, снаст.Ето, напокон је откривен...али кава је оно застава?Нема више варке, једрењак вије индонежанску заставу, то није "Јадран".Да, сад му разабирем посаду, сви су једнако ниски, подједнако подшишани, подједнако смеђи...не то нису наши момци.

          Брод , који сада пристиже , иако није "Јадран" , једнако је лијеп и сретан сам што га проматрам.Пристиже лагано, спушта шљупку и ускоро се смирује у четворовезу.Сад му откривам име "Дева-Рутји".То ми је име познато, јет то је школски брод Индонежанске ратне морнарице, али нисам знао да је навлас ити као "Јадран".Браћа!Официри на касару усмјерили су далекозоре на "Бесу" и сада се на тренутак обострано проматрамо кроз леће.Неколико њих дижу руке и домахују...Ускоро њих седмеро стиже на "Бесу" у пријатељски посјет.Упознавање.Командант брода :М.Д.Насутион; официри :Хондоко, Сумартопо, Тариган, Сјакдан ; кадети : Стуоагиоу, Теди, Сигов, Исмаил Сумаоје...Командант се не чуди што сам замијенио бродове.

      -Мислили сте да је "Јадран"?Наравно да су браћа, Изграђени су по истим нацртима, на нашем броду извршене су неке ситне промјене.Прије двије године обишли смо свијет и на своме путу посјетили Југославију.У бродоградилишту " Трогир" извукли смо брод ради ремонта.Пуна два мјесеца били смо на навозу и отуда многи офоцири и морнари индонежанске ратне морнарице знају: "Здраво другови...!Како сте...?"

            Питам их што значи име брода "Дева-Рутји".Командант брода радо је прихватио да нам то обајсни.Заправо све што смо хтјели сазнати садражано је у легенди о богу оданости Дева-Рутји, који је обећао једном свом поданику Бими због исказане велике храбрости и пожртвовања у борбама да ће га повести на пут око свијета да види мјеста која до тада никад видио није.

        Признао сам да је легенда сликовита и да као име броду одговара савршено."Дева-Рутји" је одржао ријеч...обишли су свијет...Бима је уистину видио многа мјеста у којима прије није био.Видио је чак и стари хрватски Трогир."               
« Last Edit: April 12, 2009, 10:21:48 pm by Rade » Logged
Dule_K
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 8« Reply #2 on: May 21, 2009, 09:33:18 pm »

  Pozdrav .Tu Knjigu sm pročitao još sedamdesetih godina kao klinac i od tada sam zavoleo brodove. Da nemaš slučajno " Besu " u elektronskom obliku. Tu knjigu sam tražio dugo godina da bih je ponovo pročita ali nisam uspeo da je nađem  .
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #3 on: November 06, 2009, 08:56:34 pm »

GOTOVO ISTOM RUTOM KOJOM JE KNJIŽEVNIK HORVAT BRODIO PRIJE 40 GODINA

‘Besa’ opet diže jidra za oplovit oko svita

Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik slavnog broda, najavljuje plovidbu krajem rujna iduće godine iz lučice ‘Špinut’, gdje brod već godinama provodi mirne umirovljeničke dane

Nakon više od 40 godina otkako je oplovila kuglu zemaljsku, jedrenjak “Besa” ponovno se sprema na put oko svijeta! Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik slavnog broda, najavljuje plovidbu iz lučice “Špinut” gdje brod već godinama provodi mirne umirovljeničke dane, daleko od oceanskih prostranstava na kojima se proslavio.

U plovidbi oko 20 mjeseci

 - Krajem rujna iduće godine planiramo krenuti na put, i to gotovo istom rutom kojom je davno plovio književnik Joža Horvat. Dakle, plovit ćemo kroz Sredozemlje, Atlantik, koji ćemo preploviti za nekih 25 do 30 dana, oko Božića planiramo biti ispred Kube, nakon čega partimo kroz Panamski kanal, dalje prema Galapagosu, Polineziji.

Proći ćemo “ispod” Australije, Madagaskara, oploviti Rt dobre nade, zatim zapadnom obalom Afrike, preko Kanara, kroz Gibraltar natrag u Jadran. Ukupno ćemo u plovidbi provesti 20 mjeseci i preploviti oko 20 tisuća morskih milja, kazuje nam detaljno Venci.

Svakih mjesec dana, prema planu, izmjenjivat će se članovi posade, s time da će kapetan “Bese” Venci i njegov prijatelj, također skiper, Antonio Frana cijelo vrijeme plovidbe biti na brodu. Kako nam kaže Venci, “Besi” je potrebno promijeniti vinčeve, jedra, konope i nekoliko limova.

  - Praktično, ona je i sada spremna za zahtjevniju plovidbu, ali moramo je osvježiti i dodatno opremiti radi vlastite sigurnosti. Vjerujemo da ćemo uz pomoć sponzora prikupiti 60 tisuća eura i pronaći škver u kojem ćemo obaviti popravke, kaže Venci, dodajući kako će dodatnih 60 tisuća eura pokriti sve troškove putovanja, od goriva do hrane.

Pitamo Vencija što ga je inspiriralo na ovaj veliki pomorski pothvat, koji će sasvim sigurno privući pažnju domaće javnosti.

 - Pa “Besa”. Čim sam je vidija, bila je to ljubav na prvi pogled, a nakon toga došla je i želja da na njoj oplovim svijet. “Besa” je građena za ocean i ona ako ne plovi, propada, brižno će Venci.

Od lima za podmornice
Sam pogled na “Besu” govori kako je to izniman brod. Građena je u pulskom brodogradilištu od kromiranog čeličnog lima za podmornice koji su Nijemci ostavili u pulskom škveru nakon prestanka okupacije 1945. godine. “Besa“ je svojim karakteristikama predimenzionirana za plovidbu Jadranom.
Preteška, prestabilna... “Besa“ je teška 25 tona, a može primiti dvije i pol tisuće litara goriva i tisuću litara vode.

Malo straja
Normalno da me malo strah. Samo lud čovik se ne boji mora. Svako će na “Besi” imati svoja zaduženja i bit ćemo uigrani, veli Venci Kovačević.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija http://www.slobodnadalmacija.hr/
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 35 991« Reply #4 on: November 27, 2009, 12:21:08 pm »

Posada "Bese" ...

"Barba" Jože ...


* besa-joze-1.jpg (54.49 KB. 870x580 - viewed 207 times.)


Renata ...


* besa-renata.jpg (24.65 KB. 490x584 - viewed 182 times.)


Marko ...


* besa-marko-1.jpg (21.33 KB. 421x580 - viewed 194 times.)


Vlado ...


* besa-vlado.jpg (43.68 KB. 624x580 - viewed 224 times.)


Žika ...


* besa-zika.jpg (33.06 KB. 465x556 - viewed 203 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 35 991« Reply #5 on: November 27, 2009, 12:24:00 pm »

I još poneka sa putovanja ..


* besa-3.jpg (37.22 KB. 377x584 - viewed 180 times.)* besa-4.jpg (31.5 KB. 375x589 - viewed 185 times.)* besa-ivan-gundulic.jpg (29.16 KB. 464x529 - viewed 219 times.)* besa-5.jpg (29.19 KB. 481x581 - viewed 219 times.)


« Last Edit: December 08, 2010, 12:38:06 am by kilezr » Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 131« Reply #6 on: January 13, 2010, 10:42:41 am »

a ovako je pocelo


* Joza Horvat i Besa.jpg (66.75 KB. 555x768 - viewed 218 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 131« Reply #7 on: March 18, 2010, 06:05:14 am »

Joza Horvat je 11.3. ove godine proslavio 95. rodjendan.

* 6.jpg (65.98 KB. 640x470 - viewed 221 times.)


Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 131« Reply #8 on: October 15, 2010, 10:21:06 pm »

jos jedna fotografija iz ove serije


* Porinuce.jpg (71.73 KB. 640x467 - viewed 192 times.)

Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 110


« Reply #9 on: December 07, 2010, 10:23:56 pm »

A ovako se zavrsilo - "Besa" uplovljava u Perast.
* Besa u Perast ed[3].jpg (126.21 KB, 949x634 - viewed 230 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 491


# proće i ova prehlada


« Reply #10 on: October 26, 2012, 06:58:54 pm »

Preminuo Joža Horvat


* Joža.jpg (83.11 KB. 741x500 - viewed 191 times.)

Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #11 on: October 27, 2012, 06:00:01 pm »

Joža Horvat imao je i brod "Modra lasta" koji je završio u Tivtu. Tamo negdje krajem devedesetih godina Joža i njegova supruga darovali su brod tivatskom Jedriličarskom klubu Delfin. Do tada je brod godinama bio u MTRZ "SaKo", nešto u moru nešto na kopnu ali na njemu se uglavnom nije radilo ništa. Brod je bio uglavnom devastiran jer o njemu nitko nije vodio brigu. Kasnije, 90. i 91. godine brod je bio vezan ispred prostorija JK Delfin. Što je danas sa tim brodom ne znam ali mi se čini da sam ga viđao na slikama u MTRZ "SaKo" neposredno prije nestanka zavoda.


Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 110


« Reply #12 on: October 27, 2012, 08:40:57 pm »

Brod je imao tuznu sudbinu - krejem devedesetih u jednom velikom nevremenu, otkinuo se sa sidrista ispred zgrade PBD Delfin i bura ga je nasukala na plicinu Tunja sjeverno od ostrva Sveti Marko. Nije bio puno ostecen, a je na popravak poslat u Arsenal gdje je kasnije pod misterioznim okolnostima potonuo uz operativnu obalu sinhro lifta. Izvadjen je iz mora, prikrpljen i prije par godina prodat poznatom dubrovackom jedrilicaru Jadranu Gamulinu. Trebao bi sada biti u Dubrovniku.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 24 queries.