PALUBA
June 05, 2020, 09:11:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tor (SA-15)  (Read 12530 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 182


« Reply #15 on: August 10, 2018, 06:58:41 pm »Ракетни систем ПВО (ЗРК) Тор монтиран је на самоходној шасији ГМ-352, ако се добро сећам. Траг гусеница омогућава коришћење система у тенковском строју. Систем се може користити како за заштиту ОМЈ на маршу, тако и за заштиту важних објеката. Шасија је делом оклопљена за заштиту од стрељачког наоружања и парчади арт. зрна. Може се користити за одбрану од балистичких ракета на силазној путањи - на малом домету, при чему се не гарантује заштита од оштећења од крхотина ракете на земљи. По досадашњим резултатима систем је врло поуздан и ефикасан. Бродска варијанта под називом Кинжал има револверске вертикалне потпалубне лансере.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 123


« Reply #16 on: September 07, 2018, 01:45:22 am »

Лаичко питање: које су предности овог система, ако постоје, у односу на Панцир?
Logged
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 744


« Reply #17 on: September 07, 2018, 03:33:18 pm »

Koja je uopšte svrha oklopa na PVO vozilima ? Da li postoji i jedno oružje na današnjim avionima i helikopterima koje može da se neutrališe oklopom ? Ili je ovaj predviđen i za dužnosti na liniji fronta ?

Svrha je zaštita od parčadi avio bombi i art. projektila. Tor se kao diviziski sistem mogao naći u dometu protivničke artiljerije.

PVO se dijeli na trupnu PVO i PVO teritorije.
U SSSR su za to bila zadužena dva posebna vida vojske. Za prvu je bio odgovoran PVO (kao vid vojske, krajem pedesetih izdvojen iz vazduhoplovstva i tek devedesetih ponovo spojen s njim, a danas dio vojnokosmičkih snaga), a za drugu KoV. Ta dva vida su imala i različite sisteme  u naoružanju. Tor je pripadao KoV.

U SSSR trupna PVO je bila podijeljenja po formacijskim nivoima. Svaka jedinica od bataljona (mehanizovanog ili oklopnog) pa naviše u svom je sastavu imala i jedinicu PVO naoružanu različitim sistemima.

-Bataljon - laki prenosni sistemi PVO: Strela-2 i 3, Igla..., jedno odjeljenje sa dva lansera.
-Puk - mješovito, cijevni sistemi: Šiljka, a kasnije Tunguska i raketni Strela-1 i kasnije Strela-10 (mislim da su imali po 8 sistema, ukupno 16).
-Divizija - Kub, a kasnije Osa, pa Tor.
-Armija - Krug u početku.
-Front - je imao jednu vazdušnu armiju u kojoj je bilo i lovačke avijacije, a kasnije je počelo uvođenje S-300V.
Za Buk nisam siguran da li je bio samo na armijskom ili i na diviziskom nivou, kao što nisam siguran da li je nešto S-300V bilo na armijskom nivou.
Kasnije je došlo do raznih promijena formacije, ali većina tih sistema je razvijena u vrijeme SSSR i mislim da je korisno znati njihov nivo i ulogu u vrijeme kad su prvi put uvedeni u naoružanje.

Znači svaki formacijski nivo je imao svoj sistem PVO. I svaki PVO sistem moramo posmatrati kao dio jedne složene cjeline.
Tako da visine iznad dometa Tora pokrivaju Buk i S-300V.


Kod PVO (teritorije) male visine i daljine je pokrivala Neva, srednje Dvina i Volhov, a velike S-200, tome treba dodati i avijaciju. Moskva je prva dobila PVO raketni štit, sa sistemom Berkut.
Kasnije je sistem S-300P_ trebao da zamijeni sve te sisteme. Zbog cijene S-300P_, a imajući u vidu masovno uvođenje u naoružanje zapadnih vojski krstarećih raketa, procijenjeno je da je racionalno kao dopunu S-300P_ imati i jedan sistem malog dometa. I tako je počeo razvoj Pancira.
Onda je došao raspad SSSR, ekonomska kriza i razvoj nikad nije završen. Kasnije je neka arapska država željela sistem sa osobinama sličnim zamišljenom Panciru, ali koji će biti mnogo univerzalniji. Onda se krenulo sa preprojektovanjem Pancira i tako je nastao današnji Pancir.

Od raspada SSSR Ruska vojska je prošla kroz značajne organizacijsko-formacijske promjene. Ni PVO više ne počinje na granicama Z. NJemačke, Austrije i Jugoslavije. Tako da se mnogo toga promijenulo. Danas se za brigadni nivo mogu boriti Strela-10, Tor i Pancir, naravno tu su još i stari sistemi Šiljka, Tunguska i Osa.
Šta ću biti, ostaje da vidimo... Huh?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 144« Reply #18 on: October 10, 2018, 04:36:39 pm »


Vezija predviđena za arktičke uslove, 9K331MDT Tor-M2DT (Arctic air defence system).* 9K331MDT Tor-M2DT.jpg (314.88 KB. 1280x853 - viewed 77 times.)

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 182


« Reply #19 on: October 10, 2018, 04:42:29 pm »

Лаичко питање: које су предности овог система, ако постоје, у односу на Панцир?

Тор и Панцир се у много чему преклапају, али је добро имати два система сличних карактеристика. Маршевски део ракете система Тунгуска и Панцир нема мотор, већ само гасгенераторе за маневрисање.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 251« Reply #20 on: June 25, 2019, 08:18:04 am »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 251« Reply #21 on: December 01, 2019, 08:21:33 pm »

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 24 queries.