PALUBA
May 29, 2020, 06:34:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Црна Гора преузима контролу јужног Јадрана  (Read 989 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« on: October 24, 2008, 12:18:13 pm »


      Crnogorci udarili šamar Hrvatskoj

         „SLOBODNA DALMACIJA“ PIŠE DA CRNOGORSKA MORNARICA PREUZIMA KONTROLU NAD JUŽNIM JADRANOM

      Tivat - Pod naslovima „Nagrađeni agresori“ i „Šamar Hrvatskoj: crnogorska flota kontrolirat će južni Jadran i Otrant“, splitski dnevnik „Slobodna Dalmacija“ juče je objavio priču o navodinm velikim planovima za obnovu flote Mornarice Crne Gore koja bi se na taj način uključila u kontrolu akvatorijuma južnog Jadrana i Otrantskih vrata.

- Prvu vježbu hrvatske Obalne straže (OS), koja je osnovana u novembru 2007. godine, zasjenila je informacija koju smo doznali u Ministarstvu odbrane Crne Gore koje je donijelo odluku da dva velika patrolna broda klase “Kotor”, te četiri raketne topovnjače klase “Rade Končar” već iduće godine vrati u operativnu upotrebu i prilagodi za svoju Obalnu stražu”- piše “Slobodna Dalmacija”.
U tekstu se naglašava da su neka od tih plovila tokom ratnih sukoba u bivšoj SFRJ “ po zlu ostala zapamćena posebice na području srednje Dalmacije kada su svojim topovima gađali obalu i otoke”.

- Hrvatska ne može parirati crnogorskoj floti, pa susjedna zemlja prvi put u svojoj istoriji postaje dominantna na istočnom Jadranu. Sa gotovo 100 metara dugim brodovima klase “Kotor”, Crnogorci će biti sposobni krstariti otvorenim morem u svim vremenskim uslovima - navodi “Slobodna Dalmacija”.

Novine dodaju da planovi Podgorice predviđaju i ugradnju helikopterskih platformi na krme oba broda tipa “Kotor”.
- Tim potezom, Podgorica će, uz potporu Italije i Grčke, sudjelovati u nadzoru južnoga Jadrana i Otrantskih vrata. U nadzoru 31.000 kvadratnih kilometara unutarnjeg i teritorijalnog mora te 25.000 kvadratnih kilometara ZERP-a (Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa), Hrvatska može tek sanjati o plovilu maritimnih sposobnosti kojima se diče brodovi crnogorske Obalne straže - zaključuje splitski dnevnik, konstatujući da je u sjenci ove informacije ostala tek završena prva veća vježba hrvatske Obalne straže sprovedena u akvatorijumu između ostrva Šolte i Čiova.

Rekonstrukcija dvije raketne fregate tipa “Kotor” u patrolne brodove za otvoreno more, jedan je od najavljenih prioriteta VCG za naredni period. “Vijesti” su u više navrata pisale o planovima za rekonstrukciju ova dva broda od po 1.492 tone, građene 1986. i 1988. godine u Kraljevici, koja su bila i najmoderniji ratni brodovi bivše JRM.
Projekat rekonstrukcije brodova tipa „Kotor“ na idejnom nivou podrazumijevao je uklanjanje sa fregata lansera protivbrodskih raketa P-22 i PVO sistema „Osa-M“, te protivpodmorničkih raketnih bacača RBU-6000, ugradnju na krmi platforme za slijetanje helikoptera, zamjenu pramčanog topa AK-726 kalibra 76 mm, kompaktnijim i modernijim topom „bofors“ kalibra 57 mm, zamjenu dijela elektronsko-komunikacijske opreme u skladu sa NATO standardima i ugradnju soha za prihvat na brod brzih RHIB čamaca za ukrcne timove specijalaca koji bi se koristili u operacijama kontrole pomorskog saobraćaja. Predviđeno je i da se postojeći problematični ruski pomoćni motori tipa M-845 na fregatama, zamijene sa modernijim pouzdanijim motorima zapadnog porijekla. Procijenjeni troškovi rekonstrukcije iznose oko sedam miliona eura po brodu i obavili bi se u inostranstvu, s obzirom da Crna Gora nakon gašenja tivatskog Arsenala, nema kapaciteta za obavljanje ovako kompleksnih tehnoloških intervencija na ratnim brodovima.

Ministarstvo odbrane još ćuti

Iako su „Vijesti“ prije više od mjesec dana Ministarstvu odbrane uputile pitanja o planovima za rekonstrukciju fregata, prodaji viška ratnih i pomoćnih brodova i formiranju Obalske straže Crne Gore, do danas nijesmo dobili nikakav odgovor.
Ipak, izvjesno je da je ideja o rekonstrukciji dva broda klase „Kotor“ i dalje u igri, dok se četiri raketne topovnjače klase „Rade Končar“, uprkos tvrdnjama splitskih novina, neće zadržati u floti MCG. Topovnjače 401, 404, 405 i 406 već su povučene iz operativne upotrebe i nude se na prodaju preko posrednika, a prema nezvaničnim informacijama, najviše interesovanja da kupi te brodove do sada je pokazao Sudan.

S. LUKOVIć

      Независни дневник Вијести

           
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 28 queries.