PALUBA
May 31, 2020, 02:55:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81   Go Down
  Print  
Author Topic: Mornarica Vojske Crne Gore  (Read 327138 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ROMAN
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 86« Reply #1185 on: October 01, 2018, 06:54:06 pm »

Ima i fotografije Jadranke

https://www.24ur.com/novice/svet/crnogorci-prodajajo-titovo-jahto-jadranko.html
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 731« Reply #1186 on: October 01, 2018, 07:29:27 pm »

Za  ovu lesinu 80 000!? Huh? Pa u nju mora da se utrosi bar 300 000 da bi bila opet jahta!
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 177


« Reply #1187 on: October 01, 2018, 08:38:20 pm »

Za  ovu lesinu 80 000!? Huh? Pa u nju mora da se utrosi bar 300 000 da bi bila opet jahta!

Јасно је да тај брод више мора видети неће, сем ако неким чудом потоне. Најбоље је одмах је продати у огревна дрва!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 219« Reply #1188 on: October 01, 2018, 10:10:58 pm »

Nije mornarica za amatere.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 747


« Reply #1189 on: October 02, 2018, 05:45:23 pm »

Nije u pitanju samo amaterizam, neznanje i nezainteresovanost, već u prvom redu besparica i ne imanje strateške ideje - šta i kako dalje. 
Logged
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 539« Reply #1190 on: October 08, 2018, 03:43:57 pm »

Danas je 405 isla u pratnji remorkera na probnu voznju , zna li neko od palubaraca sta se testiralo i kako su prosli testovi ?
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 747


« Reply #1191 on: May 30, 2019, 01:42:37 pm »

CG će se ponovo isprsiti sa parama preskih obveznika, i verovatno prvi put u međunarosnoj javnosti pokazati svoj novi patrolni brod (ex RTOP).
 
CG domaćin vojne vežbe šest zemalja

Tanjug 30. maja 2019. 12:55

PODGORICA – Međunarodna pomorska vežba „Adrion Livex 19“ ove godine biće održana u akvatoriju Crne Gore i imaće intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Vežba, čiji će domaćin biti Vojska Crne Gore, održaće se od 18. do 28. juna, a u njoj će učestvovati mornarice zemalja Adrion inicijative – Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora, prenosi RTCG.

Kako se navodi, povodom održavanja tih vežbi, u Baru je održana finalna koordinaciona konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici svih šest zemalja i na kojoj su se upoznali sa scenarijom vežbe, lokacijama za njeno izvršenje i usaglasili obaveze učesnika.

„Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore imaće priliku da još jednom potvrde da su sposobni i obučeni za izvršavanje postavljenih zadataka kako iz domena nacionalne bezbednosti, tako i na zadacima kolektivne bezbednosti u sklopu NATO-a“, navodi se u saopštenju.

Prošle godine vežba je održana u Albaniji.

Izvor: tanjug
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 825« Reply #1192 on: July 21, 2019, 07:17:38 pm »


Adrion Livex 19
Vido prikaz vezbe. Dosta dobro uradjen.

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 747


« Reply #1193 on: January 16, 2020, 02:51:45 pm »

Uznapredovali su, vezano za Pravilo brodske službe... Nakon isteka radnog vremena, brodovi ostaju napušteni.

Da li je takva praksa naučena u NATO ili su to naše komšije iz Mornarce VCG same smislile.  
Nikada nisam bio stalno ukrcan, ali sam veoma često obilazio brodove JRM, po službenoj dužnosti, pa mi se čini da ovo što CG (nazovi) mornarica radi, nema veze sa zdravom pameću.


Umjesto minimalnog broja članova posade van radnog vremena brodove Mornarice VCG čuvaju po jedna ili dvije osobe
Ministarstvo odbrane ne namjerava da u skorije vrijeme promijeni nedopustivu praksu držanja nedovoljnog broja članova posada na ratnim brodovima van radnog vremena
15/01/2020 20:57


Ministarstvo odbrane Crne Gore ne namjerava da u skorije vrijeme promijeni praksu da ratni i pomoćni brodovi Mornarice VCG, van redovnog radnog vremena, ostaju bukvalno napušteni jer ih popodne i noću čuvaju samo po jedna ili dvije osobe.

Proizilazi to iz odgovora koje smo dobili iz resora ministra Predraga Boškovića (DPS) na pitanja u vezi ove kontroverzne prakse, a koja je između ostaloga, rezultirala i unošenjem 56 kilograma kokaina na školski brod MVCG, jedrenjak „Jadran“ u aprilu prošle godine.
Brodove i pomoćna plovila MVCG po isteku redovnog radnog vremena koje u VCG počinje u 7 i završava se u 15 sati, napušta skoro čitava posada i oni bivaju ostavljeni u rukama jednog do dva dežurna podoficira ili oficira koji brod čuvaju do početka narednog radnog dana.
Dok je „Jadran“ bio na vezu u Tivtu spremajuči se da isplovi na međunarodno krstarenje do Turske i Grčke sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora, po optužnici koju zastupa Specijalno državno tužilaštvo, na jedrenjak je podoficir Duško Radenović u večernjim satima 17.aprila, u ruksacima unio 56 kilograma droge, dva pištolja sa obrisanim serijskim brojevima i 52 komada municije, te ih sakrio ih u jednoj od prostorija za posadu. Brod je u momentu kada je na njega unešena droga, bio u za MVCG već godinama uobičajenom statusu čuvanja od strane samo dežurnog para ljudi, a ne najmanje četvrtine ili polovine posade kako bi to trebalo biti.Droga je inače, na „Jadran“ donešena iz vojnog skladišta Opatovo u Tivtu koje je takođe pod smanjenim dežurstvom pripadnika VCG,a gdje je kako je istraga pokazala, čuvana duži vremenski period.
Ratni i pomoćni brodovi u nekadašnjoj Jugoslovenskoj Ratnoj Mornarici a kasnije Mornaricama VJ i VSCG bili su konstantno  posjednuti makar sa jednom četvrtinom do jedne polovine stalne posade, 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Na njima je bio organizovan rad i služba u tzv.službenim smjenama, najčešće sa zamjenom dežurnog osoblja na svakih 12 ili osam časova, pa se nije moglo dogoditi da brod u bilo kojem momentu ne bude sposoban za manevar u slučaju narušavanja pomorske sigurnosti, ili ne bude obezbijeđen dovoljnim brojem članova posade.
Iz Ministarstva odbrane (MO) nam je na pitanje kada je tačno, po čijoj naredbi i zbog čega, ukinuta obaveza držanja 24-satne službene smjene na ratnim i pomoćnim brodovima, odnosno plovnim sredstvima u Mornarici VCG, odgovoreno da je to ta obaveza „izmijenjena na osnovu naređenja Komande Mornarice VSCG broj 4591- 1. od 05.10.2005. godine, koje je izrađeno na osnovu naređenja Uprave za operativne poslove Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore- pov.br 03/ 1840. od 30.05.2005. godine.”“Ovim naređenjem uvedeno je radno vrijeme u svim komandama i jedinicama Mornarice u trajanju od 07 do 15 sati”- kazali su nam iz PR službe MO.
U to vrijeme komadant Mornarice VSCG, bio je kontradamiral Dragan Samardžić, kasnije višegodišnji načelnik generalštaba Vojske Crne Gore. Načelnik Generalštaba VSCG čija je Uprava za operativne poslove navodno izdala naređenje po kome je postupio Samardžić, tada je bio general-potpukovnik Ljubiša Jokić, takođe kasniji načelnik Generalštaba VCG. Primarni razlog zašto je to urađeno bila je redukcija troškova jer su se dežurstva i rad u službenim smjenama tada dodatno plaćali pripadnicima Mornarice, a finansiranje sistema odbrane na svojim teritorijama tada su obavljale svaka posebno, članice državne zajednice – Srbija na svojoj,  a Crna Gora na svojoj teritoriji. To znači da je nalog za ukidanje 24-satnih službenih smjena na vojnim brodovima, dat po traženju nekoga iz crnogorske Vlade koja je procijenila da joj je preskupo da plaća toliko mornara, podoficira i oficira na brodovima i ukinula im je tu naknadu – tzv. “ukrcanje” zbog čega su mnogi od njih kasnije vodili sudske sporove protiv države i dobili pozamašne novčane odštete znog neuzakonitosti takvog postupka.

“Mi smo tada komadantu Mornarice (Samardžiću prim.aut) skretali pažnju da je nedopustivo ostavljati brodove maltene napuštene, u rukama samo po dvoje ili troje ljudi i da se to kosi sa svim mogućim pravilima pomorske, ali i vojne struke, te upozoravali da  će to imati višestruke štetne posljedice. Niko međutim, nije htio da nas posluša jer je prioritet bio da se napravi smanjenje troškova po svaku cijenu, pa i po osnovu ukidanja službenih smjena na brodovima. Kakvi su reultati toga, evo vidimo na ovom sramnom slučaju koji se dogodio na “Jadranu”. Da je tada na brodu bila makar četvrtina posade, a ne samo par dežurnih ljudi, ovaj koji je unio drogu sigurno bi to mnogo teže uspio učiniti, a da neko nešto ne primijeti”- kazao nam je  jedan kapetan bojnog broda MVCG u penziji koji je insistirao na anonimnosti.

Zbog skandala sa pokušajem šverca narkotika vrijednih preko 5 miliona eura na školskom brodu MVCG, niko od visoko pozicioniranih činovnika Ministarsta odbrane ili komandnog kadra u Generalštabu VCG nije snosio nikakvu odgovornost, niti posljedice. Iako u njegovim postupcima nije bilo nikakve objektivne odgovornosti za postupak Radenovića, „kola su se slomila“ na komandantu „Jadrana“, kapetanu korvete Zoranu Ivanovskom koji je odlukom načelnika Generalštaba, generala Dragutina Dakića, smijenjen uz obrazloženje da je „razriješen sa dužnosti zbog potreba službe“. Ivanovski je u danima pred isplovljenje „Jadrana“ za Tursku i Grčku inače, bio suočen sa hroničnim nedostatkom ionako smanjenog ljudstva na brodu, a članovi njegove posade slati su naredbama pretpostavljene komande, na razne zadatke van broda, što je dodatno otežalo održavanje i te jako redukovane brodske službe i detaljnu kontrolu onoga što se na brod unosi.

NEZAMISLIVO POSTUPANJE I ZA TRGOVAČKU, A KAMOLI RATNU MORNARICU

Praksa odlaska skoro cijele posade sa broda i njegovo prepuštanje na čuvanje samo jednom ili dvojici ljudi inače, smatra se nedopustivom čak i u trgovačkoj, a kamoli ratnim mornaricama. Svaki brod koji nije u tzv.raspremi, po odredbama zakona što regulišu sigurnost pomorske plovidbe, u svakom trenutku mora biti popunjen tzv.minimalnim brojem članova posade koji mu omogućavaju da u slučaju potrebe, može da isplovi, promijeni vez, usidri se ili preduzme bilo koji drugi manevar kako ne bi bio ugrožen nevremenom ili nekim drugim vanrednim okolnostima. Problem je međutim, što su vojni brodovi izuzetni od primjene zakona o sigurnosti pomorske plovidbe u smislu inspekcijskog nadzora od civilne Inspecije pomorske sigurnosti nad njima, pa su nadležni u sistemu odbrane svojevremeno mogli da donesu ovakvu kontroverznu odluku da ratni i pomoćni brodovi MVCG vezani u Baru, Kotoru, Tivtu i na Pristanu, bivaju maltene napušteni tokom poslijepodneva i po noći.

„Da ja tako postupim sa mojim brodom u bilo kojoj luci svijeta i da u svakom trenutku na njemu nemam tzv. skeleton crew – minimalni broj članova posade, ne da bi me vlasti države u čijoj luci tako nešto učinim bacile u zatvor, već u ludnicu. To je nedospustivo!“- kaže iskusni kapetan duge plovidbe trgovačke mornarice koji već desetak godina zapovijeda velikim kontejnerskim brodovima za jednu stranu kompaniju.

VOJNIKE MIJENJAJU VIDEO NADZOROM?

Na pitanje da li u MVCG postoji važeće Pravilo brodske službe (PBS) koje je „alfa i omega“ za sve što se događa na ratnim i pomoćnim brodovima, iz MO su odgovorili da kod nas još uvijek važi PBS iz vremena JRM i VJ, ali sa izuzetkom njegovih odredbi o obaveznim 24-satnim službenim smjenama.
„U MVCG primjenjuje se PBS u svim segmentima koji se ne kose sa naređenjem br: 4591-1 od 05.10.2005.godine, gdje je uvedeno radno vrijeme u trajanju od 07 do 15 sati. Unutrašnja služba na brodovima i plovnim sredstvima definisana je kao dio sistema u organizaciji unutrašnje službe VCG.”-odgovorili su iz MO, ne komentarišući da li su svjesni da tima ugrožavaju i bezbjednost i sigurnost plovila MVCG, te da li će to i kada promijeniti.
Inače, Pravilo službe u Vojsci generalno, odnosno PBS u Mornarici, ne može se derogirati ili selektivno primjenjivati naredbom komadanta jednog vida oružanih snaga, pa je stoga slučaj koji je admiral Samardžić po traženju službene Podgorice uradio 2005., još i čudniji.

Prema nezvaničnim saznanjima MO je odlučilo da problem smanjenja bezbjednosti brodova koji van radnog vremena nisu posjednuti dovoljnim brojem članova posade, ”riješi” ugradnjom video nadzora na njima. Prvi na spisku plovila za koje se već kupuju nadzorne kamere, je upravo školski brod “Jadran”.


Izvor: https://www.bokanews.me/featured/umjesto-minimalnog-broja-clanova-posade-van-radnog-vremena-brodove-mornarice-vcg-cuvaju-po-jedna-ili-dvije-osobe/?fbclid=IwAR3sbWSMi5dKD-7gaEJbptYbun5xDP_9jANX5FBWbiXpWL0X2aXTnqCiFqc
« Last Edit: January 16, 2020, 03:12:18 pm by lovac » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 374« Reply #1194 on: January 16, 2020, 03:05:05 pm »


  Da nije tužno bilo bi smešno.
 
 ja nisam niti dovoljno inteligentan  niti sam dovoljno obrazovan da shvatim ovo.
 Video nadzor nad brodom ? Kako će video da spreči prodor vode , naprimer. Svi ovde znamo o čemu se radi. Kada se RČ podavio u Lori  ni službena smena nije mogla ispravno da reaguje .
 Jednostavno recite da vam Mornarica u tom obliku na koji ste je sveli NIJE POTREBNA. Niti imate volje i osoblja( htedoh reći ljudi , pa da se ne zanesem? ) . I naravno materijalni resursi . Sve fali. Ostalo je samo staro gvožđe koje ćete teško prodati ( valorizovati ) kao što ste u prošlosti uradili.
 Za ostalo se ne bojim .Za Jadran da.  Bolje ga dajte croatima . Neće im se u luci podaviti.

 S poštovanjem
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #1195 on: January 17, 2020, 09:12:59 am »

Izmisliše oni mornaricu koja ne košta!

Pa kuću kada ostaviš bez stanovnika godinu dana propadne, a brod?! Za godinu - dve neće imati ništa osim gumenjaka.

Velika šteta za Jadran, bolje bi bilo dati ga onome ko bi ga voleo i pazio.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #1196 on: January 18, 2020, 06:02:43 pm »

Quote
ukinula im je tu naknadu – tzv. “ukrcanje” zbog čega su mnogi od njih kasnije vodili sudske sporove protiv države i dobili pozamašne novčane odštete znog neuzakonitosti takvog postupka.

Против које државе су водили спор и добили одштете? Црне Горе? Чисто сумњам јер су по њиховом захтеву и смањивани трошкови.

А шта је у целој овој причи чудно? Па Црној Гори и не треба оваква морнарица. Пар чамаца и то је то.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 747


« Reply #1197 on: January 18, 2020, 08:07:41 pm »


А шта је у целој овој причи чудно? Па Црној Гори и не треба оваква морнарица. Пар чамаца и то је то.

U tom slučaju bolje da su prodali brodove na vreme, pa ušićarili neke pare ...

Međutim, ako imaš ratne brodove, moraš imati Pravilo brodske službe, jer to je osnova za ponašanje na brodovima mornarice.

Kod njih je očito degradacija svega ...
Logged
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 539« Reply #1198 on: February 27, 2020, 08:07:51 am »

zasto Jadran nije vise stacioniran na rivi Pine ?
Znaci li to da su ga trajno preselili u Bar?
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 109


« Reply #1199 on: February 27, 2020, 11:33:15 am »

U Baru je jer rade drvenariju na brodu i čamcima.
Logged
Pages:  1 ... 75 76 77 78 79 [80] 81   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 27 queries.