PALUBA
June 18, 2019, 11:40:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u OSRH  (Read 10978 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« on: May 17, 2012, 02:27:48 pm »

Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike, i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2011. godinu, s izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2011. godinu


Portal defender.hr danas je objavio ovaj malo podruži članak. Za sada nema komentara.


OSRH kritično: Ispravnost borbene tehnike HKoV ispod razine za izvršavanje zadaća

Defender.hr donosi najvažnije izvatke koje sadrži :

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O SPREMNOSTI OBRAMBENOG SUSTAVA, PROVOĐENJU KADROVSKE POLITIKE I UKUPNOM STANJU U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2011. GODINU, S IZVJEŠĆEM O STANJU OBRAMBENIH PRIPREMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2011. GODINU

a gdje je i više nego očito kako se OSRH nalaze u teškim problemima pri izvršavanju svojih zadaća.

Nedostatak financijskih sredstava najvidljiviji je u području održavanja i opremanja. Sve češće oslanjanje na vanjsku uslugu održavanja višestruko povećava troškove održavanja uz istovremeno generiranje problema poput:

• nepostojanja strateških partnera za održavanje borbenih materijalno-tehničkih sredstava,
• nedostatka višegodišnjeg financiranja i ugovaranja održavanja tehnike, naročito zrakoplovne,
• dugotrajnih remonta brodova i mornaričkih sredstava,
• otežavanja provedbe postupaka nabave s jedne strane (jedan od razloga je i često revidiranje iskazanih potreba zbog smanjenja odobrenih financijskih sredstava) te
• sporosti u provedbi ugovorenih usluga.

Financijska sredstva za održavanje vojne imovine primarno se namjenjuju za održavanje zrakoplovne tehnike, uključujući protupožarnu eskadrilu koja je na vrhu prioriteta održavanja. U protupožarnoj sezoni dostignuta je razina od 60% stalne operativne raspoloživosti svih letjelica.

Održavanje plovila i mornaričkih tehničkih sredstava, u uvjetima nedovoljnih, a potom i smanjenih financijskih sredstava obavljano je selektivno kako bi se zadržala plovidbenost, dok se pojedini brodski sustavi, oprema i mornarička tehnička sredstva nisu održavali propisanom dinamikom. Obavljen je remont na 12 brodova, a odustalo se od remonta šest brodova.

U održavanju plovidbenosti brodova prioritet su brodovi Obalne straže (100% ispravnosti na kraju 2011. godine). Plovidbenost brodova Flotile HRM-a je 90%. Kao najveći pojedinačni problem u održavanju brodova ostaje neispravnost glavnih motora na raketnoj topovnjači RTOP-11. Na brodu su izvršeni radovi antikorozivne zaštite s izmjenom katodne zaštite na podvodnom dijelu broda. Radarski sustav GEM već treću godinu održava se isključivo korektivno zbog nedostatka financijskih sredstava.

Višegodišnje nedostatno financiranje održavanja borbene tehnike HKoV-a umanjilo je ispravnost koja je pala ispod razine koja osigurava nesmetano izvršavanje zadaća HKoV-a. Najkritičnija je ispravnost tenkova koja je iznosila 24% od ukupno 75 tenkova, oklopništva ukupno 49% od 226 sredstava te raketnih sustava za potporu. Prioritet u održavanju tehnike HKoV-a bio je na opremi namijenjenoj za mirovne operacije, inženjerijskim strojevima i opremi te strojevima za razminiranje.

Kod nebojne tehnike najveći je problem održavanje nebojnih vojnih vozila zbog njihove starosti i istrošenih resursa. Održavanje ovakvog voznog parka nije ekonomično, a njihovo neodržavanje narušava spremnost postrojbi. Sposobnost kretanja i mobilnosti Oružanih snaga na funkcionalnim zadaćama, zadaćama obuke i školovanja te vojnih vježbi umanjena je zbog nedostatka nebojnih vozila i zastarjelosti voznog parka nebojnih vozila.

Opskrba svim klasama vojnog materijala u zemlji i inozemstvu bila je dostatna za funkcioniranje i sudjelovanje u operacijama, no to se postiže uz snižavanje kriterija i agresivne mjere racionalizacije i štednje na vojnom materijalu. Oružane snage raspolažu s 22 vojno-skladišna kompleksa u kojima se ukupno nalazi 181 skladišni objekt za skladištenje svih klasa vojnog materijala. Od toga samo 57 skladišnih objekata (31%) odgovara suvremenim ekološkim i sigurnosnim propisima Europske unije.

Tijekom 2011. godine Vojno-zdravstveno središte provelo je 7175 pregleda pripadnika/ca Oružanih snaga. U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite obavljena su 35 233 pregleda. Zbog nedovoljnih proračunskih sredstava namijenjenih za zdravstvene preglede, prioritet je dodijeljen ocjeni zdravstvene sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, a potom provedbi zdravstvenih pregleda povratnika/ca iz mirovnih operacija.

U takvim okolnostima, nisu se provodili propisani periodični zdravstveni pregledi, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti odnosno tjelesnih oštećenja. Periodički pregledi djelatnih vojnih osoba nisuobavljani sukladno vremenskim kriterijima i realizirani su samo za 31% osoblja. Zbog nedovoljnih proračunskih sredstava, Oružane snage su morale odustati i od provedbe programa aktivnog adaptivnog odmora povratnika/ca iz mirovnih operacija i članova njihovih obitelji.
Funkcioniranje zdravstvene zaštite otežano je zbog nedostatka potrebnog broja liječnika/ca. Tijekom 2011. godine kao i prethodnih godina nastavljen je trend odlaska liječnika/ca iz službe (6 – 10 godišnje), a zainteresiranost za prijam u sustav je slaba.

Postojeća topnička sredstva ne udovoljavaju zahtjevima i sposobnostima u smislu mobilnosti, dometa i kalibra. Opremanje topničkim sredstvima nije započeto zbog nedostatka financijskih sredstava. Zbog nedostatka sredstava nije provedena planirana nabava inženjerijskih strojeva.

Odgođena je nabava sredstava za individualnu NBK zaštitu zbog nedostatka financijskih sredstava. U 2011. godini nije realiziran niti jedan projekt opremanja i modernizacije HRM-a iako je planirana nabava autonomnog podvodnog vozila i sustava za identifikaciju brodova. Zbog nedostatka financijskih sredstava nije se pristupilo ugovaranju i izgradnji obalnih ophodnih brodova kao preduvjeta za razvoj sposobnosti Obalne straže u zaštiti interesa Republike Hrvatske na moru.

Problem operativne funkcionalnosti radarskog sustava „Enhanced Peregrine“ dovodi u pitanje kvalitetan nadzor površinske situacije na moru. Radarski sustav GEM SC 2050 je na kraju životnog ciklusa te je nužna njegova zamjena novim sustavom.

Višegodišnja nedovoljna ulaganja u specijalne alate i mjernu opremu za održavanje zrakoplova te objekte za njihovo održavanje dovela su HRZ i PZO u situaciju da nije u mogućnosti provoditi propisane stupnjeve održavanja na svim tipovima zrakoplova. Dugogodišnje neopremanje opremom za opsluživanje letenja zrakoplova dovelo je granu u ovisan položaj u dijelu opsluživanja zrakoplova o uslugama civilnih struktura na aerodromima baziranja što nije u skladu sa standardima NATO-a i preuzetim obvezama, a za posljedicu ima i nemogućnost samoodrživosti zrakoplovnih snaga angažiranih u operacijama.

Najkritičnije stanje je s nebojnim motornim vozilima u Oružanim snagama. U operativnoj uporabi u Oružanim snagama nalazi se tek 44% propisanog broja nebojnih motornih vozila. Različite marke i tipovi vozila za posljedicu imaju složeno održavanje, obuku i uporabu. Oružane snage nisu opremljene  odgovarajućim nebojnim vozilima. Vozila civilne izvedbe ima 59,31%, a vozila vojne izvedbe 40,69%. Po starosti i dostignutim resursima uporabe nebojna motorna vozila ne jamče pouzdanost uporabe, a svojim taktičko-tehničkim značajkama ne udovoljavaju razvoju planiranih sposobnosti Oružanih snaga. Prosječna starost ovih vozila iznosi 21 godinu, s prosječno prijeđenih 133 088 kilometara. Za ispunjavanje zadaća Oružane snage je potrebno sukcesivno opremiti s 417 nebojnih vozila različitih tipova do 2018. godine.

U 2011. godini zbog nedostatka sredstava izostala je realizacija izgradnje i modernizacije objekata i infrastrukture u skladu s iskazanim potrebama, prioritetima i planovima. Raspoloživa sredstva bila su usmjerena prioritetno na provedbu zakonom uvjetovanih ispitivanja i najnužnije aktivnosti temeljnog i korektivnog održavanja. Izostanak investicija uzrokuje potrebu sve češćeg i zahtjevnijeg korektivnog održavanja objekata i infrastrukture.

Razina održavanja objekata i infrastrukture nije zadovoljavajuća, što utječe na njihovu ispravnost, vijek trajanja te sigurnost djelatnika/ca koji ih koriste. Preustrojem i smanjenjem Oružanih snaga smanjio se broj vojnih objekata, no nije došlo do njihove modernizacije, objedinjavanja kapaciteta i racionalizacije korištenja. Razmještaj postrojba i zapovjedništava nije se provodio zbog usporene dinamike izgradnje i razvoja zamjenskih smještajnih kapaciteta na perspektivnim lokacijama. Izrada razvojnih i urbanističkih planova te tehničke dokumentacije (projekata) potrebne za planiranje, razvoj, izgradnju i modernizaciju objekata i infrastrukture bila je nepotpuna i nesustavna.

Potpora civilnim institucijama (medicinski letovi, traganje i spašavanje, potpora jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave), koja je dio temeljnih misija i zadaća Oružanih snaga, financira se iz raspoloživih sredstava Financijskog plana Ministarstva obrane. S obzirom na to da je troškove za ovu namjenu teško unaprijed predvidjeti, svako dodatno angažiranje veće od planiranoga odražava se na sredstva namijenjena funkcioniranju Oružanih snaga.

Vidljiv napredak u implementaciji ciljeva snaga ostvaren je u području obuke i vježbi gdje je došlo do značajnog približavanja standardima NATO-a što dokazuje niz u 2011. uspješno provedenih i za 2012. planiranih ocjenjivanja (certifikacije) i potvrđivanja (afirmacije) deklariranih snaga. U pojedinim ciljevima kasni se s nabavom ključne opreme što je jedan od najvažnijih uzroka poremećaju u dinamici, a leži u činjenici što je najveći dio financijskih sredstava namijenjenih za opremanje i modernizaciju iskorišten za servisiranje obveza Projekta borbeno oklopno vozilo. Od ukupnih sredstava namijenjenih za opremanje i modernizaciju u 2011. godini 94% je utrošeno na obveze u ovom projektu.

« Last Edit: June 03, 2013, 07:42:53 pm by leut, Reason: naslov » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #1 on: May 17, 2012, 08:32:54 pm »

Dosta kritično napisano. Nadam se ,da je i objektivno. Ako taj izvještaj pokrene, da se nedostaci isprave, bit će dobro. Bojim se, da večinu tih problema može riješiti veće izdvajanje para za HV. A para nema! Angry
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #2 on: May 17, 2012, 09:44:23 pm »

Готов сам сигуран да би се тај текст могао објавити у било којој републици бивше СФРЈ са истим садржајем, само да замене назив војске  и био би тачан 95%. Можда је мало боље у Словенији, али ни то нисам сигуран.
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #3 on: May 18, 2012, 07:59:02 am »

Spremnost obrambenog sustava u izravnoj je vezi sa financijama, željeli mi to priznati ili ne. Možemo se busati u prsa sa patriotizmom, motiviranošću, spremnošću na odricanje i tra-la-la ali novac je ključ. Negdje sam već čini mi se napisao da su vojni proračuni Slovenije, Hrvatske i Srbije otprilike približni ako se izraze u Eurima. Slovenija ima čini mi se oko 8 tisuća vojnika, Hrvatska oko 20 tisuća a Srbija oko 36 tisuća. Pa ti sad analiziraj! Danas čitam u novinama izjavu ministra Kotromanovića da je od 75 tenkova ispravno 18. Ima tu i drugih izjava o ispravnosti i stanju u OS RH, meni nije ništa novo ali mnogi kao ne mogu doći k sebi od iznenađenja.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #4 on: May 18, 2012, 08:51:50 am »

Готов сам сигуран да би се тај текст могао објавити у било којој републици бивше СФРЈ са истим садржајем, само да замене назив војске  и био би тачан 95%. Можда је мало боље у Словенији, али ни то нисам сигуран.

Lagana i temeljita demilitarizacija Baklana na duge staze, uz ustovremenu kolonizaciju u svakom obliku.
Perspektivno, neginu nam toljage.... Undecided

Čestitam sastavljačima gornjeg izvještaja na smjelosti i otvorenosti. 
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 804« Reply #5 on: May 18, 2012, 12:21:43 pm »

18.05.2012.

Izvor: B92

Vojska HR: Ispravno samo 18 tenkova

Izvor: Jutarnji list

Zagreb -- Godišnji izveštaj o stanju hrvatske vojske u 2011. pokazao da je samo 18 od 75 tenkova ispravno, a da je svega trećina vojnika obavila sistematski pregled.


Izveštaj je prikazan na jučerašnjoj sednici Vlade Hrvatske, a u njemu prvi put nakon 2006. Ministarstvo odbrane nije prikrilo loše stanje tehnike, probleme sa zdravstvenim sastavom u Oružanim snagama, piše Jutarnji list.

Prema izveštaju, stanje tehnike najteže je u najvećem rodu Oružanih snaga - Kopnenoj vojsci. Za taj rod se kaže da je nivo njegove borbene gotovosti pao ispod najnižeg nivoa.

Naime, stanje je najkritičnije s tenkovima. Prema izveštaju, od 75 tenkova, samo ih je 18 ispravno, odnosno 24 posto, a reč je o tenkovima M84.

Situacija nije bolja ni u ostalim rodovima vojske, takođe se dodaje u izveštaju, pa se upozorava da je u pitanje doveden kvalitetan nadzor hrvatskog Jadrana zbog problema operativne funkcionalnosti radarskog sistema “Peregrine”.

Za sve navedene, ali brojne druge probleme, kao uzrok navodi se nedostatak, novca, dodaje Jutarnji list, jer su prioritet bile međunarodne misije u kojima su učestvovali hrvatski vojnici.

Tako su prošle godine, a pitanje je kako je bilo ranijih godina, piše dalje Jutarnji, ukinuti redovni zdravstveni pregledi vojnika, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti, odnosno telesnih oštećenja. Prošle godine periodični pregledi obavljeni su samo nad trećinom osoblja u vojsci.

Koliko je otežano funkcioniranje zdravstvene zaštite u vojsci najbolje govori i podatak da se nastavlja trend odlaska doktora iz Vojske Hrvatske.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #6 on: May 18, 2012, 12:40:25 pm »

Quote
Situacija nije bolja ni u ostalim rodovima vojske, takođe se dodaje u izveštaju, pa se upozorava da je u pitanje doveden kvalitetan nadzor hrvatskog Jadrana zbog problema operativne funkcionalnosti radarskog sistema “Peregrine”.

Da, svojevremeno s ovim radarom se naveliko šepurilo kako ni tica nemože poletiti nad Jadranom, a da se ne vidi u
operativnom centru HRM.
Kako da ne.... Ja sam se sa sličnim radarima i sličnom problematikom nosio punuh 15 godina i znam kakvih smo sve muka imali.
Radar kao takav nije loš. Iz porodiće je Falkona - Američki.
Ali problem je kad radarsku sliku treba obraditi, sintetizirati, izvršiti Extrakciju objekata. Razlučiti prave objekte od "lažnjaka",
a potom sve to poslati u udaljeni centar komunikacijskim linkom. Ako nije definisan pravi algoritam extrakcije i na ekranu i u
operativnom centru je haos.... Grin

Vjerovatno je tu i sad ovakvo nešto prisutno..
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #7 on: May 18, 2012, 01:47:29 pm »

na internetu se o ovom radarima moze procitati sljedece :

US embassy cable - 08ZAGREB659
SCENESETTER FOR THE DEPUTY SECRETARY,S VISIT TO CROATIA
Identifier:    08ZAGREB659
Wikileaks:    View 08ZAGREB659 at Wikileaks.org
Origin:    Embassy Zagreb
Created:    2008-09-18 08:19:00
Classification:    CONFIDENTIAL
Tags:    PREL PGOV KPAO MOPS MARR NATO HR DEFENSE REFORM
Redacted:    This cable was not redacted by Wikileaks.
-
-
-
-
9.  (C)  Coastal Radars.  The Croatian Navy has had ongoing
problems with its Enhanced Peregrine coastal surveillance
radar system.  The Peregrine radar system purchase, from a
private American manufacturer without US government
involvement, began in 1999.  To date the Peregrine radar
system has not achieved full operational capability.  The
Croatian government and military have invested approximately
80 million US dollars and huge political capital trying to
make the system work.  This topic is significant enough to
the Croatian government that President Mesic considered
bringing it up with President Bush during the President,s
visit to Zagreb in April 2008.  In June 2008, a team of US
Navy radar experts visited Croatia to inspect the system and
offer advice, but not to perform hands on maintenance.


Cini mi se da je vec bilo spomenuto da su se radari dobili besplatno, da su bili izvan upotrebe u ---- nekoj od EU zemalja --- a onda se krenulo sa osposobljavanjem sistema i ubacivalo sredstva u tom pravcu.


i detaljnije :

http://cables.mrkva.eu/cable.php?id=170351
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #8 on: May 18, 2012, 04:04:01 pm »

Dobri su Ameri, prva liga momci: oni bi da dodju, da pogledaju ("to inspect the system"?!?!), daju koji savet, ALI DA NISTA NE DIRAJU! Ma super je Mr. Jack! Dali neko zna dali je Hrvatska to dozvolila?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #9 on: May 18, 2012, 05:57:26 pm »

Апсолутно је тачно да је борбена способност војске у непосредној вези са финансијама. А оне су свим балканским државама "танке". Но, и то би се поднело и систем прилагодио "количини" финансијских средстава када би политички "пројектанти" знали шта хоће и колико стварно могу (када сагледају све друге потребе) да одвоје пара, а опет ови из војске умели да се прилагоде реалности (стварно могућим опасностима, ризицима и претњама).
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 702« Reply #10 on: May 18, 2012, 06:11:47 pm »

Ovako nesto je ako se ne varam nekada spadalo u kategoriju vojne tajne i to one STR.POV. ?
Da li je ovo indirektna potvrda da je ono licitiranje o novom avionu za HRZ samo pusta zelja koja se odlaze na neodredjen period? Uostalom kao sto smo i mi u Srbiji imali obecanje ministra da ce izmedju 2 aeromitinga biti nabavljen nov visenamenski avion i da ce biti prikazan na ovogodisnjem aeromitingu a od toga dobismo nekoliko Lasta i projekat Kobac sto sigurno ne spada u ono sta je ministar obecao.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 092« Reply #11 on: May 18, 2012, 06:40:14 pm »

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O SPREMNOSTI OBRAMBENOG SUSTAVA, PROVOĐENJU KADROVSKE POLITIKE I UKUPNOM STANJU U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE, S IZVJEŠĆEM O STANJU OBRAMBENIH PRIPREMA U REPUBLICI HRVATSKOJ je javni dokument koji obično bude dostupan i na službenim internet stranicama Vlade RH i/ili Ministarstva obrane RH.

Ovaj dokument o kojem mi ovdje raspravljamo se odnosi na prošlu 2011. godinu, i ne prikazjue sadašnje stanje (koje može biti bolje, a može biti i gore) već stanje krajem prošle (2011.) godine. Mislim da još nije dostupan na internetu, ali nisam 100% siguran.

Doduše i mene iznenađuje što se iznose ovakvi očajni postoci i brojke, ali ako je danas, pet mjeseci kasnije situacija iti malo bolja i ako će to nešto pokrenuti, neka ga... Priznati da imaš problem je prvi korak u njegovom rješavanju.

Što se tenkova tiče, obje bojne koje u svom sastavu imaju tenkove, Oklopna bojna (dvije tenkovske satnije) i Tenkovska bojna (tri tenkovske satnije) Gardijske oklopno mehanizirane brigade HKoV su ovaj mjesec na Vojnom poligonu HKoV-a "Eugen Kvaternik" imale posadna bojeva gađanja s tenkovima tipa M-84 te su na poligonskom strelištu za provedbu posadnih i vodnih gađanja djelovali iz tri vrste oružja: tenkovskog topa kalibra 125 mm, protuzrakoplovne strojnice NSV kalibra 12.7 mm, te spregnute strojnice PKT kalibra 7.62 mm.

Oklopna bojna je imala dvodnevno gađanje provedeno na temu "Tenk u obrani", a Tenkovska bojna dvodnevno gađanje na temu "Tenk u napadu". Više u temi Bojeva gađanja Oklopne i Tenkovske bojne GOMBR-e .

Za tenkove Oklopne bojne GOMBR-e je vladimir_16 napisao:

Za razliku slika sa gađanja tenkova u Srbiji, na ovim tenkovima nisam mogao uočiti ni jednu neispravnost. Svi su tenkovi, sa vana, u odličnom stanju. Kad se gledaju ovakve slike sa gađanja iz Srbije, vidi se jako slabo održavanje,
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #12 on: May 19, 2012, 04:16:50 am »

Kada je zadnji put bilo ovakvo izvješče mislim 2006.g. ali tada je problem puno veći nije bilo niti pričuvnih dijelova za avione.Pa se odmah pokrenuo program nabave motornih vozila ( kupljeno je u tri godine oko 800-900 motornih vozila,Iveco,MAN,Mercedes benz te laka terenska vozila ),kupila su se nova sredstva veze itd.Pa možda se i ovaj puta rodi nešto dobroga, nije svako zlo za zlo.Jer uvijek se mora desiti nešto izvaredno pa da političari profukcioniraju,jer se ne vole povlačiti po novinama kada je u pitanju obrana. Wink
Logged
Plavnik
In memoriam
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 635


« Reply #13 on: May 19, 2012, 09:24:10 pm »

Dobro je Orićareb uočio, radi se o radarima Falkon, samo malo lošijima. Kada su naručeni ti radari firma koja je proizvodila radare kakve je imala JRM je već propala pa je vidjevši masnu kost to preuzela neka druga firma (ne ravna mi se vijuge da se sjetim kako se zvala). Tko je i kada naručio radare (tri stacionarna i jedan mobilni) je misterij. Krajem devedestih se uredno radi tih radara nekoliko puta u grupama od 3 do 5 ljudi hodočastilo u Ameriku. Radari su koštali 16 miliona dolar. Kako je proizvodnja radara dolazila kraju tako se pokazivalo sve više problema koje je zorno opisao Orićareb. Negdje polovicom 2000. godine pokušalo se odustati od tih radara ali su ugovori bili čvrsti i nisu se mogli raskinuti, pa kada su već plačeni daj što daš. 2003. godine instaliran je prvi radar u jednom kabinetu u MŠC u objektu B1 i tada su počeli na vidjelo izlaziti problemi. U ljeto te godine trebala su početi opsežna ispitivanja radara na Visu ali je to koliko znam prolongirano. U to doba sam otišao iz HV pa me to kao i uostalom sve drugo oko vojske više nije zanimalo. Inače, mislim da od tih radara nije bilo nikakve koristi. Možda je mornarica malo s time igrala ali za druge nije bilo nikakve koristi.
Logged
maxo
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 753


« Reply #14 on: May 25, 2012, 09:53:22 am »

Dobre strane OSRH u 2011. prema Godišnjem izvješću o spremnosti

Prije nekoliko dana Defender.hr je objavio izvatke iz GODIŠNJEG IZVJEŠĆA O SPREMNOSTI OBRAMBENOG SUSTAVA, PROVOĐENJU KADROVSKE POLITIKE I UKUPNOM STANJU U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2011. GODINU, S IZVJEŠĆEM O STANJU OBRAMBENIH PRIPREMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2011. GODINU", iz kojih je i više nego očito kako se OSRH nalaze u teškim problemima pri izvršavanju svojih zadaća. Jedini i stvarni razlog je katastrofalno financiranje obrambenih potreba, a odgovornost za takvo stanje isključivo leži na hrvatskom državnom vrhu.

S obzirom na činjenicu kako se u OSRH nalazi veliki broj časnih, vrijednih i kvalitetnih vojnika, dočasnika i časnika, odlučili smo objaviti ovaj put sve dobro što su postigli u 2011., a nabrojano je u izvješću o čemu nitko nije potrošio ni riječ.

- Republika Hrvatska započela je intenzivno razvijati Školu vojne policije u Afganistanu pozvavši zemlje u regiji na suradnju i zajednički angažman. Ova hrvatska inicijativa rezultirala je angažiranjem osoblja iz Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, a planirano je i angažiranje mentora iz Bosne i Hercegovine.Nastavljeno je popunjavanje, osposobljavanje postrojbi i zapovjedništava te u manjem obimu i njihovo opremanje. Nastavljena je proizvodnja baznih borbenih oklopnih vozila pješaštva,opremanje domaćom jurišnom puškom te u manjem obimu i drugom opremom u skladu s mogućnostima.

- Pripadnici/ce Oružanih snaga pružali su veliku potporu civilnim institucijama sudjelovanjem u sprječavanju i uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, logističkoj potpori, zračnom prijevozu životno ugroženih osoba, hitnom prevoženju organa za transplantaciju, potragama ispašavanju na kopnu i na moru, ispomoći u izgradnji komunalne infrastrukture i ostalim društveno korisnim zadaćama.

- Sudjelovanjem u brojnim vojnim vježbama unaprjeđivala se interoperabilnost sa saveznicima, podizala razina obučenosti te dostizao i certificirao odgovarajući stupanj spremnosti pojedinaca i postrojbi.Provedbom godišnjih planova pribavljanja, promaknuća i izdvajanja osoblja u 2011. godini održava se planirana brojčana veličina djelatnog vojnog sastava. Popravlja se obrazovna struktura osoblja i omogućuje odgovarajući profesionalni razvoj novog pribavljenog osoblja.

- Usporavanjem procesa opremanja i modernizacije, aktivnosti i projekata u različitim područjima te racionalnim poslovanjem zadržana je razina operativnih sposobnosti i provedba zadaća Oružanih snaga. Tijekom 2011. godine provedene su nužne, manje prilagodbe ustroja ustrojstvenih jedinicaOružanih snaga. Ustroj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, u skladu sa sporazumom Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora povećan je za 22 ustrojbena mjesta koja su popunjena vojnicima/kinjama-vrhunskim sportašima/cama. U Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani provedena je prilagodba ustroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze nakon nabave novih zrakoplova dopunom novim posadama bez povećavanja ustrojbene brojčane veličine.
Ustroj Zapovjedništva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) nadopunjen je Odjelom za probne letove i nadzor osposobljenosti pilota.

- Poseban naglasak stavljen je na obuku postrojbi i pojedinaca za međunarodne operacije i snage deklarirane razine spremnosti u okviru NATO-a, EU-a i UN-a (ISAF, KFOR, NRF, EUBG,UNDOF), obuku stožernog osoblja za rad u stožerima NATO-a i obuku u sklopu suradnje sa susjednim zemljama. Uspješnim sudjelovanjem u brojnim nacionalnim i međunarodnim vojnim vježbama, poboljšavala se obučenost, unaprjeđivala interoperabilnost te je dostignut odgovarajući stupanj spremnosti pojedinaca i postrojbi.

- Na dragovoljno služenje vojnog roka upućeno je ukupno 600 kandidata/kinja u dva uputna roka. Tijekom osam tjedana obuke dragovoljno služenje vojnog roka ukupno je završilo 594 kandidata/kinja (99% upućenih). Proces obuke dragovoljnih ročnika/ca je standardiziran te zadovoljava postavljene zahtjeve.

- Dostignut stupanj obučenosti na kraju 2011. godine u HKoV-u je na potrebnoj razini koja podupire razvoj sposobnosti i provedbu zadaća postrojbi.Provedbom obuke u HRZ-u i PZO-u osiguravala se optimalna razina borbene spremnosti radi provedbe nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske. Održavala se spremnost za pružanje pomoći civilnom društvu u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.Provodila se intenzivna letačka obuka vojnih pilota i posada zrakoplova u skladu sa zahtjevima razvoja zacrtanih sposobnosti. Provedena je obuka vojnih pilota na borbenom avionu MiG-21, protupožarnim avionima, transportnim avionima kao i obuka na avionima PC-9M i Zlin-242L za provedbu namjenskih zadaća. Osim toga, provodila se obuka i preobuka zrakoplovnih tehničara, nastavnika letenja, članova posada i drugog osoblja, a provedeno je i selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote i obuka sa 17. naraštajem učenika-letača.Obuka u helikopterskim eskadrilama provodila se u potpori namjenskih zadaća (posebnozadaća taktičkog zračnog prijevoza osoblja i materijalno-tehničkih sredstava, zračne medicinskeevakuacije (MEDEVAC), zadaća vezanih za potragu i spašavanje te gašenja požara iz zraka),provedeno je uvježbavanja mladih pilota (15., 16. i 17. naraštaja na helikopteru Bell-206B), a pro-

- Posebna pozornost posvećena je preduputnoj obuci osoblja koje sudjeluje u međunarodnim operacijama i Borbenoj skupini EU-a.Provedena je i obuka osoblja zrakoplovno-tehničke i tehničke struke u HRZ-u i PZO-u zaopsluživanje letenja i održavanje te osoblja na radarskom sustavu.U Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) zadržana je potrebna razina obučenosti te se provedbom tečajeva pridonosilo razvoju pojedinih sposobnosti. Težište obuke bilo je na implementaciji ciljeva snaga. Provedeni su tečajevi, kondiciranja i specijalistička obuka kojima su djelatnici/osposobljeni za funkcionalne dužnosti u ustrojstvenim jedinicama HRM-a. Osim toga, pripadni-ci/ce HRM-a obučavali su se i u obučnim središtima drugih grana.Flotila HRM-a i Obalna straža provele su ukupno 11 ispitnih aktivnosti po zadaćama „S“(samostalni brod) i „2S“ (skupina brodova). Provedeno je gađanje iz pješačkog naoružanja, stožerne trenaže i druge aktivnosti.Planirana razina obuke u HRM-u je dostignuta uz ograničenja koja nameću mjere štednje.

- Provedeno je dodatno osposobljavanje kroz 49 tečajeva tehničke, intendantske, prometne i zdravstvene službe koje je završilo 722 polaznika/ca. Uspostavljene su temeljne doktrinarne pretpostavke „Sustava naučenih lekcija“ kao alata upravljanja znanjem u Oružanim snagama te odobreni i objavljeni temeljni dokumenti za uspostavu Koncepta sustava naučenih lekcija Oružanih snaga i Uputa za razvoj naučenih lekcija. U 2011. godini nastavljena je obuka za stožerne časnike/ce za naučene lekcije provedenim nacionalnim tečajevima po istom programu kao što je i tečaj NATO-a, uz sudjelovanje predavača iz Savezničkog zapovjedništva za transformaciju ( Allied Command Transformation – ACT), NATO središta za združenu raščlambu i naučene lekcije (Joint Analysis Lessons Learned Centre –JALLC), kao i instruktora/ica iz Oružanih snaga koji su osposobljeni na savezničkom tečaju.Održan je 3. HRV Tečaj za stožerne časnike za naučene lekcije. Razvijena je kvalitetna suradnjas ACT-om i JALLC-om te su za 2012. godinu planirana dva tečaja međunarodne razine u Republici Hrvatskoj za polaznike/ce iz država članica Američko-jadranske povelje (A-5).Uspostavljena je baza podataka sustava identificiranih lekcija u kojoj se nalazi više od 100 opažanja za poboljšanja iz različitih područja rada u međunarodnim operacijama.

- Logističke postrojbe HKoV-a, HRZ-a i PZO-a, HRM-a i Zapovjedništva za potporu (ZzP) na taktičkoj i operativnoj razini su u procesu dostizanja punih operativnih sposobnosti, čime se omogućuje formiranje namjenski organiziranih logističkih postrojbi za potporu operacija u zemlji i inozemstvu (MILU – međunarodna integrirana logistička postrojba, NSE – nacionalni element potpore i sl.).

- U protupožarnoj sezoni dostignuta je razina od 60% stalne operativne raspoloživosti svih letjelica HRZ i PZO. Sustavnim se održavanjem postiže puna operativna raspoloživost radarskog sustava FPS-117.

- Opskrba svim klasama vojnog materijala u zemlji i inozemstvu bila je dostatna za funkcioniranje i sudjelovanje u operacijama.

- U potpori zdravstvenom sustavu, hitnim prevoženjem ozlijeđenih i teško oboljelih, kao i orga-na za transplantaciju prevezeno je 609 pacijenata i 1194 pratitelja. Za ove zadaće provedeno je 1379 letova, s 555 sati naleta, većinom u priobalju i na otocima. U protupožarnoj sezoni 2011. godine zbog većeg broja požara na obali i u priobalju višestruko je povećano angažiranje protupožarnih zrakoplova u odnosu na 2010. godinu. Tijekom 2011. godine protupožarni avioni i helikopteri bili su angažirani na 386 požarišta. Na realizaciji zadaće izvršeno je 12 715 letova u ukupnom trajanju od 1762 sati naleta te je izbačeno 59 827 tona vode. Potrošeno je 1 227 189 litara goriva.

- Pripadnici/ce Oružanih snaga bili su angažirani i u sprječavanju i uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda (suše). Od kolovoza do studenog 2011. godine bilo je angažirano 13 auto-cisterni s posadama te je isporučeno 14 623 m³ pitke vode. Troškovi na realizaciji zadaće iznosili su oko 320.000 kuna, a podmireni su iz sredstava namijenjenih za redovito funkcioniranje Oružanih snaga. Oružane snage pružale su potporu civilnim strukturama postavljanjem lansirnih mostova tipa „Baley" na suhim podlogama na rijeci Krapini kod Zaboka i na odvodnom kanalu u selu Košutarice. Sveukupno s ova dva mosta, za potrebe civilnih struktura, Oružane snage su postavile 41 lansirnimost na teritoriju Republike Hrvatske.Nastavljeno je pružanje pomoći Gradu Vukovaru izvođenjem radova na uklanjanju ruševinanastalih kao posljedica ratnih djelovanja i uređenjem komunalne infrastrukture. Na poslovima uklanjanja ruševina se dnevno angažiralo u prosjeku 23 pripadnika/ce, šest inženjerijskih strojeva i četiri kamiona u trajanju 70 radnih dana. Uklonjene su ruševine na 104 lokacije uz odvoz 25 520 m³ građevinskog otpada, provedena sanacija 5698 m³ otpadnog materijala, sanacija deponije i uređenje platoa. Provedeno je i raščišćavanje ruševina na području Općine Bogdanovci gdje je bilo angažirano prosječno 12 pripadnika/ca Oružanih snaga, tri inženjerska stroja i jedan kamion koji su uklonili osam ruševina i deponirali 3496 m³ otpadnog materijala.

- Glavni cilj upravljanja brojčanom veličinom Oružanih snaga u 2011. godini bio je smanjiti broj generala/admirala, časnika, dočasnika i državnih službenika i namještenika, a povećati broj vojnika. Popunom Oružanih snaga nastavljeno je pomlađivanje i unaprjeđivanje obrazovne strukture osoblja u pogledu civilne i vojne izobrazbe.

- U službu je primljeno 98 novih časnika/ca iz kruga kadeta/kinja, stipendista/ica i dragovoljnih ročnika/ca, a u časnike/ce je promaknuto i 19 vojnika/inja i dočasnika/ca sa stečenom fakultetskom naobrazbom.

- U odnosu na 2010. godinu, kada je školovanje završio nedovoljan broj novih pilota, u 2011. godini započelo je školovanje pet kandidata za pilote izvan programa „Kadet“.Na temelju Sporazuma sklopljenog između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u djelatnu vojnu službu su primljena i 22 vrhunska sportaša/ice (od čega pet žena), u statusu vojnika/inja po ugovoru.

- Sukladno Planu pribavljanja djelatnog vojnog osoblja za 2011. godinu planiran je prijam do 110 časnika/ca i do 400 vojnika/inja. Realizacija Plana pribavljanja za 2011. godinu iznosi 103%.

- U Oružanim snagama je smanjen broj generala/admirala (djelatna vojna služba prestala je za njih 7), časnika/ca i dočasnika/ca te državnih službenika/ca i namještenika/ca, a povećan je broj vojnika/inja. Ukupno je poboljšana obrazovna i dobna struktura osoblja.

- Na temelju ugovora s konzorcijem tvrtki PATRIA iz Finske i ‘’Đuro Đaković’ – Specijalna vozila’’ d.d. Slavonski Brod o isporuci 126 baznih oklopnih vozila konfiguracije pogona 8x8 u drugoj polovici 2009. godine započela je proizvodnja prvih domaćih baznih oklopnih vozila AMV 8x8. Prema Odluci Vlade Republike Hrvatske od 8. srpnja 2010., osigurana su financijska sredstva te je realizacija ovog projekta nastavljena u 2011. godini prema Dodatku br. 3 Ugovora. Do kraja 2011. godine Konzorcij je Ministarstvu obrane isporučio 67 baznih oklopnih vozila. U tijeku je ugradnja i verifikacijsko ispitivanje naoružanja i specijalne opreme za borbeno oklopno vozilo. Do kraja prvog kvartala 2012.godine planirana je isporuka prvih 14 kompletnih borbenih vozila Oružanim snagama namijenjenih za sudjelovanje u borbenoj skupini EU-a. Radi modernizacije Oružanih snaga, u prvom redu za potrebe HKoV-a, od druge polovice 2009. godine pa do kraja 2011. godine nabavljena je određena količina naoružanja i ubojnih sredstava te osobne zaštitne i borbene opreme (samokres HS 2000M, jurišna puška kalibra 5,56x45, borbeno-zaštitni prsluci, pješačko streljivo, sustavi za noćno izviđanje i dr.).U skladu sa Sporazumom o suradnji s tvrtkom ‘’HS Produkt’’ iz Karlovca o razvoju domaće jurišne puške u kalibru 5,56 x 45 mm, do sada su sklopljena dva ugovora o proizvodnji jurišne puške VHS za potrebe Oružanih snaga. Na temelju prvoga je potkraj 2009. i u 2010. godini isporučeno 1000 komada jurišnih pušaka modela VHS-D i VHS-K. Na temelju primjedbi korisnika izvršena je modifikacija jurišnih pušaka VHS-D i K u modele VHS-D1 i K1 početkom 2011.godine. Na temelju drugoga Ugovora o proizvodnji tijekom 2011. godine isporučeno je novih 990 komada pušaka modela VHS-D1 i VHS-K1. Ukupno je u protekle dvije godine isporučeno 1990 komada jurišnih pušaka. U tijeku je provedba modifikacije jurišnih pušaka VHS-D i K isporučenih po prvom ugovoru na novi usvojeni standard jurišne puške VHS-D1 i K1 koju proizvođač obavlja bez naknade. Za potrebe obuke vojnika strijelca u 2010. godini osim već prije osposobljenog Automatskog pješačkog strelišta na vojnom poligonu Gašinci i Automatskog pješačkog strelišta Jamadol – Karlovac izvršeno je opremanje i modernizacija Automatskog pješačkog strelišta u Petrinji, a 2011. godine i pješačkog strelišta na vojnom poligonu Bralovac pokraj Knina.

- Tijekom 2011. godine završeni su višegodišnji projekti izgradnje sedam skladišnih objekata u jednom vojno-skladišnom kompleksu i dva smještajna objekta satnijskog tipa u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ Petrinja. U smanjenom opsegu nastavljena je izgradnja drugih objekata i manji zahvati na objektima i infrastrukturi, izrada tehničke dokumentacije, izrada izvedbenih projekata opremanje namještajem i drugom opremom.

defender.hr
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 25 queries.