PALUBA
June 25, 2019, 01:13:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u OSRH  (Read 11044 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #30 on: May 15, 2016, 10:06:00 pm »

Upravljanje materijalnim resursima I

Upravljanje materijalnim resursima II

Strateške zalihe i zbrinjavanje viškova ubojitih sredstava (UbS)

Pričuve ubojitih sredstava, klasičnih, raketnih i minsko-eksplozivnih sredstava, skladište se u 13 vojno-skladišnih kompleksa (VSK), od čega je šest perspektivnih i sedam neperspektivnih.

Jedan vojno-skladišni kompleks (ZAHUM Grobnik) služi za privremeno skladištenje ubojitih sredstava koje koristi Agencija Alan d.o.o., Zagreb za potrebe prikupljanja ubojitih sredstava namijenjenog prodaji.

Oružane snage čuvaju, skladište i održavaju ukupno 23 724 tona ubojitih sredstava od kojih su 4800 tona perspektivna, dok su 18 924 tone viškovi i neperspektivna ubojita sredstva. Kroz postupke i procese nadzora i ispitivanja, sredstva se održavaju u ispravnom stanju.

Proveden je postupak revitalizacije protubrodskoga raketnog sustava RBS 15B, kojim su opremljene raketne topovnjače, čime su stvoreni uvjeti za zadržavanje raketnog sustava u operativnoj uporabi Hrvatske ratne mornarice.

Također je izvršen remont, s ciljem produljenja vijeka uporabe, zrakoplovnih raketa R-60 MK čime je osigurano nesmetano provođenje zadaća nadzora zračnog prostora Republike Hrvatske.
Zbrinuto je 2050 tona neperspektivnih i starih ubojitih sredstava tehnikama industrijske demilitarizacije, uništavanjem detonacijama i spaljivanjem te prodajom inozemnim kupcima i donacijama drugim državama.

Za potrebe zbrinjavanja neperspektivnih ubojitih sredstava Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je financijska sredstva putem nevladine organizacije ITF Enhancing Human Security u iznosu od jednog milijuna američkih dolara. Do sada je realizirano oko 70% donacije na poboljšanje tehničke sigurnosti skladišta u kojima se čuvaju ubojita sredstva, a kompletna realizacija donacije očekuje se u 2016. godini.

Opskrbna materijalna sredstva

Nabavljeno je 8565 kompleta prikrivne odore u tri inačice (zelena boja, modra boja i pustinjska boja u digitalnom tisku), 2500 kompleta odora vodonepropusnih i paropropusnih u dvije inačice (zelena i modra boja u digitalnom tisku), 14 471 par vojničkih čizama, 720 pari čizama za pripadnike Hrvatske ratne mornarice, 2350 borbenih modularnih prsluka, 3700 vreća za spavanje, 5670 komada vojničkih naprtnjača te 2000 komada transportnih torbi. Za potrebe opremanja časnika i dočasnika u sve tri grane Oružanih snaga nabavljeno je 3267 kompleta službenih i svečanih odora, dok je za potrebe opremanja dragovoljnih ročnika nabavljeno 1600 kompleta borbenih odora (model N) te 4500 hlača (model N) za potrebe opremanja pričuve.

U suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu razvijena je i u Oružanim snagama testirana crna kratka jakna u dvije inačice. Nastavljeno je opremanje taborskom opremom, pri čemu valja naglasiti nabavu četiri šatora (model Alaska) opremljena sustavima za grijanje i hlađenje, sustavom rasvjete i podnicama.

Komunikacijsko-informacijski sustavi (KIS)

Nabavljena su računala i ostale računalne opreme u cilju zanavljanja postojeće zastarjele opreme te mrežna oprema za modernizaciju komunikacijsko-informacijske infrastrukture.

Za potrebe projekata „Borbeno oklopno vozilo Patria“ i „Panzerhaubitze 2000“ nabavljena je radio komunikacijska oprema te se kontinuirano osigurava oprema za potrebe stacionarnog i razmjestivog komunikacijsko-informacijskog sustava. Nastavljena je nadogradnja i unaprjeđenje informacijskih sustava koji podupiru postojeće poslovne procese.

Nabavljene su potrebne licence programskih alata i sistemskog softvera za redovito funkcioniranje i odvijanje poslovnih procesa. Unaprijeđen je sustav uredskog poslovanja implementacijom modula kolanja elektroničkih dokumenata (EL-DOK) unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga, čime su ubrzani poslovni procesi unutar sustava i postignuta je ušteda u sustavu uredskog poslovanja.

Izrađena je projektna dokumentacija za konsolidaciju mrežnih domena, imeničkih servisa, upravljanja identitetima i pravima pristupa. Izrađeno je projektno rješenje za građevinsko uređenje redundantnog podatkovnog središta. Redundantno podatkovno središte omogućit će neprekidnost rada informacijskih sustava Ministarstva obrane i Oružanih snaga u slučajevima havarije. Osigurana je provedba tečajeva i dodatno osposobljavanje za potrebe djelatnika komunikacijsko-informacijskog sustava Ministarstva obrane i Oružanih snaga putem ugovornih dobavljača te na CISCO i Microsoft akademiji u okviru Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Postignuta je viša razina sigurnosti komunikacijsko-informacijskog sustava te dodatnim opremanjem i normativnim uređenjem i obrana informatičkog prostora.

Vojne lokacije i građevine

Uredbom o vojnom graditeljstvu omogućeno je efikasnije obavljanje poslova projektiranja, građenja, uklanjanja, izdavanja dozvola za građenje i uporabu vojnih građevina posebnog karaktera i posebnih vojnih građevina.

Ministarstvu obrane dana je mogućnost vođenja registra i katastra vojnih lokacija i građevina, a inženjerijskim postrojbama Oružanih snaga ovlast izvođenja radova na pojedinim vojnim građevinama.
Nekretnine kojima upravlja Ministarstvo obrane

Na temelju Odluke ministra obrane o popisu imovine i obveza na dan 31. prosinca 2015., proveden je popis stanova, garaža i poslovnih prostora kojima upravlja Ministarstvo obrane, kao i vojnih nekretnina na način da je izvršen fizički pregled svih nekretnina.

Slijedom toga, Ministarstvo obrane na dan 31. prosinca 2015. upravljalo je s ukupno 2512 nekretnina (Vojne nekretnine 227, Stanovi 2253, Garaže 26, Poslovni prostori 6).

Vojne građevine

Na vojnim lokacijama provode se rekonstrukcije i adaptacije postojećih građevina te izgradnja novih, a u cilju okrupnjavanja i centralizacije smještajnih, upravnih, obučnih i logističkih kapaciteta za redovito funkcioniranje Ministarstva obrane i Oružanih snaga. U cilju realizacije navedenog, značajnija ulaganja vršena su na sljedećim lokacijama:

> Nastavljena su ulaganja u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji tako da su završene dvije smještajne građevina kapaciteta 300 osoba, izgrađeno pralište za BOV i završena je I. faza, a započeta II. faza rekonstrukcije infrastrukture nužna za nove građevine. U cilju zadovoljavanja nužnih sadržaja u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, sklopljen je ugovor za izgradnju nove građevine u kojoj će se provoditi obuka Hrvatske kopnene vojske
> Pokretanjem novih studijskih programa na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu pojavila se potreba za većim smještajnim i učioničkim kapacitetima. Nastavljeno je rekonstruiranje i adaptacija postojećih građevina naročito vodeći računa o poboljšanju energetske učinkovitosti, u skladu sa zahtjevima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tako da su obnovljene tri građevine za potrebe smještaja kadeta, polaznika vojnih škola i ureda. Djelomično su obnovljene još četiri građevine za potrebe smještaja polaznika studijskih programa, učioničkih kapaciteta i ureda
> U cilju poboljšanja i povećanja skladišnih kapaciteta ubojitih sredstava nastavljeni su radovi na izgradnji 10 skladišnih građevina u Vojno skladišnom kompleksu „Hrvatski Ždral“ u Doljanima
> U sjedištu Ministarstva obrane koje uključuje i Glavni stožer Oružanih snaga nastavljena je rekonstrukcija vanjske ovojnice i strojarskih instalacija u cilju podizanja kvalitete energetske učinkovitosti i ušteda na troškovima energenata
> U Zrakoplovnoj bazi „Pleso“ nastavljeni su radovi na izgradnji novog položaja dežurnog borbenog dvojca koji financira „Zračna luka Zagreb“ d.o.o., kao zamjenu za izdvojeno zemljište na kojemu se gradi novi terminal međunarodne zračne luke
> Na temelju nominacije Zrakoplovne baze „Zemunik“ za prihvat vojnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te zrakoplova zračnih snaga partnerskih država započeta je rekonstrukcija građevina.

Osim navedenoga, ulagalo se i u druge manje zahtjevne građevine u vojarnama „Vargarola“ u Puli, „Andrija Matijaš Pauk“ u Kninu, „Knez Trpimir“ u Divuljama i hotel „Zagreb“ u Splitu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #31 on: May 16, 2016, 08:34:41 pm »

Quote
Oružane snage čuvaju, skladište i održavaju ukupno 23 724 tona ubojitih sredstava od kojih su 4800 tona perspektivna, dok su 18 924 tone viškovi i neperspektivna ubojita sredstva. Kroz postupke i procese nadzora i ispitivanja, sredstva se održavaju u ispravnom stanju.

Испада да су 2/3 убојних средстава вишак или су неперспективна. Одкуда толико?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #32 on: May 21, 2016, 10:11:12 am »

Upravljanje financijskim resursima

Izvorni Financijski plan Ministarstva obrane za 2015. godinu donesen je u prosincu 2014. godine te je iznosio 4.272.934.500 kuna. Izvorni Plan mijenjan je u skladu s Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske i dobivenim suglasnostima Ministarstva financija te je u konačnici iznosio 4.394.345.700 kuna. U usporedbi s 2014. godinom, udio obrambenog proračuna u BDP-u povećan je za 0,01% (s 1,30% na 1,31% BDP-a).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvršenje Financijskog plana Ministarstva obrane za 2015. godinu prema modificiranom računovodstvenom načelu, prema kojem se rashodi priznaju na temelju nastanka poslovnog događaja iznosi 4.298.929.759 kuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Prema NATO metodologiji prikaza strukture izvršenja financijskog plana, troškovi za
vojno osoblje iznose 57,16%, za civilno osoblje 5,86%, operativni troškovi i održavanje su
22,70%, troškovi opremanja i izgradnje 14,24%, a troškovi istraživanja i razvoja 0,03% ukupnog
Financijskog plana u 2014. godini.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Troškovi vojnog i civilnog osoblja prema NATO metodologiji razlikuju se od rashoda za
zaposlene po ekonomskoj klasifikaciji u financijskom planu, jer osim plaća, doprinosa na plaću i
ostalih rashoda za zaposlene, obuhvaćaju i naknade zaposlenima, troškove za hranu, troškove za
odjeću i obuću.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tablica12.JPG (189.97 KB, 1361x818 - viewed 127 times.)

* Slika2.JPG (69.08 KB, 835x682 - viewed 117 times.)

* Tablica14.JPG (165.27 KB, 1357x688 - viewed 117 times.)

* Slika3.JPG (74.63 KB, 1175x853 - viewed 125 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 25 queries.