PALUBA
June 04, 2020, 07:43:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tенковски ас Ернест Баркман  (Read 3954 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« on: August 31, 2008, 03:56:23 pm »

Ернст Баркман (Ernst Barkmann) је био један од највећих тенковских асова у Вафен СС-у. Носилац Витешког крста и командир тенка типа Пантер у 2. СС дивизији ’’Рајх’’


Рани период

Ернст Баркман је рођен у Кисдорфу 25. августа 1919. године. Син је локалног сељака. Током 1935. године завршава школу и почиње да се бави породичним послом, помажући оцу. Дана, 1. априла 1936. године приступа СС пуку "Германија" као добровољац и након три месеца обуке премештен је у 3. батаљон пука у Радолфцелу.


* 277px-SSSrgPic.jpg (21.21 KB. 277x599 - viewed 111 times.)Други светски рат

Баркман узима учешће у Пољској кампањи, служивши у 9. чети СС пука "Германија" као митраљезац. У тој кампањи је рањен и добија Златну значку за рањавање. На јесен 1941. године у време битке за Дњепропетровск (операција: Барбароса), поново је рањен, овај пут теже и награђен је Гвозденим крстом II степена. Крајем 1941. године Баркман је премештен у Холандију као инструктор европских СС добровољаца, но почетком 1942. године он је изразио жељу да се врати и да служи у оклопном пуку своје дивизије. Ернст Баркман је враћен на Источни фронт и током зиме 1942. године је премештен у 2. чету 2. оклопног батаљона 2. СС оклопне дивизије "Рајх".

Јединица у којој се налазио Баркман је била наоружана тенковима Panzer III (топ 50мм), који су у сваком погледу заостајали за совјетским тенком Т-34. Почетком 1943. године 2. оклопни пук узима учешће у бици за Харков, зашта је Баркман награђен Гвозденим крстом I степена. Средином 1943. године он је премештен у 4. чету која је наоружана новим тенковима Panzer V (Panter).

Крајем 1943. године Баркман је унапређен у чин SS-Unterscharführer-а. Почетком 1944. године цела дивизија "Рајх" је премештена у реону Бордоа у јужној Француској ради одмора, попуне и поправке својих возила. Након дана Д - 6. јуна 1944. године, 2. СС оклопној дивизији "Рајх" је наређено да крене на север и да ступи у борбу.

Средином 1944. године 2. СС оклопна дивизија "Рајх" се приближила до града Сент Ло са циљем да заустави напредовање америчке 9. и 30. пешадијске дивизије, као и 3. оклопне дивизије. Дана, 8. јула 1944. године, чета Баркмана је оштрица напада пука против напредујуће америчке војске. Тог дана Ернст Баркман уништава свој први Шерман близу Сент Ло-а. Дана, 12. јула уништава још два Шермана и оштећује још један. Након тога Баркман са својим камуфлираним Пантером заузима позицију и чека у заседи да наиђе још савезничких тенкова.

Тада он уништава још три Шермана, међутим и његов тенк је погођен из противтенковског оружја. Решава да напусти горући Пантер и са посадом успева да угаси ватру. Након престанка битке, његов тенк је отпремљен на поправку. Већ 14. јула Баркман добија наређење да спаси 4 Пантера који су остали иза непријатељске линије. Он испуњава задатак, притом уништава још 3 Шермана. Следећег дана око поднева, командант пука SS-Obersturmbannführer Кристиан Тихзен, наређује Баркману да спаси рањене немачке војнике од Американаца, и он поново успева да се докаже.

Дана 26. јула у Баркмановом Пантеру се појављује технички проблем и он је послат на поправку у пољску радионицу. Док су механичари радили на тенку, радионица је нападнута од савезничких авиона и Баркманов тенк је добио лакши погодак у моторно оделење. У зору 27. јула Пантер му је поправљен, но остаје усамљен од остатка чете.

На путу близу села Лореј, Баркман наилази на колону немачке пешадије у повлачењу, која му саопштава да се приближавају америчке јединице. Он решава да пошаље двоје људи који су требали да провере тачност информације. Ускоро се враћају и саопштавају да се, истина, приближава америчка колона, састављена од 15 Шермана и других превозних средстава. Баркман се приближио тенком до раскрснице и заузима удобну позицију, сакривен међу храстовима очекујићи непријатеља. Када се колона приближила он отвара ватру и уништава прво два тенка, а после камион који је превозио гориво за тенкове.

Два Шермана која су поливена горивом су се запалила и пробају да се извуку из заседе, окрећући се за 180 степени, но уништени су одмах. Сви остали амерички тенкови из колоне се повлаче, притом тражећи појачање. Баркманов Пантер је оштећен а неки од чланова посаде су лакше рањени.

Искористивши моменат, два Шермана изненада нападају оштећени Пантер али бивају одмах уништени. Баркман и посада поправљају оштећење и уништавају још један Шерман приликом одступања. Возач сакрива тенк на сигурном месту у близини града Ниофбур. За време тог подвига, који се често назива "Заседа Баркмана", Ернст Баркман је уништио око девет Шермана и много других превозних средстава.
Дана, 28. јула Баркман стиже до Кутанса и ту се сједињује са остатком своје чете. За два дана он је уништио 15 тенкова типа Шерман. Американци опкољавају Гренвил 30. јула, но Баркман, теглећи још један Пантер, успева да умакне.

Тад добија наређење да уништи оштећени тенк и са посадом решава да га запали, али због лошег прорачуна пламен захвата и други тенк. Посаде су принуђене да се пробију пешке до немачких линија, које су биле удаљене 7 километра. Баркман је стигао у Авранш 5. августа и ватрено је дочекан од својих другова, који су већ чули за његове подвиге. За смелост и умеће Ернст Баркман је награђен Витешким крстом 5. септембра 1944. године. Крајем 1944. и у првим данима 1945. године он је командир 2. вода у 2. СС пуку.

SS-Oberscharführer Баркман продужава своју успешну каријеру и узима учешће у Арденској офанзиви током децембра 1944. године, но тад је рањен. За време операције "Буђење на Рајни", Баркман улази у борбу са групом америчких тенкова из 2. оклопне дивизије. Битка започиње и пошто је Баркманов Пантер вишеструко надмоћан над америчким тенковима, он уништава неколико Шермана. Један од њих ипак погађа Пантера, но не причињава му велику штету - оштећен је само мало мотор. Након неколико минута, Баркманов механичар успева да поправи мотор и Пантер почиње да се повлачи али са блокираном куполом. Иако је рањен, Баркман уништава још један Шерман (његов последњи уништен Шерман) и повлачи се на сигурно место.

Током марта 1945. године Баркман се бори поново против совјетске армије у реону Штулвајсенбурга, где уништава 4 совјетска Т-34, заокруживши број уништених непријатељских тенкова које је уништила 2. СС оклопна дивизија "Рајх" на 3.000 комада. У то време дивизија је истрошена у непрекидним биткама и оскудева у новим тенковима. Баркманова јединица имала је свега 9 исправних тенкова, од којих су три веома брзо уништена од совјетских тенкова JС-2. На осталих 6 Пантера је наређено да се споје са остацима оклопног пука из 1. СС оклопне дивизије, којим је командовао SS-Standartenführer Јоахим Пајпер.

Од априла 1945. године Баркман учествује у борбама у Аустрији. Тамо је његов Пантер погођен грешком од немачких војника и чланови посаде су рањени. Нешто касније тенк је остављен у велики кратер од авио бомбе и ту је уништен да не падне у руке непријатељу. Ернст Баркман је достигао британску зону операција и ту је заробљен.

Током учешћа у борбама Ернст Баркман је уништио или теже оштетио 82 тенка и 43 противтенковска оруђа.


Након рата

По завршетку Другог светског рата он живи до дан данас у Кисдорфу, Немачка, где је дуго време радио као ватрогасац са чином мајор. Такође после рата је променио име у Ернст Шмук Баркман.

Одликовања

•   Гвоздени крст II степена: 14. јул 1941. године
•   Гвоздени крст I степена: 1. август 1944. године
•   Витешки крст: 21. август 1944. године
•   Значка за рањавање: 1939. године (златни степен)
•   Пешадијска јуришна значка (сребрни степен)
•   Значка за учествовање у 25 и 50 успешних тенковских борби.

« Last Edit: April 17, 2010, 10:56:41 am by dreadnought » Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 870


« Reply #1 on: August 31, 2008, 04:27:01 pm »

Pozdrav,

na kojem je jeziku originalni tekst?
Sa "Achtung Panzer" sajta na engleskom?
Vidim dosta pogrešaka u prijevodu, počevši od toga da se operacija "Wacht am Rhein" ne prevodi kao "Buđenje na Rajni", već "Straža na Rajni"...
Dalje, Barkmanova ardenska epizoda se prema engleskom tekstu dogodila drugačije: Barkmanov tenk nije bio pogođen od strane Šermana, već udaren, dva tenka su se "zagrlila", a Panterov se motor ugasio...
Upravo je taj Šerman koji je udario Barkmanov Panter bio njegov zadnji uništeni tenk...
E da, vatrogasac je bio, i ne znam koji je čin imao kao vatrogasac...
Ali ovo "major" - to se odnosi na gradonačelnika, tj. Bürgermeister-a...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 36 245« Reply #2 on: August 31, 2008, 04:56:39 pm »

На путу близу села Лореј, Баркман наилази на колону немачке пешадије у повлачењу, која му саопштава да се приближавају америчке јединице. Он решава да пошаље двоје људи који су требали да провере тачност информације. Ускоро се враћају и саопштавају да се, истина, приближава америчка колона, састављена од 15 Шермана и других превозних средстава. Баркман се приближио тенком до раскрснице и заузима удобну позицију, сакривен међу храстовима очекујићи непријатеља. Када се колона приближила он отвара ватру и уништава прво два тенка, а после камион који је превозио гориво за тенкове. Два Шермана која су поливена горивом су се запалила и пробају да се извуку из заседе, окрећући се за 180 степени, но уништени су одмах. Сви остали амерички тенкови из колоне се повлаче, притом тражећи појачање. Баркманов Пантер је оштећен а неки од чланова посаде су лакше рањени. Искористивши моменат, два Шермана изненада нападају оштећени Пантер али бивају одмах уништени. Баркман и посада поправљају оштећење и уништавају још један Шерман приликом одступања. Возач сакрива тенк на сигурном месту у близини града Ниофбур. За време тог подвига, који се често назива "Заседа Баркмана", Ернст Баркман је уништио око девет Шермана и много других превозних средстава.Da li je tada njegov panter nosio broj 824?
Logged
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« Reply #3 on: August 31, 2008, 09:05:32 pm »

На путу близу села Лореј, Баркман наилази на колону немачке пешадије у повлачењу, која му саопштава да се приближавају америчке јединице. Он решава да пошаље двоје људи који су требали да провере тачност информације. Ускоро се враћају и саопштавају да се, истина, приближава америчка колона, састављена од 15 Шермана и других превозних средстава. Баркман се приближио тенком до раскрснице и заузима удобну позицију, сакривен међу храстовима очекујићи непријатеља. Када се колона приближила он отвара ватру и уништава прво два тенка, а после камион који је превозио гориво за тенкове. Два Шермана која су поливена горивом су се запалила и пробају да се извуку из заседе, окрећући се за 180 степени, но уништени су одмах. Сви остали амерички тенкови из колоне се повлаче, притом тражећи појачање. Баркманов Пантер је оштећен а неки од чланова посаде су лакше рањени. Искористивши моменат, два Шермана изненада нападају оштећени Пантер али бивају одмах уништени. Баркман и посада поправљају оштећење и уништавају још један Шерман приликом одступања. Возач сакрива тенк на сигурном месту у близини града Ниофбур. За време тог подвига, који се често назива "Заседа Баркмана", Ернст Баркман је уништио око девет Шермана и много других превозних средстава.Da li je tada njegov panter nosio broj 824?

Oznaka tenka je bila 424.
Logged
Barkman
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 381« Reply #4 on: August 31, 2008, 09:12:52 pm »

Pozdrav,

na kojem je jeziku originalni tekst?
Sa "Achtung Panzer" sajta na engleskom?
Vidim dosta pogrešaka u prijevodu, počevši od toga da se operacija "Wacht am Rhein" ne prevodi kao "Buđenje na Rajni", već "Straža na Rajni"...
Dalje, Barkmanova ardenska epizoda se prema engleskom tekstu dogodila drugačije: Barkmanov tenk nije bio pogođen od strane Šermana, već udaren, dva tenka su se "zagrlila", a Panterov se motor ugasio...
Upravo je taj Šerman koji je udario Barkmanov Panter bio njegov zadnji uništeni tenk...
E da, vatrogasac je bio, i ne znam koji je čin imao kao vatrogasac...
Ali ovo "major" - to se odnosi na gradonačelnika, tj. Bürgermeister-a...


tekst sam skinuo sa Vikipedije pre godinu-dve. U pravu si sto se tice naziva operacije ''Wacht am Rhein''. Autor teksta ga je preveo kao '' Straza na Rajni''. Pomislio sam da je greska jer me je na kriv put naveo glagol aufmachen. Odlicno zapazas.

Pozdrav
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 36 245« Reply #5 on: September 01, 2008, 10:13:07 am »

Svojevremeno je za soni postojala igrica "Panzer front",u nemačkim misijama su bile i Barkmanova zaseda,i Vitmanov prepad kod Vilers-Bokaža.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 111« Reply #6 on: April 21, 2019, 10:41:53 am »Quote
Thrilling story of "Barkmann's Corner", when a damaged German Panther tank held off all comers during the fearsome Battle of Normandy in July 1944.


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.