PALUBA
May 28, 2020, 02:01:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Go Down
  Print  
Author Topic: Helidrom na Palagruži?  (Read 51046 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #210 on: January 03, 2013, 06:39:19 pm »

Di si Denise ljubi te deda, rekli bi neki, bez tebe tuga i čemer.
Kažeš svako dva-tri metra heliport, može, potpuno se slažem.
Evo iman ja jednu parcelicu pa se možemo dogovorit, cjena, prava sitnica.  Wink

poz.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #211 on: January 03, 2013, 07:09:03 pm »

Pa, dobro, ko je i kako do sada čuvao tu do danas hrvatsku, a od sutra "šengensku" granicu? Ili, kako je "šengenska" Evropa do sada čuvala postojeću granicu na Jadranu (to je valjda ona između Hrvatske i Italije)? sada se ta granica samo "ispravlja" (ili istura) prema Crnoj Gori i Albaniji, pa tako valjda i skraćuje.

I još nešto. Ne vidim neke spektakularne rezultate u sprečavanju priliva ilegalnih imigranata u Evropu. Sa sve tim helikopterima. Rim nisu spasili limesi i legije od prodora varvara.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 127« Reply #212 on: January 03, 2013, 07:17:10 pm »

Lipo i veselo. Moram naci i postaviti jednu staru lipu crtariju  Wink
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #213 on: January 04, 2013, 09:38:15 am »

Ko je čuvao do određenog trenutka granicu je manje važno od pitanja kakvi su zahtevi i ko je i na koji način mora čuvati nadalje.

Mnogo je lakše ući u kolo nego u njemu ostati i igrati a još teže a u slučaju ulaska u EU i izaći, "Dala snaša dva groša da uđe u kolo a sad bi dala i pet samo da iz njega izađe", zna da kaže narod koga niko ništa i ne pita već mu se samo saopšti da nešto "nema alternativu".
Tražili ste gledajte.

Mnogima zinu gladna usta i d......eta za raznim predpristupnim fondovima EU koji umesto da se koriste u okviru svrhe i namene, malverzacijama završe u drugim podubokim džepovima ili krpljenju budžetskih deficita.

Društveno-politička zajednica država koja se zove EU propisala je svoja pravila igre, između ostalog i za nadzor granica na moru kao i za službe spasavanja i tu nema mnogo filozofije.Uzmi ali ne može "ili ostavi" kad si već ušao u igru, nego nađi način da se zadužiš i odrešiš kesu za opremanje ili ćeš opet da odrešiš kesu i da nekome drugom platiš da to radi umesto tebe a onda tu stvarno dolazi momenat "nemanja alternative" ili "ko ne plati na mostu platiće na ćupriji".

Što se tiče transportnih helikoptera oni ipak moraju za svrhu medicinskog spasavanja da budu opremljeni nužnom medicinskom opremom i to nema veze sa truckanjem već sa osnovnim pravilom za spašavanje povređenih i obolelih u urgentnim medicinski stanjima a to pravilo se zove "pravilo zlatnog sata", koje nalaže da se takva stanja moraju zbrinuti u roku od sat vremena kako bi unesrećeni imali dovoljno dobru šansu za oporavak i ozdravljenje bez posledica a sve to u cilju spašavanja života.Dakle mere intenzivne medicinske terapije potrebno je sprovoditi već od prvog trenutka evakuacije pa sve dok se unesrećeni terminalno ne zbrine u bolničkoj ustanovi.Inače se spašavanje samo neopremljenim transportnim helikopterima uz svo znanje medicinskog osoblja prisutnog u njima svodi na zakon verovatnoće,sreću i otpornost organizma unesrećenog, pa ako preživi, preživeo je.

Ispravan Mi-8 u resursu koji je opremljen minimumom potrebne opreme za evakuaciju i zbrinjavanje je sa tehničkog aspekta sasvim dobar i dovoljan.

Ali zaboravljamo da nije sve u tehnici i pilotiranju.Tom posebnom opremom treba da rukuje obučen i istreniran stručni medicinski kadar. Medicinski tehničari sa iskustvom iz intenzivnih jedinica i službi hitne pomoći kao i lekari specijalisti urgentne medicine ili intenzivisti takođe sa iskustvom iz hitnih službi na kopnu.

A to opet iziskuje dodatni trošak za obrazovanje i obuku pa i troškove rada takvog kadra.I ne može se stvoriti bez dugoročnog plana i preko noći.

Svodi se sve na to da svaka država koja iole teži da postane ozbiljna mora da pronađe način da se izbori sa sopstvenim izazovima i obezbedi plan i sredstva za rešavanje ovakvih ozbiljnih ili sličnih predpristupnih regula.Koje i nisu samo regule regula radi, nego od njih zavisi i spašavanje ljudkih života.

 
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #214 on: January 04, 2013, 09:42:37 am »

Jadran čuvaju i eksplotiraju Talijani i onda dođu kod nas na godišnji  marinero ,šta mi to možemo sačuvati naši političari da nacrtaju dvi ovce na papir jednu bi zagubili a druga bi odlutala ...
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #215 on: January 04, 2013, 09:51:50 am »

Teško zemlji koju tuđa čizma čuva.

Mada ovo je u okviru davno proklamovane politike "Ograničenog državnog suvereniteta" od strane belosvetskih šerifa postalo sasvim prihvatljiva ili će morati da postane prihvatljiva kategorija za mnoge "ograničeno suverene državice" u svetu danas.

Neki bi rekli plaćaće se reket za mir u kući a ja bih možda rekao, plaćaće se razna "Partnerstva za mir" da ne bi imali nemir, kada već sami nismo sposobni da ga sopstvenim snagama i sačuvamo. 

"Tuđa ruka svrab ne češe" 
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #216 on: November 12, 2013, 05:27:49 pm »

Ma jeli više gotov taj heliodrom. Prošlo je već voše od godine i po od otvaranja ove
teme i zamisli, pa vrijeme je da se to konačno pusti u promet.   Grin Wink
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #217 on: November 13, 2013, 04:39:46 pm »

Ma jeli više gotov taj heliodrom. Prošlo je već voše od godine i po od otvaranja ove
teme i zamisli, pa vrijeme je da se to konačno pusti u promet.   Grin Wink

Nemam podataka dali je gotov i dali radi onaj na Palgruži, ali sam siguran da radi ovaj u Splitu! (noćas me oko 04.30 probudio helikopter Angry)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #218 on: August 10, 2015, 05:36:28 pm »

Nije Palgruža al izgleda kreće privatiziranje medicinskog prijevoza.
Nisam znao dali da otvaram novu temu pa neka moderatorstvo odluči.

--------------------------

ČUDAN UGOVOR O NAJMU HELIKOPTERA Država Talijanima dala milijune, ali samo za dnevne letove, jer im se noćni ne isplate.

Na međunarodnom natječaju Ministarstva zdravlja za nabavu usluga hitne helikopterske medicinske pomoći pobijedila je zajednica ponuđača EliFriulia i AirGreen iz Italije.

Riječ je o pilot-projektu koji bi trebao trajati četiri mjeseca i za to će se utrošiti oko devet milijuna kuna. To znači da će u sljedeća četiri mjeseca, umjesto vojnih helikoptera, poslove hitne helikopterske medicinske pomoći obavljati dvije privatne talijanske kompanije. Helikopteri bi trebali biti razmješteni u bazama na Krku i u Splitu. Zasad nije poznato o kojim je helikopterima riječ i koliko će ih doći u Hrvatsku. U Ministarstvu tvrde da će letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurati talijanske tvrtke, dok će liječnika i medicinskog tehničara dati Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Prvi letovi bi navodno trebali početi krajem mjeseca.

Noću i dalje vojska
Prema neslužbenim informacijama, projekt je pokrenut na inzistiranje Ministarstva zdravlja čiji su predstavnici tražili da Povjerenstvo o uspostavljanju višenamjenske helikopterske službe odobri da Ministarstvo zdravlja pokrene taj projekt. Povjerenstvo je Vlada osnovala još u 2012. i pune tri godine nije uspjelo predložiti na koji način ustrojiti spomenutu službu.

Odluka o iznamljivanju helikoptera za hitni medicinski prijevoz izazvala je veliku ljutnju u Ministarstvu obrane, ali i u Gorskoj službi spašavanja. Naime, osim jednog sustava koji funkcionira, imat ćemo čak dva. Talijani neće obavljati medicinske letove noću jer im se ne isplate, ni poslove traganja i spašavanja s HGSS-om. Naši sugovornici tvrde kako Ministarstvo obrane i Glavni stožer uopće nisu obaviješteni da bi za koji tjedan trebali prestati obavljati medicinske letove te da je riječ o nepotrebnom bacanju novca. Osim toga, prije dvije godine i MUP je kupio dva helikoptera koja su trebala biti korištena za hitni medicinski prijevoz, ali njima nije obavljen niti jedan takav let.

MORH je za helikoptersko traganje i spašavanje te medicinske letove ove godine izdvojio deset milijuna kuna, a ovaj projekt za četiri mjeseca košta devet milijuna kuna i u njega nisu uključeni traganje i spašavanje ni medicinski letovi noću. Te će poslove i dalje obavljati vojska jer se Talijanima letenje noću ne isplati. To znači da bi na godišnjoj bazi ugovor s Talijanima stajao 27 milijuna kuna, odnosno gotovo tri puta više nego što sada država plaća.

Prošle godine vojska je obavila oko 700 sati leta na poslovima medicinskih letova te letova traganja i spašavanja, a tijekom ove godine oko 600 sati na tim poslovima. S obzirom na cijenu kerozina koja je malo viša od pet kuna, prošle godine je potrošeno oko četiri milijuna kuna, a u skoro osam mjeseci ove godine oko 3,5 milijuna kuna.

Dvostruki trošak
Zasad je nejasno na koji je način ugovorena cijena usluge. U pravilu se u takvim slučajevima ugovara cijena sata leta u kojoj se računaju svi troškovi rada, uključujući dežurstva, pripravnost, odnosno čekanje na poziv. Prema nekim procjenama, cijena sata leta u ovom slučaju bi mogla biti između 3,5 i četiri tisuće eura. Osim toga, ovaj projekt neće donijeti nikakve uštede Ministarstvu obrane, odnosno državnom proračunu. Naime, kroz medicinske letove te letove traganja i spašavanja vojni piloti istodobno obavljaju trenažne letove, prikupljaju sate leta i obučavaju se. Ako više ne budu imali medicinskih letova, svejedno će morati letjeti. Dakle, stvarat će se dvostruki trošak. Iz Ministarstva zdravlja brane četveromjesečni pilot-projekt Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) i naglašavaju da će se za početak uspostaviti dvije ‘morske’ baze, jer područje Jadrana najčešće treba takvu pomoć. Dodaju da će biti angažirana dva helikoptera te da će “provider” imati svoje hangare za smještaj te servisnu službu, te da je dnevni let međunarodni standard.'Od poziva do polijetanja pola sata'
U Ministarstvu zdravlja tvrde i da će privatna helikopterska služba biti brža od one vojne.

"Brzina intervencije je neusporediva, ovi helikopteri s kompletnom medicinskom posadom trebaju poletjeti najduže za tri minute od poziva dok su helikopteri MORH-a u drugoj ulozi i ne polijeću tako brzo, a i zbog procedure polijetali su najčešće oko 30 minuta od poziva", kažu u ministarstvu i napominju da vojni helikopteri nisu namijenjeni za tu svrhu. (G.J.)

'Teče rok žalbe, ne možemo iznositi detalje o hitnim helikopterima'
Ministarstvo zdravlja izvijestilo je u ponedjeljak kako do 14. kolovoza teče rok mirovanja na međunarodnom natječaju za nabavu usluga hitne helikopterske medicinske pomoći te da do tada ne mogu iznositi tehničke detalje ni detalje cijene leta o kojima se špekulira u medijima.

Trenutačno teče rok mirovanja od 15 dana i žalbeni rok od 10 dana, nakon što je krajem srpnja objavljeno da je na javnom natječaju Ministarstva zdravlja odabrana zajednička ponuda talijanskih tvrtki EliFriulia i Air Green, koja će za devet milijuna kuna tijekom četiri mjeseca osigurati helikoptere i letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu helikopterske hitne medicinske pomoći za cijelo područje hrvatske obale.

U slučaju da ne bude prepreka, pilot-projekt bi mogao započeti već krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i Ministarstvo će tada predstaviti projekt i upoznati javnost sa svim detaljima.

Do sad su za hitan prijevoz korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija godišnje. Njihov angažman godišnje je stajao držani proračun od 8 do 10 milijuna eura, s tim da cijena sata leta vojnog helikoptera iznosi 52.825 kuna. U Ministarstvu ističu da je sat leta malih namjenskih helikoptera nekoliko puta jeftiniji.

No, Ministarstvo zdravlja s MORH-om nije raskinulo ugovor, vojni helikopteri i dalje će prevoziti hitne slučajeve noću jer će talijanski manji i namjenski helikopteri letjeti samo tijekom dana.

Mediji su objavili da je cijeli projekt pokrenut na inzistiranje Ministarstva zdravlja te da je odluka o unajmljivanju stranih helikoptera izazvala veliku ljutnju u Ministarstvu obrane koje nije obaviješteno o projektu.

"Napisi koji su se pojavili u dnevnom tisku o ljutnji i iznenađenosti predstavnika drugih institucija nemaju utemeljenje u stvarnosti", kažu u Ministarstvu zdravlja, a kritike da će talijanski helikopteri letjeti samo po danu, ocjenjuju "grubim načinom obezvrjeđivanja projekta".

Kažu kako im je upravo predstavnik MORH-a sugerirao da se ovakav pilot projekt organizira 'za vrijeme vidljivog dijela dana' zbog svih delikatnosti i s obzirom da do sada nismo imali takvu službu, a praksa dnevnih letova u ovoj vrsti usluge standard je koji se primjenjuje u mnogim zemljama koje imaju i višegodišnje iskustvo s ovakvom uslugom.

"Još jednom naglašavamo kako korištenje vojnih helikoptera koji se koriste za odgođeni transport, što je sada slučaj, nije isto što i Hitna helikopterska medicinska služba, kao i da je njihovo korištenje povezano sa značajno većim troškovima održavanja i goriva, ujedno neadekvatnih teških i velikih transportnih helikoptera, te smo zato potaknuli ubrzanu pripremu planiranog projekta. Projekt će nam omogućiti da brže zbrinjavamo, u okviru 'zlatnog sata' brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente s npr. srčanim ili moždanim udarom, što dosada nije bilo moguće", poručuju iz Ministarstva zdravlja. (H)


http://www.jutarnji.hr/
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #219 on: August 10, 2015, 05:43:37 pm »

'Natječaj za helikoptersku hitnu bio je takav da ga naše tvrtke ne dobiju'

Propisano je 1000 sati iskustva za pilote, a Ministarstvo tražilo 1500; posada može govoriti više jezika iako to nije praksa

Prijeko potrebnu ideju uvođenja helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u Hrvatsku, koja bi putem pilot-projekta trebala zaživjeti krajem kolovoza, mogle bi zasjeniti kontroverzije oko javnog natječaja na kojemu je posao dobila talijanska tvrtka EliFriulia zajedno s partnerom Air Greenom.

Natječaj bez Hrvata

Kako tvrde upućeni, natječaj je pisan tako da nijedna hrvatska tvrtka ne može ispuniti uvjete. Među nezadovoljnima natječajem je i Domagoj Vlašić, čija je obitelj vlasnik tvrtke za prijevoz bolesnika. Na natječaj se Vlašić namjeravao prijaviti s jednom inozemnom tvrtkom od koje bi unajmio helikoptere koje bi potom vozili hrvatski piloti. Međutim, diskvalificiran je jer je pogrešno urudžbirao dokumentaciju za nadmetanje. Kako su mu objasnili u Ministarstvu zdravlja, na omotnicu nije napisao “ne otvaraj”, što je, priznaje, njegova pogreška.

Međutim, ukazuje na niz nelogičnosti u javnom natječaju.

– Kako će netko imati tri godine iskustva s državnim institucijama, a taj se projekt prvi put radi u Hrvatskoj? Usto, pilot zakonski mora imati 1000 sati iskustva da bi mogao voditi HHMS operaciju, a u natječaju se traži 1500 sati. A što se tiče sigurnosnih standarda, Ministarstvo zdravlja nije ustanova koja ih propisuje, nego ih donosi certifikat civilnih zrakoplovnih vlasti – objašnjava Vlašić. Žali se i na činjenicu da natječajem nije propisano da piloti medicinskih helikoptera moraju govoriti hrvatski jezik.

– Zamislite scenarij gdje dispečer centra 112 pokušava navoditi pilota na točnu lokaciju unesrećene osobe – napisao je i u žalbi na natječaj i dodao kako nijedna država EU ne provodi svoje HEMS operacije na engleskom jeziku. S njime se slaže i član Europskog tima za helikoptersku sigurnost (EHEST).

Helikopter nije za more

– Prije nekoliko godina jedan je HHMS tim poginuo ispred Almerije u Španjolskoj. Zbog okolnosti nesreće i mješovite posade koja nije govorila jedan jezik, već je tu bilo i španjolskog i engleskog, izvješće o nesreći sadržavalo je preporuku da se u HHMS-u izbjegava miješana posada – objašnjava član EHEST-a. Također, dodaje da je izbor helikoptera EC 135 opasan za otočno i morsko područje.

– Ovo je odličan tip helikoptera za Mađarsku gdje ima pet baza i pet takvih helikoptera, a gdje je najveća voda Balaton koji možete obići ako treba. Ali za Hrvatsku to, nažalost, nije tako. Riječ je o manjem helikopteru kojem su ograničeni nosivost i dolet, a u slučaju otkaza jedne turbine, nakon minute dolazi do pojave tzv. metalne prašine u ulju zbog čega helikopter nakon minutu mora dolje, što je nezgodno ako se nalazite iznad mora – kazao je iskusan član grupe koja promiče sigurnost u civilnim helikopterskim operacijama.

Crno iskustvo s EC135 imali su Rumunji, čija je posada u veljači poginula na jezeru uz more. Neobična je i činjenica da je tehnički dio natječajne dokumentacije pripremao njemački konzorcij, točnije Salus Aviation. U Ministarstvu ističu da su ih angažirali zbog zahtjevnosti postupka i “činjenice da se radi o za nas novoj vrsti usluge”.

Međutim, nije nepoznata činjenica da je šef dotičnog konzorcija iskustvo (liječničko, ne pilotsko) stekao pretežito na helikopterima EC 135. Cijeli postupak koordinirao je dr. sc. Miljenko Bura, pomoćnik Ministarstva zdravlja. S njime se Vlašić sastao proljetos, prije natječaja.

– Bez obzira na to što u Hrvatskoj nema dovoljno iskustva s uslugama HHMS-a, očekivali smo da će neke hrvatske tvrtke koje imaju letačkog iskustva u drugim područjima pronaći partnere s iskustvom u HHMS-u i s njima konkurirati na ovom javnom nadmetanju – kazali su u Ministarstvu.

Potencijalno partnerstvo Domagoju Vlašiću nudila je EliFriulia.

– Nudili su mi jedan posto prihoda od natječaja, što mi je bilo uvredljivo, pa sam ih odbio. Poslije su mi ponudili pet posto i dali mi do znanja da imaju “link” u ministarstvu, ali nisam pristao – odlučan je Vlašić.    

Natječaj dobila tvrtka pod istragom
        Zbog sumnje u nepravilnosti obavljanja posla, EliFriulia se s još tri tvrtke u Italiji nedavno našla pod lupom istražitelja. Iz EliFriulie poručuju kako su posao obavljali uredno te u prilog tome kazuju da im je sud poništio odluku o zapljeni imovine. (Silvije Tomašević)

Problematična i infrastruktura
        Četiri mjeseca nisu dovoljna za izgradnju infrastrukture. Hangara za helikoptere nema, a propisi ne dopuštaju da se samo tako napravi montažni. Standard su i sobe za odmor te sterilne prostorije u kojoj se posada sterilizira prije ukrcavanja – ističe član EHEST-a.
 

http://www.vecernji.hr/
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #220 on: August 10, 2015, 07:07:20 pm »

Quote
"Brzina intervencije je neusporediva, ovi helikopteri s kompletnom medicinskom posadom trebaju poletjeti najduže za tri minute od poziva dok su helikopteri MORH-a u drugoj ulozi i ne polijeću tako brzo, a i zbog procedure polijetali su najčešće oko 30 minuta od poziva"

Da li je uopšte moguće poleteti za tri minuta od momenta poziva? Po mom sudu jedino ako piloti sede u helikopteru kome rade motori.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #221 on: August 16, 2015, 02:46:37 pm »

Da, ima tu stvari koje su nejasne i mislim nedovoljno objasnjene javnost.
Naprimjer sta mu znaci ono da se posada "sterilizira" prije ulaska u helikopter, tko ce omoguciti u stvarnom zivotu takve uvjete.
Nedovoljno je i razjasnjena razlika izmedju dosadasnjeg rada (transport) i ovoga u kojem, kako mi se cini, posada pruza i hitnu pomoc unesrecenom.

Quote
Još jednom naglašavamo kako korištenje vojnih helikoptera koji se koriste za odgođeni transport, što je sada slučaj, nije isto što i Hitna helikopterska medicinska služba

http://www.zdravlje.hr/novosti/novosti/hems_tece_rok_zalbe_ne_mozemo_iznositi_detalje_o_hitnim_helikopterima

Mislim da bi ministarstva trebala malo sire informirati javnost o detaljima ovakvih stvari.

poz.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 854« Reply #222 on: August 16, 2015, 02:59:44 pm »

Koja trakavica se razvila oko ovoga, ili platite Žabare ili ostavite ovako kako je i dosad, inače resursi Helikoptera se ovu sezonu usljed manjka itekako čuvaju, nije ti ga niti jednom digao kantu za gasit požar sve se prebacilo na Kanadere i Airtractore, al zato kao i obično ne manjka hitnih medicinskih letova.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #223 on: August 16, 2015, 03:39:12 pm »

 Wink

http://www.dulist.hr/foto-ovako-pozar-u-ponikvama-vide-gasitelji-iz-zraka/257252/

Cak sam ih jedan put gledao kad su ovdje blizu ostavljali onu kantu pa isli po nekoga i onda se vracali po nju.
Nazalost mobitel nije uspio to snimit da se nesto vidi. Bio sam daleko, ebi ga.

poz.
Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.