"Novo groblje" u Beogradu kao vojničko groblje

<< < (12/19) > >>

dzumba:
Гробнице начелника генералштаба ЈНА

Фотографије гробница начелелника Генералштаба ЈНА поставићу по реоследу по којој су обављали дужност

Генерал - пуковник Коча Поповић (1948-1953.)


 DSC_2436.jpg (164.04 KB. 599x900 - viewed 64 times.)


Коча Поповић је сигурно једна од најимпресивнијих личности војног и политичког руководства ФНРЈ/СФРЈ. Завршио филозофију на Сорбони, припадник надреалистичког покрета и у Француској и у Југославији (Београду), и пре Другог светског рата познати публициста и књижевник, официр шпанске републиканске војске, резревни официр ВКЈ, први комадант Прве пролетерске бригаде, а касније и Прве пролетерске дивизије (најзаслужнији за успешно изведен пробој из немачког обруча током борби на Сутјесци), комадант 2. армије у завршним борбама за ослобођење Југославије, државни секретар за иностране послове, потпреседник ФНРЈ. Народни је херој Југославије.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана


Генерал пуковник Пеко Дапчевић (1953-1955)


 Grob_Peke_Dapcevica_Novo_groblje.JPG (467.54 KB. 1632x1224 - viewed 65 times.)

Фотографија је преузета са Википедије

Као и претходних на дужности начелника ГШ шпански борац,народни херој, један од организатора 13-тојулског народног устанка у Црној Гори, први комадант 4.црногорске пролетерске бригаде, при комадант Друге пролетерске дивизије, комадант 1. армије у завршним операцијама ослобођења Југославије, после рата комадант 4. армије и Војне управе у Истри, после демобилисања био члан СИВ-а и амбасадор.

Сахрањен је на једној од парцела на Новом гробљу. Један од ретких високих официра и политичара који није сахрањен у Алеји заслужних грађана или Алеји народних хероја;


Генерал пуковник Љубо Вучковић (1955-1961)


 DSC_2392.jpg (195.94 KB. 599x900 - viewed 53 times.)


Активни поручник Војске Краљевине Југославије, један од организатора 13-то јулског устанка у Црној Гори, комадант 1. батаљона у 4. црногорској пролетерској бригади, комадант 2. далматинске ударне бригаде, командовао Другом пролетерском дивизијом, први комадант 13. корпуса и начелник штаба 2. армије у завршним операцијама за ослобођење Југославије; Народни је херој Југославије

Као питомац Војне академије памтим га са свечаности и пар предавања као једног симпатичног чикице са седим брковима за кога никада не бих рекао да је био строги војник;

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана

dzumba:
Генерал пуковник Ратомир Раде Хамовић (1961-1967.)


 DSC_2445.jpg (370.13 KB. 799x1200 - viewed 56 times.)


Активни официр Војске Краљевине Југославије (поручник); један од организатора народног устнака на Романији, комадант 10. херцеговачке ударне бригаде, начелник штаба 29. херцеговачке дивизије, начелник штаба  2. корпуса НОВЈ, начелник оперативног одељења Глваног штаба НОВ БиХ, делагат Врховног штаба (касније Генералштаба ЈА) на Сремском фронту. Народни херој Југославије.

Дуго је живео у Љубљани , где је и преминуо, али је сахрањен у Београду, у Алеји народних хероја На новом гробљу.


Генерал пуковник Милош Шумоња (1967-1970.)


 DSC_2517.jpg (351.23 KB. 799x1200 - viewed 47 times.)


Пре Другог светског рата учитељ; у НОБ-у један од организатора устанка на Кордуну, одакле је родом; комадант 5. кордунашке бригаде; начелник штаба, политички комесар и командант 8. кордуншаке дивизије; комадант 4. хрватског корпуса; после Другог светског рата био комадант армије, начелник управе у ГШ, начелник Кабинета Врховног комаданта, комадант Сплитске армијске области, начелник Генералштаба и заменик ССНО. Народни херој Југославије.

Сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу.


Генерал пуковник авијације Виктор Бубањ (1970-1972.)


 DSC_2401.jpg (166.5 KB. 599x900 - viewed 48 times.)


Пре Другог светског рата грађевински техничар, резервни официр - пилот Ваздухопловства Војске Краљевине Југославије у чијем саставу је учествовао у Априлском рату; У НОБ, као илегалац и борац и комадант Првог приморско-горанског партизанског одреда; комадант 6.приморско-горанске бригаде;1944. године послат на обуку са групом пилота у СССР; после Другог светског рата комадант ваздухопловне дивизије у Загребу, начелник штаба ЈРВ и ПВО, комадант авио-корпуса у Загребу; заменик комаданта и комадант ЈРВ и ПВО (1964-1970.); умро је од срчаног удара у Београду, Народни  херој Југославије.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана; име му је уклесано на плочи заједно са именима генерала - армије Николом Љубичићем и његове супруге.


Начелници Генералштаба ЈНА који су на тој дужности били после генерала Бубња (генерал Стане Поточар, адмирал Бранко Мамула, генерал Петар Грачанин, генерал Зорко Чанади, генерал Стеван Мирковић, генерал Благоје Аџић, генерал Живота Панић)  су или сахрањени на другим местима или су још у животу (генерал Стеван Мирковић). Могуће је да је неко сахрањен на Новом гробљу али ја нисам нашао њихове гробнице

dzumba:
Хтео бих на крају ове серије рећи још нешто.

Често се мисли да су партизански комаданти, па и генерали били неписмени сељаци или полуписмени радници. Вероватно да су то и били многе старешине на нижим дужностима. Међутим, из кратих биографија овде приказаних водећих старешина, посебно ових који су се уздигли да највиших дужности у ЈНА, види се да се ради о, за то време врло школованим људима, са солидним војним образовањем. Двојица од шест су активни официри Војске Краљевине Југославије, двојица резервни официри, двојица официр Шпанске републиканске војске. Практично само генерал Шумоња пре другог светског рата није имао официрски чин и искуство (био је учитељ). Ако додамо и то да су након Другог светског рата сви завршили восоке војне школе или у СССР-у и Југославији добићемо сасвим другу слику, а то је да су ЈНА водили врло писмени људи, са врло добрим војним образовањем и искуством.

Vladimir Ivanović:
Zamolio bih članove foruma da ne daju komentar u ovom dijelu foruma na ove divne Dzumbine tekstove.

Gledajte i uživajte.

Nemojte prekidati Dzumbu u ovim tekstovima.

Molim moderatore da obrišu ovaj moj tekst za koji dan.

Ovi će tekstovi preći u "Antologiju Palube".

S poštovanjem

Vlado

dzumba:
Сада бих поставио више фотографија спомен обележја војних лица сахрањених на Новом гробљу, како оних који су сахрањени у посебним "алејама" тако и оних који су сахрањени у осталим "обичним" парцелама. Још једном подвлачим да је простор гробља врло велики и да је је готово немогуће пронаћи и још теже забележити све важније војне личности или занимљиве споменике на њиховим вечним почивалиштима. Углавном нећу коментарисати постављене фотографије биографским и другим подацима. Верујем да ћете неке препознати.

Неколико споменика који одударају од осталих "типских" гробница у Алеји народних хероја:


 DSC_2501.jpg (172.94 KB. 599x900 - viewed 55 times.)


 DSC_2500.jpg (196.1 KB. 599x900 - viewed 52 times.)


 DSC_2493.jpg (175.29 KB. 599x900 - viewed 58 times.)


 DSC_2427.jpg (137.06 KB. 599x900 - viewed 61 times.)

Позната фабрика у Смедеревској паланци носи име по овом народном хероју.


 DSC_2412.jpg (570.19 KB. 1600x1065 - viewed 51 times.)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page