PALUBA
May 20, 2019, 07:20:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Magazin ODBRANA u broju 165 od 1. avgusta donosi  (Read 1814 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 23 657« on: August 02, 2012, 10:55:49 am »

Magazin ODBRANA u broju 165 od 1. avgusta donosi


01.08.2012.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 27. jula ove godine, Aleksandar Vučić izabran je za novog ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade zaduženog za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije.


* odbrana_165.JPG (394.99 KB. 744x1024 - viewed 148 times.)


Živimo u doba izazova, rizika i pretnji koji potvrđuju da se bezbednost može graditi samo kroz saradnju, razmenu iskustava i stručnog znanja, istakao je načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković na svečanosti povodom završetka školovanja oficira 58. klase Komandno-štabnog usavršavanja.

U intervjuu ODBRANI pukovnik Dejan Joksimović, načelnik štaba Vazduhoplovstva i PVO ističe da se snaga komandanta nalazi u ljudima koji ga okružuju, a ne u njemu samom. Oni su neodvojivi deo tima u kome su svi podjednako važni, od komandanta preko tehničara do vojnika. U njemu svako radi svoj deo posla u težnji ka zajedničkom cilju, a to je uspešno izvršenje zadatka jedinice.

Tema broja je naučnoistraživačka delatnost u Vojnotehničkom institutu. Od početka godine četiri sredstva naoružanja i vojne opreme usvojena su u naoružanje Vojske Srbije, trenutno je na završnim ispitivanjima u Tehničkom opitnom centru devet sredstava, a još 13 novorazvijenih sredstava biće predato na završna ispitivanja do kraja ove godine.


Rečna flotila je u sastavu Kopnene vojske, ali svoje zadatke realizuje na terenu na kom je pešadijska čizma nemoćna. Reke, kanali, jezera – unutrašnji plovni putevi duži od 1500 kilometara, čine akvatorij za koji su zaduženi pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije.

Desetar Bojan Dišić, po povratku iz mirovne misije na Kipru, kaže da su mu se dopali druželjubivi meštani, plaže i uređeni gradovi. I preporučuje kolegama da prihvate izazov i odu u neku od mirovnih operacija.

Specijalni prilog posvećen je jubileju – stogodišnjici srpskog vojnog vazduhoplovstva. Osnivanje Vazduhoplovne komade srpske vojske u Nišu, davne 1912. godine, označilo je početak postojanja vojnog vazduhoplovstva u Srbiji. Tadašnja generacija je, baštineći tekovine reformi srpske vojske s kraja 19. veka, razumela vreme i tehnološka dostignuća i bila među malim brojem onih zemalja u svetu koje su shvatile značaj vazduhoplovstva u vremenu koje dolazi.

Pripadnici izviđačke čete komandnog bataljona Treće brigade Kopnene vojske izveli su petodnevnu obuku u savlađivanju vodenih prepreka na Oblačinskom jezeru, a izviđačke jedinice Druge brigade su takvu obuku izvele na Ibru.

Pešadijski vod Četvrte brigade najbolja je i najdisciplinovanija jedinica među pripadnicima oružanih snaga iz više od dvadeset zemalja sa kojima su radili na pripremama za mirovne misije, stav je američke komande na kraju multinacionalne vežbe u Bugarskoj.

U okviru obeležavanja veka vazduhoplovne tradicije u našoj zemlji, grupa pilota i vazduhoplovnih entuzijasta provela je godišnji odmor sledeći tragove slavne srpske avijacijske istorije. Putovanje su učinili atraktivnijim, kako sebi, tako i stanovnicima mesta kroz koje su prolazili, krenuvši na motorima.

I ove godine pripadnici Prvog pontonirskog bataljona Rečne flotile iz Šapca postavili su pontonski most dužine 362 metara od keja kod hotela „Jugoslavija“ do omiljenog zemunskog kupališta. Danonoćno pontonirci održavaju most i tako omogućavaju posetiocima svakodnevno uživanje u prirodi i Dunavu sve do 1. septembra, kada započinje njegovo rasklapanje i dvodnevno putovanje za Šabac.

U konstantno promenljivom, kompleksnom i teško predvidivom savremenom geostrategijskom okruženju, u uslovima globalne finansijske krize i izražene tendencije pomeranja centara ekonomske, a samim tim i ukupne strategijske moći od Atlantika ka Pacifiku, od Zapada ka Istoku, pri čemu postojeće i latentne tenzije, krize i sukobi u svetu privlače pažnju NATO saveza u smislu adekvatnog reagovanja, javila se potreba da se ponovo razmotri okvir evroatlantskog partnerstva u oblasti bezbednosti, radi njegovog prilagođavanja aktuelnim okolnostima. Šta predviđa koncept „Pametna odbrana” u okviru multinacionalnog pristupa razvoju sposobnosti.

Sa policijskog kontrolnog punkta kod sela Ševan u provinciji Farah u Avganistanu, 22 . jula, na stranu talibana prebeglo je 14 vladinih policijskih službenika predvođenih komandirom punkta. Prebeg policajaca brzo će postati još jedan marginalni detalj konflikta u Avganistanu, ali pokazuje najslabiju tačku plana NATO za izlazak iz konflikta i tranziciju zadatakabezbednosti na lokalne oružane snage – Avganistansku nacionalnu armiju (ANA) i policiju.

Novi feljton - Dva veka Borodinske bitke. Iako nije cenio ruske generale, Napoleon je veoma poštovao ruskog vojnika, smatrajući ga najizdržljivijim ratnikom u Evropi. Pred Borodinsku bitku govorio je da će ruske odbrambene položaje Francuzi morati da razbijaju topovima.

Još jedno pokloničko putovanje pripadnika Ministarstsva odbrane i Vojske Srbije na Svetu Goru i manastir Hilandar. Svojevrstan podvig hodočasnici su učinili osvajanjem Atosa, najvišeg vrha istoimenog poluostrva.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.

Izvor: www.mod.gov.rs

« Last Edit: August 05, 2012, 04:59:48 pm by KUZMA® » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 24 queries.