PALUBA
March 30, 2020, 10:33:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Petrovaradinska tvrdjava  (Read 8608 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 691« Reply #30 on: March 20, 2019, 06:02:31 pm »

Опис узорне тврђаве Петроварадина – кључа града Будима

У мјесецу реџепу 932. године (13. IV—12. V 1526) идући лично у бој на Мохачко поље, султан Сулејман-хан је рекао:
     — Било би непојмљиво ићи напријед остављајући у позади неосвојен овај град Варадин.
То је било несхватљиво па је за врховног команданта именовао тадашњег свог миљеника, касније убијеног великог везира Ибрахим- пашу. Преваљујући конаке врховни командант је са анадолским везиром Бехрам-пашом, другим везиром Мустафа-пашом, трећим везиром Ајас-пашом и са четрдесет осам ода јањичара, десет ода тобџија, десет ода џебеџија и четири буљука царских спахија стигао у шевaлу 932 (11. VII—8. VIII 1526) године под град Варадски и почео га опсједати. Седам дана и седам ноћи водила се велиика борба. Градски капетан, невјерик по имену Павле Томори (Томони Пал), довео је лађама са супротне стране Дунава у помоћ граду стотину хиљада војника. Водећи непрестано борбу сви су се ђаури смјестили у тврђаву и одмах се припремили за борбу. Осим тога, сви проклетници, злотвори и невјерници који су за вријеме освајања града Сланкамена избјегли мач, затворили су се у овај град Варадин. За седам дана они су седамдесет пута излијетали из града и нападали на ровове (метеризе) муслиманаке војске и заробили и устријелили неколико хиљада муслиманских војника. Више хиљада муслиманских ратника су заробили и везали у ланце; осим тога, они су више хиљада муслиманских ратника сабљама сасјекли. Укратко, у року од три мјесеца погинула су седморица ћехаја јањичарског корпуса, тројица јањичарских ага , тројица везира и више хиљада муслиманских војника. Кад је султан чуо да град није освојен, дошао је брзо и улогорио се под градом Илоком. Затим је кренуо одатле, разапео своје шаторе под градом Варадином и рекао:
     — Зар ни под толиком ватром град није освојен?
У том часу, по божјој вољи, избио је пожар у складишту барута у цитадели, па је неколико хиљада невјерника одлетјело у зрак, а бедеми и зидови града су ту и тамо оштећени. Међутим, због мноштва невјерника и чврстине града, муслиманска војска није успјела да се докопа града. Сулејман-хан је одмах наредио да се попише дванаест хиљада ратника — серденгечтија (добровољаца). Сулејиман-реис је именован за команданта (сердар) осам стотина лађа и фрегата на Дунаву. Прво је освојио три стотине лађа невјерника које су дошле у помоћ граду са супротне стране Дунава и заробио њиховог команданта капетана Баторија. Кад је око десет хиљада невјерника било заробљено, онда су невјерници који су се налазили у тврђави, а то је било седми дан по доласку султана Сулејмана, завикали:
     — Аман! о, султане Сулејмане! И предали су град на вјеру.
Невјеници су пуштени на вјеру да голи и без оружја пређу на супротну страну на територију Сегедина. Невјерници су отишли у каменито сегединско поље. Сулејман је затим наредио да се погинуле јањичарске ћехаје, аге јањичара, везири и сви остали изгинули борци сахране. Затим су предузете најнужиније мјере да се град снабдије најпотребнијом опремом и да се тврдава поправи. Градско подручје постало је хас сремског паше.
Варадин је кадилук у рангу кадилука од сто педесет акчи. Постављени су диздар Доњег града, диздар Горњег града, двије хиљаде мустахфиза, јањичарски сердар, ћехаја локалних спахија, повјереник за царине (емин), тржни надзорник (мухтесиб), баждар и старјешина еснафа (шехер-ћехаја). Тврђава је снабдјевена свом муницијом (џебхана), као што је и раније било. Султан је послао врховног команданта Ибрахим-пашу да освоји град Илок а сам је преузео војску велику као море и кренуо на Мохачко поље.
Град Варадин лежи на обали ријеке Дунава; његова циладела има шестоугаони облик, а налази се на једном високом брду које се диже небу под облаке. То је шеддадовски чврст, неприступачан и уистину стар град. Мађарски историчари су писали да је подигнут још у доба Александра Македонског. Град има седам великих кула; сви бастиони изграђени су складно. Са... стране града налази се једна капија. У тврђави постоји свега двије стотине даском покривених кућа без ограда и башча. Затим Сулејман-ханова џамија, складиште муниције и житни амбари... Градски опкоп, међутим,... На југоисточној страни налазе се само брегови и по њима све сами виногради. Будући да овом граду пријети опасност с оне стране на којој се налазе виногради, то је та страна јако утврђена бедемом дебелим тридесет стопа и великим дубоким опкопом зиданим од камена шкриљца, тако да се с те стране град не може уопће минирати ниити поткопати. Град је простран... корака.

Опис Доње вароши града Варадина. — Та варош се налази на обали ријеке Дунава, а састоји се од ... муслиманских и пет хришћанских махала у којима постоји ... пространих кућа приземних и на спрат; покривене су даском и ту и тамо прошаране малим башчама. У вароши се налази ... џамија које посјећују побожни људи и аскете, затим ... махалских месџида, три медресе тумача Кур'ана. Становништво овог шехера јако поштује учене људе јер их ту нема. Становници се баве већином трговином и бродарством. Ту постоје четири основне школе за малу и дражесну дјецу. Затим ... текија занесених дервиша и ... хамама, који освјежавају душу, те ... трговачких ханова, од којих је најбољи онај хан на самој скели. Затим постоји... дућана у чаршији, али нема безистана. Но, поред свега тога овдје има у бесцјење скупоцјене робе из свих земаља.

Додатак опису живог шехера Варадина. — Прије свега, овај шехер обилује виноградима и башчама. Клима је веома пријатна, а младићи и дјевојке су на гласу... На супротној страни Дунава на територији сегединског санџака лијепо се види град Ковиљ.
Идући из Варадина обалом Дунава на горњу страну прешли смо многа села са бреговима, виноградима и башчама. Пијући воду добру као врело живота и путујући равних шест сати према западу стигли смо у град Гивиз. (Евлија Челеби, Путопис, 518-521)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 31 753« Reply #31 on: March 22, 2020, 01:23:36 pm »Fotografija Petrovaradinske tvrdjave, snimljeno tokom okupacije 1942. godine.* 1942. Petrovaradinska tvrdjava (1).jpg (236.51 KB. 1600x1025 - viewed 18 times.)

Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.