PALUBA
March 30, 2020, 11:04:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Aktivnosti Vojske Srbije na gašenju požara  (Read 16451 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 399WWW
« Reply #60 on: August 29, 2012, 08:19:55 am »

Bio sam na Tari neposredno pre požara (nisam ja zapalio, nemojte tako) i na putu ka, recimo, jednom vidikovcu, pored puta postoje šahte sa oznakama hidranta. Znači da se nekada mislilo na šumske požare i sve to. Ostaje pitanje ispravnosti tih hidranata.

* IMG_1577 (Medium).JPG (338.98 KB. 1024x768 - viewed 211 times.)

Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 722« Reply #61 on: August 29, 2012, 11:33:51 pm »

Naši su hteli da gase, a onda je neko zvao Ruse


 BEOGRAD 30. 08. 2012Dragan Antić, „Privredna avijacija": Čak deset aviona „dromadera" moglo je odmah da bude aktivirano. A umesto njih su korišćeni i helikopteri koji nose duplo manje vode
Uprkos požarima koji su proteklih dana divljali po Srbiji, nijedan avion Poljoprivredne avijacije nije podignut kako bi pomogao u gašenju, iako radnici te firme tvrde da je bilo čak deset letelica koje su mogle odmah da budu aktivirane.

U Upravi za vanredne situacije kažu da nisu hteli da koriste naše avione jer su koristili rusku avijaciju.

Radnik „Jat privredne avijacije" Dragan Antić tvrdi da su avioni na aerodromu u Lisičjem jarku bili spremni za akciju.

- Imamo deset aviona koji mogu da gase požare. Radi se o „dromaderima M-18", koji su namenjeni za rad u poljoprivredi, ali i gašenje požara. Mi već imamo iskustva u tome. Pa prošle godine smo gasili u Kraljevu, kada je vatra već došla do manastira Studenica. Gasili smo i u Grčkoj. Svaka zemlja ima ove avione za gašenje i stvarno mi nije jasno zbog čega ih nisu podigli - ogorčen je Antić.


Spušta se na svaku pistu


On kaže da je još čudnije što su u gašenju vatre korišćeni helikopteri MUP-a, koji imaju kapacitet od 600 do 800 litara vode, kad „dromaderi" u najlošijim uslovima dižu bar duplo više.Jedan „dromader" može da nosi dve tone vode, a ako je uzletište lošije, odnosno trava ili livada, onda tonu i po. Za razliku od ruskih aviona, koji su dosta veći, naš avion može da se spusti na svaki aerodrom bez obzira na kvalitet piste. Pre dva danas su nas zvali iz BiH da odemo u Nevesinje i gasimo. Mi smo rekli da možemo i sve je ostalo na tome da njihov premijer nazove našeg i da se informiše - kaže Antić.

Radnicima poljoprivredne avijacije nije jasno zašto naša avijacija nije učestvovala istovremeno sa Rusima u gašenju požara, posebno zato što korišćenje naših aviona nije skupo..


Napravili bismo lanac

Čuo sam da je sat vremena leta „iljušina" oko 10.000 evra, dok sat vremena leta našeg aviona košta 57.000 dinara. Za pare koje će dati za korišćenje jednog ruskog aviona mi smo mogli da se dižemo i gasimo svaki požar u Srbiji cele godine. A i nama je mnogo lakše nego ruskim avionima jer velike letelice ne mogu da uđu u neku dolinu pa vodu samo bacaju sa veće visine, dok mi možemo da se spustimo vrlo blizu vatre - objasnio je Antić.

Mada je istina da ruski „iljušin" ima rezervoar od 42 tone vode, Antić kaže da je sa našim avionima mogao da se napravi „lanac" u kojem bi svakog trenutka neki od aviona bio u vazduhu.

- Gledamo kako se sa helikopterima muče već mesec dana gotovo bez ikakvog učinka, a avioni nam stoje. Inače, avioni kao naši koriste se u SAD, Mađarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori. Samo ovde nisu dobri - govori Antić.Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za Press da nije bilo potrebe za domaćom avijacijom pošto su stigli ruski avioni:

- Imali smo kontakt sa poljoprivrednom avijacijom, čak smo hteli da ih angažujemo, ali nismo ih dirali jer su u međuvremenu stigla dva ruska aviona. Prošle godine smo naše avione koristili na Ušću, a problem je što i njihovo dizanje košta. S druge strane, praviti zbrku na nebu u trenutku kada imamo nekoliko helikoptera i ruske avione u vazduhu ne bi bilo najoperativnije. 

Izvor:Press
Logged
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 982


« Reply #62 on: August 30, 2012, 12:47:39 am »

more imaju oni zbrku u glavi, a ne na nebu to je to sto ja pricam, sve kako ovaj gosn antic kaze. i jos jedno glupo pitanje: kolika je pista u kraljevu te rusi ne mogu da koriste taj aerodrom (koji je blizi) za dopunu, nego idu cak u nis?
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #63 on: August 30, 2012, 07:31:47 am »

 

To ti pričam.Sve je jasno.Ništa vojska,ništa poljoprivreda,ništa civilna zaštita, već samo MUP naš nasušni sve uz čuveni hit "Nas i Rusa.........." da nema njih jedinih čuvara otišlo bi sve u tri lepe davnih dana.
Neverovatno je da se čak i velike prirodne katastrofe koriste u politikantsko-marketinške svrhe uz međunarodno učešće.
A i centar u Nišu treba da opravda svoje postojanje.

"Uvek je slađe sve što je tuđe".
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 119« Reply #64 on: August 30, 2012, 09:12:39 am »

Gledao sam sa daljine od 5-8 km strasne pozare oko Peruckog jezera - Svilaja gori vec sedmi dan i pozar je otisao prema jugu oko deset kilometara, bio je pozar negdje oko Drnisa, zatim nedaleko brane na Peruci. I to sve u tih 10-ak dana.

Buduci sam imao dosta dobar pregled istocne strane Svilaje i uzduz Peruckog jezera mogu reci da prvog dana pozar na Svilaji nitko nije gasio, preko noci se razbuktao u nepristupacnim predjelima i poceli su pozar gasiti cijeli dan sa parom Kanadera i zatim parom "traktora".
Postigao se stanoviti efekt, ali se zatim smanjio broj naleta valjda radi drugih opasnijih pozara i, uz vjetar, rezultat je katastrofalan.

Zracni traktori su postizali minimalni efekt, uostalom oni i nisu namijenjeni za gasenje pozara takvih dimenzija. Pozar na Peruci je gorio nekontrolirano, sa manjom podrskom aviona, vatra je dosla do kuca i tek je savladana zemaljskim snagama.

Treba napomenuti da su pozari nastali u neposrednoj blizini velike vodene akumulacije Peruckog jezera (500 m do 5 km) gdje je avionu trebalo oko 5-6 minuta za cijeli krug. Taj pozar moze (sada) zaustaviti jedino jaka kisa koja se ocekuje za vikend.

Nisam strucnjak za gasenje sumskih pozara, medjutim evidentno je da se sa gasenjem, vjerojatno iz objektivnih razloga, zapocelo sa zakasnjenjem.
Isto je tako zanimljivo da su prvog dana gasenja na Svilaji avioni (4 aviona) imali oko 100-ak naleta - baceno je znaci oko 4.000 tona vode, bez postignutog efekta. Zariste pozara nikada nije ugaseno do kraja. Cesto bi nakon naleta bila tisina od nekoliko sati sto je vatri bilo dovoljno za napredovanje.
Iz air tractora cesto je cijelim putem od zahvata vode izlazila vodena prasina; valjda vrata nisu brtvila kako treba.

Ne znam da li su kabine izolirane od ulaska dima i imaju li piloti klimu, jer ako toga nema, radili su u izuzetno teskim uvjetima.
-----
Sto se tice pozara na Tari, koliko vremena treba Iljusinu ili Berijevu da ukrcaju vodu na aerodromu?  U svakom slucaju nemjerljivo duze od 15-ak sekundi sa vodene povrsine.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 399WWW
« Reply #65 on: August 30, 2012, 09:15:57 am »To ti pričam.Sve je jasno.Ništa vojska,ništa poljoprivreda,ništa civilna zaštita, već samo MUP naš nasušni sve uz čuveni hit "Nas i Rusa.........." da nema njih jedinih čuvara otišlo bi sve u tri lepe davnih dana.
Neverovatno je da se čak i velike prirodne katastrofe koriste u politikantsko-marketinške svrhe uz međunarodno učešće.
A i centar u Nišu treba da opravda svoje postojanje.

"Uvek je slađe sve što je tuđe".


Član 12.
U uslovima kada druge snage i sredstva sistema zaštite i spasavanja nisu dovoljni za zaštitu i spasavanje ljudi,
materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od katastrofa izazvanih uticajem elementarnih nepogoda i drugih nesreća,
na zahtev Ministarstva–organizacione jedinice nadležne za vanredne situacije (u daljem tekstu: nadležna služba),
Ministarstvo odbrane obezbeđuje učešće organizacionih delova Ministarstva odbrane, komandi, jedinica i ustanova
Vojske Srbije za pružanje pomoći u zaštiti i spasavanju, u skladu sa zakonom.
Kada u zaštiti i spasavanju učestvuju jedinice Vojske Srbije, njima komanduju njihove nadležne starešine, u skladu sa
odlukama štaba za vanredne situacije koji rukovodi i koordinira zaštitom i spasavanjem.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 813« Reply #66 on: August 30, 2012, 10:34:59 am »

30.08.2012
Marić: Gorećemo dok ne bude para
Izvor: Tanjug

Beograd -- Predrag Marić pozvao državu da se uozbilji kad su u pitanju požari i istakao da od polovine naknade za štete može da kupi letelice, opremu i primi vatrogasce.


 
Foto: Tanjug, Arhiva

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije je za "Novosti" izjavio da se sedam godina ponavlja ista priča - dok gasimo i spasavamo u nemogućim uslovima Vlada nas tapše po ramenu, ali kad se raspoređuju sredstva iz budžeta ministri nas zaborave.

On kaže da se rizik ilustruje podatkom da su za gašenje katastrofalnih avgustovskih šumskih požara morali da budu angažovani vatrogasci iz svih krajeva Srbije, ali da, kako ističe, ne bi mogli da izađu na kraj sa vatrenom stihijom bez ruskih aviona.

 "Tokom gašenja šumskih požara izuzetan problem bilo je masovno otkazivanje starih vozila koja su pod punim optrećenjem trebalo da rade ceo dan na temperaturi višoj od 40 stepeni. Razlog zbog kojeg nam je 40 kamiona ostalo u kvaru na terenu je i neodržavanje protivpožarnih puteva, jer se čekalo da izbije požar pa da se oni čiste i probijaju. Pošto nemamo svoje protivpožarne letelice, morali smo da čekamo ruske, a u međuvremenu je požar dobio katastrofalne razmere i uništio 10.000 hektara šume", rekao je Marić.

Nedostaje nam 4.000 vatrogasaca
 Marić za navodi da Srbiji po evropskim standardima nedostaje 4.000 vatrogasaca do optimalnog broja, ali i da je većina od 1.100 njihovih vozila stara tridesetak godina. Od toga je trenutno oko 150 vozila van stroja. U tom smislu, prema Marićevim rečima, prioritet je prijem 500 vatrogasaca koji košta osam milona evra, nabavka 10 kamiona za 2,5 miliona evra, kupovina vatrogasnog helikoptera čija se cena na tržištu kreće oko 15 miliona evra i mobilnih bedema za zaštitu od poplava za pet lokacija u Srbiji koji vrede oko milion evra.

On ističe i da vlada neverovatna nesrazmera šteta koje izazivaju elementarne katastrofe i sredstava potrebnih za prijem novih ljudi u Sektor i ulaganja u neophodnu tehniku.

"Za sumu koja se izdvoji za naknadu štete tokom jedne godine mogla bi da se isfinansira sva preventiva i da nam još ostane dosta para", kaže Marić.

 "Stvari ne mogu još dugo da funkcionišu na ovakav način. Mi smo od prošle vlade tražili sredstva za hitan prijem 500 vatrogasaca što bi osetno poboljšalo stanje u Srbiji, a dobili smo odgovor da to košta oko osam miliona evra i da je to prevelika suma. S druge strane, šteta koju svake godine trpimo zbog manjka ljudi je najmanje desetostruko veća. Ipak, posle nedavnog sastanka vladine komisije za naknadu štete ima indicija da će stvari funkcionisati bolje", dodao je on.

 Marić smatra da će rusko-srpski humanitarni centar u Nišu sigurno zaživeti i dobiti veliki značaj. Ipak, smatra da Srbija ne sme da se odrekne sopstvenih resursa na račun centra u Nišu.

 "Naša država mora da stvara sopstvene resurse, a humanitarni centar da bude nadogradnja. Da smo imali vatrogasne helikoptere ne bi ni došlo do katastrofe u poslednjih deset dana. U uslovima kad MUP ima dva helikoptera osposobljena za gašenje, vojska jedan, a poljoprivredna avijacija tri aviona mi nismo u poziciji da efikasno delujemo na više pozicija", rekao je načelnik sektora.

 Marić podseća i da se njegov sektor osim gašenja požara bavi i spasavnjem prilikom poplava, klizišta, zemljotresa, hemijskih akcidenata, uklanjanjem neeksplodiranih ubojnih sredstava, za šta je potrebna specijalizovana oprema koje nema mnogo.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 332« Reply #67 on: August 30, 2012, 03:48:20 pm »


 A kad ludi kile zagovara upotrebu naših Dromadera u PP zaštiti onda ništa!? A da kupimo Kanadere??? Pa neka sleću na Nišavu?! Ima para ovde! Samo nisu pravilno raspoređene.
Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #68 on: August 30, 2012, 09:28:35 pm »

Gašenje požara u Srbiji,
izvod iz operacije
26.8. Ka-32  napravio 58 bacanja ukupno 300 tona vode
27.8. Sva tri vazduhoplova Ka.Be i IL uradila, 30 letova 140 bacanja vode ukupno 850 tona


* 01.jpg (27.85 KB. 640x463 - viewed 142 times.)


* 02.jpg (37.18 KB. 640x470 - viewed 134 times.)


* 03.jpg (43.3 KB. 640x475 - viewed 140 times.)


* 04.jpg (35.28 KB. 640x470 - viewed 144 times.)


* 05.jpg (33.31 KB. 640x471 - viewed 71 times.)


* 06.jpg (44.57 KB. 640x473 - viewed 60 times.)


* 07.jpg (59.37 KB. 640x470 - viewed 88 times.)


* 08.jpg (28.42 KB. 640x468 - viewed 58 times.)


* 09.jpg (26.44 KB. 638x471 - viewed 60 times.)


* 10.jpg (26.15 KB. 640x472 - viewed 75 times.)

« Last Edit: August 31, 2012, 07:46:25 am by Bozo13, Reason: Ubacivanje slika u attachement » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 456


« Reply #69 on: August 30, 2012, 09:58:56 pm »

Много што шта треба променити у Сектору за спашавање, од тога да није ни требао да буде при МУП-у, до тога да се буџет МУП троши (а већи је од војног) а објектовно се не зна где. МУП нема ни тенкове, ни велике касране, ни ВМА, ни авионе, ни проблеме са авионским гумама и друге крупна системска средства која "вуку" доста пара. Плате су сличне војним, број људства је слична и где су паре, ако нису отишле за опремање ватрогасаца. Нећу ништа ново ни много паметно рећи кад кажем да треба успоставити и праву (правилну), квалитетну, функционалну линију риковођења у ванредним ситуацијама, вез личне и секторске сујете и припремити, односно опремити људство и увежбати га.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 332« Reply #70 on: August 31, 2012, 05:16:04 am »

Marić: Situacija na Tari i dalje teška

Autor: Tanjug, Foto: Reuters - Ilustracija 30.08.2012. - 23:59 Komentara (0)

Situacija na Tari, gde je popodne na brdu Oštrelj buknuo požar, i dalje je nepromenjena, mada s padom temperature večeras u ponekim delovima slabi, izjavio je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

* Pozar.JPG (17.78 KB. 600x360 - viewed 85 times.)


   
   

- Požar na toj strani, prema Mokroj Gori još nismo zatvorili i situacija je daleko od dobrog - ukazao je Marić.

On je naveo da su pored Tare u pitanju i Kremna gde ima naselja i dodao da su sa tog područja dva lica evakuisana, dok su u prvom naletu vatre izgorele dve štale.

- Sada je u jednom segmentu situacija pod kontrolom, dok se u drugom još rade prokopi, a dežurne ekipe će raditi i noću - kazao je Marić.

Dva vatrogasca i pripadnik žandarmerije lakše su povređeni u vatrenoj stihiji koja se, usled jakog vetra, razbuktala na brdu Oštrelj.

 
- Žandarm je slomio nogu, a jedan naš kolega je imao povredu oka i zbrinuti su u roku od 20 minuta. Prošle noći su cele noći gasili vatru i išlo je prilično dobro, da bi danas oko 14.00 časova sve ono što su uradili vetar vratio na početak - rekao je Marić i objasnio da su ljudi predugo angažovani i premoreni.

 

Prema njegovim rečima, sutra će u akciju gašenja požara na Tari biti uključena oba aviona, helikopter MUP-a, ruski helokopter "Kamov" iz Niša, a u kasnim popodnevnim časovima očekuje se dolazak još jednog ruskog aviona "Iljijev" i jednog helikoptera "MI-26".

 

- U akciju gašenja, sutra će biti uključena i tri aviona poljoprivredne avijacije JAT-a koji će leteti iz Lađevaca i jedan vojni helikopter - rekao je Marić i dodao da će oko 08,00 ujutro doneti odluku o tome gde će sve ove letelice biti uključene u gašenje požara.

 
- Odluku ću doneti kada budem imao presek stanja tokom noći i kada vidim koje su kritične tačke od ovih pet-šest na kojima je popodne izbio požar - objasnio je Marić.

 

Lokalizovan požar u Čačku

- Požar u Čačku je lokalizovan, tako da su snage koje su tamo bile angažovane preusmerene kao ispomoć ka Kremnima. I Vojska nam je dala pet novih cisterni sa vodom koje su upućene na Taru i Kremna, tako da smo angažovali sve što smo imali - kazao je Marić.

Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 292


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #71 on: August 31, 2012, 08:26:47 am »

Još od sredine 90-tih počelo se sa "razmontiravanjem" jedinica i štabova "Civilne zaštite" koja je konačno kao relikt starog ne naprednog "komunjarskog" sistema posle 2000 uništena.

Neka me neko ispravi, štabovi i jedinice CZ bili su naslonjeni i u tesnoj vezi sa sistemom odbrane preko vojno-teritorijalnih organa i na kraju i SSNO kao vršnom organu u sistemu odbrane.

Čini mi se da je pogrešno, slučajno ili ne nametnut koncept da MO treba da se bavi samo sa VS a ne i sa rešavanjem pitanja tzv. "vanrednih situacija" i zaštite stanovništva izazvanih elementarnim nepogodama,masovnim nesrećama,prirodnim katastrofama i tome slično.

Takođe izgleda da mnogima nije jasno da zadatak "spasilačke službe" nije rešavanje zadataka spasavanja u širem geografskom rejonu nego u najvećem broju slučajeva u ograničenim dejstvima (manji požari,saobraćajne nesreće itd).
Kad neko izađe i poziva se na spasilačku službu onda to baš bombastično zvuči ali resursi i tehnički i ljudski u okviru iste su više nego minorni i oslanjaju se na redovne vatrogasce i nekoliko ronilačkih odreda o pripadnicima saniteta u redovnom sastavu iste službe na primer nema ni reči.

Imamo haotičnost koja je totalno ne povezana u jedan zajednički sistem koji bi trebao da rešava predhodno spomenute situacije.

Postoje: ekipe prve pomoći Crvenog Krsta Srbije,Gorska služba spasavanja,službe neodložne pomoći pri domovima zdravlja i službe hitne pomoći,helikopterske jedinice MUP-a,vatrogasci,ronilačke ekipe,poljoprivredna avijacija JAT.Pojedina tehnička sredstva poput dizalica,auto cisterni,buldožera itd. se nalaze u krugu raznih privatnih ili društvenih firmi.
I tu se ne zna ni ko kosi ni ko vodu nosi a svi odmah postavljaju pitanje a ko će kome da plati?

Da ne spominjem da od službe ABHO koja je postojala u CZ ne postoji više ni "A" kao ni služba CZ,niti je iko predvideo da je neophodna u okviru pomenutog sektora MUP-a a o organizovanom "HEMSU" o kome smo već pisali u drugim delovima foruma nema ni reči.

Ali važno je da postoji sektor u okviru MUP-a, a naše žalopojke će se kao i do sad kretati od poplave do požara preko debelog snega do izlivanja neke vozne cisterne ili tankera na reci na primer i nikom ništa..... .....


Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #72 on: August 31, 2012, 02:28:03 pm »

evo da probam .-) i jA MASTAN


* proba.jpg (76.5 KB, 900x542 - viewed 67 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 332« Reply #73 on: August 31, 2012, 02:44:05 pm »


     
Logged
airbag
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 267


« Reply #74 on: August 31, 2012, 08:31:08 pm »

Na niški aerodrom stigli su i avioni privredne avijacije, nosivosti od 1.500 do 2.000 litara vode, koji bi zajedno sa ruskim avionima trebalo da se uključe u gašenje požara čim to uslovi dozvole. Zbog gustog dima, danas su u gašenju učestvovali samo helikopteri.

Eto da Paluba.info zna razvoj događaja
čekamo sletanje još jednog Be-200 i
Mi-26T sa košarom zapremine 15kubnih metara
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.