PALUBA
May 20, 2019, 08:39:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Muzej vazduhoplovstva Beograd više ne postoji
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sadržaj magazina ODBRANA broj 167 od 1. septembra  (Read 2428 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 23 657« on: August 30, 2012, 10:47:09 am »

Sadržaj magazina ODBRANA broj 167 od 1. septembra


30.08.2012.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić na svečanosti povodom obeležavanja 60 godina časopisa „Vojnotehnički glasnik“ istakao je da „budućnost naše vojske proizilazi iz onoga koliko ćemo znati i koliko možemo da naučimo, „Vojnotehnički glasnik“ je najbolji časopis, pa i knjiga za to, iz koje možemo da naučimo, saznamo i mnogo toga unapredimo.


* odbrana_167.jpg (190.57 KB. 746x1024 - viewed 144 times.)


U intervjuu „Odbrani“ general-major Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i PVO, ističe da je aero-miting „Batajnica 2012” centralni događaj u okviru obeležavanja jubileja – 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva. – Obeležićemo ga dostojno i u skladu sa vazduhoplovnim tradicijama, zajedno sa građanima Srbije, našim dragim prijateljima, vazduhoplovcima iz zemlje i inostranstva, ljubiteljima i poštovaocima vazduhoplovstva. To je naša dvostruka obaveza, i prema mnogim generacijama vazduhoplovaca koji su ugradili sve, a neki i svoje živote, u razvoj našeg vazduhoplovstva, i prema budućim generacijama vazduhoplovaca – poručuje general Živak.

Na aerodromu Batajnica održane su završne letačke pripreme pripadnika Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije za učešće na međunarodnom aero-mitingu „Batajnica 2012“.

General-major Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije, kaže da kadeti i mladi oficiri moraju da shvate da nisu samo izvršioci, nego i kreatori odluka. Drugim rečima, od njih se ne očekuje da samo dobijaju zadatke i da ih u potpunosti i bespogovorno izvršavaju. Oni moraju da kreiraju odluke, ali i da preuzmu odgovornost za ljude kojima komanduju. Vojna akademija intelektualno, psihološki, emotivno i fizički osposobljava kadete za samostalno donošenje odluka, ali i za suočavanje s njihovim posledicama.

Pripadnici mehanizovanog bataljona Četvrte brigade iz Vranja svojom organizovanošću, upornošću, voljom i snalažljivošću prednjače u profesionalizmu prilikom obezbeđenja administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontroli Kopnene zone bezbednosti. Starešine i vojnici ni u jednom trenutku nisu zaboravili da zadatke izvršavaju na prostoru juga Srbije i da je njihova obaveza da obezbede mir na tom području i pruže pomoć svim građanima.

Ostalo je zapisano da je nekada SFRJ bila jedna od jedanaest zemalja koje su gradile podmornice. Prva podmornička grupa zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca formirana je 8. aprila 1928, kada su dignute vojnopomorske zastave na prve dve podmornice koje su tog dana uplovile u Boku iz Engleske, gde su sagrađene. Zvale su se „Hrabri“ i „Nebojša“, i predstavljale su najmoderniju i najelitniju snagu Kraljevske mornarice. Tokom narednih 77 godina, veliki broj podmorničara vezalo je svoju ličnu i profesionalnu sudbinu za ove metalne lepotice morskih dubina.

Na Kopaoniku je održan Treći vojni sportski kamp. Naša snežna kraljica nudi odlične uslove i pogodnu klimu i za letnje pripreme sportista, a svi gosti se slažu da su treninzi kvalitetniji kada ima više takmičara koji koriste i priliku za razmenu iskustava.

U davnijoj istoriji borbene zadatke na rekama izvršavale su prvenstveno rečne ratne flotile. Najpoznatija među njima bila je Šajkaška flotila (tadašnja Mađarska) u čijem su sastavu neko vreme bile i flotile srpskih despota. Uspomene na nastanak i razvoj Rečne flotile na našim prostorima čuvaju se već 30 godina u bogato opremljenoj spomen-sobi u novosadskoj kasarni „Aleksandar Berić”.

U novom feljtonu čitajte o stvaranju srpske avijatike. Kada je patrola srpske vojske od jednog austrijskog špijuna, početkom 1908. godine, na parobrodskoj stanici kod Obrenovca, zaplenila korpu sa 17 golubova pismonoša, niko nije ni slutio da će taj događaj dovesti do formiranja prve golubije stanice u Nišu, a zatim i stvaranja prve vazduhoplovne jedinice u srpskoj vojsci.

U ovom broju SPECIJALNI PRILOG – Aero-miting „Batajnica 2012“ i POSTER sa planom aerodroma Batajnica i fotografijama aviona ViPVO.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNJIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.


Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 24 queries.