PALUBA
January 18, 2020, 12:47:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 78 79 80 81 82 [83]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 174795 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 878


« Reply #1230 on: December 10, 2019, 06:27:42 pm »

на једној од ових слика виде се и два мига 21. шта је са њима?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 861« Reply #1231 on: December 13, 2019, 06:28:41 pm »

Dmitrij Jevgenjevič Šugajev: Otvoreni smo za razgovore o S-300 i S-400
Pečat   13. decembar 2019.

S direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim razgovarali smo o sadašnjim, ali i budućim mogućnostima za saradnju Rusije i Srbije na vojnotehničkom planu.

*Kako biste okarakterisali nivo rusko-srpskih odnosa u oblasti vojnotehničke saradnje i kada je počela da se razvija?

Rusko-srpski odnosi su duboko prijateljski i partnerski. Vojnotehnička saradnja s Republikom Srbijom traje već duži niz godina i nalazi se na visokom nivou. Republika Srbija je opremljena značajnom količinom ranije isporučene vojne opreme ruske (sovjetske) proizvodnje: razni protivraketni sistemi, letelice i helikopteri. Glavni podsticaj za razvoj bilateralne saradnje u trenutnoj etapi bili su naši odnosi poverenja i, kao rezultat istih, potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera Mi-35M i Mi-17V-5, kao i isporuka aviona MiG-29 Srbiji. Ujedno, helikopteri M-35M su već isporučeni.

* Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov nedavno je rekao: „Činjenica da narudžbina Vojske Srbije od 30 hiljada pripadnika iznosi više od 600 miliona dolara – govori mnogo. Imajući u vidu brojnost vojske, slična narudžbina ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu.“ Šta obuhvata navedena narudžbina?

- Trenutno je Republika Srbija glavni uvoznik ruskog oružja u regionu Evrope. Narudžbina uključuje isporuku proizvodnje naoružanja i vojne opreme. To je, kao što sam gore napomenuo, realizacija ugovora o nabavci savremene helikopterske opreme i ugovora o nabavci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Pored toga, značajan udeo u srpskoj narudžbini zauzimaju usluge nakon prodaje, servisiranje ranije isporučene opreme i njene modernizacije. Uprkos otvorenom pritisku na naše srpske partnere, čak do pozivanja na potpuno odustajanje od vojnotehničke saradnje s Rusijom, ona se i dalje dinamično razvija. Kao potvrda navedenom služe i komisije za vojnotehničku saradnju koje su regularno održavane. U junu 2019. održan je redovan sastanak u Kazanju, sledeće godine red je da Srbija održi sastanak ovog glavnog međuvladinog radnog tela u oblasti vojnotehničke saradnje na svojoj teritoriji.

* Pre dve godine, kako su preneli srpski mediji, izjavili ste da Rusija „razmatra moguće isporuke“ protivavionskih raketnih sistema S-300 Srbiji i da su „srpski partneri trenutno zainteresovani za snabdevanje divizionom S-300. O ovome razgovaramo“. Istovremeno, u julu prošle godine, mediji su objavili da je Rusija dobila zvanični zahtev od Srbije za kupovinu sistema S-300, a Federalna služba za vojnotehničku saradnju Rusije navela je da je „ovo pitanje van dnevnog reda rusko-srpskih odnosa kada je u pitanju saradnja u oblasti odbrambene tehnologije“. Kakva je trenutna situacija po tom pitanju?

- Kao što znate, Rusija i Srbija zaključile su ugovor o isporuci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Navedeno će biti u potpunosti izvršeno u skladu s dogovorima dve strane. Što se tiče ostalih sistema protivvazdušne odbrane, pre započinjanja suštinskih pregovora, prema postojećoj proceduri, trebalo bi da dobijemo zvaničan upit partnera – tzv. „zahtev“. Dakle, zvanični „zahtev“ za nabavku sistema protivvazdušne odbrane S-300 nije stigao iz Srbije. Mada, ne isključujem mogućnost da kod partnera postoji interesovanje za ovaj sistem, jer je u više navrata dokazao svoju efikasnost u arsenalu ruske vojske i nacionalnih armija drugih zemalja.

* Ako srpska strana zvanično izrazi interesovanje za nabavku S-400, da li će dobiti pozitivan odgovor Moskve?


- S obzirom na visok nivo bilateralnih odnosa između naših država, nismo zatvoreni za dijalog. A ako dobijemo odgovarajući zvanični zahtev, ne vidimo prepreke i spremni smo da razmotrimo navedeno pitanje na propisani način. Treba imati na umu da nije primljen pomenuti zvanični zahtev srpske strane, a potražnja stranih kupaca za sistemom protivraketne odbrane S-400 je veoma velika. To jest, čak i ako postoje dogovori, navedeno pitanje nema blisku perspektivu. Sačekaćemo i videćemo.

* Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer pretio je Srbiji sankcijama zbog vojnotehničke saradnje s Rusijom. Kako komentarišete njegovu pretnju? I da li mislite da bi Beograd u svetlu ove pretnje mogao da odbije dalje produbljivanje vojnotehničke saradnje između naših zemalja?

- Kao što je već napomenuto, naše zemlje su povezane odnosima strateškog partnerstva, bliskog prijateljstva i međusobnog razumevanja bratskih naroda. Vrhovno rukovodstvo Srbije više puta je izrazilo nameru da razvija vojnotehničku saradnju s Rusijom. Nemamo razloga da sumnjamo u to. Mislim da će Srbija nastaviti da uspešno brani svoj suverenitet u obezbeđivanju nacionalne bezbednosti, kao i mnoge druge države koje se racionalno približavaju pitanjima jačanja svoje odbrane.

* Kakve su perspektive za vojnotehničku saradnju naših zemalja i od čega će najviše zavisiti – od novca ili od političke volje?

- Saradnja Rusije i Srbije prvenstveno se zasniva na dugogodišnjim prijateljskim vezama. Pored toga, zasnovana je na principu obostrane koristi, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu. U perspektivne projekte saradnje uvrstiću i nabavku savremenog oružja, o čemu sam govorio ranije. Naknadno će do izražaja doći organizacija njihovog visokokvalitetnog i blagovremenog servisiranja nakon prodaje i modernizacija prethodno isporučenog naoružanja i vojne opreme. Siguran sam da partnerstvo između naših zemalja ima široke i dugoročne perspektive.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 044« Reply #1232 on: December 14, 2019, 03:13:14 pm »Modernizacija borbenog aviona "Orao"


Vojska Srbije radi na modernizaciji svog naoružanja, a jedan od projekata je i modernizacija borbenog aviona "Orao".

Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da "Orao" može da leti do 2042. godine.

To navode Miodrag Marković, iz firme "Teleoptik žiroskopi", i pukovnici i piloti Vojske Srbije Dejan Vasiljević i Zoran Prodanović, koji predvode civilno-vojni tim za modernizaciju aviona "Orao".

Glavni delovi modernizacije su napadno-navigacijski sistem, optičko-elektronski uređaji i pametno naoružanje.

"Pod tim podrazumevamo da ćemo moći da ostvarimo isti efekat na cilj sa dvostruko manje, pa i više od dvostruko manjeg broja aviona. Ako su nam za uništenje nekog cilja sada potrebna tri aviona, to ćemo moći sa samo jednim vazduhoplovom2, objašnjava pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Modernizovano naoružanje činiće takozvani pametni projektili, čija je preciznost u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

"Osnovni nosilac je vođena raketa VRVZ-200, koja će omogućiti avionu 'Orao' dejstva sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara, i to u uslovima noći i složenim i povoljnim meteorološkim uslovima. Time se dobija veća mogućnost preživljavanja aviona 'orao'", istakao je pukovnik Zoran Prodanović, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Avion "Orao" ima retku sposobnost letenja na malim visinama, manjim od 50 metara, što ga čini neuhvatljivim za dejstvo i sa zemlje i sa neba. Na njega će biti postavljeno ukupno 11 novih sistema, sa ciljem da se pojednostavi rad pilota. Sve je to dosta složeno i zahteva mnogo truda srpskih vazduhoplovnih stručnjaka.

"Osnova sistema je takozvana staklena kabina, koja podrazumeva moderne senzore i učestvuje sa inercijalnim navigacionim sistemom, pre svega, u određivanju položaja aviona", navodi Miodrag Marković iz firme "Teleoptik žiroskopi".

Kao što se često govori, nekada je sve bilo kvalitetno. U to, "nekadašnje" vreme napravljen je i "Orao". Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da "Orao" može da leti čak do 2042. godine.

Vojska Srbije će tako imati žilav, pouzdan i savremen avion, i neće potrošiti mnogo novca, a srpska odbrambena industrija biće tehnološki unapređena.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 044« Reply #1233 on: December 31, 2019, 04:59:51 pm »Srbija za mesec dana dobija sisteme "Pancir S"


Srbija će dobiti sisteme "Pancir S" u januaru ili februaru 2020. godine, javljaju ruski mediji pozivajući se na vojni izvor.

"Prema uslovima ugovora, rok završetka isporuka sistema je februar", precizirao je izvor.

Ranije je saopšteno da bi Srbija mogla da dobije nekoliko "Pancira" u decembru, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. oktobra saopštio da se isporuka očekuje u najskorije vreme, prenosi Sputnjik.

Protivvazdušni sistem "Pancir", kopnenog i morskog baziranja, predviđen je za zaštitu civilnih i vojnih objekata od svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušnog napada u bilo kojoj klimatskoj i radioelektronskoj situaciji, danju i noću, na bliskoj udaljenosti.

izvor
Logged
fazan
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 834


« Reply #1234 on: December 31, 2019, 08:05:30 pm »Srbija za mesec dana dobija sisteme "Pancir S"


Srbija će dobiti sisteme "Pancir S" u januaru ili februaru 2020. godine, javljaju ruski mediji pozivajući se na vojni izvor.

"Prema uslovima ugovora, rok završetka isporuka sistema je februar", precizirao je izvor.

Ranije je saopšteno da bi Srbija mogla da dobije nekoliko "Pancira" u decembru, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. oktobra saopštio da se isporuka očekuje u najskorije vreme, prenosi Sputnjik.

Protivvazdušni sistem "Pancir", kopnenog i morskog baziranja, predviđen je za zaštitu civilnih i vojnih objekata od svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušnog napada u bilo kojoj klimatskoj i radioelektronskoj situaciji, danju i noću, na bliskoj udaljenosti.

izvor


Да ли се зна о којим количинама је реч? Говорило се о батерији, али то је поприлично растегљив појам.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 044« Reply #1235 on: January 04, 2020, 09:52:26 am »Stižu panciri i kineske bespilotne letelice u Srbiju!


Vojska Srbije biće opremljena tokom godine ruskim PVO sistemom Pancir i kineskim naoružanim bespilotnim letelicama CH-92A, a počeće i modernizacija tenkova M-84 i borbenih vozila pešadije M-80A.

Po navodima lista, tokom ove godine biće kompletirana i eskadrila lovačkih aviona MiG-29 isporukom još četiri letelice koje je donirala Belorusija, a u upotrebu će biti uvedena i nova modularna automatska puška M-17, piše Politika.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavio je da će ove godine biti realizovana i ruska donacija u vidu 30 tenkova T-72 i preostalih 20 oklopnih vozila BRDM-2MS.

Miloradović je za list naveo i da će iz Kine stići nove donacije za potrebe vojske ali nije želeo da precizira o kakvoj se opremi radi.

On je dodao da se stručnjaci VTI "već duže vreme" nalaze u Kini gde sa kolegama iz te zemlje rade na integraciji sistema i opreme sa bespilotne letelice CH-92A na domaću bespilotnu letelicu Pegaz.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 044« Reply #1236 on: January 04, 2020, 04:43:03 pm »Na aerodromu Morava se gradi hangar za četiri borbena helikoptera tipa Mi-35M


Vojnograđevinska ustanova Beograd raspisala je javnu nabavku za izgradnju hangara za četiri borbena helikoptera tipa Mi-35M, na aerodromu Morava.

Površina hangara trebalo bi da iznosi 2.893,25 m2.

Kako se navodi u projektnom zadatku, gradiće se hangar za smeštaj helikoptera Mi-35M sa pratećom komunalnom infrastrukturom, saobraćajnim površinama i hortikulturnim uređenjem. Rok za radove ne može biti duži od 285 dana, a naručilac spreman da prihvati garantni rok od najmanje pet godina, prenosi eKapija.

Rok za podnošenje ponuda je 3. februar 2020. godine.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 861« Reply #1237 on: January 07, 2020, 02:19:57 pm »

Министар Вулин: Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије
05.01.2020.

Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије, рекао је министар одбране Александар Вулин након обиласка Војномедицинске академије, где је представљено шест нових санитетских возила Управе за војно здравство.

- Свако улагање у Војску Србије је улагање у бољи живот и квалитет живота сваког од нас, без обзира да ли смо припадници војске или нисмо. Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије. Највећи број пацијената којима војно здравство помогне управо су цивили, не војници, али Војска Србије не дели људе на цивиле и на војнике већ сви грађани Србије заслужују нашу пажњу, подршку и нашу помоћ – поручио је министар Вулин. Улагања у војно здравство наставиће се и у 2020. години, најављује министар Вулин и додаје да ће се то видети у свим војноздравственим установама.

- Купили смо нова санитетска возила. Купили смо значајну количину нове, најсавременије медицинске опреме, али већ у наредним данима показаћемо колико смо уложили и у Војномедицинску академију и колико улажемо у све војне болнице у читавом нашем систему – рекао је министар Вулин. Нова санитетска возила распоређена су Центру војномедицинских установа Београд, Четвртој бригади Копнене војске у Врању, српској болници нивоа 2 у мировној мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, Војној болници Ниш, Војној болници Нови Сад и Специјалној бригади Војске Србије.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић подсећа да је интензивно улагање у војно здравство отпочело половином 2017. године и да су до сада видљива бројна побољшања по питању инфраструктурних радова, отварања нових амбулатни у војним болницама, опремању савременим средствима, али и запошљавању неопходних кадрова.

- Оно што је важно, поред инфраструктуре, набављена је и опрема. Доказ да се на томе нисмо зауставили су нови санитети. Настављамо и у наредној години, уз подршку министра Вулина, којем се овом приликом захваљујем и за пријем око 400 нових лица у војно здравство. Наредна година није само година улагања у војно-здравствене установе које су у Министарству одбране, него и у јединице војске, уз интензивно опремање оним што је потребно једној амбуланти да би нормално радила. Тамо имамо младе лекаре који су нам ослонац за будућност и да би они могли добро да раде, морамо да их добро опремимо – најавио је генерал Јовичић. Управник Војномедицинског центра Хитне помоћи Београд потпуковник др Бојан Јовановић поручује да набавка нових санитетских возила значи да ће и цивилни и војни осигураници моћи да добију боље услуге здравствене заштите.

- Велико ми је задовољство да смо коначно добили једно овакво савремено моторно возило, које ће са свом пратећом медицинском опремом најновије генерације у многоме олакшати рад мојим колегама у самом санитетском превозу повређених и оболелих од места повређивања, односно њихових домова, до медицинских установа где збрињавамо пацијенте. Очекујем и надам се да ћемо у наредном периоду зановити наш возни парк и добити још неколико оваквих возила, како бисмо били још ефективнији и конфорнији у раду – рекао је потпуковник Јовановић. Командир Вода за здравствену заштиту Четврте бригаде Копнене војске капетан Ивица Арсић не крије задовољство јер је ново санитетско возило додељено за потребе бригаде у којој ради.

- Јако смо задовољни што смо у наш састав добили овакво санитетско моторно возило. За Четврту бригаду Копнене војске пуно ће значити у смислу превоза војних осигураника, односно пацијената којима је потребна здравствена заштита од стране специјалистичких служби Војномедицинске академије и Војне болнице Ниш. Веома смо задовољни јер је возило комплетно опремљено неопходном санитетском опремом, попут спиналне даске, ЕКГ апарата, дефибрилатора, аспиратора и осталим стварима потребним за пружање хитне помоћи пацијентима – истиче капетан Арсић.

Обиласку нових санитетских возила присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 78 79 80 81 82 [83]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.