PALUBA
March 24, 2018, 03:29:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 72 73 74 75 76 [77]   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 177052 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 268« Reply #1140 on: November 09, 2017, 06:33:33 pm »

Clanak B92 o dinamickom prikazu Modela 1500+

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=11&dd=09&nav_category=12&nav_id=1323546
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 485« Reply #1141 on: November 14, 2017, 06:42:53 pm »

Вулин: Влада наставља да помаже одбрамбену индустрију
уторак, 14.11.2017.

Влада ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, и неће изаћи из власништва у тој индустријској грани, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

„Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и њену важност и никако неће напустити власништво у одбрамбеној индустрији Србије”, истакао је Вулин у Баричу, приликом посете привредном друштву „Прва искра - наменска призводња”.

Он је додао да ће закон који ће бити донет омогућити да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе тржиште и технологију, „али контролу над одбрамбеном индустријом Србије задржаће Влада Републике Србије из простог разлога што је ово стратешка грана и нешто што је бескрајно важно и за новац али и важно Војсци Србије”.

Вулин је истакао да је „Прва искра” у Баричу један од примера зашто је одбрамбена индустрија Србије толико важна Влади Републике Србије, зашто је толико важна читавом нашем друштву и, наравно, Војсци Србије.

„Улагањем у нове производне капацитете од милион и петсто хиљада евра, 'Прва искра' Барич је обезбедила да ће јој годишњи промет порасти за читавих два милиона евра годишње, и да ће моћи да запосли и нове раднике. Ове године одбрамбена индустрија Србије и СДПР су већ до сада уговорили 405 милиона америчких долара вредности новог извоза, а старих и већ договорених послова имају у вредности од читавих 687 милиона долара”, нагласио је министар Вулин.

Он је указао да је одбрамбена индустрија важан део наше привреде, баш као што је и важан део Војске Србије.

„Захваљујући оваквој политици и захваљујући политици коју је водио председник (Александар) Вучић још као председник Владе и када је први препознао значај и важност одбрамбене индустрије Србије, обезбедио државни новац да се уложи у одбрамбену индустрију Србије, можемо да кажемо да имамо грану привреде која постаје све значајнија и све важнија и која доноси све већа средства”, рекао је Вулин.

Он је додао да одбрамбена индустрија не доноси само средства, већ и нове технологије, а самим тим и запошљава оне који су најобразованији и најмлађи, оне који су нам свакако и најпотребнији.

Војска Србије, према његовим речима, као један од својих приоритета има развој одбрамбене индустрије Србије, јер захваљујући њеном постојању и њеном раду ми можемо да имамо одбрамбене системе, можемо да имамо оружје, можемо да имамо експлозиве и све оно што нам је потребно по приоритету и по најнижим могућим ценама и на тај начин смо у стању да опремамо нашу војску са далеко мање новца него што то може да уради било ко.

Министар Вулин након састанка са руководством ипредставницима синдиката „Прве искре - наменска призводња”, обишао обновљене и реконструисане производне погоне тог привредног друштва.

Након обиласка, директор „Прве искре” Станоје Биочанин истакао је да се после дужег времена та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.

„Компанија је захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила тиме, сав тај профит уложила у обнову капацитета и фабрика је сада потпуно зановила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу”, нагласио је директор Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.

Током посете фабрици у Баричу, министар Вулин обишао је погоне Сушницу бризантних експлозива, погон за Сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива, наводи се у саопштењу. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 218« Reply #1142 on: November 21, 2017, 05:08:30 pm »

Нора Б-52 је данас тестирана доље у Емиратима.  Како РТС јавља, оруђе је показало изузетне карактеристике. Сви задовољни, и наши и "емираћани"...
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 906


« Reply #1143 on: November 21, 2017, 06:12:35 pm »

Нора Б-52 је данас тестирана доље у Емиратима.  Како РТС јавља, оруђе је показало изузетне карактеристике. Сви задовољни, и наши и "емираћани"...

Никакве велике мане тај систем и не може имати. Ипак, убеђен сам да се Емираћанима највише допала цена. вероватно најмање дупло јефтинија од сличног западног оруђа.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 15 875


« Reply #1144 on: November 21, 2017, 09:05:37 pm »

Ипак, мислим да су они добро упоредили могућности оруђа и цену, односно није им само цена битна. Ипак, никаква одлука није донете. Ово је само приказ. Ако се покаже интересовање водиће се посебни преговори, као и увек у таквим пословима.
Logged
vodnik policije
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 407


« Reply #1145 on: November 24, 2017, 08:46:59 pm »

http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=363243&title=Sindikat+tra%c5%bei+intervenciju+Vlade
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 268« Reply #1146 on: February 14, 2018, 09:41:24 pm »

Promotivni materijal SDPR-a

Logged
torpedo011
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 426« Reply #1147 on: February 22, 2018, 11:29:30 am »

За војску мете, за стрелце противградне ракете


Прибој – Обележивши у 2017. пуних 55 година постојања, прибојски „Полиестер” добио је годишњу награду Привредне коморе Србије, признање за тај јубилеј и дугогодишње успешно пословање. Тим поводом недавно је у Регионалној привредној комори Ужице Осман Ћеловић, директор „Полиестер групе”, говорио о значајној прошлости и актуелном тренутку ове фабрике.

Од свог оснивања фирма се истицала у производњи пластичних маса, особито делова за аутомобилску индустрију. Први су почели да раде са армираним полиестером, у то време иновативним материјалом, и брзо се развијали. Пред рат, на подручју бивше Југославије, „Полиестер” је на нивоу целе те државе био лидер у производњи полиестера и делова од полиестер маса. Некада је имао и 2.000 радника, много радио за различите делатности, па и за војску.

– Били смо некад највећи произвођач посуда (чинија, тањира, тацни...) за војску, преко милион комплета смо јој испоручили. Затим кофера, амбалажа за војне потребе и другог. Почео је био „Полиестер” да прави и шлемове, али је наишло тешко време – подсећа Ћеловић.

Ипак, ни у тешким годинама ратних збивања у окружењу, ни у доба санкција „Полиестер” никад није прекидао рад, нити био у губитку. Било је изазова, али се одолевало. При томе, фирма је увек уредно приступала приватизацији како су то државни закони налагали.

– „Полиестер” је почео с приватизацијом још 1990, у време закона Анте Марковића, па наставио с нашим српским законом 1992. Ипак, главна приватизација била је 2001., кад смо поделили 60 одсто акција радницима, а 40 одсто држави (Фонду ПИО и Фонду за приватизацију). Године 2007. словеначки конзорцијум (две фирме и једно физичко лице) најпре купује 40 одсто акција од државе, а затим и акције малих акционара, па постаје 100 одсто власник „Полиестера”. Од тада је „Полиестер” малтене удвостручио производњу, удвостручио добит, осавременио производни процес, увео све потребне стандарде, тако да и данас успешно послује.

 За прибојску фирму 2012. је била година статусне промене. До тада је, објашњава Ћеловић, у „Полиестеру” прављено десетак хиљада различитих производа и програма, врло тешко је било све то пратити.

– Дошли смо до решења да групишемо сродне производе и програме, па смо тада оформили три друштва у оквиру „Полиестера”. Једно, „Полиестер компоненте”, бави се деловима за ауто-индустрију и целу производњу извози у земље западне Европе. Друго, „Полиестер цеви”, производи цеви за наводњавање и канализационе, и то по америчко-норвешкој технологији. Треће, „Полиестер група”, бави се производњом противградних ракета и спада међу највеће произвођаче у држави, а доста ради и за Војску Србије: полиестерске мете, прилично позиција за осе, зоље... Посвећени смо и освајању нових позиција за војску, будући да је наменска производња сада у експанзији. Имамо изузетну сарадњу са Војнотехничким институтом и другим институцијама Војске Србије. „Полиестер” данас збирно има 350 радника, са око 10 милиона евра промета, а све обавезе уредно измирује – напомиње директор „Полиестер групе” и додаје:

– Тренутно уводимо и стандард ИСО-27000 за поверљивост информација, и то искључиво ради сарадње са Министарством одбране, јер смо прошле године добили решење да се можемо бавити и прометом односно производњом средстава наоружања и опреме, чиме нам је остварен циљ коме тежимо већ 15–20 година. То ће нам омогућити да у наредном периоду повећамо обим производње и стандард запослених, као и да упослимо нове раднике.

извор

Прибојски „Полиестер” и после 55 година од оснивања стабилно послује, производи за извоз и за Војску Србије
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 26 485« Reply #1148 on: March 08, 2018, 09:03:33 pm »

Емирати тестирају „милоша”
Аутор: Милан Галовићсреда, 07.03.2018.

Беспосадно возило „милош”, које је развио Војнотехнички институт, привукло је велику пажњу на недавно одржаном сајму Јумекс 2018 (UMEX 2018 – Unmanned Systems Exhibition & Conference) у Абу Дабију. Реч је специјализованој манифестацији за представљање беспосадних возила и беспилотних летелица, чији је значај све већи у савременим оружаним сукобима и на међународном тржишту наоружања и војне опреме.

Штавише, на захтев домаћина из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), како је саопштило Министарство одбране, „милош” је остављен у овој земљи због тестирања и евентуалног увођења у употребу у њихове оружане снаге. Ово беспосадно возило, које подсећа на робота, наоружано је митраљезом калибра 7,62 милиметра и бацачем граната калибра 40 милиметара. Намењено је за извиђање бојишта и уништавање и онеспособљавање појединачних и групних циљева на даљинама до 800 метара. Потпуна контрола кретањем возила и оружним системима врши се даљински, бежично, са безбедног места, које може бити на удаљености и до 1.000 метара од „милоша”. „Милошем” се управља помоћу командне станице, која изгледа попут мањег пулта са два џојстика (за управљање кретањем возила и употребу његовог оружја), а коју оператер може носити. Аутономија кретања овог наоружаног возила је до четири сата.

Возило је опремљено широкоугаоном дневном камером за осматрање, ускоугаоном дневном камером за нишањење, термовизијском камером за ноћно нишањење и ласерским мерачем даљине. Делегацију Министарства одбране на овом сајму предводио је др Ненад Милорадовић, вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе. Он је истакао да је наступ наше војне индустрије изазвао велику пажњу домаћина, на челу са шеиком Мухамедом бин Заједом, престолонаследником УАЕ.

– Српска одбрамбена индустрија и оружане снаге УАЕ имају дугу традицију пословања и сарадње, а развили смо и добру сарадњу са произвођачима из УАЕ. Ово је први пут да излажемо на сајму Јумекс, заиста интересантној манифестацији која пружа одличан увид у заиста изврсну технологију – рекао је Милорадовић. На сајму у Абу Дабију одбрамбена индустрија Србије представила је и ултралаки беспилотни хеликоптер „стршљен”, који је намењен извиђању, али и дејству навођеним ракетама и митраљезом по циљевима на земљи.

Његова аутономија лета је три и по сата, максимална брзина 180 километара на сат, максимална висина лета 4.000 метара, а брзина пењања осам метара у секунди. Дугачак је 6,75 метара, максимална тежина износи 750 килограма, с тим да може да понесе 350 килограма корисног терета, у који спадају гориво и опрема. Посетиоцима манифестације у Абу Дабију представљена је и беспилотна летелица „врабац”, каквих је, као и дронова, све више у савременим армијама. Лансира се из руке, с тим да се у ту сврху може користити и катапулт. Њен распон крила је 2,8 метара, тежина осам килограма, а опремљена је дневном и ноћном камером. Долет „врапца” је десет километара, аутономија лета дужа је од сата, максимална брзина је 120 километара на сат, а оперативна висина лета од 300 до 500 метара.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 72 73 74 75 76 [77]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.