PALUBA
March 21, 2019, 02:41:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com or miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Down
  Print  
Author Topic: Oružane snage RH na vojnim vježbama u inozemstvu  (Read 8468 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #75 on: October 27, 2018, 04:57:12 pm »

Broj 562 | 05.10.2018

Pripadnici OSRH na međunarodnoj vojnoj vježbi AMPLE STRIKE 18 u Češkoj

Ample Strike NATO-ova je vježba bliske zračne potpore, što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti, a cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada…* 562-vjezbauceskoj-1.jpg (502.97 KB. 750x563 - viewed 51 times.)

U Češkoj je od 3. do 15. rujna proveden Ample Strike 18. Riječ je o NATO-ovoj vojnoj vježbi provedenoj četvrtu godinu zaredom, a na svakoj su sudjelovali i pripadnici OSRH. Ample Strike je vježba bliske zračne potpore (Close Air Support Exercise – CASEX), što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti. Cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN (Counter Insurgency) scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada (High threat). Sudjelovalo je ukupno 19 članica NATO-a. Od aviona sudjelovali su češki, litavski, nizozemski i slovački L-39; češki L-159 Alca; češki i mađarski JAS-39 Gripen; njemački Tornado GR-4; njemački i nizozemski Lear Jet; njemački Eurofighter Typhoon; britanski Hawk; poljski Su-22M4; slovenski PC-9M; američki B-52, KC-135R i F-16. Na vježbi su sudjelovali i helikopteri: češki Mi-24 i Mi-171š te slovački Mi-17 i UH-60M. Jedan od triju dostupnih scenarija JTAC-i su prolazili na britanskom simulatoru Close Air Solutions. Nizozemski OS sudjelovao je i s besposadnom letjelicom RQ-11 Raven.

JTAC-i su tijekom navođenja koristili i puške CZ 805 i BREN2 češkog OS-a.

Za razliku od slične vježbe Adriatic Strike provedene u Sloveniji, u Češkoj je kompletan scenarij proveden na vojnim poligonima i u vojarnama: u Zračnoj luci “Náměšť”, vojarni “Vicenice” te poligonima “Boletice”, “Libava” i “Bechyně”. Live kontrole (s korištenjem stvarnog streljiva) provedene su na poligonima “Boletice” i “Libava”, dok su na ostalim lokacijama provedene samo dry kontrole (manevar bez korištenja stvarnog streljiva).

Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su s četirima certificiranim JTAC-ima (tri u timu i jedan u ulozi instruktora) te s jednim certificiranim JFO-om (Joint Fires Observer).

Vježba je uspješno provedena, a međunarodni instruktori više su puta pohvalili pripadnike OSRH.


* 562-vjezbauceskoj-2.jpg (484.19 KB. 750x563 - viewed 54 times.)


* 562-vjezbauceskoj-3.jpg (569.42 KB. 750x563 - viewed 61 times.)

Marijan TURKALJ; Foto: JTAC OSRH, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #76 on: October 29, 2018, 08:48:14 pm »

25.10.2018.

Hrvatski vojnici na NATO vježbi TRIDENT JUNCTURE 18 u Norveškoj


* nato_tridence_2018_v.jpg (141.45 KB. 1200x800 - viewed 37 times.)

U Kraljevini Norveškoj u četvrtak, 25. listopada 2018. počeo je terenski dio vojne vježbe (Live Exercise - LIVEX) Trident Juncture 18, koji će trajati do 7. studenog 2018., u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO vođena vježba visoke vidljivosti, čiji je domaćin Kraljevina Norveška, a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

U vježbi sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO članica i 2 partnerske zemlje, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10.000 motornih vozila.

Zapovjednik vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP).

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenoga 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module - DCM) Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskom razdoblju od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG).

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrba pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi natrag u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).


U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te "Sjeverne snage" i "Južne snage" fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

"Sjeverne snage" predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. "Južne snage" predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Tijekom provođenja vježbe u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu će se održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i OSRH.

Predstavnici medija zainteresirani za praćenje Dana uvaženih gostiju upute za registraciju mogu pronaći na poveznici.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #77 on: November 02, 2018, 06:40:37 pm »

30.10.2018.

General Šundov na Danu uvaženih gostiju u Norveškoj


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_08.jpg (473.2 KB. 1200x800 - viewed 44 times.)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima prisustvovao je Danu uvaženih gostiju NATO vođene vježbe Trident Juncture 18, koji je održan u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj.

Oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika prisustvovalo je prikazu demonstracije amfibijskog desanta uz potporu zrakoplovstva i djelovanja kopnenih snaga.

General Šundov tom je prilikom pohvalio sve pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u vježbi Trident Juncture, te je istaknuo kako je ova vježba potvrda da su saveznici jedinstveni i uvježbani u odvraćanju protivnika i obrani teritorija država članica NATO-a u skladu sa člankom 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. "Današnjom demonstracijom prikazane su sposobnosti provođenja operacija u svim domenama ratovanja", zaključio je general Šundov.

Tijekom sudjelovanja na Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture, general Šundov susreo se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zapovjednikom Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) generalom Curtisom Scaparrottijem.

Također, pri obilasku taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme 15 država sudionica vježbe general Šundov susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske, sudionicima vježbe Trident Juncture 18.

U vojnoj vježbi Trident Juncture 18 sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila, a LIVEX dio vježbe traje do 7. studenog 2018.

Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH. Združena logistička potporna skupina (Joint Logistics Support Group - JLSG) pod zapovjedništvom je brigadnog generala HKoV-a Darka Pintarića, koji je trenutno pri Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (Allied Joint Force Command Naples - JFC Naples). U Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

Časnički namjesnik Zdenko Karasek u vježbi ima ulogu nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a trenutno je također pri JFC Naples.

U vježbi sudjeluje i bojnik Ivan Šoštarec koji je uključen u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North - LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojih je i uključen u vježbu.

Na vojnoj vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13.studenog 2018. u gradu Rorosu u Kraljevini Norveškoj sudjeluje i 24 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM), Bojne veze HKoV-a i zapovjednik satnije RKM, bojnik Mario Lukežić, sa šest motornih vozila i pet priključnih vozila, čija je zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local operations control) od LANDCOM-a (Land Command) tijekom LIVEX dijela vježbe uz korištenje razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_03.jpg (400.28 KB. 1200x800 - viewed 44 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_04.jpg (484.72 KB. 1200x800 - viewed 32 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_05.jpg (436.05 KB. 1200x800 - viewed 33 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_06.jpg (381.3 KB. 1200x800 - viewed 41 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_07.jpg (529.15 KB. 1200x800 - viewed 34 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_09.jpg (448.68 KB. 1200x800 - viewed 31 times.)


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_10.jpg (118.63 KB. 800x1200 - viewed 36 times.)

Foto: OSRH, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #78 on: November 06, 2018, 01:16:17 pm »

2.11.2018.

Hrvatski general na čelu logistike NATO vježbe Trident Juncture 18


* trident_juncture_18_jlsg_021118_02.jpg (264.32 KB. 800x1200 - viewed 39 times.)

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG) u sklopu NATO vježbe Trident Juncture 18 čiji se terenski dio vježbe provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, visoki je časnik Hrvatske vojske, brigadni general HKoV-a Darko Pintarić.

Riječ je o logističkoj skupini koja je zadužena za organizaciju i osiguranje pokreta trupa, vozila i zaliha svih sudionika vježbe Trident Juncture 18, od njihovog ulaska u Norvešku do odredišta, zatim opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe kao i povratak postrojbi po završetku vježbe natrag u matične baze.

Uz brigadnog generala Darka Pintarića, koji je trenutno raspoređen na dužnost u Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (JFC Naples - Allied Joint Force Command Naples), u radu Zapovjedništva ove logističke skupine na vježbi Trident Juncture 18 u norveškom gradu Sessvollmoenu, od rujna do prosinca sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

"Kao Zapovjednik JLSG-a izrazito sam ponosan na vrlo važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe kao i na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojbi JLSG-a koji stručno i odgovorno obavljaju svoje poslove", poručuje general Pintarić.


* trident_juncture_18_jlsg_021118_10.jpg (368.99 KB. 1200x800 - viewed 35 times.)

General Pintarić ističe i kako Logistička skupina ove vježbe, koju čini oko 1000 pripadnika odražava pravi kolektivni duh NATO-a. "Već sada se može reći da je Logistička skupina uspješno provela svoju prvu zadaću, koja je podrazumijevala prihvat ljudstva, vozila i sve opreme snaga sudionika vježbe u određenim pomorskim i zračnim lukama, željezničkim postajama i graničnim prijelazima te organizaciju njihove prehrane i smještaja, popune vozila gorivom kao i organiziranja njihova transporta ili samohodnog premještanja do krajnjih odredišta u Norveškoj odakle su postrojbe započele terenski dio vježbe. U manje od mjesec dana je najveći dio snaga, veličine sedam brigada, istovremeno, sinkronizirano i bez značajnijeg ometanja lokalnog stanovništva stigao na krajnja odredišta na norveškom kopnu kako je bilo i planirano. Logistika je pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice. Također, i sam NATO koncept Združene logističke potporne skupine sada je provjeren i dokazan. Naime, ovo je prvi put u povijesti da se na ovaj način u praksi provode zadaće na teritoriju NATO članice u scenariju kolektivne obrane", zaključuje general Pintarić.

Uz to, tijekom provedbe same vježbe, zadaće Logističke skupine, koja u vježbi sudjeluje od kolovoza do prosinca, odnose se na koordinaciju logističke potpore na najvišoj razini te skladištenje i distribuciju goriva do brigadnih logističkih postrojbi te transport i popunu helikoptera gorivom na isturenim terenskim lokacijama. Isto tako, po završetku vježbe, zadaća je organizacija i osiguranje koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške."Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH koji predano, odgovorno i uspješno provode postavljene zadaće u vježbi Trident Juncture 18, dostojno predstavljajući Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku" rekao je general Pintarić o angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u ovoj vježbi.

Pripadnici Združene logističke potporne skupine predvođeni generalom Pintarićem prisustvovali su i Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture 18 koji je održan 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj, a kojemu su nazočili glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zapovjednik Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) general Curtis Scaparrotti, zapovjednik vježbe Trident Juncture 18, admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP) i mnogi drugi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Podsjetimo, u vojnoj vježbi Trident Juncture 18 koja se provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.


* trident_juncture_18_jlsg_021118_06.jpg (416.19 KB. 1200x800 - viewed 36 times.)


* trident_juncture_18_jlsg_021118_07.jpg (343.19 KB. 1200x800 - viewed 32 times.)


* trident_juncture_18_jlsg_021118_08.jpg (508.88 KB. 1200x801 - viewed 96 times.)


* trident_juncture_18_jlsg_021118_09.jpg (245.94 KB. 1200x800 - viewed 84 times.)


* trident_juncture_18_jlsg_301018_15.jpg (550.9 KB. 1200x800 - viewed 43 times.)

Foto: JLSG, morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 131


« Reply #79 on: November 09, 2018, 09:07:17 pm »

Kod ovakvih vežbi i jeste najteže organizovati i voditi logistiku. Ostali se "igraju", a ovi stavrno rade...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #80 on: November 24, 2018, 12:22:46 pm »

Broj 565, 16.11.2018

Hrvatski vojnici na vježbi Trident Juncture 18

...

Što se tiče Trident Juncturea 18, DCM hrvatska je konstanta jer i ove godine sudjeluje na vježbi. Među ukupno 30 vojnika u odori s hrvatskom šarom koji su u Norveškoj, dvadesetak je pripadnika DCM-a i Bojne veze HKoV-a sa šest motornih i pet priključnih vozila. Smješteni su u gradu Rørosu u središnjoj Norveškoj, a njihova je glavna zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local Operations Control – Nadzor lokalnih operacija) LANDCOM-a (Land Command – Zapovjedništvo kopnenih snaga) tijekom terenskog (LIVEX) dijela vježbe uz korištenje razmjestivog komunikacijsko-informacijskog sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L. Koliko je njihov posao kompleksan pokazuje činjenica da su na sjeveru Europe još od 30. rujna, a planirano je da djeluju sve do 13. studenog.

Osim vezista, Hrvatsku vojsku na ovogodišnjem Trident Junctureu zapaženo zastupaju i logističari na čelu s brigadnim generalom Darkom Pintarićem. Trenutačno raspoređen na dužnost u Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (JFC Naples – Allied Joint Force Command Naples), u Norveškoj je zapovjednik Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG). Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u mjestu Sessvollmoenu na jugu Norveške. Riječ je o logističkoj skupini zaduženoj za organizaciju i osiguranje pokreta postrojbi, vozila i zaliha svih sudionika vježbe Trident Juncture 18, od njihova ulaska u Norvešku do odredišta, zatim opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe kao i povratak postrojbi nakon vježbe u matične baze. Uz generala Pintarića, na vježbi od rujna do prosinca sudjeluju i dvojica pripadnika Zapovjedništva za potporu: satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

“Kao zapovjednik JLSG-a iznimno sam ponosan na važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe, kao i na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojbi JLSG-a koji stručno i odgovorno izvršavaju zadaće,” poručuje general Pintarić.

General Pintarić ističe i kako Logistička skupina vježbe, koju čini oko 1000 pripadnika, odražava pravi kolektivni duh NATO-a. “Već sad može se reći da je Logistička skupina uspješno izvršila svoju prvu zadaću, koja je podrazumijevala prihvat ljudstva, vozila i sve opreme snaga sudionika vježbe u određenim pomorskim i zračnim lukama, na željezničkim postajama i graničnim prijelazima te organizaciju njihove prehrane i smještaja, popune vozila gorivom, kao i organizaciju njihova transporta ili samohodnog premještanja do krajnjih odredišta u Norveškoj odakle su postrojbe počele terenski dio vježbe. U manje od mjesec dana najveći je dio snaga, veličine sedam brigada, istodobno, sinkronizirano i bez znatnijeg ometanja lokalnog stanovništva stigao na krajnja odredišta na norveškom kopnu kako je bilo i planirano. Logistika je pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice. Također, i sam je NATO-ov koncept Združene logističke potporne skupine sad provjeren i dokazan. Naime, prvi se put u povijesti na ovaj način u praksi provode zadaće na teritoriju članice NATO-a u scenariju kolektivne obrane,” zaključuje general Pintarić.

Logistička skupina na vježbi sudjeluje od kolovoza do prosinca. Tijekom vježbe njezine se zadaće odnose na koordinaciju logističke potpore na najvišoj razini te skladištenje i distribuciju goriva do brigadnih logističkih postrojbi te transport i popunu helikoptera gorivom na isturenim terenskim lokacijama. Nakon vježbe njezina je zadaća organizacija i osiguranje koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške. Još u kolovozu objavljen je na web-stranici JFC-a Naples tekst o pripremama logističara za Trident Juncture. Autorica natporučnica američkog zrakoplovstva Kylee Ashton napomenula je kako je stotinjak pripadnika Zapovjedništva na čelu s generalom Pintarićem odgovorno za više od 40 000 ljudi: “(…) iako se uloga JLSG-a čini neprimjetnom, skupina je u biti kralježnica vježbe.”   

Na vježbi sudjeluje i pripadnik OSRH bojnik Ivan Šoštarec. Uključen je u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North – LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojeg je i uključen u vježbu. Popis pripadnika OSRH na vježbi zaključuje časnički namjesnik Zdenko Karasek, koji od 20. listopada do 24. studenog sudjeluje kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters – JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).

...

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ, Hrvatski vojnik
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #81 on: November 24, 2018, 12:26:56 pm »

Broj 565 | 16.11.2018

Brave Warrior 18

Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria AMV sudjelovao je u Republici Mađarskoj na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Osim domaćina sudjelovale su i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima…* 565-brave-4.jpg (352.53 KB. 750x500 - viewed 31 times.)

Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria AMV 8 x 8 proveo je cestovnu hodnju od matične vojarne u Petrinji do poligona u Republici Mađarskoj kako bi od 22. rujna do 6. studenog 2018. sudjelovao na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Vježba je provedena na poligonu i strelištima Várpalota sjeverno od Balatonskog jezera, a hrvatske su snage bile smještene u kampu Ujmajor. Na vježbi su osim domaćina sudjelovale i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima, danju i noću.

Mehanizirani vod proveo je prije vježbe i bojno gađanje voda na strelištu. Zapovjedništvo mađarske bojne grupe koje je u fazi certificiranja za NATO-ove zadaće zapovijedalo je svim postrojbama koje su uspješno izvršile sve zadaće. Vježba je pokazala kako sinergija specifičnosti naoružanja i sposobnosti svake uključene nacije čini mješovitu borbenu grupu mnogo učinkovitijom, nego što bi to bile snage svake nacije zasebno.

Prije početka vježbe prezentirano je naoružanje i oprema svih sudionika. Hrvatska je sastavnica predstavila BOV Patria AMV 8 x 8, jurišnu pušku VHS-2 te osobnu opremu vojnika. Za izloženu opremu iskazan je velik interes. Veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić i politička savjetnica Maja Rosenzweig Bajić posjetili su hrvatske snage.


* 565-brave-3.jpg (394.31 KB. 750x500 - viewed 37 times.)


* 565-brave-2.jpg (494.46 KB. 750x500 - viewed 37 times.)

Goran Mihalinac, Hrvatski vojnik

« Last Edit: November 24, 2018, 12:32:15 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 934« Reply #82 on: November 27, 2018, 09:47:04 am »

Obris.org: I Hrvatska na vježbi "Sky Angels" u Izraelu

Sažetak:
Pripadnici OSRH sudjelovali su na prvoj međunarodnoj vježbi traganja i spašavanja (SAR) u Izraelu, od 4.11. do 11.11. ove godine. Uz domaćina Izrael i njihovu specijaliziranu "Postrojbu 669" te Republiku Hrvatsku, na vježbi nazvanoj "Sky Angels" su sudjelovali i predstavnici Češke Republike, Italije, Kanade, Nizozemske i SAD-a. Tijekom dva tjedna uvježbavane su zadaće kao što su borbeno izvlačenje tijekom operacija, izvlačenje ozlijeđenih u uvjetima urbanog ratovanja, napredna medicina u operacijama, incidenti s masovnim žrtvama, i drugo. Hrvatsku su na vježbi predstavljali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).


* 78075.jpg (401.39 KB. 600x401 - viewed 36 times.)


* 78076.jpg (150.48 KB. 600x401 - viewed 30 times.)


* 78125.jpg (201.29 KB. 600x400 - viewed 30 times.)


* 78138.jpg (215.53 KB. 600x401 - viewed 30 times.)


* sky_zss4.jpg (112.18 KB. 711x468 - viewed 30 times.)


* sky_zss5.jpg (86.55 KB. 837x471 - viewed 26 times.)


* IDF_sky.jpeg (51.18 KB. 640x400 - viewed 28 times.)

Photo: IAF/Noam NachumLogged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 131


« Reply #83 on: November 27, 2018, 07:01:16 pm »

Јуче је неко окачио видео (не сећам се где) где се види увежбавање ових снага па и хрватски војници.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.