PALUBA
June 25, 2019, 12:47:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Down
  Print  
Author Topic: Oružane snage RH na vojnim vježbama u inozemstvu  (Read 9384 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #75 on: October 27, 2018, 04:57:12 pm »

Broj 562 | 05.10.2018

Pripadnici OSRH na međunarodnoj vojnoj vježbi AMPLE STRIKE 18 u Češkoj

Ample Strike NATO-ova je vježba bliske zračne potpore, što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti, a cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada…


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Češkoj je od 3. do 15. rujna proveden Ample Strike 18. Riječ je o NATO-ovoj vojnoj vježbi provedenoj četvrtu godinu zaredom, a na svakoj su sudjelovali i pripadnici OSRH. Ample Strike je vježba bliske zračne potpore (Close Air Support Exercise – CASEX), što znači da su glavna obučna skupina JTAC-i (Joint Terminal Attack Controller) i piloti. Cilj je bio uvježbavanje procedura bliske zračne potpore u međunarodnom okruženju u COIN (Counter Insurgency) scenariju te scenariju simulacije protivničkog PZO sustava u području rada (High threat). Sudjelovalo je ukupno 19 članica NATO-a. Od aviona sudjelovali su češki, litavski, nizozemski i slovački L-39; češki L-159 Alca; češki i mađarski JAS-39 Gripen; njemački Tornado GR-4; njemački i nizozemski Lear Jet; njemački Eurofighter Typhoon; britanski Hawk; poljski Su-22M4; slovenski PC-9M; američki B-52, KC-135R i F-16. Na vježbi su sudjelovali i helikopteri: češki Mi-24 i Mi-171š te slovački Mi-17 i UH-60M. Jedan od triju dostupnih scenarija JTAC-i su prolazili na britanskom simulatoru Close Air Solutions. Nizozemski OS sudjelovao je i s besposadnom letjelicom RQ-11 Raven.

JTAC-i su tijekom navođenja koristili i puške CZ 805 i BREN2 češkog OS-a.

Za razliku od slične vježbe Adriatic Strike provedene u Sloveniji, u Češkoj je kompletan scenarij proveden na vojnim poligonima i u vojarnama: u Zračnoj luci “Náměšť”, vojarni “Vicenice” te poligonima “Boletice”, “Libava” i “Bechyně”. Live kontrole (s korištenjem stvarnog streljiva) provedene su na poligonima “Boletice” i “Libava”, dok su na ostalim lokacijama provedene samo dry kontrole (manevar bez korištenja stvarnog streljiva).

Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su s četirima certificiranim JTAC-ima (tri u timu i jedan u ulozi instruktora) te s jednim certificiranim JFO-om (Joint Fires Observer).

Vježba je uspješno provedena, a međunarodni instruktori više su puta pohvalili pripadnike OSRH.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Marijan TURKALJ; Foto: JTAC OSRH, Hrvatski vojnik


* 562-vjezbauceskoj-1.jpg (502.97 KB, 750x563 - viewed 96 times.)

* 562-vjezbauceskoj-2.jpg (484.19 KB, 750x563 - viewed 61 times.)

* 562-vjezbauceskoj-3.jpg (569.42 KB, 750x563 - viewed 69 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #76 on: October 29, 2018, 08:48:14 pm »

25.10.2018.

Hrvatski vojnici na NATO vježbi TRIDENT JUNCTURE 18 u Norveškoj

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U Kraljevini Norveškoj u četvrtak, 25. listopada 2018. počeo je terenski dio vojne vježbe (Live Exercise - LIVEX) Trident Juncture 18, koji će trajati do 7. studenog 2018., u kojoj sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO vođena vježba visoke vidljivosti, čiji je domaćin Kraljevina Norveška, a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

U vježbi sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO članica i 2 partnerske zemlje, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10.000 motornih vozila.

Zapovjednik vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP).

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenoga 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module - DCM) Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskom razdoblju od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG).

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrba pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi natrag u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).


U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

Kopnena komponenta LIVEX vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te "Sjeverne snage" i "Južne snage" fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

"Sjeverne snage" predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. "Južne snage" predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Tijekom provođenja vježbe u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu će se održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i OSRH.

Predstavnici medija zainteresirani za praćenje Dana uvaženih gostiju upute za registraciju mogu pronaći na poveznici.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

morh.hr


* nato_tridence_2018_v.jpg (141.45 KB, 1200x800 - viewed 39 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #77 on: November 02, 2018, 06:40:37 pm »

30.10.2018.

General Šundov na Danu uvaženih gostiju u Norveškoj

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima prisustvovao je Danu uvaženih gostiju NATO vođene vježbe Trident Juncture 18, koji je održan u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj.

Oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika prisustvovalo je prikazu demonstracije amfibijskog desanta uz potporu zrakoplovstva i djelovanja kopnenih snaga.

General Šundov tom je prilikom pohvalio sve pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u vježbi Trident Juncture, te je istaknuo kako je ova vježba potvrda da su saveznici jedinstveni i uvježbani u odvraćanju protivnika i obrani teritorija država članica NATO-a u skladu sa člankom 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. "Današnjom demonstracijom prikazane su sposobnosti provođenja operacija u svim domenama ratovanja", zaključio je general Šundov.

Tijekom sudjelovanja na Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture, general Šundov susreo se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zapovjednikom Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) generalom Curtisom Scaparrottijem.

Također, pri obilasku taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme 15 država sudionica vježbe general Šundov susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske, sudionicima vježbe Trident Juncture 18.

U vojnoj vježbi Trident Juncture 18 sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila, a LIVEX dio vježbe traje do 7. studenog 2018.

Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH. Združena logistička potporna skupina (Joint Logistics Support Group - JLSG) pod zapovjedništvom je brigadnog generala HKoV-a Darka Pintarića, koji je trenutno pri Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (Allied Joint Force Command Naples - JFC Naples). U Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

Časnički namjesnik Zdenko Karasek u vježbi ima ulogu nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a trenutno je također pri JFC Naples.

U vježbi sudjeluje i bojnik Ivan Šoštarec koji je uključen u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North - LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojih je i uključen u vježbu.

Na vojnoj vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13.studenog 2018. u gradu Rorosu u Kraljevini Norveškoj sudjeluje i 24 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM), Bojne veze HKoV-a i zapovjednik satnije RKM, bojnik Mario Lukežić, sa šest motornih vozila i pet priključnih vozila, čija je zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local operations control) od LANDCOM-a (Land Command) tijekom LIVEX dijela vježbe uz korištenje razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: OSRH, morh.hr


* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_08.jpg (473.2 KB, 1200x800 - viewed 54 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_03.jpg (400.28 KB, 1200x800 - viewed 52 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_04.jpg (484.72 KB, 1200x800 - viewed 34 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_05.jpg (436.05 KB, 1200x800 - viewed 40 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_06.jpg (381.3 KB, 1200x800 - viewed 43 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_07.jpg (529.15 KB, 1200x800 - viewed 39 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_09.jpg (448.68 KB, 1200x800 - viewed 34 times.)

* trident_juncture_18_mirko_sundov_30102018_10.jpg (118.63 KB, 800x1200 - viewed 40 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #78 on: November 06, 2018, 01:16:17 pm »

2.11.2018.

Hrvatski general na čelu logistike NATO vježbe Trident Juncture 18

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zapovjednik Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG) u sklopu NATO vježbe Trident Juncture 18 čiji se terenski dio vježbe provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, visoki je časnik Hrvatske vojske, brigadni general HKoV-a Darko Pintarić.

Riječ je o logističkoj skupini koja je zadužena za organizaciju i osiguranje pokreta trupa, vozila i zaliha svih sudionika vježbe Trident Juncture 18, od njihovog ulaska u Norvešku do odredišta, zatim opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe kao i povratak postrojbi po završetku vježbe natrag u matične baze.

Uz brigadnog generala Darka Pintarića, koji je trenutno raspoređen na dužnost u Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (JFC Naples - Allied Joint Force Command Naples), u radu Zapovjedništva ove logističke skupine na vježbi Trident Juncture 18 u norveškom gradu Sessvollmoenu, od rujna do prosinca sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

"Kao Zapovjednik JLSG-a izrazito sam ponosan na vrlo važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe kao i na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojbi JLSG-a koji stručno i odgovorno obavljaju svoje poslove", poručuje general Pintarić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
General Pintarić ističe i kako Logistička skupina ove vježbe, koju čini oko 1000 pripadnika odražava pravi kolektivni duh NATO-a. "Već sada se može reći da je Logistička skupina uspješno provela svoju prvu zadaću, koja je podrazumijevala prihvat ljudstva, vozila i sve opreme snaga sudionika vježbe u određenim pomorskim i zračnim lukama, željezničkim postajama i graničnim prijelazima te organizaciju njihove prehrane i smještaja, popune vozila gorivom kao i organiziranja njihova transporta ili samohodnog premještanja do krajnjih odredišta u Norveškoj odakle su postrojbe započele terenski dio vježbe. U manje od mjesec dana je najveći dio snaga, veličine sedam brigada, istovremeno, sinkronizirano i bez značajnijeg ometanja lokalnog stanovništva stigao na krajnja odredišta na norveškom kopnu kako je bilo i planirano. Logistika je pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice. Također, i sam NATO koncept Združene logističke potporne skupine sada je provjeren i dokazan. Naime, ovo je prvi put u povijesti da se na ovaj način u praksi provode zadaće na teritoriju NATO članice u scenariju kolektivne obrane", zaključuje general Pintarić.

Uz to, tijekom provedbe same vježbe, zadaće Logističke skupine, koja u vježbi sudjeluje od kolovoza do prosinca, odnose se na koordinaciju logističke potpore na najvišoj razini te skladištenje i distribuciju goriva do brigadnih logističkih postrojbi te transport i popunu helikoptera gorivom na isturenim terenskim lokacijama. Isto tako, po završetku vježbe, zadaća je organizacija i osiguranje koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške."Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH koji predano, odgovorno i uspješno provode postavljene zadaće u vježbi Trident Juncture 18, dostojno predstavljajući Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku" rekao je general Pintarić o angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u ovoj vježbi.

Pripadnici Združene logističke potporne skupine predvođeni generalom Pintarićem prisustvovali su i Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture 18 koji je održan 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj, a kojemu su nazočili glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zapovjednik Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) general Curtis Scaparrotti, zapovjednik vježbe Trident Juncture 18, admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP) i mnogi drugi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Podsjetimo, u vojnoj vježbi Trident Juncture 18 koja se provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila.

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: JLSG, morh.hr


* trident_juncture_18_jlsg_021118_02.jpg (264.32 KB, 800x1200 - viewed 54 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_021118_10.jpg (368.99 KB, 1200x800 - viewed 37 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_021118_06.jpg (416.19 KB, 1200x800 - viewed 39 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_021118_07.jpg (343.19 KB, 1200x800 - viewed 35 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_021118_08.jpg (508.88 KB, 1200x801 - viewed 137 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_021118_09.jpg (245.94 KB, 1200x800 - viewed 87 times.)

* trident_juncture_18_jlsg_301018_15.jpg (550.9 KB, 1200x800 - viewed 58 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #79 on: November 09, 2018, 09:07:17 pm »

Kod ovakvih vežbi i jeste najteže organizovati i voditi logistiku. Ostali se "igraju", a ovi stavrno rade...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #80 on: November 24, 2018, 12:22:46 pm »

Broj 565, 16.11.2018

Hrvatski vojnici na vježbi Trident Juncture 18

...

Što se tiče Trident Juncturea 18, DCM hrvatska je konstanta jer i ove godine sudjeluje na vježbi. Među ukupno 30 vojnika u odori s hrvatskom šarom koji su u Norveškoj, dvadesetak je pripadnika DCM-a i Bojne veze HKoV-a sa šest motornih i pet priključnih vozila. Smješteni su u gradu Rørosu u središnjoj Norveškoj, a njihova je glavna zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local Operations Control – Nadzor lokalnih operacija) LANDCOM-a (Land Command – Zapovjedništvo kopnenih snaga) tijekom terenskog (LIVEX) dijela vježbe uz korištenje razmjestivog komunikacijsko-informacijskog sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L. Koliko je njihov posao kompleksan pokazuje činjenica da su na sjeveru Europe još od 30. rujna, a planirano je da djeluju sve do 13. studenog.

Osim vezista, Hrvatsku vojsku na ovogodišnjem Trident Junctureu zapaženo zastupaju i logističari na čelu s brigadnim generalom Darkom Pintarićem. Trenutačno raspoređen na dužnost u Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (JFC Naples – Allied Joint Force Command Naples), u Norveškoj je zapovjednik Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group – JLSG). Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u mjestu Sessvollmoenu na jugu Norveške. Riječ je o logističkoj skupini zaduženoj za organizaciju i osiguranje pokreta postrojbi, vozila i zaliha svih sudionika vježbe Trident Juncture 18, od njihova ulaska u Norvešku do odredišta, zatim opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe kao i povratak postrojbi nakon vježbe u matične baze. Uz generala Pintarića, na vježbi od rujna do prosinca sudjeluju i dvojica pripadnika Zapovjedništva za potporu: satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

“Kao zapovjednik JLSG-a iznimno sam ponosan na važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe, kao i na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojbi JLSG-a koji stručno i odgovorno izvršavaju zadaće,” poručuje general Pintarić.

General Pintarić ističe i kako Logistička skupina vježbe, koju čini oko 1000 pripadnika, odražava pravi kolektivni duh NATO-a. “Već sad može se reći da je Logistička skupina uspješno izvršila svoju prvu zadaću, koja je podrazumijevala prihvat ljudstva, vozila i sve opreme snaga sudionika vježbe u određenim pomorskim i zračnim lukama, na željezničkim postajama i graničnim prijelazima te organizaciju njihove prehrane i smještaja, popune vozila gorivom, kao i organizaciju njihova transporta ili samohodnog premještanja do krajnjih odredišta u Norveškoj odakle su postrojbe počele terenski dio vježbe. U manje od mjesec dana najveći je dio snaga, veličine sedam brigada, istodobno, sinkronizirano i bez znatnijeg ometanja lokalnog stanovništva stigao na krajnja odredišta na norveškom kopnu kako je bilo i planirano. Logistika je pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice. Također, i sam je NATO-ov koncept Združene logističke potporne skupine sad provjeren i dokazan. Naime, prvi se put u povijesti na ovaj način u praksi provode zadaće na teritoriju članice NATO-a u scenariju kolektivne obrane,” zaključuje general Pintarić.

Logistička skupina na vježbi sudjeluje od kolovoza do prosinca. Tijekom vježbe njezine se zadaće odnose na koordinaciju logističke potpore na najvišoj razini te skladištenje i distribuciju goriva do brigadnih logističkih postrojbi te transport i popunu helikoptera gorivom na isturenim terenskim lokacijama. Nakon vježbe njezina je zadaća organizacija i osiguranje koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške. Još u kolovozu objavljen je na web-stranici JFC-a Naples tekst o pripremama logističara za Trident Juncture. Autorica natporučnica američkog zrakoplovstva Kylee Ashton napomenula je kako je stotinjak pripadnika Zapovjedništva na čelu s generalom Pintarićem odgovorno za više od 40 000 ljudi: “(…) iako se uloga JLSG-a čini neprimjetnom, skupina je u biti kralježnica vježbe.”   

Na vježbi sudjeluje i pripadnik OSRH bojnik Ivan Šoštarec. Uključen je u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North – LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojeg je i uključen u vježbu. Popis pripadnika OSRH na vježbi zaključuje časnički namjesnik Zdenko Karasek, koji od 20. listopada do 24. studenog sudjeluje kao nadzorni član (Watchkeeper) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters – JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC).

...

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ, Hrvatski vojnik
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #81 on: November 24, 2018, 12:26:56 pm »

Broj 565 | 16.11.2018

Brave Warrior 18

Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria AMV sudjelovao je u Republici Mađarskoj na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Osim domaćina sudjelovale su i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima…


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria AMV 8 x 8 proveo je cestovnu hodnju od matične vojarne u Petrinji do poligona u Republici Mađarskoj kako bi od 22. rujna do 6. studenog 2018. sudjelovao na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Vježba je provedena na poligonu i strelištima Várpalota sjeverno od Balatonskog jezera, a hrvatske su snage bile smještene u kampu Ujmajor. Na vježbi su osim domaćina sudjelovale i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima, danju i noću.

Mehanizirani vod proveo je prije vježbe i bojno gađanje voda na strelištu. Zapovjedništvo mađarske bojne grupe koje je u fazi certificiranja za NATO-ove zadaće zapovijedalo je svim postrojbama koje su uspješno izvršile sve zadaće. Vježba je pokazala kako sinergija specifičnosti naoružanja i sposobnosti svake uključene nacije čini mješovitu borbenu grupu mnogo učinkovitijom, nego što bi to bile snage svake nacije zasebno.

Prije početka vježbe prezentirano je naoružanje i oprema svih sudionika. Hrvatska je sastavnica predstavila BOV Patria AMV 8 x 8, jurišnu pušku VHS-2 te osobnu opremu vojnika. Za izloženu opremu iskazan je velik interes. Veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić i politička savjetnica Maja Rosenzweig Bajić posjetili su hrvatske snage.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Goran Mihalinac, Hrvatski vojnik


* 565-brave-4.jpg (352.53 KB, 750x500 - viewed 32 times.)

* 565-brave-3.jpg (394.31 KB, 750x500 - viewed 39 times.)

* 565-brave-2.jpg (494.46 KB, 750x500 - viewed 39 times.)
« Last Edit: November 24, 2018, 12:32:15 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #82 on: November 27, 2018, 09:47:04 am »

Obris.org: I Hrvatska na vježbi "Sky Angels" u Izraelu

Sažetak:
Pripadnici OSRH sudjelovali su na prvoj međunarodnoj vježbi traganja i spašavanja (SAR) u Izraelu, od 4.11. do 11.11. ove godine. Uz domaćina Izrael i njihovu specijaliziranu "Postrojbu 669" te Republiku Hrvatsku, na vježbi nazvanoj "Sky Angels" su sudjelovali i predstavnici Češke Republike, Italije, Kanade, Nizozemske i SAD-a. Tijekom dva tjedna uvježbavane su zadaće kao što su borbeno izvlačenje tijekom operacija, izvlačenje ozlijeđenih u uvjetima urbanog ratovanja, napredna medicina u operacijama, incidenti s masovnim žrtvama, i drugo. Hrvatsku su na vježbi predstavljali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Photo: IAF/Noam Nachum
* 78075.jpg (401.39 KB, 600x401 - viewed 40 times.)

* 78076.jpg (150.48 KB, 600x401 - viewed 34 times.)

* 78125.jpg (201.29 KB, 600x400 - viewed 34 times.)

* 78138.jpg (215.53 KB, 600x401 - viewed 33 times.)

* sky_zss4.jpg (112.18 KB, 711x468 - viewed 34 times.)

* sky_zss5.jpg (86.55 KB, 837x471 - viewed 31 times.)

* IDF_sky.jpeg (51.18 KB, 640x400 - viewed 33 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 388


« Reply #83 on: November 27, 2018, 07:01:16 pm »

Јуче је неко окачио видео (не сећам се где) где се види увежбавање ових снага па и хрватски војници.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #84 on: April 24, 2019, 04:16:51 pm »

18.4.2019.

Pripadnice ZzP-a sudjelovale na vježbi “Vigorous Warrior 19"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
NATO vježba “Vigorous Warrior 19“ održana je od 1. do 15. travnja 2019. u Rumunjskoj, u organizaciji NATO Centra izvrsnosti za vojnu medicinu (NATO Center of Excellence for Military Medicine), Glavnog stožera OS Rumunjske i Medicinskog direktorata Ministarstva obrane Rumunjske.

Ovogodišnja vježba “Vigorous Warrior“ najveća je vježba medicinskih postrojbi u povijesti NATO saveza, u kojoj je sudjelovalo više od 2.500 pripadnika iz 39 NATO i partnerskih zemalja, organiziranih u 54 ustrojbene zdravstvene cjeline.

U vježbi su sudjelovale tri pripadnice Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH. U ulozi NATO MEDEVAL (Medical Evaluation) ocjenjivača sudjelovale su zamjenica zapovjednika Vojnog zdravstvenog središta pukovnica Ružica Pavić-Kevrić, dr. med. kao viša nacionalna predstavnica i glavna medicinska sestra Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu Vojnog zdravstvenog središta natporučnica Valentina Malović. Instruktorica u Odjelu za obuku zdravstvene službe Vojnog zdravstvenog središta pukovnica Vesna Majić, dr. med. sudjelovala je u EXEVAL (Exercise Evaluation) komponenti vježbe.

Pukovnica Pavić-Kevrić izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u vježbi: „Osobita mi je čast bila doprinijeti svojim profesionalno medicinskim iskustvom, i u timu s kolegicama, provedbi ove, po mnogo čemu povijesne vježbe sa stanovišta nacionalnog predstavnika“.

U vježbi “Vigorous Warrior 19“ sudjelovale su kopnene, zračne i mornaričke snage.

Aktivnosti kopnenih snaga najvećim su se dijelom odvijale u Nacionalnom združenom centru za obuku (National Joint Training Centre) "Getica" u Cincuu, zračne snage djelovale su u 71. zrakoplovnoj bazi u Campia Turziiju, a mornaričke u Constanti u crnomorskoj regiji.

Važan doprinos provedbi vježbe dale su i civilne zdravstvene organizacije, među kojima Rumunjski nacionalni zdravstveni centar za krizna stanja (SMURD), NATO Euro-Atlantski koordinacijski centar za odgovore na katastrofe (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center) i Mađarska nacionalna spasilačka služba (HUNOR). Od nevladinih organizacija sudjelovao je Malteser International, humanitarna agencija Suverenog viteškog malteškog reda.

Serija vježbi „Vigorous Warrior“ jedina je združena i multinacionalna vježba zdravstvenih snaga svih razina zdravstvenog zbrinjavanja NATO članica i partnerskih zemalja, koja se u organizaciji NATO Centra izvrsnosti za vojnu medicinu i zemlje domaćina održava u kontinuitetu od 2011. svake druge godine u jednoj od zemalja članica. Vježba „Vigorous Warrior“ pruža jedinstvenu priliku da se testiraju medicinski odgovori na vojne incidente, od vatre lakog naoružanja do izloženosti zračenju, a ciljevi vježbe su odgovoriti na najrelevantnija pitanja i provoditi vježbe iz vojno-medicinskog područja u multinacionalnom okruženju te pod okriljem NATO-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: Pavić-Kevrić (ZzP), osrh.hr


* 01.jpg (1941.2 KB, 3456x1944 - viewed 22 times.)

* 02.jpg (1892.19 KB, 3456x1944 - viewed 12 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #85 on: June 14, 2019, 10:33:06 am »

Broj 575, 05.04.2019

Priprema za vježbu CWIX 19

Na vježbi CWIX 19 testirat će se interoperabilnost nacionalnih komunikacijsko-informacijskih sustava te službeno provesti verifikacija i validacija sustava na temelju FMN koncepta


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Federated Mission Networking (FMN) označava “federaciju”, odnosno umrežavanje nacionalnih i savezničkih mreža u potpori NATO-ovim operacijama kako bi se osigurala dostatna razina interoperabilnosti snaga u zajedničkom djelovanju. FMN kao koncept nastao je na temeljima AMN-a (Afghanistan Mission Network), komunikacijsko-informacijske mreže nastale i proširivane za potrebe ISAF-a, a poslije i misije Odlučna potpora. Dolaskom savezničkih snaga u Afganistan početkom operacije ISAF, kao jedan od ključnih nedostataka identificiran je nedostatak interoperabilnosti, koji se ogledao u znatnim komunikacijskim ograničenjima i ograničenoj razmjeni informacija među snagama različitih zemalja na taktičkoj i operativnoj razini. Trebalo je što prije definirati i izgraditi komunikacijsko-informacijsku mrežu koja će osigurati nesmetanu, štićenu razmjenu informacija među koalicijskim snagama, odnosno zapovjednim mjestima na taktičkoj i operativnoj razini, što je naposljetku realizirano kroz AMN.

FMN kao konceptualni okvir definira načela i standarde uvezivanja ili “federacije” različitih nacionalnih i koalicijskih mreža u jednu mrežu kao preduvjet izgradnje zajedničke situacijske svjesnosti. Fokusiran je na zapovjedna mjesta u operaciji, podupire proces donošenja odluka te osigurava nesmetanu razmjenu informacija. Taj koncept zajedno čine ljudi, procesi i različite tehnologije s pomoću kojih se standardizira planiranje, priprema, uspostava, korištenje i ukidanje mreža u operacijama. Republika Hrvatska uključila se u FMN okvir u ožujku 2016., s razinom sposobnosti dovoljnom za potporu tadašnjim ambicijama sudjelovanja Hrvatske vojske u NATO-ovim operacijama.

Kako bi se ispunili Ciljevi sposobnosti i omogućilo sudjelovanje Hrvatske vojske u NATO-ovim operacijama i vježbama s postrojbom koja ima stožernu strukturu, nužno je bilo promijeniti i razinu ambicije sudjelovanja u FMN-u. U tu je svrhu u srpnju 2018. formiran Tim za implementaciju FMN-a “Opcije B” (viša razina sposobnosti nužna za uspostavu nacionalnog zapovjednog mjesta u operaciji), na čijem je čelu načelnik Uprave za KIS Glavnog stožera OSRH brigadni general Ante Tolić. S tim u vezi počeo je i razvoj razmjestivog komunikacijsko-informacijskog sustava pod nazivom Razmjestivi komunikacijski paket (RKP), kojim se podupire jedno takvo zapovjedno mjesto. Sustav se zbog ekonomičnosti razvija na “Open Source” platformama, poput Linuxa. “Cilj koncepta je takozvana interoperabilnost nultog dana, odnosno spremnost svih nacionalnih sustava za razmjenu informacija odmah na početku operacije u skladu s načelom ‘plug and play’,” objašnjava satnica vojni specijalist Željka Petrović, zamjenica nacionalnog voditelja te voditeljica sposobnosti u području FMN Core Services.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kako bi se provjerila sposobnost hrvatskog RKP-a i njegova usklađenost s tehničkim specifikacijama FMN koncepta, tim Hrvatske vojske sudjelovao je 2018. na međunarodnoj vojnoj vježbi Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination, eXercise – CWIX, koja se svake godine u lipnju održava u JFTC-u (Joint Force Training Centre) u Bydgoszczu, Poljska. Vježba je koncipirana tako da se na njoj testira interoperabilnost nacionalnih komunikacijsko-informacijskih sustava te službeno provodi verifikacija i validacija sustava na temelju FMN koncepta. Na vježbi se hrvatski RKP pokazao kao dobra platforma za daljnji razvoj te su na temelju toga počele pripreme za službeno testiranje sustava koje će se provesti u lipnju ove godine. U ožujku je u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” održana zadnja radionica u sklopu priprema za odlazak na ovogodišnje izdanje vježbe CWIX 19. Prošle je godine na vježbi sudjelovalo 29 nacija/organizacija uz još pet nacija promatrača. Ove je godine broj nacija/organizacija koje sudjeluju narastao na 36, uz tri nacije promatrača.

“Vježba je koncipirana tako da se na njoj testira interoperabilnost nacionalnih komunikacijsko-informacijskih sustava te službeno provodi verifikacija i validacija sustava na temelju FMN koncepta,” objašnjava nacionalni voditelj skupine OSRH na vježbi bojnik Goran Serenčeš, stožerni časnik za KIS Uprave za KIS GS OSRH. Vježba je organizirana u 17 fokusnih područja. Hrvatska vojska prošle je godine sudjelovala samo u području Temeljni servisi. Ove godine hrvatski predstavnici sudjeluju u četirima područjima, od toga u trima kao sudionici formalnog testiranja, a u jednom kao promatrači. Formalno testiranje provodit će se u područjima Temeljni servisi, Geoinformacijski servisi i Cyber, dok će u području “FMN Exercise” sudjelovati kao promatrači.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Doris Ravlić, snimio Mladen Čobanović, Hrvatski vojnik


* 575-cwix19-5.jpg (429.25 KB, 750x751 - viewed 2 times.)

* 575-cwix19-2.jpg (362.68 KB, 750x501 - viewed 3 times.)

* 575-cwix19-3.jpg (389.96 KB, 750x500 - viewed 2 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 108« Reply #86 on: June 19, 2019, 11:07:42 am »

19.6.2019

Pripadnici Zapovjedništva za potporu na MVV „Capable Logistician 19“ u Republici Poljskoj

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Međunarodna vojna vježba divizijske razine „Capable Logistician 19“ (CL19) provodi se na vojnom poligonu Drawsko Pomoski u Republici Poljskoj od 21. svibnja do 20. lipnja 2019. godine.

MVV Capable Logistician 19 je najveća logistička vježba u kojoj pripadnici Hrvatske vojske zajedno s drugim članicama NATO-a i pridodanim PfP članicama sudjeluju u provedbi standardizacije logističkih procedura, interoperabilizacije združenog djelovanja s težištem na samoj interoperabilnosti materijalne imovine i procedure uporabe snaga koje su fokusirane na provedbu taktičkih logističkih radnji i postupaka na operativnoj razini kroz zapovjedanje procedure unutar JLSG-a i integriranih logističkih postrojbi na taktičkoj razini.

Vježbu je isplanirao i organizirao Multinational Logistics Coordination Centar – MLCC, centar unutar NATO strukture zadužen za logističku obuku i vježbe, te suradnju na projektima „Pametne obrane“ („Smart Defence“). Hrvatska vojska sudjeluje s 29 pripadnika (ZzP-a, HKoV-a, VP) kojima je pridodano 5 pripadnika OS USA - USAREUR 21.st AST. Nositelj planiranja i provedbe vježbe je Zapovjednistvo za potporu.

Hrvatska vojska na vježbi sudjeluje u 4 multinacionalne integrirane logističke postrojbe (MILU), a participira u modularnoj postrojbi za gorivo (Modular Combined Petroleum Unit – MCPU) sa desetinom za opskrbu gorivom i opremom za terensko skladištenje i izdavanje goriva kapaciteta 50m3 (ZzP), u multinacionalnoj postrojbi za proizvodnju vode (Multinational Water Unit - MWU) sa desetinom za pročiščavanje vode te pripadajućim uređajem i skladišnim kapacitetom 25m3 (ZzP), u multinacionalnoj postrojbi za kontrolu kretanja (Movement Control Team - MOVCON MILU) sa jednim timom i vozilom M-ATV (ZzP) te s dvojicom pripadnika HKoV u multinacionalnoj postrojbi infrastrukturne inženjerije za logistiku (Infrastructure Engineering for Logistic / Miltinational Integrated Logistics Unit - IEL MILU).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kroz ovu vježbu uvježbavan je prihvat, raspoređivanje i daljnji pokret snaga (Reception, Staging & Onward Movement / RSOM) Poljske oklopno mehanizirane brigade, a sve aktivnosti logistički su podupirane putem multinacionalnih integriranih logističkih postrojbi (MILU-a) i u koordinaciji Združenog zapovjedništva za logističku potporu (Headquarters Joint Support Logistic Group / HQ JSLG).

Pored provjere sposobnosti sastavnica ZzP-a koje djeluju na MVV kroz multinacionalne integrirane logističke postrojbe u realnim uvjetima u potpori manevarske oklopno mehanizirane Poljske brigade, ova međunarodna vojna vježba je korisna poglavito radi završnog uvježbavanja i transfera znanja od strane američkih specijalista za pročišćavanje vode. Naime, Zapovjedništvo za potporu već od 2013. godine kontinuirano provodi bilateralne aktivnosti s OS SAD u okviru suradnje s ekspertima za pročišćavanje vode NG Minnesote te na osnovi te suradnje u organizaciji američkog zapovjedništva za Europu USEUCOM 21st TSC (United States European Command 21st Theater Sustainment Command) u sastavu hrvatskog tima za pročišćavanje vode sudjeluje i pet pripadnika OS SAD s ulogom mentora. Predmetno uvježbavanje je dobra prilika za korektnu pripremu hrvatskog tima za pročišćavanje vode pred nacionalno ocjenjivanje sposobnosti koje će se provesti u sklopu VNZ „UDAR 19“.

U okviru MVV „CL 19“, 13. lipnja 2019. godine na vojnom poligonu Drawsko Pomorskie Training Area / DPTA udaljenom oko 80 km od grada Szczecina, Republika Poljska, organiziran je Dan uvaženih gostiju (CL19 DV Day), a u ime zapovjednika Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske događaju je nazočio brigadir Ivan Raos - načelnik stožera-zamjenik zapovjednika ZzP u pratnji pukovnika Borisa Leš - načelnika Odjela za planiranje Zapovjedništa ZzP.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tekst i foto: bjn Krešimir Horvat, osrh.hr


* DJI_0259.jpg (496.2 KB, 1024x575 - viewed 5 times.)

* fBFI_postaja_za_gorivo.jpg (106 KB, 1024x576 - viewed 5 times.)

* prociscivanje_vode.jpg (127.62 KB, 1024x576 - viewed 5 times.)

* movcon_1.jpg (188.24 KB, 1024x576 - viewed 7 times.)

* DV_day_gorivo_1.jpg (159.6 KB, 1024x576 - viewed 5 times.)

* DJI_0261.jpg (481.75 KB, 1024x575 - viewed 6 times.)

* DJI_0263.jpg (402.99 KB, 1024x424 - viewed 7 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.