PALUBA
July 05, 2020, 03:33:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Air Serbia  (Read 33270 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #60 on: June 14, 2019, 09:20:00 am »


Adrija Ervejs prijavila Srbiju Evropskoj uniji zbog dodele pomoći Er Srbiji


Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Er Srbiji, objavio je Insajder.

"Adrija Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu", rekao je za Insajder.net advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Shodno tome, Adrija Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU“, navodi Gajin za Insajder.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

izvor
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #61 on: June 14, 2019, 10:47:10 am »

.. slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways)


Grin

AA je u 100% vlastništvu AA International Aviation Holding GmbH. Toliko o "Slovenskoj" Adriji..
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 797


« Reply #62 on: June 14, 2019, 08:19:39 pm »

U čemu je problem, ako država Sr, forsira i dotira svog nacionalnog avio prevoznka.
U čemu se tu narušava konkurencija?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #63 on: July 16, 2019, 04:43:26 pm »


Prvi avion "Er Srbije" sleteo u Niš, dočekan vodenim topovima


Letom aviona kompanije "Er Srbija" na relaciji Niš-Nirnberg-Niš otpočeli su letovi na linijama od javnog značaja sa Aerodroma "Konstantin Veliki" do 12 destinacija u Evropi.

Avion erbas A319 koji je nešto posle 18 časova sleteo na niški aerodrom, svečano je dočekan, uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Sletanju aviona prisustvovali su predstavnici grada Niša, kompanije "Er Srbija", Javnog preduzeća "Aerodrom Niš" i Javnog preduzeća "Aerodromi Srbije".

U saopštenju JP "Aerodrom Niš" koje je umesto izjava dato novinarima, navedeno je da je "Er Srbija" četvrta avio-kompanija koja će leteti iz Niša i prva koja bazira avion na aerodromu "Konstantin Veliki".

"U predstojećem periodu, nakon što se sve linije u javnom interesu aktiviraju, uspostaviće se avio saobraćaj iz Niša ka 22 destinacije u Evropi sa 47 letova nedeljno", kazali su u preduzeću "Aerodrom Niš".

U saopštenju se takođe navodi se da linija od Niša do Nirnberga kompanijama sa juga Srbije omogućava privrednu saradnju sa preduzećima u tom delu Nemačke, a očekuje se da nova linija omogući dolazak novih turista i naših ljudi u dijaspori.

U saopštenju kompanije "Er Srbija" rečeno je da današnjim letom aerodrom "Konstantin Veliki", uz aerodrom "Nikola Tesla", postaje i zvanično baza za avione te kompanije.

"Tokom naredna dva dana biće uspostavljene redovne linije sa niškog aerodroma ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu Hanu, a tokom prva tri dana avgusta i ka Ljubljani, Budimpešti, Karlsrueu, Fridrishafenu, Ljubljani, Rimu i Salcburgu", istaknuto je u saopštenju "Er Srbije".

Avioni nacionalnog avio prevoznika, rečeno je u saopštenju, dva puta nedeljno leteće na liniji Niš-Nirnberg-Niš i time će jug Srbije biti povezan sa Bavarskom.

U saopštenju se podseća da Er Srbija iz Niša leti na osnovu rezultata medjunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji raspisala Vlada Srbije, a kojim je omogućeno povezivanje deset okruga u Srbiji sa šest zemalja Evropske unije i Crnom Gorom.

izvor


Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 797


« Reply #64 on: July 18, 2019, 02:12:05 pm »

Ne mogu shvatiti zašto se teži rasplinjavanju avionskog saobraćaja po celoj Srbiji?

Da li stručnjaci procenjuju da će aerodromi Niš i Lađevci raditi profitabilno (deluje mi neverovatno)?

Čini se da je otvaranje tih aerodroma više političko, nego ekonomsko rešenje.

Jedino razumno i logično objašnjenje može da bude u tome da je aerodrom Nikola Tesla prebukiran, pa se saobraćaj preusmerava na okolne aerdodrome.
Još kada osposobe i Ponikve i uključe u aktivan saobraćaj, mala Srbija će imati čak 4 međunarodna aerodroma, u uskom krugu od 200 km.  pilot
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #65 on: August 05, 2019, 12:57:21 pm »


Er Srbija u 2018. ostvarila neto dobit od 12,2 miliona evra


Er Srbija je u 2018. u petoj godini poslovanja prijavila neto dobit od 12,2 miliona evra.

Dobit je ostvarena uz mere koje su podrazumevale unapređenje poslovanja, pripremu za širenje mreže koje je realizovano u junu 2019. godine, kao i optimizaciju procesa.

Posebno dobre rezultate ostvarila je u oblasti prodaje dodatnih usluga, gde je zabeleženo povećanje od gotovo pet puta u odnosu na 2017. godinu, na 6,9 miliona evra.

Uz to, prihod od čarter-saobraćaja povećan je za više od 40 odsto na 20,7 miliona evra, čime je dodatno unapređen rezultat iz 2017. godine, koja je bila rekordna.

Ukupan broj putnika prevezenih u 2018. je 2,48 miliona, dok kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) iznosi 4,03 milijarde. Kada je reč o prosečnoj iskorišćenosti kapaciteta za prevoz putnika (SLF), on je u 2018. bio 71,2 odsto.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, rekao je da je prethodna godina bila važna jer su u njoj postavljeni temelji za širenje mreže destinacija.

"Na njih se oslanja i dugoročna strategija, koja je već u primeni i zahvaljujući kojoj ćemo još jednom potvrditi našu lidersku poziciju u regionu. Bez obzira na brojne i velike izazove na tržištu avio-industrije, Er Srbija razvija svoj portfolio proizvoda da bi ostvarila još bolje finansijske i operativne rezultate, ali i omogućila našim putnicima odličan proizvod po pristupačnoj ceni", rekao je.

On je dodao da će srpska nacionalna avio-kompanija i u narednom periodu pružati usluge u skladu sa najvišim standardima koji važe u avio-saobraćaju.

Er Srbija je obeležila u 2018. godini i dva važna događaja – 90 godina od prvog leta Aeroputa, kao i petu godišnjicu transformacije avio-kompanije u Er Srbiju 2013. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #66 on: October 15, 2019, 03:55:09 pm »CNN o Er Srbiji: Osma najstarija avio-kompanija na svetu


edna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije.

Tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju.

Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu. U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

CNN u tekstu navodi činjenice:

o Godina osnivanja: 1927.

o Putnika prevezenih u 2018.: 2,5 miliona

Er Srbija potiče od nekoliko aviokompanija koje su bile nacionalni prevozioci Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat Airwaysom iz 1948.

U godinama hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije. Godine 2013., Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.

izvor


https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-oldest-airlines/index.html

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #67 on: October 15, 2019, 07:52:32 pm »

Чим толико хвале "Ер Србију" мени је то помало сумњиво... laugh
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 797


« Reply #68 on: October 15, 2019, 08:32:16 pm »

Hoće neko da je kupi. 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #69 on: October 19, 2019, 09:10:35 am »


Er Srbija nabavlja avione Suhoj Superdžet 100?


Srpska aviokompanija Er Srbija pregovara s ruskom civilnom aviokompanijom Suhoj o kupovini aviona Suhoj Superdžet 100 (S SJ 100).

Ovo je izjavio visoki zvaničnik ruske vlade Sergej Prihotko, uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

Kako prenosi TAS S, on je novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona S SJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #70 on: October 19, 2019, 08:36:37 pm »

Да нисмо и Макрону обећали куповину неких Ебасових авиона?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #71 on: October 22, 2019, 08:33:00 am »


Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote "Er Srbije"


Visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko kaže da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbije".

Kako navodi, reč je kupovini ruskih civilnih aviona "Suhoj Superdžet 100" (SSJ 100), a takođe je rekao i da bi Beogradu mogao da bude zanimljiv i najnoviji ruski putnički avion MS-21.

Prihotko je tu vest potvrdio ovog vikenda, uoči posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu. Prema njegovim rečima, pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija "Suhoj" sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom "Er Srbijom" na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona "Suhoj Superdžet 100".

Ruski zvaničnik je dodao i da bi avion MS-21 u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbiju", navodi Sputnjik.

"Suhoj Superdžet 100" je bio prvi linijski putnički avion proizveden u Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza, a danas je jedan od najprodavanijih civilnih aviona nove generacije koji dolaze iz Rusije.

"Superdžet 100" je dvomotorni regionalni putnički avion, koji je prvi probni let imao 2008, a u saobraćaju je od 2011. godine. Taj napredni avion ima 98 putničkih sedišta i može da se koristi na kraćim i srednjim destinacijama, a njegov dolet je do 4.500 kilometara.

Generalni direktor ruske kompanije "Alijansa avijacionih tehnologija Avintel" Viktor Prjadka kaže da postoje velike razlike između aviona "Superdžet 100" o kojem Srbija i Rusija pregovaraju i aviona MS-21, koji bi eventualno mogao da zainteresuje Beograd.

"Pre svega, oni se razlikuju po veličini. ’Suhoj Superdžet 100‘ je više regionalna letelica, koja može da leti na srednjim destinacijama. Kapaciteta je do 100 putnika, razvija maksimalnu brzinu od oko 850 kilometara na sat pri visini leta od 11.000 metara. Avioni MS-21 su savremeniji. To je možda jedan od najsavremenijih aviona na svetu u ovom trenutku. On ima komforniji salon, pa je samim tim udobniji i prijatniji za putnike. MS-21 je kapaciteta do 200 putnika, odnosno taj avion praktično ima dva puta veći kapacitet. Mislim da će MS-21 biti značajno ekonomičniji avion, jer će imati savremenije motore. Ovde je potrebno analizirati potrebe Srbije, pre svega protok putnika, i u zavisnosti od toga treba se fokusirati na određenu letelicu", objašnjava Prjadka za Sputnjik.

MS-21, ruski "avion 21. veka", najavljuje obnovu nekad moćne civilne avio-industrije. Reč je o modernoj letelici impresivnih karakteristika. Pripada klasi uskotrupnih aviona, onih sa jednim prolazom između sedišta, kratkog i srednjeg dometa (do 6.400 kilometara) i ima kapacitet od 150 do 211 putnika, u zavisnosti od modela.

Eksperti ističu da MS-21 ima brojne tehnološke i komercijalne adute. Prvo, izgleda izuzetno moderno, i spolja, i iznutra. Napravljen je od laganih kompozitnih materijala čime je unapređena komercijalna efikasnost. Ima originalna krila, izuzetan enterijer i "svemirsku" pilotsku kabinu.

Njegova glavna prednost u odnosu na zapadne konkurente je ekonomičnost. Ojačano kompozitno krilo značajno poboljšava aerodinamiku, što znači da će operativni troškovi leta biti za oko 15 odsto manji od onih koje prave "Boing" i "Erbas" iste klase, a takođe pominje se i da će cena ruskog aviona biti za 20 odsto niža od konkurentskih američkih i evropskih aviona.

MS-21 je prvi put leteo u maju 2017, a ove godine je uspešno izveo i prvi međunarodni let na liniji Žukovski-Istanbul.

Završetak sertifikacije planiran je za 2020. godinu, a očekuje se da će serijska proizvodnja početi 2021. godine.

"MS-21 je bolji od ’Superdžeta‘, jer je savremeniji avion, ali on još prolazi sertifikaciona testiranja. Ovde je veoma važno sačekati trenutak da stupi u eksploataciju i počne da stiže do kupaca. Moguće je da će biti više modifikacija aviona MS-21, sa različitim putničkim kapacitetima, kao što su recimo tipovi aviona A-320, koji mogu da prime od 100 do 200 ljudi. Ako bude postojala odgovarajuća modifikacija MS-21, onda će za Srbiju biti korisno da naruči avion MS-21", ističe Prjadka.

Pored vesti o nabavci novih aviona, visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko naveo je i da Srbija i Rusija takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za te avione u bazi preduzeća za opravku "JAT Tehnike" na Međunarodnom aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje tih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuku osoblja i opremanje hangara.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #72 on: October 22, 2019, 02:31:29 pm »Air Serbia slavi šesti rođendan i obeležava 92 godine od postanka svog najstarijeg "pretka"Nacionalna avio-kompanija Air Serbia ove godine obeležava šest godina postojanja, kao i 92 godine tradicije kao naslednica svojih prethodnika, Aeroputa i Jata.

Povodom predstojećeg šestog rođendana, kompanija je ponudila avio-karte po promotivnim cenama. One su u prodaji su od danas do 29. oktobra i odnose se na putovanja u periodu od 19. novembra 2019. do 30. aprila 2020. godine.

Povodom 92 godine od osnivanja Aeroputa, cena promotivnih avio-karata počinje od 92 EUR. Po toj ceni dostupni su Frankfurt, Brisel, Cirih, Beč, Bukurešt, Ljubljana, Rijeka, Sarajevo, Skoplje, Tirana i Zagreb. Povratne avio-karte do Sofije i Rima mogu se pronaći po ceni počev od 112 EUR, za Diseldorf, Amsterdam, Larnaku, Solun i Štutgart počev od 122 EUR, dok Milano, Venecija i Kijev imaju početnu cenu od 132 EUR. Broj sedišta je ograničen.

- Ponosni smo što proslavljamo šestu godinu uspešnog poslovanja pod imenom Air Serbia dok ujedno obeležavamo skoro čitav vek tradicije naše kompanije kao naslednice slavnih začetnika jugoslovenskog vazduhoplovstva. Malo je avio-prevoznika na svetu koji se mogu pohvaliti navedenim brojkama. Kao i uvek do sada, svaki značajan jubilej slavimo pripremajući poklone za one koji su najzaslužniji za naše trajanje - naše drage putnike. Upravo zbog njih trudićemo se da budemo još bolji i zajedno dočekamo još mnoge jubileje - izjavio je generalni direktor Air Serbia Dankan Nejsmit.

Air Serbia šesti rođendan dočekuje sa 61 destinacijom u svojoj mreži i dva matična aerodroma u Srbiji. Nalazi se na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu, o čemu je nedavno izveštavao i CNN.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #73 on: October 24, 2019, 06:28:08 pm »Snimak sa leta Airbus A330-200 Air Serbia na liniji Beograd - New York JFK, u biznis klasi.Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 797


« Reply #74 on: October 24, 2019, 07:19:16 pm »

Čitam danas u nekim novinama da je Air Srbija ukinula liniju Niš - Budimpešta, koja je otvorena pre 3 meseca.

Pitao sam se svojevremeno: ko će iz Niš da leti u Budimpeštu, osim poneki biznismen. ...

Verovatno će još biti ukidanja linija, ako su shvatili da se od političkih odluka koje rađaju nerentabilnost ne može živeti.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.