PALUBA
July 13, 2020, 11:23:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Air Serbia  (Read 33858 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 009


« Reply #75 on: November 18, 2019, 08:01:04 pm »

Čitam danas u nekim novinama da je Air Srbija ukinula liniju Niš - Budimpešta, koja je otvorena pre 3 meseca.

Pitao sam se svojevremeno: ko će iz Niš da leti u Budimpeštu, osim poneki biznismen. ...

Verovatno će još biti ukidanja linija, ako su shvatili da se od političkih odluka koje rađaju nerentabilnost ne može živeti.
Lokalna samouprava dotira prazna sjedista to pokrica operativnih troskova, dobro poznata praksa za aerodrome sa  niskotarifnim kompanijama.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #76 on: November 30, 2019, 05:09:49 pm »Er Srbija već premašila prošlogodišnji broj putnika


Danas u 10 časova, više od mesec dana pre isteka kalendarske godine, Er Srbija je premašila ukupan broj putnika iz 2018. godine.

Kompanija je, preko svog matičnog aerodroma u Beogradu, prevezla 2.512.324 putnika. U taj broj nisu uključeni putnici koji su koristili usluge srpskog nacionalnog avio-prevoznika preko nove baze, Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, uspostavljene u julu ove godine.

"Za ovaj izuzetan rezultat zaslužan je ceo tim Er Srbije. Napornim radom, zalaganjem, strateškim planiranjem i blagovremenim prepoznavanjem prilika na tržištu postavljamo nove rekorde. Godinu na izmaku obeležio je naš nikada jači rast i planiramo da istim tempom nastavimo i u budućnosti", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Er Srbija je sa izuzetnim operativnim rezultatima iz letnje sezone nastavila i tokom jeseni. U oktobru je prevezeno za 13,37 odsto više putnika u odnosu na oktobar prošle godine, čime je ostvaren najbolji rezultat za taj mesec od kada kompanija posluje pod imenom Er Srbija. Trend rasta nastavljen je i u novembru kada je prevezeno za 25 odsto više putnika u odnosu na isti period 2018. godine.

Nacionalni avio-prevoznik je ove godine uveo direktne letove ka čak deset novih destinacija iz Beograda, uključujući i liniju za Istanbul, koja će biti uspostavljena u decembru. Uz uvođenje dvanaest novih linija iz Niša u julu i avgustu, Er Srbija je u tekućoj godini ostvarila najsnažniju ekspanziju od osnivanja kompanije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #77 on: December 13, 2019, 07:00:20 pm »Er Srbija dodaje dva aviona u flotu


Er Srbija planira da poveća svoju flotu za još dva aviona u 2020. godini, što znači da će se ukupni kapacitet uvećati za 12 odsto tokom prvog kvartala 2021.

Generalni direktor Er Srbije za komercijalu i strategiju Jirži Marek nije rekao koji će tačno tip aviona biti dodat u flotu srpske avio-kompanije naredne godine.

Marek je dodao da je Er Srbija prošla put "od postojane evolucije, do skoro revolucije", napomenuvši kako je ova kompanija jedan od najbrže rastućih prevoznika na jugoistoku Evrope, piše Exyuaviation.

Avio-kompaniji će trebati dodatni avioni i za nove rute planirane za 2020. sa tri aerodroma u zemlji, a ove godine Er Srbija je dodala deveti erbas A319 i tokom letnjih meseci zakupila bombardijer CRJ900.

Er Srbija takođe planira da poveća i broj čarter letova u narednoj godini.

Osim nedavno najavljenih letova za Maroko, koji bi trebalo da počnu krajem marta, prvi put će biti upotrebljen širokotrupni erbas A330, i to za čarter letove.

Avio-kompanija će taj avion sa 254 sedišta, koji leti na redovnoj liniji za Njujork, koristiti na čarter letovima za Palermo sredinom februara, kao i za Đenovu sredinom marta.

Er Srbija je u 2018. godini imala 958 čarter letova i prevezla 223.000 putnika. U 2019. godini broj čarter letova je prešao 1.000.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #78 on: January 03, 2020, 03:25:59 pm »Er Srbija u flotu dodaje dva aviona ATR 72-500


Očekuje se da će Er Srbija u svoju flotu dodati dva aviona ATR 72-500 kako bi ostvarila svoje planove za povećanje frekvencija letova.

Avio-kompanija je u završnoj fazi zaključivanja ugovora o lizingu za avione. Jedna letelica će, kako se očekuje, u flotu ući već sledećeg meseca, a druga u aprilu, mada tačni datumi zavise od konačnog sporazuma koji kompanija postigne sa zakupcima.

Kako saznaje Eks-Ju Aviejšn, očekuje se da će avio-prevoznik u službu vratiti još jedan ATR72 koji je iznajmljivao u poslednjih nekoliko godina. Time će kompanija imati ukupno sedam aviona ovog tipa za letnju sezonu 2020. godine. ATR 72-500 može da primi 70 putnika.

Srpski avio-prevoznik nedavno je potvrdio da će najmanje dve letelice ući u flotu 2020. godine.

Avio-kompanija je sklopila ambiciozan plan za predstojeće mesece, sa rastom frekvencije koji bi trebalo da krene već ovog januara na određenom broju ruta. Letovi za Atinu i Solun biće povećani na deset i šest nedeljno, sa trenuthih sedam i pet.

Pored toga, nacionalni prevoznik planira da ovog leta poveća frekvencije za Ljubljanu i Zagreb na 17 i 13 nedeljno, sa trenutnih 12 i 11.

Tokom predstojećeg leta, srpski prevoznik će leteti i iz Kraljeva ka Beču i Solunu.

U međuvremenu, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) je sertifikovala kompaniju za drugi nivo NDC standarda, čime je postala jedna od prvih avio-kompanija u jugoistočnoj Evropi koja je svoj distributivni sistem prilagodila savremenim načinima komunikacije.

Pored toga, kako je potvrdila IATA, kompanija je prva na svetu sa najnovijom 19.2 standardnom verzijom koja klasifikuje mogućnosti distribucije proizvoda.

Zahvaljujući ovom standardu, u okviru pilot projekta, Er Srbija će od 2020. godine ponuditi portal kao platformu za distribuciju svog proizvoda, koja uključuje ulaznice i sve dodatne usluge pre, za vreme i posle leta.

"Danas je avio-prevoznik postao roba, tako da moramo biti spremni da menjamo naš pristup klijentima i prilagodimo ponudu našeg proizvoda trgovačkim principima, uz osluškivanje iskustava iz direktne prodaje. Zbog toga je ovaj standard i sve ono što njega sledi u našoj budućoj komunikaciji sa svima koji prodaju naše karte od veoma velikog značaja za Er Srbiju", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 486« Reply #79 on: February 07, 2020, 06:26:57 pm »

Er Srbija niže rekorde, u januaru 27% više putnika
Tanjug | 07. februar 2020.

Er Srbija je u januaru zabeležila novi rekord sa prevezenih 168.856 putnika sa beogradskog aerodroma, što je za gotovo 36 hiljada, odnosno 27 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

To ujedno predstavlja i najbolji rezultat za januar od pokretanja Er Srbije 2013. godine, saopštio je nacionalni avio-prevoznik. Istovremeno, popunjenost kapaciteta za prevoz putnika na letovima iz Beograda povećana je za sedam procentnih poena u odnosu na januar 2019. Broj destinacija Er Srbije iz sprske prestonice je takođe porastao sa 34 na 41, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga povećana za 44 odsto, u odnosu na januar 2018.

"Zadovoljni smo što novu godinu počinjemo postavljanjem novih rekorda i što beležimo dobre rezultate već u januaru koji, kada je reč o broju putnika, tradicionalno važi za slabiji mesec u avio-industriji", izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije. Ističe da je prethodna godina, po broju prevezenih putnika i novih destinacija, bila najuspešnija za Er Srbiju do sada i da ih raduje što postavljaju čvrste temelje za dalji rast u 2020. godini.

Nacionalna avio-kompanija je 2019. godine, uvođenjem 23 nove linije i uspostavljanjem operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila najsnažniju ekspanziju od kada posluje kao Er Srbija. Prevezeno je rekordnih 2,81 miliona putnika, a dobri rezultati ostvareni su i u vansezonskom periodu, kada je prevezeno gotovo 25 odsto više putnika nego u istom periodu 2018. godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #80 on: February 08, 2020, 10:09:46 am »Etihad zbog krize rasprodaje avione: Šta će biti sa Er Srbijom?"Etihad ervejz", koji je vlasnik 49 odsto "Er Srbije", odlučio je da višegodišnje finansijske probleme reši prodajom 38 aviona.

Takođe planira i da otkaže ili smanji podršku avio-kompanijama u koje je investirao.

Hoće li će taj udar uspeti da izdrži naš nacionalni avioprevoznik i šta ako "Etihad" izađe iz "Er Srbije"?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da u ovakvoj situaciji nema dobitne kombinacije i da država Srbija mora da traži strategiju kako bi je sve ovo što je moguće manje koštalo.

Državna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), osnovana 2003, koja je u poslednje tri godine izgubila pet milijardi dolara, saopštila je da će prodati 38 aviona — 22 "erbasa" A330 i 16 "boinga" 777. Sporazum o tome, vredan milijardu dolara, već je postigla sa investicionim fondom KKR i lizing kompanijom "Altavir er fajnens".

Uporedo s prodajom aviona, "Etihad", koji je s kraja 2013. godine privatizacijom JAT-a postao suvlasnik "Er Srbije“, najavio je da će otkazati ili umanjiti podršku avio-kompanijama u koje je investirao, objavile su agencije.

Savić smatra da je "Etihad" važan za sudbinu "Er Srbije" koja će bez njega teško opstati, podsetivši na slučaj "Er Berlina".

Posle povlačenja "Etihada", čiji je udeo u nemačkoj kompaniji bio 29,2 odsto, "Er Berlin" je avgusta 2017. godine bankrotirao, nakon što je kompanija iz UAE saopštila da više neće da ga finansira.

Samo tri meseca ranije "Etihad" je saopštio da neće više da ulaže u "Alitaliju", u kojoj je 2014. godine preuzeo udeo od 49 odsto.

"Bez podrške za restrukturiranje nismo spremni da i dalje ulažemo. Stoga podržavamo neophodnu odluku Odbora ’Alitalije‘ da podnese zahtev za vanrednu upravu", saopšteno je maja 2017. iz Abu Dabija, sedišta "Etihada".


Šta je važno za sudbinu Er Srbije

Savić ukazuje i na sudbinu slovenačkog avio-prevoznika, koga je država, kako kaže, pomagala šakom i kapom.

Prvo su prodavali jedan deo svoje flote, da bi na kraju preduzeće bilo likvidirano. To mu, kako dodaje, liči i na situaciju u kojoj je "Etihad".

"To je isti obrazac po kome se prvo prodaje deo imovine, pa onda avioni uzimaju u zakup, čime se samo odlaže ono što je neminovno", ističe profesor Ekonomskog fakulteta za Sputnjik.

"Ako sve te stvari znamo, ne bih rekao da je sudbina ’Etihada‘ ružičasta, pre bih rekao da je to kompanija koja ulazi iz jednog problema u drugi. Onog trenutka kada su oni doneli odluku da ’boinge‘ preurede tako da smanje razmak između sedišta, to je bio prvi signal da tu nešto nije u redu", smatra on.

Po njegovoj oceni, dve krupne stvari su važne za "Er Srbiju". Prva je ta što država u našem avio-prevozniku ima značajno vlasništvo.

"Ako propadne ’Etihad‘, nema nikakve dileme da će propasti i ’Er Srbija‘ ili će se opet vratiti na upravljanje državi Srbiji, što su dodatni troškovi. Kada smo ulazili u kombinaciju sa ’Etihadom‘ ključni razlog je upravo bio da mi ne možemo da upravljamo JAT-om, jer ima velike gubitke, i da će ’Etihad‘, uz asistenciju države i subvencije, uspeti da reši problem. Očigledno je to sada pod velikim znakom pitanja", konstatuje sagovornik Sputnjika.


Problem i aerodromska koncesija

Druga bitna stvar koja može da bude veliki problem je, dodaje on, što je beogradski aerodrom dat pod koncesiju francuskom "Vansiju“ na 25 godina. I po tom ugovoru, od "Er Srbije" se očekuje da sa beogradskog aerodroma ima najmanje 45 odsto letova.

Savić podseća da je Mađarska imala sličan ugovor sa koncesionarom koji domaća avio-kompanija nije mogla da ispoštuje i "Malev" je otišao u stečaj, a mađarska država je koncesionaru isplatila 550 miliona evra kao kompenzaciju.

"Bojim se da će, ako ’Er Srbija‘ ne uspe da ispoštuje to što piše u ugovoru, i ’Vansi‘, naravno, tražiti određeno obeštećenje. Prema tome, naša šteta može biti dvostruko veća", ističe on.

U svakom slučaju je, kako napominje, teško proceniti šta će biti. Uveren je, međutim, da država Srbija neće sedeti skrštenih ruku, što, po njegovom mišljenju, znači da ćemo imati dodatne troškove vezane za održavanje "Er Srbije" u nekom drugačijem, promenjenom formatu.

Na pitanje koja je izvesnija opcija — da Etihad nekome trećem proda svojih 49 odsto udela u "Er Srbiji" ili državi Srbiji, on ukazuje na to da bi svoje vlasništvo prvo trebalo da ponudi većinskom vlasniku, odnosno drugom partneru, prema pravu preče kupovine.

"A da li država ponovo može da upravlja time? Teško", pita se i odmah odgovara ovaj ekonomista. I objašnjava zašto:

"U ovom trenutku nemamo ni svoju flotu, pa bismo morali da je iznajmljujemo, a JAT smo prodali ’Etihadu‘ i zbog toga što su oni već imali linije koje su funkcionisale. Procedura dobijanja dozvola da se negde leti je vrlo komplikovana, a pitanje je da li bi ’Etihad‘ hteo da nam proda ili ustupi svoje linije".

Na pitanje kakve su mogućnosti da "Etihad" na tržištu proda svoj udeo od 49 odsto, profesor Ekonomskog fakulteta kaže da se na pijaci sve može prodati, samo je pitanje cene.

"Ako ’Etihad‘ ne dobije cenu koju očekuje, uvek postoji mogućnost njene korekcije. Svi oni koji nameravaju da kupe ’Er Srbiju‘ znaju šta kupuju, koliko je to mačka u džaku. Ponuđeni iznos novca svakako neće biti onoliki koliki ’Etihad‘ očekuje", obrazlaže Savić.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #81 on: February 10, 2020, 02:36:33 pm »Er Srbija uvodi šest novih linija


Er Srbija u 2020. godini uvodi šest novh linija ka destinacijama u Evropi i na Bliskom istoku, saopštila je ta kompanija.

Nacionalna avio-kompanija će od juna uvesti letove iz srpske prestonice do Ženeve, Amana, Rostova na Donu, Firence, Lavova i Kišinjeva.

Novim letovima ponuda Er Srbije se i ove godine dodatno proširuje, nakon značajne ekspanzije u 2019. godini, saopšteno je iz te avio-kompanije.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 486« Reply #82 on: February 26, 2020, 06:42:51 am »

Тешкоће „Ер Србије”
Аутор: Др Петар Хинић понедељак, 24.02.2020.

Влада Србије треба хитно да размотри уговорни однос са мањинским власником и предложи откуп 49 одсто акција од „Етихада”


Шта се дешава са „Ер Србијом”? Да ли намерава да обавља само евромедитерански саобраћај а да дуголинијски препусти страним превозницима?

Дуголинијски саобраћај, који је последњих година са реструктурирањем већих америчких и европских превозника, знатним смањењем цене горива, као и смањењем конкуренције превозника из трећих земаља, посебно из Емирата, постао је најекономичнија ваздухопловна делатност. У таквој ситуацији „Ер Србија” смањује обим саобраћаја са Њујорком са пет на два лета недељно, 2019–2020, што је економски неоправдано и ризично за успешно пословање предузећа. Потенцијал од преко милион припадника српске етнике у САД и 300.000 у Канади, као и тржиште Србије и југоисточне Европе, препушта на коришћење страним превозницима. „Ер Србија” има могућности да опслужи значајно тржиште, али очигледно у постојећим условима није у могућности.

Основни услов за успешно пословање у саобраћају са Њујорком јесте организовање пословања на тржишту од „Ер Србија, јер „Етихад” није заинтересован, што изазива незадовољство бројних припадника српске етнике у САД која захтева, и поред присуства одређених технолошких могућности, и директан контакт, посебно у односу на опслуживање путника „Ер Србија” на летовима са Београдом на оптерећеном аеродрому „Кенеди” у Њујорку.

„Ер Србија” је такође препустила мањинском власнику „Етихаду” тржиште Аустралије, са преко 300.000 припадника српске етнике, као и Далеког истока, посебно Кине, из које преко 150.000 туриста годишње долази у посету Србији. Такође, и бројна пословна и приватна путовања између Кине и Србије су ван контроле српског превозиоца.

У постојећим околностима пословања већински власник Влада Србије треба хитно да преузме руковођење српским превозиоцем од мањинског власника „Етихада”, јер постојеће стање пословања указује да је таква одлука неопходна и представља услов за опстанак српског превозника на тржишту ваздухопловних услуга. Влада Србије одлуку може донети, јер је четворогодишњи уговор којим је „Етихаду” дато праву руковођења српским превозником истекао 31. јула 2018. године.

Треба такође напоменути значај и допринос српског превозника привреди Србије уопште, а посебно развоју туризма. Сама чињеница да „Ер Србија” учествује у укупном опслуживању путника на аеродрому „Никола Тесла” у Београду са 44,3 одсто такође је допринос успешном развоју највећег српског аеродрома. „Ер Србија” годишње обезбеђује превоз преко 600.000 страних туриста у Србију, што је такође врло значајан допринос туристичкој привреду Србије.

С обзиром на велики допринос за привреду Србије, као и посебно за грађане ове земље који деценијама користе услуге националног превозиоца, већински власник, Влада Србије треба хитно да размотри уговорни однос са мањинским власником и предложи откуп 49 одсто акција од „Етихада”, јер бројни поступци указују да мањински власник није заинтересован за успешно пословање српског превозника.

И поред бројних проблема, српски превозник има могућности и услове за успешно пословање на тржишту Србије и уугоисточне Европе. Нема времена за доношење одговарајуће одлуке, јер ће се у супротном појавити бројни превозници заинтересовани за наступ на значајном тржишту Србије.

Треба посебно напоменути да „Ер Србија” има стручно особље које је у могућности да обезбеди успешно пословање и руковођење српским превозником. Влада Србије има услове и могућности да обезбеди потпуно власништво у односу на „Ер Србија”, како је то било скоро деведесет година у знатно тежим околностима.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 632


« Reply #83 on: February 27, 2020, 09:17:15 pm »

Колико сам прочитао "Етихад" је у неким проблемима који се, аутоматски одражавају и на "Ар Србију".
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #84 on: February 28, 2020, 07:35:08 pm »U Srbiju stižu dva nova aviona


Er Srbija će zakupiti dva aviona koja su ranije pripadala aviokompaniji Adrija ervejz, koja je bankrotirala. U pitanju su avioni Erbas A319, koji će biti isporučeni oko 20. marta.

Obe letelice proizvedene su 2010. godine i u vlasništvu su kompanije Karlajl avijejšn partners. Jedan od ova dva aviona zameniće postojeći avion u floti srpskog avioprevoznika, koji će biti vraćen davaocu lizinga.

Srpski avioprevoznik verovatno će uzeti i dva ATR72 aviona, ali se u isto vreme očekuje da će i vratiti jedan ovakav avion koji je korišćen prethodnih godina.

Takođe, očekuje se da će Er Srbija nastaviti da koristi CRJ900 avion i preko leta, iako je korišćenje ove letelice privremeno zaustavljeno, dok se ne potpiše finalni ugovor o lizingu, prenosi Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 811


« Reply #85 on: February 29, 2020, 08:50:46 pm »

Koliko Air Serbia ima vlastitih aviona, a koliko iznajmljuje (lizing)?  pilot
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #86 on: March 05, 2020, 10:00:21 am »"Ne očekujem da rasprodaja flote Etihada utiče na poslovanje Er Srbije"


Premijerka Ana Brnabić rekla je da ne očekuje da će odluka Etihada, da rasproda deo flote i smanji učešće u ćerkama kompanijama u svetu, uticati na Er Srbiju.

Kompanija Etihad je nedavno objavila da će rasprodati deo flote i da će smanjiti učešće u ćerkama kompanijama.

Na pitanje novinara premijerki na Kopaonik biznis forumu, da li ona očekuje da će se odluka Etihada odraziti i na Er Srbiju, kao i da li vlada ima strategiju da se tome odupre, Brnabić je rekla da ne očekuje da će se to odraziti na Er Srbiju.

"Mi imamo još više novih pravaca, posebno iz Niša. Imamo pravac sa Aerodroma Morava u Kraljevu", rekla je Brnabić i navela da je adresa za sva ostala pitanja na tu temu kompanija Er Srbija, koja je, kako je rekla, "kompanija za sebe".

"Ja sam predsednica Vlade i nisam direktorka Er Srbije", ukazala je Brnabić.

Na konstataciju novinara da je Vlada akcionar u Er Srbiji, premijerka je ponovila da u vezi svega što se odnosi na poslavanje Er Srbije, pitanje treba uputiti toj kompaniji.

"Sigurna sam da će oni biti spremni da odgovore", rekla je Brnabić novinarima nakon obraćanja na zatvaranju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 882« Reply #87 on: March 06, 2020, 09:09:33 am »Srbija kupuje najnoviji ruski putnički avion?Moskva i Beograd planiraju da se na leto vrate razgovorima o nabavci aviona suhoj superdžet 100.

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov je, u Kazanju, gde se održava 18. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, rekao da će se "na leto vratiti tom problemu na praktičnom planu".

Prema njegovim rečima, strane su se usaglasile da nastave rad na ovom pitanju i da problem nabavke aviona za srpsko rukovodstvo i najverovatnije osam letelica za srpskog avio-prevoznika ostaje na dnevnom redu.

izvor
Logged
topalovicdj
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 353


« Reply #88 on: March 07, 2020, 09:39:37 pm »

nece valjda....ne znam zasto ga i dalje prave kad ga niko ne kupuje
pozdrav Djordje
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 261


« Reply #89 on: March 08, 2020, 12:56:06 pm »


Suhoj Superjet 100 je odličan avion. Međutim, tek je nedavno homologizovan za svetsko tržište, a i inače je NOV, što znači da ima određene manjkavosti koje je potrebno još otkloniti A i jeftiniji je.  Ništa strašno. Kome se ne dopadaju motori PS90A, može izabrati drugu pogonsku grupu. Negativna kampanja protiv ovog aviona rezultat je "usrdnog rada Boeinga i Airbusa da se spreči prodor bilo kog novog proizvođača" na tržište srednjeprugaških aviona. TO JESTE PROBLEM. A sad je pravo vreme... 737 je prizemljen na neodređeno vreme, Na Airbusima stalno neki bugovi. Ali politika vrti gde burgija neće. Ne bi me čudilo da su se i pojedini menadžeri Suhoja prodali Boeingu i Airbusu da kenjaju po avionu... za pare, naravno. Naravno, uvođenej novog tipa aviona je nepoželjno sa logističkog stanovišta. S druge strane, usavršeni Falcon Dassaulta u salonskoj varijanti ima tako nabijenu cenu... kao da je space shuttle, u najmanju ruku.
« Last Edit: March 08, 2020, 01:22:25 pm by kumbor » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.