PALUBA
July 21, 2018, 03:11:28 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivtenkovska razorno-probojna mina-6 (TMRP-6)  (Read 37072 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #45 on: February 01, 2011, 09:43:38 am »

Sva ova mišljenja i razmatranja koje dajete ovdje mogu da vrijede kratko nakon uništenja tenka. Svi tenkovi koji su pogođeni i ostavljeni na "ničijoj" zemlji su bili gađani sa svim i svačim od onoga ko ga je prvi pogodio. Takozvano "ovjeravanje" pogodka. Popravljao sam tenkove izbušene sa po dvadesetak zolja, iako je prije toga tenk bio dugo neupotrebljiv, a na njemu se kasnije vježbalo rukovanje zoljom ili osom. Tenkove u koje je bio ubačen eksploziv, pa čak i tenk koji je pogođen minobacačkom granatom 120 mm tačno u sred kupole. Taj sam popravio nakon 8-9 mjeseci rada. Da li je tenk stao zbog nagazne, pa ga kasnije pogodili zoljom ili osom, ili ga je pogodila osa ili zolja, pa ga kasnije gađali iz nekog topa teško je reći na osnovu fotografija. Nagazna tenkovska krivi šasiju tenka kod lenjivca. Ubija vozača tenka. Nije nužno da se municija u tenku aktivira. Ponekad se tenk zapali, a ponekad ne zapali, kao što se i ponekad digne kupola. Često su se stavljale tenkovske nagazne jedna na drugu. Takozvani "bunar".

To se ne može vidjeti na ovim fotografijama. One su snimljene izvjesno vrijeme nakon prvobitnog oštećenja tenka.
Logged
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 454« Reply #46 on: February 01, 2011, 10:59:42 am »

Ovako, postavicu 2 fotografije iz knjige BALKAN AT WAR gde ispod njih u potpisu stoji da su to tenkovi unisteni PT minom. Dalja diskusija o tome sta je moglo da izazove otkidanje kupole na tenku je bespotrebna ukoliko ne postoji bar nesto sto bi potvrdilo ono sto  se iznosi u postu. Dakle, postovi koji iniciraju dalju raspravu o kidanju kupole, uzrocima kidanja, sredstvima koja su mogla biti upotrebljena, bez navodjenja nekog dokaza o tome bice brisani.

Da me ucesnici u raspravi ne bi pogresno razumeli. Ne pokusavam da nametnem svoje misljenje o tome da je ovo izazvala PT mina, ali posle ovoliko postova niko nije prezentovao ni jedan dokaz o teorijma koje su pomenute. Evo ja prezentujem jedan dokaz iz nezavisnog izvora (pisca knjige ne poznajem, nismo ni u kakvom dilu...) koji je verovatno pre objavljivanja knjige prikupio dovoljno cinjenica da bi u potpisu slike ovako nesto napisao. Izvolite ponudite slican dokaz pa makar pisalo da je kupola otkinuta tako sto je na tenk pao deo spejs satla Kolumbija ili da je to uradio Supermen?


* tenk 1.JPG (73.06 KB. 742x459 - viewed 625 times.)


* tenk 2.JPG (88.65 KB. 754x496 - viewed 702 times.)


Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 318


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #47 on: February 01, 2011, 01:11:22 pm »

Nisam još vidio ni jedan tenk koji je nagazio na nagaznu, a da su mu čitave gusjenice.. Ove dvije slike su prvi put da tako nešto vidim.

Ovo je slika istog tenka samo je slikana iz dva ugla. Ovo je tenk iz prve ili druge serije tenka. Gorio jeste sigurno, kupola mu je eksplodirala i odletila, što je sigurno. Ali gusjenice su čitave. Na tenkovima oštećenim nagaznom uvijek sam viđao pokidanu gusjenicu i oštećan lenjivac.
Logged
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 454« Reply #48 on: February 01, 2011, 01:16:51 pm »

Kod nagaza na minu da, ali kod aktiviranja mine na antenu (TMRP-6) moze da prodje bez ostecenja gusenice ukoliko je do eksplozije doslo na sredini izmedju dve gusenice. Ipak i tu postoji izuzetak, u slucaju aktiviranja na antenu a da je mina ojacana (pomenuo si ``bunar``-odnosno vise mina naslaganih jedna na drugu, ima i opcija mina ojacana eksplozivom) onda zbog kolicine eksplozvia moze da dodje i do ostecenja hodnog dela. Takodje moze da dodje do ostecenja gusenice ako je tenk jednom gusenicom prisao blize mini, ali ne i nagazio (pricamo o aktiviranju pomocu antene).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 28 428« Reply #49 on: February 01, 2011, 01:24:05 pm »

Sa obe strane ovog vozila fali par točkova. Mogu li oni da odlete od eksplozije mine TMRP-6?
Logged
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 454« Reply #50 on: February 01, 2011, 01:32:47 pm »

Vec je pomenuto u ranijim postovima da mina obicno eksplodira oko polovine tenka. Ako je bila ojacana odnosno ako je eksplodirala municija onda ne vidim zasto bi bilo cudno da su dva potporna tocka koji se nalaze jedan naspram drugoga doziveli istu sudvinu.

P.S.
 Inace Vladino zapazanje o stanju gusenica i Motoristino o potporni tockovima ukazuje da je verovatno doslo do eksplozije municije koja je izazvana aktiviranjem mine.
Logged
domagoj
mornar
*
Offline Offline

Posts: 25


« Reply #51 on: August 12, 2011, 10:34:02 am »

Quote
Dodatni upaljač - Na PT minama (u većini slučajeva) postoje fabrički izrađena ležišta za dodatne uplajače kojima se mina obezbeđuje od demontiranja. U prevodu, dodatnim upaljačem obezbeđuješ da onaj ko pokuša da ti odnese minu dobije ekspresan prevoz do svetog Petra.

Kako je nama na obuci u rukovanju MES jedan kapetan objašnjavao funkciju dopunskog upaljača, upravo na "šestici". Ide nekako ovako: "Dođe mali Mujica, vidi minu, i veli - sad ću ja to da sredim. Povadi oprezno upaljače, i sav radostan uzme minu za ručku, krene da je sav radostan podigne (svo vreme demonstrira postupak  Smiley), i ... ode mali Mujo nebu pod oblake. Narovučenije - ne pokušavaj deaktivirati PT minu".  

Inače, većini je verovatno poznata ona slika raznetog M-84 JNA u Vukovaru, sa kupolom, 10-ak metara pored, koja štrči u vazduhu sa cevi topa zabodenom u zemlji. To je bila "šestica".

Evo, nađoh:

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]

Što se tiče ovoga...tenk je doista naišao na minu, ali gusjenicom i upitno je da li je u pitanju "šestica".Pa je bilten samo djelomično točan. A i upitno je koliko je tada bilo mina na raspolaganju. Teško da bi potrošili par mina na mjestu gdje će tenk "možda" naići.
Gusjenica je bila oštećena (kako se i vidi na slikama), ali je naknadno zapaljen/miniran da ne bi ponovo pao u ruke JNA.
Općenito valjda 90% uništenih  M-84 je eksplodirala uslijed zapaljenja BK zbog pogotka Osom,Maljutkom...i rezultat je odlatjela kupola.
Tako nešto teško može napraviti mina, osim sa puno sreće.
Kako kaže Vlado, mina ošteti hodni dio i ova šestica bi ranila/ubila vozača i ništa više.
Masa tenkova je stradala na sred ulice , a tu antenu koja strši vidjeli bi vrlo lako i ne bi vozili dirketno na nju sredinom tenka...
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 427


« Reply #52 on: August 12, 2011, 02:33:16 pm »

Impresivna sila!
Logged
Brok
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 235WWW
« Reply #53 on: August 12, 2011, 05:11:30 pm »

Kako puče,


* mlaz.jpg (85.61 KB. 1200x724 - viewed 621 times.)

Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #54 on: August 12, 2011, 05:28:49 pm »

Da se ne upuštamo sad u rasprave koje bi mogle da se podvedu pod neki od članova pravilnika ali bi samo kratko komentarisao domagojev post. Odmah nakon rata je rađena detaljna analiza gubitaka tenkova i to u tenk. Ako bi koristili američke kriterijume o gubicima gubici JNA u tenkovima su gotovo simbolični pogotovo kada je reč o tenkovima M84. Naravno ne računam zarobljene. Pogotovo su gubici od raznih RB -ova bili simbolični. Bilo je izbačenih iz stroja - prilično, ali su skoro svi brzo vraćani u stroj. Gotovo svi trajno izgubljeni tenkovi M84 (pa i T 55) su stradali od mina ili bar najpre teško oštećeni od mina pa onda "overeni" nečim drugim. Mislim da je slično bilo i u BiH ali to bolje zna Vladimir. Napominjem i da je mnogo tenkova, naročito T34 otpisano premda bi po američkim kriterijumima bili gotovo lako oštećeni.
U fabrici 14. oktobar sam viđao tenkove bukvalno izrešetane sa Osama i Zoljama ali i dalje borbeno sposobne pri čemu ni članovi posade nisu mnogo stradali. Ja kad bi naveo koliko je stvarno tenkova M84 i T55 stvarno eksplodiralo u borbi tokom rata u Hrvatskoj izazvao bi samo nepotrebnu diskusiju i sigurno bi došli pod neku od tačaka. Tvrdim sa punom moralnom obavezom da je bar 2/3 tenkova (a verovatno i mnogo više) koje smo videli kao eksplodirane stradalo naknadno da bi se dobili efektni snimci za foto reportere.
Kod oklopnih transportera i BVP-a tvrdim da je 80% stradalih članova posade stradalo od mina.
Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #55 on: August 14, 2011, 02:06:14 pm »

Postovani Deligrad je prezentovao veoma zanimljive podatke.
Da li se moze izvuci procentualno gledano najubojitije protiv-tenkovsko sredstvo u sukobima za koje ima podataka bez konktretizacije, da ne bi usli pod neki clan ustava ovog foruma...?
Takodje zanimljiv podatak bi bio i pregled slabih tacaka kod tenkova koriscenih u dejstvima. Sve nabrojeno bi bilo samo sa tehnicke strane obradjeno.....?
Ponavljam, samo procentualno gledano za odredjena sredstva i odredjene delove tenka.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 535« Reply #56 on: October 15, 2011, 05:54:14 pm »

Malo o ovom sredstvu, iz HV BR. 87 , 95 g.
Autor : Josip Martinčević Mikić


* TMRP-6-1.jpg (387.15 KB. 1200x1570 - viewed 772 times.)* TMRP-6-2.jpg (451.87 KB. 1200x1582 - viewed 785 times.)* TMRP-6-3.jpg (470.03 KB. 1200x1575 - viewed 917 times.)


Poz.

Logged
EOD
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 57


« Reply #57 on: December 31, 2011, 04:14:38 pm »

Mina nema toliku razornu moc? Janezek da li si siguran da nesto sto je predvidjeno da unisti oklopno vozilo, tenk itd. nema toliku razornu moc? Da li si nekada imao priliku da vidis kako izgleda kada eksplodira 5-6 kg eksploziva? I jos nesto TMRP-6 za razliku od ostalih PTM u naoruzanju tadasnje JNA ima kumulativno dejstvo, za razliku od ostalih kod kojih eksplozija nije usmerena vec se siri na sve strane podjednako.
Vodi racuna da kod postavljanja na princip poluznog dejstva (kada je mina postavljena da dejstvuje na antenu) ona eksplodira gotovo na mestu gde se nalazi obrtni transporter na M-84. Tu onda imamo vec pominjani celicni disk, kumulativni mlaz od 5+ kg eksploziva i jos municiju koja se nalazi unutar tenka.

u svemu se slazem osim sto TMRP-6 ne radi na principu kumulativnog vec miznay-shardinovog efekta koji su doduse dosta slicni. klasicno kumulativno dejstvo je takvo da se lijevak u koji je uoblicen eksploziv eksplozijom topi i pretvara u mlaz. kod miznay-shardinovog efekta ploce se izoblici ali ostane u cvrstom stanju. kumulativno dejstvo je takvo da najvecu probojnost ima u fokalnoj tacki lijevka i postoji racunica za tu tacku ako improvizujes neko kumulativno punjenje, tj za odstojanje tacke od najsireg dijela lijevka u odnosu na precnik lijevka. takodjer kumulatvna sredstva najbolju probojnost postizu sa ljevcima od mekih metala (mada su rusi na 125mm kum. zrnima eksperimentisali i sa lijevcima od osiromasenog urana) i sa brzim eksplozivima ili kompozicijama. npr heksolitom, oktolitom ili pentolitom.
kod sredstava na principu miznay-shardinovog efekta disk ili ploca je od tvrdog metala jer se ne topi vec samo deformise, ali ostaje u cvrstom stanju.
takodje kod kumulativnih sredstava kolicina eksploziva nece presudno povecati probojnost ako nije u razmjeri sa dimenzijama lijevka, dok kod miznay-shardinovog sredstva hoce.
Logged
KUZMA®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 454« Reply #58 on: December 31, 2011, 04:40:36 pm »

Eh, to za kumulativni mlaz je ostalo od skole gde su nam to tako predstavljali i to je tako ostalo. Nama inzinjercima je to manje bitno posebno sto kazes da su ti efekti slicni.
Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 758


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #59 on: December 31, 2011, 05:17:09 pm »

Misznay–Schardin Efekt slikovito


* Misznay–Schardin effect.jpg (19.04 KB. 399x299 - viewed 1215 times.)

* Misznay–Schardin effect.png (21.87 KB. 339x157 - viewed 1143 times.)

Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 24 queries.