PALUBA
May 22, 2022, 11:51:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kosovski krst na Spitfajeru  (Read 7764 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« on: March 26, 2013, 07:26:05 pm »

Jos za vreme rata, naziruci skori slom, jedan broj pilota usmerio je svoje letelice ka Grckoj. gde se engleski ekspedicioni korpus jos borio s Nemcima. Posle propasti Grcke, ovi ljudi prebaceni su na Bliski istok, gde im se ubrzo pridruzila i grupa koja je s nekoliko bombardera 'savoja marketi 79' prebegla u Moldaviju, na podrucje SSSR. Posle napada Nemacke na SSSR, Sovjeti ove pilote stavljaju na voz i salju u Kairo.
Zanimljivo je da je pre toga sovjetska tajna sluzba NKVD zavrbovala petoricu pilota iz grupe, koji su imali zadatak da u slucaju sklapanja separatnog mira izmedju Engleske i Nemacke ukradu najmodernije britanske lovce i njima prebegnu u SSSR. Taj podatak dovoljno govori o nepoverenju izmedju prinudnih saveznika.
Tako se u Kairu, pocetkom avgusta 1941. nasla grupa vojnika okupljenih oko kralja i vlade u izgnanstvu. Vecinu cine vazduhoplovci, a medju njima 130 pilota voljnih i spremnih da u Britanskom ratnom vazduhoplovstvu nastave borbu. Ova grupa se sastojala od Srba i Slovenaca, buduci da se hrvatski piloti uglavnom otisli u Zrakoplovstvo NDH, da bi neki kasnije presli u partizansko vazduhoplovstvo.

Osvezavanje tehnike letenja

Ipak, to nije islo tako lako. Jedna teskoca bio je engleski jezik, kojim se sluzio mali deo ljudstva. Druga i najveca bio je veliki tehnoloski jaz, kao i dvogodisnje ratno iskustvo koje su imali britanski piloti. Zato je i ukljucivanje u operativne jedinice islo vrlo sporo, a i tada po oprobanom britanskom recetu. Naime, pravilo je bilo da svi strani piloti moraju da 'osveze' tehniku pilotiranje u skolama i na kursevima, a potom neko vreme staziraju u jedinicama za podrsku aviona ADU (Air Delivery Unit) koje su u vazdusnim konvojima preletale avione sa zapada Afrike prema Egiptu. Dalekom istoku i SSSR. Visednevnim letenjem u ovim konvojima dobijali su se neohodni sati naleta i rutina u letenju na savremenim avionima, Tu su piloti imali priliku da se sretnu s lovackim avionima 'Spitfajer'.
Prvi je bio iskusni mornaricki pilot lovac, porucnik bojnog broda Avgust Groselj, u Prvoj trenaznoj eskadrili Britanskog ratnog vazduhoplovstva. Odmah za njim isao je narednik Aleksandar Cenic koji je posle kratkog zadrzavanja u ADU presao u 73. eskadrilu, gde je leteo na 'Sitfajeru' i time postao prvi jugoslovenski pilot u borbenim letovima na ovoj masini, a ujedno i prvi kome se pruzila prilika za let nad otadzbinom, buduci da je pocetkom 1944. godine trinaest puta ucestvovao u borbama nad Jugoslavijom. Posle dve-tri uspesne ture u ADU, piloti predvidjeni za borbene zadatke prebacivani su u 71. operativno-trenaznu jedinicu, gde su uvezbavali taktiku i gadjanje na avionu kojim ce leteti u borbi.
Prvi osposobljeni piloti rasporedjivani su jula 1943. godine u 123. eskadrilu koja je bila smestena na poluostrvu Kirenaika u Libiji. Ova eskadrila izvrsavala je patrolne zadatke iznad Sredozemlja, a zbog zastite vodenih puteva izmedju Egipta i juzne Italije. Jedinica se uglavnom sastojala od 'Harikena' uz poneki 'Spitfajer', na kojima su leteli Jugosloveni kao na obuci, buduci da su vrlo brzo svi prekomandovani u 94. eskadrilu.

Prvi sukob

Jugoslovenska izbeglicka vlada u Londonu, nadajuci se skorom iskrcavanju saveznika na Balkan, u prvoj polovini 1943. godine sklapa sporazum o ukljucivanju jugoslovenskih jedinica u borbe za oslobodjenje. Deo ovog sporazuma je i odluka da se jugoslovenski piloti grupisu u 94. eskadrilu, gde je ubrzo uspostavljen poseban 'B' flajt, popunjen samo pripadnicima Jugoslovenskogkraljevskog vazduholovstva. Devedeset cetvrta eskadrila operisala je u sastavu 212. grupe iz baza oko Tobruka, u Libiji, na zadacima zastite brodova u ovom delu Sredozemlja.
Posto je 'Spitfajera' bilo malo na celom podrucju Sredozemlja, eskadrila je bila opremljena zastarelim 'Harikenima Mk IIc'. Ovi avioni nisu bili pogodni za ofanzivne zadatke, sto se videlo odmah po jedinom takvom pokusaju protiv ciljeva na Kritu, koji se okoncao tragicno po pilote Berana i Matejica i jednog Britanca.
Tek pocetkom 1944. godine, kada su se prilike na frontu u Italiji stabilizovale, doslo je do promene. Tako je do 9. marta pun sastav eskadrile brojao 6 'Spitfajera Mk IX' i deset 'Mk Vc'. Posebna cast ukazana je eskadrili naredbom da na avionima, pored oznaka Britanskog ratnog vazduhoplovstva, moze da bude istaknut i simbol Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva - Takovski krst. Iako majusna oznaka, ispod izduvnika na nosu aviona, imala je veliki znacaj za moral pilota.
Upravo kada su svi s velikim zarom ocekivali borbene zadatke, javili su se odjeci konferencije u Teheranu, na kojoj su Staljin, Cercil, i Ruzvelt odlucili da podrze Narodnooslobodilacku vojsku Jugoslavije, pod komandom Josipa Broza Tita. Komunisti u jedinicama na Bliskom istoku poceli su da dizu glavu, a je ista ona podela koja je potresla Srbiju 1941. godine preneta i medju vazduhoplovce na severu Afrike.
Prvi sukob dogodio se 6. februara, da bi politicka zamesateljstva dostigla vrhunaca 28. marta 1944. godine. Pojavila se grupa pobunjenika s partizanskim obelezjima na kapama i odbila naredjenja britanskog komandanta Fosketa. Zbog toga su iz jedinice udaljena 73 pripadnika, vecinom iz tehnicke sluzbe. Odziv medju pilotima i oficirima bio je slab, samo su tri oficira otisla sa pobunjenicima. Najveca nevolja bila je u obicaju Britanskog vazduhoplovstva da mejanicari, a ne piloti zaduzuju avione, ali to je nekako prevazidjeno. Iako se Britansko vazduhoplovstvo trudilo da se iskljuci iz tih dogadjaja, ubrzo je, shodno britanskoj politici, bilo upleteno do guse i odluceno je da se sastavi 352. jugoslovenska eskadrila, iskljucivo od pripadnika NOVJ. Ovo je ostavilo gorak ukus pilotima odanim zakletvi datoj kralju i otadzbini.
Tek kada su se malo rascistile prilike, 94. eskadrila mogla je da uzme ucesce u ofanzivnom zadatku pod kodnim imenom 'Cepelin', gde je bilo predvidjeno da 'Spitfajerima Mk IX' daje lovacku zastitu susednim juznoafrickim i britanskim bombarderskim eskadrilama u napadima na Krit.
Pojava 'Spitfajera' nad Kritom uticala je na borbeni moral Nemaca. Cesto se na nemckoj talasnoj duzini radija moglo cuti upozorenje avionima u vazduhu: 'Ahtung! Ahting! Spitfojer!' I pored uzastopnih napada na luke i aerodrome na Kritu, nemacke 'mesersmite Bf 109G' nisu uspeli da izmame i s njima povedu borbu.
Na pocetku operacije 'Cepelin' u eskadrilu su stigla dva posebno preradjena 'Spitfajera Mk IX'. Ovi lovci bili su prepravljeni ne bi li dosegli nemacke visokoletece izvidjace 'Junkers Ju 86'. Visina leta je povecana smanjivanjem tezine aviona. Skinuto je naoruzanje (osim dva mitraljeza) , oklo, radio, cak i boja i oznake, pa su avioni leteli u prirodnoj boji metala, bez kamuflaze. Leteli su na 13.000 metara, a od jugoslovenskih pilota kapetan Zivota Boskovic i porucnik Ratomir Manojlovic prosli su posebnu obuku i ispite.

Labudova pesma

Prvu pobedu eksadrila je zabelezila 31. maja, kada su u napadu na Krit oborili jednog Bf 109, a drugog ostetili. Prvog juna ucestvuju u napadu na konvoj 50 kilometara severno od Krita, gde je potopljeno vise brodova. Dan za danom redjaju se akcije, a 6. juna, u nocnom letu, komandant eskadrile Fosket presrece i na sletanje na saveznicki aerodrom primorava transportni 'Ju 52' ciju posadu su cinili iskljucivo Slovaci.
U avgustu Nemci pocinju konacno povlacenje iz juzne Grcke, a jugoslovenski 'B' flajt 84. eskadrile broji poslednje dana. Iz retkih prilika za borbu izvlace najvise, pa tako 10. avgusta u borbi iznad Kastelina (Krit) komandir flajta orucnik Dusan Stanic obara Bf 109G, a Fosket i porucnik Manojlovic po jednog ostecuju.
Ova pobeda bila je 31. pobeda 94. eskadrile i ujedno labudova pesma jugoslovenskih pilota u njoj. Poslednji zadatak imali su 25. avgusta u misiji lovacke zastite, posle cega su na Titov zahtev svi 'skinuti' s letenja, a na osnovu sporazuma s Britancima po kome niko od Jugoslovena koji nisu pod njegovom komandom ne moze da ucestvuje u zadacima nad Balkanom.
Tako su ovi iskusni i obuceni piloti lovci izbaceni iz struja bez borbe. Bili su primorani na potucanje po raznim tranzitnim logorima, a do kraja rata vrsili su duznosti na zemlji, sto je veliko ponizenje za pilote lovce, elitu svake vojske. Posle rata, osim porucnika Tihomira Babica, svi su izabrali dobrovoljno izgnanstvo umesto povratka u otadzbinu.

                                                   Nemanja Backovic, Politikin Zabavnik, broj 3181, 25. 1. 2013.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #1 on: March 27, 2013, 10:37:37 am »

Evo odlomaka iz memoara "Moj život u izgnanstvu" Kralja Petra II Karađorđevića, inače objavljenih u feljtonu lista Večernje Novosti u kome on govori o prijemu naših avijatičara od strane Engleza po prebacivanju iz Jugoslavije:

" Odlučeno je da većina naših vazduhoplovnih snaga, koje su brojile oko 700 ljudi, od kojih je 300 bilo obučenih pilota, treba da se prebace u Aman, u Transjordanu, gde je trebalo da sačekaju dalja naređenja. Posetio sam ih jednog dana, zajedno sa generalom Simovićem i gospodinom Ilićem, ministrom vojnim, i video sam da im je moral veoma opao u ovom periodu čekanja. Svi su ostavili svoje porodice i imali su samo jednu želju: da se ponovo vrate u borbu. Britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo je konfiskovalo njihove avione u Egiptu i sad su prijatno provodili vreme u velikom kampu. "

" Bio sam besan zbog stalne neaktivnosti britanskih vojnih vlasti po pitanju obuke i opremanja naših vazduhoplovnih posada, koje su još besposličile u Amanu. Ovi ljudi postajali su sve nespokojniji i počinjali su da misle da bi bilo bolje da su ostali kod kuće, da zaštite svoje žene i decu.
Predsednik vlade Simović je stalno izlagao naš plan britanskim vojnim vlastima, ali je dobijao neodređene odgovore. Moj predlog da se ljudi pošalju u vazduhoplovne logore u Kanadi i Južnoj Africi glatko je odbijen na osnovu toga da je „nedovoljan prostor za prevoz i da postoji potreba za ovim ljudima na Bliskom istoku“.
Najzad je generalštab britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva prihvatio da iskoristi naše najbolje pilote da prebace avione iz Takoradija, na zapadnoj obali Afrike, za isporuku u Kairu. Ja sam se sa ovim složio zato što će ljudi biti aktivni i obučavaće se, a i privići se na upravljanje različitim avionima, ali još mi je i to delovalo kao tužno rasipanje njihovih sposobnosti. Ostali ljudi na Bliskom istoku trebalo je da budu obučeni u pešadijskom bataljonu koji su nameravali da prošire, regrutujući italijanske ratne zarobljenike slovenačkog porekla kojih je bilo prilično. "« Last Edit: March 27, 2013, 10:46:11 am by oficir neaktivne rezerve » Logged
airsuba
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 207


« Reply #2 on: March 27, 2013, 11:28:36 am »

Treba ipak imati u vidu da su britanci imali stvarno veliki manjak tehnike u Africi u odnosu na italijanske i nemačke snage, naročito aviona - ne samo modernih već uopšte.

Inače nije 'takovski' već 'kosovski' krst na oznaci, a ceo tekst iz Zabavnika je potpuni plagijat i prepisivanje iz monografije "Spitfajer" koju su pisali Bojan Dimitrijević i Aleksandar Kolo, a koja je izdata 1997 (ko je ima nek pogleda poglavlje "Jugoslovenski feniks", str.19-24).
Isti taj autor je već dobro poznat od ranije po istim takvim prepisivačkim prilozima....

Posebna poslastica tog "autorskog" dela je vrlo zanimljiv crtež  

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 01.jpg (45.48 KB, 555x443 - viewed 399 times.)
« Last Edit: March 27, 2013, 11:32:21 am by MOTORISTA, Reason: Slika prebačena u atačment » Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #3 on: March 27, 2013, 11:37:31 am »

Na strani 44, već pomenute monografije, se nalazi fotografija ovog aviona sa kosovskim krstom. Inače ova oznaka je stajala na avionu samo dva dana, jer su Britanci zahtevali da bude uklonjena.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #4 on: March 27, 2013, 11:39:32 am »

Resavska škola rulz  Wink
Logged
airsuba
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 207


« Reply #5 on: March 27, 2013, 11:46:08 am »

Udario Spit na Spita 

Zbog budućih pokolenja i posetilaca Palube možda bi trebalo promeniti naslov teme u ispravni "Kosovski krst na Spitfajeru", a na ono što je napisano u Zabavniku svakako nemožemo da utičemo  Sad
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #6 on: March 27, 2013, 12:06:18 pm »

Zbog budućih pokolenja i posetilaca Palube možda bi trebalo promeniti naslov teme u ispravni "Kosovski krst na Spitfajeru", a na ono što je napisano u Zabavniku svakako nemožemo da utičemo  Sad

Sređeno.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #7 on: March 29, 2013, 10:58:09 am »

Fotografija pomenutog Spitfajera.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* spit7.png (487.38 KB, 595x427 - viewed 422 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.