PALUBA
May 23, 2018, 02:06:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: THAAD, Terminal High Altitude Area Defense.  (Read 10140 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 503« on: April 05, 2013, 06:34:17 pm »

Vezano za ova neka događanja na Korejskom poluotoku, jedan video ovog proturaketnog sustava.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/AzeiLo2d2Fk?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Quote
- THAAD je sustav kopnene proturaketne obrane koji uključuje pokretni laser i presretače raketa. Sadrži i radar za praćenje AN/TPY-2 i integrirani sustav kontrole požara. THAAD će osnažiti obrambene sposobnosti američkih građana na teritoriju Guam i američkih vojnika koji se nalaze na tome području. Sjedinjene Američke Države i dalje pozivaju sjevernokorejsko vodstvo da prekine provokativne prijetnje te da poštuju svoje međunarodne obveze. Sjedinjene Američke Države i dalje su na oprezu te i dalje budno prate svaki pokret sjevernokorejske vojske i spremni smo braniti američki teritorij, naše saveznike, i naše nacionalne interese, stoji u priopćenju koje je jučer objavio Pentagon.

http://www.jutarnji.hr/video---spremni-smo-braniti-svoj-teritorij--pogledajte-kako-funkcionira-pentangonov-proturaketni-obrambeni-sustav-thaad/1095165/

Malo detaljniji opis sistema i priča o razvoju na Wiki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_High_Altitude_Area_Defense
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 503« Reply #1 on: April 05, 2013, 06:51:26 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/69uXXiJan_o?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 895« Reply #2 on: September 24, 2013, 05:39:22 am »

Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Lockheed Martin dobio 3,9 mlrd USD vrijedan ugovor za proturaketni sustav THAAD
 
Datum objave
23.09.2013

Lockheed Martin je dobio ugovor proizvodnje komponenti za sustav Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) i to za Obrambenu raketnu agenciju SAD-a i Ujedinjene Arapske Emirate, priopćila je tvrtka. Ugovor uključuje proizvodnju i isporuku 110 presretača za Kopnenu vojsku SAD-a, uključujući opciju za fiskalnu 2014. Lot 4, 5 i 6 presretači će biti razmješteni u bazi Ft. Bliss, Texas. Ugovor također uključuje presretače i drugi zemaljski hardver za UAE.

Lockheed Martin je trenutno pod ugovorom za pet THAAD bitnica za potrebe Kopnene vojske SAD-a. Isporuke bitnica 3 i 4 su u tijeku, a konačni završetak se očekuje u prosincu 2013. Posao vezan uz poetu bitnicu dobiven je krajem 2012. Od 2005.godine, razvojni program THAAD je imao 13 probnih letova raketa sa 11 uspješnih presretanja u 11 pokušaja. THAAD je jedini proturaketni sustav operativno fleksibilan da presretne projektil u Endo- i Exo- attmosferi.* article-gallery-big-1379945949_550.jpg (78.03 KB, 800x532 - viewed 129 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 895« Reply #3 on: March 13, 2016, 07:01:02 am »

Vir: "Večernji list" Zagreb
12.03.2016.

Najnapredniji proturaketni obrambeni sustav današnjice - američki "THAAD"

U međuvremenu se i Kina oglasila oko potencijalnog postavljanja THAAD sustava u Južnoj Koreji. Kineski veleposlanik Qiu Gouhong upozorio je da bi postavljanje američkog THAAD proturaketnog sustava u Južnoj Koreji jako i nepopravljivo naštetilo odnose između zemalja...
  
Najnapredniji proturaketni obrambeni sustav današnjice može presresti te unišititi nadolazeće rakete sa stopostotnom sigurnošću. Ekipa iz Business Insidera provela je dan s vojnicima koji upravljaju sustavom.
  
Upoznajte THAAD

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) je jedinstveni proturaketni obrambeni sustav današnjice s neusporedivom preciznošću; može neutralizirati prijetnje diljem svijeta sa svojom mobilnošću i vatrenom moći.

"To je tehnički najnapredniji proturaketni obrambeni sustav na svijetu", izjavio je pukovnik američke vojske Alan Wiernicki, zapovjednik 11. protuzračne topničke brigade, za Business Insider. "Potražnja za sustavom THAAD vrlo je velika jer su zapovjednici i saveznici SAD-a itekako svjesni te činjenice", dodao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u srijedu je izjavio da je njegova zemlja proizvela "minijaturne" nuklearne bojeve glave koje se mogu postaviti na balističke projektile dugog dometa. Ovo je zadnja "režimska" vijest nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca lansirala rakete dugog dometa, a u siječnju je navodno testirala vodikovu bombu.

Počeli su pregovori da se Južna Koreja naoruža sa sustavima THAAD nakon što je južnokorejski predsjednik Park Geun-Hye posjetio Bijelu kuću u listopadu 2015. godine. Međutim, još nije potvrđena dostava raketnog sustava Južnoj Koreji.

Usred sve složenijih izazova globalne sigurnosti, vojni zapovjednici zahtijevaju sve više vojnih resursa", izjavio je satnik američke vojske Gus Cunningham za Business Insider.

Ako se THAAD raketni sustav postavi u Južnu Koreju, zbog svoje bi lokacije mogao neutralizirati sve nadolazeće rakete iz Sjeverne Koreje, kao što je vidljivo na slici HF-a (Heritage Foundation).

U međuvremenu se i Kina oglasila oko potencijalnog postavljanja THAAD sustava u Južnoj Koreji. Kineski veleposlanik Qiu Gouhong upozorio je da bi postavljanje američkog THAAD proturaketnog sustava u Južnoj Koreji jako i nepopravljivo naštetilo odnose između zemalja, prenosi Chosunilbo.

"Postavljanje sustava THAAD uništilo bi stratešku ravnotežu u regiji te pokrenulo 'začarani krug' hladnoratovskih sukoba i utrke u naoružanju. Takav bi razvoj događaja jako podigao napetosti", dodao je Qiu.

Prilikom svog posjeta Pekingu, američki tajnik John Kerry objasnio je da SAD "sigurno ne traži priliku za postavljanje sustava THAAD", donosi CNN. "THAAD je isključivo obrambeno oružje. Ono može 'samo' uništiti balističku raketu, ako je naravno presretne, i zato postoji kako bi se zaštitio i obranio SAD", dodao je Kerry.

"Ako bi mogli doći do denuklearizacije, tada neće biti potrebno postavljati THAAD sustave", dodao je.

Kako uopće obrambeni proturaketni sustav THAAD radi?

Danas postoji pet različitih THAAD raketnih bitnica u vojnoj bazi Fort Bliss u Teksasu, te svakom upravlja oko stotinu vojnika. Jedna od tih raketnih bitnica postavljena je na otoku Guamu u travnju 2013. godine kako bi neutralizirala sjevernokorejske provokacije te zaštitila pacifičku regiju.

THAAD ne koristi bojevu glavu, već raketa za presretanje koristi isključivo kinetičku energiju kako bi uništila nadolazeće balističke prijetnje unutar ili izvan atmosfere. Svaki lanser sadržava do osam raketa te odjednom može pogoditi nekoliko meta. Lanser je samo jedan dio proturaketnog obrambenog sustava. Niže na slici možete vidjeti ostale komponente sustava koje su potrebne za presretanje i uništavanje raketa.

Prva linija obrane THAAD proturaketnog sustava je radar. "Imamo jedan od najjačih radara na svijetu", izjavio je američki satnik Kyle Terza, zapovjednik raketne bitnice THAAD, za Business Insider. Raytheonov radar AN/TPY-2 koristi se za otkrivanje, praćenje te identifikaciju balističkih raketa u njihovom letu. Mobilni je radar veličine prosječnog autobusa te je toliko snažan da može skenirati područje nekoliko država (ovisno o veličini).

Kada je prijetnja identificirana, nastupa THAAD-ova komponenta TFCC (Fire Control and Communications). Ako postoji odluka za presretanjem rakete, lanser ispaljuje raketu koja velikom brzinom leti prema svojoj meti.

Do kraja 2016. godine, Američka agencija za proturaketnu obranu (MDA) objavila je da će isporučiti 48 proturaketnih obrambenih sustava THAAD američkoj vojsci; broj bi se tako povećao na 155. Prema agenciji, postoji oko 6 300 balističkih raketa izvan kontrole SAD-a, NATO saveza, Rusije i Kine. Dok su različiti američki saveznici i partneri diljem svijeta zainteresirani za kupovinu sustava, Ujedinjeni Arapski Emirati jedini su strani kupac nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom obrane u vrijednosti od 3.4 milijarde dolara.

* 9e340d7ee7b73eb933dc51d6e902a802.jpg (76.39 KB, 979x649 - viewed 104 times.)

* a625aac20b2cd5e6d7ed159b609a6a18.jpg (112.96 KB, 1280x1016 - viewed 125 times.)

* ca6b102530efb262234909335b2f2d4d.jpg (73.97 KB, 812x565 - viewed 129 times.)

* e89a6cb796c34ebaa3f39519613a7564.jpg (115.29 KB, 1024x842 - viewed 105 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 895« Reply #4 on: March 23, 2016, 11:13:34 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/
23.03.2016.

Američka vojska razmišlja o razmještanju THAAD-a u Europi, Bliskom Istoku

Mogući razmještaj Terminal High Altitude Area Defense System (THAAD) u Južnu Koreju i dalje se raspravlja, ali također, razmišlja se o mogućnosti slanja bitnice THAAD na području zone odgovornosti EUCOM-a, rekao je zapovjednik američkog Zapovjedništva raketne obrane general David Mann.

“Postoji zahtjev koji dolazi iz EUCOM-a te iz CENTCOM-a i sada gledamo kako osigurati ispunjenje regionalnih zahtjeva za proturaketnom obranom, ali u isto vrijeme zadržati fleksibilnost reagiranja na nepoznato” rekao je general Mann skupini novinara u Pentagonu.

Vojska će imati pet operativnih THAAD jedinica do kraja godine. Vojska i dalje ima potrebu za devet bitnica, ali je predviđeno financiranje njih sedam u petogodišnjem planu obrane.

Nakon što je Sjeverna Koreja nedavno testirala lansiranje u orbitu, Južna Koreja i SAD počele su raspravljati o ozbiljnijom mogućnost razmještaja bitnice THAAD uz sjevernokorejsku granicu, rekao je Mann.

Nikakva odluka još nije postignut zbog nekoliko kompliciranih elemenata, uključujući kinesko protivljenje.


* FTO-01_TH_1.jpg (210.82 KB, 1602x900 - viewed 106 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 895« Reply #5 on: July 08, 2016, 05:01:55 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/
08.07.2016.

SAD i J.Koreja postavit će raketni štit prema S.Koreji

SAD i Južna Koreja dogovorile su se u petak da će postaviti kontroverzni proturaketni štit zbog sve veće prijetnje Sjeverne Koreje.
 
Sustav THAAD montirat će se radi obrane od prijetnje Pyongyanga, stoji u priopćenju.

Zasad je nejasno gdje će se sustav nalaziti i tko će njime upravljati.

Razgovori o postavljanju štita počeli su u veljači nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu dugog dometa.

Sustav bi trebao otkrivati i rušiti sjevernokorejske projektile, ali Kina tvrdi da će ozbiljno naštetiti regionalnoj stabilnosti.

“THAAD će naštetiti regionalnom miru i stabilnosti i neće pridonijeti denuklearizaciji korejskog poluotoka”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva je objavila da je primila na znanje vijest o postavljanju štita.


* BN-MI058_koream_P_20160128060019.jpg (58.57 KB, 1164x775 - viewed 73 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.