PALUBA
May 16, 2022, 09:25:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedana numera, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Zemunska tvrđava - Gardoš  (Read 34857 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #45 on: March 14, 2019, 11:45:09 am »

Na Tviteru kažu da ruše.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #46 on: March 14, 2019, 12:11:32 pm »Brale, Twiter je poslednja instanca koju treba konsultovati ... obično je info sa njega potpuno pogrešan.

A i slaba mi deluje ta aparatura kojom rade da bi bilo rušenje  Huh? Roll Eyes

Znam da postoje planovi o rekonstrukciji i obnovi dela tvrđave, radovi su trebali da krenu prošle godine. Možda su to ti radovi, naravno, kasne kao i sve u Srbiji ...

...


Deo Zemunske tvrđave obnoviće se do kraja godine

Milenko Kovačević, 24. juna 2018.


Do kraja godine jedan deo oštećene Zemunske tvrđave biće obnovljen. Za tu svrhu opština Zemun dobila je od oportuniteta oko 12 miliona dinara, saznaju Urbane strane. Taj novac mora da se potroši do kraja godine, a radovi na ošećenim zidinama privedu kraju. Što znači da u narednim mesecima mora da se uradi projekat, tenderski izabere izvođač radova, koji će prionuti na posao, da glavni grad Srbije dobije još jedan turistički biser.  Kako će se obnoviti srednjovekovne Zemunske tvrđave, osmilisli su sutrčnjaci Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su pre dve godine uradili Projekat rekonstrukcije i restauracije, koji će morati da se prilagodi objedinjenoj proceduri novog Zakona o planiranju i izgradnji.

Sa obnovom utvrđenja i prilaznih staza, do izražaja će konačno da dođe Kula Sibinjanin Janka, koja se nalazi unutar ove utvrde.  Prema rečima Olivere Vučković, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture, stručnjaci ove gradske institucije su 2016. godine završili obimna istraživanja. Rekonstruktivni radovi su podeljeni u dve faze, a do kraja godine urediće se kupole koje su orijantisane ka groblju.

Podsećamo, srednjovekovno utvrđenje na vrhu Gardoša podignuto je krajem 14. i početkom 15. veka. Na dominantnom lesnom uzvišenju iznad Dunava, austrougarska utvrda bila je 30×32 metra. Na uglovima je imala kružne kupole. Bedemi tvrđave su zidani u kombinaciji kamena i opeke.

Prema naučno nepotvrđenim izvorima, tvrđava se pominje još u IX, a zatim u XII veku. Ono što se sa sigurnošću može potvrditi je da su postojeći zidovi iz XIV ili XV veka. Na Prandšteterovoj minijaturi iz 1608. godine, zamak u “Zemlinu” je sačuvan i pokriven. Na panoramama Zemuna iz XVIII veka, tvrđava liči na ruševinu. Velike izmene dogodile su se 1896. godine.  U sred ruševine, zida se monumetalna kula.


Stručna analiza

Prema rečima Olivere Vučković, v. d. direktora Zavoda, stručnjaci ove gradske institucije su 2016. godine završili obimna istraživanja ostataka Zemunske tvrđave.

– Imamo projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave, koji podrazumeva statičku sanaciju i obnovu obrušene jugoistočne kule i obnovu lica bedema. Obnova je podeljena na dva faze – kaže Olivera Vučković.

Zahtevan i obiman posao obavili su Ljiljana Konta i Rade Mrlješ, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #47 on: March 14, 2019, 07:46:50 pm »


Radovi kod Milenijumske kule na Gardošu - ima li razloga za brigu


Veliku buru u javnosti izazvali su radovi na Ušću i Kalemegdanu zbog gondole, a sada su građani zabrinuti i zbog dešavanja u Zemunu.

Posle gondole, Kalemegdana i Ušća, veliku buru na internetu izazvali su i radovi na zemunskom Gardošu.

Na jednim od najlepših vidikovaca grada radnici su još od kraja decembra, a radi se na rekonstrukciji ostataka nekadašnje Zemunske tvrđave, u čijem središtu je Milenijumska kula.

Međutim, nedavno je na internetu objavljena fotografija dvojice radnika i jedne hilti bušilice, koja nije baš najnežnija, zbog čega su se građani zabrinuli.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika za BBC kažu da nema razloga za brigu.

"Hiltijem su bušeni ostaci betonskog temelja bandere, koja je uklonjena pre mesec dana", navodi arhitekta konzervator Ljiljana Konta, nadležna za radove u Zemunu.

"Niko hiltijem ne razbija zidove Zemunske tvrđave, taman posla".


Šta se dešava?


Nekada davno, još u srednjem veku, na Gardošu je postojala Zemunska tvrđava, od koje je sačuvano samo nekoliko zidova i četvorougaona citadela.

Zavod za zaštitu spomenika sada radi na rekonstrukciji i restauraciji zidova te tvrđave.

"Najveći problem je obnova obrušene jugoistočne kule, koja služi kao vidikovac sa kojeg se pruža veoma lep pogled na Zemun i na Beograd", kaže Konta.

"Krenulo se u iskopavanje zemlje, da se ta kula sanira, a suština je doći do dna postojećih temelja Zemunske tvrđave, kako bi bio urađen novi temelj", dodaje ona.

Temelj bi trebalo da drži ostatke nekadašnjeg zida, ali i novih koji će biti izgrađeni kako bi Gardoš dobio obnovljeni vidikovac. Međutim, poslednjih dana mašine pored Milenijumske kule odmaraju, jer su radovi obustavljeni.

"Kopa se na prilično veliku dubinu, od pet do osam metara, pa sad čekamo proračun statičkog obezbeđenja te 'temeljne jame', da se na radnike ne bi obrušili ostali zidovi".

Prvi deo radova oko Milenijumske kule zvanično bi trebalo da bude završen krajem juna, ali Konta kaže da bi taj rok mogao malo da bude probijen. Radovi su podeljeni u dve faze, kaže, ali su u ovom trenutku obe "žive", dok se čekaju proračuni za temelje jugoistočne kule tvrđave.

"Trenutno se kopaju i tehnički rovovi duž ostalog dela tvrđave, a u planu je i obnova tih zidova, onoliko za koliko pouzdano znamo da su postojali".

U toku je i obnova stepenica koje vode do kule, a oko čijeg održavanja je bilo dosta problema, jer za njih godinama niko nije bio nadležan.

"Opština je to sad prenela na sebe i ona brine o tim stepenicama. Čim je to regulisano, počela i njihova rekonstrukcija, jer su dugo bile u lošem stanju.

"Međutim, i tu imamo mali zastoj, jer zbog nekih vlasničkih pitanja geometar mora da snimi teren".


"Zazidani kafić"

Tokom radova pojavio se i neobičan problem - kafić koji se nalazi tik uz Milenijumsku kulu.

Konta kaže da je bašta tog kafića bila bespravno proširena van svoje parcele. Zato je srušena, a na tom mestu će biti jedan od zidova Zemunske tvrđave. Međutim, onda se postavlja pitanje kako će građani ulaziti u taj kafić, jer će taj zid blokirati vrata.

"Naći ćemo neko kompromisno rešenje, trudićemo se da njihov ulaz ne bude blokiran. Nećemo osporavati postojanje tog kafića, niti mu zabranjivati rad", kaže Konta.

Unutrašnji prostor Milenijumske kule opština Zemun izdaje u zakup, dodaje.

"Ona radi nesmetano, nemamo nikakav uticaj na to".


Istorija

Milenijumska kula na Gardošu podignuta je 1896. godine u čast hiljadugodišnjice prisustva Mađara u Panoniji.

Bilo ih je četiri, na četiri strane sveta, ali je preživela samo ova, podignuta na najjužnijoj tački Ugarske kraljevine - u Zemunu. Visoka je 36 metara, a poznata i kao Kula Sibinjanin Janka, po mađarskom junaku Janošu Hunjadiju, koji je u 1456. godine porazio Osmanlije tokom Bitke za Beograd.

Na istom mestu nekada je postojala drevna tvrđava, o kojoj postoje zapisi još iz devetog veka. Ruševine te tvrđave, uz Milenijumsku kulu, najstariji su građevinski ostaci u starom jezgru Zemuna. Tvrđava je 1948. proglašena za spomenik kulture.

Kula je u međuvremenu postala jedan od najpoznatijih simbola Beograda, iako Zemunci često ističu da je Zemun grad za sebe, a ne deo prestonice Srbije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #48 on: January 06, 2020, 02:26:13 pm »Evo je "srušena tvrđava"  Roll Eyes laugh


...


Rekonstruisana srednjovekovna tvrđava na Gardošu


Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić sa zamenikom gradonačelnika Grada Beograda Goranom Vesićem, državnim sekretarom Ministarstva pravde Mirkom Čikirizom, državnim sekretarom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dr Miroslavom Kneževićem, direktorkom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliverom Vučković i pomoćnicom direktora Turističke organizacije Beograda Irenom Aleksićem 12. decembra obišao je uređenu tvrđavu i gardoški plato.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Zvaničnici ministarstva, grada i opštine uverili su se u kvalitet radova obnovljene jugoistočne kule sa istočnim zidom i pripadajućom terasom bedema (citadelom), zatim sa obnovljenom severoistočnom, jugozapadnom i severozapadnom kulom sa severnim, zapadnim i južnim zidom. Bila je to prilika da se ukaže na značaj saradnje opštine Zemun sa građanima, koja je u okviru projekta ''Da se radi i gradi po tvom'' uložila oko 15 miliona dinara da se rekonstruiše i restaurira stepenište koje se prostire od Lagumske ulice do gardoške terase, a koje je takođe deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna.

- Gradska opština Zemun nastavlja sa politikom ravnomernog razvoja. U prilici smo da se uverimo kako rezultati jedinstvene politike resornih ministarstava Vlade Republike Srbije, sekretarijata Grada Beograda i Gradske opštine Zemun daju rezultate. Ponosni smo na činjenicu da smo jedan veliki projekat sanacije tvrđave, koja je karakteristična za Gardoš, priveli kraju. U ime svih građana Zemuna prenosim pozdrave i jedno veliko hvala svima koji su pomogli da naša tvrđava zasija novim sjajem - rekao je predsednik Matić, uz napomenu da će opština Zemun i sledeće godine raditi na sanaciji svih pristupnih stepeništa, ulica koje vode ka Gardošu, kako bi ova kulturno zaštićena celina postala pravi turistički raj.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je podsetio prisutne da je vrednost radova iznosila 34 miliona dinara. U tu svrhu Ministarstvo pravde je iz oportuniteta obezbedilo 12 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 12 miliona dinara i Grad Beograd oko 10 miliona dinara i zahvalio se resornim ministrima i njihovim saradnicima što su imali sluha za ovaj značajan projekat.

- Sada je na redu izrada projekta sanacije Milenijumske kule kako bi uz finansijsku pomoć Republike Srbije i međunarodnih donatora rekonstruisali ovaj turistički dragulj. Zavod za zaštitu spomenika završava projekat revitalizacije ograde Zemunskog groblja, koje je takođe istorijski spomenik. Ulice se restauriraju, tako da se Gardošu vraća osnovna funkcija, a to je turizam, ali i obrazovanje, kako bi mlade generacije znale svoju istoriju - rekao je Vesić.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Zemunska tvrđava je spomenik kulture, jedan od prvih utvrđenih u našoj zemlji 1946. godine. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Rade Mrlješ i Ivana Konta su 2016. godine je uradilio projekat.

Cilj izrade ovog projekta bio je da se ostaci bedema Zemunske tvrđave konsoliduju i restauriraju u onoj meri koliko postoje pouzdani podaci o njenom izgledu, ali i da se afirmiše jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu. Takođe je važno da se kroz prezentaciju kulturnog dobra prepozna osnovni oblik citadele, kao i njena forma. Obnova Zemunske tvrđave je čin očuvanja identiteta starog Zemuna.

Kroz istoriju tvrđava je bila simbol moći, osmatračnica i vidikovac.


izvor


* zemun_tvrdjava.jpg (50.24 KB, 685x457 - viewed 37 times.)

* zemun_tvrdjava1.jpg (73.23 KB, 685x457 - viewed 42 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #49 on: January 06, 2020, 02:59:57 pm »Jugoistočna kula, pre i posle radova.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]Quote
– Radovima su ostaci bedema Zemunske tvrđave konsolidovani i restaurisani u onoj meri dokle su postojali pouzdani podaci o njenom izgledu. Najveći izazov predstavljala je obnova jugoistočne kule tvrđave, koja je predstavljala potencijalnu opasnost za posetioce i kuće na padini Gardoša. Usled destabilizacije tla i mehaničkih oštećenja, ona je bila gotovo potpuno obrušena. I nadzemni ostaci zidova tvrđave bili su oronuli. Jugoistočna kula, ali i zidovi ovom prilikom su sanirani i restaurisani. Prilikom radova na ovoj kuli dobili smo i mogućnost da se pokaže originalna kota poda nekadašnje citadele. Na ovaj način sugrađanima i turistima približen je jedan od najlepših vidikovaca u gradu – kažu u Zavodu i ističu da obnova Zemunske tvrđave predstavlja čin očuvanja identiteta starog Zemuna. Kako je istakla Olivera Vučković, direktorka Zavoda, tvrđava je jedan od najranije utvrđenih kulturnih dobara i sada predstavlja i nesumnjiv turistički potencijal.

Zavod je još 2016. uradio projekat rekonstrukcije i restauracije tvrđave. On je podrazumevao statičku sanaciju i obnovu obrušene jugoistočne kule i restauraciju lica bedema. Autori ovog projekta su arhitekte Zavoda Ljiljana Konta i Rade Mrlješ. Radovi na tvrđavi trajali su od prošlog decembra do ovog novembra.

izvor* Jugoistocna-kula---pre-radova.jpg (374.96 KB, 672x450 - viewed 46 times.)

* Jugoistocna-kula---posle-radova.jpg (433.32 KB, 672x450 - viewed 71 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #50 on: January 06, 2020, 03:06:32 pm »
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* zemun.jpg (376.01 KB, 1000x1822 - viewed 51 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 077


« Reply #51 on: January 06, 2020, 07:55:01 pm »

Значи, завршили су "обнову" или већ шта. Мораћу да свратим кад буде леп дан...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #52 on: September 19, 2020, 03:21:57 pm »Zemun sa okolinom, detalj mape: Das Koenigreich Bosnien, und die Herzegovina (Rama)

Authr: Šimek, Maxmilian, 1748-1798.


Quote
Das Koenigreich Bosnien, und die Herzegovina (Rama) samt den angraenzen den Provinzen von Croatien, Sclavonien, Temesvar, Servien, Albanien, Ragusa, und dem Venetianischen Dalmatien / Nach den militaerischen Handkarten des Prinzen Eugen der Grafen Khevenhüller, Marsigli und Pallavicini geographisch aufgetragen, und nach den zuvelaessigsten Nachrichten, und Reisebeschreibungen berichtiget im Jahre 1788 von Herrn Maximilian Schimek herausgegeben von Herrn F. A. Schraembi ; J. Alberti Sculp. F. Müller Scrip.

Publishing Details: Zu finden in eigenen Verlage in Wien : herausgegeben von Herrn F. A. Schraembl, 1788
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Zemun.jpg (367.13 KB, 1797x1024 - viewed 31 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #53 on: June 19, 2021, 10:57:28 am »
Pred kulom i tvrđavom, 1930. godine.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* zemunska tvrđava - 1930.jpg (153 KB, 659x983 - viewed 31 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 077


« Reply #54 on: June 22, 2021, 07:34:21 pm »

Занимљива слика. На том месту где стоји ова девојка је сада неки плато са рестораном...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #55 on: October 04, 2021, 01:50:04 pm »

Fotografija milenijumske kule iz 1896. godine na kojoj su tada vidljivi ostaci tvrđave.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Milenijumska kula - Zemun - 1896.jpg (166.54 KB, 900x1164 - viewed 32 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #56 on: December 06, 2021, 12:54:18 pm »

Milenijumska kula i ostaci tvrđave, 60-ih.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Milenijumska kula - Zemun - 60-ih.jpg (1581.33 KB, 2875x4110 - viewed 19 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 563« Reply #57 on: December 06, 2021, 12:56:04 pm »

Milenijumska kula i ostaci tvrđave, 70-ih.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Milenijumska kula - Zemun - 70-ih (1).jpg (1214 KB, 1633x2261 - viewed 17 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #58 on: December 28, 2021, 09:44:18 am »

Jedna zimska.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* gardos.jpg (230.45 KB, 750x930 - viewed 7 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #59 on: January 17, 2022, 10:06:33 am »

Još jedna idilična.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* gardos2.jpg (210.08 KB, 720x889 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.