PALUBA
May 27, 2020, 12:31:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Auto put kao aerodrom  (Read 68758 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 104


« Reply #75 on: October 03, 2016, 01:21:17 pm »

Jedan mogući iskoristivi dio ceste sam pronašao pokraj Slavonskog Broda. Dali je to zbilja namjenski građeno za to teško da će se ikad otkriti ali meni djeluje skroz upotrebljivo. Normalno u blizini je i sportski aerodrom.


poz.

Jedino za što sam ja čuo od nekog iole relevantnog je ovaj dio A6 - Kikovica, namjenski je građen kao cjelina, povezenih traka s ogradom montažnog tipa, zanimljivost je da je ovaj dio jednako kao i obližnji motodrom i USS na ZL Pula rađen od granitnog asfalta visoke tvrdoće koji traje od početka 70'-ih , BTW na ZL Pula slijedeće 2017 planira se zamjena asfaltnog sloja nakon 40'-ak godina više nego intezvne uporabe.....


* Capture A6 Grobnik.JPG (159.63 KB. 1563x555 - viewed 119 times.)* Capture777.JPG (142.19 KB. 1208x500 - viewed 148 times.)

Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 489« Reply #76 on: March 19, 2017, 05:12:23 pm »

Чехословаци оперишу са ауто-пута, почетком 80-их...
Гледам ове Чехе/Словаке... фантастични су, земаљско особље организовано по бојама, све тип-топ...

ЈРВ је у односу на њих био виц...
Logged
treci puk
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 249


« Reply #77 on: March 19, 2017, 06:27:41 pm »

Na novoizgrađenoj deonici auto-puta Niš-Dimitrovgrad, deo trase u dužini od 2,3 km, u blizini Pirota, predviđen je da se koristi kao poletno-sletna staza. Taj deo nekadašnjeg magistralnog puta je i ranije bio, ako se ne varam 14km bez krivine.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 183« Reply #78 on: March 19, 2017, 07:51:28 pm »


Гледам ове Чехе/Словаке... фантастични су, земаљско особље организовано по бојама, све тип-топ...


Ove šlemove na zamaljskom osoblju sam video samo još kod LSK DDR-a.
Logged
gavrinem
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 88


« Reply #79 on: March 25, 2017, 08:18:31 pm »

Чехословаци оперишу са ауто-пута, почетком 80-их...
Гледам ове Чехе/Словаке... фантастични су, земаљско особље организовано по бојама, све тип-топ...

ЈРВ је у односу на њих био виц...

Inače ovaj snimak sam već postavljao na Mycity forumu i uz njega dao odgovorajuće objašnjenje

Quote
Krajem 1970-ih Čehoslovačka je ubrzano radila na izgradnji novog autoputa D1 koji je trebao da spoji Brno i Prag (u stvari cela trasa je bila Ostrava-Brno-Prag ali je ovaj deo od Brna do Ostrave imao manji prioritet u odnosu na deo Prag-Brno).Kompletna deonica Prag-Brno je konačno završena 7. Novembra 1980.Tadašnje vojno rukovodstvo ČSLA je tokom izgradnje (verovatno poučeno onim što su i Sovjeti radrili) počelo da razmišlja i o korišćenju delova autoputa u slučaju rata za svoje pomoćne (ratne) aerodrome.Računalo se da bi u slučaju iznenadnog i jakog udara od "trulih imperijalista" dobar deo postojeće mirnodopske aerodromske infrastrukture bio oštećen ili uništen, što bi umnogome oslabilo odbrambene kapacitete.Jedno od rešenja bili su i brojni pomoćni aerodromi na kojima jedinice nisu bazirale i koji su manje više zvrjali prazni, tražili održavanje itd. S toga je ideja o korišćenju autoputeva dočekana veoma optimistično.Naređeno je da se na jednom delu novoizgrađenog autoputa uradi infrastruktura za njegovu laku "konverziju" u ratni vojni aerodrom.

Kao što se da videti preko puta benzinske pumpe je urađen prostor za "mini stajanku", izlazi, mesto gde će tehničari raditi isl. Tokom leta 1980. prvi put je izvršena i proba (iskoristilo se vreme dok cela trasa nije završena i kompletan autoput pušten u pogon ) tj. vežbe poletanja i sletanja na autoput kao i njegova konverzija iz običnog autoputa u ratno letište.Trebalo je i u praksi proveriti kako sve to funkcioniše.

Osim oslonca lovačke avijacije Mig-a 21, na vežbi su učestvovali i tek isporučeni avioni MiG-23BN iz 28.LBAP-a sa aerodroma Časlav.U ovaj puk tokom 1978/9 stiglo je 10 aviona MiG-23BN kao i 2 dvoseda MiG-23UB kojima je preonaoružana jedna eskadrila.Ostatak puka (2 eskadrile ) je i dalje (sve do 1983. kada je ceo puk kompletiran sa MiG-23BN) koristio tada već zastarele "veterane" Su-7BKL.Verujem da je ovo bila jedna od prvih vežbi za ove nove aparate a i sam spiker u jednom trenutku kaže da se uvežbavalo poletanje novih aviona MiG-23 sa skoro maksimalnim borbenim teretom - da se vidi kako će to izgledati u uslovima poletanja sa autoputa. Zanimljivo je i da današnja Češka vojska posle rekonstrukcije ovog dela autoputa računa sa ovim mestom kao ratnim letištem ;-) Naravno danas nikome u Češkoj ne bi palo na pamet da blokira autoput kako bi pravio vojnu vežbu sa Gripenima na istome ali u slučaju nužde Gripen bi se mogao upotrebljavati baš onako kako su to pametni Šveđani i zamislili

Još jedna stvar na koju MORAM da reagujem (jer mi je skočio pritisak kada sam video  ) je poslednja rečenica u postu moderatora Raše.
Dragi gospodine Rašo ova poslednja rečenica u vašem postu je bio neuspeo pokušaj šale, ili ste ipak bili ozbiljni i trezni kada ste to napisali?
Nadam se da je ovo prvo a ako nije onda sam zabrinut na osnovu koliko malo činjenica i saznanja donosite "konačne sudove i presuđujete"!!!


Pošto sam hroničar i našeg i Češkog RV voleo bih vam uputiti nekoliko pitanja i dati neka pojašnjena a vama ostavljam da me ako sam negde u krivu ispravite.

Prvo ovaj snimak koji ste postavili je prvo i poslednje poletanje aviona sa autoputa u Cehoslovačkoj (iskorišćeno je vreme neposredno pre kompletiranja i otvaranja auto puta između Praga i Brna da se ovo izvede, kasnije kada je auto put pušten u promet to više nije rađeno)...

Ovaj prilog koji je godinama čuvan u Vojnoistorijskom institutu u Pragu uz oznaku "tajna". Sam video materijal je "interno-promotivnog" karaktera.To znači da je imao određen stepen tajnosti (zbog toga je i pušten tek pre par godina u javnost) ali i da se koristio kao edukativno-propagandni materijal u okviru same vojske.To povlači da je sve pred samo snimanje i malo "šminkano" i da su dodavane neke stvari koje u pravim ratnim okolnostima nikoga ne bi mnogo zanimale (tipa ovog propagandnog panela ČSLA na 6:50 bez koga bi svi zadaci postavljeni od partije pred drugove pilote bili faktički "neispunjivi", jel da?)....

Hoćete li da kažete da u JNA tj. Zastava filmu nisu znali da prave dobro propagandni materijal i da sve "ušminkaju i zategnu" kada treba da se snima za nešto???Ajde da budemo pošteni i kažemo kako jeste.
Kada je JNA pravila nešto krupnije - a što je bilo važno i za propagandu - poput parada 1975. ili 1985. to je uglavnom tj. 99% bilo "pod konac" ( ili vi mislite da nije?), čak su za razliku od ovih danas (što "sve zanju i niko nije pametniji od njih") umeli da naprave ložu i nadstrešnicu za ugledne goste i zvanice u slučaju kiše!

Znači donositi na osnovu jednog video snimka neku generalnu ocenu je za mene potpuno neozbiljno.

Evo naprimer ovog snimka (isto Cehoslovačko RV)  sa vežbi grupnog poletanja velikog broja aviona sa jednog aerodroma:Naravno i ovo je rađeno radi efekta propagande i "pokazivanja mišića" armije (a i kao krunisanje šesomesečnih manevara na teritoriji cele zemlje)...
U pravoj ratnoj situaciji se radi suprotno tj. disperzija snaga a ne ovo da se 2-3 puka tj. cela jedna divizija skupi na jedan aerodrom i tu bude protivniku "na tacni" cela divizija...uostalom o onome šta se događalo "iza scene" imate ovde (moj prevod samog učesnika vežbe tada komandanta 11.LAP sa aerodroma Žatec legendarnog Čehoslovačkog pilota Vaclava Vaška) :
https://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_1193.html#p1710941

Dakle kao što vidite, ako je nešto lepo ispalo u nekom filmu ne mora da znači da je po deafaltu to bilo tako uvek...

Čehoslovačko RV je samo po sebi dosta interesanta tema...Od pedesetih godina i obaranja špijunskih NATO balona sa MiG-15, dolaska kečeva, ulaska Rusa u Čehoslovačku i prve velike čistke  iz 1968/9 kada su najureni iz RV svi koji su se protivili (ili bar pisnuli tj. progunđali) "zašto okupatoru nije pružen otpor", druge čistke sredinom 70-ih godina posle koje je usledilo spuštanje svih kriterijuma i hroničan nedostatak kadra itd - malo više o tome sam pisao ovde -> https://www.mycity-military.com/Avioni/MIG-21-Fishbed_1236.html#p1773901

Dakle gosn Rašo sledeći put ipak da se informišemo malo bolje i pročitamo ili pitamo nekoga ko je malo "upućeniji" pa da donosimo neke zaključke Wink

Pozdrav  Smiley
Nemanja Prag
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 399


# proće i ovo


« Reply #80 on: March 26, 2017, 12:46:30 pm »

U bivšoj državi su kao aerodrom bile predviđene samo dvije lokacije koliko sam uspio otkriti.
Ona poznata kod Rijeke i jedna dionica u blizini Slavonskog Broda, za ostale baš na autoputu ne znam.

poz.
Logged
phiberoptik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #81 on: March 29, 2017, 07:53:01 pm »

Ona kraj Sl. Brod se i koristila.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 399


# proće i ovo


« Reply #82 on: March 29, 2017, 09:27:13 pm »

U vrijeme t11 ili prije? Nisam čuo za to.

poz.
Logged
phiberoptik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #83 on: March 29, 2017, 09:47:43 pm »

Ne znam što je T11, prvu put čujem za to!? Imaju slike u vojnom muzeju MORH-a
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 399


# proće i ovo


« Reply #84 on: March 29, 2017, 09:52:37 pm »

Pokušaj saznati, nije teško.
Ima li šanse da vidimo te slike?

poz.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 017


« Reply #85 on: March 29, 2017, 10:25:56 pm »

еве ги во мојот град битола


* aerodrom.jpg (641.62 KB. 1280x571 - viewed 111 times.)


https://www.google.mk/maps/@41.129907,21.2890644,1130m/data=!3m1!1e3?hl=en

Logged
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 060


« Reply #86 on: March 29, 2017, 11:17:30 pm »

Ne znam što je T11, prvu put čujem za to!? Imaju slike u vojnom muzeju MORH-a

Procitaj pravilnik i obrati paznju na tu famoznu tacku 11!
Pravilnik foruma
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 399


# proće i ovo


« Reply #87 on: March 30, 2017, 10:04:21 am »

еве ги во мојот град битола

Ok, to je jedna od potencijalnih lokacija, to mi izgleda kao obicna magistralna cesta.
Ima tih lokacija masu a tu pored Bitole su i dva mala aerodroma, od onih desetak koje jos nisam uspio skuziti po Makedoniji.

Autocesta je gotova lokacija a ove ceste treba doradjivati.

poz.
Logged
phiberoptik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #88 on: March 30, 2017, 12:21:50 pm »

Nenad, Solaris, hvala na T11 uputstvu  .

Što se tiče vanjskih lokacija kao PSS, ja sam prije 3 godine dosta istraživao gdje su sve bili aerodromi, uzletišta i priručne piste na području SFRJ. Zaključio sam da ravan komad ceste ne mora nužno biti napravljen kao pomoć avijaciji - pa logičnije je i jednostavnije je povući ravni komad ceste na ravnici nego praviti zavoje i koješta.

Do ovih PSS sam došao:
Slovenija:
 - Cerklje - danas na tom mjestu ima kružni tok
 - Cerklje - bila su izvedena dva odsjeka. Uzeti u obzir da u vrijeme izgradnje nije bilo toliko domaćinstava izgrađeno

Hrvatska:
 - Udbina - u to vrijeme D1 nije bila izgrađena kao obilaznica, već je išla direktno u Udbinu
 - Rijeka, Krk - u vrijeme izgradnje aerodroma nije bilo kružnih tokova, PSS su dovoljne za lakše avione koje je JNA imala u to vrijeme
 - Rijeka, Grobnik - najpoznatiji u Hrvatskoj
 - Slavonski Brod - korištena u T11. Da ovdje odmah odgovorim Solarisu - ja sam slao nekoliko puta mail vojnom muzeju MORH-a i nisam dobio nikakav odgovor. Saznanje da se tamo mogu naći fotografije dobio sam od čovjeka koji je fotoaparatom slikao MiG-ove na tom odsječku. To je bilo prije 5+ godina pa se više ne sjećam detalja.
 - ovdje sam prvi puta vidio i spomen odsječka istočno od Ivanić-Grada. Taj, kao i prethodni odsječak, nisu bile dipserzije postojećih aerodroma nego cestovni odsječci građeni za avijacijsku namjenu

BiH:
 - Glamoč - navodno je čak i bilo slijetanja na ovom aerodromu
 - Tuzla - poznata Tuzlanska disperzija

Makedonija:
 - Skopje - disperzija Skopskog aerodroma
 - šira okolica Skopja - koristilo se sigurno 40-ih godina prošlog stoljeća (ima li neki Txx za to razdoblje)?
 - šira okolica Kočana - meni nije poznato da li se ikada koristio ovaj pričuvni aerodrom

Srbija:
 - Batajnica - jedna poznata disperzija Batajnice, čak ima i kaponira uz cestu
 - Batajnica - druga poznata, namjenski građena, disperzija. Iako je većina puteva tamo ravna (k'o sjeverni Banat), mislim da su samo ove dvije ceste građene zbog avijacije
 - Kovin - praktički 7km ravnice, sigurno nije u cijelosti bila planirana kao disperzija
 - Kovin - Kovin-2, ~6km ravnice, sigurno nije u cijelosti bila planirana kao disperzija

Za Crnu Goru nisam naišao na nikakvu namjenski građenu disperziju ili cesta građenih za avijacijsku namjenu.
Logged
phiberoptik
mornar
*
Offline Offline

Posts: 20


« Reply #89 on: March 30, 2017, 12:27:14 pm »

еве ги во мојот град битола

Ok, to je jedna od potencijalnih lokacija, to mi izgleda kao obicna magistralna cesta.
Ima tih lokacija masu a tu pored Bitole su i dva mala aerodroma, od onih desetak koje jos nisam uspio skuziti po Makedoniji.

Autocesta je gotova lokacija a ove ceste treba doradjivati.

poz.

Ja znam za dva mala aerodroma u okolici Bitole - jedan je kraj aerodroma Bitola Logovardi (odmah zapadno od travnate staze, a cijeli kompleks je istočno od Bitole). Drugi je sjeverno od Bitole. To su bili poljoprivredni aerodromi, vrlo vjerojatno od raznih poljoprivrednih kombinata. Takvih sličnih aerodroma ima širom Bugarske. Srbija i Hrvatska su imali drugačije izvedene poljoprivredne aerodrome - bili su duži i bez aprona.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.