PALUBA
June 19, 2019, 11:41:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani - BRAAD  (Read 6758 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« on: March 06, 2013, 06:27:18 pm »

5.3.2013.

U Zemuniku se za NATO pripremaju pripadnici Vojske Crne Gore


* 20130305-1-01.jpg (194.53 KB. 1024x768 - viewed 213 times.)

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik u ponedjeljak 4. ožujka 2013. godine započeo je međunarodni tečaj Radarska tehnika za pripadnike Vojske Crne Gore. Riječ je o prvom tečaju u sklopu BRAAD inicijative („Balkan Regional Approach To Air Defence“) koja predstavlja multinacionalni pristup zračne obrane u regiji.

Inicijativa je osmišljena i pripremljena od međunarodnog osoblja NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje), ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept „Pametne obrane“.

Otvorenju tečaja u Zemuniku nazočili su: načelnik stožera HRZ-a i PZO-a brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a i PZO-a brigadir Dragan Oljica i načelnik Odjela zapovjedno-informacijskog sustava Glavnog stožera Vojske Crne Gore pukovnik Božo Đurović.

Pozdravljajući sudionike tečaja brigadir Kovač je rekao da je ovaj tečaj potvrda razvijene sposobnosti HRZ-a i PZO-a za provedbom svih modula tečaja pripremljenih u skladu s NATO standardima, a ovo je tek prvi korak kojim se stvaraju preduvjeti za implementaciju i primjenu u pojedinim zemljama obuhvaćenim BRAAD inicijativom što će u konačnici rezultirati izgradnju sposobnosti sustava zajedničke obrane i nadzora zračnog prostora.

Pukovnik Đurović je u ime načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmirala Dragana Samardžića i zapovjednika crnogorskog zrakoplovstva pukovnika Živka Pejovića izrazio zahvalnost Oružanim snagama RH i HRZ-u i PZO-u na konstantnoj i sustavnoj potpori u reformi i modernizaciji vojske Crne Gore koja najviše dolazi do izražaja upravo u području obuke. „Do sada je velik broj pripadnika Vojske Crne Gore završio školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu, a najviši oblik suradnje ogleda se kroz zajedničko sudjelovanje u operaciji ISAF. Bez potrebne obuke koju će naši pripadnici usvojiti ovdje u Zemuniku i dalje prenositi po povratku u Crnu Goru ne bi bilo moguće ni pristupiti nabavci i osiguranju opreme, a ovo je praktičan primjer potpore i provedbe BRAAD inicijative“, naglasio je crnogorski časnik koji je trenutno polaznik hrvatske Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“ u Zagrebu.

Republika Hrvatska je aktivno sudjelovala u BRAAD inicijativi od samog početka ponudivši svoje sposobnosti, prvenstveno u sustavu zračnog motrenja kroz ASDE program (Air Situation Dana Exchange), a prioritet Hrvatske kroz ovu suradnju usmjeren je na razmjenu informacija o stanju u zračnom prostoru među zemljama partnerima. Cijeli projekt je snažno podržan unutar Američko-jadranske povelje (A5), a inicijativom se unaprjeđuju sposobnosti zemalja u regiji kroz uspostavu sveobuhvatnog, integriranog i interoperabilnog sustava.

Kako bi se ova inicijativa provela, preduvjet je da zemlje u regiji (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija) osiguraju suvremenu infrastrukturu koja će omogućiti stvaranja potpune slike zračnog prostora tih zemalja.

Republika Hrvatska po opremljenosti i sposobnosti sustava za zračno motrenje, iskustvu u integraciji u sustav NATO-a kao i operativnim sposobnostima i naučenim lekcijama može znatno doprinijeti kvalitetnom procesu provedbe BRAAD inicijative, a zahvaljujući osposobljenosti prijenosa znanja na zemlje partnere Hrvatska je određena kao vodeća zemlja i domaćin u pripremi i osposobljavanju vojski Bosne i Hercegovine i Crne Gore u području zračne obrane i nadzora zračnog prostora.

Tečaj traje dva tjedna, a do kraja godine u Zemuniku će se održati još dva ciklusa pripreme i osposobljavanja pripadnika zemalja uključenih u BRAAD inicijativu.

Polaznici se osposobljavaju osnovama radiolokacija, radarske tehnike i sklopova, principima rada suvremenih radarskih uređaja te za samostalno korištenje mjernom opremom u radarskoj tehnici, a po povratku u matične postrojbe radit će na održavanju radarske tehnike, sustavu motrenja i navođenja, te operativnim središtima pri formiranju prepoznate radarske slike kao i procedurama koje se koriste pri provedbi identifikacije ciljeva i formiranju tragova.


* 20130305-1-02.jpg (108 KB. 1024x768 - viewed 208 times.)


* 20130305-1-08.jpg (258.05 KB. 1024x768 - viewed 211 times.)

osrh.hr

« Last Edit: June 07, 2013, 09:19:14 pm by leut » Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #1 on: April 10, 2013, 10:15:49 pm »

10.4.2013.

Makedonci na obuci u Zemuniku


* zrmunik_10042013_v.jpg (155.62 KB. 1200x921 - viewed 235 times.)

U Središtu za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik 9. travnja 2013. godine započeo je dvotjedni tečaj Radarska tehnika za pripadnike Oružanih snaga Republike Makedonije.

Tečaj se provodi u sklopu BRADD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence) koja predstavlja multinacionalni pristup zračnoj obrani u regiji.

Inicijativa je osmišljena i pripremljena od strane međunarodnog osoblja NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje) ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept "Pametne obrane".

Polaznici se osposobljavaju u osnovama radio lokacija, radarske tehnike i sklopova, principima rada suvremenih radarskih uređaja te za samostalno korištenje mjernom opremom u radarskoj tehnici i dr.

Prvi ovakav tečaj proveden je u ožujku ove godine, a obuku su uspješno završili pripadnici vojske Crne Gore.

morh.hr

« Last Edit: June 07, 2013, 09:19:51 pm by leut » Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #2 on: May 25, 2013, 05:31:17 pm »

24.5.2013.

Završen tečaj "Konzola sustava MASE RC"


* mase_rc_24052013_v.jpg (199.16 KB. 1200x926 - viewed 218 times.)

U Središtu za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik od 20. do 24. svibnja 2013. godine proveden je tečaj Konzola sustava MASE RC (Multi Airborne Early Warning Ground Integration Segment Site Emulator - Zemaljski sustav za rano upozorenje o situaciji u zračnom prostoru) za četvoricu pripadnika vojske Crne Gore.

Tečaj je namijenjen djelatnicima u sustavu zračnog motrenja i obavješćivanja koji će provoditi zadaće nadzora zračnog prostora, a daje osnovna znanja o izgledu i namjeni izdvojene konzole sustava MASE.

Ovo je drugi tečaj koji se provodi za pripadnike vojske Crne Gore i nastavak je međudržavne suradnje između Republike Hrvatske i Crne Gore u sklopu BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) inicijative.

morh.hr

« Last Edit: June 07, 2013, 09:20:11 pm by leut » Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #3 on: May 28, 2013, 06:06:27 pm »

Ožujak/Mart 2013.

HRZ I PZO

BRAAD Inicijativa

Inicijativa potiče interoperabilnosti sudjelujućih zemalja i zemalja NATO saveza s ciljem učinkovitije zaštite zračnog prostora uz manja izdvajanja materijalnih sredstava...


* P1017451.jpg (97.14 KB. 600x626 - viewed 263 times.)

Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani - BRAAD (Balkan Regional Approach to AirDefence) je multinacionalna inicijativa koju je pokrenuo analitički Odjel NATO saveza za protuzračnu obranu. Podržavaju je agencije NC3A (NATO Consultation, Command and Control Agency), NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency), NACMA (NATO ACCS Management Agency) i NCSA/NPC (NATO Communications and Information System Support Agency / NATO Programming Centre). BRAAD inicijativa uključuje koordinaciju balkanskih i zemalja NATO saveza s ciljem razvoja sposobnosti protuzračne obrane. Potiče se interoperabilnost sudjelujućih zemalja i zemalja NATO saveza s ciljem učinkovitije zaštite zračnog prostora uz manja izdvajanja materijalnih sredstava.

Partnerske zemlje uključene u BRAAD inicijativu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Uz njih su uključene i zemlje članice NATO saveza, Albanija, Grčka, Italija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska kao vodeća zemlja inicijative. Iako malo poznata široj javnosti, BRAAD inicijativa se izgrađuje i unapređuje već treću godinu. Do sada je održano šest radnih sastanka ili radionica.

Dosadašnje aktivnosti

U samom početku na prvim sastancima zemlje sudionice (BiH, Crna Gora, Makedonija, uključujući Albaniju i Hrvatsku) predstavile su trenutačne sposobnosti svojih ratnih zrakoplovstva i protuzračnih obrana. To su prije svega operativne i tehničke sposobnosti kao i posjedovanje temeljne opreme za nadzor zračnog prostora. Razmatrale su se potrebe i usklađivanja nacionalnih zahtjeva u pogledu sustava za zapovijedanje i nadzor. U ovom se području želi postići kompatibilnost među sustavima uključenim u BRAAD inicijativu, te komunikacijsku opremu zemlja - zrak - zemlja i zemlja - zemlja (G-A-G i G-G) potrebnu za provedbu zračnih operacija. Suradnjom se nastoji poboljšati sposobnost motrenja regionalnog zračnog prostora. U skladu s time gradio se zajednički pristup i mogućnost implementacije nabavkom četiri radara za nadzor zračnog prostora koji bi trebali biti smješteni u Albaniji (Fushe), Makedoniji (Turtel), Crnoj Gori (Vrsuta) i BiH (Jahorina).

Stručne osobe iz HRZ-a i PZO-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe, aktivnosti BRAAD inicijative ocijenili su korisnima za Republiku Hrvatsku, a HRZ i PZO kao nositelj aktivnosti svojim je angažmanom u ovom projektu preuzeo najaktivniju ulogu u vođenju pojedinih projekata.

U sklopu regionalnog pristupa BRAAD inicijativi prihvaćena je stručna potpora HRZ-a i PZO-a partnerskim zemljama. Potpora će se pružati u svim segmentima koji mogu poboljšati nadzor, a samim tim i zaštitu zračnog prostora partnerskih zemalja. U tom pogledu RH je deklarirala potporu projektima nabavom i ugradnjom opreme u operativna središta, te mentoriranjem i obučavanjem stručnog osoblja za elementarne dužnosti u sustavu nadzora i zaštite zračnog prostora. Potpora će se očitovati i prenošenjem vlastitih iskustava u aktivnostima izrade protuzračne studije, opremanju i stavljanju u operativnu uporabu budućih radarskih sustava koji će nabaviti zemlje sudionice.

Svrha inicijative

Svrha inicijative je regionalno uvezivanje i razmjena podataka putem ASDE (Air Situation Data Exchange) filtra i MRC (MASE Remote Console). To će pridonijeti kvalitetnijoj radarskoj pokrivenosti i nadzora zračnog prostora, a što se izravno reflektira na poboljšanje sigurnosti zračnog prostora u regiji. Budući da je riječ o regionalnom pristupu sustavu zapovijedanja, intencija je stvaranje jednog regionalnog operativnog NATO središta (NATO CRC) koje bi imalo zadaću razmjene radarske slike partnerskih zemalja uključenih u BRAAD inicijativu kroz ASDE filtar sa zemljama NATO saveza. Svojim aktivnostima HRZ i PZO BRAAD inicijativom pridonosi kvalitetnijem procesu priključivanja partnerskih zemalja u NATO/NATINAMDS u budućnosti.

Međusobnom razmjenom podataka o situaciji u zračnom prostoru zemalja NATO saveza i partnerskih zemalja, uz sigurnost poboljšala bi se njihova suradnja, koordinacija i sposobnost. Inicijativa utječe na višu razinu suradnje i povjerenja partnerskih zemalja, te na optimalnu uporabu raspoloživog zračnog prostora. Od ove se inicijative očekuje kvalitetnija potpora miru i viša razina učinkovitosti u kriznim situacijama te smanjivanje mogućih incidenata u prekograničnom području, te optimiziranje i fleksibilnost u uporabi zračnog prostora.


* P2053344.jpg (58.6 KB. 600x450 - viewed 195 times.)
Cilj inicijative je regionalno uvezivanje i razmjena podataka putem ASDE (Air Situation Data Exchange) filtra i MRC (MASE Remote Console). To će pridonijeti kvalitetnijoj radarskoj pokrivenosti i nadzoru zračnog prostora, a što se izravno reflektira na poboljšanje sigurnosti zračnog prostora u regiji.

Planovi i razvoj

Hrvatska je određena kao zemlja domaćin za ugradnju ASDE (Air Situation Data Exchange) filtara prema BiH i Crnoj Gori. Rok implementacije je 2013. godina. Na taj će način zemlje partneri dobivati reduciranu sliku događanja u zračnom prostoru, osim podataka koji su klasificirani NATO oznakama tajnosti. Ovom se inicijativom planira kvalitetniji nadzor zračnog prostora u mogućim Renegade situacijama, tj. misli se na civilni zrakoplov ili platformu namijenjenu za terorističke aktivnosti.

Republika Hrvatska je također prihvatila ponuđenu vodeću ulogu u BRAAD inicijativi za izradu "Air Surveillance pre-acquision study" za tri partnerske zemlje (BiH, Crnu Goru i Makedoniju). Cilj projekta je pomoći u nabavci radara za pokrivanje zračnog prostora stručnom pomoći, koordinacijom, suradnjom i posredovanjem.

Izrada studije vodi se kroz BRAAD inicijativu i predstavlja se kao projekt u sklopu inicijative Pametne obrane (Smart Defense). Republika Hrvatska je prihvatila zahtjev Republike Makedonije za "sponzorskom" zemljom u postupku nabave MRC-a (MASE Remote Console).

U tijeku su aktivnosti provedbe obuke osoblja partnerskih zemalja u sustavu za zračno motrenje. U Središtu za obuku "Rudolf Perešin" u Zemuniku u tijeku je tečaj Radarska tehnika na kojem su četiri pripadnika Vojske Crne Gore. U skladu s tim i za pripadnike OS Republike Makedonije izrađen je dinamički plan obučavanja. U tijeku su pripreme za daljnju realizaciju "Air Surveillance Pre-acquision Study". Partnerskim se zemljama pruža potpora putem naučenih lekcija čime se pridonosi učinkovitijoj uspostavi sustava nadzora zračnog prostora.

Zbog složenosti zadaća i djelotvorne implementacije BRAAD inicijative u partnerske zemlje, a budući da je RH vodeća zemlja u tom projektu, u HRZ-u i PZO-u je osnovan stalni tim za praćenje i koordinaciju aktivnosti unutar inicijative. Tim je sastavljen od stručnih i iskusnih visokih časnika s tri cjeline koje koordiniraju specifične aktivnosti kao što su obuka, operativna uporaba i komunikacijski sustavi. Čelnik tima i odgovorna osoba za BRAAD inicijativu je bojnik Darko Blažinčić, časnik za uporabu i nadzor zračnog prostora u Odjelu A-3 koji je ujedno i sudjelovao na svim do sada BRAAD aktivnostima.


Jure STIPIĆ, Hrvatski vojnik (broj 418, ožujak 2013.)

« Last Edit: May 28, 2013, 06:13:15 pm by leut » Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #4 on: May 28, 2013, 06:08:48 pm »

28.5.2013.

BRAAD radionica u Podgorici


* braad_28052013_v.jpg (137.27 KB. 1200x698 - viewed 217 times.)

U Podgorici je danas, 28. svibnja 2013. započela s radom BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) radionica koje će trajati do 30. svibnja 2013.

Riječ je o radionici koja potiče interoperabilnost između sudjelujućih država i zemljama NATO saveza s ciljem učinkovitije zaštite zračnog prostora uz manja izdvajanja materijalnih sredstava. Na radionici sudjeluju predstavnici Italije, Grčke, Albanije, Mađarske, Moldavije, Bugarske, BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Crne Gore i Hrvatske. Radionicu vodi NATO IS gospodin Guy Cherruel, Investment Division NCIA s predstavnicima nekoliko NATO agencija.

U ime domaćina, Ministarstva obrane Crne Gore, radionicu je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Zoran Lazarević.

Za vrijeme radionice raspravljati će se o nastavku rada na projektu BRAAD iz prethodnih faza s naglaskom na statusu preakvizicijske studije u kojoj je Hrvatska vodeća država, o trenutnom statusu BRAAD koncepta, o programu ASDE (Air Situation Data Exchange) koji omogucava razmjenu podataka o situaciji u zracnom prostoru izmedu zemalja partnera i MRC - MASE (Multi Airborne Early Warning Ground Integration Segment Site Emulator) Remote Console odnosno zemaljskom sustavu za rano upozorenje o situaciji u zračnom prostoru, trenutnom stanju o CIS instalacijama te zahtjevima u potpori BRAAD-a.

Hrvatski predstavnici će prezentirati teme vezane za iskustva u integraciji u NATINAMDS (NATO Air and Missile Defence System), strukturu sustava zračnog motrenja u NATO okruženju i obuku osoblja koja je provedena i koja se dodatno planira u sklopu BRAAD projekta za partnere.

morh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #5 on: October 30, 2013, 09:22:09 pm »

28.10.2013.

Završen tečaj "Konzola sustava MASE RC"
 

* 20131028-6-01.jpg (77.41 KB. 640x480 - viewed 211 times.)

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik od 21.do 25. listopada 2013. godine proveden je tečaj „Konzola sustava MASE RC“ za petero pripadnika vojske Republike Makedonije.

Tečaj je namijenjen djelatnicima u sustavu zračnog motrenja i obavješćivanja koji će provoditi zadaće nadzora zračnog prostora, a daje osnovna znanja o izgledu i namjeni izdvojene konzole sustava MASE.

Ovo je drugi tečaj koji se provodi za pripadnike vojske Makedonije i nastavak je međudržavne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Makedonije u sklopu BRAAD inicijative(Balkan Regional Approach to Air Defence).


* 20131028-6-02.jpg (62.99 KB. 640x480 - viewed 182 times.)


* 20131028-6-03.jpg (58.54 KB. 640x480 - viewed 164 times.)


* 20131028-6-04.jpg (60.15 KB. 640x480 - viewed 175 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #6 on: November 01, 2013, 02:45:27 pm »

Po prvi put tečaj je organiziran i za pripadnike vojske Bosne i Hercegovine.

31.10.2013.

Tečaj "Konzola sustava MASE RC"


* 20131031-1-01.jpg (61.11 KB. 640x480 - viewed 210 times.)

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „ Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik od 28. listopada do 1. studenoga 2013. godine provodi se tečaj „Konzola sustava MASE RC“ za petoricu pripadnika vojske Bosne i Hercegovine.

Tečaj je namijenjen djelatnicima u sustavu zračnog motrenja i obavješćivanja koji će provoditi zadaće nadzora zračnog prostora, a daje osnovna znanja o izgledu i namjeni izdvojene konzole sustava MASE. Tijekom petodnevnog tečaja pored teorijskog dijela polaznici 25% nastavnog sadržaja provode kroz praktične vježbe koje im osiguravaju potrebne sposobnost za neposredan uspješan rad na izdvojenoj konzoli sustava MASE u matičnim postrojbama.

Potrebno je istaknuti da je ovo prvi tečaj koji se provodi za pripadnike vojske Bosne i Hercegovine čime se međunarodna vojna suradnja Republike Hrvatske u sklopu BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) inicijative uz Republiku Makedoniju i Republiku Crnu Goru proširila i na Bosnu i Hercegovinu.


* 20131031-1-02.jpg (97.23 KB. 640x480 - viewed 268 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #7 on: December 20, 2013, 07:43:09 pm »

20.12.2013.

Pripadnici OS Bosne i Hercegovine na obuci u Zemuniku
 

* 20131220-3-1.jpg (78.32 KB. 640x480 - viewed 208 times.)

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik od 2. do 20. prosinca 2013. godine provodio se tečaj  Radarska tehnika za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tečaj se provodio u sklopu BRADD inicijative (Balkan Regional Approach to AirDefence - Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani). Ovo je 4. naraštaj polaznika ovog tečaja u ovoj godini, a na prethodno održanim tečajevima obuku su uspješno završili pripadnici Vojske Crne Gore i Vojske Republike Makedonije.

Inicijativu je osmislilo i pripremilo međunarodno osoblje NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje), ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept „Pametne obrane“ (Smart Defence).

Završetkom tečaja polaznici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine usvojit će  temeljna znanja funkcioniranja radarskog sustava na tehničkoj i operativnoj razini.


* 20131220-3-2.jpg (69.64 KB. 640x480 - viewed 225 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #8 on: January 26, 2014, 08:18:44 pm »

U okviru BRAAD inicijative, u SzO HRZ I PZO, po prvi puta je održan tečaj „Procesne funkcije sekcije za motrenje u operativnom središtu zračnog motrenja“.


23.1.2014.

Pripadnici Vojske Crne Gore u Zemuniku

U organizaciji Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane „Rudolf Perešin“ od 13. siječnja do 14. veljače 2014. godine provodi se tečaj „Procesne funkcije sekcije za motrenje u operativnom središtu zračnog motrenja“ za četvoricu pripadnika Vojske Crne Gore.

Tijekom dvotjednog teorijskog dijela tečaja koji se provodio od 13. do 24. siječnja 2014. godine u Zemuniku, polaznici su se upoznali s općom namjenom i organizacijom sustava zračnog motrenja kao i s općim zadaćama i procesnim funkcijama sekcije za motrenje u Operativnom središtu zračnog motrenja. Uskoro započinje praktični dio tečaja, a provodit će se u Operativnom središtu bojne ZMIN HRZ-a i PZO-a gdje će se polaznici praktično uvježbavati te razvijati i usavršavati sposobnosti nadzora, prepoznavanja i primjerenog djelovanja na različite situacije u zračnom prostoru.

Ovo je prvi tečaj takve vrste koji se provodi s ciljem osposobljavanja polaznika Vojske Crne Gore, a nastavak je bilateralne suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Vojske Crne Gore u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence).


* 01b.jpg (71.75 KB. 640x480 - viewed 206 times.)


* 02b.JPG (48.71 KB. 640x480 - viewed 186 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #9 on: March 11, 2015, 08:55:29 am »

9.3.2015.

Završen tečaj „MASE RC konzola nakon ASDE filtra"

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik, od 2. do 6. ožujka 2015. proveden je tečaj „MASE RC konzola nakon ASDE filtra“ za petoricu pripadnika Vojske Republike Makedonije.

Tečaj je namijenjen djelatnicima u sustavu zračnog motrenja i obavješćivanja koji će provoditi zadaće nadzora zračnog prostora, a daje temeljna znanja o izgledu i namjeni izdvojene konzole sustava MASE.

Ovo je osmi tečaj koji se provodi za pripadnike Vojske Makedonije i nastavak je međudržavne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Makedonije u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence).


* 01braad.jpg (1406.3 KB. 800x600 - viewed 193 times.)


* 03braad.jpg (1406.3 KB. 800x600 - viewed 207 times.)

osrh.hr

Logged
leut
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 105« Reply #10 on: June 06, 2015, 11:37:31 am »

03.06.2015.

Makedonci na obuci u Zemuniku

U Središtu za obuku HRZ i PZO „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik 18. svibnja 2015. godine započeo je trotjedni tečaj Radarska tehnika za pripadnike Vojske Republike Makedonije. Tečaj se provodi u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence- Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani).

Tečaj radarska tehnika namijenjen je prvenstveno djelatnicima (radarskim tehničarima) koji će raditi na održavanju radarske tehnike ali i ostalom osoblju u sustavu motrenja i navođenja, jer daje osnovna znanja iz područja radio lokacija, digitalne tehnike, radarske tehnike, mjernih instrumenata i mjerenja u radarskoj tehnici.

Tijekom trotjednog tečaja petorica pripadnika Vojske Republike Makedonije usvojit će temeljna znanja funkcioniranja radarskog sustava na tehničkoj i operativnoj razini.

Ovo je sedmi ovakav tečaj koji se provodi u sklopu BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) inicijative.


* maked._1.jpg (886.93 KB. 640x473 - viewed 172 times.)

Tekst i Foto: HRZ i PZO, osrh.hr

« Last Edit: June 06, 2015, 11:42:03 am by leut » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 26 queries.