PALUBA
June 18, 2019, 11:38:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Srednjoeuropska obrambena suradnja (CEDC)  (Read 3671 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« on: June 20, 2012, 04:50:50 pm »

19.06.2012.

Kotromanović na sastanku ministara obrane država Srednje Europe


* austrija_19062012_v.jpg (315.49 KB. 1200x954 - viewed 185 times.)

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je 18. i 19. lipnja na sastanku ministara obrane država Srednje Europe u Frauenkirchenu u Republici Austriji.

Sastanku su uz domaćina, austrijskog ministra obrane i sporta Norberta Darabosa, nazočili i ministri obrana Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Ovaj sastanak predstavlja prvo okupljanje ministara obrane u ovom formatu, te je zamišljen kao dvodnevni događaj neformalnog karaktera koji za cilj ima bolje upoznavanje ministara obrane država srednje Europe i doprinos boljem razumijevanju zajedničkih interesa ovih država u području obrane.

Na sastanku je bilo riječi o financijskoj krizi i njezinim posljedicama na Europsku uniju, međunarodnim operacijama te o prekograničnoj suradnji u području obrane i zaštite od nepogoda i katastrofa. Također, razgovaralo se i o instrumentima i mehanizmima za ublažavanje posljedica smanjenja proračunskih sredstava.

U tom je smislu istaknuta inicijativa Austrije i Mađarske kao srednjoeuropsko rješenje za udruživanje i razmjenu sposobnosti, u koju je uključeno šest srednjeeuropskih zemalja – Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska. Osnovna zamisao inicijative jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti „udruživanja i dijeljenja“ (pooling and sharing) i doprinese održavanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti. U okviru Srednjeeuropske inicijative, nacije su zajednički identificirale područja u kojima je moguće operacionalizirati međusobnu suradnju.

Od ukupno ponuđenih 25 područja suradnje, Hrvatska je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 području, od kojih je suvodeća nacija na dva područja, i to sa Češkom na području Zajedničke regionalne sposobnosti obuke pilota (Common regional pilot traininig capability) te s Austrijom na području Obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije (Special operations forces training courses).

Srednjeeuropska inicijativa predstavlja odgovor država srednje Europe na utjecaj smanjenja obrambenih proračuna te njihov doprinos razvoju zajedničkih europskih obrambenih sposobnosti i sposobnosti za odgovor na krize.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #1 on: June 07, 2013, 08:50:23 pm »

1.6.2013.

Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske inicijative


* losinj_01052013_v.jpg (196.88 KB. 1200x800 - viewed 142 times.)

U Malom Lošinju je 31. svibnja i 1. lipnja održan Sastanak ministara obrane država članica Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje sposobnosti.

Uz domaćina, ministra obrane RH Antu Kotromanovića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane Slovenije (Roman Jakič), Češke (Vlastimil Picek), Austrije (Gerald Klug), Mađarske (Csaba Hende), te državni tajnik Slovačke (Miloš Koterec).

Kako je sastanak na Lošinju održan u svijetlu nadolazećeg NATO ministarskog sastanka 4. i 5. lipnja u Bruxellesu, važnije teme rasprave bile su mogućnost suradnje u kontekstu implementacije ciljeva sposobnosti te perspektiva daljnjeg jačanja suradnje među državama srednje Europe. Raspravljalo se i o sastanku Europskog Vijeća na temu zajedničke sigurnosne i vanjske politike te o uporabljivosti Borbenih grupa (EU BG) i mogućnosti da se poveća sinergija doprinosa EU BG od strane država u srednjoj Europi. Jedna od tema sastanka bila je perspektiva jačanja obrambene industrije unutar EU kao i sagledavanje mogućnosti u okviru istog za zemlje srednje Europe, uz posebnu napomennu kako namjera snaženja europske industrije ne smije značiti jačanje samo velikih članica i njihovih kapaciteta. Također, govorilo se i o unapređenju suradnje na području zajedničkog uvježbavanja i obuke kao i o suradnji na području izgradnje sposobnosti, pri čemu je posebno naznačen air-policing kao jedno od mogućih područja zajedničkog djelovanja.

Otvarajući sastanak, ministar Kotromanović istaknuo je kako su u Srednjoeuropsku inicijativu uključene prijateljske države koje veže zajednička povijest i tradicija. „Slične smo države u pogledu zemljopisne veličine, brojnosti stanovništva, stupnja integriranosti u euroatlantske integracije, bilježimo ista gospodarska kretanja te visinu obrambenih izdvajanja – ali prije svega veže nas zajednička želja da doprinesemo održavanju europske sigurnosti“, kazao je Kotromanović te naglasio da Republika Hrvatska ulazi u EU u godini kada je zajednička sigurnosna i obrambena politika posebno značajna u svjetlu predviđenog sastanka Europskog Vijeća u prosincu 2013. „Ova činjenica nas posebno stimulira, ali i obvezuje“, rekao je ministar.

Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske inicijative održan je u kontekstu postojeće neformalne inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti. Osnovna zamisao inicijative jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja sposobnosti" (pooling and sharing of capabilities) i na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti. U tom kontekstu jedan od zaključaka sastanka u Malom Lošinju bio je da konkretni zajednički projekti te konzultacije po pitanjima sigurnosti i obrane trebaju ostati najznačajnije vrijednosti ove inicijative.

U okviru Srednjoeuropske inicijative zemlje sudionice zajednički su identificirale područja u kojima je moguće operacionalizirati međusobnu suradnju. RH je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 od 25 ponuđenih područja suradnje te je vodeća (co-facilitating) nacija u područjima suradnje kao što su zajednička regionalna sposobnost obuke pilota u suradnji s Češkom, te provedba obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije (Special operations forces training courses) u suradnji s Austrijom.

Na marginama sastanka ministar Kotromanović je u ime predsjednika Ive Josipovića general bojniku Johannu Pucheru, direktoru za obrambenu suradnju austrijskog ministarstva obrane, uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge u unapređenju bilateralne obrambene suradnje Austrije i Hrvatske, a održana je i zajednička vježba hrvatskih i austrijskih snaga za specijalne operacije kao prilog uspostavi i održavanju regionalne suradnje na navedenom području.

Ovo je drugi sastanak na istoj razini, a prvi je održan 18. i 19. lipnja 2012. u austrijskom Frauenkirchenu.

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #2 on: June 07, 2013, 09:01:18 pm »

31.5.2013.

Na Lošinju održana vježba hrvatskih i austrijskih specijalaca


* losinj_31052013_09.jpg (40.65 KB. 630x420 - viewed 149 times.)

Vježba je dio programa Neformalnog sastanka ministara obrane Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje (Pooling and Sharing) koji se održava u Malom Lošinju

U vojarni OSRH "Kovčanje" na Lošinju danas je, 31. svibnja 2013., održana vježba pripadnika Bojne za specijalna djelovanja GS OSRH i specijalaca Oružanih snaga Republike Austrije (Jagdkommando). Sukladno scenariju vježbe, čiji je naziv "Pokazna vježba 13", specijalne postrojbe izvele su sinkroniziranu protupobunjeničku akciju iz mora, zraka i kopna, služeći se propisanim procedurama, tehnikama i sposobnostima. U vježbu pod nazivom „Pokazna vježba 13“ bili su uključeni i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (helikopter Mi-8) te Hrvatske ratne mornarice (brod DMB-81 "Cetina").

Vježba je dio programa Neformalnog sastanka ministara obrane Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje (Pooling and Sharing) koji se 31. svibnja i 1. lipnja održava u Malom Lošinju. Uz domaćina, ministra obrane RH Ante Kotromanovića, vježbi i sastanku nazoče i ministri obrane Slovenije (Roman Jakič), Češke (Vlastimil Picek), Austrije (Gerald Klug), Mađarske (Csaba Hende), te državni tajnik Slovačke (Miloš Kotorec). Uz ministra obrane, hrvatsko izaslanstvo čine i načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić i drugi dužnosnici MORH-a i OSRH.

Tijekom sastanka ministri će razgovarati o aktualnim projektima u okviru inicijative, obrambenoj politici u okviru Europske unije, kao i o suradnji u regiji, međunarodnim operacijama, te razdoblju koje slijedi u Afganistanu nakon 2014. godine.

"Svi imamo jako dobru suradnju i nekoliko izvrsnih inicijativa, poput obuke helikopterskih timova koje organiziramo u suradnji s Češkom. S druge strane, u suradnji s Austrijom preferiramo obuku naših specijalnih postrojbi. Želim istaknuti da ćemo razgovarati o perspektivi suradnje na polju kontrole zračnog prostora, potencijalnim zajedničkim eskadrilama", rekao je nakon vježbe ministar Kotromanović. Zadovoljstvo  prikazanom vježbom izrazio je austrijski ministar Gerald Klug, rekavši da će na sastanku sigurno biti razmotreni i daljnji oblici obrambene suradnje između srednjoeuropskih država.
Srednjoeuropska inicijativa za udruživanje i dijeljenje sposobnosti predstavlja odgovor država srednje Europe na utjecaj smanjenja obrambenih proračuna te njihov doprinos razvoju zajedničkih europskih obrambenih sposobnosti i sposobnosti za odgovor na krize.


* losinj_31052013_01.jpg (74.7 KB. 630x420 - viewed 158 times.)


* losinj_31052013_03.jpg (68.75 KB. 630x420 - viewed 145 times.)


* losinj_31052013_07.jpg (73.27 KB. 630x420 - viewed 157 times.)

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #3 on: June 07, 2013, 09:06:55 pm »

Na Lošinju održana vježba hrvatskih i austrijskih specijalaca


* losinj_31052013_11.jpg (44.89 KB. 630x420 - viewed 146 times.)


* losinj_31052013_14.jpg (55.16 KB. 630x420 - viewed 138 times.)


* losinj_31052013_15.jpg (37.78 KB. 315x473 - viewed 136 times.)


* losinj_31052013_19.jpg (43.94 KB. 630x420 - viewed 145 times.)


* losinj_31052013_20.jpg (53.77 KB. 630x420 - viewed 155 times.)

morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #4 on: March 14, 2014, 07:55:41 pm »

14.3.2014.

Završen sastanak ministara obrane CEDC u Mađarskoj


* tafra_14032014_v.jpg (169.73 KB. 1200x854 - viewed 167 times.)

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra sudjelovala je u petak, 14. ožujka 2014. u Višegradu (Mađarska) na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation, CEDC).

Srednjoeuropska obrambena suradnja je skupina država Srednje Europe (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka) posvećena jačanju međusobne suradnje na području obrane, sukladno postavkama Zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije. Sastanku CEDC ministara obrane prethodio je sastanak Višegradske skupine te je zajednički susret ministara obje inicijative iskorišten za raspravu na široj osnovi o problemima i izazovima s kojima se države članice Višegradske skupine i Srednjoeuropske suradnje suočavaju.

Osnovna zamisao Srednjoeuropske obrambene suradnje jest da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja sposobnosti" (pooling and sharing of capabilities) i na taj način doprinesu održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti kroz međusobnu suradnju.

Tijekom radnog ručka ministri su razgovarati o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Govoreći o situaciji u jugoistočnoj Europi zamjenica ministra obrane Višnja Tafra posebno se osvrnula na stanje u Bosni i Hercegovini. Istaknula je kako EU treba pronaći pristup prema BiH koji je sveobuhvatan, prepoznaje političku realnost i nudi prilagođeni pristup za približavanje BiH euro-integracijama.

Ministri su razmotrili i situaciju u Ukrajini te su iskazali zabrinutost zbog situacije na Krimu. Ujedno su ukazali na potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Na završnom dijelu sastanka ministri su razmotrili postignuća i zaključke Europskog vijeća o obrani koje je održano 19. i 20. prosinca 2013. Razgovarali su i o dosadašnjim postignućima i otvaranju novih mogućnosti zajedničke suradnje na temelju dijeljenja sposobnosti i resursa te što boljeg iskorištavanja postojećih kapaciteta. Ministri su pohvalili dosadašnju razinu suradnje i pozvali na jačanje odnosa i pronalaženje modaliteta suradnje koji su od interesa za sve države članice Srednjoeuropske obrambene suradnje.

osrh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #5 on: April 23, 2014, 07:40:36 pm »

Vir: MORH.hr

Konferencija o suradnji snaga za specijalna djelovanja u Splitu

U splitskoj vojarni "Sveti Nikola" je danas, u srijedu 23. travnja 2014., započela konferencija "Suradnja snaga za specijalna djelovanja u okviru srednjoeuropske obrambene suradnje" koja će, do 25. travnja, u Lori okupljati predstavnike snaga za specijalna djelovanja iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske te kao promatrača Poljsku i predstavnika NATO zapovjedništva za specijalne snage.

Konferenciju, čiji je nositelj Bojna za specijalna djelovanja (BSD), otvorio je zamjenik načelnika GS OSRH za operacije, general bojnik Mate Pađen, koji je tom prigodom naglasio kako se radi o suradnji koja povećava interoperabilnost, nudi mogućnosti dijeljenja iskustava te prepoznavanja i odgovora na buduće zajedničke izazove.

Konferencija je organizirana u suradnji s Upravom za operativne poslove i obuku GS OSRH, a održava u sklopu međunarodne obrambene suradnje i projekta EU udruživanja i dijeljenja sposobnosti (EU Pooling&Sharing), odnosno u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – C.E.D.C.)

C.E.D.C. formiraju Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Češka te Poljska kao zemlja promatrač, a zajednički cilj je jačanje međusobne suradnje na području obrane, sukladno postavkama zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije.

Osnovna zamisao C.E.D.C.-a je udruživanje i dijeljenje obrambenih sposobnosti zemalja srednjeeuropske regije te međusobna suradnja u okvirima ograničenih obrambenih proračuna. U dosadašnjoj suradnji zemlje C.E.D.C.-a zajednički su identificirale područja operacionalizacije međusobne suradnje.
Republika Hrvatska je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 od ukupnih 25 ponuđenih područja suradnje, te je tako vodeća (co-facilitating) nacija u razvijanju zajedničke regionalne sposobnosti obuke pilota (zajedno s Češkom) te provedbi obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije (u suradnji s Austrijom).


* konferencija_bsd_23042014_v.jpg (357.93 KB. 1200x857 - viewed 156 times.)
U Splitu otvorena konferencija "Suradnja snaga za specijalna djelovanja u okviru srednjoeuropske obrambene suradnje"

« Last Edit: April 24, 2014, 07:23:45 pm by leut, Reason: uređena vijest » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #6 on: May 30, 2015, 12:48:58 pm »

Vir: MORH

30.5.2015.

Ministar Kotromanović na sastanku članica CEDC-a u Sloveniji

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je danas, u subotu, 30. svibnja 2015. godine, u sklopu dvodnevnog posjeta Republici Sloveniji, na neformalnom sastanku ministara obrane država članica Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u Brdu u Republici Sloveniji.

Riječ je o suradnji država Srednje Europe: Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Slovačke i Hrvatske, a osnovna zamisao ove inicijative je da se u okvirima ograničenih financijskih i obrambenih proračuna istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja sposobnosti" (pooling and sharing of capabilities) te da se na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti država članica.

Sastanak se održava nakon što su se u Bruxellesu 19. travnja 2015. sastali ravnatelji za obrambenu politiku država članica CEDC-a. Tom su prilikom dogovorene okvirne smjernice buduće suradnje unutar Srednjoeuropske obrambene suradnje.
Danas su ministri kroz raspravu u dva panela razmotrili i dosadašnju suradnju unutar CEDC-a kao i mogućnosti za njezino poboljšanje, fokusirajući se na tri temeljna stupa suradnje: usuglašavanje stavova oko pitanja obrambene politike, operacije i vježbe te razvoj sposobnosti.
Također su razmotrena ključna aktualna pitanja europske sigurnosti, u kontekstu izmijenjenog europskog strateškog okružja, a u cilju usuglašavanja stavova o pojedinačnim pitanjima od zajedničkog interesa koja će dominirati raspravom na sastanku Europskog vijeća posvećenog pitanjima Zajedničke obrambene i sigurnosne politike, koji će se održati u lipnju ove godine.
Na sastanku su ministri usvojili strateški dokument sa smjernicama buduće suradnje unutar CEDC-a, matricu područja suradnje u razvoju obrambenih sposobnosti te plan aktivnosti za naredno razdoblje. Utvrđena su područja daljnjeg usuglašavanja stavova u pripremama za Europsko vijeće u sklopu kojeg će se visokoj povjerenici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federici Mogherini uputiti i pismo u kojem će se izložiti Zajednički stavovi ove inicijative.

Tijekom boravka u Republici Sloveniji, ministar Kotromanović posjetio je i NATO Centar izvrsnosti za planinsko ratovanje – Poljče, gdje se susreo sa slovenskom ministricom obrane Andrejom Katič i načelnikom Glavnog stožera slovenske vojske, Andrejem Ostermanom.

Republika Hrvatska je pristupila Multinacionalnom središtu izvrsnosti za planinsko ratovanje u ožujku 2014. Godine koje je zamišljeno kao središte za obuku, prije svega specijalnih snaga ali i drugih sastavnica kopnene vojske u okružju i potrebnim vještinama za planinsko ratovanje.

Potencijal ovog Središta, u razvoju potrebnih sposobnosti specijalnih snaga, prepoznat je od strane NATO-a, tako da je u ožujku 2015. godine, Središte postalo NATO Središte izvrsnosti za planinsko ratovanje (NATO MW COE). U tom kontekstu, u Washingtonu je potpisan Sporazum o razumijevanju između Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) i četiri NATO članice, Republike Slovenije, Talijanske Republike, Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Temeljem potpisanog sporazuma Republika Slovenija ima status vodeće nacije (Framework Nation), dok su Hrvatska i druge zemlje u statusu sudionica (Participants). Republika Slovenija snosi većinu troškova za funkcioniranje Središta, računajući i veći dio potrebne opreme za obuku te većinu stožernog osoblja, a Središte je otvoreno i za sve partnerske zemlje. U radu Središta, Republika Hrvatska sudjelovat će s jednim stožernim časnikom, na dužnosti načelnika Odjela za obuku.


* slovenia_30052015_v.jpg (1223.43 KB. 2267x1769 - viewed 152 times.)

« Last Edit: June 01, 2015, 09:50:23 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #7 on: July 07, 2015, 07:37:18 pm »

03.07.2015.

Suradnja specijalnih postrojbi Oružanih snaga Hrvatske i Austrije


* Aus(13).jpg (208.14 KB. 1600x1200 - viewed 134 times.)

U splitskoj vojarni „Sv. Nikola“ su tijekom druge polovine lipnja boravili predstavnici specijalnih postrojbi oružanih snaga Republike Austrije koji su, u luci Lora i splitskom akvatoriju provodili obuku iz područja vojnog ronjenja i taktike malih plovila. Bila je to potvrda već ustaljene i uobičajeno dobre suradnje između predstavnika specijalnih postrojbi oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Austrije koja se odvija u okviru regionalne inicijative Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Tijekom obuke ronjenja su, uz ostalo, uvježbavani noćno veslanje odnosno noćna navigacija u kajacima, korišteni su najnoviji tipovi uređaja zatvorenog kruga disanja, rebreatheri, koji se upotrebljavaju za dublja, tzv. tehnička ronjenja i omogućavaju zarone i rad na dubinama od 50-60 metara ispod površine i sl.

Najavljujući nastavak i proširenje ovakve suradnje te zajedničku vježbu koja će se u studenom ove godine održati u Splitu i okupiti predstavnike specijalnih postrojbi većeg broja nacija, bojnik Michael Novotny, predstavnik austrijskih specijalnih snaga, izrazio je zadovoljstvo mogućnostima koje pruža suradnja. „Kao predstavnici austrijskih oružanih snaga i specijalnih snaga zahvalni smo i jako zadovoljni što možemo biti ovdje, što imamo mogućnosti raditi s vama i u okruženju koje je savršeno za vrstu obuke koju provodimo“, rekao je bojnik Novotny.


* Aus(14).jpg (147.03 KB. 1600x1200 - viewed 137 times.)


* Aus(16).jpg (200.97 KB. 1600x1200 - viewed 139 times.)


* Aus(17).jpg (195.22 KB. 1600x1200 - viewed 121 times.)


* Aus(18).jpg (217.7 KB. 1600x1200 - viewed 162 times.)

Tekst: Vesna Pintarić, Foto: Klaudio Simonović (MORH/OSRH), osrh.hr

« Last Edit: July 07, 2015, 07:50:24 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 10 098« Reply #8 on: July 07, 2015, 07:39:53 pm »

Suradnja specijalnih postrojbi Oružanih snaga Hrvatske i Austrije


* Aus(19).jpg (195.95 KB. 1200x1600 - viewed 139 times.)


* Aus(20).jpg (338.44 KB. 1600x1200 - viewed 137 times.)


* Aus(21).jpg (237.08 KB. 1600x1200 - viewed 142 times.)


* Aus(22).jpg (247 KB. 1600x1200 - viewed 144 times.)


* Aus(23).jpg (224.22 KB. 1600x1200 - viewed 141 times.)


* Aus(24).jpg (270.85 KB. 1600x1200 - viewed 135 times.)


* Aus(25).jpg (256.08 KB. 1600x1200 - viewed 127 times.)

Foto: Klaudio Simonović (MORH/OSRH), osrh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #9 on: March 31, 2016, 05:19:00 pm »

Vir: MORH

31.03.2016.

Sastanak ministara obrane srednjoeuropskih zemalja

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovat će u Beču, Austrija, 31. ožujka i 1. travnja 2016. na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC).

Ovogodišnji će sastanak biti održan u dva panela. Prvi je panel posvećen problemu migracija, a na njemu će sudjelovati i ministri obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ministri će raspravljali o problemu s kojim se suočavaju države na jugoistočnoj europskoj migrantskoj ruti te o načinima kako se zajedničkim naporima ti problemi mogu umanjiti.

Na drugom su panelu, koji će se održati samo u formatu ministara obrane država članica i promatrača Poljske, ministri obrane raspravljat će o daljnjem jačanju suradnje u sklopu Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Očekuje se da će tijekom sastanka ministri obrane članica Srednjoeuropske inicijative, te ministri obrane Makedonije, Srbije i Crne Gore usvojiti Deklaraciju o opcijama usmjerenim na upravljanje migracijama s posebnim naglaskom na zaštitu vanjskih granica Europske unije i humanitarne pomoći. Također se očekuje kako će ministri obrane Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije potpisati Pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Srednjoeuropska obramben suradnja je inicijativa usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Poljske kao promatrača.

« Last Edit: March 31, 2016, 05:45:52 pm by leut » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 24 queries.