PALUBA
February 19, 2020, 04:39:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sigurnost štićenih osoba na brodovima  (Read 1560 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« on: July 06, 2013, 01:33:41 pm »

Neka ovaj članak iz HV bude osnova za daljnji razvoj ove teme. Vjerujem da će biti Palubaraca koji će imati što reći na ovu temu. Šteta samo što su slike male.


RATNA MORNARICA

Sigurnost štićenih osoba na brodovima

Zaštitu i osiguranje štićenih osoba prije svih provode za to mjerodavne službe. No činjenica je da je za tu sigurnost bitna i osposobljenost djelatnika brodova na kojima se plovi te njihovo poznavanje sigurnosnih protokola


* glavna hagel.jpg (42.78 KB. 200x133 - viewed 199 times.)
Američki ministar obrane Chuck Hagel (gore u sredini) na palubi američkog broda za obalnu borbu USS Freedom. Fotografija je snimljena početkom lipnja u Singapuru
Foto: US Navy


Želimo li na jednostavan način podijeliti poslove neposredne zaštite i osiguranja, nabrojat ćemo zadaće skupine za neposredno osiguranje, skupine za stacionarno osiguranje i skupine za štićeni prijevoz. Pod prijevozom i prijevoznim sredstvima podrazumijevamo plovila, vozila i zrakoplove. Svako od ovih prijevoznih sredstava zahtijeva specifičan pristup kako bi se osigurala zaštita štićene osobe. Osim specifičnih zahtjeva zaštite, potrebne su i posebne vještine i znanja za upravljanje tim sredstvima. Ovisno o različitosti prosudbe prostora, vremena i ostalih čimbenika, osiguranje i pratnja ne poduzimaju se uvijek u istim mjerama i na isti način.

Ključni kriteriji sigurnosti

Plovilo kao prijevozno sredstvo zahtijeva niz prethodnih i neposrednih priprema za plovidbu. Uz tehničku ispravnost plovila, ključni uvjet koji osigurava osnovnu sigurnost štićenih osoba na moru jest uvježbanost posade za obavljanje pomoračkih zadaća. Način pripremanja plovila i posade vrši se ovisno o kategoriji štićene osobe, akvatoriju plovljenja, duljini trajanja plovidbe i očekivanim hidrometeorološkim uvjetima. Prema tim kriterijima izrađuje se plan plovidbe kako bi bila prioritetno sigurna, ali i ugodna za štićene osobe. Ovisno o zadaći i stupnju štićenja osoba plovidbe se mogu podijeliti na ciljane (protokolarne) i krstareće (neprotokolarne).

Posebno osposebljeni djelatnici

Prilikom takvih plovidbi potrebno je osigurati zaštitu i osiguranje štićenih osoba, a te poslove provode za to mjerodavne službe. No činjenica jest da je za tu sigurnost bitna i osposobljenost djelatnika brodova na kojima se plovi te njihovo poznavanje sigurnosnih protokola.

Za izvršavanje poslova osiguranja i zaštite na plovilima potrebno je specijalističko usavršavanje. Neposredna zaštita štićenih osoba je kompleksna zadaća koja zahtijeva vještine iz različitih područja. Zato je u osposobljavanju osoba koje provode ove zadaće bitna stalna izobrazba i pohađanje specijalističkih tečajeva osiguranja. Takvi tečajevi sadrže teme zaštitne vožnje, osiguranja u hotelima, skijalištima, zračnim lukama, marinama i plovilima.

Što se tiče pripadnika VIP-osiguranja, za uspješno obavljanje poslova na plovilima bitno je da osim osnovnih znanja o neposrednoj zaštiti posjeduju znanja bitna za sigurnost plovidbe, načine sigurnosnih pregleda i osiguranja plovila. Trebaju poznavati i vrste plovila, specifičnosti i karakteristike plovila, pravila ponašanja i sigurnosti u lukama i marinama. Osim toga bilo bi dobro da su osposobljeni za voditelja brodice/skipera, ronioca te da imaju završeni tečaj za spašavanje u moru. U suradnji sa zapovjednikom plovila potrebno je neizostavno voditi brigu o sigurnosti štićene osobe, procjeni sigurnosti broda, sigurnosnoj opremi na brodu, mjerama sigurnosti na brodu u plovidbi, prepoznavanju i postupcima u slučaju opasnosti.

Pomoć posadi

Svakako tu ne završava odgovornost pripadnika VIP-osiguranja koji uz zapovjednika moraju biti upoznati s planom plovidbe, sustavom veze na brodu i navigacijskim čimbenicima koji mogu utjecati na sigurnost plovidbe. Neizostavna je osigurana opskrba i skladištenje hrane i vode te gorivom i tehničkom vodom. Često je potrebno pomoći posadi plovila prilikom isplovljavanja i uplovljavanja u luke gdje je bitna procjena sigurnosti mjesta ukrcaja ili iskrcaja štićene osobe na plovilo. U određenim nesigurnim situacijama na plovilu potrebno je izvršiti prekrcaj štićene osobe na drugo plovilo na moru. Suradnja s članovima posade posebno dolazi do izražaja prilikom napuštanja broda u situacijama opasnim po život na moru zbog nepredviđenih okolnosti te štićenje i osiguranje u novonastaloj situaciji. Za razliku od osiguranja osoba, prostora i objekata na kopnu, prilikom osiguranja prostornih parametara na moru postoje posebni izazovi. Ti izazovi proizlaze iz otvorenosti i široke izloženosti plovila.

Zone zaštite

U ovim specifičnim uvjetima također se mogu primjenjivati različite zone oko štićenog plovila. Veličina i broj zona ovisi o razini zaštite koja se provodi ovisno o kategoriji štićene osobe. Također se za kontrolu mogu koristiti posebnim brzim plovilima s dodatnim osiguranjem.

Zbog svih prije navedenih specifičnosti iznimno je bitno da svi članovi posade razumiju sigurnosne protokole te da aktivno sudjeluju u provedbi zadaće. Bitno je i da djelatnici neposrednog osiguranja imaju znanja i vještine koje su potrebne za uspješno izvršenja poslova zaštite na plovilima i brodovima.


Odred rezidencijalnih brodova Flotile HRM-a


* s1.jpg (24.75 KB. 200x85 - viewed 213 times.)
Foto: Arhiv ORB

Republika Hrvatska za potrebe razidencijalnih i štićenih državnih prevoženja na moru ima ustrojen sastav plovila koji se svojom namjenom rabe u te svrhe. U sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice nalazi se Odred rezidencijalnih brodova koji pruža potporu provedbi specifičnih zadaća za potrebe državnog protokola. U svom sastavu ima jahte, glisere i jedrilicu kojima se prilikom posjeta Hrvatskoj koriste domaći i strani dužnosnici. Odred sa svojim posadama i plovilima već dugi niz godina uspješno obavlja navedene zadaće te surađuje sa svim sudionicima u ovim specifičnim zadaćama na moru.Svojom konstantnom izobrazbom i usavršavanjem pridonosi kvaliteti provedbe zadaća te sigurnosti na plovilima za sve korisnike kojima Odred rezidencijalnih brodova pruža potporu.


Kristian DRUŽETA, Ljubomir OSTOVIĆ, Hrvatski vojnik

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 24 queries.