PALUBA
July 05, 2020, 07:16:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Merrimac protiv Monitora  (Read 4685 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« on: July 19, 2013, 04:48:03 pm »

Tijekom američkoga građanskog rata u drugoj polovici XIX. sto­ljeća nije bilo mnogo velikih po­morskih bitaka, a ipak su upravo događaji na moru imali presu­dan, premda neizravan utjecaj na ishod rata. Američki građanski rat zapravo je bio kombinirani kopneni, pomorski i go­spodarski rat golemih razmjera.

U godinama koje su izravno prethodile američkom građanskom ratu američka je mornarica uglavnom prešla s brodova na jedra na brodove na paru. Još uvijek je većina brodova zadržala dvojni pogon (na paru i jedra).
Kad je Francuz Dupuy de Lome sagradio drvene fregate (oklopnjače) obložene željeznim oklo­pom, koje su plovile brzinom od 14 čvo­rova i bile najbrži brodovi toga doba, koje su uspješno djelovale u Krimskom ratu, SAD u trenutku izbijanja građanskog rata nisu imale ni jedan oklopljeni ratni brod.
lako su SAD bile posljednje u izgradnji oklopnjača (1859. godine Napoleon III. naredio je izgradnju prve skupine oklopljenih ratnih brodova tipa Gloire u Fran­cuskoj, dok su u Velikoj Britaniji građeni isti brodovi tipa VVarrior), bile su prve u njihovoj primjeni.

Prva bitka oklopljenih brodova u povijesti bila je bitka kod Hampton Roadsa 8. na 9. ožujka 1862. godine, kad su pomorske snage Južnjaka poku­šale probiti pomorsku blokadu svojih lu­ka.
Po izbijanju rata, 14. travnja 1861. godi­ne, Dužnjaci u Britaniji traže izgradnju oklopljenih ratnih brodova, ali neuspje­šno.
U međuvremenu vojska Konfedera­cije osvaja strateški važnu luku Norfolk u Istočnoj Virginiji, s glavnim američkim brodogradilištem.
 Zatečenu parnu frega­tu Merrimac u gradnji na brzinu pregra­đuju u oklopnjaču nisku, ali dobro zašti­ćenu željeznim oklopom. Oklopnjača Merrimac (dobila novo ime Virginia, ali je i dalje zovu Merrimac) bila je bez jarbola, veličine od 4500 tona, s 320 članova po­sade i 10 topova smještenih u oklopu, ko­ji se mogao vrtiti, među kojima je bilo šest topova velikog kalibra od 22,8 cm. Oklop je iznosio 100 mm.


* mon1.jpg (78.27 KB. 800x464 - viewed 86 times.)

Saznavši za ovaj projekt Sjevernjaci odmah sklapaju tri ugovora za gradnju oklopnjača. Dedini, koji je obavio povjere­ni mu posao bio je švedski inženjer Dohn Ericsson. On je izgradio oklopnjaču Mo­nitor. Brod je bio veličine (deplasmana) od 1250 tona, naoružan s dva topa kali­bra 280 mm smještena u pokretnu kulu ugrađenu u sredini palube. Nadvodni dio iznosio je 0,6 m. Plitki gaz od 3,5 metara, za razliku od osam metara južnjačkog broda Merrimac. Monitor je imao raz­mjerno malobrojnu posadu od 65 osoba.

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]
Južnjačka oklopnjača Merrimac (Virginia) u prvu akciju isplovljava 8. ožujka 1862. godine Zajedno s dva manja ratna broda Merrimac je isplovio mirnim zalje­vom Chesapes u smjeru Hampton Roadsa, gdje su se nalazili brodovi Unije, koji su blokira južnjačke brodove. Dva dana prije iz nevjvorške luke isplovljava sjevernjačka oklopnjača Monitor. Na si­drište u Hampton Roads stiže 8. ožujka kasno u noć, poslije prve uspješno obav­ljene borbene akcije Virginie.

Naime, toga jutra južnjačka oklopnjača Merrimac pred samim ulazom u luku na­ilazi na dva sjevernjačka jedrenjaka, koji su uz obalu stražarili. Merrimac je pod zapovjedništvom kapetana Buchanana otvorio paljbu na stare drvene jedrenjaka Cumberiand s 24 topa i Congress s 50 topova.

Kugle sjevernjačkih topova odbi­jale su se od Merrimaca kao lopte, što je djelovalo iznenađujuće za Sjevernjake, jer nikada do sada nisu znali da postoji takvo naoružanje. Na kraju se Merrimac zaletio u Cumberiand i svojim pramcem probio veliku rupu na boku. Cumberiand je počeo tonuti i počeo vući u dubinu i svoga napadača. Ipak, Merrimac se u posljednji časak oslobodio »zagrljaja« Cumberlanda.

Drugi sjevernjački brod, fregata Con­gress, htio je pobjeći ali se nasukao u pli­ćaku.
Tu ga je Merrimac dostigao i to­povskom paljbom potpuno uništio. Na sjevernjačkom brodu poginulo je 257 mornara, dok je Merrimac imao samo dvoje mrtvih i osam teško ranjenih.


* mon4.jpg (16.15 KB, 800x145 - viewed 103 times.)
« Last Edit: July 19, 2013, 04:55:40 pm by SOLARIS 1972 » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« Reply #1 on: July 19, 2013, 04:49:50 pm »

Iz straha zbog mogućega dolaska Merrimaca rijekom Potomac pred sam Washington Sjevernjaci užurbano šalju novoizgrađenu oklopnjaču Monitor. Iz New Yorka teglio ju je drugi parni brod, jer su se tijekom vožnje morale završiti neke završne radnje. Monitor stiže na poprište bojišta uvečer 8. ožujka. Zapov­jednik Monitora Worden smješta oklop­njaču blizu trećeg drvenog jedrenjaka Minnesota očekujući napadaj.

 Iduće jutro, oko osam sati, Merrimac je polagano krenuo prema Minnesoti.

Odjednom, pojavljuje se Monitor vrlo čudnog i neobičnog oblika, prepriječivši mu put. Tada je nastala ogorčena i jedin­stvena borba, prva borba oklopnjača u povijesti pomorskih ratova. Brodovi su počeli pucati jedan po drugome. Približili su se, ali je oklop izdržao sve napadaje.


* mon2.jpg (56.45 KB. 800x305 - viewed 88 times.)

Vrijeme je prolazilo a da nitko nije popu­štao. S prekidima borba je trajala do pod­ne.
U stvari pobjedu je odnio oklop u bor­bi s topništvom. Monitor je bio pogođen 22 puta, a Virginia čak 41 put. Zanimljivo, nitko nije poginuo od posade, niti je bilo koja oklopnjača ozbiljnije oštećena.

Tijekom borbe oba su broda plo­vila istom, najvećom brzinom od devet čvorova. Monitor je imao prednost malog, plićeg gaza, tako da je lakše prelazio plićake, ali u to vrijeme nije znao da je Merrimacu potreban gaz dublji od pet metara. S druge strane, Merrimac je bio opskrbljen s više topova čiju je paljbu mogao usmjeravati na najosjetljivije toč­ke Monitora, ponajviše prema pokretnoj kuli.

Sama borba završila je bez pobjed­nika. Zapovjednik Merrimaca poručnik Dones (zamijenio kapetana Buchanana ra­njenog dan prije) i zapovjednik Monitora Worden nisu postali pobjednici, ali ni po­raženi. Spretniji i okretniji Monitor i topov­ski razorniji i masivniji Merrimac nisu bili u stanju u izravnoj i ogorčenoj borbi na ži­vot i smrt zadati protivniku završni uda­rac. Nakon duge i bezuspješne bitke, ko­ju je s kopna promatrala velika skupina sjevernjačke vojske, brodovi su se razišli, a bojište je prekrila tiha noć.


* mon3.jpg (131.87 KB. 1024x617 - viewed 161 times.)

Nakon bitke kod Hampton Roadsa Sje­ver je nastavio opsežnu gradnju oklopljenih brodova tipa Monitor, nazvanima po imenu svoga prethodnika. Monitori su bili niski oklopljeni ratni brodovi, naoružani s teškim topovima u kulama, niskog gaza, niske nadgradnje i slabih maritimnih svoj­stava.
Bili su osobito pogodni za borbu na obalnom morskom području i većim ri­jekama. Glavni su im zadaci bili: uništenje obalnih bitnica, potpora kopnenoj vojsci i topničke borbe.

Sjevernjaci su počeli dosljedno provo­diti plan »Anakonda« - prekid pomor­skoga prijevoza roba Konfederacije — čvrstom blokadom južnjačkih luka. U međuvremenu je nestalo glavnih protago­nista prve borbe oklopnjača. Prije kraja 1862. godine Merrimac je digla u zrak vlastita posada prigodom evakuacije Norfolka, dok je Monitor potonuo u oluji kod rta Heteras.

Već u travnju 1862. godine dolazi do znakovite bitke za najveću južnjačku luku New Orleans. Dana 16. travnja na ušću ri­jeke Mississippi pojavila se snažna eskradra sjevernjačke ratne mornarice pod zapovjedništvom kontraadmirala Farraguta. Eskadra je ušla u rijeku u tri kolo­ne, približila se tvrđavama Ford Dackson i Fort Philipp i počela ih žestoko bombardi­rati. Borba je trajala osam dana. Sjever­njaci su ipak nadjačali. Uspjeli su forsirati Mississippi i prodrijeti do New Orleansa, gdje je skupina topovnjača pod zapov­jedništvom kapetana Davida Portera osvojila luku.

Nakon toga američke topovnjače kre­ću u osvajanje najvažnijeg središta i glav­nog željezničkog križišta na Mississippi — Vicksburga. Bitka je trajala sve do 8. srpnja 1863. kad eskadra kontraadmirala Farraguta ulazi u Vicksburg. Tako je cijeli Missisippi postao plovna rijeka sjever­njačkih brodova. Što se luka tiče, kao glavnog izvora nabave i opskrbljivanja, Dužnjacima je preostala samo luka Mobile u Meksičkom zaljevu. Uspješni admiral Farragut dobiva u zadaću osvajanje i te luke. S flotom od četiri monitora, devet parnih fregata na vijak i deset topovnjača Farragut je napao Mobile 5. travnja 1864. godine.

Oklopnjak Tecumseh upada u minsko polje i ubrzo tone. Dolazi do pani­ke među Sjevernjacima. Samo hrabrošću Farraguta prolaze minsko polje i zauzi­maju i tu luku. Nakon uspješne morske blokade Dug polagano gubi i na kopnu.

Redom padaju Atlanta, luka Savannah, Richmond, a 9. travnja 1865. godine ju­žnjački general Lee potpisuje kapitulaciju. Pobjedi Sjevera nemali doprinos dale su i oklopnjače, sjevernjački prozvane Monitori.

Iz časopisa Hrvatski vojnik 93. g.
Autor : Marijan Majstorović

Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 860« Reply #2 on: July 19, 2013, 05:53:12 pm »

Davno još sjećam se gledao sam film o ovom okršaju zvao se "Oklopnjače"  Smiley
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/vmnnqJm_4Pc?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 232


« Reply #3 on: July 19, 2013, 08:16:24 pm »


Veoma zanimljivo i dokumentarno.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 774« Reply #4 on: January 31, 2014, 11:25:31 am »

Umetnički prikazi i akteri bitke.* CSS_Virginia_Ram_Ironclad_Confederate_Navy_Merrimack.jpg (68.38 KB, 740x406 - viewed 79 times.)

* USS_Monitor_Turret_Ironclad_US_Navy_At_Sea.jpg (66.1 KB, 740x393 - viewed 106 times.)

* Ironclads_Engaged_in_Terrific_Combat_by_Currier_&_Ives.jpg (80.39 KB, 777x486 - viewed 97 times.)

* First_Battle_Between_Iron_Ships_of_War_by_Henry_Bill.jpg (95.53 KB, 740x499 - viewed 88 times.)

* monitor_virginia.jpg (113.02 KB, 740x530 - viewed 95 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 450« Reply #5 on: August 02, 2014, 10:13:25 am »

Još jedna umetnička.


* The_Monitor_and_Merrimac.jpg (568.85 KB. 1338x930 - viewed 102 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 774« Reply #6 on: November 20, 2018, 02:45:43 pm »Dokumentarac na temu.


« Last Edit: March 09, 2020, 11:07:57 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 774« Reply #7 on: November 20, 2018, 02:47:43 pm »Dokumentarac ...


« Last Edit: March 09, 2020, 11:09:40 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 774« Reply #8 on: June 03, 2019, 05:23:58 pm »Quote
The first ironclad vs ironclad battle is reviewed, along with the origins of the ships and some of the myths and legends about this historic battle.Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.