PALUBA
June 20, 2019, 12:39:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar vojnih škola KoV JNA u Sarajevu  (Read 7272 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« on: August 04, 2013, 01:49:36 pm »

У систему војног школства ЈНА Сарајево је заузимало врло важно месту. У њему су, заправо у насељу Рајловац, биле Ваздухопловно-техничка војна академија и Средња ваздухопловно-техничка војна школа (подофицирска), као и Школа резервних официра РВ и ПВО (сим за пилоте која је била у Задру). Током 80-тих биле су обједињене у Центар војних школа РВ и ПВО

Осим тога, практично у самом граду налазио се врло важан и бројчано већи школски центар КоВ ЈНА. Без намере да улазим у прецизно одређење назива овог центра по периодима трајања рећи ћу да се првобитно звао Пешадијско војно училиште, па Пешадијски школски центра, а потом Центар војних школа Копнене војске (нисам сигурна, али мислим да се Центар једно време звао и Центар војних школа КоВ и интендантске службе). У његовом саставу су биле следеће школе:

1) Школе и курсеви пешадије и то:
-  чета питомаца Војне акдемије КоВ, смер пешадија (4. година школовања, једно време и трећа);
-  чета питомаца Средње војне школе, смер пешадија (3. и 4. година);
-  курсеви усавршавања активних и резервних официра пешадије (између осталих шестомесечни курс команданата пешадијских батаљона);

2) Средња војна школа КоВ (сви родови до 2. или 3. године, када су остали родови одлазили у родовске наставне центра, а 3. и 4. година смера пешадије је остајала у Центру);

3) Интендантска средња војна школа а касније и 4. година Војне академија КоВ - смер интендантске службе;

3) Школе резервних официра интендантске и ветеринарске службе

Центар је имао управу у чијем саставу су биле и две посебне катедре: тактике и пешадијског наоружања и наставе гађања. Ове катедре су "подржавеле" све школе унутар центра.


* CVS KoV Sarajevo.jpg (265.82 KB. 1524x953 - viewed 317 times.)


Центар се налазио у старој Аустро-угарској касарни одмах поред аутобуске и железничке станице, у близини простора који се назива "Маријин двор". Касарна се у СФРЈ звала "Маршал Тито". Изгледа касарне из доба СФРЈ и овај приказан на горњој слици се значајно разликују (због ратних разарања и касније изградње и пренамене простора), мада су основне контуре сачуване.


Основна намена Центра је била основно школовање питомаца средње војне школе родова КоВ, специјалистичко школовање питомаца Војне академије КоВ и СВШ смера пешадије, интендантске и ветеринарске службе, школовање резервних официра интендантске и ветеринарске службе  и усавршавање активног и резервног старешинског кадра родова КоВ, посебно пешадије, интендантске и ветеринарске службе.
« Last Edit: August 05, 2013, 08:11:49 pm by dzumba » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #1 on: August 04, 2013, 02:05:57 pm »

Наставна база за школовање и практичну обуку питомаца и старешина чинили су пре свих, за то време врло савремено уређен и опремљен, тактички полигон у с. Пазарић, (у општини Хаџићи), 30-ак км од Сарајева, према Коњицу.


* Pzaric.jpg (293.2 KB. 1592x953 - viewed 318 times.)


У југозападном делу фотографије јасно се уочавају два стрелишта. На месту где је "маркер" са називом "Пазарић" су се налазили објекти за смештај и живот питомаца и управе полигона, а југозападно одатле неколико уређених полигона: за противоклопну борбу, тактичку обуку, ПВО, инжињеријску обуку и сл. Нисам сугуран, али једновремено је у зиданим објектима могло бити смештено око 200-300 питомаца, а ако би се поставили шатори и више. Објекти су били доста комфорни, са парним грејањем, купатилом, оружанама,  учионицама и сл. Постојала је и посебна кухиња где се спремала храна.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #2 on: August 04, 2013, 02:19:04 pm »

Осим у Пазарићу обука се изводила, посебно у ранијем периоду (током 50-тих и 60-тих година прошлог века) на коси ("Трубачева коса") изнад железничке станице (делимично се уочава  на првој слици као зелена површина у североисточном делу фотографије), затим на празним површинама у близини касарне у насељу Неџарићи, а нарочито у рејону брда Мојмила ("Мојмилова коса"). Обука се изводила и у касарнама и неуређеним површинама у насељу Лукавица. Наравно, зависно од врсте обуке одлазило се и на просторе у широј околини Сарајева.

Касарна Неџарићи, је била значајна за обуку питомаца ШРО ветеринарске службе због тога што су се у тој касарни у једној једини задржали коњи. Иако је практично читава ЈНА била моторизована, запреге и товарна грла "избачени" (осим код граничара), а коњи за брдске јединице су обезбеђивали из пописа, у овој касарни је одржавана мала јединица са коњима. Једино ту се организовано, у целој СФРЈ спроводила обука поткивача. Тај занат је практично био замро, али га ја ЈНА из својих потреба, одржавала и ту спроводила обуку војника.  На тим коњима су и питомци "пешадинци" вежбали товарење и транспорт минобацача, митраљеза и БсТ коњима. 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #3 on: August 04, 2013, 02:34:59 pm »

Иако је овај, као и остали школски центри, био пре свега специјалистичка школска установа где су се питомци усавршавали у родовским вештинама, а мање у науци, ипак се и томе поклањала велика пажња.  И сам сам 1982. године учествовао на стручном скупу - семинару о методичком оспособљавању питомаца и старешина. Иако је семинар био усмерен ка обуци питомаца, на њега су били позвани и представници  видовских наставних центара (за обуку војника - ВНЦ из Сомбора и МНЦ из Пуле), представаници МУП-а република и наставних органа армија.


* CVS KoV Sarajevo rs.jpg (431.88 KB. 1600x1127 - viewed 383 times.)* CVS KoV Sarajevo 3rz.jpg (330.49 KB. 1681x1320 - viewed 541 times.)


Комадант ЦВШ КоВ у то време је био пуковник (касније генерал) Жарко Вујасиновић (други с лева). Десно од њега је један генерал-мајор из ССНО-а  али се његовог имена не сећам. Крањи десно је пуковник Јован Дивјак, тада начелник катедре тактике, а потоњи први командант Армије БиХ.


* CVS KoV Sarajevo 2rz.jpg (340.75 KB. 1661x1077 - viewed 629 times.)


Сликано је испред управне зграде ЦВШ КОВ, где се налазила, а и данас се налази биста Маршала Тита (преживела је ратове). Биста је подигнута 1981. или 1982. године.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #4 on: August 04, 2013, 03:17:38 pm »

Према сећању сам обележио најважније наставне објекте на Полигону Пазарић.

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]

Иначе, питомци су полигон у Пазарићу шаљиво називали "ПРЦ - Пешадијски рекреациони центра".

Колико знам ту је било најбоље уређено стрелиште за гађање пешадијским наоружањем. Главно стрелиште је било потпуно аутоматизовано са могућношћу гађања до око 500м. Шта више стрелиште је било озвучено тако да су током бојних гађања могли да се преко система звучнике пуштају звучни ефекти експлозија и пуцњаве, односно и на тај начин приближи ситуација реалној (мада је то далеко од реалне).

Док сам ја био питомац, противоклопним оруђима (БсТ и РБ) и бојним гранатама смо гађали на неуређеном стрелишту (осим што су биле постављене стварне мете, тенкови "Шерман") које се налазило у брду, прекопута касарне у Пазарићу. Припремна гађање "меткићима" смо обављали на стрелишту у Пазарићу.


* Pzaric pc.jpg (303.86 KB, 1592x953 - viewed 330 times.)
« Last Edit: August 04, 2013, 03:31:18 pm by dzumba » Logged
KPoV
desetar
*
Offline Offline

Posts: 103


« Reply #5 on: August 05, 2013, 05:45:24 am »3) Школе резервних официра пешадије, интендантске и ветеринарске службе

Do kad je to bilo u CVS? Nije li SROP "oduvijek" bio u Bileci?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #6 on: August 05, 2013, 08:10:21 pm »

Управу си, грешка у корацима. У Сарајеву је била ШРО интендантске и ветеринарске службе. Добро си ми скренуо пажњу. тако је када човек ради по врућини Undecided
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 288


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #7 on: August 07, 2013, 09:49:56 am »

Igrom slučaja upoznao sam dvojicu oficira koji su bili rukovodioci i nastavnici srednje pešadijske škole, u periodu nekoliko godina neposredno pred raspad.

Ne znam šta su tada bili po činu ali ja ih iz kasnijeg perioda znam kao p.pukovnika Dragana Jovanovića i majora Milenka Mišanovića, u jednom periodu jedan mi je bio komandant a drugi predavač taktike i kao za inat dobih 9 na ispitu, bilo mi je stalo da se iskažem pred ovim predavačem (o tome možda nekom drugom prilikom) ali ne ljutim se, ja ih pamtim kao pozitivne i odgovorne oficire i pedagoge.

A kasnije u  kratkom periodu sam u trupi gde sam proveo neko vreme, igrom slučaja upoznao dosta oficira i podoficira koji ih pamte iz tog sarajevskog perioda i bili su pitomci škole.

Mislim da je škola iškolovala izvanredan kadar tih godina.Jedan deo tog kadra sam zatekao kao srž podoficirskog kadra jedne elitne jedinice VJ u to vreme.
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #8 on: August 07, 2013, 02:24:43 pm »

Da li su se 1989. u Sarajevu obučavali vezisti?Mislim na srednju vojnu školu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #9 on: August 07, 2013, 05:45:28 pm »

Нисам сигуран од када, односно од које календарске године су прве две године школовања питомаца Средње војне школе биле јединствене за све родове КоВ, па и за везисте. Потом су они питомци који су се определили за род "веза" одлазили у Београд, на Бањицу, у Школски центра везе. Тај центар се налазио одмах испод објеката Војне академије. У управној згради центра је сада седиште Универзитета одбране ВС.
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #10 on: August 07, 2013, 09:18:03 pm »

Sećanje je varljivo,te 89. koliko se sećam u vojnom odseku mi rekoše kada sam planirao da upišem srednju vojnu školu-vezu po očevoj želji,da je u Sarajevu.Odavno beše...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #11 on: August 08, 2013, 07:31:06 pm »

Vezisti su se jedno vreme školovali u Zagrebu, u Srednjoj  vojnoj školi tehničke službe KoV, pa zatim sve četiri godine u Beogradu, a onda, verovatno karem 70-ti ili početkom 80-tih u Srednjoj vojnoj školi KoV u Sarajevi, odnosno 3. i 4. godina u Beogradu.
« Last Edit: August 17, 2013, 04:01:40 pm by dzumba » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #12 on: August 17, 2013, 02:14:40 pm »

Нисам сигуран од када, односно од које календарске године су прве две године школовања питомаца Средње војне школе биле јединствене за све родове КоВ, па и за везисте.

Taj sistem je poceo od 24.klase odnosno 1.9.1975.godine (istog dana sam ja dosao na ovaj svet  Grin )
Logged
borovnica
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #13 on: August 17, 2013, 05:34:55 pm »


Крањи десно је пуковник Јован Дивјак, тада начелник катедре тактике, а потоњи први командант Армије БиХ.


Do Divjaka je, tada pukovnik, Mato Pehar.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 389WWW
« Reply #14 on: August 18, 2013, 01:27:16 pm »

Evo mlađanog kapetana u sredini i na ovoj fotografiji CVS KoV Sarajevo 2rz.jpg. Smiley
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.