PALUBA
September 26, 2021, 05:18:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Go Down
  Print  
Author Topic: M1A2 Abrams  (Read 64429 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 797


« Reply #210 on: September 12, 2021, 09:21:42 pm »


Ne sumnjam da su američki punioci odlično obučeni, ali najveći je problem fizički zamor punioca. Posle 5 minuta intenzivne paljbe brzina rada punioca drastično pada, jer ni u Abramsu tenkista ne može biti vrlo krupan čovek. Realna brzina paljbe je 4-5 granata/min. A automat u T-72 se ne zamara. Sve ovo pod uslovom da ga Abrams ne pogodi svojom boljom municijom sa DU penetratorom.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 360


« Reply #211 on: September 13, 2021, 12:19:33 am »
   I Abrams koristi automat u spremištu granata. Željeni tip granate se takođe poziva, automat ga odabira, dovodi do otvora za punjenje i izlazi na otvoru spremišta gde ga punioc prihvata, okreće za 180 stepeni i puni top. Ovo je urađeno zbog sigurnosnog spremišta granata koje je u kupoli iza borbenog odeljenja odvojeno pancirnim vratima. U slučaju pogotka u spremište i aktiviranja granata u njemu odbacuje se gornji poklopac spremišta da bi se pritisak usmerio na gore i zaštitio posadu. Iz istog razloga su i granate upaljačima okrenute unazad da kumulativni mlaz pri pogotku ne bi bio usmeren na pancirna vrata i borbeno odeljenje.

   Ništa nije slučajno, Amerikanci su dobro proučili ruske T-72 i novije i njihov čuveni obrtni automat punjenja na patosu. Jeste da u potpunosti isključuje jednog člana posade koji bi punio top a ipak zadržao najnižu siluetu u svetu modernih tenkova, ovaj sistem ima i određene mane. Bočni pogodak između potpornih točkova sigurno pali kartonska punjenja i granate u transporteru što rezultuje 100% uništenjem ovog tenka.

   Druga stvar je brzina punjenja koja je još uvek na strani ljudskog punioca. Uvek će tenk sa čovekom koji je dobro obučen i u kondiciji biti brži od bilo kog automata. Zamor postoji kao što je neko rekao nakon 5-6 punjenja kod čoveka ali ne znam koja je to situacija u kojoj će tenk ispaliti toliko projektila za kratko vreme. Čak i u tenkovskoj bitci sumnjam da je ikad bilo potrebe za više od 5-6 projektila u prvoj minuti borbe. Uostalom, i adrenalin čini svoje pa verujem da punilac može da tovari i duže vreme. Ovde mislim na klasičnog punioca kao na T-34, 55, 59 kao i na M-60, Leoparda i drugim starijim tenkovima. Artiljerijska priprema tenkovskom paljbom je jedna teoretska mogućnost, ali to se izbegava zbog nepreciznosti, položene putanje i slabog pokrivanja ovakvom vrstom paljbe koja je uz to i skuplja. Ipak za to postoji klasična atiljerija ili raketna svejedno.

   Treća stvar je kraće vreme popune kod tenkova sa svom ljudskom posadom. Ovo se odnosi na pomenute starije tipove tenkova jer je kod Abramsa ovo zakomplikovano automatskim spremištem koje se jako sporo popunjava. Obrtni transporter uslovljava korišćenje dvodelnog metka i kaseta za smeštaj granata što takođe usporava i popunu ali i brzinu gađanja.

   Četvrta stvar koju ne treba zanemariti je jedan čovek više u posadi što uvek dobro dođe pri popuni, maskiranju, ukopavanju, popravci pogođenog tenka i sl.

   Što se tiče obuke punioca u Abramsu ne treba sumnjati u njegove fizičke sposobnosti ( uglavnom su crnci ) a vožnja u preko 60 tona teškoj tvrđavi sa moćnim ogibljenjem malo kada može biti truckava. Borbena brzina savremenih tenkova je reda 20-tak km/h tako da i tada nema velikih oscilacija. Jedino kad su u bekstvu, za to ne garantujem da neće biti truckanja.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 797


« Reply #212 on: September 13, 2021, 01:14:20 am »


Претпостављам да се оклопна врата нише куполе са БК отварају и затварају аутоматски на неки начин. Ако врата остану отворена, а Абрамс добије погодак у нишу куполе, сав пламен граната и пуњења иде право у борбено одељење, па ако су лукови затворени од тенка и посаде остаће само дугмићи. Мора постојати "idiot protection", дакле неки аутоматизовани механизам.
Миша такође помиње важан детаљ да пунилац мора да окрене сваки пројектил (сједињен), дуг више од метра и тежак преко 30 кила за 180* да би га ставио на доносач. Ја признајем да бих тако могао да напуним до три-четири гранате, не више. Зато сам ја био тимуњер, а не тенкиста.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 298


« Reply #213 on: September 13, 2021, 12:24:18 pm »

Видео на минута 3.10 каде е  погоден задниот дел на куполата од м1 абрамас целта експлозија од гранатите се насочи внатре кон посадата од куполата.
<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/Xb9UASvBM48?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 360


« Reply #214 on: September 14, 2021, 12:31:10 am »
   Naravno, pancirna vrata na municijskoj niši se automatski zatvaraju.


Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 797


« Reply #215 on: September 14, 2021, 03:08:10 am »
   Naravno, pancirna vrata na municijskoj niši se automatski zatvaraju.
А тек што пунилац мора прво окренути "гранатетину" за 180* и турити је куд` треба!? Стварно је важно имати "kill with first shot".  Западна електроника је још увек боља од руске, иначе би цео свет куповао руске "сотовије", а не кинеске "cellphones" (не знам мандарински осим "ни хај" и "мејо". На кинеском не бих знао ни како да наручим пиво, камоли ракију или оне њихове шпагете.). Да не идемо у термовизију, оптику, рачунаре, итд. и друга срања војне електронике, где, наравно, шраф који иначе кошта 1c/$, због  "невероватне сложености" кошта 100$.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #216 on: September 14, 2021, 06:36:09 am »

Iz perspektive punioca:

Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 [15]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 23 queries.