PALUBA
September 25, 2021, 10:20:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu  (Read 34358 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #135 on: April 19, 2020, 05:42:44 am »

Српски и руски АБХО тимови дезинфиковали 19 објеката на територији Београда
субота, 18.04.2020.

Мобилни тимови јединица атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије (ВС) и војни стручњаци АБХО јединица руске војске данас су у оквиру мера за сузбијање епидемије коронавируса, извршили дезинфекцију објеката на 19 локација у Београду.

Како је саопштено из Министарства одбране, ангажоване су три АБХО екипе на дезинфекцији домова здравља и здравствених установа у различитим деловима Београда.

Говорећи о заједничком ангажовању, руководилац АБХО тима Оружаних снага Русије капетан Сергеј Шорупов навео је да се данас у Београду врши дезинфекција на више локација и објеката, јавља Бета.

„Када је реч о техници, карактеристике су сличне и због тога можемо да вршимо дезинфекцију на много већем броју објеката, за исто време. Екипе из Русије врше дезинфекцију унутрашњости објеката, а екипе АБХО Војске Србије дезинфикују све оно што се налази споља”, навео је Шорупов и оценио да су припадници јединица АБХО Војске Србије „добро организовани и професионални”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #136 on: April 26, 2020, 08:15:46 am »
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #137 on: April 26, 2020, 11:23:06 am »

Храбро против коронавируса
недеља, 26.04.2020.

Увођење ванредног стања у Републици Србији због пандемије коронавируса, Војсци Србије донело је бројне ванредне задатке. Захваљујући храбрим и одважним припадницима који је чине, војска је успешно савладала нове изазове, не губећи ни делић своје борбене готовости и показавши да, као и увек када је тешко, грађани Србије могу да се ослоне на главни стуб одбране

Међу бројним припадницима Војске Србије који су се истакли у извршавању задатака у борби против коронавируса јесу и мајор Иван Стефановић из 72. бригаде за специјалне операције, поручник Кристина Иклозан из Треће бригаде копнене војске и водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе. Ово су њихове приче о искуству из борбе са коронавирусом.
 
Моја и жеља и дужност су да помогнем пацијентима
 
Поручник Кристина Иклозан пре две године завршила је Медицински факултет Војномедицинске академије и од тада ради као лекар опште праксе у амбуланти касарне "Књаз Михаило" у Нишу, у саставу Треће бригаде копнене војске. Иако млада и једини лекар у тој амбуланти, колеге кажу да се истакла брзим и правовременим реаговањем на збрињавању припадника војске заражених вирусом ковид 19.

- Сећам се дана када ми је јављено да је неколико наших припадника позитивно на вирус. За колеге које су најпре тестирани у ковид, организовала сам транспорт нашим санитетом до привремене болнице у хали „Чаир”, с обзиром на то да су имали лакше симптоме инфекције. Следеће вечери тамо је на лечење упућен још један наш колега, такође са лакшом клиничком сликом – присећа се поручник Кристина Иклозан, која се редовно распитивала за здравље својих колега, сада већ пуштених кућама, будући да су резултати тестирања након хоспитализације показали да су излечени.
 
Кристина истиче да се у овом тренутку цео свет сусреће са непријатељем којег не познаје и да је утолико борба против њега тежа.
 
- У циљу мера превенције и ефикаснијег рада оформила сам тријажни пункт испред амбуланте и раздвојила хитне пацијенте од оних који су за хроничну терапију. На улазу је обавезно мерење температуре, а свима се дају маска и рукавице. Све за које посумњам да имају ковид 19, упућујем у војну ковид амбуланту „Шивара“, где се даље раде лабораторијска испитивања и по потреби снимају плућа и врше тестирања. Пацијентима сам дала и број свог приватног телефона, како би могли у било које доба да ме позову и да се посаветују – каже Кристина. На питање како се носи са страхом да би и сама могла да буде заражена вирусом, као и са професионалним изазовима, одговара да јој у томе много помажу искусније колеге.
 
- Постоји доза страха да бих могла бити заражена, али ме то не спречава да помогнем пацијентима, јер је то моја дужност. Иако сам једини лекар у амбуланти, не осећам да сам сама, јер су у мом тиму техничари, болничари, фармацеути, возач. Сви смо заједно и подршка смо једни другима. Као младом лекару, у новонасталој ситуацији много ми значе савети колега који су дуго у војсци и колега из других амбуланти – каже Кристина и напомиње да јесте да је маска, рукавице, визир и заштитно одело које свакодневно носи на послу жуљају, али да би могла да помогне другима, свесна је да мора заштитити себе. А када све ово прође, најбоља поука за њу биће искуство које управо стиче.

- Не знам да ли се на срећу или несрећу са овим сусрећем на почетку своје каријере, али знам да је то животно искуство које поручује да ништа не узимамо здраво за готово. После свега овога, мислим да ћу више ценити своју слободу и време проведено са породицом и пријатељима – каже поручник Кристина Иклозан.
 
Међу мигрантима нема заражених од коронавируса
 
Мајор Иван Стефановић, заједно са својим колегама из 72. бригаде за специјалне операције, од проглашења ванредног стања ангажован је на задацима обезбеђења Центра за азил „Крњача“ и Прихватног центра „Адашевци“, као и виталних објеката у Београду и Панчеву. Обезбеђење објеката у којима бораве мигранти нова су задужења са којима се сусрела Војска Србије. Време за припрему било је кратко, али мајор Стефановић наглашава да су припадници бригаде обучени да брзо реагују на све изазове пред којима се нађу.
 
- И у Адашевцима и у Крњачи имамо исти задатак, а то је спречавање миграната да напусте центар – каже мајор Стефановић. У центрима, контакт припадника војске са мигрантима сведен је на минимум, а за сва објашњења војска их упућује на запослене у Комесаријату за избеглице, са којима, према речима мајора Стефановића, постоји одлична сарадња и разумевање.
 
Обезбеђење мигрантских центара захтеван је посао. Смене припадника 72. бригаде за специјалне операције трају по 14 дана и по потреби више, а за смештај, који је у непосредној близини самог центра, користи се формацијска логорска опрема или постојећи зидани објекти. Могућност избијања нереда у кампу, ризик је са којим се војска спремно суочава.
 
- У Центру за азил у Крњачи био је случај туче међу мигрантима. Као реакција на ту ситуацију, ангажоване су снаге у приправности и извршена блокада целог центра, чиме је онемогућен покушај бекства из Центра. Одмах је контантиран МУП Републике Србије, чије су снаге такође интервенисале, након чега је ситуација у Центру стављена под контролу. У оба центра које обезбеђујемо било је покушаја бекства који су успешно спречени, уз минималну употребу силе, а у складу са стандардним оперативним процедурама и правилима употребе – објашњава мајор Стефановић.

За више од 8.000 миграната, колико их борави у 20 прихватних и центара за азил у Србији, режим забране кретања важи 24 часа. Захваљујући благовременом предузимању мера заштите, међу мигрантима нема заражених од коронавируса.
 
- Припадници наше јединице свесни су да штитећи мигранте, штите и грађане Републике Србије, а тиме и своје породице. Јединицу попут наше мора да краси јак колектив. Успешност реализације задатака који су пред нама зависи управо од тога. Подразумева се да је подршка међу колегама потпуна и безусловна, јер смо сви на истом задатку. Што се тиче разумевања од стране чланова породица, они су свесни нашег доприноса у чувању и њих и осталих грађане Србије, тако да потпуно разумеју дуже одсуство својих очева и мужева – поручује мајор Стефановић.
 
Подухват за понос

Водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе, своје редовне задатке обезбеђења телекомуникације, у доба борбе на сузбијању вируса ковид 19 привремено је заменио задацима на реконструкцији и изградњи нове болнице у оквиру Војномедицинског центра „Карабурма“, за које се добровољно пријавио.

- Под мојом непосредном командом били су професионални војници из Четвртог батаљона везе, као и цео наставни вод војника на добровољном служењу војног рока. Морам да кажем да су се од почетка ванредног стања војници на добровољном служењу војног рока распитивали хоће ли бити прилике за њихово ангажовање којим би у овом тешком тренутку помогли грађанима Србије и да су касније, када смо учествовали у изградњи нове ковид болнице, иако нису имали искуства за те послове, показали изузетно висок ниво мотивације и добро сарађивали са професионалним војницима.
 
На месту оронулог магацина резервних средстава у рекордном времену изникла је нова ковид болница намењена за лечење пацијената са тежом клиничком сликом. Водник прве класе Недељковић сматра да су такви резултати плод изузетне организације људства из фирми донатора болнице, „Термомонта“ и партнера, затим медицинског особља ангажованог у ВМЦ „Карабурма“ и усклађене сарадње са припадницима других јединица, међу којима посебно истиче јединице Команде за обуку.
 
- Веома сам задовољан радом свог људства и поносан што упркос захтевним задацима није било ни повређених ни заражених коронавирусом. Строго се водило рачуна о мерама заштите и лично сам се старао да буду поштоване – истиче Недељковић.
 
Брзина изградње и опремања нове ковид болнице Војномедицинског центра „Карабурма“ подухват је који ће памтити цела Србија, а поготово они који су учествовали у његовој реализацији.
 
- Срећан сам што сам заједно са својим колегама уткао рад у темеље нове ковид болнице и што ће по завршетку ванредног стања и окончања епидемије, она наставити да служи за лечење грађана Србије – наглашава водник прве класе Недељковић.

По завршетку изградње нове болнице он се вратио својим редовним задацима у бригади, али каже да је, уколико затреба, вољан да се поново одазове активностима које ће допринети тријумфу над вирусом Ковид-19. Поручује да су припадници војске свесни да постоји могућност да се заразе на послу, али да се он тога не плаши јер је „војни позив такав да једноставно прихватите одговорност и водите се осећајем да ћете својим радом помоћи људима".

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #138 on: May 02, 2020, 05:10:14 am »

Првомајске битке против ковида 19
Аутор: М. Г.петак, 01.05.2020.

Да је Војска Србије увек ту за своје грађане, показали су и доказали припадници Војске Србије који су већ 47. дан од увођења ванредног стања ангажовани тамо где су најпотребнији.

Првомајски празници затекли су на својим дужностима заменика команданта Првог ракетног дивизиона за ПВД у 250. ракетној бригади за ПВД Ратног ваздухопловства и ПВО мајора Петера Робара, командира Одељења за здравствену заштиту 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске у Прокупљу поручника Барбару Ђорђевић и разводника Марију Зарић из Командног батаљона Команде за обуку, спремне да са нашим читаоцима поделе своје искуство стечено током ванредног стања.

Мајор Петер Робар ангажован је на задацима са стручњацима медицинских и АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације на најугроженијим подручјима и у ковид болницама широм Србије.

- Рад на терену са медицинским и АБХО тимовима подразумева сусретање с нечим непознатим и представља велики изазов у сваком смислу. Сваки дан ангажовања је специфичан и потпуно различит од претходног. Разлог томе јесте разноликост послова које обављају тимови Руске Федерације и чињеница да је свака од посећених установа посебна на свој начин, првенствено по броју људи заражених вирусом, а затим по организацији рада и начину примене мера за сузбијање вируса ковид 19 – каже мајор Робар. Он је говорио и о томе како изгледа дан проведен са медицинским, а како са АБХО тимовима из Руске Федерације.

- Када сам ангажован са медицинским тимом све активности реализују се у ковид болницама. Посебно интересовање медицинских тимова Руске Федерације јесу пацијенти с најтежим обилицима обољевања и због тога наши и руски лекари свакодневно улазе у одељења интензивне неге тих болница. То подразумева облачење комплетне заштитне опреме и поштовање свих прописаних мера заштите. Када сам ангажован са АБХО тимом активности подразумевају дезинфекцију објеката у којима су били или ће бити смештени оболели пацијенти и улазак у те објекте ради прецизног сагледавања и дефинисања свих просторија за дезинфекцију – истакао је мајор Робар.

Поручник Барбара Ђорђевић својим радом и залагањем током тријаже, транспорта и смештаја пацијената у привременим болницама допринела је у борби против ширења коронавируса. Током ванредног стања осим рада са пацијентима и организације рада Одељења за здравствену заштиту, поручник Ђорђевић припадницима јединице представља начине и мере превенције и сузбијања инфекције коронавирусом и правилну употребу заштитне опреме.

- Одржавам редован контакт са епидемиолошким заводима и сарадњу са цивилним здравственим установама. Водим евиденцију о свим зараженим и потенцијално зараженим припадницима и њиховом здравственом стању, као и свим припадницима који се налазе у изолацији, а потом их упућујем на тестирање и водим евиденцију о резултатима тестирања. Наше одељење организује превожење ковид позитивних пацијената до других здравствених установа или привремених болница и доставу лекова војним пензионерима – објашњава  поручник Ђорђевић.

Разводник Марија Зарић свакодневно је била ангажована на уређењу привремених болница за смештај и лечење заражених коронавирусом на Београдском сајму, на Карабурми, у Штарк арени и у спортским халама „Ранко Жеравица“ и „Александар Николић“. Како кажу њене колеге, приликом ангажовања у борби против ширења вируса није штедела себе, предњачила је у раду и била је прави пример како треба поступати при реализацији додељених задатака.

- Привремене болнице у Београду уређене су веома организовано и без икаквих потешкоћа. Те задатке сам обављала заједно са својим колегама и старешинама и уложили смо максималан напор да бисмо, у што краћем временском року, омогућили смештај пацијентима у привременим болницама – рекла је разводник Зарић.

Учествовала је у извођењу радова како би нова привремена болница и реновирана болница у Војномедицинском центру Карабурма на време биле спремне за прихват инфицираних пацијената, што јој, како је истакла, представља посебну част. У слободно време ангажована је као волонтер и нашим најстаријим суграђанима дели пакете с храном и неопходним намирницама на територији општина Звездара и Раковица.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #139 on: September 26, 2020, 09:31:20 am »Quote
Đacima osnovnih škola “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Raždaginja i “Rifat Burdžević Tršo” u selu Karajukića Bunari u opštini Sjenica, pripadnici Vojske Srbije darovali su knjige u izdanju Medija centra “Odbrana” i zaštitna sredstva za borbu protiv virusne infekcije Kovid-19. U školama su održana i predavanja o temi prepoznavanja i prijavljivanja nadležnim organima neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #140 on: March 24, 2021, 01:39:41 pm »

Vojska pomaže u čišćenju snega u Crnoj Travi
VESTI Autor: Beta 24. mar. 2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da pripadnici Vojske Srbije pomažu u čišćenju snega sa lokalnih puteva u opštini Crna Trava.

„Vojska jeste i uvek će biti sa svojim narodom kad god to bude potrebno. Naselje Mlačište je zavejano, a smetovi su potpuno odsekli stanovništvo od centra opštine. Radimo na tome da što pre dodjemo do meštana koji žive u ovom naselju, izmedju ostalog i do tri male bebe koje se nalaze tamo, kako bi im što pre omogućili sve ono što im je potrebno za normalan život“, rekao je Stefanović, koji je obišao angažovane vojnike inženjerijske jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske. On je dodao da su predsednik opštine i stanovnici Crne Trave u prethodnim danima uložili ogromne napore da se putevi u celoj opštini čiste od snega, ali su sinoć, suočeni sa velikim smetovima, tražili pomoć vojske.

„Pripadnici Vojske će i u narednim danima biti prisutni na terenu dokle god to bude potrebno i jedinice Četvrte brigade biće na raspolaganju predsedniku opštine da pomognu u svim situacijama u kojima sneg preseca normalnu komunikaciju. Nadamo se i prestanku padavina u narednih par dana što će naravno olakšati i rad samoj opštini“, rekao je Stefanović.

Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević informisao je ministra o trenutnoj situaciji u toj opštini, u kojoj sneg pada već deveti dan i u kojoj je jutros uvedena vanredna situacija, kao i o problemima sa kojima se meštani suočavaju zbog snežnih padavina. Blagojević se zahvalio ministru Stefanoviću i Vojsci Srbije na brzoj i efikasnoj reakciji, ističući da im je pomoć preko potrebna.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #141 on: June 04, 2021, 08:37:18 pm »

петак, 04.06.2021.
М. Г.

Војници Русије и Србије поправљају пут на Голији

Припадници Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција”, ангажовани су на извођењу инжињеријских радова у општини Ивањица, саопштила је Војска Србије.

Инжињерци из састава Друге и Треће бригаде копнене војске, раме уз раме са колегама из руске војске, уз помоћ инжињеријске механизације, раде на реконструкцији пута на Голији, који ће мештанима тог планинског краја омогућити да поново живе и раде као и пре прошлогодишњих поплава које су их оставиле без важне путне деонице.   Говорећи о значају пројекта „Хуманитарна асистенција“, капетан прве класе Владан Симоновић из Команде Друге бригаде копнене војске истиче да се он реализује кроз билатералну војну сарадњу Србије и Руске Федерације.

– Реч је о реконструкцији пута у месној заједници Средња Река, на деоници која се протеже од правца села Дајићи, засеока Сува река и засеока Саставци, у укупној дужини од 13 километара – објаснио је Симоновић.  Према његовим речима, на том задатку ангажовано је 24 припадника Војске Србије и 13 инжињеријских машина, шест моторних возила самоистоваривача и два теренска моторна возила. Петнаесточлану инжињеријску јединицу Оружаних снага Руске Федерације, предвођену потпуковником Тљегеном Дављетјаровим, чини команда и људство које извршава радове.

– Задатке које извршавају инжињеријске јединице Војске Србије слични су онима које ми извршавамо у Русији и руским инжињеријским јединицама. А што се тиче технике, постоје, наравно, одређене разлике и техника није иста, али имајући у виду да су на овом задатку ангажовани стручњаци у свом послу, брзо су се прилагодили на „српски начин” извршавања задатака — истакао је потпуковник Дављетјаров.

Указујући на важност изградње пута за мештане тог краја, председник Општине Ивањица Момчило Митровић истиче да су радови на деоници Дајићи – Средња река – Старо село – Саставци, пре свега, битни за опстанак људи на том поднебљу. Он је захвалио Војсци Србије, напомњући, да ово није први пут да војска долази да помаже, додајући да Војска Србије, за мештане овог краја значи сигурност.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #142 on: June 05, 2021, 11:19:55 am »
Quote
"Humanitarna asistencija" srpskih i ruskih inžinjeracaLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #143 on: June 05, 2021, 11:41:25 am »Quote
Izjava kapetana prve klase Vladana Simonovića na rekonstrukciji puta na Goliji


Quote
Izjava potpukovnika Tljegena Davljetjarova na rekonstrukciji puta na Goliji


Quote
Izjava predsednika Opštine Ivanjica Momcila Mitrovića na rekonstrukciji puta na Goliji

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #144 on: August 06, 2021, 10:52:41 am »

05.08.2021.

Хеликоптери Војске Србије гасе пожар у општини Нова Варош

Хеликоптери Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије ангажовани су данас на гашењу пожара на планини Муртеници у општини Нова Варош.

Пожар гасе три хеликоптера Војске Србије типа Ми-8 и Ми-17, који користе ведра капацитета 2000, односно 3500 литара воде. Допуна водом се врши на Златарском језеру. Временски услови су неповољни, али припадници Војске Србије улажу максималне напоре како би се пожар ставио под контролу.
 
На лицу места се налазе и ватрогасно-спасилачке јединице Министарства унутрашњих послова које заједно са припадницима Војске Србије покушавају да зауставе ширење ватре.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #145 on: August 12, 2021, 06:45:41 am »Deo Srbije bez vode, doneta odluka o raspoređivanju cisterni Vojske Srbije


Vanredna situacija proglašena je u nekoliko opština u Srbiji zbog problema sa vodosnabdevanjem. Na osnovu naredbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Nebojša Stefanović doneo je odluku o raspoređivanju devet autocisterni Vojske Srbije za pomoć u snabdevanju vodom u četiri opštine naše zemlje.

Okružni štabovi za vanredne situacije Nišavskog, Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, usled problema sa vodosnabdevanjem u opštinama Gadžin Han, Lučani, Požega i Gornji Milanovac, zatražili su pomoć Vojske Srbije.

Zbog problema u vodosnabdevanju sistema "Rzav" proglašena je vanredna situacija na teritoriji opštine Požega, a iste mere su, zbog nedostatka pijaće vode, donete i na delu opštine Lučani kao i na celokupnoj teritoriji opštine Gornji Milanovac.

U selima Mali Krčimir i Veliki Krčimir na Suvoj Planini, koje su na teritoriji opštine Gadžin Han, usled velike suše, nedostaje voda za napajanje stoke.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će, kao i svaki put do sada, angažovati sve raspoložive kapacitete za pomoć građanima u prevazilaženju problema nastalih usled elementarnih nepogoda.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #146 on: August 13, 2021, 01:43:09 pm »

Петак, 13.08.2021.

Цистерне Војске Србије стигле у Горњи Милановац и Лучане

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - У Горњи Милановац и Лучане, општине у којима је проглашена ванредна ситуација услед несташице воде, стигле су цистерне Војске Србије.

Три цистерне за допремање пијаће воде, у оквиру најављене помоћи Војске Србије, стигле су из Крушевца у Горњи Милановац, што ће значајно олакшати испоруку воде у све делове града.

„Очекујемо да ће вода бити много доступнија и приступачнија свим суграђанима. Цистерне су капацитета од шест до девет тона, што је сасвим довољно, више пута до сада су провераване за потребе Војске, тако да ће испунити наше потребе”, рекао је Милорад Димитријевић, начелник Штаба за ванредне ситуације, преноси Танјуг.

У град су допремљена три резервоара капацитета од три, пет и седам тона, који ће бити постављени на одређеним локацијама, како би се грађанима максимално олакшао период рестрикција. Цистерне са водом стигле су и у општину Лучани.

„Добили смо три покретне цистерне капацитета од три тоне са којима ћемо вући воду на терен, како би житељима олакшали ову ситуацију. У насељеним местима снабдевање је редовно, док у селима се пушта на два до три сата”, изјавио је Зоран Вучићевић, директор ЈКП Комуналац у Лучанима.

Он је, међутим, указао да су се многи мештани оглушили о молбе да услед велике несташице воде не заливају баште и воћњаке.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 786« Reply #147 on: August 18, 2021, 08:48:58 am »

17.08.2021.

Додатне цистерне Војске Србије ангажоване за помоћ у водоснабдевању угрожених општина

Због тешке ситуације са снабдевањем пијаћом водом у Мионици, Војска Србије је ангажовала додатне капацитете за водоснабдевање како би становништво у угроженим деловима ове општине добило воду за основне потребе.
 
Две аутоцистерне за воду су још од недеље ангажоване у угроженим селима мионичке општине. Осим у Мионици, Војска Србије већ неколико дана, са десет аутоцистерни, помаже у снабдевању водом у угроженим подручјима општина Лучани, Пожега, Горњи Милановац, Гаџин Хан и Ваљево.
 
Војска Србије је даноноћно уз грађане Републике Србије и биће на располагању да помогне свом народу, у сваком тренутку и у свакој ситуацији.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 50 899« Reply #148 on: September 16, 2021, 08:33:39 am »Vojska stigla na Staru planinu! Stoka je spasena


Posle četiri dana patnje više od 800 krava i 200 konja ponovo će imati vodu. Vojska Srbije sinoć se vratila na Suvu planinu, do prvih kiša, cisternama će izvlačiti vodu do pašnjaka.

Stravične slike iznemoglih životinja su prošlost, Vojska Srbije stigla je na Suvu planinu sa dva kamiona - cisterne. Jedan od vlasnika stoke, koja je zbog isteka ugovora lokalne samouprave i Vojske bila bez vode puna četiri dana, za Sputnjik kaže da je pomoć stigla kasno sinoć.

"Došli su sa dve cisterne od po 3 hiljade litara. Odmah su im noćas odvezli dve ture, videli su da je velika muka. Evo sad su otišli po još", kaže Jovanović.

On je proteklih dana svojim kamionom odvozio vodu u bazene kod izvora Rakoš koji je presušio i tako sprečio umiranje teladi i mladih konja.

"I ja nastavljam da vozim, nije to dovoljno, evo mi je pukla guma, čim zamenim, idemo po vodu, jer su dugo bili žedni, nikad im dosta. Hvala vam što se pisali o našoj muci.

Došlo vreme da živ čovek nikoga ne zanima, a kamoli stoka", kaže Radiša Jovanović.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 24 queries.