PALUBA
July 21, 2019, 03:05:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: "Trup"-ovi-specijalne nemačke protivgerilske jedinice za borbu protiv partizana  (Read 11095 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« on: October 05, 2013, 07:01:02 pm »

Када се говори о специјалцима обично сви "виде" америчке и британске специјалце, поготову САС, "Зелене беретке", "Делте" и сл. Мало се говори и изучава, берем овде код нас, деловање немачких специјалних јединица у 2. светском рату. Њихово противгерилско деловање, иначе доста успешно, може и сада онима који ратују у Авганистану послужити као узор. После Другог светског рата управо су дојучерашњим противницима, дакле југословенским партизанима, послужили као узор у организовању хватања Драже Михајловића.

Текст који ћу поставити написао сам користећи Војну енциклопедију, Википедију, а у уводном делу о јединицама "Бранденбург" и текст Бранка Богдановића "Ратне игре за борски бакар -
Откључавање гвоздених врата" чије цели текст можете прочитати на овом линку: http://www.politikin-zabavnik.rs/2007/2902/03.php.

Ипак, као главни извор користио сам једну ретку књигу -  "Немачка обавештајна служба". Ради се о вишетомном делу које анализира деловања немачке обавештајне службе на тлу Југославије током 2. светског рата. Ова студија је урађена на основу заплењених немачких докумената и изјава учесника 50-тих година прошлог века . У том смислу се може сматрати врло поузданом и аутентичном.

У првом, уводном делу овог приказа биће написан кратак историјат јединице "Бранденбург". У другом делу ћу написати нешто о улози Абвера,а потом и о организацији и деловању трупова. Тако нешто написати и о формирању специјалне диверзантска школа Абвера у Трапистима код Бањалуке (1943.године), шта је био циљ "трупова", како су деловали и нешто о резултатима деловања, углавном на просторима тадашње НДХ. На жалост поседујем само део књига (томова) "Немачка обавештајна служба" тако да не могу поуздано обухватити њихово деловање на простору целе бише Југославије. Томови ове студије  које сам имап прилике да користим обухватају простор НДХ, и делом Србије и Словеније.

Текстове које ћу поставити наредних дана написао сам још пре четири године али сам, што због лењости, што због недостатка времена, пропустио да их поставим на јавни део Форум. Колеге из уредништва Форума су већ имале прилике да га прочитају.

Иако је овај текст историјског карактера, поставићу га у део о специјалним јединицама како због веће читаности и приступачности ових тема тако и због тога што су ова искуства још увек актуелна.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #1 on: October 05, 2013, 07:07:01 pm »

„Брандербург“ јединице и „трупови“ - специјалне јединице немачке војске у 2. светском рату

Више докумената из 2. светског рата на нашим просторима говори о  немачким специјалним јединицама намењеним за борбу против герилаца, партизана, па и четника. Немци су их различито називали: „јединице за борбу против банди“ (Bandenjagertrupp, Bandenvernichtungstrupp) а пред крај рата и ловачки команодoси (Jakgdkommando). Најчешће су називани само „трупови“ и под тим називом били препознати и код партизана и код четника.  Најчешће су их чинили или организовали и водили припадници специјалне  јединице немачке војске „Бранденбург“.

Кратак историјат „трупова“ и јединица „Бранденбург“

Постојање и деловање ових јединица није било везано само за нашу територију. Трупови су први пут употребљени  приликом напада на Пољску, септембра 1939.године, када је у позадину пољских снага у Горњој Шлезији убачено око 5000 немачких војника организованих у трупове. Обучени у униформе пољске армије и рудара, основни задатак им је био заузимања фабрика и рудника до пристизања оперативних јединица, али и ширење панике, напади на команде у повлачењу и сл.. Носилац ових дејстава је био батаљон Ебингхаус (Ebbinghaus), састављен од пољских фолксдојчера. Иако је постигао изванредан успех, одмах по заузимању Пољске је и расформиран. Ипак, овај модел организовања и деловања послужио је као основа да се под надзорм Абвера (немачка војна обавештајна служба) формира нова јединица ранга чете (октобра 1939.године), а касније и батаљон који је по називу места где је изводио обуку назван „Бранденбург“. У нападу на Белгију и Холандију, а касније на Француску трупови батаљона Бранденбург су се опет показали као изврсни. Пресвучени у белгијске и холандске униформе заузимају у позадини противника више значајних војних објеката. Међу тим успесима, данас истицани као класичан пример успешног дејства војних специјалних јединица, јесте и заузимање фора (утврђења) Ебен-Емел у Белгији.

Батаљон Бранденбург прераста у пук и учествује, априла 1941. године у нападу на Југославију. Његовом заслугом Ђердапска клисура и уређени Сипски канал падају већ после првих сати напада у руке Немаца . Заслугом овог пука спречена је блокада дунавски пловни пута. Више о тој акцији видети у поменутом тексу Бранка Богдановића чији је линк у претходном посту.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #2 on: October 05, 2013, 07:13:04 pm »* Brandenburgers_-_Bataillon Ebbinghaus_Poland sep1939.jpg (118.32 KB. 662x427 - viewed 217 times.)


Сада већ пук „Бранденбург“ учествује, током 1942. године, у борбама у Африци где је био ангажован на рушењу комуникација и мостова у позадини британских јединица. На руском форнту јединица је посебно била активна током 1942. године када се истакла у акцијама на мост код Батајска, на реци Дону и у нафтоносним пољима  Мајкопа. У 1944. године трупови су ангажовани у извођењу арденске противофанзиве и то за рушење објекта и нападе на штабове противника на широком простору, чак до близу Париза.


* brandenburgpara1np6.jpg (259.06 KB. 900x578 - viewed 194 times.)Почетком 1943. године, са порастом партизанских акција на Источном фронту, али посебно на Балкану, пук Бранденбург прераста у дивизију са основном наменом – противпартизанска (противгерилска) дејства. Један пук је послат на Источни фронт, један у Африку, а два на Балкан. Од 1943. године па до краја рата присуство јединица из састава дивизије Барденбург се видно осећало на просторим тадшње Југославије. Њихова основна намена је била обавештајно и противпартизанско деловање.

У септембру 1944.године је закључено да дивизују „Барнденбург“ треба преформирати у моторизовану, дакле класичну борбену јединицу. У борбама приликом ослобођење Београда један пук ове дивизије је био разбијен од наших и руских јединица. Само је мањи део дивизије „Бранденбург“, под другим именом, сада у саставу СС-а и под командом  Ота Скореценија наставио је да делује као специјална јединица.

* nuevo4zx6.jpg (51.35 KB. 262x423 - viewed 232 times.)


Стратегијско планирање и значај

Иначе, батаљон, а затим и пук „Бранденбург“ били су директно потчињени Абвер-у, односно војнообавештајној служби која је планирала и организовала акције, као део укупних припрема и деловања Немачке врховне команде. Дакле, употреба јединице је имала стратегијски значај и тако била и планирана.

Када је формирана дивизија „Бранденбург“ она је била изузета од непосредне команде Абвера и потчињена Команди копнене војске, али је са њом, а посебно деловањем трупова на терену и даље руководио Абвер, односно његове испоставе на терену, што се посебно уочава на простору Југославије.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #3 on: October 05, 2013, 07:19:52 pm »

Попуна

Попуна трупова је првобитно вршена од добровољаца из оперативних јединица Вермахта, али и од добровољаца са територија земаља које ће бити мета будућих напада. При том то нису били само „аријевски“ чисти Немци, већ и странци. Међутим, сви они су морали бити: поуздани, поверљиви и проверљиви, беспрекорних психофизичких особина и добри познаваоци језика противника. У почетку ређе, али пред крај рата све чешће у формацију су сврставани и припадници квислиншких јединица или врбовани појединци из редова становништва са окупираних територија.

Најчешћа структура и деловање „трупа“ 

Јачина трупа износила је обично 30 до 50 људи, а врло ретко више (до 100). Врло често су деловали пресвучени у униформе противника (супротно Женевској конвенцији), а често су деловали и у цивилној одећи. Највећа дубина убацивања им је била око 250км. Сваки труп се делио на 3-5 борбених група, а свака група је имала 8 бораца наоружаних са 2 пушкомитраљеза, аутоматом, снајперском и тромблонском пушком и три обичне пушке, обично са пригушивачима звука. На свом оперативном подручју, у противниковој позадини, бирали су скровито и тешко приступачно место за логор. Акције су биле кратке, брзе, изненадне, може се рећи дрске.

У борби против југословенских партизана

У противгерилском акцијама на простору Југославије били су пресвучени као партизани. Не само то, понашали су се као партизани, залазећи у села, контактирајући са становништвом и прикупљајући информације и партизанским (када се радо и простору Србије и Босне делимично и четничким) јединицама. Најчешћи циљ су им биле команде партизанских јединица, руководиоци месних НОО одбора на терену и болнице. У припреми се посебна пажња посвећивала партизанској тактици, начину живота јединица НОВОЈ на чијој ће територији деловати, односима између јединица и самих бораца НОВОЈ, именима партизанских и четничкој команданата на терену и сл.

У борби против партизана и делимично четника постигли су одређене успехе (може се рећи добре) о којима се код нас мало говорило. Тако су одиграли важну улогу у препаду на Оточац (Хрватска) септембра 1943.године. Такође, значајну улогу су имали у припремама и извођењу операције код нас позната као „Десант на Дрвар“. У самом десанту, уз „чувени“ 500. СС падобрански батаљон учествовао је један вод из дивизије „Бранденбург“. Један немачки „труп“ умало није дошао главе Титу и Врховном штабу приликом извлачења из Дрвара. Само захваљујући срећи и будности непосредног обезбеђења Врховног штаба изненадни препад „трупа“ је одбијен а Тито, Врховни штаб и стране мисије спасени.

О припремама (обуци-школовању) трупова у специјалној школи Абвера, која током 1943. године деловала у манстиру Трапист код Бања Луке, а касније у с. Доње Ракане код Босанског Новог  биће речи у једном од наредних постова. 
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #4 on: October 05, 2013, 07:25:10 pm »

Организација Абвера као носиоца притивпартизанских дејстава


У циљу бољег разумевања онога што следи мало ћемо се дотаћи опште организације и деловања немачке обавештајне службе. Уобичајени назив за немачку војну обавештајну и противобавештајну службу је Абвер (Abwehr). На њеном челу, је све до фебруара 1944. године био адмирал Канарис. Била је организована по видовима немачких оружаних снага (КоВ, Морнарица, Ваздухопловство), али ипак централизовано усмеравана, у мери колико је то било могуће (због величине простора, броја јединица и њихове разуђености). Имала је три основна подручја деловања: обавештајни (означаван као I ), извиђачко-диверзантски (II ) и контраобавештајни (III).

У јединицама немачке војске, у саставу сваког штаба ранга дивизије и вишег био је посебан штабни оран звани Ic. То је у ствари био обавештајни орган задужен за обавештајно-безбедносну подршку те јединице. Јединице ранга армије и групе армија имале су под непосредном командом свог обавештајног одељења и посебне Абверове установе - Frontaufklaerungskommando (FAK) - „Команде за извиђање фронта“ и трупне обавештајне органе  под различитим називима. Најчешћи били су  то „Abwehrtrupp“, „Meldetrupp“ или најчешће „Frontaufklaerungstrupp“. То нису биле неке велике и бројне јединице, већ мале, строго специјализоване обавештајне јединице са задацима организовања обавештајног рада у складу са линијом деловања за коју је био намењен. На челу тих јединица су били официри нижих чинова, ретко вишег од мајора , још ређе потпуковника, па чак и подофицири. Њихов задатак је био да више или мање конспиративно прикупљају обавештајне податке о противнику. Неке су биле легендиране као трговинска представништва, као трговачке фирме које послују са Рајхом  или чак и као домаће фирме или новинска дописништва.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #5 on: October 05, 2013, 07:37:08 pm »

На подручју окупиране Југославије, а посебно територији Србије и тадашње тзв. Независне државе Хрватске (НДХ), односно Хрватске и Босне и Херцеговине, све до средине 1943. године Абвер је деловао преко својих територијалних установа. Ове установе су се све до 1943. године углавном бавиле класичним обавештајним, субверзивним и контраобавештајним радом, мање диверзантским акцијама. Организација се мењала али је у начелу имала две обласне испоставе преко којих је деловала: то су биле установе ( Ast - Abwehrstelle) у Бечу и Београду. За Ast у Бечу (једно време и за онај у Београду) био је везан огранак у Загребу (који је у 1941. години деловао само по линијама I и III). Касније, 1942. године и огранак у Загребу добија статус установе, али подређене оној у Бечу. Због подручја на коме су се изводиле противпартизанске акције поменућемо огранке и испоставе како су биле организоване 1942/1943: Обавештајни пунктови: Бања Лука и њему подређен пункт Бихаћ, Земун, Славонски Брод и њему подређени пункт Тузла, Карловац, Дрниш, Цриквеница, Јајце, Босански Петровац, као и Сарајево са више упоришта: Мостар, Дубровник, Тузла, Вишеград, Подгорица, Ливно. За диверзантско деловање била је формирано упориште Суња.

Ситуација се битно мења од средине 1943. године када се на простору бивше Југославије јавља група армија Ф (Врховна команда за Југоисток) са седиштем у Београду и цело подручје у целини и практично постаје војно борбено подручје. Касније, крајем 1944.године се на територији Хрватске појављује у група армија Е (после повлачења из Грчке). Промена се огледала у томе да се све Абверове установе територијалног типа претварају у војнообавештајне установе фронтног типа. Новом организацијом разбијена је дотадашња целина абверовог рада. Његова три сектора  деловања су одвојена у одговарајуће фронтне установе међу којима је било организацијске везе углавном у њиховом врху, тј. код централних установа за сваки од ова три сектора рада. Ова централна установа на нивоу групе армија називала се Frontaufklaerungskommando (FAK)  - Команда за извиђање фронта. На целом простору се формира и више нижих фронтних установа „Frontaufklaerungstrupp“ (FAT). Њима су били подређени обавештајни пунктови (Meldkopf), а овима испоставе и упоришта.


* abver s.jpg (191.01 KB. 1083x900 - viewed 264 times.)

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #6 on: October 05, 2013, 07:42:28 pm »

Заимљиво је и то истаћи да абверове фронтне установе, икао формално формиране ради тога да Абверов рад буде непосредно повезан са оперативном трупом , нису биле подређене командама војних јединица на чијој су територији деловали (дивизијама и армијским корпусима). Једино је у њиховом врху, односно FAK-у постојала тактичка подређеност штабу  Групе армија преко одсека I c/АО. Међутим, у пракси сарадња је постојала, чак много више него када су ту биле територијалне установе.

Како је ово првенствено "морнарички форум" пар речи и о деловању Абвера на источном делу Јадрана.

Са доласком немачких војних снага на јадранску обалу 1943. године, после капитулације Италије проширио се обалски сектор за који је била заинтересована морнаричка грана Абвера. До  реорганизације абверових територијалних установа, при тим установама (Ast-ови) постојали су морнарички реферати у саставу сваког одељења (I, II и  III). Ти реферати су поред ознаке носили изнаку „m“. Дакле, у јесен 1943. године морнарички Абвер је проширио мрежу својих огранака и на обалу. Основни задатка немачке војнообавештајне службе у то време је био сагледавање могуће веће десантне операције савезника на нашу обалу, али и борба против врло нараслог НОП-а. Зато је активно радио по све три линије деловања од Ријеке до Котора. И пре капитулације Италије Абвер је имао конспиративну мрежу својих агената коју је сада само проширио. Као и код КоВ Абверове трупне јединице су биле придружене војним командама ратне морнарице армијског ранга.  На Јадрану је то био штаб под називом „Адмирал Адриа“. Овај штаб је упочетку био у Београду, уз Команду за Југоисток, али је касније прешао на обалу језера Гарда у Северној Италији.  За разлику од КоВ знатно је израженија непосредна сарадња фронтних установа Абвера са командама морнаричких јединица на терену.

Када говоримо о немачкој обавештајној служби не треба заборавити ни другу врло значајну, а на крају рата и најважнију службу, а то је Главна управа безбедности Рајха (Reichssicherheitshauptamt – RSHA). Она је функционисала паралелно са Абвером а пред крај рата, од средине 1944.године практично је преузела све функције Абвера, осим оне у војним јединицама. На нашој територији деловали су и органи  RSHA, пре свих Sipo  (Sicherheitsoplizei) – полиција безбедности и SD (Sicherheitsdinenst) - Служба безбедности (обавештајна служба нацистичке партије). Њихова делатност је посебно била изражена у противпартизанским дејствима.

У даљем текст биће више речи о деловање Абверових јединица из сектора II (извиђачко-диверзантског).
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #7 on: October 05, 2013, 08:02:00 pm »

ШКОЛА ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ, ПРОТИВПАРТИЗАНСКЕ ИЗВИЂАЧКЕ ГРУПЕ

Августа 1943.године у близини Бања Луке стигле су неке јединице дивизије Бранденбург. На челу дивизије је био генерал fon Pfuhlstein. Недуго потом, по идеји капетана  Конопацкog (Konopatzky) формирана је  посебна школа за борбу против партизана. Командни кадар и наставно особље сачињавали су припадници дивизије „Барнденбург“ . Командант школе био је капетан Конопацки (Konopatzky).

Као обавештајни официр официр 114. дивизије Вермахта, која је од 1942. године била стално у борбеним дејствима против партизана, капетан Конопацки стекао је значајно искуство о противнику и његовом начину ратовања, као и терену на коме се ратовало. Он је закључио да партизанско ратовање захтева специјална одговор и против-мере. Ти закључци били су полазна основа за формирање школе за борбу против партизана.

Иако се садржај ових закључака односи на наше партизане, ипак они су и данас актуелни са све оне јединице које изводе противгерилска и противпобуњеничка дејства. Много шта од овога се дешава данас у Авганостану. Ево шта је закључио капетан Конопацки:

-   конфигурација терена са повезаним планинским масивима и густим шумама представља само по себи повољне услове за герилу;
-   партизанске јединице решавају питање снабдевања преко народноослобидилачких одбора, не оптерећујући се комором, што увелико доприноси њиховој покретљивости;
-   после успешно спроведене акције или саботаже, партизани се брзо повлаче да би избегли губитке;
-   моменат изненађења при планирању сваке акције има значајну улогу;
-   комуникације којима се служе окупаторске и квислиншке трупе партизанима су врло добро познате и отуда су они у могућности да солидно изврше припреме за акције на њима;
-   нападајући само тамо где им фактор изненађења или надмоћност обезбеђује успех и само тада када ти чиниоци постоје, партизани имају одличан борбени морал;
-   сем у неким четничким подручјима партизани имају снажну подршку народа;
-   партизанска тактика приликом напада немачких снага – по којој они пропуштају противника, а затим га поново нападају и туку с леђа – показала се одличном;
-   партизани имају врло добро организовану обавештајну службу, чији пипци обухватају све квислиншке војне и цивилне кругове, од највиших до најнижих места, што им омогућује да на време врше припреме и противмере;
-   концентрацијом снага на једном месту, опкољени партизани се увек могу пробити;
-   партизани не запоседају упоришта, већ, ако то ситуација изискује, напуштају пространа подручја и градове;
-   због такве тактике противника и ситуације на терену, немачке јединице нису успеле да постигну значајније успехе. Партизанске снаге су неупоредиво слабије наоружане и опремљене, непрекидно наносиле немачким и квислиншким снагама осетне ударе и губитке.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #8 on: October 05, 2013, 08:04:15 pm »

Главне слабости немачких и квислиншких снага Конопацки је сумирао овако:

-   Конфигирација терена онемогућује његово темељније  прочешљавање, а уколико се оно и спроводи , врши се тако споро да нема никаквог практичног значаја;
-   Модерна ратна опрема и комора при акцијама немачких и квислиншких трупа остају везане за комуникације, услед чега се свака акција деконспирише и партизани на време сазнају за њене припреме. Употреба товарних грла за ове сврхе не мења битно ситуацију, а ноћни покрет због шуштања и тапкања изазивају позорност партизана и омогућавају им да постављају заседе или да, у најмању руку, узнемиравају колону ватреним препадима;
-   Захваљујући доброј обавештајној служби партизана, немачке и квислиншке јединице ретко могу рачунати са чиниоцем изненађења;партизани се изненада повлаче и диктирају извршење операција онако како је то њима згодно; немачке трупе немају тачну слику о ситуацији код партизана и о њиховом покретима, и у погледу борбеног додира са својим противником све је препушетно случају;
-   Немачким снагама у акцији није могуће обезбедити везе за дотур и транспорт;
-   Немачке трупе не уживају подршку становништва, па чак ни оног дела које се не слаже политички са НОП-ом, пошто оне нису у могућности да му обезбеде сталну заштиту;
-   Секције којима се служе немачки штабови и команде нису довољно прецизне и стога њихове јединице често обављају много дуже маршеве него што је то потребно и што их врше партизани;
-   Квислиншке јединице у већим операцијама представљају слабу тачку борбене линије, што партизани знају и тиме се користе;
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #9 on: October 05, 2013, 08:14:21 pm »

На основу овога Конопацки је извео закључак да у борби против партизана  немачке снаге могу постићи трајнији успех једино ако герилском ратовању супроставе иста средства и исту тактику којима се служе партизани. То би изискивало организовање мањих покретних јединица, специјално обучених, које би дејствовале у саставу појединих дивизија и на њиховом оперативном подручју, али као самосталне групе. Задатак би им био да изненадним препадима у дубокој партизанској позадини уносе пометњу и забуну у редове НОП-а. Циљеви тих препада били би виши штабови НОВ и ПОЈ, на пример: штабови батаљона, бригада и дивизија, војнопозадинске установе, руководни органи,  цивилни органи и сл.

У свом елаборату капетан Конопацки је написао и следеће:

"У својој позадини може непријатељ несметано да се креће и да ради на изградњи организације. Ангажовањем специјалних јединица треба такво стање онемогућити. те јединице треба да ометају непријатељеву курирску службу везе, треба да отежавају снабдевање нападајући транспорте материјала и уништавајући магацине; да у позадини непријатеља уништавају саобраћајна средства којима се он служи; да изводе брзе ватрене препаде на партизанске логоре или одељења на обуци, или да испале на њих неки метак из машинског пиштоља: услед свих ових мера ускоро неће бити тако безбрижан и спокојан као што је раније био."

Из оваквих разматрања родиле су се посебне јединице, специјалне извиђачке групе назване "Групе за уништавање банди" - Bandenvernichtungstrupps. За њихову обуку је у манастиру траписта код Бања Луке организована школа под називом "Школа за ловце против банди" - Bandenjaegerschule.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341« Reply #10 on: October 05, 2013, 08:18:57 pm »

Овде је раније постављен текст о истој теми, објављен пре 25 година у часопису "Одбрана и безбедност"
http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/Specijalna-dejstva-nemackih-trupova-protiv-NOVJ.html

Иначе, ко је читао Стрип Арт, можда се сећа и епизоде са трупом у стрипу "Партизани" Јулеса Радуловића. Тема јесте мало позната, али није да се није писало (и цртало) о њој.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #11 on: October 06, 2013, 05:10:12 pm »

Сећам се тог текста, чак сам га негде и имао. Извор који је коришћен је практично исти односна књига коју користим базирана је на истим изворима. Ипак, ја ћу се у наставку више усмерити на организациону страну деловања немачких трупова.  Нешто сам већ написао још пре 4 године и то сад постављам,а нешто ћу тек написати.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #12 on: October 06, 2013, 05:46:12 pm »

Обука и Упутство за дејство специјалних извиђачких група за борбу против партизана


У припреми специјалних извиђачких групе за борбу против партизана названих Bandenvernichtungstrupps ( Групе за уништавање банди) посебна пажња је посвећена непосредној обуци и адекватном опемању . Обука је била практична, врло захтевна и напорна, како физички тако и психички.

Иако је план обуке састављен 1943. године његов садржај и данас може послужити као основа за практичну припрему противгерилских, противпобуњеничких и других специјалних група и јединица. Заправо у суштини се не разликује од основне обуке данашњих специјалних јединица овог или сличног типа.

План обуке

План обуке и његово спровођење је састављено надлежност команде 4. пука дивизије Бранденбург. План је саставио капетан Конопацки (Konopatzky) дотадашњи I ц (обавештајни) официр 114. дивизије Вермахта.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #13 on: October 06, 2013, 05:51:17 pm »

План је обухватао следеће садржаје:

1.   Руковање картама и бусолом, орјентација на терену помоћу карте или бусоле, одређивање страна света, опис терена према карти и познавање земљишних облика;
2.   Пребацивање групе од 3-5  бораца од тачке до тачке помоћу карте или бусоле, нечујно кретање и маскирање на терену вежбање у привлачењу и пузању, нечујно прилажење непријатељским стражарима, оријентација на терену, пребацивање по групама на одређену тачку уз искоришћавање терена;
3.   Обука извиђача: извиђачка служба, извиђање непријатељевог логора, долазак до одређеног места по карти и осматрање непријатељевог кретања;
4.   Устројство групе, борбени задаци групе, формација и начин борбе;
5.   Проналажење места за заседе и постављање заседа уз борбену обуку, припреме за покрет, извођење препада из заседе, одвајање од непријатеља, скупљање групе на уговореном месту и обезбеђење тог места;
6.   Практичне веже у ложењу бездимне ватре и у нечујном уклањању непријатељевог стражара;
7.   Упутства за ноћне вежбе, долазак у логоре и уређење логора ноћу, његово обезбеђење, провлачење кроз непријатељеву линију, одлазак на терен преко ноћи до сутрадан у подне и подношење писменог извештаја о томе, групно одлажење ноћу на одређено место помоћу бусоле и без коришћења путева;
8.   Практично увежбавање задатака који се постављају ред групу, понављање пређеног градива;
9.   Санитетска обука (служба);
10.   Обука о конспирацији у вези са подношењем извештаја, утврђивање недостатака у обуци групе, критику дневног рада и ноћних вежби;
11.   Недељни преглед војно-политичке ситуације (одвојено за Немце и Хрвате (1)), политичко расположење становништва на територији НДХ и његово учешће у партизанском покрету (само за Немце);
12.   Организација и борбена тактика партизана, поступак и рад партизана, њихово наоружање, њихови унутрашњи односи и старешинске ознаке, основно знање о КПЈ;
13.   Војна обука и спорт, џију-џица, егзецир, школско и бојно гађање карабином, митраљезом, аутоматом, томблонском пушком и снајперком;

Осим наведеног кроз обуку се указивало на практична питања и проблеме које је требало на терену разрешити. Посебно се инсистирало на запажањима детаља током кретања на терену и извиђања.

(1) На обуци су били припадници више немачких јединица међу којима је било војника са територије НДХ ("легионари"), као и правих Немаца. Отуда та подвојеност у обуци.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 520


« Reply #14 on: October 06, 2013, 05:57:22 pm »

Упутство за употребу трупова

За организацију и употребу ових специјалних група (трупова) издато је и посебно упутство. У њему се констатује да њихова борбена вредност зависи од квалитета избора људства за поједине групе. Људство је бирано, на добровољној основи, осим из дивизије „Бранденбург“ и из дивизија на терену, квислиншких формација, али и од појединаца из корпуса месног становништва.  Бирани су апсолутно поуздани и проверени људи, они војници који физички и психички могу издржати напоре. Наведено упутство посебно наглашава да се формиране и оспособљене групе не смеју растурати или употребљавати за неке друге задатке осим оних за које су обучаване.

Осим наоружања, а препоручивано је оно које производи слаб звук, посебна пажња је посвећена снабдевању адекватним униформама. Јединице је требало снабдети одећом - униформама које су носиле партизанске јединице које су оперисале на подручју где су деловали трупови. Због тога су имали на располагању и облачили су униформе Вермахта, домобранства НДХ, цивилна одела, капе које су одговарале униформама, а користили су наравно и титовке са петокракама. На пример, када су деловали на територији Далмације  носили су одело са деловима италијанске униформе, личким капама и обућом каква се тамо носи и сл. Такође, и фризура, начин бријања и ношења бркова и браде прилагођен је стању какво је владало у партизанским јединицама на подручју деловања трупа.

Према поменутом упутству групе су кретале у акцију  на основу посебне наредбе. Начелно, подручје деловања трупа током једне акције је било око 40 квадратних километара. Један од захтева је био да на подручју деловања трупа не буде четника јер су ови на сваку сумњиву групу, посебно партизанску одмах отварали ватру, што би трупове изложило дејству са две стране. (1) Препоручивало се да се иста група стало употребљава на истом простору јер је тако могла да добро упозна терен и становништво и обезбеди ефикасније дејство.

(1) Потребно је знати да су трупови употребљавани и против четника, али првенствено на територији Србије. Према немачким проценама, посебно до почетка 1944. године, ту су представљали потенцијалну опасност. На територији НДХ, где су четничке јединице егзистирале, представљале су мању или никакву опасност по немачке јединице, чак су третиране као савезничке у борби против партизана. Зато су на том терену у неке од специјалних извиђачких група (трупова) укључивани и припадници неких четничких формација, као и припадници месног српског становништва.
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.