PALUBA
June 20, 2019, 01:20:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: "Trup"-ovi-specijalne nemačke protivgerilske jedinice za borbu protiv partizana  (Read 10888 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #15 on: October 06, 2013, 06:00:42 pm »

Упутством је било предвиђено да се групе пребацују камионом или возом до најближег упоришта, с тим да за два ноћна марша стигну до места где ће поставити логор. Ту би се формирао базни логор где се остављају залихе хране и муниције. У логору би се остављала два припадника групе од којих је један био болничар. Из логора би група крстарила тереном, вршила препаде на партизанске колоне на маршу, на њихова склоништа и упоришта, убијала појединачне борце и курире, како би у партизанске редове унели „несигурност и малодушност“. Смисао деловања група није био вођење тежих и напорнијих задатака а посебно не борби. Изричито им је било забрањено вођење дужих борби. Према упутству биле су забрањене борбе које би трајале дуже од пет минута. Чим би противник испољио противдејство или започео одбрану, група је имала задатак да се одвоји и удаљи. Време једне акције трупа на терену  је било оквирно 10-14 дана, што се сматрало крајњим границом.

Посебна, детаљно разрађена ставка у упутству је била припрема старешина трупова. Они су морали бити добро информисани са свим проблемима противника на терену, али и познавати распоред својих јединица. За сваку партизанску јединицу (бригаду) састављан је посебан упитник који би се попуњавао према утврђеним подацима. Обавештајна служба немачких дивизија у чијој зони одговорности су трупови дејствовали имале су задатак да труп снабдеју са свим потребним информацијама како  не би због неке ситнице у спољном изгледу или поступку појединца били откривени. У вези са тим посебна пажња је посвећивана познавању локалних прилика, назива појединих топографских објеката, назива партизанских јединица које делују на терену, њиховом старешинама, наоружања, одеће, обуће, спољашњег изгледа, начина понашања, међусобних односа (обраћања и комуникације) у партизанским јединицама, начином кретања и дејства и сл..
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #16 on: October 06, 2013, 06:03:15 pm »

И испоставе Абвера на терену (Аст-ови) здушно су помагале активност трупова јер су и сами изводили мање диверзантске акције против партизана. Тако је испостава Аст-а (из Загреба) у Бања Луци склопила писмени споразум са 4. пуком Бранденбург о размени података и заједничком деловању. По том споразуму испостава Абвера у Бања Луци је извиђачке групе трупова снабдевала новцем, лажним документима, а стављала  им је на располагање и голубове писмоноше. Чак је договорено да испостава Абвера ангажује своје агенте за потребе трупова, пре свега за смештај и снабдевање оперативаца трупова на терену.

Конспиративност је била једна од кључних одлика деловања трупова. Ни немачке, а још мање квислиншке формације нису знале за њихове задатке, време упућивања на терен, правце кретања, задатке и сл. На задатке су кретале, као је већ речено, под окриљем ноћи, камионима и возом, некад и пешице, али тако да не привуку пажњу. И код враћања су примењиване мере конспирације. Чак су се у своје матичне базе (гарнизоне) враћали под видом заробљених партизана. У таквим приликама од људства је претходно одузимано оружје и опрема, а остатак јединице их је тобож спроводио под стражом. Било је предвиђено да након сваке акције труп добије одмор од 8-10 дана, након чега би се опет упућивао на терен.

После сваке акције старешина групе је подносио детаљан извештај. У њему би по датумима наводио пређене марш-руте и описивао сваку извиђачку и борбену акцију. У извештају су описивана сва запажања о противнику, али и сопствена позитивна и негативна искуства и предлози за додатном  опремом, изменама у начину дејства или обуци. Ако је било заробљеника или контакта са становништвом достављане су и њихове изјаве.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #17 on: October 06, 2013, 06:10:12 pm »

Нарочита пажња у обуци је придавана  извиђачима јер су имали задатак да прикупљају извештаје на терену и обезбеде податке за дејство трупа. Они су требали да долазе у додир са становништвом и партизанима, представљајући се да и сами припадају неком партизанском одреду или да су курири. Зато је је у упутству до танчина било предвиђено какав треба да буде спољни изглед извиђача, како треба да ступају у додир са становништвом и партизанима, какву легенду треба да испричају и сл. Потребан квалитет у обуци извиђачких група постигнут је и ангажовање партизанског дезертера  Милана Вучика. Он није долазио у непосредан додир са лицима на обуци, али су најнепосредније коришћена његова усмерења у вези успостављања контакта са партизанима, њиховом понашању, одевању, поздрављању, ознакама, пропусницама, лозинкама, општим понашањем становништва (обичајима) и сл.

Осим извођења препада из заседа и других сличних акција трупови су имали задатак да оштећују и кваре телефонске линије на разне начине. Такође, имали су и задатак да уништавају партизанске релејне станице, складишта хране, муниције и оружја, убијају чланове народноослободилачких одбора и друге истакнуте становнике.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #18 on: October 06, 2013, 06:33:51 pm »

Као што је претходно наведено школа за специјалне извиђачке групе за борбу против партизана је била у почетку базирана у манастиру траписта код Бања Луке. Школа је била под командом 15. планинског армијског корпуса, непосредно потчињена његовом штабу. После образовања 2. тенковске армије и уласка тог корпуса у њен састав, школа је подређена команди армије. Наставно и командно особље давала је дивизија Бранденбург.  Људство за попуну трупова (специјалних извиђачких група) и мањи део наставног особља упутиле су дивизије из састава 15. планинског армијског корпуса и то: 373, 369. и 114 дивизија. осим њих људство за ове прве специјалне извиђачке групе било је прекомандовано из дивизије Бранденбург, неких усташких јединица,а било је и индивидуалног врбовања.

Школа је трајала месец дана. Први курс (почео је августа 1943.) је завршило пет извиђачких група. По једна из 369. и 373. дивизије, две из 114. дивизије и једна из 1. пука дивизије „Барнденбург“. Јачина група била је од 33 до 43 војника.

Други курс (од краја септембра до краја октобра 1943.) су завршиле четири групе: по једна из поменуте три дивизије и једна из 4. пука дивизије „Бранденбург“. Најслабија група имала је 22 припадника, а најјача 59.

Јануара 1944.године устројена је школа у Доњим Ракитима. Њен рукодилац је био такође капетан Конопацки.  Током трајања те школе обучаване су две групе и то по једна  из 171. пешадијске и 42. ловачке дивизије.

Могуће је да је било и више група које су прошле кроз ове две школе, али подаци о њима нису сачувани.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 731« Reply #19 on: October 07, 2013, 02:39:20 pm »

Odlično, kao i uvjek. Čekam nastavak.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 097« Reply #20 on: October 07, 2013, 03:08:17 pm »

I ja. Cheesy Cheesy
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #21 on: October 09, 2013, 09:43:39 pm »

Извиђачка, диверзантска и противпартизанска делатност морнаричког Абвера

Као што је веће речено једано од три области деловања Абвера била је извиђачка, диверзантска и противпартизанска делатност. Ова делатност се сврставала у II сектор рада. Све до капитулације Италије немачка војнообавештајна служба није отворено деловала у италијанској окупационој зони, као и на територији Далмације и Хрватског приморја, који су тада припадали Краљевини Италији (било као анектиране или само окупиране територије), а посебно није организовала и спроводила диверазантску и противдиветзанстку делатност. Абвер, или боље рећи морнаричка грана Абвера је једино спроводила обавештајну или делатност из I  сегмента деловања али врло прикривено и обазриво. Међутим, са капитулацијом Италије и бујањем народноослободилачког покрета управо на овој територији, а нарочито због могућност искрцавања савезника, потпуно су преокренули ситуацију. Абвер је морао хитно да успостави потребну обавштајну мрежу и устроји оперативну структуру деловања. 

На самом почетку целовитог деловања на овом простору, почетком јесени 1943. године, морнарички Абвер је настојао да што пре прошири мрежу својих огранака на цео обалски појас, на коме су до тада били центри италијанске обавештајне службе. Новоотворени обалски „фронт“ био је сам по себи сложен како због разуђености обале и многобројних острва, тако и због недовољног познавања ситуације и бујања партизанског покрета. Дакле, у прави мах, приликом успостављања обавештајне струкуре било је мање важно да се створи јасна и системски изграђена мрежа, колико је било важно да се што пре формирају морнаричкообавештајни центри. Без улажења у детаље ове организације задржаћемо се само на структури и деловању по сектору II.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #22 on: October 09, 2013, 09:47:25 pm »

МЕК 90

 У Даламцији се, као установа  II сегмента  рада морнаричког Абвера појављује  „Marine-Einsatzkommando 90“ - Морнаричка делатна (оперативна) команда 90 или скраћено МЕК 90, са центром у Сплиту. У тактичком погледу ова установа је стајала под Абверовим центром у оквиру штаба „Адмирал Адрија“. Међутим, у оквиру организације II сегмента Абвера била је подређена „Marine-Einsatzkommando “ у Кавали (Италија), као центру из кога се дириговало целом делатношћу у источном Средоземљу. МЕК Кавала је стајао под тзв. „Командом борбених јединица“ („Kommando der Kampfverbaende“, раније „Marine-Einsatzteilungen“) смешетном у Heilegenhafen-у на Балтичком мору. Октобра 1943.године, када је и формиран МЕК 90, али и касније, поменутом командом Heilegenhafen-у је већ руководио СС пуковник Ото Скорцени (Otto Skorzeny).

За разлику од других сличних установа сегмента II Абвера на територији НДХ, МЕК 90 је радио потпуно независно од осталих установа Абвера. Није био повезан ни са Абверовим центром у Бечу (као остале установе Абвера), који је био надлежан само за линију Абвера I М (морнаричко-обавештајну). Локално је сарађивао са осталим Абверовим огранцима и установама у оквиру међусобног помагања и подржавања. МЕК 90 је радио у најтешњем ослону на лучке капетаније и командатуре као и на осталу мрежу морнаричких установа  формираних дуж Јадранске обале.

Као што је речено МЕК 90 је формиран октобра 1943. године. Тада је из Београда стигао припадник тамошње установе Абвера (Ast Београд), Ото Мајер (Otto Mayer), као „капетан фрегате Brandemayer“, са задатком да формира МЕК 90. Иако се радило о официру Абвера из сегмента I H Ast Београд вероватно је послат због недостатка официра из сегмента II (диверзанстки отсек). Он се врло кратко задржао јер је дужност предао капетану бивше југословенске војске Георгију Малицком, белоемигранту који је и  тада дошао са њим. Занимљивост у вези са Мајером је та да је по задатку Абверовог Ast Београд, са препорукама Димитрија Љотића, одмах потом отишао у северну Далмацију како би ступио у везу са командантом четничких снага у том крају Момчилом Ђујићем. Међутим, у покушају да дође до Ђујића, Мајер је заробљен од јединица НОВ. Касније је пребачен у Италију, а затим у САД, највероватније као ратни заробљеник.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #23 on: October 09, 2013, 09:49:20 pm »

Стварни шеф МЕК 90 био је најпре капетан фрегате Ластико (Lastico) а затим Макс Дитрих (Max Deitrich), који је истовремено вршио дужност морнаричког обавештајног официра у Сплиту. Иначе, морнарички обавештајни официр је назив који одговара обавештајном официру Ic у јединицама КоВ.

У организацијском смислу, осим центра у Сплиту, МЕК 90 је имао упоришта у Дубровнику, Цриквеници, Трогиру и посебну групу „ Gruppe Batschke“ на Брачу а касније и у Имотском. Упориштем у Дубровнику је руководио лучки капетан, поручник фрегате Вилке (Wilke), у Трогиру, такође лучки капетан, поручник фрегате Герка (Gerka) а у Цриквеници је упориште водио заменик тамошњег лучког команданта Ханс Шаде (Hans Schade).

Треба уочити да су неки руководиоци упоришта МЕК 90, као Вилке и Герка имали двојну функцију. Са једне стране били су обавештајни официри и организовали обавештајну, у овом случају извиђачко-диверзантску делатност, а са друге стране били су морнарички официри, лучки капетани, директно подређени Команди за јужну Далмацију са седиштем у Мостару. Чак је и МЕК 90 у тактичком смислу био подређен поменутој команди (њеном обавештајном органу), али у оперативном смислу то није било тако – били су повезани за МЕК у Кавали.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #24 on: October 09, 2013, 09:52:54 pm »

МЕК 90 је у јадранском лукама образовао агентуру првенствено од домаћих људи, у првом реду рибара и помораца, као и од чувара светионика. Агенти у обалским местима су делом снабдевени радио-станицама. Цео поступак врбовања агената обављен је првенствено ослонцем на лучке командатуре. Чак је руководилац упоришта лично предузимао крстарења дуж целе обале ради извиђања и надзирања паробродском саобраћаја. Основни задатак агената је био прикупљање података о савезничкој пловидби и појави противничких бродова, нарочито подморница у југословенским обалним водама. Други задаци су им били спречавање бегства евентуалним емигрантима и спречавање убацивања непријатељевихсавезничких и партизанских агената поморским путем.

МЕК 90 је са својом мрежом нарочито радио на ометању веза НОП-а са далматиснким острвима, као и веза које су постојале између савезничких база и упоришта НОП-а на острвима и далматинском копну. Такође, интензивно је радио на ометању саобраћаја међу острвима која су била у партизанским рукама спроводећи активне оружане подухвате у виду препада и напада.

Упориште у Дубровнику је било посебно активно на откривању и ометању бројних веза које су партизани, али и четници, одржавали преко мора са савезничким штабовима у Италији. Руководилац упоришта Вилке је располагао и са оружаним поморским одредима  који су моторним чамцима ометали противнички саобраћај и вршили препаде. У том смилу је тесно сарађаивао са FAT 215 (Труп за извиђање фронта) са седиштем у  Подгорици, касније у Требињу (о коме ће у наредним наставцима бити више речи) на организовању копнених препада. Исто тако, непосредно су одржавали везу и са испоставама Sipo (полиција безбедности)  и SD (служвба безбедности) и предузимали заједничке акције.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #25 on: October 09, 2013, 09:56:07 pm »

Када су у питању агенти, то су скоро искључиво били домаћи људи који су радили за немачку службу. Овде треба посебно поменути Крсту Шандана, познатог као предратног и ратног агента свих могућих обавештајних служби. Шандан је одржавао нарочите везе са четницима и преко њих прикупљао је информације о НОП. Исто тако Шандан се касније увукао (пред крај рата је пребегао партизанима) и у НОП. Осим њега истакнути агенти били су лекар др Попов и Трговац Исајев из Дубровника. Иначе, руководиоци свих упоришта МЕК 90 су добијали податке , осим сопствене агентуре и преко осталих абверових установа са којима су најнепорсредније сарађували а не ретко и делили заједничко седиште.

Посебно место у противпартизанској борби МЕК 90 заузима група „Batschke“ названа тако по свом руководиоцу капетану Бочкеу. Бројала је око 15 људи. Извесно време била је прикључена сплитском одељку  FAT 174 (Труп са седиштем у Мостару). Када је МЕК 90 преузео капетан фрегате Дитрих подређена је њему.  Група „Batschke“ је повремено радила на Брачу, али се првобитно највише задржавала на подручју Омиша, да би потом била пребачена у Имотски. Њен званични назив је био Морнаричка царинска стража („Marinezollwache“). Дакле, номинално је била задужена за спречавање кријумчарења. То је била маска за њен прави задатак: спречавање партизанских веза са острвима, контрола поморског приобалног саобраћаја и вршење појединих диверзантских акција. Капетан Бочке је за обављање ових задатака располаго извесним финасијским фонодом а извешатје о акцијама предавао је директно Дитриху.

Осим МЕК 90 по сегменту II деловао је, при Команди за одбрану северне Даламције и ФАТ 214. Иако није припадо морнаричкој грани Абвера радио је обавештајно и диверзантски на обалском појасу и острвима.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 385« Reply #26 on: October 11, 2013, 05:44:46 pm »


* Armband.jpg (20.5 KB. 500x108 - viewed 229 times.)Logged
konjićev skok
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 57« Reply #27 on: October 12, 2013, 04:26:31 pm »


* apb.jpg (27.56 KB. 379x524 - viewed 178 times.)

* bkagm1.jpg (83.9 KB. 750x442 - viewed 289 times.)

* bka-cej.jpg (72.04 KB. 750x448 - viewed 193 times.)

* himmler.jpg (113.24 KB. 571x669 - viewed 171 times.)
Prema podacima sa sajta http.//whermacht-odlikovanja.com protivpartizanska značka koja je bila i odlikovanje je ustanovljena 30.01.1944. godine. Dodeljivane su zlatna, srebrna i bronzana za učešće u 100, 50, i 20 borbenih akcija. Proizvodnja i dodela je funkcionisala do kraja rata, do kada je podeljeno 47 zlatnih, 510 srebrnih i 1650 bronzanih. Značke su bile izrađene od cinka, livenjem u odgovarajućim kalupima uz naknadnu ručnu doradu. Značka se nosila na levoj strani prsnog džepa uniforme. Kako smatram da ''Trup'' spada u specijalne jedinice nemačke vojske, istu postavljam kao svojevrsnu ilustraciju odličnog teksta.

« Last Edit: October 12, 2013, 04:49:56 pm by konjićev skok » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #28 on: October 12, 2013, 08:57:31 pm »

Ово је занимљив податак, а и сведочи на неки начин о активностима "трупова" (броју акција).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 385« Reply #29 on: October 12, 2013, 09:16:02 pm »

K-danti jedinice:

10.10.1939-12.12.1940   Hptm. Theodor von Hippel
12.10.1940-31.10.1940   Maj.d.R. Hubertus von Aulock ( na stažiranju)
30.11.1940-12.02.1943   OTL. Paul Haehling von Lanzenauer
12.02.1943-10.04.1944   Gen.Maj. Alexander von Pfuhlstein
10.04.1944-20.10.1944   Gen.Lt. Friedrich Kühlwein
20.10.1944-10.05.1945   Gen.Maj. Hermann Schulte-Heuthaus

Amblemi jedinice:


* Brand1942w.svg.png (9.01 KB. 181x259 - viewed 417 times.)

Truppenerkennungszeichen Sonderverband „Brandenburg“ (1942/43)


* BrandLLw.svg.png (12.34 KB. 243x273 - viewed 427 times.)

Truppenerkennungszeichen Fallschirm-Jäger-Bataillon „Brandenburg“ (1944)


* Brand1943w.svg.png (14.42 KB. 217x254 - viewed 774 times.)

Truppenerkennungszeichen Division „Brandenburg“ (1943/44)

Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.