PALUBA
July 03, 2020, 09:22:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Promovisani novi podoficiri Vojske Srbije  (Read 749 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« on: October 19, 2013, 09:52:27 pm »

Промовисани нови подофицири Војске Србије

Строј Војске Србије снажнији је од данас за 165 нових водника. На војној свечаности, данас, у Центру за обуку и усавршавање подофицира, у присуству министра одбране Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, високих војних старешина, представника војно-дипломатског кора, верских заједница и локалне самоуправе, прочитана је наредба о њиховом произвођењу у прве старешинске чинове. После завршеног Основног курса за подофицире, у трајању од 28 недеља, најбољи професионални војници, који су у Војсци Србије провели најмање три године, постали су подофицири. Међу њима је и осам жена.


* 338c096a-38be-11e3-b9aa-00163e135009.jpg (121.05 KB. 1024x678 - viewed 41 times.)

Први у рангу је водник Александар Војиновић, други водник Микица Мијалковић, а трећи најуспешнији у генерацији је водник Вања Пауљевић.


* f6684352-38c0-11e3-b9aa-00163e135009.jpg (163.45 KB. 1024x678 - viewed 49 times.)


Министар одбране Небојша Родић рекао је да се данас у свечаном строју налазе до јуче најбољи професионални војници, а сада подофицири који ће убудуће командовати и обучавати војнике. Министар Родић истакао је важност улоге подофицирског кора у функционисању Војске и рекао да ће Министарство одбране наставити да подржава развој његових способности и капацитета.

– Грађани Србије треба да знају да војници и старешине Војске Србије у борби против свих претњи по безбедност наше земље и у мировним мисијама широм света, увек и на сваком месту чувају, и чуваће углед и част Србије – истакао је министар одбране.


* 259869a2-38be-11e3-b9aa-00163e135009.jpg (134.54 KB. 1024x678 - viewed 45 times.)


Честитајући новопроизведеним старешинама прве чинове, министар Родић је нагласио да они треба да буду поносни на припадност подофицирском кору и да треба да негују свест о значају подофицира у систему командовања.

– Личну храброст, снажну вољу, самодисциплину, одговорност и способност за тимски рад уткајте у способност својих јединица. Своје војнике обучавајте, учите их дисциплини и градите позитиван војнички дух јер сваку институцију, пре свега, чине њени људи и начин на који људи организовани и мотивисани успешно извршавају постављени задатак. Будите узор војницима! Увек тежите најбољем! Усавршавајте се! Развијајте своје способности и изграђујете своју будућност! Негујте своје племенито родољубље и трудите се да развијате родољубље својих војника! – подвукао је министар и подсетио да грађани Србије очекују да припадници система одбране часно обављају своје дужности ради добробити свих нас и општег напретка нашег друштва.

Министар је на крају свог обраћања подетио на лик и дело народног хероја Стевице Јовановића, који је погинуо у 25. години 1941. пружајући отпор окупатору, а по коме носи име панчевачка касарна где је смештен Центар за обуку и усавршавање подофицира. Родић је истакао да у његовој борби није било идеологије нити политике, него да је његов мотив било родољубље.

– Не заборавите да постоји увек нешто вредније и од наших живота, нешто о чему треба да учимо себе и своје потомке. То је љубав предака која је исказивана за своју домовину. То осећење, не да морамо вратити, него је то осећање којим се морамо дичити. Ту нема политике, ту има само нечега што је изнад свега, а то је отаџбина – рекао је министар Родић поручивши новим старешинама да никада не забораве оне који су дали животе да би ми данас живели у слободи.


* 534cbc22-38be-11e3-b9aa-00163e135009.jpg (212.94 KB. 1024x678 - viewed 50 times.)


Генерал-мајор Ђокица Петровић, командант Команде за обуку, рекао је да је данашњи дан један од важнијих за систем одбране. Он је рекао да је подофицирски кор од данас богатији и подмлађен са 165 нових старешина, а да се са њима у строју налазе и професионални војници који су завршили Лидерски курс и који ће следеће године бити на месту својих колега који се данас промовишу.

– На путу до првих подофицирских чинова они су прошли прописану селекцију и били изабрани и предложени за обуку од својих првих и главних подофицира, команди тактичког, здружено-тактичког и оперативног нивоа. Сваки од њих провео је у професионалној војној служби, као професионални војник, најмање три године. Нико од њих нема службену оцену мању од врлодобре. Сваки од њих у досадашњем раду испољио је лидерске способности и завршио све предвиђене облике усавршавања као услов за долазак на Основни курс за подофицире. Њихова обука за подофицире трајала је 28 седмица. У току обуке постигли су запажене, високе врлодобре резултате. И теоријски и практично су обучени за прве подофицирске дужности: командира одељења, посада, послуга и тимова, али су и учили и како да буду способне и ауторитативне вође својих војника, поуздан ослонац претпостављеним и да личним примером и залагањем развијају и одржавају дисциплину и вредности војне професије – рекао је генерал Петровић.

Он је истакао да су нови подофицири у току обуке савладали све програмске садржаје из командовања, лидерства, управљања обуком, из физичке, тактичке и ватрене обуке. Командант КзО је истакао да су њихове старешине свесне да су им до сада пружили основна знања и способности за командовање на почетним дужностима, а да је на њима да та знања проширују и надограђују.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић наградио је првог у рангу водника Александра Војиновића – ручним сатом, другог у рангу водник Микицу Мијалковића – двогледом, а трећег водника Вању Пауљевића – ручном бусолом.

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ]

Водник Александар Војиновић, припадник Специјалне бригаде, у традиционалном обраћању најбољег у класи рекао да су се, завршетком школовања у Центру за обуку и усавршавање подофицира, њихове вишегодишње тежње оствариле.

– Будите сигурни да ће поверење које нам данас указујете бити оправдано кроз наш рад у једницама. Свесни смо да завршетком овог школовања наш развојни пут није завршен него да нам тек следе права искушења – ракао је Војиновић и нагласио да је на новим подофицирима да чувају традиције славне српске војске.

После свечаности припређен је тактичко-технички збор на коме је приказан део наоружања и опреме у наоружању Војске Србије, као и борбена средства која је приказао „Југоимпорт СДПР“.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 442« Reply #1 on: September 28, 2019, 05:47:06 am »

Промоције подофицира од данас у Такову
Аутор: М.Г.петак, 27.09.2019.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић,  са члановима проширених колегијума,  присуствовали су у Спомен-комплексу Други српски устанак у Такову, свечаности поводом завршетка школовања 14. класе Основног курса за подофицире и 46. класе Средње стручне војне школе, и њиховог промовисања у први подофицирски чин, саопштило је Министарство одбране.


* 01b.jpg (121.63 KB. 672x448 - viewed 16 times.)

 
Честитајући најмлађим подофицирима Војске Србије, министар одбране Александар Вулин рекао је да је држава јака само онолико колико је јака њена војска.
 
- Ово је војска људи који имају поверење своје земље, ово је војска чији врховни командант Александар Вучић чини све да војска буде материјално сигурнија, опремљенија и снажнија. Ово је војска која сме да каже да се супротстављала агресији НАТО пакта, војска која сме да каже да је војска српског народа где год српски народ живи - нагласио је Вулин.


* 01c.jpg (98.56 KB. 672x448 - viewed 19 times.)


Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да данас велики дан за ту локалну заједницу и  за Таково, али и за будућност Србије.

- Од данас ће се промоција подофицира Војске Србије обављати овде, у Милошевом Такову, где су и устаници пре више од два века кренули у ослобађање Србије. Желим да се захвалим председнику Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину што су услишили моје молбе и заједнички смо донели одлуку да се промоција подофицира дешава баш у Такову - рекао је председник општине Горњи Милановац. Велика је част постати подофицир баш овде у Такову, где је започет Други српски устанак и одакле потиче модерна српска држава, рекао је први у рангу 14. класе Основног курса за подофицире, водник Александар Остојић.

Најбољи ученик 46. класе Средње стручне војне школе, новопроизведени водник Војске Србије Никола Николић, поручио је у име својих колега, да су током школовања научили како треба да изгледа прави подофицир. Свечаности,  која је завршена дефилеом јединица и атрактивним налетима „орлова” и хеликоптера „гама”, Ратног ваздухопловства Војске Србије.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #2 on: September 28, 2019, 06:59:44 am »

Pricao sam sa prijateljem i klasicem koji radi u u toj Stručnoj SVŠ dan pre promocije. Nisam ni znao ni kada je ni gde, slucajno mi pomenuo. Rekoh, koliko se to proizvodi u cinove vodnika kada je potrebno da to bude u Takovu. Pa na toj livadi može divizija da stane i to da se niko ne gura. Osim toga ako je vec u Takovu ili nekom drugom mestu zasto nije istovremeno promocija i potporucnika i vodnika, ista je to vojska. Osim toga ne bi centar Beograda bio zatvoren 2-3 dana zbog promocije? Kaze da ne zna, odnosno zna da je bio predlog o jednoj promociji ali da su ga neki odozgo odbili. Valjda nije lepo da se mesaju oficiri i podoficiri. Valjda jedni imaju buve, sta li.

A ovako je to nekada izgledalo na pisti CVŠ KoV u Sarajevu. Ovo je promocija 36.klase 13.07.1991. Sve vojske sa oviih prostora teško da bi vodnicima napunile isti prostor. Ocigledno je da sto je manje novih staresina to veci prostor na kome se vrše promocije. Logika? Nemam pojma, Mozda imaju vise rodbine nego ranije.* 36klsvskov_MM06.jpg (385.28 KB. 1998x986 - viewed 21 times.)U svakom slucaju, cestitke mladim vodnicima na prvom cinu i prvim duznostima. I drago mi je da je ponovo izasla generacija vodnika koji su skolovani četiri godine.


Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 25 queries.