PALUBA
January 25, 2022, 03:21:05 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na jugica011@gmail.com ili broker824@hotmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 40 41 42 43 44 [45]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojske na teritoriji Jugoslavije 41-45  (Read 158689 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #660 on: January 16, 2022, 12:01:16 pm »Тако је. Највећу корист од рата у Југославији имала је Велика Британија. Пошто су били притиснути, Британци су морали да се растерете и то урадили тако што су изазвали сукоб у овој земљи. Исто тако је урађено и у Чехословачкој, где је убијен Рајнард Хајдрих, а Немци су онда кренули да се свете. До тада је било све мирно.

Људи у стварном свету, као и људи са форума, не схватају да су Тито и Краљ имали истог газду, исто шефа - Британију. Народ се између себе клао и убијао, а у сваком случају би Британија имала свог човека на челу државе.

Који је интерес слабеије земље као што је била Краљевина Југославија, да се супротстави Немачкој? У то време, главни савезник Југославије је поражен и нико јој није пружао заштиту. Била је у потпуности сама и окружена силама осовине. Француска је прегажена и преполовљена, а онда се неко сети да изазове Хитлера да одмерава снаге.

И то што је Гоце рекао, званично 1,7 милиона мртвих, уништена привреда и што је најгоре, завађен и подељен народ.

Што се саме победе тиче, данас нам то нико не узима као неку битну чињеницу или какво олакшање. Појединци нас злурадо третирају да смо чак и сарадници окупатора, фашисти, нацисти и шта све не. Никог у свету, осим Русије, не занима ко је где био 9. маја 45. Бугарска је само променила страну и онда је са својом војском ушла у Југославију да ослобађа, а 41. је дошла као окупатор. Ко је овде луд? Чему јаме, логори, жртве и пакао на земљи, да би ти дојучерашњи окупатор био ослободилац? Ко пита Румуне данас чији си били? Силе осовине су предводници ЕУ, кроје капу целом континенту, доносе правила. Хрватска је члан ЕУ и НАТО. Мађарска исто. Словачка исто. Шиптари добили две државе.

Уместо Дана победе у Европи се слави Дан Европе. Да није Русије, победа из 45 би била заборављена.

Нека је то све и прошло, али у Србији и Црној Гори остаје подела и завада. Подела на четнике и партизане. Наставља се сукоб у народу, који није оружани, већ политички, социолошки, културолошки итд. Људи се деле, једни друге дисквалификују због тога, на основу тога се гледа ко ће где и како ће даље. То је остало и остаће. Подела, завада.

Још луђе од свега је то што у Србији и ЦГ не постоји објективан приступ свему. Што је то све још увек "строго пов.".

А све исти газда.

Tочно така сите што беа третиот рајх денес се членки на европската унија  или тој четврти рајх сите ние што се боревме против фашизмот не распајгат како држави на пример албанците отворено беа на страната на фашистите и нацистите денес имаат две дражви  .Друг пример таков е Македонија каде од македонскиот народ се бара да се само избриши  и тоа е барање на членка на ЕУ  кој порано биле дел од тројниот пакт  и тоа се си поминува во европа во брисел без проблем.
Англиската стратегија на балканот послен 1912 година  била  да ниту еден словенски народ со православна вера па и оваа важи и за тие словенски народи со католичка вера на балканот  80 км  од брегот од јадранското и егејското море да немат пристап  или тие територи да бидат ставени во држави кој ке имаат не словенско потекло ( грција , албанија, турција и италија) причината за оваа стратегија е  можниот панславенизам со русија и излезот на Русија на топли мориња.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 059« Reply #661 on: January 16, 2022, 03:04:19 pm »Од 44. минута, немачки историчар објашњава зашто је Тито "морао" да ступи у додир са Немцима. Образлажући и оправдавајући ту одлуку, историчар наводи да је Тито ступио у "кооперацију", а не у "колаборацију" са Немцима.

Када се ова два термина преведу на чист српски језик, добија се реч "сарадња", а сарадници окупатора су ишли "под мач" после 1945. године.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #662 on: January 16, 2022, 03:53:49 pm »

Гледано Тито во 1945 година од борците од  македонската егејска бриграда кој е во составот на НОВЈ  ги организира  единиците на КНОЈ нешто како погранични единици  во заднина кој требало да се судрат со британските трупи ако ја преминат југословенско грчката граница и тоа се случило послен март 1945 кога единиците на кној влегуват во судир со британските трупи во егејска македонија и отворено југославија давал логистичка подршка на овие погранични трупи кој делувале од тилот во егејска македонија .
Потоа сите овие единици се вклучени во ДАГ  од страна на Југословенските власти и причината на подршката на комунисите во Грција од Тито биле со цел да се спречи формираање на кралска југословенска армија во грција која со помош на британците и американците ке изврши напад на југославија и пад на комунисите од власт. И  кога Тито послен инфобирото се договорил со  британците и американците околку подршката на кралските власти од Југославија или британија и америка се откажале од помош за вракање на кралот во југославија и  била ветена помош послен 1949 година  додека Југославија била обврзана да  ја затвори границата со Грција и да не дава повеке помош на Комунисите во Грција тоа се случило  и ДАГ е приморан да ја прекини војната по 1949 година и да се повлечи кон Албанија .
Едноставно Тито си направил договор дека нема да подржи повеке граганската војна во Грција  и Македонско прашање во Егејска Македонија за сметка да нема врајкање на југословенските кралски власти на власт во следните 50 години.

на сликата македонски борци од егејскиот дел влегуват во Битола 1944
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* македонци.jpeg (18.16 KB, 268x200 - viewed 123 times.)
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 059« Reply #663 on: January 18, 2022, 09:10:34 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадници муслиманске милиције.


* 21-06-23-image.jpg (128.82 KB, 960x720 - viewed 7 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #664 on: January 18, 2022, 10:18:28 pm »

Босански ханџари?
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 059« Reply #665 on: January 19, 2022, 12:15:21 am »

Не. Ханџар дивизија је нешто друго. Ово је муслиманска милиција која се оснивала по селима и насељеним местима где су Муслимани били у већини или у већем броју. Прво су се неформално организовали и сами наоружавали, а касније су добијали оружије од окупатора. Борили су се против партизана и четника.

Ханџар дивизија је била и саставу СС-а.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #666 on: January 19, 2022, 05:23:13 pm »


Quote
Sto se tice divljih ustasa puno toga mi nije jasno. Kada bi negdje bili pobijeni civili, objasnjenje je bilo da su to uradile divlje ustase?! Sta nam to govori, da su to paravojne jedinice (ili bande) ili da je bila anarhija i nemogucnost uspostavljanja reda?
Kakva im je bila struktura, tko je bio zapovjednik, da li su upoce bili dio OS NDH? Puno tu ima nepoznanica a to je ujedno i prilika da se na tu grupaciju svale npr zlocini koje su uradili formalni pripadnici ustaske vojnice sto se cesto i desavalo.

Космонаут, мој одговор није полемика са тобом већ покушај да дам мало шире објашњење. Твоја (само)питања ми служе као "шлагворт".

Прво питање и последња реченица (из цитата):

Да тачно, далеко од тога да су за почињене злочине криве само или углавном "дивље усташе". Они су били део система. Са њима су учествовале и остале "регуларне" усташке јединице ( наставиле са том праксом до краја рата). Зато су и служили као оправдање онима најкривљима после рата.   Њих су предводили руководиоци усташког покрета и постављени локални усташки дужносници : таборници, логорници, стожерници на чели са Главним усташким станом и Поглавником.

Друго  питање:

Када се говори о "дивљим усташама" епитет "дивље", у време настанка те форумалиције, односио се на условно речено нерегуларан (нерегулисан формалним, писаним правилима, наређењима) настанак тих усташких јединица, а касније и на начин деловања (дивље, без контроле), као оправдања за оно што су усташе починиле.

Бојан Димитријевић ("Усташка војница Незавине Државе Хрватске 1941-1945.") фактографски истиче чињенице њиховог настнака из чега се може закључити да оне нису настале тек онако "доивље" већ смишљеном, политичком акцијом усташког покрета иза које је стајао сам Павелић. То што иза њиховог настајања нису стајале формалне државне одлуке није никакво оправдање за оно што се десило. Формална одлука руководства НДХ, па и Павелића "да такозване "дивље усташе" имају смјеста престати са сваком дјелатношћу", уследила је када је и њима било јасно да самовољни усташки поступци (не само "дивљих усташа") искључиво подстичу српски устанак.

"Поглавник Павелић је и поред извештаја са терена о овим догађајима, које су слали поједини представници домобранства или оружништва, каснио са реакцијом. То је међутим, објашњиво његовом прећутном подршком или инструкцијама појединим усташким истакнутим заповедницима да иду у акцију прогона ("чишћења") српског становништва у току јуна и јула 1941. Анте Мошков сматра чак да је "Павелић у сваком часу могао спријечити сваку масовну ликвидацију, а исто тако готово свако појединачно политичко убојство у име НДХ..." (из наведене књиге Б. Димитријевића, страна 92/93, према наовдима у књизи Анте Мошков, "Павелићево доба").

"Број дивљих усташа се повећавао дневно, а највише их је било током лета 1941., када је крајем августа њихов број износио 25.000-30.000 људи. Од јесени тај број се смањивао јер се део њих уврстио у регуларне јединице УВ. Њихово деловање , међутим, није никад сасвим обустављено, наводи Кватерник. Један од разлога, по његовој оцени, биле су италијанске војне власти које су наоружавале четнике и подстицале их касније на акције ("Нереде") против хрватског становништва. И Немци су сарађивали са четницима у својој зони, али их "нису потицали на нереде", истиче Кватерник." (Б. Димитријевић, наведено дело, стра 65/66)

Дакле, као мали закључак: "Опструкција распуштања дивљих усташа и повлачење усташких снага у котарска седишта потицала је из готово целе вертикале усташког покрета и војске. Стога је такве мере било тешко спровести у дело" (Б. Димитријевић, наведено дело, стра 94).

Треће питање:
Формалну структуру нису имали, већ се све заснивало на политичким инструкцијама за организацију усташког покрета на терену који је потицао од државног врха, односно Павелића. То значи да су настали плански, смишљено и организовано.  Ево једне инструкције (Б.Димитријевић, наведено дело, стра 60/61) за котар Градачац како су устројени локални усташки оружани састави:  "Да се по могућности у сваком селу гдје живи хрватско становништво одмах успостави и организира Усташки стожер на слиедећи начин: да се најспособнији и најзаслужнији Хрватски борац постави за стожерника у мјесту, да се њему поставе као помоћници по два замјеника стожерника, да се између пучанства изабере потребан број најспособнијих свијесних Хрвата способних за ношење и руковање ватреним оружјем као Усташа. Сви горе наведени: стожерник, зајменици стожерника, и Усташе имаду положити пред крижем уз запаљену свијећу просегу: (Иде текст присеге коју овде не цитирам)..... Након што овакву заклетву наведени положи могу руковати оружјем. Свакоме коме буде поверено руковање оружјем, имаду Стожерник, и ако постоји, заклети Хрватски опћински начелни, заједно издати дозволу да ће овлашћени као заклети усташа носити ватрено оружје у сврху осигурања јавног реда и мира. Усташки стожер са свим усташама дужан је одржавати јавни ред и мир, сигурност живота иметка становништва на свом селу. Усташки стожер дужан је прикупити сав разасути материјал, све предмете који припадају војсци и државном ерару имаду у цијелом подручју дотичне опћине по могућности скупити и похранити". Формално , те усташке локалне јединице нису биле део војници (војске), али су биле плански и системски наоружане групе од стране власти.


Logged
JASON
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 874« Reply #667 on: January 20, 2022, 10:51:11 am »

Балили, фашистичка омладина Црне Горе. Цетиње 1941.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Балили.jpg (123.01 KB, 766x512 - viewed 7 times.)
Logged
JASON
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 874« Reply #668 on: January 20, 2022, 11:00:15 am »

Антифашистичка омладина Македоније. Чланови Главног одбора.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


« Last Edit: January 20, 2022, 11:25:48 am by JASON » Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #669 on: January 20, 2022, 11:59:23 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Петре Пирузе – Мајски, македонски и југословенски комунист   командант на втората оперативна зона на НОБ за  Македонија во 1947 станува секретар на југословенскиот врховен суд а подоцна и врховен судија и се залага за намалува на казните за осудените за голи оток и помирување  поради оваа  во 1950 е осуден како сталинст и е испратен на голи оток до 1955 година .
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Petre_Piruze_in_Velmej.jpg (185.42 KB, 607x421 - viewed 2 times.)

* Петре_Пирузе_-_Мајски.jpg (53.55 KB, 288x368 - viewed 1 times.)
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 059« Reply #670 on: January 22, 2022, 12:20:42 pm »

Балили, фашистичка омладина Црне Горе. Цетиње 1941.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ово је Ловћенска бригада Крста Зрнова Поповића.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 059« Reply #671 on: January 22, 2022, 12:24:15 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Немачки полугусеничари.


* 18-08-25-AKG5583915.jpg (105.44 KB, 485x344 - viewed 9 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #672 on: January 22, 2022, 01:10:05 pm »

И поповите во се вклучија во борбата против окупаторот западна Македонија .
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 4.jpg (1903.95 KB, 3264x2448 - viewed 7 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 341


« Reply #673 on: January 23, 2022, 02:16:11 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] treta makedonska udarana brigrada


* Treta_makedonska_udarna_brigada,_1944.jpg (171.2 KB, 627x478 - viewed 3 times.)
Logged
milena braco
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 697


« Reply #674 on: January 23, 2022, 11:54:37 pm »

Tempo
Logged
Pages:  1 ... 40 41 42 43 44 [45]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 23 queries.