PALUBA
January 16, 2021, 01:10:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 [88]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 279563 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 561« Reply #1305 on: October 26, 2020, 09:06:53 pm »

понедељак, 26.10.2020.
Александра Петровић

Тужбе против НАТО-а – лажна нада или правда за оболеле

Вештачењем треба да се установи да ли су болести последица осиромашеног уранијума, а ради се у иностранству и кошта више хиљада евра. – Наш суд већ утврдио кривицу челника алијансе
 
Оптужница против челника НАТО-а има 200 страница и у њој су наведени сви злочини алијансе из 1999. на територији Србије, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Овај предмет се данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва. Пилот-тужбе против НАТО-а пред судовима у Србији тек су најављене, а када буду поднете, судови ће одлучити да ли су надлежни да воде парнице за накнаду штете грађанима који су оболели услед бомбардовања осиромашеним уранијумом. То би укратко био епилог вести која је ових дана најављена у медијима.

Док адвокат Срђан Алексић из Ниша каже да је одустао од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а и одлучио да покуша пред домаћим судовима, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум” проф. др Срето Ного тврди да се не може утврдити месна надлежност судова у Србији и да нема довољно конкретних доказа о извршиоцима сваког појединачног ваздушног напада, на основу чега би могла да се тражи одштета од на пример Немачке, Италије или Велике Британије.

Подсећа да је Окружни суд у Београду (данас Виши суд) још 2000. године донео јако добру и коректну пресуду против челника НАТО-а – Била Клинтона, Хавијера Солане, Веслија Кларка, Тонија Блера, Мадлен Олбрајт, Жака Ширака и Герхарда Шредера. Неки од њих су у наредним годинама долазили у Србију, дочекани на црвеном тепиху, подсећа професор, док су све судије и тужиоци који су учествовали у поступку против челника НАТО напустили правосуђе и отишли у адвокатуру.

– Само оптужница има 200 страница и у њој су наведени сви злочини НАТО-а из 1999. године на територији Србије, у којима је било погинулих и повређених, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Верујем да се сва ова документација и даље налази у данашњем Вишем суду у Београду – каже један од заступника оптужнице, који је већ годинама адвокат. У Вишем суду у Београду потврђено нам је да се овај предмет данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва.

Иако су челници НАТО-а осуђени у одсуству на по 20 година затвора за злочине почињене агресијом на нашу земљу, ова пресуда је укинута због тога што је наредне године (2001), тадашње Окружно јавно тужилаштво у Београду (на чијем је челу био Раде Терзић) одустало од кривичног гоњења.

– Без конкретних доказа не може се утврдити месна надлежност наших судова. Мислим да је много боље понудити НАТО-у вансудско поравнање, о чему сам имао један кратак разговор са генералним секретаром ове организације Јенсом Столтенбергом, али до сада нисам успео да реализујем састанак са њим. Мислим да људима који су оболели од рака, услед последица бомбардовања, не треба давати лажну наду да ће добити велике новчане одштете одлукама наших судова. Било би много боље да им државе НАТО-а обезбеде лечење – каже др Срето Ного.

Наглашава да се Удружењу грађана „Осиромашени уранијум” јавило нешто више од 2.000 људи са медицинском документацијом о својим обољењима. Стручна вештачења треба да утврде да ли су болести последица осиромашеног уранијума и других отровних супстанци које су се нашле у ваздуху, земљи и води после дејстава НАТО-а по фабрикама и хемијским постројењима. Та вештачења се раде у иностранству и коштају више хиљада евра.

– Италијански адвокати успели су да утврде узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и оболевања од канцера италијанских војника који су у то време били на Косову. Међутим, Италијани су тужили њихово министарство одбране које је те војнике послало у рат, дакле тужили су њихов државни орган у њиховој земљи и одштету су добили њихови грађани, а то су већином чланови породица војника који су оболели и преминули – објашњава др Ного. Тврди да НАТО као међународна организација не може бити тужен, док адвокат Срђан Алексић наводи да НАТО има својство правног лица и да из буџета ове организације може да се исплати одштета.

– Бечком конвенцијом регулисано је признавање наших пресуда, то није спорно и није немогуће. Сматрам да су наши судови надлежни по месту где је штета настала. Зато ћемо ускоро поднети првих пет тужби да бисмо видели каква ће бити судска пракса. Припремамо тужбе које ћемо поднети судовима у Врању, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду –
каже адвокат Срђан Алексић.

Од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а одустао је после разговора са немачким адвокатима.

– Колеге у Немачкој тражиле су да спремимо милион и по евра да бисмо ушли у поступке у којима бисмо тужили своју земљу. Само судске таксе у споровима за накнаду штете у Немачкој биле би више од 200.000 евра, јер бисмо тражити велике одштете, чак и до милион евра, као што су у Италији добијали њихови војници. Не видим зашто би наши грађани добијали мање. Немачке колеге саветовале су да тужимо у Србији, будући да већ имамо кривичну пресуду против челника НАТО-а, без обзира на то што је она укинута. Имамо и пресуду Међународног суда у Хагу, где су сви докази. За Србију је неспорно да је осиромашени уранијум изазвао штету. Ако је суд утврдио кривичну одговорност челника НАТО-а, не видим зашто не би могао да утврди и накнаду штете – наводи адвокат Алексић. Тврди да има конкретне чињенице о сваком датуму и времену употребе муниције са осиромашеним уранијумом на југу Србије.

– Адвокат Тартаља, који је пред судовима у Италији успео да докаже везу између осиромашеног уранијума и уранијумске прашине, која се таложи у организму, има 181 правноснажну пресуду и помоћи ће својим искуством и документацијом. Ми у Србији имамо од 2005. године нагли скок оболелих од рака, о чему сведоче и наши еминентни лекари – наглашава Срђан Алексић.

Италијански судови досуђивали су одштете од 700.000 до милион евра, а адвокат сматра да наши грађани треба да буду једнаки са другим грађанима Европе. Уз то, они нису ишли да ратују него су били у својој земљи и у својим кућама. Правду и одштете за њих тражиће све до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 561« Reply #1306 on: December 12, 2020, 06:10:23 pm »

Obaveštajac: NATO osmislio bombardovanje SRJ još u leto 1998
IZVOR: BETA SUBOTA, 12.12.2020.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) NATO je osmislio još u leto 1998. godine, tvrdi general u penziji Jovan Milanović.

Milanović, koji je kao obaveštajac Vojske Jugoslavije bio u Briselu od početka 1995. do kraja 1998. godine tvrdi i da je jedna od opcija predviđala je i rat sa Rusijom, preko Poljske i baltičkih zemalja, ukoliko se Moskva odluči da brani SRJ. Milanović je u Brisel bio formalno upućen sa izmišljenom biografijom kao civilni diplomata, odnosno kao savetnik za politička pitanja u jugoslovenskoj misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, dok mu je stvarni zadatak bio da prikuplja informacije i spreči strategijsko iznenađenje od NATO-a. U intervjuu za emisiju "Dozvolite", Milanović je rekao da je u aprilu 1998. godine, kada su počeli intenzivniji sukobi VJ i OVK na Kosovu, državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt saopštila saveznicima iz NATO šta su ciljevi napada na SRJ, a da je u krajem maja u Lisabonu na samitu NATO odlučeno da se intenziviraju pritisci na Beograd.

"Razrađen je i metod upotrebe kopnenih snaga, kao i izbor pojedinačnih ciljeva za bombardovanje. Sve se to dešava u leto 1998. godine, kada svetska javnost ne može ni da pretpostavi da se priprema ozbiljan rat. Razrađene su i tri varijante napada na SRJ, tražen je pravni model odnosno opravdanje za rat u međunarodnom pravu", rekao je on. Milanović tvrdi da je plan napada na SRJ usvojen 3. avgusta 1998. godine i da je on poslao takav izveštaj, u kojem se pominje i intervencija, okupacija Kosova i izolacija ostatka Srbije, ali da Beograd tom izveštaju nije poverovao. On je dodao da je osim plana "Kriza jug" koji je predviđao agresiju na Jugoslaviju, postojao i plan "Kriza sever" koji se odnosio na sukob NATO s Rusijom, ukoliko bi se ta zemlja umešala u odbranu Jugoslavije.

"Obavestio sam Beograd, kojim dokumentima raspolažem... Problem je bio što nisam imao verifikovani potpis i pečat na dokumentima koje nosim sa sobom, odnosno da je to diplomatska pošiljka. Odlučio sam da ta dokumenta, teška nekoliko kilograma, stavim u kola i sam ih donesem u Beograd", prvi put za javnost otkriva general Milanović. General je dodao da je u Briselu imao pet krugova kontakata - odnosno veze iz NATO, iz vojnog krila Zapadnoevropske unije, zemalja Partnerstva za mir, stranih ambasada i instituta i organizacija poput Skupštine NATO.

"Zahvaljujući jednom takvom kontaktu sa visokim predstavnikom jedne prijateljske zemlje, samo nekoliko sati nakon održane sednice Saveta NATO, saznao sam da je doneta odluka da se bombarduje Republika Srpska. Dobijenu informaciju sam odmah prosledio u Beograd", kazao je Milanović i dodao da je tako sprečeno veće uništenje vojnih potencijala VRS. Iako NATO nije imao glavnu ulogu u napadu na Republiku Srpsku Krajinu, informacije i planovi su postojali i Milanović tvrdi da je došao i do njih.

"Već sam imao dosta informacija da se bliži momenat jedne kataklizme koja se inače i desila 4. avgusta 1995. godine. Nekoliko dana ranije sam imao potpuno pouzdane informacije da će se u narednih nekoliko dana dogoditi. Nisam znao da će se to desiti 4. avgusta, ali sam znao da će se to desiti u narednih nekoliko dana", tvrdi Milanović.

Izvor: www.b92.net
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 820


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1307 on: December 13, 2020, 07:51:13 pm »

Pravi "Moj rođak sa sela".

Logged
Kubovac
Moderator
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 369« Reply #1308 on: January 05, 2021, 12:30:53 pm »

Poštovani,
Izašao je novi broj lista "Odbrana", glasila Ministarstva Odbrane.
U tom broju izašao je autorski tekst pukovnika Slaviše Golubovića, o pogađanju drugog F-117A, dana 30/04/1999 godine od strane tadašnjeg 3.rd PVO iz sastava 250. raketne brigade PVO.
U tom tekstu, autor detaljno opisuje događaje koji su prethodili pogađanju i drugog F-117A, kao i sam događaj i moguć epilog.
Naveo je i dodatne izvore zapadnog porekla, koji su veoma važni da ova, sada definitivno činjenica, dobije na svojoj potvrdi.

U tom smislu, autor članka je pomenuo i moju malenkost, u smislu prikupljanja izvora podataka da se konačno ova "priča istera do kraja". Na tome sam mu veoma zahvalan, pogotovo imajući u vidu da je to bila njegova ideja i da je imao želju da i moj mali doprinos u traženju istine, bude pomenut.

Ovaj veoma dobar, sadržajan i koncizan tekst, svakako preporučujem vašoj pažnji!

Strana 60. (1):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 61. (2):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 62. (3):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 63. (4)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Odbrana, strana 60 (1).jpg (1301.78 KB, 1300x1654 - viewed 4 times.)

* Odbrana, strana 61 (2).jpg (1726.68 KB, 1300x1654 - viewed 6 times.)

* Odbrana, strana 62 (3).jpg (1222.17 KB, 1300x1654 - viewed 7 times.)

* Odbrana, strana 63 (4).jpg (571.46 KB, 1733x2205 - viewed 8 times.)
Logged
Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 [88]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.