PALUBA
January 25, 2020, 09:25:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoc stanovnistvu  (Read 24865 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 808« Reply #120 on: July 28, 2015, 10:29:37 am »

ВОЈСКА ПОМАЖЕ ИЗГРАДЊУ ВОДОВОДА У ОПШТИНИ МАЛИ ЗВОРНИК

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ десетак дана неуморно раде на ископавању трасе водовода у општини Мали Зворник. Одлуком министра одбране, инжињерци Друге бригаде ангажовани су на овом задатку од 17. јула, како би се створили услови за постављање цевовода и снабдевањe становништва пијаћом водом.

Водовод у дужини од четири километра биће изграђен на деоници Доња Трешњица – Амајић – Доњи Читлук – Цулине. Изградња водовода је од великог значаја за мештане ових села, будући да у овом делу општине Мали Зворник тренутно не постоји водоводна мрежа, а због веома отежаног снабдевања водом, ванредна ситација је на снази још од 14. маја 2014. године.

До сада је ископано 1.120 метара трасе водовода.

Izvor: sajt VS
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 808« Reply #121 on: July 28, 2015, 10:30:09 am »

ВОЈСКА ПОМАЖЕ У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ СЈЕНИЧКОГ КРАЈА

Након проглашене ванредне ситуације у општини Сјеница пре пет дана, а због проблема на водоводној мрежи, Војска Србије данас је, на основу одлуке министра одбране, упутила једну цистерну од 7000 литара као помоћ мештанима пештерских села која су остала без воде за пиће. Цистерна је упућена из 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске из Новог Пазара.

Цистерна је ангажована у селу Гиљева где је према речима представника општине Сјеница најтежа ситуација. Они напомињу да ситуација није боља ни у другим местима у тој општини која нису у првој висинској зони.
 

Izvor: sajt VS
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 954« Reply #122 on: October 08, 2016, 09:17:53 am »

Vojni i policijski sindikati za reformu vojnog zdravstva: Samo višak kapaciteta može za civile
Tanjug   07.10.2016.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije podneli su danas Vladi Srbije inicijativu za reformu vojnog zdravstva u cilju, kako navode, unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika VS i policije i članova njihovih porodica.

Predlog i model za moderan i efikasan zdravstveni sistem, koji je izradio Vojni sindikat Srbije sa kolegama iz Policijskog sindikata, podrazumeva transformaciju vojnog zdravstva po kome bi ono u perspektivi bilo namenjeno službama u odbrani i bezbednosti - vojsci, policiji, vatrogasnoj službi, sektoru za vanredne situacije i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Takav model bi opsluživao ukupno oko 270.000 postojećih vojnih osiguranika, civilna lica i članove porodica zaposlenih u sistemu odbrane, pripadnike MUP-a (policija, vatrogasci, sektor za vanredne situacije sa članovima porodica) i pripadnike BIA, što je, kako se navodi, optimum za postojeće kapacitete kojima raspolaže vojno zdravstvo. Višak kapaciteta, ako ih ima, bio bi komercijalno ustupljen i dostupan ostalim osiguranicima RFZO, piše u obrazloženju inicijative, koja je upućena ministru odbrane Zoranu Đorđeviću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, kao i predlog i model reforme vojnog zdravstva i njegove transformacije u zdravstvo u službi sektora odbrane i bezbednosti.

Skup i teško održiv sistem

Navodeći da vojno zdravstvo ima tradiciju dugu 170 godina i da uživa veliko poverenje kako pripadnika VS tako i građana Srbije i regiona, potpisnici inicijative u obraloženju ocenjuju da vojno zdravstvo sada predstavlja skup i teško održiv sistem, koji zbog velikih rashoda neminovno gubi na kavlitetu usluga i samoj svojoj funkciji.

- Pozivamo ministre odbrane i unutrašnjih poslova, a tako i Vladu Srbije, da podrže ovu inicijativu i službama bezbednosti, odnosno onima koji čine te službe i od čijeg zdravlja i sposobnosti zavisi i spokoj svih građana Srbije, omoguće moderan i efikasan zdravstveni sistem u potpunosti usaglašen sa ulogom kojoj treba da se odgovori - navodi se u inicijativi koju su potpisali predsednici reprezentativnih sindikata Novica Antić i Veljko Mijailović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 315


« Reply #123 on: October 09, 2016, 08:24:42 pm »

Предлог ми делује логично и реално. Да ли ће га прихватити друго је питање. Мислим да ће највећи отпор бити код цивилног здравства јер ће остати без уплата доприноса који се издваја за здравство кроз плате запослених у МУП и БИА, што је око 40000 корисника.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 808« Reply #124 on: April 02, 2018, 08:34:48 pm »

02.04.2018
Престанак ангажовања Заједничких снага Војске Србије и МУП


После више од 20 месеци ангажовања, Заједничке снаге Војске Србије и МУП, предале су надлежност обезбеђења државне границе ка Бугарској и Македонији Министарству унутрашњих послова.
 
Заједничке снаге за обезбеђење државне границе формиране су Одлуком Владе Србије 19. јула 2016. године и до данас су онемогућиле илегални прелазак државне границе за више од 23.000 илегалних миграната. У истом периоду, спречена су 154 случаја кријумчарења 2.177 лица. Органима правосуђа приведене су 172 особе, највише из Србије, њих 134, затим 17 држављана Бугарске и други из Пакистана, Авганистана, Ирака, Холандије, Аустрије, Молдавије и Босне и Херцеговине. Надлежни органи одредили су притвор у трајању до 30 дана за 122 особе, а против 39 је поднета кривична пријава у редовном поступку и исти се бране са слободе. За две малолетне особе поднета је прекршајна пријава, а за девет особа је поступак обустављен.
 
Поверене задатке од стране Владе Србије, спречавање илегалних прелазака миграната на територију Републике Србије, спречавање кријумчарења људи преко државне и привођење правди особа које се баве тим пословима, Заједничке снаге су успешно обављале под командом пет команданта које је овластио председник Републике Србије. Команданти Заједничких снага за обезбеђење државне границе, од њеног формирања до данас су били: генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић, бригадни генерал Дејан Јанковић, пуковник Владета Балтић и пуковник Саша Недељковић.
 
Заједничке снаге су биле састављене од припадника Војске Србије и Министраства унутрашњих послова. Из јединица Војске, ангажоване су претежно јединице Војне полиције и пешадијске јединице, док су из МУП ангажовани припадници Управе граничне полиције, Жандармерије, Интервентне јединице полиције и друге. У току ангажовања Заједничких снага, помоћ у обезбеђењу државне границе пружила је и Европска унија ангажовањем полицијских службеника из Чешке, Словачке, Словеније, Француске, Мађарске и Аустрије, а Оружане снаге Аустрије донирале су  30 двогледа за ноћно осматрање Заједничким снагама за обезбеђење државне границе.
 
Заједничке снаге обављале су задатке ангажовањем својих органа, првенствено патрола, заседа и осматрачница, на делу државне границе према Републикама Бугарској и Македонији. У једном мањем делу ангажовања док је постојала реална потреба за тим, снаге су обезбеђивале и део границе према Републици Црној Гори. Осим оваквог, линијског начина обезбеђења границе, Заједничке снаге ангажовале су своје органе по дубини територије, пре свега организовањем контролних пунктова али и спровођењем другачијих контрола комуникација у дубини територије.
 
Комбиновањем линијског и дубинског начина обезбеђења, од самог почетка ангажовања постигнути су изузетни резултати, који се пре свега огледају у броју особа спречених у покушајима илегалног преласка, као и броју осумњичених приведених правди.

Izvor: sajt MO RS
 
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 954« Reply #125 on: April 20, 2018, 07:02:55 am »

Vojska ustupila prostor vrtićima
B. Borisavljević  19. april 2018.

Ministarstvo odbrane će ustupiti prostore za smeštaj mališana. Reč je o ukupno 400 kvadrata u Zemunu i Novom Beogradu. Za obdaništa 2017. adaptirane škole na Zvezdari i Starom gradu


MINISTARSTVO odbrane prihvatilo je inicijativu Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, i ustupiće Gradu tri svoja poslovna objekta koja će biti adaptirana u vrtiće. Reč je o prostoru u Zemunu i Novom Beogradu, ukupne površine oko 400 metara kvadratnih. Da bi ova ideja i praktično "zaživela", potrebna je saglasnost Vlade Srbije, kojoj će biti upućen zaključak na odobrenje. Prema rečima Gaka, Ministarstvo odbrane saglasno je da 112 metara kvadratnih na Novom Beogradu i dva poslovna prostora od 134 i 152 metra kvadratna u Zemunu, ustupi bez naknade na period do pet godina. On se zahvalio Ministarstvu odbrane na razumevanju na koje su predstavnici Grada naišli.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 954« Reply #126 on: August 06, 2018, 10:15:41 pm »

Војска помаже у санирању последица поплава у Жагубици
Аутор: П.О. понедељак, 06.08.2018.

Припадници Војске Србије из зајечарског гарнизона су ангажовани у Жагубици на санирању последица поплава које су претходних дана нанеле велику штету у овој општини, саопштила је Војска Србије.

Тридесетак припадника Команде за развој Тимочке бригаде из Команде за обуку и 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске помаже у рашчишћавању најугроженијих домаћинстава од муља и бујичних наноса. Радна група Војске Србије, којом командује капетан Лазар Вујанац из Команде за развој Тимочке бригаде, пружаће помоћ мештанима Жагубице и наредних дана, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.