PALUBA
October 20, 2020, 09:47:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: Popuna VS profesionalnim vojnicima, civilnim licima i aktivnom rezervom - oglasi i vesti  (Read 44164 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #90 on: February 22, 2018, 09:11:51 pm »

Војоник прима плату у висини плате професионалног војника након трећег месеца служења војног рока?
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 961« Reply #91 on: February 23, 2018, 12:00:47 am »

Војоник прима плату у висини плате професионалног војника након трећег месеца служења војног рока?

U pravu si Rade, moja greska. Mislim da su tromesecnu platu za VPU raspodelili na 6 meseci (priblizno) za vojnika na dobrovoljnom sluzenju ili tako nesto nesecam se vise ali tu negde izadje.

Prva tri meseca prima valjda po 10-10.500 din a onda mu se u naredna tri meseca povecava na za po 5000 (15,20,25.000). Kad to saberes to je oko 91 500 din ukupno za 6 meseci ili ako podelis na 3 to ti izadje oko 30 000 din sto je prilizno plata VPU.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #92 on: February 23, 2018, 03:59:07 pm »

Или ако поделиш на два онда је то приближно плата два подофицира, итд, итд.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 961« Reply #93 on: February 23, 2018, 06:29:53 pm »

Rade,

kako kazu ameri samo prati trag novca.

Nije to slucajno jer je produzenje dobrovoljnog sluzenja uradjeno bas u momentu kada je VS imala problme sa popunom VPU a pare nepadaju sa neba nego morale su da dodju sa neke strane a kao sto znamo vojni budzet se nije povecavao te godine.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #94 on: February 23, 2018, 07:57:33 pm »

Ако ти тако кажеш, нека буде. Немам ништа против.
Logged
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 250


« Reply #95 on: February 23, 2018, 11:49:39 pm »
   Nije bilo potrebe za povećanjem budžeta pošto VS konstantno napušta određen broj pripadnika za čije plate su sredstva već planirana i odobrena. Na snazi je negativni trend što znači da unazad nekoliko godina više pripadnika napusti nego što ih bude primljeno, što prirodnim u budžet uračunatim odlivom u vidu penzionisanja i smrtnih slučajeva, što svojevoljnim napuštanjem profesionalnih pripadnika svih nivoa. Uz to treba dodati i zakon o zabrani prijema novih zaposlenih u državnu službu koji se još kako odnosi i na VS, a kojim je izuzetno usložen i zakomplikovan prijem novih pripadnika, pogotovu profesionalnih vojnika i civilnih lica kojih u principu ima više od polovine svih pripadnika.

   Isplata plata vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka je opravdana pošto se većina prijavljuje da bi mogla kasnije da konkuriše na mesta profesionalnih vojnika jer je uslov za muške pripadnike, a u najskorije vreme i za ženske, služenje vojnog roka pod oružjem. Na taj način se budući novi pripadnici stimulišu i uvode u profesionalni vojnički poziv, što je po meni izuzetno rešenje i sa psihološke a i sa pravne strane jer zašto bi neko radio džaba kada vojni rok više nije obavezan.


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 038« Reply #96 on: March 12, 2018, 09:19:55 pm »

У Војску Србије ове године примљено 277 професионалних војника
понедељак, 12.03.2018.

Од 1. јануара до данас је у Војску Србије примљено нових 277 професионалних војника, а очекује се да ће до краја године, у борбени састав наше војске ући и 112 подофицира, рекао је данас министар одбране Александар Вулин, који је заједно за начелником Генералштаба, генералом Љубишом Диковићем присуствовао обуци на полигону „Пескови”.

Обуку су извели полазници Центра за обуку и усавршавање подофицира у оквиру Основног курса за подофицире, а присуствовали су и начелник Генералштаба Љубиша Диковић и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, саопштено је из Министарства одбране.

„Наша Војска се интензивно обучава, наша Војска повећава свој борбени састав, како по броју тако и по квалитету оних који су уз нас, у њиховој обучености и спремности да изврше сваки задатак. Ми ћемо и у наредном периоду наставити да побољшавамо квалитет обуке, али не само активних припадника војске, већ ћемо се трудити и да имамо и што већи обухват резервног састава, како би и резерву припремили за савремене изазове и за све оно што очекује сваку војску”, рекао је министар Вулин. Командант Центра за обуку и усавршавање подофицира мајор Саша Пуач истакао је да је данас приказано тактичко увежбавање по теми „Вод у нападу, одељење у одбрани”. „Слушаоци 12. класе Основног курса за подофицире били су у улогама војника и командира група, тимова и одељења. Сам концепт програма намењен је за обуку кандидата за почетне подофицирске чинове, односно командире одељења, тимова и група”, рекао је Пуач. Истакао је да је данашње тактичко увежбавање припрема за вежбу која ће се одржати заједно са Командно-штабним курсом и која је осмишљена тако да полазници Основног курса за подофицире извршавају задатак додељен оперативном процедуром командно-штабног курса. Основни курс за подофицире траје од 15 до 17 недеља и чине га обука, стручноспецијалистичка обука и стажирање у јединицама Војске Србије. По завршетку Основног курса за подофицире, кандидати се производе у чин водника и постављају се на формацијска места у јединицама Војске Србије. Полазници Основног курса за подофицире тренутно на полигону „Пескови” реализују обуку која будућим најмлађим старешинама омогућава да у реалном времену и простору проигравају сценарије и ситуације на које могу наићи у мирнодопским и ратним условима на својим дужностима. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 038« Reply #97 on: March 24, 2018, 09:50:19 am »

Војници на добровољном служењу положили заклетву у Лесковцу
петак, 23.03.2018.

ЛЕСКОВАЦ - Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2018. године” у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић”.

„Српски војник зна шта значи мир и зна да нема мира без снажне армије. Нема мира ако немате војску која је у стању да чува мир”, рекао је министар Вулин обраћајући се војницима. Честитајући на положеној заклетви, министар Вулин је истакао да су војници данас дали реч „тешку, велику, опредељујућу”, саопштило је Министарство одбране. „Реч да ћете чувати и бранити сваку стопу наше вољене Србије, наш начин живота. Од тога како ћете поштовати дату реч зависи да ли ћемо моћи да кажемо да живимо у слободној земљи, међу слободним људима, како ћемо бирати пријатеље и ко ће бити наши непријатељи. Од тога како будете поштовали своју реч зависи како ће се писати и памтити једног дана и ваша генерација”, поручио је министар одбране.

Он је додао да је историја српског народа историја упорне и жилаве борбе за слободу.

„ А слобода се никоме не даје и не поклања, за њу се живи, за њу се бори. Зато је историја српског народа историја његове војске. Зато је униформа коју носите део свакодневног живота вашег народа, ваше прошлости и будућности. Зато где год српски народ види своју војску каже - ту је ред, ту је закон, ту је добро. На вама је да то сачувате за будућност”, истакао је Вулин. Он је захвалио родитељима што су своју децу учинили вредним, одговорним и добрим људима, а сада их дали својој Србији да је чувају и бране.

„Српска војска је војска добрих и честитих људи, храбрих, посвећених добру и својој земљи, који знају и разумеју туђу муку и бол, који се радују миру баш зато што толико добро познају ратове”, рекао је Вулин. Старешинама је поручио да чувају своје војнике као што би чували своју децу, јер ће они чувати Србију онако како их они науче. Градоначелник Лесковца Горан Цветановић честитао је војницима положену заклетву и поручио да све док имамо децу која нису заборавила нашу традицију и прошлост „наша земља ће имати светлу будућност”. Маријана Карабашевић, која је данас положила војничку заклетву у Лесковцу, рекла је да је данас поносна на себе и све војнике који су за кратко време постали пријатељи. Илија Јовановић такође није крио срећу што је од данас на добровољном служењу војног рока и истакао да је данашњи дан изузетан за све њих. Свечаности у лесковачкој касарни присуствовали су и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, представници Војске Србије, Града Лесковца, Српске православне цркве, као и бројна родбина и пријатељи. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 038« Reply #98 on: June 28, 2018, 12:24:52 pm »

Запошљавање професионалних војника у санитетској служби
Аутор: М.Г.четвртак, 28.06.2018.

Након завршеног добровољног служења војног рока заинтересованима биће омогућен пријем у службу у војноздравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду

Пријем професионалних војника у санитетску службу наставиће се до попуне предвиђеног броја радних места, саопштено је из Војномедицинске академије. Они који испуњавају прописане услове за пријем и успешно заврше обуку добијају могућност запошљавања у систему војног здравства и даљег каријерног напредовања. Након завршеног добровољног служења војног рока, заинтересованим професионалним војницима - медицинским техничарима општег и педијатријског смера, лабораторијским техничарима здравствене струке и фармацеутским техничарима, биће омогућен пријем у службу у војноздравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду, укључујући и Војномедицинску академију.

Сви заинтересовани за упућивање на добровољно служење војног рока у септембарској класи потребно је да се пријаве у центар Министарства одбране према општини становања закључно са 31. јулом ове године, напомиње се у саопштењу. На добровољно служење војног рока упућују се особе рођене 1989. године и млађе. За упућивање на добровољно служење и пријем у професионалну службу у својству професионалног војника санитетске службе, поред општих услова за упућивање на добровољно служење војног рока, о чему се информације могу добити у центрима Министарства одбране у општинама у којима кандидати станују или на сајту Министарства одбране, заинтересовани морају имати завршену средњу медицинску школу за занимања која се траже за пријем и положен стручни испит.

Добровољно служење војног рока траје шест месеци. Првих месец и по дана је општа војна обука у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац) где се пријављена лица упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по дана специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу. Након завршене обуке војници на добровољном служењу војног рока упућују се три месеца у једну од војноздравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војну болницу Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства.

По потписивању првог уговора професионални војници добијају чин разводника, а касније напредују у виши чин дестара и млађег водника на основу времена проведеног у служби и завршетка курсева предвиђених за даље напредовање. Рад у војноздравственим установама омогућава стално стручно усавршавање, могућност учешћа у мировним мисијама у иностранству, као и студије за струковне медицинске сестре на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 26 queries.