PALUBA
September 21, 2020, 07:53:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti iz avijacije  (Read 59476 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #240 on: February 12, 2020, 05:41:09 pm »Broj preleta iznad Srbije i Crne Gore povećan za 6,7 odsto


U 2019. godini u Srbiji i Crnoj Gori bilo je 764.218 preleta što je povećanje od 6,7 odsto u poređenju sa 2018. godinom.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila je pismo generalnog direktora Jurokontrol-a Emona Brenana u kojem se navodi i da je u ime Srbije, Crne Gore i KFOR-a Jurokontrol od avio-kompanija naplatio 79,1 miliona evra na ime rutnih naknada.

Brenan je naveo da je taj iznos za 2,8 odsto veći nego u 2018. godini što predstavlja jedan odsto ukupnih rutnih naknada koje je naplatio Jurokontrol.

"Tokom godine, ukupno kašnjenje za SMATSA u protoku saobraćaja, gde nije uključena avio-kompanija ili posledična kašnjenja iznosi do 58,316 minuta, što je za 72,5 odsto manje nego u 2018. godini", dodaje se u Brenanovom pismu koje je prenela SMATSA.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #241 on: February 13, 2020, 10:38:31 am »Boing upozorava na posledice epidemije koronavirusa


Boing je upozorio na posledice epidemije koronavirusa uz napomenu da nema sumnje da će postojati negativan uticaj na avionsku industriju i širu ekonomiju.

Veliki prevoznici obustavili su letove prema Kini i iz te zemlje, gde je uvedena potpuna blokada u najteže pogođenim oblastima. Nekoliko država zabranilo je dolaske putnika iz Kine.

"Imate nekoliko globalnih avio-prevoznika koji su ograničili saobraćaj sa Kinom, a to je prihod", izjavio je Ihsan Munir, viši potpredsednik Boinga za globalnu komercijalnu prodaju i marketing.

On je dodao da su u prekidu poslovna putovanja, kao i prevoz tereta.

"To će se odraziti na ekonomiju, na prihode, na ove prevoznike. U to nema sumnje", dodao je zvaničnik američke kompanije.

Munir se obratio u Singapuru, na najvećem sajmu avionske industrije u Aziji, sa kojeg se povuklo više od 70 izlagača zbog straha od virusa. Primetan je i manji broj posetilaca, prenose Nezavisne novine.

Singapur je registrovao 47 slučajeva zaraze do sada i podigao nivo zdravstvene uzbune na stepen koji je bio na snazi tokom epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine.

Veliki prostor u kojem se održava četvorodnevni sajam upadljivo je prazan, a mnogi štandovi su ostali nepopunjeni.

Organizatori koriste termalne skenere za proveru telesne temperature prisutnih i savetuju posetioce da izbegavaju rukovanje, te da se, umesto toga, pozdravljaju naklonom.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #242 on: February 13, 2020, 09:00:27 pm »

Мање права за путнике у авио-саобраћају
Аутор: Ивана Албуновић – Јелица Антељ   среда, 12.02.2020.

Спекулише се да се припрема измена закона о заштити права путника, па би многи оштећени надокнаду могли да траже тек ако лет касни дуже од пет сати

Путници из Европске уније ускоро би могли да имају мање права у ваздушном саобраћају. У медијима се спекулише да је Хрватска најавила да ће за време председавања Европском унијом предложити измену овог закона који регулише права путника у авио-саобраћају. Тако би, ако се то и догоди, путници имали право за надокнаду трошкова само уколико лет касни пет и више сати, уместо досадашњих три сата. Потпредседница европских социјалиста Биљана Борзан оштро је недавно осудила ове најаве хрватске владе и сматра да је овакав предлог скандалозан.

– Права путника у ваздушном саобраћају већ годинама су на снази, а још увек тек 14 одсто грађана зна за њих. Чак 72 одсто путника у случају проблема се не жали јер сматра или да нема смисла или да неће бити довољно обештећени. Смањивати права које ионако путници не успевају да остваре је опасно. Учинићу све да овакав предлог не прође у Европском парламенту – изјавила је Борзанова. Она је објаснила да не види разлог зашто би се авио-компанијама излазило у сусрет. Иако бележе огромне зараде, објашњава, статистике показују да авио-компаније у само пола случајева отказивања или кашњења признају путнику да има права за надокнаду штете.

– Већина путника тако сама плати настале трошкове попут хотела или хране, а који су често већи и од накнаде на коју имају право. Ово је баш манир наше владе, којој није довољно што уништава права потрошача у Хрватској, већ сад смањује и европска права на које се наши грађани могу позвати – каже Борзанова. Авио-компаније су, иначе, према важећим прописима у случају ванредних околности попут терористичких напада или временских непогода изузете плаћања одштете путнику, тако да су отказивања летова у последњих неколико година последица искључиво њихове неорганизованости.

Заштита права путника у јавном авио-саобраћају у Србији уређена је Законом о облигационим и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају. Ти прописи у потпуности су усклађене с европским у погледу накнаде штете и помоћи путницима у случају ускраћивања укрцавања или отказивања летова или великог кашњења летова.

Како за „Политику” кажу у Директорату цивилног ваздухопловства, у Србији је прошле године примљено и обрађено 417 рекламација и у великој мери су се односиле на кашњења летова. Остале притужбе путника односиле су на повреду права приликом отказивања лета, ускраћеног укрцавања, те проблема у вези с пртљагом. На питање да ли путници у Србији имају иста права као и они у земљама у ЕУ наши саговорници објашњавају да важећи прописи не прописују обавезу авио-превозника на исплату одштете у случају кашњења лета.

– Међутим, када је реч о државама ЕУ, у пракси се узима у обзир пресуда Европског суда правде од 19. новембра 2009. године, којом је одлучено да путници чији летови касне могу да буду третирани у погледу права на накнаду штете, као путници чији су летови отказани, уколико време које су изгубили услед кашњења износи више од три сата – наводе у Директорату цивилног ваздухопловства.

Они објашњавају да то значи да у случајевима кашњења лета од три или више часова, авио-превозници који потичу из земаља ЕУ(важи и за потписнице ЕСАА споразума), приликом одлучивања о одштетним захтевима путника, требало би да плате одштету ако је до кашњења дошло њиховом кривицом. Исто тако, у случајевима дужег кашњења закон прописује да путници имају право на враћање трошкова или преусмеравање пута, односно биће им понуђени без наплате оброци и освежавајући напици примерени времену чекања, хотелски смештај, превоз или електрoнска комуникација.

У директорату кажу да мултилатерални споразум између Европске заједнице и осталих земаља потписница (једна од је и Република Србија) о успостављању заједничког европског ваздухопловног подручја обавезује авио-превознике на поштовање законских одредби које регулишу и права путника.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #243 on: February 15, 2020, 06:13:34 am »

Udar korona virusa "na džep" avio-kompanija do pet mlilijardi $
Tanjug | 14. februar 2020.

Produžetak obustave letova za Kinu zbog epidemije korona virusa može da sreže prihode globalnih avio-prevoznika do 5,0 milijardi dolara u prvom tromesečju, procenjuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

Najmanje 70 avio-kompanija otkazalo je sve međunarodne letove za Kinu i iz nje, a još 50 drugih je smanjilo operacije u toj zemlji jer se epidemija i dalje širi, navodi agencija u nedavnom izveštaju, a prenosi Raša tudej. Tako su, umesto planiranog povećanja putničkih kapaciteta, kompanije zabeležile ogroman pad prometa putnika, koji se kreće od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije.

"Ove cifre odgovaraju potencijalnom smanjenju bruto operativnih prihoda avio-kompanije širom sveta u iznosu od 4,0 do 5,0 milijardi dolara", saopštila je agencija sa sedištem u Montrealu. Dodaje se da bi Covid-19, kako glasi novi naziv za korona virus, mogao da nanese avio-industriji još veće štete nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji je vazduhoplovne prevoznike koštao 7,0 milijardi dolara u periodu 2002-2003, zbog velikog otkazanih letova.

Samo Japan može da izgubi 1,29 milijardi dolara prihoda od turizma zbog smanjenja broja kineskih putnika u avio-saobraćaju, predviđa ICAO. Veliku štetu će pretrpeti i Tajland, koji će verovatno izgubiti 1,15 milijardi dolara. Vijetnamski nacionalni avio-prevoznik "Vijetnam Erlajns" saopštio je u četvrtak da gubi do 10,8 miliona dolara nedeljno, a ranije ove nedelje, kompanija "El Al Izrael Erlajns" je objavila da očekuje pad prihoda od 30 miliona dolara u prvom kvartalu i da se nada da će gubitke delimično nadoknaditi smanjenjem operativnih troškova.

S druge strane, ruska vlada je saopštila da je teško izračunati sve gubitke koje do sada imaju domaće avio-kompanije. Zamenik ruskog ministra za saobraćaj Aleksandar Jurčik izjavio je da domaći avio-prevoznici mogu da dobiju odštetu u ukupnom iznosu 1,6 milijardi rubalja (25,2 miliona dolara), ali da razgovori o tom pitanju još uvek traju.

Broj zaraženih virusom koji je sličan gripu porastao je u poslednjih nekoliko nedelja na skoro 65.000 slučajeva, dok se broj umrlih popeo danas na blizu 1.400 ljudi. Epidemija je snažno pogodila domaće i međunarodne kompanije, jer je Kina vitalni deo globalnog lanca snabdevanja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #244 on: February 18, 2020, 01:58:04 pm »SAD podižu carine na uvoz aviona iz EU: Četiri zemlje biće posebno pogođene


SAD su najavile više carine na uvoz aviona i delova iz Evropske unije, zaoštravajući transatlantski sukob nakon stišavanja napetosti u trgovinskom ratu s Kinom.

Carine na uvoz aviona će 18. marta biti podignute s 10 na 15 odsto, što će najteže pogoditi Francusku, Nemačku i Španiju, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje u kojima su stacionirani pogoni proizvođača aviona Erbasa.

U oktobru prošle godine Svetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Americi kompenzacione carine na uvoz iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih evropskih subvencija Erbasu.

Vašington je potom uveo carine od 25 odsto na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, uključujući mleko i mlečne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

Na kraju prošle nedelje SAD su potvrdile carine od 25 odsto na većinu tih proizvoda, dodajući im još kuhinjske noževe iz Francuske i Nemačke. S popisa je, ipak uklonjen sok od šljiva.

"SAD su i dalje spremne da pregovaraju o rešenju za sadašnje i buduće subvencije koje Erbasu osiguravaju EU i neke sadašnje i bivše zemlje članice", stoji u saopštenju kancelarije američkog predstavnika za trgovinu (USTR), objavljenom u petak uveče, prenosi Večernji list.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na avione na čak 100 odsto, ali se od toga odustalo zbog više od 26.000 primedbi primljenih u postupku javnih konsultacija od sredine decembra, poručili su.

Upozorili su da su spremni da dodatno zaoštre stav u sporu s EU ukoliko Brisel uvede kontramere na podignute carine na uvoz aviona odnosno ukoliko budu prisiljeni da pariraju EU u odvojenom sporu oko subvencija Boingu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #245 on: February 18, 2020, 04:17:13 pm »Vijetnamski avio-prevoznik Bambu ervejz planira kupovinu 12 Boingovih aviona 777X


Vijetnamski avio-prevoznik Bambu ervejz planira uskoro da kupi 12 Boingovih aviona 777X, kazao je predsednik kompanije Trinh Van Kjujet.

Prema današnjim navodima agencije Blumberg, taj ugovor procenjuje se na pet milijardi dolara, što je preko potrebna finansijska injekcija za posrnulog američkog proizvođača aviona koga su nesreće i skandali sa modelom 737 maks skoro upropastili.

Naime, Boing u januaru nije imao nijednu narudžbinu i u četvrtom kvartalu iskazao je gubitak od 1,79 dolara po akciji.

Prošlog meseca, predsednik SAD Donald Tramp nazvao je tu kompaniju „velikim razočarenjem“.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #246 on: February 19, 2020, 04:09:14 pm »Katar ervejz uvećao vlasništvo u britanskoj avio-kompaniji


Katar ervejz kupio je 600 miliona dolara vredan udeo u vlasništvu Britiš ervejza, kompaniji IAG, kako bi povećao svoj udeo na 25,1 odsto.

Time je kompanija potvrdila svoju strategiju za izgradnju globalnog portoflija ulaganja u avionske kompanije.

U znak posvećenosti anglo-španskoj grupaciji samo nekoliko nedelja pre odstupanja njenog osnivača Vilija Volša, Katar je rekao da je povećanje udela dokaz njegove podrške kompaniji i njenoj strategiji.

Katar je prethodno držao 21,4 odsto IAG-a, koji takođe poseduje španske prevoznike Iberija i Vueling i irsku Aer Lingus. Cena deonica IAG-a porasla je čak 52 odsto u poslednjih šest meseci, prenosi SEEbiz.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #247 on: February 20, 2020, 08:55:20 am »Rumunska avio-kompanija TAROM obnavlja flotu


Rumunska avio-kompanija TAROM obnavlja flotu uvođenjem devet novih ATR 72-600 aviona.

Novi avion ATR 72-600, prvi od devet naručenih, stigao je u flotu rumunske nacionalne avio-kompanije. Nove letelice će imati registarsku oznaku YR-ATJ i biće u modifikovanoj kolornoj šemi. Svih devet novih aviona su uzeti na lizing od kompanije Nordik aviejšn kepital, a kapacitet svakog je 72 mesta.

Ideja je da zamene postojeće starije modele ATR 42-500 (sedam letelica kapaciteta 48 putnika) i ATR 72-500 (dve letelice kapaciteta 68 putnika). Avioni su fabrički novi i biće isporučeni TAROM-u direktno iz fabrike ATR u Tuluzu.

Radi se o veoma savremenim letelicama koje proizvode do 40 odsto manje ugljen-dioksida, imaju tišu i udobniju kabinu i veoma su isplativi za korišćenje.

Svi naručeni ATR avioni trebalo bi da stignu u TAROM do kraja godine, prenosi portal Aviatica.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #248 on: February 20, 2020, 10:49:06 am »

Први комерцијални лет између Дамаска и Алепа после осам година
среда, 19.02.2020.

ДАМАСК - Сиријски путнички авион из Дамаска слетео је у Алепо, што је први комерцијални лет између два највећа сиријска града од 2012. године.

Како наводи АП, лет на којем су били сиријски званичници и новинари, представља значајан симбол да је влада председника Башара ал-Асада, уз подршку руске војске, консолидовала контролу над северозападном провинцијом Алепо и заузела последње делове стратешког ауто-пута који повезује град Алепо и Дамаск. Отварање ауто-пута, на којем се обављају поправке, биће, како је најављено, бити отворен за неколико дана, први пут после осам година, преноси Танјуг.

Владине снаге су протеклих недеља спровеле велику офанзиву како би вратиле контролу над провинцијом Алепо и деловима суседне провинције Идлиб, последњим упориштима побуњеника у земљи. Жестоке борбе на више фронтова покренуле су највећи избеглички талас у деветогодишњем грађанском рату, а према граници са Турском кренуло је скоро милион људи.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #249 on: February 20, 2020, 05:19:32 pm »

Novi problem za Boing: Otkrivene naprsline u avionu "737 Max"
Tanjug   19. februar 2020.

Boingov avion "737 Max" suočava se sa potnecijalnim novim bezbednosnim problemima pošto su pronađene naprsline u rezervoarima za gorivo nekoliko novih letilica, koje su se nalazile u skladištu, gde su čekale da budu isporučene avio-kompanijama.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, lider Boingovog programa 737 rekao je zaposlenima da je ovo otkriće "apsolutno neprihvatljivo". Naprsline su otkrivene tokom održavanja aviona, a Boing je saopštio da je odmah napravio korekcije u sistemu proizvodnje kako bi sprečio da se tako nešto ponovo dogodi. Te izmene uključuju da se sprovodi dodatna inspekcije pre nego što se zatvore rezervoari za gorivo, dodaje AP. Portparol Boinga rekao je da ta kompanija ne smatra da će ovaj problem dodatno odložiti povratak aviona u vazduh.

Model aviona "737 Max" prizemljen je u martu prošle godine posle dve avionske nesreće, u kojima je poginulo 346 osoba.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 431« Reply #250 on: February 20, 2020, 06:19:37 pm »

Први комерцијални лет између Дамаска и Алепа после осам година
среда, 19.02.2020.

ДАМАСК - Сиријски путнички авион из Дамаска слетео је у Алепо, што је први комерцијални лет између два највећа сиријска града од 2012. године.

Како наводи АП, лет на којем су били сиријски званичници и новинари, представља значајан симбол да је влада председника Башара ал-Асада, уз подршку руске војске, консолидовала контролу над северозападном провинцијом Алепо и заузела последње делове стратешког ауто-пута који повезује град Алепо и Дамаск. Отварање ауто-пута, на којем се обављају поправке, биће, како је најављено, бити отворен за неколико дана, први пут после осам година, преноси Танјуг.

Владине снаге су протеклих недеља спровеле велику офанзиву како би вратиле контролу над провинцијом Алепо и деловима суседне провинције Идлиб, последњим упориштима побуњеника у земљи. Жестоке борбе на више фронтова покренуле су највећи избеглички талас у деветогодишњем грађанском рату, а према граници са Турском кренуло је скоро милион људи.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #251 on: February 21, 2020, 10:42:33 am »Teška godina za avio-kompanije: Zbog koronavirusa gube 30 milijardi dolara


Avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije koronavirusa izgubiće 27,8 milijardi dolara, prema proceni Međunarodne asocijacije avio-prevoznika.

Potražnja za avio-kartama u tom regionu će se smanjiti za 13 procenata, tvrdi Međunarodna asocijacija avio-prevoznika (IATA).

S obzirom na to da je procena rasta projektovana na 4,8 odsto, ukupni pad profita iznosiće 8,2 procenta, saopštila je juče IATA.

Po tom scenariju, gubitak prihoda iznosiće 27,8 milijardi dolara za aviokompanije u azijsko-pacifičkoj regiji. Najveće gubitke zabeležiće kompanije iz Kine, čiji se pad profita samo na domaćem tržištu procenjuje na 12,8 milijardi, preneo je RTS.

Isto tako, kompanije koje posluju van tog regiona izgubiće 1,5 milijardi dolara, pod pretpostavkom da je pad tražnje ograničen samo na azijska tržišta.

Ukupno uzevši, gubitak će na globalnom nivou iznositi 29,3 milijarde dolara. Taj gubitak će, prema procenama IATA, prilično umanjiti procene globalnog rasta za 2020. godinu.

Procene su, kako se navodi u saopštenju, slične onima koje tokom epidemije SARS-a. Tada je šestomečni period naglog pada propraćen jednako brzim oporavkom. U 2003. godini, SARS je bio odgovoran za pad od 5,1 odsto prihoda azijsko-pacifičkih aviokompanija.

To sve važi, ukoliko se epidemija zadrži pretežno u Kini. Ako bi se epidemija proširila na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na aviokompanije iz drugih regiona bili i veći.

"Ovakav pad potražnje kao rezultat izbijanja koronavirusa imaće finansijski uticaj na aviokompanije, posebno za one koje posluju na kineskom tržištu. Procenjujemo da će se globalni saobraćaj zbog koronavirusa smanjiti za 4,7 odsto, što bi moglo značajno da umanji rast koji smo prethodno prognozirali i da izazove prvi ukupni pad potražnje od krize koju je izazvao SARS 2003. godine. I taj bi se scenario pretvorio u gubitak prihoda od 29,3 milijarde dolara", istakao je Aleksandre de Žinik, generalni direktor IATA.

Dodaje da aviokompanije donose teške odluke za smanjenje kapaciteta, a u nekim slučajevima i ukidanja linija. Prema njegovim rečima, niže cene goriva pomoći će nadoknađivanju nekih izgubljenih prihoda.

"Ovo će biti veoma teška godina za aviokompanije", rekao je Žinik.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #252 on: February 22, 2020, 07:16:09 pm »Problemima nema kraja ...


Quote
Half Of Undelivered 737 MAX Jets Inspected Have 'Debris' Found In Fuel Tanks


Last week an internal Boeing memo detailed how inspectors found debris in the fuel tanks of several 737 MAX aircraft that are sitting in storage and waiting to be delivered to airlines. Updated reports now show the problem is much more widespread than previously thought.

Reuters notes that 35 MAX planes had foreign-object debris (FOD) in the fuel tanks. A Boeing spokesman confirmed this on Friday:

"We are taking steps to make sure we eliminate FOD from any and all aircraft. This is unacceptable and won't be tolerated on any Boeing aircraft when it's delivered to the customer," Boeing said in an emailed statement.

A source told Reuters that at least 50% of undelivered MAX jets inspected have FOD in them.

Industry officials told The Wall Street Journal that the scale of the problem is widespread. They said Boeing had inspected 50 of the 400 MAX planes waiting for delivery once ungrounding occurs, indicating that some jets had rags, boot coverings, tools, and other debris in the fuel tanks.

The FOD problem on the MAX was first reported Tuesday on Scott Hamilton's Leeham.net aviation site:

"There's a systemic issue with Boeing's quality control that hasn't been corralled yet," said Hamilton in an interview.

"This is not related to the MAX crashes or exclusively a MAX issue. Boeing has these FOD issues on other airplane programs."

Compound the FOD issue with a string of setbacks stretching almost one year since the grounding of the aircraft, and it has just been one disaster after another for Boeing.

On Friday, a new twist in the Boeing saga developed when NYT reported that federal prosecutors were examining whether or not the aerospace company knowingly misled the FAA while seeking approval for the 737 Max.

Prosecutors have questioned several Boeing employees in front of a federal grand jury whether a top Boeing pilot, Mark Forkner, lied to the FAA about the capabilities of the then-new MCAS airplane software.

Airlines have been aware of the new setbacks and pushed out MAX return to service dates out to late summer and or even fall.

Southwest said it is extending its MAX flight cancellations through August 20, the largest US airline (by available seat miles) United Airlines, also said it was pulling the MAX from its schedule until September 4.

New setbacks could push the grounding out even further. The impacts on the US economy are tremendous.


* * *

With airline after airline pushing back their 'return-to-service' dates based on Boeing's total lack of clarity on the path forward for the 737 MAX, the troubled aircraft maker (and the troubled aircraft) now faces more problems.

According to an internal memo, seen by Reuters, Boeing found debris that could pose potential safety risks in the fuel tanks of several 737 MAX aircraft that are in storage and waiting to be delivered to airlines.

To be clear about what 'debris' means, Reuters  details that:

"an industrial term for rags, tools, metal shavings and other materials left behind by workers during the production process."

And notes that this 'debris' problem has been a quality control issue for various Boeing aircraft, such as its KC-46 tankers.

Foreign-object debris (FOD) “is absolutely unacceptable. One escape is one too many,” Mark Jenks, a Boeing vice president and general manager of the 737 program, said in a message to employees that was viewed by Reuters.

“With your help and focus, we will eliminate FOD from our production system,”

The FOD problem on the MAX was first reported Tuesday on Scott Hamilton’s Leeham.net aviation site:

“There’s a systemic issue with Boeing’s quality control that hasn’t been corralled yet,” said Hamilton in an interview.

“This is not related to the MAX crashes or exclusively a MAX issue. Boeing has these FOD issues on other airplane programs.”

A Boeing spokesman confirmed the memo’s authenticity; and Boeing now having to inspect more than 400 stored 737 Max jets, but Bernard Choi said “it’s still undecided if we will inspect the rest” of the MAX fleet - another 385 aircraft that were delivered to customers but have been grounded for almost a year and are parked at airfields around the world.

“Obviously, we’ll do what’s right for safety,” Choi added.

Boeing spokesman Chaz Bickers was, however, careful to claim that the company does not see the debris as contributing to delays in the jet’s return to service. (The inspections will take two to three days per aircraft. Fuel must be drained from the wings before a mechanic can go in and do a thorough check.).

The Federal Aviation Administration said it was aware that Boeing “is conducting a voluntary” inspection for debris in the undelivered aircraft “as part of the company’s ongoing efforts to ensure manufacturing quality.”

It may delay the airlines' decision to accept delivery of the jets though (as its not exactly reassuring to crew members and passengers of the company’s commitment to manufacturing quality and safety!)

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 395


« Reply #253 on: February 22, 2020, 08:00:55 pm »


Za one koji slabo divane engleski, FOD - Foreign Object Debris su krhotine, strugotina, ili kakvi drugi delići nečega čemu nikako nije mesto u tanku goriva. Možda su tamo slučajno, a možda ih je neko ubacio. Neki "zli Rusi", Persijanci, Kimovi Korejanci, kurci-palci - policajci.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 007« Reply #254 on: February 25, 2020, 10:20:40 am »ANA naručila 15 Boingovih aviona vrednih pet milijardi dolara


Japanska avio-kompanija ANA naručila je još 15 Boingovih aviona 787 drimlajner po kataloškoj ceni vrednih pet milijardi dolara, javlja Rojters.

To je prva komercijalna porudžbina za posrnulog američkog proizvođača u ovoj godini, jer je njegovo poslovanje pretpelo drastičan pad zbog nesreća i afera u vezi sa modelom 737 maks.

Ovaj ugovor, kojim je najveći japanski avio-prevoznik prešao sa mortora Rols-Rojsa na Dženeral motorsove, predstavlja slamku spasa za Boing koji u januaru prvi put nije imao narudžbinu što mu se nije desilo decenijama.

ANA je poručila 11 aviona produženih verzija 787-10 kao i četiri kraća 787-9s. Takođe postoji i opcija da kupi još četiri 787-9s. Prva isporuka predviđena je za poslovnu godinu koja počinje aprila 2022, saopštila je japanska kompanija danas.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.