PALUBA
June 21, 2021, 03:03:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Мојковачка битка  (Read 2827 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 505« on: January 07, 2015, 03:26:08 pm »

На 99. годишњицу славне битке, када су соколи Јанка Вукотића, попут Леониде и његових Спартанаца на Термопилима, безпоговорно и херојски одужили дуг Српству, документарни филм у продукцији Застава филма снимљен 1996. године, поводом осамдесете годишњице...


Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 018


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #1 on: January 08, 2015, 08:25:47 am »

Da li je ova godišnjica spomenuta u crnogorskim medijima?
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 505« Reply #2 on: January 08, 2015, 08:48:33 am »

Da li je ova godišnjica spomenuta u crnogorskim medijima?

Не.

Традиције и наслјеђе из ослободилачких ратова се гурају под тепих и релативизују, а има и оних, веома гласних, који тврде да су ослободилачки ратови 1876.-1878. те 1912. и 1913. у ствари освајачки походи који су обиловали ратним злочинима и елементима геноцида.

Додуше, све им је то џаба и јалова работа али је тако јадно...
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 018


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #3 on: January 08, 2015, 10:01:58 am »

Moj deda po majci je išao preko Albanije, a deda po ocu je učesnik Mojkovačke bitke. Nikada se nisu upoznali.
Moj otac rođen 1927 u Crnoj gori a majka 1930 u Srbiji su potomci tih boraca. Verovatno će dogodine na 100 godišnjicu
Mojkovačke bitke neko proglasiti Serdar Janka za velikosrpskog hegemonistu i izdajnika crne gore.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #4 on: January 08, 2015, 10:28:14 am »

Verovatno će dogodine na 100 godišnjicu Mojkovačke bitke neko proglasiti Serdar Janka za velikosrpskog hegemonistu i izdajnika crne gore.

Mislim da se ipak neće toliko daleko ići. Vjerovatno će se na neki način ipak to pomenuti.
Jaki su korijeni tih događaja da bi se vladajuća numeklatura tek tako toga odrekla.
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 309« Reply #5 on: January 08, 2015, 11:12:46 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Mojkovac_battle.jpg (497.2 KB, 1063x885 - viewed 92 times.)
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 826« Reply #6 on: January 07, 2020, 03:19:08 pm »

Документарни филм о Мојковачкој бици из 1966. године. Делови су исечени и уклоњени.Преживели учесници битке говоре за телевизију.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 826« Reply #7 on: January 07, 2020, 03:22:15 pm »

Документарни филм из 1996. године.

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 176


« Reply #8 on: January 07, 2020, 09:21:56 pm »

Pitam se šta bi se desilo da RTCG, u udarnom terminu, ovih dana reprizira ovaj istorijski film. 

Pitam se šta je istorija; jesu li u pitanju neosporne činjenice ili neka vizija onih koji trenutno vladaju? 
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 826« Reply #9 on: January 08, 2020, 12:54:10 am »

Историја је оно што власт кроз образовни систем и медије пропагира као своје виђење прошлости и покушава и да то буде виђење поданика. Представља ону причу која највише погодује владајућој елити и често нема везе са оним што се зове истина. Да не буде никакве заблуде свака елита пропагира своју верзију која њој највише одговара у датом тренетку свуда у свету, а не само код нас.

Историја која се тренутно учи у Црној Гори нема везе са оном која се учи у Србији. Када вам неко каже да постоји више виђења и више истина тај лаже јер истина може бити само и увек једна. Црногорска владајућа елита има свој интерес и у складу са њим емитује тв програм, пише уџбенике и врши индоктринацију која се до пре 25 година када је снимљен документарни филм разликовала од данашње. Поново бих вас све подсетио да сам у основној школи учио да је постојао само један народноосолободилачки покрет, а у гимназији да су била два у току Другог светског рата. Толико о томе шта је историја и систем образовања.

Шта је била Мојковачка битка најбоље говоре ђедови из првог филма који су у њој учествовали. Додуше и тај филм су исекли у РТЦГ и објавили само оно што њима одговара тј. власти. О томе шта је историја највише могу рећи њени сведоци, а они се најчешће ућтукују и цензуришу.

Зато је тако како и јесте данас.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 176


« Reply #10 on: January 08, 2020, 01:46:47 pm »

Najgore je što narod ima veoma kratko pamćenje, pa se zbog toga na našim prostorima istorija može menjati svako malo, kako kome odgovara!


Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #11 on: January 08, 2020, 01:50:19 pm »

Najgore je što narod ima veoma kratko pamćenje, pa se zbog toga na našim prostorima istorija može menjati svako malo, kako kome odgovara!

Još je gore što se zbog kratkog pamćenja istorija ovde ponavlja.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 826« Reply #12 on: January 08, 2020, 11:50:09 pm »

Није толико кратко памћење колико се неке ствари систематски потискују и забрањују. Сви они који су преживели Други светски рат и који су о томе причали су изнели врло детљано оно што су уочили или радили. Њихове приче се доста разликују од онога што се пише по уџбеницима и говори по телевизији. Владајућа елита користи, у свакој држави, све могуће механизме да оне делове историје који јој не одговарају, једноставно забране за изучавање као и да униште већину документације која би могла их компромитује. Ево погледајте само филм који сам поставио: ТВ Титоград је снимио једно, а РТЦГ приказује нешто друго у скраћеном издању. Шта су исекли, шта су уклонили и зашто? Вероватно нешто на чему се не темељи данашња Црна Гора, а што би могло озбиљно да је уздрма. Исто то важи и за друге филмове и остварења. Само оно што говори у корист онога који управља државом.

На овим просторима, а нарочито у Србији, постоје читаве историјске области у којима није могуће објективно истраживати због опструкције. У забрањену историју не спада само најскорији период који обухвата Грађански рат на простору СФРЈ од 1991 до 1995 као и НАТО агресију 1999. године, већ се ту убраја и период од 1945. до 1991. године, Други светски рат, делимично Први светски рат као и међуратни период, Србија пре Немањића и још неке ствари. У Црној Гори је слична ситуација и све одговара стању у каквом је сада.

Црној Гори је нуђено да остане неутрална током Првог светског рата, али је краљ Никола I ипак изабрао да стане раме уз раме са Србијом и да се бори против Централних сила. Мојковачка битка спада у ранг Церске и Колубарске јер је аустријска војска изгубила од бројчано и технички далеко слабијег непријатеља. Без обзира што је КуК успела касније да се пробије са друге стране, на Мојковцу нису остварили оно што су хтели: да продру у дубину црногорске територије као и да спрече повлачење српских снага преко Албаније. За данашњи систем је неприхватљиво то да је црногорска војска поднела велику жртву како би спасила српску војску приликом повлачења јер се садашња црногорска државност темељи на неким другим основама од оних које су постојале у доба док је Црна Гора била краљевина. Није пожељно чути изјаве и сведочења данас већ давно покојних војника који су учествовали у тој бици нити примити к себи разлоге због којих су ишли у смрт. Некоме не одговара да се њихови мотиви и њихова виђења јавно преносе у садашњем времену.

Ја не кажем да је српска верзија историје (односно боље рећи србијанска) она права и најтачнија. И она обилује лажима, митовима, преправкама и разним другим обманама. Суштински, истина се увек крије јер она не одговара никоме ко држи полуге власти. Ни тамо, ни овде.

Летос сам причао са два пријатеља о ратовима на овим просторима. Дошли смо до закључка да је Србију Први светски рат коштао више него Други. Погинуло је више људи на територији Србије што процентуално, што бројчано. Остао је огроман број ратних и војних инвалида о којима се након завршетка непријатељстава нико није бринуо нити им је указано признање које би им доликовало. Србија је ушла у заједницу са народима који суштински нису хтели да буду са њом иако су постојале друге могућност, које са ове временске дистанце, делују далеко прихватљивије и боље од Краљевине СХС и Југославије. Црна Гора је нестала са карте Европе, а у том тренутку је дошло и до одређене заваде између истог народа који живи и тамо и овде. Људи који су се заклињали у српство и са једне и са друге стране почели су између себе да се нападају. Историјски подаци сведоче да је Крсто Зрнов Поповић, учесник Мојковачке битке, себе сматрао Србином чак и након бекства у Италију, и након Божићне побуне као и током одметништва. Краљ Никола I који је претендовао на трон уједињних Срба је дошао у сукоб са рођеним унуком тј. породицом. О тим стварима се не прича нити се оне изучавају на прави начин.

Вероварно ће се у школама учити нешто сасвим друго када буде дошло до смене власти и протеком времна. Ко зна шта ће то бити и какво ће бити ново тумачење Мојковца, али оно ће бити диктирано са врха, а не из архива, књига, записа и др. правих извора. Преживелих више нема.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 459


« Reply #13 on: January 09, 2020, 03:43:58 am »

Постоје одређене ствари које објашњавају саме себе и не допуштају различита тумачења. Улазак Црне Горе у 1. св. рат и Мојковачка битка су неке од њих.

Постоје ствари које могу да се тумаче на различите начине, једна од њих је подгоричка скупштина и прикључење Црне Горе Србији.

Оно што је неоспорно је да ни противници (”зеленаши”) нису били против уједињења, него против начина на који је спроведено. Такође, неоспорно је и да нико од њих није доводио у питање своју етничку припадност.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.