PALUBA
August 14, 2020, 01:12:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 13   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar za obuku Kopnene vojske - aktivnosti  (Read 44667 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« on: October 06, 2008, 09:26:22 am »

Завршен трећи курс за прве подофицире


03.10. 2008.
 
Полазницима трећег курса за прве подофицире Војске Србије данас су у панчевачком Клубу Војске свечано уручена уверења о завршетку тог облика усавршавања. Скупу су присуствовали пуковник Бранко Делетић из Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске, пуковник Млађен Нишевић, начелник Штаба Команде за обуку и потпуковник Стево Радоњичкић, командант Другог центра за обуку у Панчеву.

Трећи курс, који је трајао пет недеља, завршила су 34 подофицира Војске Србије. Најуспешнији на стручној обуци били су старији водници прве класе Владан Аврамовић и Живан Трбољевац, заставник Зоран Драгољевић и старији водник прве класе Маријан Пиљић.

Потпуковник Никола Никшић, директор курса, оценио је да су полазници и током усавршавања и на завршним испитима показали завидан ниво знања у свим областима које су изучавали – лидерство, право, управљање ресурсима и физичка обука. Подофицири трећег курса предложили су повећање броја часова из информатичке подршке обуци, као и изучавање енглеског језика током курса.

До сада је на курсу за прве подофицире било 63 припадника Војске, а већ су започеле припреме за пријем нове генерације на усавршавање, којe ће се од 13. октобра такође организовати у Другом центру за обуку. До краја године реализоваће се и пети курс за прве подофицире, чиме ће бити задовољене потребе јединица Војске Србије за таквим кадром.


Sajt Vojske Srbije
« Last Edit: October 24, 2013, 11:25:05 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #1 on: October 14, 2008, 02:03:22 pm »

14.10. 2008.
 

У Другом центру за обуку у Панчеву данас је завршена дводневна сертификација индивидуалне обучености војника септембарске класе. Провером стеченог знања из четири предмета, правила службе, стројне, тактичке и ватрене обуке, војници који су на одслужење војног рока дошли пре шест недеља завршили су први период оспособљавања.

Оцену теоријског и практичног знања најмлађих војника Војске Србије дали су званични сертификатори, официри који су, својевремено и сами оспособљени за нови, савременији облик обучавања војника и њихову евалуацију. Командир чете мајор Велизар Вемић истиче да резултати показани током сертификације сведоче о врло доброј обучености војника, тако да ће сви они у стручно-специјалистичке центре, на други део оспособљавања, отићи спремни за усвајање нових сложенијих знања.

Септембарска класа војника друга је генерација младића на одслужењу војног рока који војничку обуку реализују на нови начин. Онима који се, по истеку шест месеци, одлуче за професионалну војну каријеру и звање професионалног војника, сертификати о положеној војној обуци могу послужити за добијање посла.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 15, 2008, 07:42:59 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #2 on: October 14, 2008, 02:05:02 pm »

Почео четврти курс за прве подофицире


14.10.2008.
 
У Другом центру за обуку у Панчеву јуче је почео четврти Курс за усавршавање првих подофицира. Као и на три претходна курса, изабрани подофицири ће, током пет недеља теоријског и практичног оспособљавања, стећи знања неопходна за обављање нове дужности у четама и батаљонима Војске Србије у којима ће бити на служби.

Први подофицири ће, како је планирано, посебну пажњу поклонити индивидуалној обучености војника, статусним питањима подофицира и професионалних војника и њиховој каријери. Као најкомпетентнији сарадници командира чета и команданата батаљона за области за које су надлежни, први подофицири ће бити спона на релацији професионални војници - подофири – официри и биће укључени у процену нивоа оспособљености тимова у јединици. Управо због тога, током петонедељног курса, они усавршавају стручна знања из неколико области, попут психологије, управљања људским и материјалним ресурсима, медјународног ратног права и енглеског језика.

Искуства стечена током претходних неколико месеци, сведоче о томе да у Панчеву, у Другом центру за обуку, постоје веома добри услови за реализацију курса за усавршавање првих подофицира, што је добра основа да и ова генерација будућих првих подофицира, баш као и три претходне, буде солидно припремљена за нове одговорне дужности и обавезе.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:27:57 am by Dreadnought » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #3 on: October 14, 2008, 02:44:35 pm »

Videćemo kad dodju na specijalističku obuku... da li je bilo "ajde mali prolazi" ili su stvarno ispitivani...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #4 on: October 15, 2008, 07:01:39 am »

A za šta ti sertifikati mogu poslužiti onima koji ne nastavljaju profesionalnu vojnu karijeru?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #5 on: November 10, 2008, 08:27:42 am »

Дан другог центра за обуку у Панчеву


07.11.2008.
 
Припадници Другог центра за обуку у касарни „Стевица Јовановић“ у Панчеву данас су свечано обележили Дан јединице - 9. новембар. На тај дан, давне 1918. године, Други пешадијски пук Моравске дивизије Српске Војске ослободио је град Панчево.

Командант Другог Центра за обуку, потпуковник Стево Радојничкић, честитао је припадницима јединице њихов дан, а најзаслужнијим појединцима су додељене награде. У склопу свечаности одржан је и дефиле припадника Другог центра.

Пуковник Млађан Нишевић, начелник штаба Команде за обуку, похвалио је припаднике јединице за успешну реализацију свих задатака обуке. Осавремењавање мисије Центра јесте прелазак на нови, инструкторски систем извођења обуке, за чију су реализацију, по речима пуковника Нишевића, припадници ове јединице спремни у потпуности.

По завршетку свечаности у касарни „Стевица Јовановић“, у Клубу Војске Србије у Панчеву, организовани су културно-уметнички програм и додела захвалница сарадницима јединице из Јужнобанатског округа.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:20:57 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #6 on: November 14, 2008, 03:36:28 pm »

Дан првог центра за обуку


13.11.2008.
 
Свечаношћу у сомборској касарни “Аеродром” припадници Првог центра за обуку Копнене војске обележили су 13. новембар, Дан центра, којим су обједињена два значајна историјска догађаја.

Дан када је од јединица некадашњег Новосадског корпуса 2006. године формиран Центар и дан када је 1918. године, након пробоја Солунског фронта, претходница Војске Краљевине Србије на челу са мајором Николом Илићем – Бајком умарширала у Сомбор.

Свечаности у касарни “Аеродром” су поред команданта Команде за обуку генерал-мајора Љубише Диковића присуствовали и командант Прве бригаде КоВ бригадни генерал Ђокица Петровић, командант Војног округа Нови Сад пуковник Радован Мрвић, градоначелник Сомбора Душан Јовић, представници општина Апатин, Оџаци и Кула и бројне друге званице.

Према речима пуковника Жељка Обрадовића, команданта Центра, та јединица је за протекле две године постојања у осам генерација обучила око 5.000 регрута распоређиваних у јединице КоВ Војске Србије. Поред тога реализован је и већи број курсева за инструкторе и евaлуаторе обуке.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:19:09 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #7 on: November 22, 2008, 04:52:55 pm »

22/11/2008
Војници септембарске генерације из Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу, извели су, на интервидовском полигону Пасуљанске ливаде, завршно гађање из тенка М-84. Нишанџије су извршиле бојна гађања из покрета, са различитим циљевима, даљинама и наоружањем.


* 1.jpg (124.14 KB. 640x423 - viewed 93 times.)

Пуковник Винко Марковски, командант Центра за обуку, истакао је да су завршна гађања „септембараца“ у којима се истовремено дејствује и митраљезом и топом, изузетан изазов за њих и уједно прилика за потврду обучености. Уз велику помоћ и напор старешина и инструктора, резултати ове класе су изванредни, закључио је пуковник Марковски.


* 2.jpg (88.29 KB. 640x424 - viewed 129 times.)

Команда за обуку извршила је контролу гађања и сагледала учинак свих посада тенкова. Септембарска класа је похваљена за врло добре резултате, а механичари за врло добру припрему технике и наоружања.

Извор:Сајт Војске Србије

« Last Edit: August 04, 2010, 04:16:16 am by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slika u atačment » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 704


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #8 on: November 22, 2008, 08:19:59 pm »

Ih kada vidim Pasuljane odmah me uhvati seta. :'(
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #9 on: December 19, 2008, 08:34:07 am »

Заклетва војника децембарске партије


19.12.2008

Војници децембарске партије ће положити војничку заклетву у центрима за обуку Војске Србије у суботу, 20. децембра 2008. године у 11,00 часова. Свечаности полагања војничке заклетве одржаће се у касарнама у Сомбору, Панчеву, Јакову, Ваљеву, Зајечару, Крушевцу и Лесковцу.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:40:26 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #10 on: December 20, 2008, 07:24:24 pm »

У Центрима за обуку Војске Србије данас су војници децембарске партије дали свечану заклетву.


20.12.2008

На свечаностима које су одржане у центрима у Сомбору, Панчеву, Јакову, Ваљеву, Зајечару, Крушевцу и Лесковцу, млади војници заклетву су дали у присуству представника Генералштаба Војске Србије, локалне самоуправе и родитеља, родбине и пријатеља, који су из свих крајева Србије у великом броју дошли на данашње свечаности.

Честитке младим војницима испред Генералштаба Војске Србије упутили су, у Сомбору бригадни генерал Ђуро Ћелић, начелник Управе војне полиције, у Панчеву бригадни генерал Раде Ђурић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове, у Јакову генерал-мајор Божидар Форца, начелник Управе за планирање и развој, у Ваљеву генерал-мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне поослове, у Зајечару генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику, у Крушевцу генерал-мајор Љубомир Самарџић, начелник Управе за логистику и у Лесковцу генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину.

Честитајући младим војницима дату заклетву они су истакли да је ова година управо била година обуке у којој су постигнути одлични резултати, са тежиштем на осавремењавању процеса обуке и примени нових метода. Порука најмлађима у строју наше одбране је да буду добри војници који ће своје задатке у реформисаном систему обуке извршавати савесно и одговорно.

Иако је дан кишан то није сметало да велики број родитеља, родбине и пријатеља младих војника дође на данашње свечаности и са њима подели радост овог свечаног тренутка.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:41:48 am by Dreadnought » Logged
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 060


« Reply #11 on: December 20, 2008, 07:33:05 pm »

Trebao sam da idem kod brata u Zajecaru, ali nisam mogao! Evo cestitam mu i ovde polozenu vojnicku zakletvu!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #12 on: December 26, 2008, 02:57:46 pm »

Генерал Понош обишао војнике децембарске генерације на обуци


26.12.2008

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош обишао је данас војнике децембарске генерације из Трећег центра за обуку из Јакова који на полигону „Бубањ Поток“ реализују садржаје основне обуке у оквиру петодневног стационарног логоровања.

Војници децембарске партије од 24. до 28. децембра изводе стационарна логоровања која су у свим центрима за основну обуку Војске Србије важан део прве фазе првог периода обучавања.

Том приликом командант Трећег центра за обуку потпуковник Радомир Александрић упознао је генерала Поноша са активностима и обуком која се изводи на полигону.

Начелник Генералштаба разговарао је са војницима и старешинама из свих центара за обуку  који су у склопу показног занимања присуствовали обиласку активности на стационарном  логоровању и извођењу планираних гађања.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:38:02 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #13 on: December 28, 2008, 05:51:50 pm »

Проглашени најбољи извођачи обуке


28.12.2008

У Дому Гарде на Топчидеру је одржана свечаност на којој су
представљени резултати рада Команде за обуку у протеклој години


Командант Команде за обуке генерал-мајор Љубиша Диковић наградио је и похвалио истакнуте старешине и војнике.

Проглашени су и најбољи извођач индивидуалне основне обуке - старији водник Милан Никодиновић из 5. Центра за обуку у Зајечару, и најбољи инструктор специјалистичке обуке - старији водник прве класе Срђан Стошић из Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу. Звање најбоље страже понела је стража касарне «Војвода Живојин Мишић» у Ваљеву, у чије име је награду примио командант 4. Центра за обуку пуковник Драгослав Сладаковић.
 
Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:32:45 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #14 on: December 28, 2008, 05:55:06 pm »

Завршен пети курс за прве подофицире


28.12.2008

Пета генерација подофицира Војске Србије успешно је данас завршила курс за прве подофицире. Курс који организује Команда за обуку изводи се у просторијама Другог центра за обуку у Панчеву.

Данас су уверења о завршеном курсу добила 32 полазника, док је у претходне четири генерације курс за прве подофицире похађао 131 полазник.

Уверења је на свечаности у Клубу Војске Србије у Панчеву уручио пуковник Милорад Арсенијевић из Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.

У припреми је и шести курс за прве подофицире који ће бити одржан почетком наредне године. Реализацијом тог курса у највећој мери биће задовољене потребе Војске Србије за тим профилом кадра.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:16:32 am by Dreadnought » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 13   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.