PALUBA
September 19, 2019, 10:11:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar za obuku Kopnene vojske - aktivnosti  (Read 37747 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #15 on: January 17, 2009, 01:58:07 pm »

Евалуација обуке војника децембарске партије


16.01.2009

У центрима за обуку Војске Србије обавља се евалуација знања и вештина које су војници децембарске партије стекли током прве фазе првог периода обуке која је трајала шест недеља. У 2. центру за обуку у Панчеву провери се подвргава око 800 војника који ће наредних дана бити упућени у специјалистичке центре за обуку.

На полигонима касарнe «Народни херој Стевица Јовановић» војници децембарске генерације пред старешинама који им у досадашњем периоду нису били командири приказују знања и вештине из стројеве, тактичке и ватрене обуке, као и из познавања Правила службе. Да би војник био оцењен описном оценом «савладао» неопходно је да познаје од 70 до 100 посто садржаја обуке.

Уколико неки од војника не покаже задовољавајући ниво оспособљености поновиће прву фазу првог периода обуке.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:35:53 am by Dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #16 on: January 22, 2009, 03:09:05 pm »

Почела стручно-специјалистичка обука војника децембарске партије


22.01.2009

У Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу данас је почела стручно-специјалистичка обука војника децембарске партије који се обучавају за војноевиденционе специјалности у родовима Копнене војске.

Постројеним војницима, који су данас започели шестонедељну обуку, обратио се командант Центра за обуку Копнене војске пуковник Винко Марковски.Он је  истакао да ће и војници децембарске партије на крају стручно-специјалистичке обуке полагати испит. Војници који га успешно положе стећи ће сертификат о обучености за војноевиденционе специјалности у Копненој војсци. Пуковник Марковски је позвао војнике да у обуку уложе што више труда, у чему ће имати сву потребну помоћ својих инструктора и осталих старешина из пожаревачког центра за обуку.

Извор:Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:47:41 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #17 on: January 28, 2009, 07:32:15 pm »

Обука жена кандидата за професионалне војнике


28.01.2009

У крушевачком 6. Центру за обуку изводи се основна обука кандидата за професионалне војнике женског пола. Обука траје од 19. јануара до 13. фебруара, а ових дана са кандидаткињама се реализују садржаји из тактике. Девојке које се обучавају на полигонима 6. Центра за обуку у Крушевац су пристигле из Зајечара, Ниша, Куршумлије, Ваљева и Панчева.


* krusevaclepotica2801200kc0.jpg (86.06 KB. 480x640 - viewed 90 times.)


Командант 6. Центра за обуку пуковник Зоран Јовановић истиче да је обука кандидаткиња за професионалне војнике у основи иста као и за мушкарце, уз уважавање одређених специфичности у организацији живота и рада. Он додаје и да је задовољан мотивисаношћу будућих професионалних војника жена.

У Центру за усавршавање кадрова АБХО истовремено се наставља усавршавање припадница тог центра које су, након успешно завршене основне и стручно-специјалистичке обуке, недавно примљене у службу.


Сајт Војске Србије

« Last Edit: October 24, 2013, 11:45:37 am by Dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #18 on: February 19, 2009, 03:46:54 pm »

  19.02.2009.

  Војници децембарске генерације, припадници Центра за обуку Копнене Војске, на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ изводе гађања наоружањем тенка М-84. У наредним данима предстоји им провера знања, после чега добијају сертификат за нишанџије на тенку М-84.

  Пуковник Винко Марковски, командант Центра за обуку КоВ из Пожаревца, нагласио је да је шестонедељна обука била врло сложена и интензивна. У Центру за обуку КоВ, у децембарској класи војника, војници су се обучавали за 43 различите специјалности, а изведено је преко 70 бојевих гађања из свих врста пешадијског наоружања.

  - Изузетно сам задовољан резултатима војника, који су, упркос тешким теренским условима, уложили пуно труда и заслужили веома добре оцене. Укупна оцена школских гађања је одлична,  чиме су „децембарци“ показали да су једна од најбоље оспособљених генерација нишанџија у Центру – истакао је пуковник Марковски.

  И на полигону „Пескови“ програмска гађања ради провере обучености извршили су војници  различитих специјалности из Центра за обуку КоВ попут снајпериста, нишанџија митраљеза, извиђача, а своју оспособљеност проверавали су и професионални војници.

  Извор: Сајт Војске Србије
 
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #19 on: March 05, 2009, 07:13:56 pm »

Генерал Милетић у гарнизону Панчево 


05.03.2009

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић обишао је данас гарнизон Панчево где је у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ стациониран 2. Центар за обуку, као и део јединица Централне логистичке базе у Панчеву и Качареву .

Начелник Генералштаба рекао је да је циљ данашње посете, између осталог, било сагледавање услова живота и рада војника мартовске партије. Њих око 800 пре неколико дана је стигло у панчевачки центар. Након обиласка војника који су били на редовној обуци, генерал Милетић је нагласио да му је било право задовољство да разговара са тим младим људима који су се, и поред могућности за цивилно служење, определили да војни рок проведу у униформи.


Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:12:29 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #20 on: March 20, 2009, 05:31:09 pm »

Полагања заклетве војника мартовске генерације


20.03.2009

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, присуствоваће свечаности полагања заклетве војника мартовске генерације у суботу, 21. марта 2009. године у Крушевцу, у Шестом центру за обуку (ул. Балканска 57) , са почетком у 11 часова.

Свечаност полагања војничке заклетве одржаће се и у центрима за обуку у Сомбору, Панчеву, Јакову, Зајечару, Лесковцу и Ваљеву.

Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:51:02 am by Dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #21 on: March 21, 2009, 01:21:52 pm »

Најмлађи војници положили заклетву


21.03.2009.

У центрима за обуку Војске Србије војници мартовске партије данас су положили заклетву отаџбини. Најсвечаније је било у крушевачкој касарни „Цар Лазар“, где су полагању заклетве присуствовали министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима.

У свом обраћању министар одбране Драган Шутановац је нагласио да Србија треба да буде савремена, модерна, демократски и економски развијена држава са јаким институцијама и економским просперитетом, земља у којој се поштују људска права, земља задовољних људи који живе од свог рада.

- Да би Србија била таква - рекао је Шутановац - она мора да има и војску, која је савремена и модерна и која може да одговори свим изазовима у 21.веку и буде гаранција стабилности, како у земљи, тако и у региону. Протекла година била је безбедносно веома изазовна, година стабилизације система одбране и реформи. Сложићемо се да нема ниједног сектора у МО и ВС у коме није направљен видан напредак, почев од побољшања материјалног положаја, решавања стамбених питања, па до набавке нових војних средстава. Међутим, циљ који нам је био најтежи јесте побољшање угледа ВС и враћање поверења, како у војничку професију, тако и у целокупан систем одбране. Данас можемо да кажемо да рекордни одзив мартовске класе, вишеструко већи број кандидата за упис у Војну гимназију и Војну академију, потврђује да смо успели да вратимо углед војсци и војној професији.
Честитајући положену заклетву младим војницима министар одбране је поручио:

- За државу, за друштво, за целокупни систем одбране је важно да војска буде стабилна, а тиме што сте се одлучили да војску служите у униформи и што сте положили војничку заклетву, свако од вас појединачно доприноси општој стабилности.

Обраћајући се старешинама министар одбране Драган Шутановац је рекао:
- Без вас ниједан од ових циљева не би могао да се оствари. Година пред нама биће знатно тежа од године за нама, али то неће бити изговор ако стану реформе и ако дозволимо да се систем поново уруши. Свако од вас је подједнако важан сегмент целог система и свако мора да пружи максимални допринос у раду и идуће године. Ако желимо да ове године наставимо са решавањем тешко наслеђених проблема онда и ви морате да чините максимум у свом раду, а ваш је део да пре свега бринете о сваком војнику.

Министар Шутановац је родитељима, пријатељима, родбини, девојкама и супругама младих војника честитао положену заклетву и пожелео да буду поносни, бар онолико колико су наши стари били поносни на нас у годинама за нама.

Честитајући најмлађим војницима полагање заклетве, начелник ГШ генерал-потпуковник Милоје Милетић им је поручио да су својом одлуком да војни рок одслуже у униформи стекли право и прилику да се оспособе у руковању савременим наоружањем и опремом.

- Све већи број младих људи који се опредељују за служење војног рока у јединицама Војске Србије и све веће интересовање за војни позив говори нам да промене спроводимо у добром смеру. У складу с могућностима и приоритетима поступно ћемо повећавати број професионалних војника у нашим јединицама. Конкурс за пријем професионалних војника у Војсци Србије отворен је до попуне, што значи да и за све вас, који испољите интересовање за војну каријеру, постоји таква могућност. Податак да у мартовској класи војника имамо висок одзив, нама представља знак поверења које ћемо свакако оправдати. Старешине Команде за обуку, официри и инструктори, уложили су максимални напор да створе оптималне услове како би вам на најоптималнији и безбедан начин пренели своја знања и богато војничко искуство. Након обуке у центрима, стечено основно војничко знање наставите да надограђујете у јединицама у које будете отишли, чиме ћете дати свој допринос изградњи модерне и ефикасне војске, рекао је генерал Милетић и пожелео најмлађим војницима да војни рок одслуже у миру.

После свечаности полагања војничке заклетве министар одбране Драган Шутановац и начелник ГШ ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић обишли су кабинете Центра за усавршавање кадрова АБХО, сагледали могућности да Центар прерасте у регионални и задржали се у краћем разговору са родитељима и рођацима најмлађих војника.

Свечаности у Крушевцу присуствовали су и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, команданти јединица крушевачког гарнизона, начелник Расинског округа Драгутин Вељковић, градоначелник Крушевца Драган Аздејковић, представници привреде, образовних установа, верских заједница, родитељи, родбина и многобројни пријатељи најмлађих војника.

Свечане заклетве војника мартовске генерације одржане су данас и у центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Лесковцу и Зајечару.

Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: October 24, 2013, 11:49:18 am by Dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #22 on: March 25, 2009, 03:40:40 pm »

Најмлађи потпоручници завршили приправнички стаж

25.03.2009.

Данас су, на свечаностима у Нишу и Пожаревцу, најмлађим потпоручницима Копнене војске и Команде за обуку уручена уверења о завршеном приправничком стажу.

Приправнички стаж је облик оспособљавања старешина након завршетка Војне академије, који се по први пут спроводи у Војсци Србије. Стажирање за обављање почетних дужности завршило је 45 потпоручника Копнене војске и 28 потпоручника Команде за обуку.


* priprstazppor25032009trl.jpg (88.11 KB. 640x337 - viewed 90 times.)


У Нишу, уверења о завршеном приправничком стажу најмлађим потпоручницима уручио је командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, а у  Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу уверења о завршеном приправничком стажу уручио је командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић.

Генерал Диковић је изразио очекивање да ће потпоручници по доласку у јединице испољити максимално залагање, упорност и вољу и показати креативност, те да ће наставити са образовањем и усавршавањем.

“Само одлично обучен и образован официр - рекао је генерал-потпуковник Љубиша Диковић - физички спреман и дубоко патриотски опредељен, може успешно извршавати тешке и одговорне задатке које пред њега поставља војнички позив”.

Извор: Сајт Војске Србије

« Last Edit: October 24, 2013, 12:05:09 pm by Dreadnought » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 359WWW
« Reply #23 on: March 25, 2009, 03:45:08 pm »

Jes' vala... ispratismo ih... Nek im je sa srećom na prvim dužnostima.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #24 on: April 01, 2009, 05:40:24 pm »

Логоровање припадника Седмог центра за обуку


01.04.2009

Данас је завршено логоровање припадника Седмог центра за
обуку на сталном аутоматском стрелишту “Међа” код Лесковца.* logor7comedjamart2009pr.jpg (88.09 KB. 360x480 - viewed 106 times.)


Логоровања се са сваком генерацијом војника реализују у првој фази првог периода обуке. Војници мартовске генерације оспособљавани су, на логоровању које је изведено од 25. марта до 1. априла, да изводе радње и поступке тактичке обуке појединца, као и припремна гађања предвиђена за почетни период обуке.


* logor7comedjamart2009dr.jpg (89.11 KB. 640x480 - viewed 90 times.)
* logor7comedjamart2009na.jpg (127.81 KB. 640x480 - viewed 88 times.)Командант Седмог центра за обуку пуковник Мијодраг Ђуровић, приликом обиласка младих војника на стрелишту “Међа”, истакао је да је постављени циљ логоровања у потпуности остварен и да су војници показали изузетну мотивисаност за рад у теренским условима. Пуковник Ђуровић је за остварене врло добре резултате на припремним гађањима посебно похвалио другу чету којом командује капетан Марјан Миленковић.            
 
Сајт Војске Србије

« Last Edit: October 24, 2013, 11:53:54 am by Dreadnought, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #25 on: April 03, 2009, 07:47:15 pm »

Војници четвртог центра за обуку на логоровању


03.04.2009.

Војници мартовске генерације у Четвртом центру за обуку у Ваљеву боравили су на стационарном логоровању на полигону „Пети пук“ где су изводили садржаје из тактичке и ватрене обуке.


* 090402logorovanjevaljev.jpg (172.99 KB. 640x448 - viewed 109 times.)


Ни лоше време у ваљевском крају током петодневног логоровања није омело младиће, који су на одслужење војног рока дошли пре само месец дана, да уз помоћ својих старешина организују живот у теренским условима и да изведу гађања за која су добили врло добре оцене. За најбољег војника на логоровању изабран је војник Милан Зечевић, а за најбоље инструкторе командири одељења старији водници Раде Лабовић и Дејан Пантелић.


* 090402logorovanjevaljevu.jpg (185.61 KB. 640x448 - viewed 87 times.)


Извор: Сајт Војске Србије

« Last Edit: October 24, 2013, 11:08:29 am by Dreadnought, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #26 on: May 21, 2009, 09:58:13 am »

Prva generacija žena vojnika


21.05.2009

Posle obuke sve devojke će biti raspoređene u jedinice Vojske Srbije koje su ih i poslale u somborski centar
 
U somborskom Prvom centru obuke Vojske Srbije, juče su profesionalnu karijeru vojnika započele devojke, koje su ujedno i prva generacija profesionalnih vojnika Vojske Srbije. Veštine koje su žene profesionalni vojnici pokazale, kao prva četa profesionalaca, bila je i povod velikog zadovoljstva komandanta jedinice, pukovnika Željka Obradovića onim što su žene vojnici pokazale demonstrirajući veštinu, posle obuke u Centru u Somboru.

– Moj najjači utisak je motivacija svih ovih devojaka. Od 101 prijavljene devojke na osnovnoj obuci, pojavilo se njih 97. Posle ove obuke, sve devojke će biti raspoređene u jedinice Vojske Srbije, koje su ih i poslale na obuku u Somborski centar. Verujem, da će sve one, imajući u vidu rezultate koje su ovde postigle i u svojim matičnim jedinicama, biti uzorni vojnici i pripadnici VS – kazao je na poligonu zamenik komandira čete žena vojnika, poručnik Goran Savčić.

Kako je rekao poručnik Savčić, na obuci sa, sada već koleginicama, nije bilo nikakvog problema. One su bile potpuno spremne za sve ono što ih je čekalo i nijedna, sve vreme trajanja specijalističke obuke, nije pokazala nezadovoljstvo ili razočaranje. One su bile veoma zadovoljne kvalitetom koji im je obezbedio Prvi centar za obuku VS u Somboru, a i same su dale sve od sebe.

Marija Miljković, iz Kraljeva, ostavila je tokom obuke u Somboru, svog sina Luku, starog šest godina i ćerku Milicu, koja ima samo tri godine.

– Ljubav prema uniformi i vojnom pozivu su me opredelili da se prijavim. Ja sam u potpunosti zadovoljna, posebno uslovima u kojima se obuka odvijala. Imam punu podršku svoje porodice, supruga i roditelja, a i moj brat je profesionalni vojnik Srbije, pa mi stoga nijedan zadatak neće biti težak – ističe Marija.

Veoma je zadovoljna i Ana Krstić iz Bojnika.

– Ono, što meni pomalo smeta jeste što će žene iz ove jedinice, iako smo se zbližile, biti raspoređene po celoj Srbiji, ali to je deo vojničkog poziva, koji sam ja sama izabrala – kaže Ana Krstić.

Inače, nije nimalo slučajno što je obuka prvih žena profesionalaca započela baš u Somboru, u ovdašnjem Centru obuke.

Z. Zejneli
Politika online
« Last Edit: October 24, 2013, 12:09:31 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #27 on: May 23, 2009, 09:05:28 am »

Војници Центра за обуку КОВ на гађањима


23.05.2009

Војници мартовске генерације из Центра за обуку Копнене војске из Пожаревца, у склопу друге фазе првог периода обучавања, на полигону „ Пескови „ реализовали су припремна гађања полуаутоматском снајперском пушком 7,9 мм М76 на редном броју 4 и митраљезом 7,62мм М84 на редном броју 4.


* 090522peskovigadjanja05.jpg (151.48 KB. 640x424 - viewed 94 times.)


Војници су постигли одличне резултате и показали изузетну увежбаност приликом извршења гађања.
Одлични резултати су постигнути захваљујући залагању старешина  које су на ваљан начин пренеле своје знање војницима.

сајт В.С.

« Last Edit: October 24, 2013, 10:57:50 am by Dreadnought, Reason: slike u atachment » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #28 on: May 23, 2009, 02:11:05 pm »

Koliko vidim, imaju vojnici još uvjek stare šljemove. Vjerojatno zato što su "regruti". I zaštitne maske (što se tiče torbice) su još iz vremena JNA.
I mi smo jih dugo nosili (iznosili smo jih do kraja), dok nismo potrošili sve zalihe novih filtera. Pravilno nošenje smo provjeravali suzavcem.
Pozdrav
Duje
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 707« Reply #29 on: June 22, 2009, 01:27:25 pm »

Заклетва војника јунске генерације

22.06.2009

У Суботу су у центрима за обуку Војске Србије у присуству најодговорнијих старешина Војске, родитеља, родбине, пријатеља, представника локалне самоуправе, верских заједница и грађана регрути јунске генерације положили свечану заклетву. У наредних месец и по дана, млади војници проћи ће прву фазу обуке, након чега ће највећи број њих бити упућен у специјалистичке центре за обуку зависно од војноевиденционе специјалности.

Свечаности у 7. центру за обуку у Лесковцу присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Младен Ћирковић и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић.

Генерал Ћирковић поручио је младим војницима да ће у центру за обуку стицати индивидуална знања и вештине, а да ће након тога отићи у јединице Војске где ће та знања и вештине уклопити у целину. Родитељима, родбини и пријатељима младих војника, честитао је на овом значајном тренутку у животу сваког младог човека захваливши се што су у толиком броју дошли на свечаност. Заменик начелника Генералштаба војницима је пожелео да буду успешни и задовољни током боравка у јединицама Војске Србије.

Најмлађој генерацији војника положену заклетву честитали су представници Генералштаба Војске Србије: у 1. Центру за обуку у Сомбору генерал-мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове, у 2. Центру за обуку у Панчеву бригадни генерал Раде Ђурић, начелник Управе за извиђачко-обавештајне послове, у 3. Центру за обуку у Јакову генерал-мајор Петар Ћорнаков, начелник Управе за обуку и доктрину, у 4. Центру за обуку у Ваљеву генерал-мајор Љубомир Самарџић, начелник Управе за логистику, у 5. Центру за обуку у Зајечару генерал-мајор Божидар Форца, начелник Управе за планирање и развој, у 6. Центру за обуку начелник Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, а у Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу бригадни генерал Миодраг Вукмировић, заменик команданта Команде за обуку.

Сајт В.С.
« Last Edit: October 24, 2013, 12:12:11 pm by Dreadnought » Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.