PALUBA
July 15, 2020, 06:38:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12]   Go Down
  Print  
Author Topic: Centar za obuku Kopnene vojske - aktivnosti  (Read 43716 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 432WWW
« Reply #165 on: June 19, 2015, 05:48:47 pm »

Taj član se uspešno krije od oka kamere... Smiley
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 432WWW
« Reply #166 on: November 17, 2015, 05:21:58 pm »

Обележен Дан Центра за обуку Копнене војске
16.11.2015.
vs.rs


* e7ed9dda-8c6b-11e5-8e7d-00163e135009.jpg (156.93 KB. 1024x683 - viewed 154 times.)


У пожаревачкој касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ данас је обележен Дан Центра за обуку Копнене војске – 16. новембар. Свечаности је присуствовао и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, који је честитао празник свим припадницима Центра за обуку КоВ.


* MJV_3552.JPG (97.44 KB. 1024x683 - viewed 146 times.)


Командант Центра за обуку КоВ пуковник Драган Месаровић је истакао да Центар баштини традиције славних јединица српске војске „које су оставиле траг у времену и завет како се брани отаџбина“.

– Припадници Центра имају узоре у српским војсковођама и војницима из Првог светског рата и свакодневним савладавањем вештина и стицањем нових знања доказују да су достојни чувари традиција, али и градитељи будућности, рекао је пуковник Месаровић.

У оквиру данашње свечаности, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић уручио је освештане пламенце командантима седам јединица Команде за обуку ранга батаљона.


* MJV_3571.JPG (97.78 KB. 1024x683 - viewed 134 times.)


После доделе стимулативних мера најзаслужнијим припадницима Центра, изведен је свечани дефиле јединица и уприличен тактичко-технички збор наоружања и војне опреме.

Раније данас у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ отворен је богослужбени простор за припадике Војске Србије православне вероисповести из пожаревачког гарнизона.

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 432WWW
« Reply #167 on: November 24, 2015, 04:03:46 pm »

Обука инжињераца на Сави код Шапца
24.11.2015.
vs.rs


У шабачкој касарни „Церски јунаци“ у току је вишенедељно стационарно логоровање старешина и војника Чете за обуку специјалности рода инжињерије из састава Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу.


* 2b524156-92b7-11e5-83fd-00163e135009.jpg (92.39 KB. 1024x683 - viewed 138 times.)


Уз подршку Првог понтонирског батаљона Речне флотиле, професионални и војници на добровољном служењу војног рока са својим старешинама пролазе најбитиније садржаје специјалистичке обуке.

Током обуке на Сави са амфибијским транспортером ПТС-М, ФАП-ом 2026 БДС и реморкером РПП, војници се обучавају за специјалности возач-послужилац амфибијског транпортера, возач-послужилац понтонског моста и послужилац реморкера.


* obuka-inzinjeraca-sava.jpg (90.44 KB. 1024x683 - viewed 139 times.)

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 432WWW
« Reply #168 on: August 17, 2018, 01:38:18 pm »

Сајт Војске Србије
Петак, 17.8.2018

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је данас обуку војника на добровољном служењу војног рока генерације „Јун 2018“ у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу.


* img_7183_1534506891.JPG (434.94 KB. 1920x1215 - viewed 87 times.)


Како је истакао министар Вулин, Војска Србије се наоружава и опрема, добија најсавременија средства и по томе без сумње може да се мери са сваком армијом у нашем окружењу.

- Али оно што је неопходно, осим средстава, свакако је и обука. Неопходно је да наш активни састав буде изузетно добро обучен, али наравно да радимо и више него до сада на активирању резервног састава, на обуци наших резервиста и обнављању свега што су знали, али и усвајању нових вештина. Када модернизујете војску ви морате да обучите и активни сатав, али и резерву. Ове године смо предвидели да у значајно већем проценту имамо више позива за резервисте и са задовољством могу да кажем да се изузетно и одазивају, нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Пожаревац, што је и један од разлога зашто је данас ту, је на првом месту у читавој Србији када је реч о одзиву у резерву.

- Више од 80 одсто од оних које позовемо се одмах јави својој војсци и испуни своју дужност. Одбрана земље је не само законска дужност, него је и морална, и никада ниједним актом ни Скупштине ни Владе није укинута. Свако од нас има обавезу да, у складу са својим могућностима и оним што му се одреди, брани своју земљу. Војска Србије напредује, интензивно се наоружава, али Војска Србије ради и више него до сада на својој обуци и ту морамо да будемо у рангу било које светске армије, рекао је министар Вулин.

Он је додао да се активно ради на побољшању положаја припадника Војске Србије.

- Повећане су плате и дневнице, очекујемо да ће брзо почети и са циклусом стамбене изградње за припаднике структура безбедности, водимо рачуна и имамо разумевање и од локалних самоуправа да се омогући да наша деца у вртићима имају приориет и да брачни другови имају приоритет да се запосле када дођу у нову средину. Цела Србија води рачуна о својој војсци и ја сам веома поносан због тога, закључио је министар одбране.

Генерал Диковић је нагласио да је важно да наш војник буде врхунски обучен и додао да се то постиже само упорним вежбањем, великом вољом и мотивацијом људи.

- Данас смо видели добро организовану обуку и како су нам људи мотивисани, што је нама свима подстрек да у обуку више улажемо. Изузетно сам задовољан овим што сам данас видео, а посебно ме одушевљава мотивација војника и инструктора, и даје наду и веру да наша војска може и мора бити још боља, способнија и попуњенија и за то има потенцијал, рекао је генерал Диковић и додао да Центар за обуку КоВ израста у веома квалитетан центар на овим просторима.


* img_7279_1534506895.JPG (782.85 KB. 1920x1280 - viewed 84 times.)


Командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић рекао је да је данас приказана "лепота од обуке, али и лепота од мотивације наших војника".

- Они су показали вољу и срчаност да усвоје знања и вештине неопходне за даље служење војног рока, рекао је генерал Петровић.

Данас је у пожаревачкој касарни приказана обука у четама за обуку специјалности пешадије, оклопних јединица, рода инжињерије и у чети за обуку извиђача и војних полицајаца и артиљеријској батерији.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #169 on: September 26, 2019, 02:01:26 pm »Оbukа jedinica Vojske Srbije iz oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #170 on: September 26, 2019, 02:06:52 pm »Izjave ...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #171 on: October 12, 2019, 02:38:04 pm »


Srpski izviđači – duboko iza neprijateljskih linija


Zarobljavanje protivničkog vojnika, prelazak vodenih prepreka improvizovanim čamcima, ishrana prikupljanjem namirnica u prirodi – samo su neke od sposobnosti koje redovno uvežbavaju pripadnici izviđačkih jedinica Vojske Srbije.

"Duboko iza neprijateljskih linija" je najkraći opis najvažnijeg zadatka pripadnika izviđačkih jedinica Vojske Srbije. Da bi zadatak mogao da se izvrši bez greške, koja se iza neprijateljskih linija ne prašta, važna je stalna obuka.

"U širem rejonu sela Kovilj izviđačke jedinice Kopnene vojske sa vojnicima koji do sada nisu realizovali ovu vrstu obuke ili su bili samo jednom, realizujemo obuku u samostalnoj ishrani u prirodi i savlađivanju vodenih prepreka", kaže potpukovnik Nenad Bulatović iz Komande Kopnene vojske.

Prva stepenica u izvršavanju zadatka jedne izviđačke jedinic jeste da se savlada prostor, odnosno da se prođe kroz šumu, preko planine ili preko reke ili jezera. Za sve to potrebni su hrana i voda, ali i razna pomagala.


Samostalna ishrana i zarobljavanje "živog jezika"

Vojska Srbije je jedna od retkih oružanih sila u Evropi koja ima razvijenu obuku za samostalnu ishranu u prirodi, sve pod pretpostavkom da u borbenim uslovima, pogotovu u protivničkoj pozadini, snadbevanje neće uvek funkcionisati.

"Napravili smo i određene objekte za pripremu hrane. Sve namernice koje smo prikupili, u tim objektima smo spremili i nakon toga degustirali, tako da su iskustva opravdana i vojnici su zadovoljnim onim što su radili", objašnjava potporučnik Igor Đorđević.

Pripadnici izviđačkih jedinica prikazali su i kako izgleda zarobljavanje "živog jezika", odnosno protivničkog vojnika koji treba da pruži obaveštajne informacije o neprijateljskim snagama u zoni gde se vode borbene dejstva.

Ali izgleda da je vojnicima to bio najzanimiljiviji deo obuke, ali ne i najteži.

"Najteže na obuci bilo je prikupiti biljke i životinje, jer u ovo vreme nema nešto mnogo zmija i žaba, ali smo uspeli da nabavimo u dovoljnim količinama. Morali smo dosta prostora da pokrijemo kako bismo našli sve ono što nama treba, što nam je korisno da napravimo nešto kako bismo se prehranili", kaže potporučnih Đorđević.

Pripadnici izviđačkih jedinica kada idu na borbeni zadatak, po pravilu nose hranu, ali je za duži boravak, kako ne bi nosili mnogo tereta, važno da znaju da prikupe i pripreme hranu u prirodi.


Takmičenje za najbolju izviđačku jedinicu


Četvrtu godinu za redom organizovano je i interno takmičenje, za najbolju izviđačku jedinicu Vojske Srbije. Prvo i drugo mesto zauzela su odeljenja Treće brigade, dok je treće mesto pripalo pripadnicima Druge brigade.

"Što se tiče obuke vojnici su izuzetno motivisani za realizaciju obuke, prisutno je njihovo veliko zalaganje na savlađivanju svih ovih postavljenih zadataka pred njima. Izviđači se najbolje snalaze u prostoru i tu se najbolje osećaju, to je primetno sve vreme tokom ove obuke", ističe potpukovnik Bulatović.

Tokom obuke ojačan je timski i takmičarski duh, a srpski izviđači unapredili su svoje znanje i pojačali kondiciju, kako bi na najbolji mogući način mogli da rade svoj posao – odbranu zemlje.


Naoružanje i oprema izviđača Vojske Srbije

Pripadnici izviđačkih jedinica naoružani su jurišnom puškom M-21 u kalibru 5,56 h 45 mm, koju pravi "Zastava oružje".

Standardna oprema je optički nišan "Teleoptik". Od pomagala za svoj osnovni zadatak - izviđanje - poseduju termovizijske dvoglede-laserske daljinomere DžIM i Moskito, francuske kompanije "Safran".

Ta sredstava omogućavaju im da otkrivaju i obeležavaju ciljeve za artiljeriju i lovačko-bombardersku avijaciju Vojske Srbije.

Opremljeni su najnovijim kompletom balističke zaštitne opreme ( pancirni prsluk, pancirne ploče, šlem i naočare) koju proizvodi "Jumko" iz Vranja.


izvor
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 048


« Reply #172 on: October 30, 2019, 08:10:44 pm »

или сам ја ћорав, или овде краставих жаба има колико хоћеш. Roll Eyes друго, кукурузи зрели, јабуке, крушке зимовке, разне тикве и печенке по њивама, а да се на замку ухватити и нешто озбиљније Grin у крајњем случају, ту је и жир. ако у јесен нема хране, не знам кад је има...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #173 on: December 13, 2019, 09:10:03 am »

Обука извиђача на оклопним возилима БРДМ-2МС
Аутор: М.Г.четвртак, 12.12.2019.

Сви припадници Војске Србије непрекидно се обучавају и свакога дана раде на побољшавању својих способности и вештина, изјавио је министар одбране Александар Вулин. Он је био у прилици да се увери у ватрену моћ нових оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ - 2МС, саопштило је Министарство одбране.


* BRDM-obuka-5-politika.rs.jpg (78.71 KB. 672x448 - viewed 17 times.)


На овим оклопним возилима припадници извиђачких чета реализују трећу фазу обуке у рејону Војног комплекса „Пасуљанске ливаде”.

- Борбено оклопно возило пешадије, које смо добили на основу војно-техничког споразума постигнутог између председника Путина и председника Вучића, показује да је врхунског квалитета - поручио је министар Вулин.

Према речима мајора Милоша Милошевића, заменика команданта Оклопно-извиђачког батаљона Копнене војске, након завршетка теоријске и практичне обуке, реализују се припремна и школска гађања на новим средствима БРДМ - 2МС, која су значајно унапређена у односу на старију генерацију тих оклопних возила.


* BRDM-obuka-1-politika.rs.jpg (70.73 KB. 672x460 - viewed 17 times.)


- Модернизација се пре свега односи на нове нишанске, осматрачке справе, на нове моторе и системе за вешање - објашњава мајор Милошевић. Нишанџија на возилу БРДМ - 2МС млађи водник Миљан Тимотијевић подсећа да је обуци у гађању новим средствима претходила и вежба осматрања у дневним и ноћним условима.

- Возило је поуздано. Много је лакше за осматрање и нишањење дању и ноћу, самим тим зато што имамо више нишанских справа. Много је лакше заузети елементе за гађање, односно измерити даљину до циља, заузети коректуре, а и прецизност хватања циља је много боља - објашњава млађи водник Тимотијевић разлуку између две генерације ових оклопних аутомобила.

Izvor: www.politika.rs

« Last Edit: May 22, 2020, 06:17:17 pm by MOTORISTA » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #174 on: December 13, 2019, 06:09:57 pm »

Обука „децембараца” у Ваљеву
Аутор: М.Г. петак, 13.12.2019.

У Другом центру за обуку у Ваљеву, после тродневног процеса прилагођавања, почело је оспособљавање војника који су на добровољно служење војног рока, у касарну „Војвода Живојин Мишић“, стигли 1. децембра. Војници, међу којима је скоро трећина девојака, већ су савладали основне стројеве радње, научили да расклопе и склопе лично наоружање и да рукују са заштитним средствима, саопштила је Војска Србије.

Током наредних четрдесетак дана, колико траје период индивидуалне обуке, научиће да рукују личним наоружањем и опремом, успешно предузму мере заштите и пружања прве помоћи и припреме за обављање дужности органа унутрашње службе. У склопу основне индивидуалне обуке савладаће садржаје из тактичке и стројеве обуке, пешадијског наоружања, правила службе и физичке обуке. У другом периоду обуке очекују их припремна гађања из аутоматске пушке и бацање ручне бомбе у мету.

Потом следи стационарно логоровање, у трајању од три до пет дана, током којег се организује логорски живот и реализују сложенији облици тактичке обуке.  Оно чему су најмлађи војници и њихови командири ових дана најпосвећенији су основне стројеве радње и припрема за полагање војничке заклетве, која их очекује за свега недељу дана, 20. децембра.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #175 on: December 14, 2019, 05:09:57 pm »Обука извиђача на оклопним возилима БРДМ-2МС


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #176 on: February 16, 2020, 08:20:46 am »

Војници на обуци за снајперисте
Аутор: М.Г.субота, 15.02.2020.

Ујединицама Команде за обуку у току је специјалистичка обука војника на добровољном служењу војног рока за реализацију задатака снајпериста Војске Србије. Током шестонедељне индивидуалне обуке, војници пролазе тактичку и ватрену обуку, уз употребу полуаутоматске снајперске пушке 7,9 милиметара М76 и далекометне пушке 12,7 милиметара М93 која је позната и као „црна стрела”.


* 001a.jpg (84.67 KB. 672x408 - viewed 12 times.)


У овој фази обуке највише пажње се поклања правилном коришћењу средстава за маскирање, начину кретања на земљишту, избору и уређењу заклона за дејство, одређивању даљине до циља и решавању ватрених задатака. У обуци се користе приручна и формацијска средства за различите врсте маскирања.

Гађање снајперским пушкама војнике очекује за мање од седам дана, када ће, у оквиру стационарног логоровања, усавршавати прецизност ватре и ефикасност у извршавању задатака, саопштено је из Војске Србије.

Izvor: www.politika.rs

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 921« Reply #177 on: May 05, 2020, 02:17:26 pm »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović  obišli su danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Mart 2020" u Trećem centru  za obuku Komande za obuku, u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #178 on: May 22, 2020, 06:18:15 pm »

Пешадијо, пешадијо
Аутор: М. Г.петак, 22.05.2020.

На војном комплексу „Седлари” код Ваљева, војници на добровољном служењу војног рока специјалности пешадије извели су гађања из пешадијског наоружања, саопштила је Војска Србије.

Војници су претходно на полигонима и вежбалиштима прошли ватрену и тактичку обуку и извели припремна гађања. Током овог дела обуке, они се маскирају и потом приступају неутралисању циљева, уз коришћење личних средстава за атомско-биолошко-хемијску заштиту. У зависности од конфигурације терена, користе различите начине кретања на бојишту, бирају заклон, самостално одређују даљину до циља и дејствују на циљ по његовом појављивању. У наставку индивидуалне специјалистичке обуке, војнике очекује оцењивање, када ће командири остварити увид у степен њихове обучености.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 497« Reply #179 on: June 23, 2020, 05:08:59 am »

М. Г. понедељак, 22.06.2020.
Обука у употреби минско-експлозивних средстава

На војном комплексу „Марково Кале” код Ниша, припадници оклопно-извиђачког батаљона из састава Копнене војске извели су вишедневне вежбовне активности уз употребу бојевих минско-експлозивних средстава, саопштила је Војска Србије.

Војници током обуке примењују стечена знања за израду и активирање експлозивних средстава на различите начине, након чега следе сложенији облици вежби, када ће извести рушење елемената и материјала. Осим познавања минско-експлозивних средстава, током вежбовних активности проверавају се физичка кондиција и психичка стабилност за реализацију задатака.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 27 queries.