PALUBA
June 20, 2019, 02:41:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Poznate licnosti tokom vojne sluzbe  (Read 86896 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« on: December 26, 2013, 03:27:31 pm »

U danasnje vreme kada su na ovim prostorima vojske postale profesionalne i kada je ukinuto obavezno sluzenje vojnog roka malo cudno izgleda kada se pomene da je neka poznata osoba sluzila vojni rok.
Pod pojmom poznata osoba mislim na stvarno velike zvezde filma, muzike, sporta... a ne na tzv. VIP-ove koji su postali poznati kao suprug ove pevaljke, kao starlete i starletani itd.

Dragan Dzajic, Goran Bregovic, Djordje Balasevic, Zdravko Colic.... samo su neka imena  poznatih vojnika u JNA i za cije vojnikovanje smo mozda culi. Ali koliko nas zna o vojnoj sluzbi kraljice Elizabete, Li Marvina, Carlsa Bronsona i drugih svetskih imena?

Ovde cu pomenuti i jedne i druge, a pozivam i ostale clanove da dopune ovaj spisak pricom o nekoj poznatoj osobi koja ovde nije pomenuta.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #1 on: December 26, 2013, 03:55:47 pm »

SPORTISTI  U JNA

U SFRJ je vojna obaveza bila opsta, tako da su nju morali da ispune i vrhunski sportisti.
Odnos prema njima se menjao kroz vreme. U pocetku su sluzili vojsku u posebnim sportskim jedinicama (cetama) pri SD “Partizan”, koje je do pocetka 60-tih bilo deo JNA.

Kasnije su formirane sportske cete u koje su upucivani vrhunski sportisti, a nakon zavrsetka osnovne obuke dobijali su prekomandu u garnizone gde su imali uslove za treninge .
Sredinom 70-tih godina proslog veka rasformirane su sportske cete i sportisti su upucivani u sve jedinice JNA.
Sredinom 80-tih formirana je u Beogradu sportska ceta za vrhunske fudbalere.

DRAGAN DZAJIC

Po misljenju mnogih najbolji fudbaler svih vremena na ovim prostorima vojni rok u trajanju od 15 meseci je sluzio 1973-1974. godine u Somboru. Komandant mu je bio pukovnik Veljko Maskovic. Tokom vojnog roka je trenirao u vojnom FK Avijaticar koji je vodio zastavnik Djurkovic

Citat iz lista TEMPO

Quote
Dugo se pričalo, kada je govoreno o njegovom (sada već bivšem) oboljenju kičme, o tri preloma nogu za poslednjih 18 meseci, da se priprema teren da bude oslobođen služenja vojske.

— Čuo sam i ja mnogo puta te priče i jedva sam čekao ovaj trenutak da bi ih na najbolji način demantovao. Sledećih 15 meseci Dragan Džajić je vojnik, a ko hoće da proveri — neka dođe.


* 001-img871_1stitch-crop.jpg (192.57 KB. 640x592 - viewed 646 times.)

* imxxg870mm.jpg (116.97 KB. 472x640 - viewed 635 times.)

* Dzajic u dresu Avijaticara.jpg (554.69 KB. 724x1280 - viewed 1126 times.)

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #2 on: December 26, 2013, 04:06:41 pm »

SLOBODAN SANTRAC

Slobodan Santrac je vojni rok sluzio iste godine kada i Dragan Dzajic - 1973. Zanimljivo je da je vojni rok sluzio u Gornjem Milanovcu gde je njegov otac Dane kao oficir JNA sluzbovao 10 godina. U vreme Slobodanovog odlaska u vojsku otac Dane je vec bio penzionisan kao potpukovnik.


Iz lista  TEMPO, oktobar 1973

Quote
Kao dete, Slobodan je bio »sin kasarne«, sada kao vojnik u istoj toj kasarni određen je i za pisara u kancelariji komandira.

- Prvo ću sebe - rekao je ocu Slobodan - kao pisar da određujem za požarnog, a posle svoje drugove. Uvek ću svakom da pomognem koliko mogu, da ga zamenim, jer želim da svoj rok pošteno odslužim, kao i svi vojnici.

Prvi put kao vojnik Slobodan Santrač izašao je u Gornji Milanovac, gde je proveo detinjstvo, na dan koji je bio određen za svečanu zakletvu.


* danesl1.jpg (85.5 KB. 561x350 - viewed 487 times.)

* daneslobodan.jpg (117.54 KB. 469x640 - viewed 858 times.)

* slpioniri.jpg (189.02 KB. 640x545 - viewed 625 times.)


Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #3 on: December 26, 2013, 04:37:15 pm »

U kasarni 4.jul u Beogradu vojni rok je sluzio fudbaler Zvonimir Boban. Bio je u inzinjerijskom bataljonu a kasnije na prijavnici. Rec je periodu 1988-89.
Prema fotografiji u isto vreme i u istoj jedinici su sluzili:Dejan Savicevic, Darko Pancev, Fadilj Vokri, Aljosa Asanovic, Dragan Jakovljevic.


* 2uj0bb6.jpg (36.77 KB. 405x626 - viewed 926 times.)


Pretpostavljam da se u toj kasarni nalazila pomenuta sportska ceta za vrhunske fudbalere.


Iako postoje podaci za mnoge sportiste nije moguce pronaci bilo kakav detalj ili fotografiju u uniformu.* fudbaleri-vojaci.jpg (71.53 KB. 480x575 - viewed 3043 times.)

1975.godina - nepoznata jedinica - fudbaleri Branko-Brane Oblak, Nedzad-Nenad Bjeković, Jovan Acimovic-Kule, Enver “Leteci Mostarac” Maric, Rizah Meskovic-Mate i Vladislav Bogicevic-Bleki* kicag.jpg (183.09 KB. 800x555 - viewed 3139 times.)

Dragan Kicanovic kao vojnik u Zrenjaninu, godina 1979


U nastavku evo spiska jos malo sportista sa podacima gde su sluzili kao vojnici.
Svi podaci su preuzeti sa raznih internet portala pa su greske u podacima moguce.


Rok Petrovic, skijas,  sluzio 1988 u Kadetnici u Mariboru
Drazen Petrovic, kosarkas, "Karlo Rojc" Pula, 1985. godine. U istoj kasarni 1986. su sluzili: kosarkasi Franjo Arapovic, Drazen Anzulovic iz Cibone, Petranovic i Popovic iz Zadra
Semir Tuce, fudbaler Veleza, Konjicka kasarna u Zemunu 1988.godine
U Tolminu su '81 i '82 sluzili skijaši Bojan Krizaj, Jure Franko, Boris Strel i još neki iz tadasnje reprezentacije. Sluzili su 6+6+3 meseca samo leti.

 

« Last Edit: December 26, 2013, 05:19:27 pm by KUZMA® » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #4 on: December 26, 2013, 05:22:58 pm »

List SPORT iz 1971.godine pise o sportistima u garnizonu Sombor.

Quote
Kako je Somborski garnizon oživeo otkako su došli vojnici sportisti

Izazov Boškovu!


Nedavnim dolaskom mladih vojnika, Sombor je tako reći preko noći postao grad sportista u uniformama. Posebno ih se veliki broj obreo u jedinici pukovnika Veljka Maškovića, od svih veoma cenjenog starešine i ljubaznog domaćina. U plavim uniformama avijatičara najviše je fudbalera — Ivan Ćurković, Ilija Katić i Milorad Tošić (Partizan), Branko Gračanin (Dinamo), Šanta (Crvenka), Drašković i Đilas (Proleter — Zrenjanin), Lukač (Novi Sad), Bugarin (Bosna — Visoko), Halilović (Rudar — Ljubija), Milojević (Borac — Čačak) — a tu su i najbolji jugoslovenski bokser Zvonko Vujin, rukometaš pančevačkog Dinama Pendić, zatim dvojica veoma popularnih iz sveta spektakla — pevač Leo Martin (Miša Jović) i glumac Ljuba Moljac (Miodrag Andrić)...

Toliko »zvezda« odjednom odavno se nije našlo u ovoj jedinici, pa treba očekivati da će sportski i kutlurno-zabavni život u njoj biti veoma bogat.

— Sve su to dobri momci, veoma vredni i disciplinovani — kaže pukovnik Mašković. Samim tim što su popularni, i njihove obaveze kao vojnika su veće, jer treba da služe za primer ostalima. Verujem da će tako i biti. S druge strane, mi ćemo se, koliko nam to mogućnosti dozvoljavaju, truditi da im omogućimo da se i u vojsci bave sportom i svojim poslovima, da održe raniju formu.

Ne remeteći ustaljeni red u kasarni i program obuke, pukovnik Mašković nam je predusretljivo, u vreme ručka, u svojoj kancelariji omogućio sastanak sa najpopularnijim »remcima«. Svi pozvani (izuzev obolelog Ivana Ćurkovića, koji se u vreme naše posete nalazio u Vojnoj bolnici u Novom Sadu) došli su u svečanim uniformama, utegnuti i glatko izbrijani.

Pozdravljali su strogo po vojničkim propisima i uopšte ponašali se ozbiljno kao "stari vojnici”. Raspoloženi i duhoviti komandant Mašković — inače, po sopstvenom priznanju, veliki prijatelj sporta — potrudio se da razgovor bude neusiljen i spontan. On je postavljao pitanja vojnicima i odgovarao na njihova, a reporteru je preostalo samo da beleži »cake«.

— Činilo mi se da si ti, Leo, rastom znatno manji!

— Verovatno zato — odvratio mu je Leo Martin — što ste me gledali samo na malom ekranu.

— Jesi li javio supruzi da te može posetiti na dan polaganja svečane obaveze?

— Imamo tromesečnog sinčića i ona ne može od njega ni da »mrdne«. Ostaje jedino da me ponekad pustite da »skoknem« do Beograda...

— Videćemo... A koliko ti imaš dece, Ljubo, upitao je pukovnik Ljubu Moljca — Miodraga Andrića.

— Skoro dvoje!

Svi su se nasmejali.

— Pa, jednog sina već imam — objasnio je Ljuba — a drugi će uskoro da se rodi.


— I moja žena je pred porođajem — upao je Ilija Katić. — Glavu dajem da će biti sin!

— Proslavićemo to — raspoložen je pukovnik Mašković. — Posebno ako bude junior!

— Jel može ovako, druže pukovniče — nestrpljiv je Katić. - Ako bude sin — deset dana odsustva, a ako bude kćerka — ništa?

— Videćemo, ne uzbuđuj se pre vremena...

Trebalo bi da Zvonko Vujin ove godine učestvuje na prvenstvu Balkana i Evrope i Mediteranskim igrama. On veruje da će vojne vlasti imati razumevanja za njegove sportske ambicije i omogućiti mu da se dobro pripremi za navedena takmičenja.

— Ubeđen sam da će ovo biti najuspešnija godina u mojoj karijeri — kaže Vujin. — Na šampionatu Balkana i na Mediteranskim igrama osvojiću zlatne medalje, a na prvenstvu Evrope bar — neku!

Razgovor se potom preneo na to šta sve mladi vojnici — sportisti i umetnici mogu da učine da bi boravak u kasarni bio prijatniji i njima i njihovim drugovima. Spomenute su usmene novine, koncerti, gostovanja u obližnjim mestima, sportske i druge priredbe. Fudbaleri su najbrojniji i od njih treba najviše i očekivati.

— Imamo tim bolji od nekih prvoligaša — kaže Ilija Katić. — Ako budemo češće trenirali, uspesi neće izostati.

— Možemo mirne duše da izazovemo Vujadina Boškova i reprezentaciju — zadovoljan je pukovnik Mašković. — Domaći Radnički je za nas suviše slab protivnik...

Da ove ocene nisu preterane, najbolje je pokazao nedavni susret ekipe somborskog garnizona sa prvoligašem Crvenkom, koji su vojnici — fudbaleri lako dobili sa 3:1. To je bio njihov prvi nastup. A tek kad se uigraju...

— U jedinici smo veoma lepo primljeni — rekao je na kraju Branko Gračanin. — Zato ćemo se svim snagama truditi da i mi što bolje ispunimo svoje obaveze. I kao vojnici, i kao sportisti...

U to niko ne sumnja.


D. Čolović

Snimio: R. Knežević


* img061_hhstitchrff.jpg (120.31 KB. 640x460 - viewed 1606 times.)

Vujin, Miodrag Andrić, pukovnik Mašković, Katić, Drašković, potpukovnici Džunić i Delić* img0fgch-crop.jpg (124.15 KB. 640x442 - viewed 652 times.)

Ljuba Moljac pod snežnom paljbom Tošića, Vujina, Rendića, Gračanina, Draškovića, Katića,
Halilovića, Lea Martina i Šante

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #5 on: December 26, 2013, 05:30:11 pm »

TEMPO, 1976

Quote
Kroz sumrak, kroz grad, idu. Visoki vojnici, jedan ima naočari, jedan brkove... ima ih više: jedan, dva, tri, četiri, pet. Vojnici, izašli u grad, idu u kafanu? Ne!

Nose crvene, žute, plave, torbe...

... "Moje patike su pocepane" - kaže jedan.

... "Šta ćemo da radimo večeras?" - kaže drugi.

... "Najviše mrzim trčanje gore-dole" - kaže treći.

Vojnici - košarkaši, idu na trening, uveče.

Dragan Kapičić, Vinko Jelovac, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Damir Šolman i Dragan Ivković, svi su u Zagrebu, svi se pripremaju za Montreal.

Za njih nije bilo kreveta, ni odela. Za njih je sve moralo da se šije, i da se prave kreveti, i cipele, i čizme, nove.

- Napatimo se kad kopamo rovove, to je prava muka. Mi moramo da kopamo mnogo više nego drugi: kad bi kopali koliko ostali, ne bismo mogli da se smestimo u rovu.

To su priče tih visokih vojnika, to su dani u vojsci, to i... druge priče, iz kasarne.

Quote
Slavnić, inače, ima jedan vrlo delikatan posao: on prima pakete za vojnike, i poštu, i zato je vrlo popularan, i kao vojnik.
Quote
Dragan Kapičić i pevač Vladimir Savčić Čobi, iz Beograda su krenuli zajedno, sada su u istom rodu - artiljerija - i u istoj bateriji.

- Čak smo i na istom topu "dodavači", on levi, ja desni - priča Kapičić.

Čobi je "naučio" Kaponju da peva, Kaponja nije naučio Čobija da - igra


* svakokopa.jpg (588.03 KB. 925x607 - viewed 578 times.)* kaponjajelovacplecas-b.jpg (55.17 KB. 400x361 - viewed 747 times.)

U poseti Jelovcu i Kapičiću: N. Plećaš i R. Gospodnetić


* kresointhearmynow.jpg (216.29 KB. 332x1186 - viewed 845 times.)

Kresimir Cosic

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #6 on: December 26, 2013, 07:01:17 pm »

U novije vreme poznat je slucaj poznatog sportiste koji je tokom Nato agresije na SR Jugoslaviju bio u rezervnom sastavu VJ i tokom rata poginuo. Rec je o Goranu Raicevicu, atleticaru.

Quote
– Како да не одем, шта би рекли моји мештани  из Стројинаца, да сам кукавица, да покушавам да изневерим и себе и свој народ, своју децу. Идем јер ми је то дужност – тако је говорио иако је у џепу имао папир који га је ослобађао те обавезе као врхунског спортисту.

Poginuo je 6.maja 1999.godine od snajperskog metka.


* goran-raicevic.jpg (55.09 KB. 468x468 - viewed 431 times.)

Spomenik Goranu Raicevicu ispred stadiona Partizana


Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #7 on: December 26, 2013, 07:08:49 pm »

Osim sportista vojni rok u JNA su odsluzili i poznati muzicari, glumci, politicari.

ZDRAVKO COLIC

Jedna od najvecih ondasnjih ali i sadasnjih zvezda Zdravko Colic je vojni rok sluzio 1978.godine u Valjevu.

U jednom intervjuu se priseca

Quote
VOJNIK, VALJEVO 1978.

Dobijao sam trista pisama dnevno

Nakon nezapamćene turneje i euforije, nakratko je odložio mikrofon da bi se u vojsci odužio državi. Iako je već čvrsto stajao na estradnom tlu, kao vojnik nije bio povlašćen.

– Bio sam običan vojnik, što sam i hteo. Mada, nije mi bilo drago da pevam mnogo. Puno su me cimali za pevanje.

Imao sam sreću da tada pevam Titu i celom diplomatskom koru na Brionima. Kao vojnik sam tri puta pevao Titu.

Bio sam dobar vojnik, imao sam odlične ocene. Voleo sam da idem na obuku, samo da se rasteretim od pevanja i tih čuda. To mi je došlo kao kec na jedanaest.

Sekira mu nije baš upala u med. Oficiri i starešine jedva su dočekali vojnika koji ume da peva.

– Potpukovnik nije razumeo da ne mogu da pevam dok ne probam sa orkestrom. "Jeste, na Marakani možeš da pjevaš, a ovde nama nećeš“, govorio je.

Ja kažem: "Ali, druže potpukovniče, nemojte me pogrešno razumeti. Što me niste pozvali dan-dva ranije da ja uvežbam s orkestrom.

Ljudi znaju tri, četiri pesme, a vi očekujete da ja tu celo veče pevam“. On se ne da: "Ne! Ti da hoćeš, ti bi to mog’o. Tri, četiri, sad!

I oni odmah sviraju, ali ti nećeš, zbog poniženja, a tamo pred 100.000 hoćeš. E, evo ti jedinica“. Tako je prva ocena koju sam dobio bila jedinica.

Ali, sutradan smo, posle vežbanja, uspeli da dođemo do nekih 14–15 pesama. Dobio sam peticu, a na kraju sam prošao s trojkom. Šuti, dobro je i tako bilo.

Njegovi tadašnji drugovi iz vojske ni danas ne mogu da zaborave osećaj gorčine kad su im posetu dolazili rođaci, a retkima i devojka, dok su Čolu obilazile desetine, stotine devojaka.

– U Valjevu je bila katastrofa. Trista pisama dnevno sam dobijao. Možeš misliti! Posle te popularnosti odeš u vojsku...* 2103_cola-vojska-1978_ahf.jpg (32.92 KB. 305x472 - viewed 634 times.)

* vojnik.jpg (65.46 KB. 400x521 - viewed 3282 times.)


Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #8 on: December 26, 2013, 07:24:20 pm »

GORAN BREGOVIC

Quote
Potpukovnik Bаlj, zаmenik komаndаntа kаsаrne "Bubаnj" u Nišu, pričа sа svojim devetogodišnjim sinčićem, ispred njih u stаvu mirno stoji jedаn vojnik.

- Sine, znаš li ti Gorаnа Bregovićа? - pitа tаtа.

- Kog Gorаnа?! - čudi se mališаn.

- Pа, onog iz "Bijelog dugmetа"!

- A, pа sigurno dа gа znаm!

- Bi li gа poznаo, kаdа bi ga video? - nаstаvljа tаtа - potpukovnik.

- Ih, pа sigurno dа bih gа poznаo - gotovo se ljuti mаlišа!

- E, vаlа, ne bi gа poznаo - umešа se u rаzgovor vojnik i pomiluje dečkićа po glаvi. - Niko me sаdа ne bi poznаo...

Frontmen Bjelog dugmeta Gooran Bregovic je vojni rok sluzio u Nisu u kasarni BUBANJ 1978.godine. Prema dostupnoj fotografiji pretpostavljam da je bio vezista.


* bregavezista.jpg (28.94 KB. 400x204 - viewed 4346 times.)


Quote
Vojniku Gorаnu, koji je Novu godinu dočekаo nа strаži, sа puškom o rаmenu, sve je to bilo prirodno.

Jer, još kаdа je bio nа rаdnoj аkciji "Kozаrа 76", prošаo je sličnа iskušenjа.

Tаdа je stekаo žuljeve ne rukаmа, udаrničku znаčku i još nekа priznаnjа, sаmo dа bi svimа dokаzаo dа on nа rаdnu аkciju nije došаo kаo zvezdа, već s nаmerom dа rаdi kаo i ostаli omlаdinci, s obzirom dа sebe smаtrа njimа rаvnim.

Gorаn Bregović provodi dаne u kаsаrni kаo i ostаli vojnici, osim što imа nešto mаnje slobodnog vremenа od njih. Pored redovne vojne obuke, on pronаlаzi vremenа i zа rаd u kulturno-zаbаvnom životu kаsаrne.

Već uveliko uvežbаvа jedаn orkestаr, počeo je dа rаdi sа horom, а veliko interesovаnje dа rаde pod njegovim nаdzorom pokаzаle su i člаnice horа jedne niške gimnаzije.


* yugopapir-bregajna.jpg (160.79 KB. 925x541 - viewed 479 times.)

* sivomaslinasta.jpg (229.8 KB. 925x612 - viewed 974 times.)

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #9 on: December 26, 2013, 07:42:36 pm »

Evo jos nekih imena poznatih muzicara za koje se zna da su sluzili vojni rok ali nema drugih detalja.

Bora Djodjevic Bora Corba - Doboj 1979
Misa Aleksic iz Riblje corbe - Koprivnica 1979
Dado Topic - Celje 1974
Dragi Jelic - Ljubljana 1974
Djordje Balasevic - Zagreb KMT 1980-81
Robert Pesut Magnifico -  VP 6062 Bosanski Novi decembarska klasa 1985 (tada je bio anonimus)
Kemal Monteno - Jastrebarsko 1970 (jos je bio nepoznat), pesadija
Kornelije Bata Kovac - Jastrebarsko mart 1966 (6 meseci-minobacac), prekomanda u BG u umetnicki ansambl JNA


* jna-kor-v.jpg (22.63 KB. 368x279 - viewed 8064 times.)

Kornelije Bata Kovac

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #10 on: December 26, 2013, 07:57:32 pm »

Zanimljivost sa snimanja filma "Bitka na Neretvi"

Boris Dvornik, Kole Angelovski i Petar Kralj su 1968. bili na odsluzenju vojnog roka u Gornjem Vakufu u vreme snimanja filma u kome su igrali. Tokom dana snimanje uvece kasarna. Prema izvoru, clanak iz lista Plavi vijesnik, oni su bili u Kombiniranom puku u Karamustaficu. Pretpostavljam da je Karamustafic ili naziv kasarne ili naziv dela Vakufa gd eje kasarna smestena.


* borisd-horz.jpg (242.99 KB. 925x425 - viewed 1529 times.)

Vojnici-glumci: Boris Dvornik, Kole Angelovski, Petar Kralj (snimio: M. Tudor)

Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 728


« Reply #11 on: December 27, 2013, 07:09:05 am »

Mate Parlov, poznati bokser, 1972/73 služio je vojni rok kao vaspitač u Vojnoj gimnaziji Beograd. Vrlo često je znao da uzme punu gajbu jabuka i podeli nama, večito gladnim...

Slike nemam,ali verovatno se može naći.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 389WWW
« Reply #12 on: December 27, 2013, 11:08:54 am »

Koliko je ovo dobar sistem bio. Sistem, koji nameće, zapravo ne nameće, već je to bila normala, da su svi jednaki. Možeš ti da si zvezda kolika god, sin ovoga ili onoga, ali deder prvo da se oduži dug domovini pa onda nastavi dalje. Ovo je ne samo levičarski i pravedan već i vrlo hrišćanki sistem.

Mogle bi i neke strašine da daju iz prve ruke neke zanimljivosti kod kojih su služili poznatiji iz ex YU.
Verujem da će biti i onih, kada se tema izbaci napolje, koji su služili sa nekim od poznatijih iz ex YU.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #13 on: December 27, 2013, 11:45:25 pm »

Evo da ja dodam za Ladić Dražena, bivšeg fudbalskog reprezentativca Hrvatske i pre toga i Jugoslavije. Nisam neki poznavalac fudbala, ali spadao je i spada među najbolje golmane na ovim prostorima. Služio je vojni rok u 975.VNC (Vazduhoplovni nastvani centar) u Somboru, u nastavnoj četi vojne policije. Ne mogu precizno da odredim vreme, ali negde 1982./1983. godine. U Somboru je bio 6 meseci na obuci, a potom je prekomandovan u vod vojne policije na aerodormu Mostar.

U to vreme, kada je došao na odsluženje vojnog roka, nije bio "zvezda" već mladi, široj javnosti nepoznati golman (imao je oko 19 godina), koliko se sećam "Vartkesa" iz Varaždina. Kao takav nije uživao baš nikakve privilegije. Dakle, 6 meseci je proveo na obuci (koja sigurno nije bila laka) prvo za vojnika vojne policije, a potom je završio i "metodički kurs za desetare", odnosno položio je ispit i postao desetar. Bio je najbolji na kursu za desetare. Kako su na taj kurs birani samo najbolji vojnici, može se reći da je u svojoj generaciji vojnika u nastavnoj četi vojne policije bio najbolji. Kao takav imao je malu privilegiju da izabere, među jedinicama vojne policije RV i PVO (bilo ih je 26-7), gde će nastaviti vojni rok. Izabrao je Mostar jer je, koliko se sećam, pregovarao sa "Iskrom" iz Bugojna, a mogao je da obezbedi redovno treniranje sa igračima "Veleža".

Dok je bio na obuci u Somboru nastupao je u timu garnizona protiv lokalnih klubova. Dobrim odbranama odmah je pobrao aplauze i privukao pažnju ostalih članova ekipe i posmatrača, posebno kapetana Bakića, referenta fiskulture u garnizonu. Upamćen je kao miran, savestan, odgovoran, ozbiljan mlad čovek i jako dobar vojnik. Bio je dobar vojnik ne samo zato što je fizički bio pripremljen i sposoban da podnese napore, već je iskazo sposobnost da lako i brzi uči, kako teoriju, tako i praktične vojničke veštine.

Naravano, ovo što sam napisao su podaci iz "prve ruke".
« Last Edit: December 28, 2013, 09:42:46 am by dzumba » Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 703« Reply #14 on: December 28, 2013, 08:28:48 am »

Naravano, ovo što sam napisao su podaci iz "prve ruke".

To se trazi. Vi malo zreliji (da ne upotrebim termin stariji) ste sigurno tokmo sluzbe imali takvih slucajeva gde su kroz jedinicu prolazile tadasnej ili buduce zvezde.
Nije nuzno da se pise samo o onima koji su pre vojske postali poznati posto bi tema onda verovatno bila isuvise kratka, mozemo svakako pisati i o onima koji su kasnije postali poznati.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.